Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

De ce Catedrala Mântuirii Neamului vs. „Cumințenia Pământului”?

$
0
0

Reacţiile pline de venin şi de răutăţi ale celor fără credinţă şi fără Dumnezeu - să-i numesc păgâni? - sunt tot mai multe şi tot mai vehemente, îmbrăcând forme diverse, unele de-a dreptul stupide. Aşa cum este cea mai recentă găselniţă a celor ce contestă necesitatea constru- irii Catedralei Neamului. Vezi Doamne, românii nu se înghesuie să contribuie la colecta publică, iniţiată de Guvern, fiindcă dau mai degrabă banii pentru construirea Catedralei! Dacă nu s-ar construi aceasta, ar fi cu totul altceva, ar fi atunci bani pentru „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi.
Oare aşa să fie…? Oare chiar ar da românii bani mai mulţi pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi? Oare chiar nu are Statul Român atâţia bani, încât trebuie să recurgă la colectă publică?
Nu prea cred să fie chiar aşa. În primul rând, despre Constantin Brâncuşi, cât o fi el de celebru - şi este într-adevăr celebru, din moment ce pe plan mondial este recunoscut a fi întemeietorul artei moderne! - mă îndoiesc că toţi românii ştiu foarte multe. Suficient de multe încât să dea bani pentru „Cuminţenia Pământului”.
Sigur, altele sunt mijloacele de informare azi, în lumea contemporană, faţă de cele exis- tente în urmă cu o jumătate de secol. Atunci, satisfăcându-mi stagiul militar la Târgu-Jiu, vă asigur că erau foarte puţini din- tre locuitorii oraşului care au auzit ceva despre Constantin Brâncuşi şi opera sa. Pe maidanul din jurul „stâlpului”, pe care păşteau curcile, gâştele şi porcii, noi făceam zilnic „salt înainte” şi „târâş marş”. Ne uitam la „stâlpul” acela, cu gurile căscate, şi nu priceam cine l-o fi înfipt acolo. Întrebam pe localnici, dar nu ştiau nici ei. Toţi îl denumeau cu un apelativ ce nu se poate reproduce, legat de numele unui politician cunoscut din perioada interbelică.
Trist este că valoarea mon- dială a operei lui Brâncuşi a fost descoperită de alţii, nu de noi. Numai după aceea ne-am trezit şi ne-am umflat în pene, precum curcanul, că este român şi e al nostru.
Acum cârcotaşii şi protestatarii de profesie au găsit momentul potrivit să aducă drept argument că românii nu dau bani pentru a se cumpăra cele- bra operă a lui Brâncuşi fiindcă dau bani pentru construirea Ca- tedralei. La fel, Guvernul nu are bani să dea fiindcă dă şi el tot pentru acest edificiu. De ce nu întreabă ei, contestatarii, unde sunt banii Ţării? Pe ce se cheltu- iesc ei? Fiindcă banii Guvernului nu sunt, de fapt, banii ai lui, sunt ai Ţării, ai celor mulţi, care plătesc din greu taxe şi impozite, ai celor care îi fac prin munca lor şi pe care Guvernul nu face altceva decât să-i jecmănească, fără să le dea nimic în schimb.
Bani sunt destui în visteria Ţării, numai că ei se îndreaptă spre alte direcţii şi interese necunoscute nouă, cu toate că se tot vorbeşte de o „totală transparenţă”! Iar adunătura aceea ce se cheamă „parlament”, care ar trebui să fie un adevărat „Sfat al Ţării”, în realitate nu face altceva decât să ne facă legi şi să ne pună biruri - vorba mare- lui Eminescu -, având însă grijă să-şi asigure pensii şi salarii nesimţite, de parcă banii - sutele de milioane de lei - i-ar avea moştenire, ar avea dreptul la ei. Ba mai mult, au grijă şi de aleşii locali, de primari, în primul rând, fiindcă acolo jos „se fierbe mărgeaua”, la alegerile locale, şi pentru cele parlamentare. Fiindcă, din păcate, mai sunt mulţi care nu-şi dau seama că indivizii respectivi au devenit stăpâni „şi pe Ţară şi pe noi”. În schimb, noi am rămas tot ca pe vremea lui Tănase. Vorba ceea:
„Vin ai noştri, pleacă-ai noştri, / noi rămânem tot ca proştii!”.
Oare chiar nimeni dintre indivizii cu nas subţire, „dar cu creieri de copil”, nu-şi dă seama că ar trebui să se războiască cu „fonfii şi flecarii, găuţii şi guşaţii, panglicari în ale ţării, care ne fac legi şi ne pun biruri”? Nu, ei au ce au cu Biserica, cea care a fost şi a rămas stâlpul de nădejde al Neamului Românesc. Biserica Ortodoxă Română este Altarul Sfânt la care se închină Poporul Român! Fără ea ce am fi fost oare astăzi? Un neica nimeni, vorba lui Eugen Barbu. Un neica nimeni sunt, în realitate, cei ce uită că Poporul Român s-a născut creş- tin şi şi-a păstrat cu străşnicie credinţa sa strămoşească.
De altfel, campania furi- bundă îndreptată împotriva Bisericii Ortodoxe Române s-a întors, ca un bumerang, chiar împotriva denigratorilor ei. Într-un timp foarte scurt, sumele donate pentru Catedrala Neamului au crescut considerabil! Este răspunsul prompt al Poporului Român, credincios, celor care susţin ideile cretine că nu avem nevoie de biserici, că ne putem ruga şi în grote, ca pe vremea creştinismului primitiv ori, în cel mai bun caz, în bisericuţe mici, din lemn, ceea ce aminteşte, mai ales aici în Transilvania, de vremurile triste în care românii transilvăneni nu aveau voie să-şi ridice biserici din zid, ci numai de lemn.
Poporul îşi doreşte, deci, o Catedrală a Mântuirii Neamului! Din banii săi. Iar banii pentru „Cuminţenia Pământului” să-i dea Guvernul, că tot banii poporului sunt şi aceia. Fiindcă este ruşinos ca el să recurgă la o chetă publică pentru achiziţionarea unei celebre opere, creată de un celebru artist, fiu al Poporului Român, în condiţiile în care ni se trâmbiţă mereu creşterea economică substanţială pe care România a înregistrat-o în ultimii ani. Unde se vede aceasta? Prin ce se concretizează ea? Oare numai prin zecile şi sutele de milioane de lei care continuă să se fure din banii Ţării?

Categorie:


Adio, domnule profesor Romulus Neag!

$
0
0

Duminică, 17 aprilie 2016, am luat parte, alături de o adunare puţin numeroasă faţă de personalitatea celui dispărut - profesorul Romulus Neag, la slujba de înmormântare desfăşurată în faţa Catedralei Ortodoxe din municipiul Brad, localitate despre care afirmase acum câţiva ani, în una din cărţile sale: „Există două particularităţi cu valoare de simbol din îmbinarea cărora se naşte şi „trăieşte” de-a lungul timpului localitatea de la poalele Munţilor Apuseni şi Metaliferi: aurul şi liceul”.
A trecut la cele veşnice, la vârsta de aproape 81 de ani, o personalitate de prim rang a Ţării Zarandului, şi nu numai, profesorul Romulus Neag, cadru didactic de aproape cinci decenii, director al Liceului „Avram Iancu” din Brad, scriitor, publicist şi participant activ la viaţa cetăţii. În faţa catafalcului depus în curtea Catedralei Ortodoxe Române din Brad s-au exprimat frumoase cuvinte de apreciere rostite de conducători ai unor instituţii brădene. În necrologul prezentat de preotul Ioan Jorza au fost inserate, pe lângă viaţa defunctului, şi elogii ale unor personalităţi, printre care prof. dr. Panait Ion Panait, care, în 2004, afirma despre „Monografia municipiului Brad” a ilustrului profesor Neag următoarele:
„… Monografia Brad nu este numai un tratat de istorie locală, redată în tabele, liste şi chiar consemnări ale unor personalităţi trecătoare prin urbea crişană, ci o veritabilă operă în care se topeşte acurateţea datelor ştiinţifice cu frumuseţea limbii româneşti, exprimată prin harul unui condeier care a văzut lumina în cadrul natural unic mustind de istorie al Zarandului. Îmi explic, de asemenea, nu numai strălucita sa carieră de profesor de Limba şi Literatura Română pe care a exercitat-o la catedra Liceului „Avram Iancu” din Brad, ci şi îndelungata carieră de director al acestei instituţii, timp de cincisprezece ani (1959-1970, 1974-1978). Om de ştiinţă, Romulus Neag a îmbogăţit zestrea de carte dedicate oraşului său cu volume păstrate în fondurile Bibliotecii Academiei Române şi consemnate în „Bibliographia Historica Romanae”, instrument bibliografic românesc răspândit în lume. Copilul născut la Blăjeni, elev al Şcolii Pedagogice, student al prestigioasei Universităţi din Cluj, profesor gradul I, ni se înfăţişează nu numai ca o personalitate brădeană, ci şi ca un cercetător şi educator exemplar, de la care ai ce primi şi înţelege. Monografia Brad, şi în varianta ediţiei a II-a , este o frumoasă descriere a istoriei românilor văzută prin realitatea timpurilor de acolo, din Ţara Zarandului, unde strălucirea metalului nobil, de totdeauna, se completează cu albastrul undei curate a pâraielor Apusenilor şi cu clocotul neostoit românesc al urmaşilor marilor eroi ai neamului”.
Ascultând preotul şi slujba de înmormântare mi se perindau amintiri din cadrul Liceului în care îl cunoscusem în relaţia de elev-director, dar mai ales când deja, pensionari fiind amândoi, mi-a acordat autografe pe cărţile domniei sale: „Personalităţi brădene în lumina istoriei”; „Monografia municipiului Brad”; „Monografia Colegiului Naţional „Avram Iancu” Brad”.
Acum şapte ani, a onorat invitaţia Asociaţiei „Ţara Iancului - Iubirea Mea” din Deva, pe care o conduc de la înfiinţare, de a participa la Festivalul Cultural - Patriotic „Ţara Crăişorului”, cu tema „Moţii şi Ţara Zarandului”, organizat împreună cu şcolile, bisericile, Protopopiatul Brad şi consiliile locale din Brad şi Blăjeni (judeţul Hunedoara), făcând să vibreze inimile adunării prin cuvintele emoţionante de evocare a Eroilor Neamului, a cărui urmaş demn se considera pe bună dreptate.
Dormi în pace, Domnule Profesor, şi fie-ţi memoria binecuvântată!
În semn de pietate şi omagiu,
ing. Ioan Paul Mărginean,
absolvent al Liceului „Avram Iancu”
din Brad, promoţia 1960

Categorie:

Sfinţire de biserică la Brad, judeţul Hunedoara

$
0
0

Duminică, 17 aprilie 2016, în a V-a duminică a Postului Mare, municipiul Brad din judeţul Hunedoara a îmbrăcat haine de sărbătoare, prin slujirea în mijlocul credincioşilor brădeni a trei ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. La invitaţia Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Prilejul întreitei slujiri arhiereşti de astăzi a fost târnosirea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfânta Mare Muceniţă Varvara” a Parohiei Brad III, a cărei construcţie a demarat în anul 2007. După nouă ani de muncă asiduă a părintelui paroh Gheorghe Stan, alături de credincioşii parohiei pe care îi păstoreşte, dar şi de alţi oameni apropiaţi Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a ridicat o frumoasă biserică de zid, închinată Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfintei Mare Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor, oraşul Brad fiind cândva un punct de referinţă în industria mineritului românesc.
În cuvântul de învăţătură rostit cu prilejul târnosirii bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, o dată sfinţită, biserica este închinată lui Hristos şi proclamată ca spaţiu de liturghisire şi de sfinţire a credincioşilor, prin săvârşirea Sfintelor Slujbe şi a Sfintelor Taine.
După slujba de târnosire, a urmat săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către cei trei arhierei, înconjuraţi de către un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa mulţimii de credincioşi venită să participe la bucuria comunităţii brădene. În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, le-a vorbit credincioşilor despre urcuşul duhovnicesc spre luminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prezentând însemnătatea fiecărei duminici din timpul Postului Mare, cu precizări mai extinse despre viaţa şi nevoinţa Sfintei Maria Egipteanca, prăznuită de către Biserica noastră dreptmăritoare în această a V-a duminică a Postului Mare.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a săvârşit hirotesia întru iconom stavrofor a părintelui paroh Gheorghe Stan, felicitându-l astfel pentru activitatea sa pastoral-misionară bogată întreprinsă în cadrul parohiei pe care o are în păstorire. În semn de recunoştinţă, părintele Gheorghe Stan a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, crucea şaguniană pentru clerici.
Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a mulţumit ierarhilor prezenţi, autorităţilor locale şi centrale şi i-a îndemnat pe credincioşi să fie următori Bisericii lui Hristos, participând în mod activ la viaţa acesteia, spre a primi cu bucurie luminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, Preasfinţia Sa a înmânat, la propunerea părintelui paroh, mai multe gramate de mulţumire celor care s-au implicat în lucrările de construcţie a noii biserici din oraşul Brad.
La finalul slujbei, la propunerea Consiliului Local al oraşului Brad, în frunte cu primarul Florin Cazacu, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Brad, pentru chibzuita şi înţeleapta arhipăstorire a clericilor şi credincioşilor ardeleni, pentru bogata activitate pastoral-misionară întreprinsă în ogorul Bisericii noastre dreptmăritoare şi pentru deosebita lucrare de cercetare şi de formare depusă în cuprinsul teologiei româneşti şi internaţionale. La rândul său, edilul Florin Cazacu, primarul oraşului Brad, a fost distins de către Înaltpreasfinţia Sa prin oferirea crucii şaguniene pentru mireni. De asemenea, Florin Cazacu a mai oferit plachete de excelenţă Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, părintelui Ioan Diniş, protopopul protoieriei Brad, şi părintelui Gheorghe Stan, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfânta Mare Muceniţă Varvara” din oraşul Brad.

(Articol, de diac. Cristian Ţuţuroi, preluat de pe www.mitropolia-ardealului.ro, din 18 aprilie 2016)
Foto: episcopiadevei.ro

Categorie:

PASTORALĂ

$
0
0

PASTORALĂ
cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului

Prin Harul lui Dumnezeu
† Andrei
Episcopul Covasnei şi Harghitei

Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicilor Părinţi, slujitori ai Sfintelor Altare,
Stimate autorităţi,
Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul,

Hristos a Înviat!

Cu multă bucurie în suflet, Vă trimit acum, la împlinirea unui an de la instalarea ca părinte duhovnicesc al Covasnei şi Harghitei, cuvântul pastoral prilejuit de Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Prăznuim sărbătoarea luminii şi a bucuriei. La miezul nopţii în Sfânta noapte a Învierii, ne bucurăm la chemarea preotului: „Veniţi de luaţi lumină!” şi, cu lumânarea aprinsă în mâini, ieşim afară din Sfântul locaş şi săltăm împreună cu natura înconjurătoare de Învierea Domnului din morţi.
Este noapte, însă noi, prin rugăciune şi cântare vestim ziua Luminii lui Hristos. Dumnezeu Preasfântul a dat posibilitatea omenirii care era în întunericul păcatelor prin iubirea Sa de oameni.
Sfântul Ioan Evanghelistul ne spune aşa în pericopa evanghelică citită la Slujba Învierii, puţin mai devreme: „Şi lumina luminează în întuneric, şi întunericul nu a cuprins-o” (Ioan 1, 5). Mântuitorul Iisus Hristos ne spune tuturor: „Eu, lumină am venit în lume, ca tot omul ce crede în mine să nu rămână în întuneric” (Ioan 12, 46).
Scoaterea noastră din întuneric la lumină este un prilej de bucurie duhovnicească, bucurie pe care Sfinţii Apostoli n-au înţeles-o atunci când au aflat că vor rămâne fără Învăţătorul lor. Înainte de a merge la patima Sa cea mântuitoare, Domnul nostru Iisus Hristos le-a zis: „Aşadar, voi sunteţi trişti acum, dar Eu iarăşi vă voi vedea şi inima voastră se va bucura şi bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi” (Ioan 16, 22).
Proorocii Vechiului Testament au prevestit această zi aducătoare de bucurie duhovnicească: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim într-însa” (Psalmul 117, 24).
Mântuitorul, înviat din morţi, arătându-Se mironosiţelor, la mormânt le-a spus: „Bucuraţi-vă!” (Matei 28, 8).

Iubiţii mei fii duhovniceşti,

Suntem aici în Casa Tatălui să prăznuim cu bucurie sfântă acest praznic al luminii şi al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, dar şi luminarea noastră.
Sfântul Apostol Pavel spune că: „Dacă Hristos n-a înviat, atunci zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa noastră” (I Corinteni 15, 14). Meditând la aceste cuvinte scrise de Sfântul Apostol Pavel Corintenilor, Sfântul Ioan Gură de Aur ne arată că: „Dacă Hristos nu s-a sculat, atunci nici nu a murit; iar dacă nu a murit, nici păcatul nu l-a dezlegat - căci moartea lui a fost dezlegarea de păcate. Iată mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Dar cum îl ridică? Prin moarte. Pentru aceea l-a şi numit miel, ca cel ce urma să fie omorât. Dar dacă nu a înviat, apoi nu a fost omorât şi nici păcatul nu s-a dezlegat, iar dacă nu s-a dezlegat, atunci este în fiinţă încă, şi dacă fiinţează, apoi atunci în zadar am propovăduit, dar dacă în zadar am propovăduit, atunci şi în zadar aţi crezut că v-aţi izbăvit de păcat”.
Învierea Mântuitorului este bucurie pentru noi toţi, credincioşi şi mai puţin credincioşi, fiindcă la sfârşitul veacurilor va avea loc cu certitudine învierea noastră a tuturor. În Simbolul Credinţei, mărturisim: „Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie!”.
Sfântul Isaac Sirul ne spune că singurul mare păcat nu este altul decât acela de a fi insensibili şi nepăsători faţă de Hristos cel Înviat din morţi.
Pentru folosul nostru duhovnicesc, se cuvine să medităm mai mult la învierea morţilor, eveniment ce va avea loc la a doua venire a Domnului şi la Sfârşitul lumii.
Prin înviere se înţelege revenirea la viaţă a unei fiinţe care a mai existat odată. Prin urmare: Învierea morţilor înseamnă, revenirea la viaţă a tuturor oamenilor care au trăit pe pământ şi au decedat înainte de venirea Domnului.
Această a doua venire a Domnului va avea loc la sfârşitul lumii, când prin Atotputernicia lui Dumnezeu, sufletele omeneşti din lumea de Dincolo se vor uni din nou cu trupurile cu care au trăit şi în această unire vor trăi apoi în veşnicie.
Prin Înviere se înţelege refacerea trupurilor din elementele din care au fost compuse şi unirea cu sufletele proprii. Trupurile înviate vor fi asemănate cu cele dinainte de moarte, însă nu vor avea defecte corporale.
Proorocii Vechiului Testament, referitor la învierea generală, aduc lămuriri. Acest lucru reiese din convorbirea dinte Marta, sora lui Lazăr cel mort de patru zile, şi Mântuitorul Iisus Hristos. Când îi face promisiunea că Lazăr va învia, Marta îi răspunde: „Ştiu că va învia, la Înviere, în ziua cea de apoi” (Ioan 11, 24). Prin urmare, este bine să reţinem că „a înviat Hristos şi cu El a înviat întreaga lume. El a înviat sfărâmând legăturile morţii”.
Învierea din morţi va avea loc la glasul Arhanghelului, va fi posibilă, aşa cum la învierea din morţi a Mântuitorului Iisus Hristos a avut loc un alt eveniment neaşteptat, şi anume învierea unui număr destul de mare dintre cei adormiţi. Evenimentul a fost descris de Sfântul Evanghelist Marcu astfel: „Mormintele s-au deschis şi multe trupuri ale sfinţilor adormiţi au înviat, şi ieşind din morminte după învierea Lui, au intrat în Sfânta Cetate şi s-au arătat multora” (Matei 27, 52-53).
După învierea din morţi, trupurile noastre vor fi asemenea cu trupul lui Hristos cel Înviat, vor fi nestricăcioase, preamărite, puternice, spirituale şi nemuritoare.

Iubiţi fraţi şi surori întru Hristos Domnul,

Sărbătoarea Învierii Domnului, ca praznic al luminii şi Învierii, ne aduce înaintea ochilor minţii noastre atât evenimentul istoric petrecut acum două mii de ani, precum şi certitudinea învierii morţilor, adică învierea noastră a tuturor.
Se cuvine să ne facem părtaşi în fiecare clipă a vieţii noastre de lumina şi bucuria învierii pe care am dobândit-o atunci.
Fiecare zi de duminică este o zi a învierii, o zi a certitudinii învierii noastre. Când auzim clopotul Bisericii în duminici şi sărbători, să urmăm pe Sfântul Apostol Petru, care alergând mai degrabă a aflat mormântul gol, izvorul învierii noastre.
Să nu fim oameni ai îndoielii, ai nesiguranţei vieţii, ai neliniştii pântecelui, ci liberi şi neînfricaţi de moartea trupească.
Domnul Iisus Hristos a spus femeii samarinence că apa pe care i-o va da El celui care va bea se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică.
Această apă este Sfânta Liturghie şi cuvântul Său în duminici şi sărbători. Să nu fim însetaţi de răul pe care îl vedem în lumea învrăjbită, ci iubitori de pacea pe care o găsim în Biserică în comunitatea Sfinţilor.
Aş îndrăzni să vă spun că această noapte de înviere se regăseşte în fiecare duminică de peste an. Bucuria este aceeaşi, rodul jertfei la fel. Podoabă aleasă este mulţimea credincioşilor în această noapte sfântă a Învierii lui Hristos. Biserica este împodobită ca un veşmânt strălucitor de lumina nemuririi.
Ea este mireasa lui Hristos ce se doreşte a fi pururi înveşmântată în acest chip.
Noaptea aceasta este tuturor izvor de nestricăciune, prilej de bucurie, pace, însă trebuie să privim viaţa noastră întotdeauna în lumina celor întâmplate cu noi acum.
Deşi este noapte, noi cântăm: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul şi să ne veselim întru ea” (Psalmul 117, 24). Pentru noi a făcut Dumnezeu această zi; este ziua care încetăţeneşte veşnicia, pentru că a făcut Dumnezeu sufletele noastre către cer. Iar noi, trăitori în această lume secularizată, avem menirea să statornicim prin viaţa noastră acest adevăr.
Cel ce face dreptate să slujească adevărului cu firească nevinovăţie, tinerii să deprindă folosul cunoaşterii lui Dumnezeu prin citirea Sfintei Scripturi, iar cei în vârstă să se facă folositori pe măsura înţelepciunii dată lor de Dumnezeu. Este necesar ca fiecare dintre noi, tânăr sau vârstnic, să fugim de răutate şi de viclenie, să căutăm să facem fapte bune, fiindcă altfel nu e cu putinţă a ne împărtăşi de aceasta, chiar dacă am urca până la Tronul Împărătesc. De aceea Sfântul Apostol Pavel zicea: „Iar roada duhului este dragostea, bucuria, pacea” (Galateni 5, 22).
Aducând înaintea inimii fiecăruia aceste gânduri şi îndemnuri părinteşti, rog pe „Dumnezeul păcii, Cel ce L-a sculat din morţi pe Domnul nostru Iisus Hristos, Marele Păstor al oilor, prin sângele unui testament veşnic să vă înzestreze cu tot ceea ce este bun spre a-I face voia lucrând întru noi ceea ce e bineplăcut înaintea Lui, prin Iisus Hristos, Căruia i se cuvine slava în vecii vecilor!” (Evrei 13, 20-21).
De aici, din Reşedinţa Episcopală, luând lumină din lumina ce străluceşte în candela Catedralei Episcopale din Municipiul Miercurea-Ciuc, vă doresc tuturor sănătate, har şi pace, vestindu-vă:

HRISTOS A ÎNVIAT!

Al vostru părinte duhovnicesc iubitor,
de tot binele doritor şi
pururea către Hristos Cel Înviat rugător,
† Andrei
Episcopul Covasnei şi Harghitei

Dată azi, 1 mai 2016,
în Reşedinţa Episcopală Miercurea-Ciuc

100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

$
0
0

La 15/28 iunie 1914, la Sarajevo, liceanul Prinţip ucide prin focuri de revolver pe arhiducele Frantz Ferdinand, moştenitorul monarhiei austro-ungare şi pe soţia lui. O lună mai târziu, Austro-Ungaria declară război Serbiei. După câteva zile, Europa întreagă, şi în urma ei, toate celele continente, erau târâte în vârtejul celui mai groaznic cataclism pe care l-a înregistrat istoria omenirii.
Războiul era la hotarele României. Patru cincimi din graniţele noastre erau ocupate de luptători. De la Severin şi de la Dorohoi se puteau urmări luptele, iar la Vârciorova şi la Mamornita cădeau schije şi gloanţe rătăcite. Marele conflict sângeros nu putea să nu aducă răfuiala cea mare. Din râurile de sânge, peste movilele de cadavre, nu putea să nu se ridice aurora dreptăţii. Şi de la această dreptate, Ţara şi Neamul Românesc aveau mult de aşteptat. Istoria Neamului Românesc este o înşiruire de nedreptăţi, suferinţe şi umilinţe. Mai mult de jumătate din pământul şi neamul nostru se găsea sub jug străin. Constituirea unui Stat Românesc, care să cuprindă pe toţi Românii de pe tot Pământul Românesc - acesta era idealul naţional şi visul de veacuri în care au crescut toate generaţiile noastre.
În Transilvania, o conştiinţă nouă îşi face drum, generaţia tânără întoarce faţa de la Viena şi Budapesta şi se îndreaptă spre Bucureşti. De aici înainte soarele românismului răsărea de la Bucureşti. Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan; Revoluţia de la 1848-1849 şi Avram Iancu devenit eroul legendar al luptelor românilor; Unirea Moldovei cu Ţara Românească de la 1859 şi făurirea unei Românii moderne; Războiul de Independenţă al României din 1877-1878 au contribuit decisiv la deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor. Biserica Ortodoxă Română din Ardeal, prin Statutul lui Andrei Şaguna, s-a despărţit de biserica sârbească. Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA, dă un impuls puternic culturii naţionale româneşti. Memorandumul din 1892, în care sunt expuse suferinţele şi revendicările româneşti, este prezentat la Curtea de la Viena de o numeroasă delegaţie românească. Împăratul refuză să primească delegaţia, iar documentul este trimis la Budapesta. Guvernul ungar îl înapoiază preşedintelui delegaţiei, dr. Ioan Raţiu, iar la întoarcerea în ţară memorandiştii sunt judecaţi pentru „trădare de patrie”. Odată cu porţile temniţelor de la Vaţ şi Seghedin, s-au deschis complet şi pentru totdeauna inimile Românilor din Regat pentru fraţii lor din Ardeal. Ideea daco-românismului devine coşmarul şoviniştilor maghiari. Neamul Românesc este acum considerat ca un tot unitar, graniţele artificiale pot despărţi trupurile, dar sufletul este unul singur. Conştienţi de primejdie, ungurii urmăresc maghiarizarea forţată cu o furie exasperată; Tisza, Banffy, Appanyi, sunt cei trei care culminează sforţările de distrugere ale Neamului Românesc, cu ajutorul legilor celor mai draconice. Conducătorii maghiari indicau cu precizie sfârşitul demersului, în 50 de ani nu va mai fi picior de român în Transilvania. Dar în plină execuţie a planului de asasinare a unei naţiuni, cade trăsnetul catastrofei mondiale. Tisza era unul din reprezentanţii cei mai fanatici ai politicii naţionale maghiare, a căror întreagă acţiune era dominată de halucinaţia statului naţional unitar maghiar. În această situaţie, Austria era paralizată, era prizoniera Ungariei. Politica Austriei era dominată de interesele Ungariei, iar unul din punctele cardinale ale politicii ungare era intoleranţa faţă de naţionalităţi. Ungaria era strâns legată de Austria ca o piatră de moară de gâtul unui om care se îneacă. În preajma marelui război, imperialul cadavru a ajuns să sape groapa propriului imperiu tocmai datorită politicii Ungariei.
Bucovina a fost ruptă din trupul Moldovei şi furată de austrieci în anul 1775. Diplomatul austriac Kaunitz, ministrul Mariei Tereza, a reuşit să-şi asigure buna atitudine a mareşalului Rumiantzow, generalissimul armatelor ruseşti, mulţumită unui cadou de 5.000 de galbeni şi a unei tabachere de aur, împodobită cu briliante. Mareşalul rus îşi retrage oştile din Bucovina, apoi austriecii o ocupă, astfel banditescul proiect a reuşit. Dulcea Bucovină a lui Alecsandri, vesela grădină, plină de amintirile gloriosului trecut al Moldovei, murea pe încetul şi-şi întindea braţele rugătoare către sora mai mare.
Tot printr-o înşelătorie, la 28 mai 1812, ne este răpită Basarabia de către ruşi. Vina a fost aruncată asupra dragomanului Dumitrache Moruzi, care seconda pe ministrul turc Galib Effendi şi luau parte activă la dezbaterile Tratatului de Pace de la Bucureşti. Ţap ispăşitor a fost găsit Moruzi, sub acuzaţia că, râvnind la un scaun domnesc într-unul din cele două principate, a căutat să-şi atragă simpatia ruşilor. Pentru această faptă lui Moruzi i-a fost tăiat capul din ordinul marelui vizir. O târguială necinstită între străini şi un cap tăiat au pecetluit răpirea Basarabiei. După Războiul de Independenţă din 1877-1878, Congresul de la Berlin ne solicită să înapoiem Basarabia de sud ruşilor. Ca o compensaţie, României i se dă Dobrogea, vechiul pământ românesc al marelui voievod Mircea.
În octombrie 1912, a izbucnit Războiul Balcanic. Turcia era în conflict cu Italia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru şi Grecia. România era interesată deoarece chestiunea graniţei de sud a Dobrogei era nerezolvată. Nu se respectase voinţa Congresului de la Berlin, Silistra, cu forturile ei, cheia Dobrogei, a rămas în stăpânirea Bulgariei.
În anul 1913, a început campania română în Bulgaria. Pentru a doua oară în cursul domniei sale, Regele Carol trecea Dunărea în fruntea Armatei Române. În anul 1877, el o făcuse ca să cucerească independenţa României şi să ajute la formarea statului bulgar. După 36 de ani, el trebuia s-o facă din nou ca să dea o lecţie vecinului ingrat şi să asigure liniştita dezvoltare a ţărilor balcanice, ameninţate de planurile agresive ale tulburătorului popor bulgar. Rezultatele campaniei erau foarte mulţumitoare, dar campania a scos în evidenţă şi unele lipsuri ale Armatei Române. Tratativele de pace, conduse cu deosebită autoritate de Titu Maiorescu, au dus la încheierea Păcii de la Bucureşti din 1913. România a ieşit la încheierea acestor evenimente cu un câştig de teritoriu, care-i asigura graniţa Dobrogei de sud, cu prestigiul său european considerabil mărit, dar şi cu un duşman implacabil, Bulgaria. Atât campania României, cât şi rezultatul tratativelor au produs o răcire a relaţiilor cu Austro-Ungaria şi cu Bulgaria, astfel că Austro-Ungaria se decide să ducă o politică agresivă împotriva României, mergând până acolo încât concepea anexarea României la ea.
La 15-28 iulie 1914, Austro-Ungaria declară război Serbiei. Era preludiul săptămânii tragice. La 31 iulie, Germania declară război Rusiei, iar la 3 august Franţei. În aceeaşi zi, Germania invada teritoriul Belgiei. La 4 august, Anglia declară război Germaniei. Dansul morţii începuse. Într-o săptămână şapte state europene, dintre care cele cinci mari puteri, erau în stare de război. O lună mai târziu, Turcia şi Japonia se prinseseră şi ele în hora sângeroasă.
Surprinderea şi emoţia Românilor au fost considerabile. Era în conştiinţa generală că mari evenimente ne aşteaptă şi pe noi. Convingerea că evenimentele de faţă constituie un moment istoric cum nu se întâlnesc multe în cursul veacurilor, că ele sunt menite să schimbe faţa lumii, soluţionând cele mai arzătoare probleme internaţionale, ne impunea şi nouă datoria de a ne folosi de acest prilej. Ar fi fost o crimă împotriva Patriei şi a Neamului ca să lăsăm să ne scape această ocazie, aşa de rară în istoria popoarelor. Aveam revendicări naţionale şi peste Carpaţi şi peste Prut. Cele dintâi ne duceau în conflict cu Austro-Ungaria, celelalte cu Rusia. Aceasta era cumpăna cea grea în care ne găseam după izbucnirea marelui conflict. Un drum greşit, o mişcare rea, şi micul Stat Român putea fi strivit între uriaşii ce se ciocneau în jurul lui.
Pentru a fixa atitudinea României faţă de marele război, un consiliu de coroană s-a ţinut la Sinaia, sub preşedinţia Regelui Carol, în ziua de 3 august 1914. Au participat întregul guvern, în frunte cu preşedintele Consiliului de Miniştri Ioan I.C. Brătianu, preşedinţii corpurilor legiuitoare, foştii prim-miniştri şi şefii de partide politice. Regele Carol, german de origine, vedea chestiunea prin prisma obligaţiilor sale contractuale, România era legată printr-un tratat de alianţă cu Puterile Centrale. Regele a scos dintr-o casetă de fier tratatul încheiat de el şi contrasemnat de Ioan Brătianu tatăl, la 1883, reînnoit sub guvernele miniştrilor Catargiu, Sturza şi Maiorescu, a căror semnătură o purta. Singurul, Petre Carp a avut aceeaşi poziţie cu propunerea Regelui şi ceru imediat intrarea în război alături de Puterile Centrale. Majoritatea celor prezenţi au fost împotriva propunerii Regelui, pentru motive de ordin juridic şi moral.
Alianţa noastră cu Puterile Centrale era o alianţă defensivă. În cazul de faţă Puterile Centrale erau agresoarele, ele provocaseră şi declaraseră războiul. România nu fusese nici consultată, nici măcar prevenită asupra demersului guvernului austro-ungar la Belgrad, care avea să provoace războiul şi s-o târască într-un război ofensiv. Aproape toţi sfetnicii de faţă s-au pronunţat în cuvinte mişcătoare şi întemeiate pe o bună cunoştinţă a situaţiei politice, pentru o neutralitate care să ne îngăduie a aştepta desfăşurarea evenimentelor, păstrându-ne completa libertate de acţiune. La sfârşitul consiliului, primul ministru Brătianu a prezentat o telegramă, prin care anunţa că Italia se declarase neutră.
Puterile Centrale au considerat politica noastră ca un act de trădare faţă de aliatul de care ne lega un tratat. Neutralitatea proclamată de România nu putea fi o soluţie definitivă. La adăpostul timpului câştigat, România trebuia să-şi facă toate pregătirile politice şi militare, pentru ca la momentul potrivit să intre în luptă cu maximum de putere şi cu şansă de izbândă. Simpatiile personale, puterea legăturilor tradiţionale, raţionamentul obiectiv şi alte felurite consideraţii, împărţeau Ţara în două curente. Cel dintâi, cel mai slab, era curentul germanofil. Curentul antantofil, chiar de la început, era mult mai puternic. Lozinca lui era eliberarea Ardealului, şi această ţintă se identificase cu idealul naţional român.
Faţă de politica brutală, cinică şi ipocrită a Puterilor Centrale, alianţa dintre Anglia, Franţa şi Rusia a inaugurat cu dibăcie o politică largă, generoasă, menită a câştiga inima popoarelor. La baza acţiunii lor războinice, ele au pus principiul autodeterminării naţionalităţilor, eliberarea popoarelor asuprite, dreptul fiecărui popor de a dispune liber de soarta lui. Simpatia pentru Franţa, dorinţa de eliberare a Ardealului şi perspectiva prăbuşirii Austro-Ungariei, ce se întrevedea din ce în ce mai probabilă, în urma înfrângerilor de pe frontul rusesc au fost hotărâtoare.
În tragedia Neamului Românesc, care începea să-şi desfăşoare scenele ei pline de durere şi de măreţie, cea dintâi victimă, doborâtă de lovitura nemiloasei soarte, a fost Regele Carol, care a murit pe 27 septembrie 1914. Slăbit de povara celor 76 de ani, dintre care 48 de ani de domnie, bătrânul întemeietor al modernului Stat Român se văzu pus în faţa celei mai chinuitoare probleme ce a sfâşiat vreodată sufletul unui cap încoronat. Multe personalităţi ale vremii au mărturisit „Regele Carol a murit de război”.
Noul Rege al României, Ferdinand, se urca în scaunul domniei în împrejurări neasemănat de grele. „Voiu domni ca bun român”, a declarat noul rege în clipa solemnă a jurământului. Între porunca sângelui şi aceea a conştiinţei, Regele Ferdinand o ascultase pe aceasta din urmă. România era cea mai curtată Ţară, deoarece aşezarea ei geografică, puterea ei militară şi ascendentul căpătat în urma războiului balcanic, dădeau participării ei la război cea mai mare greutate. Atât Puterile Centrale, cât şi statele Antantei au încercat şi au făcut tot posibilul de a câştiga România de partea lor. Dar privirile şi inimile Românilor se îndreptau, în primul rând, peste Carpaţi. Partizanii colaborării cu Franţa şi Anglia: Ioan I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, Take Ionescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Octavian Goga, Vasile Lucaci, Nicolae Filipescu, Regina Maria şi mulţi alţii, au desfăşurat o intensă propagandă atât în Ţară, cât şi peste hotare pentru realizarea idealului naţional, ca toţi românii să se unească într-un singur stat. Politica de război a lui Brătianu se rezuma la declaraţia: „Aşteptarea momentului celui mai favorabil, pentru ca intrarea noastră în război să se facă cu maximum de folos, atât pentru noi, cât şi pentru prietenii noştri”. Diplomaţia europeană îl numea „Sfinxul”, căci abilitatea şi discreţia sa, devenite legendare în istoria marelui război, împiedicaseră să i se cunoască intenţiile. Nicolae Iorga, de asemenea, a militat neobosit pentru ca România să intre în război de partea Antantei, război pe care-l considera „cea din urmă jertfă de răscumpărare pe care neamul nostru din Ardeal îl duce pentru robia lui de 2000 de ani”. România a dus tratative serioase cu Franţa, Anglia, Rusia privind ajutorul ce-l va primi în armament, tehnică, muniţii, precum şi garanţii privind revendicările noastre teritoriale.
La 22 iunie 1916, Rusia şi Franţa au somat România, prin telegrame, să intre în război imediat, arătând că era un moment favorabil. În telegramă se spunea: „Intrarea în război a României, în momentul acesta va avea o valoare corespunzătoare în desfăşurarea comună a sforţărilor puterilor aliate, ceea ce nu va fi cazul când hotărârea sa va fi amânată pentru o epocă nedefinită. Situaţia porunceşte României de a se alătura acum ori niciodată”.
La 4/17 august 1916, Ioan I. Brătianu, şeful Guvernului român, încheia cu reprezentanţii Rusiei, Franţei, Angliei şi Italiei tratatele prin care România se obliga ca, cel mai târziu la 28 august, să declare război şi să atace Austro-Ungaria. Tratatele încheiate erau în număr de două, un tratat politic şi o convenţie militară.
Teritoriul asupra căruia puterile semnatare recunoşteau României dreptul de anexare cuprindea totalitatea provinciilor locuite de români, din cuprinsul monarhiei austro-ungare: Bucovina, Transilvania şi Banatul, în întregime, iar Crişana, până la o linie care se întindea aproximativ de la vărsarea Mureşului în Tisa, în faţa Seghedinului, până la vărsarea Someşului în Tisa; apoi în Maramureş, până la linia despărţitoare dintre Tisa şi Vizău. Astfel, interesele României fuseseră bine garantate.
La 14/27 august 1916, s-a ţinut în Palatul Cotroceni din Bucureşti istoricul Consiliu de Coroană, convocat de Regele Ferdinand, cu scopul de a cere fruntaşilor Ţării aprobarea pentru intrarea în acţiune a României, hotărâtă de Guvernul Brătianu, precum şi sprijinul lor. Ioan I.C. Brătianu a declarat că România nu putea să rămână neutră într-un război în care se hotăra soarta lumii, cu atât mai mult cu cât ea avea un ideal de îndeplinit şi, împrejurări ca cele de azi, nu erau să se mai întâlnească. Cauza românismului a făcut un pas gigantic înainte, din moment ce patru mari puteri au recunoscut dreptul nostru la unitate naţională.
Maiorescu şi Marghiloman au avut rezerve faţă de intrarea în război, iar Petre Carp a fost categoric împotriva războiului. Take Ionescu şi Filipescu, care-şi vedeau încoronată politica dusă de doi ani de zile, şi-au exprimat deplina satisfacţie, asigurând pe Suveran şi pe Guvern de sprijinul lor necondiţionat.
Istoricul Consiliu de Coroană s-a terminat într-o mare însufleţire. Regele, prin nobilul său sacrificiu şi prin patriotismul său înălţător, a încheiat şedinţa cu îndemnul „Cu Dumnezeu înainte!”. La scurt timp, decretul pentru declararea stării de război se afişa pe străzile Bucureştilor, iar pe înserate, goarnele jandarmilor anunţau mobilizarea generală a armatei. La ora 21, ministrul nostru la Viena a înmânat declaraţia de război pe care România o făcea către Imperiul Austro-Ungar.
România începuse sfântul război pentru eliberarea fraţilor noştri subjugaţi şi pentru întregirea neamului. A doua zi, Regele Ferdinand împărtăşea românilor hotărârea cea mare şi le trimitea un cuvânt de îndemn la datorie, de însufleţire şi de nădejde. „Pentru neamul nostru războiul a adus ziua aşteptată de veacuri de conştiinţa naţională, ziua unirii lui. Astăzi ne este dat nouă să întregim opera înaintaşilor noştri, închegând pentru totdeauna ceea ce Mihai Viteazul a înfăptuit numai pentru o clipă: Unirea Românilor de pe cele două părţi ale Carpaţilor.”
Trecând pe picior de război, în noaptea de 27-28 august 1916, armata noastră a mobilizat 833.758 militari, comandaţi de aproape 18.000 ofiţeri, şi era alcătuită din 378 batalioane de infanterie, 299 baterii de artilerie şi 104 escadroane de cavalerie. Cifra oamenilor chemaţi sub drapel şi acelora aflaţi la dispoziţia armatei, era de 1.083.000 de oameni, reprezentând aproximativ 15% din populaţia Ţării. Cu mult mai grea se prezenta problema înzestrării armatei cu armament. Alianţa noastră din 1883 cu Puterile Centrale prevedea ca tot materialul de război să se aducă din Austria şi din Germania. Eram deficitari la artilerie, mitraliere şi armament de infanterie. Doctrina noastră militară era stabilită de puterile cu care aveam un tratat de alianţă, iar inamicul nostru probabil era Rusia şi nu ne era permis să avem trupe de vânători de munte şi nici armament pentru aceste trupe, ceea ce ne punea în inferioritate, având în vedere operaţiile noastre militare din munţi.
Odată cu declaraţia războiului, Franţa ne-a trimis o misiune militară condusă de generalul Berthelot. Înconjurat de un corp pe ofiţeri de elită şi de tehnicieni, el era chemat să aducă, atât în organizarea serviciilor armatei, cât şi în instrucţia trupelor, acel spirit francez atât de necesar în războiul modern.
Din cauza formei geografice curioase a României, frontul ocupa de-a lungul Carpaţilor de la Dorna la Vârciorova, apoi de-a lungul Dunării de la Vârciorova până aproape de Turtucaia, şi în sfârşit de-a lungul frontierei dobrogene de la Turtucaia până la Marea Neagră, o lungime de 1.200 km. Era cel mai lung front din Europa, mai lung chiar decât frontul rusesc, care de la Baltica până la Dorna, n-avea decât 1.100 km. Şi acesta era un dezavantaj întrucât însemna dispersarea forţelor şi dădea posibilitatea inamicului să-şi concentreze forţele şi să ne atace în punctele noastre mai slabe.
Din numeroasele variante strategice ale Marelui Stat Major, cea aleasă în mod definitiv, ca fiind corespunzătoare cu situaţia politică şi militară a Ţării, a fost denumită „Ipoteza Z”. Războiul nostru era un război naţional pentru eliberarea fraţilor, cea dintâi mişcare pe care trebuia să o facă Armata Română era trecerea Carpaţilor. Pe frontul de sud, de la Calafat până la Marea Neagră, era Armata a III-a, a cărei comandă se încredinţase generalului Mihail Aslan. Frontul ofensiv carpatic, era servit de armatele I, II şi IV. Armata I-a, sub comanda generalului Ioan Culcer, se întindea de la Calafat până la izvoarele Argeşului. Armata a II-a, sub comanda generalului Alexandru Averescu, ocupa frontul de la izvoarele Argeşului până în regiunea Vrancei. Armata a IV-a sau de Nord, sub comanda generalului Constantin Prezan, ocupa Carpaţii Moldovei, făcând în regiunea Dornei, joncţiunea cu frontul rusesc.
Regele Ferdinand avea comanda supremă a Armatei Române în război. Ca şef al Marelui Stat Major figura generalul Vasile Zottu, dar o boală grea l-a împiedicat pe acesta să ia parte la conducerea operaţiilor militare, care au fost concepute şi conduse de către generalul Dumitru Iliescu. Când declaraţia noastră de război sosi pe neaşteptate în seara zilei de 27 august 1916, ea produse o emoţie considerabilă la cartierele generale ale armatelor duşmane.
În noaptea de 14/27 - 15/28 august 1916, trupele române au atacat frontiera austro-ungară. Zidul de temniţă, care închidea o jumătate a Neamului Românesc, era dărâmat. Prin văile pe unde, cu 18 veacuri în urmă, trecuseră legionarii împăratului Traian pentru a cuceri Dacia, prin aceleaşi văi pe unde, cu trei veacuri în urmă, trecuseră steagurile oastei marelui voievod Mihai Viteazul, ca să unească pe toţi fiii aceluiaşi neam sub acelaşi spectru, pe aceleaşi căi trecea acum oştirea Regelui Ferdinand pentru a înfăptui pentru vecie ceea ce Traian orânduise, iar Mihai înfăptuise numai o clipă.
Pătrunderea în Transilvania s-a făcut prin 18 puncte. Rezistenţa opusă de trupele austro-ungare a fost înfrântă cu repeziciune, trupele române înaintau impetuos spre ţelurile fixate. După numai două zile de la începerea războiului, trupele române intrau în Braşov, pe Valea Jiului ocupau oraşul Petroşani, au ocupat Târgul Secuiesc, iar după trei zile de război, erau în faţa Sibiului şi a Orşovei.
Coloanele române înaintau voios, într-o înălţare sufletească, uşoară de înţeles. Era ziua triumfului, răzbunarea suferinţelor milenare. Trupele duşmane, care încercau să se opună înaintării trupelor române, erau cele ce constituiseră Armata I austro-ungară, comandată de generalul Arz von Straussemberg. Zilnic Arz primea întăriri atât austro-ungare, cât şi germane, iar conducerea trupelor duşmane din Ardeal a trecut în mâna germanilor. Trupele duşmane se reorganizează constituindu-se grupul de Nord-Est, sub comanda generalului prusian von Morgen, şi grupul de Sud, comandat de generalul prusian V. Staabs.
După o lună de la intrarea României în război, campania din Ardeal intra într-o fază nouă. Forţele celor trei Armate Române trebuiau concentrate, legate una de alta şi aduse în Valea Mureşului. Înaintarea se făcea cu încetineală de când armatele fuseseră împuţinate, prin trimiterea de ajutoare în Dobrogea şi la Dunăre.
În această situaţie, generalul Falkenhayn, fostul şef al statului major german, sosi la 19 septembrie la Deva, luând comanda frontului din Ardeal. Falkenhayn decise să-şi concentreze toate forţele disponibile într-un singur sector şi să atace grupul românesc de acolo. Grupul român odată distrus, forţele duşmane se vor îndrepta imediat spre grupurile vecine, spre a le pregăti aceeaşi soartă.
Noul comandament german luase hotărârea definitivă, el va începe contraofensiva, atacând grupul român de la Sibiu. Germanii au conceput bătălia de la Sibiu ca o luptă de nimicire. Împresurarea plănuită de inamic n-a reuşit. Eroismul arătat de soldaţi, care au luptat ca leii, atât individual, cât şi în grupe, a reuşit să degajeze armata din cercul de fier în care fusese strânsă şi a transformat într-o pagină de epopee ceea ce putea să se transforme într-un dezastru. Bătălia de la Sibiu i-a impresionat dureros pe români. A fost prima ciocnire serioasă cu un adversar superior numericeşte şi pregătire, ca germanii, şi cu o dotare în tehnică de luptă net superioară faţă de români. Cu toate victoriile obţinute de Armata a II-a la Porumbacu şi la Bărcuţ, Marele Cartier General a hotărât suspendarea ofensivei şi o nouă grupare a forţelor, spre a muta ofensiva spre nord, unde grupul lui Morgen constituia pericolul.
În 35 de zile de lupte continue şi aprige, împotriva unui inamic care se întărea continuu şi pe un teren foarte greu, frontul acestei armate înaintase pe o adâncime între 80-100 km în inima Ardealului. Ea ajunsese la sfârşitul lunii septembrie la porţile oraşelor Reghin şi Sighişoara. Teritoriul ocupat de armatele româneşti reprezenta o treime din suprafaţa totală a Ardealului, dar acest fapt nu a ţinut mult. În bătălia de la Praid-Sovata, Armata a IV-a a ieşit biruitoare, dar a fost nevoită să-şi plece capul în faţa neînduplecatei soarte şi să se jertfească pe altarul camaraderiei războinice. Soldaţii armatelor a II-a şi a IV-a române victorioşi cu braţul, erau înfrânţi cu sufletul, acesta era rezultatul înfrângerilor de la Sibiu şi Turtucaia. Ca represalii pentru purtarea frăţească a locuitorilor faţă de Armata Română, ungurii, la reocuparea satelor şi oraşelor româneşti, dau foc caselor şi gospodăriilor româneşti, spânzură pe loc, fără judecată, pe cei învinuiţi de purtare frăţească cu românii.
În această situaţie, Falkenhayn pregăteşte ofensiva împotriva Armatei a II-a. În bătăliile de la Şinca şi Ţânţarul inamicul este victorios şi se pregăteşte pentru bătălia de la Braşov. Cu mai mult de trei veacuri în urmă, la 7 iulie 1603, în marginea Braşovului, oastea română, condusă de Radu Şerban Voievod, nimici până la cel din urmă om oastea ungurească a craiului ardelenesc Moise Szekely. Capul craiului purtat pe străzile Braşovului a fost apoi bătut în cuie pe porţile Făgăraşului, în semn de răzbunare pentru mişeleasca ucidere a lui Mihai Viteazul din 1601. Opt ani mai târziu, în 1611, Radu Şerban bătea din nou mândra oaste a noului crai al Ardealului, Gabriel Bathory, între Sânpetru şi Braşov, exact pe locurile unde, cu 305 ani mai târziu, urmaşii oştenilor Basarabului vor smulge admiraţia duşmanului. Sângele românesc al mai multor generaţii a înroşit pământul Ardealului. În bătălia de la Braşov, dată în zilele de 7 şi 8 octombrie, românii sunt învinşi şi trebuie să înceapă retragerea. După 40 de zile, campania română din Ardeal a luat sfârşit. Trupele române au început durerosul marş de retragere înspre aceleaşi creste ale Carpaţilor, devenite acum bariera ce trebuia să apere pământul Patriei de năvala duşmană.
Ofensiva română în Ardeal, partea cea mai însemnată a planului de operaţii militare, fusese paralizată de la început de contralovitura primită pe frontul de sud. Apărarea Dobrogei şi încercarea de la Flămânda îndrumaseră într-acolo nu numai rezervele generale, dar chiar unităţile de prima linie, indispensabile ofensivei din Ardeal. Astfel, înainte de a fi putut atinge linia Mureşului, primul obiectiv al ofensivei noastre, duşmanul îşi adunase forţele disponibile, îşi organizase o armată ofensivă şi începuse loviturile. Bătălia de la Sibiu fusese cea dintâi şi fusese hotărâtoare. Iniţiativa trecuse în mâna duşmanului, în Ardeal ca şi în Dobrogea. Reluarea ofensivei în Ardeal a fost hotărâtă când situaţia fusese compromisă.
Neaşteptatele lovituri primite la Turtucaia, Bazargic şi în Dobrogea de sud pricinuiseră luarea de contramăsuri, spre a para ameninţarea din acea parte. Puternicele forţe trimise în Dobrogea şi la Dunăre restabiliseră aici echilibrul între cele două armate adversare. Şi visul eliberării Ardealului, legănat de doruri seculare, un moment întrerupt, îşi rupse brusc firul. Goniţi de pe sfântul pământ, unde intrasem ca eliberatori, eram urmăriţi de un duşman înverşunat, care-şi mărea din ce în ce puterile. Furtuna se apropia acum ameninţătoare de porţile casei noastre.
Măsuri energice şi repezi se impuneau. Primul gând a fost la ajutorul aliaţilor. În vecinătatea noastră imediată era puternicul aliat rus, cu nesecatele lui resurse de oameni şi material. Inacţiunea ruşilor era de neînţeles în prima etapă a războiului, când bănuiala nu începuse încă a încolţi în sufletele noastre. Guvernul şi comandamentul român s-au adresat atunci Marelui Cartier Rus, cerându-i o participare mai viguroasă a armatei ruseşti la acţiunea de pe fronturile noastre.
Telegrama lui Alexeiew este revelatoare, ea făcea proba concepţiei ciudate pe care şi-o făceau ruşii despre colaborarea celor două armate. România şi Armata Română nu existau şi nu intrau în socoteală, decât atât cât erau necesare pentru protecţia propriei armate ruseşti, prevedea telegrama. Dacă acest scop, care era singura preocupare a comandamentului rus, se obţinea mai lesnicios cu sacrificarea şi ruina României, aceasta nu emoţiona deloc pe guvernul şi comandamentul rus.
Pe frontul din Dobrogea, România se găsea în război cu patru state: Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria şi Turcia. La 28 august, comanda supremă a trupelor bulgaro-germano-turceşti din nord-vestul Bulgariei fusese încredinţată mareşalului Mackensen, care era una din gloriile armatei germane. Era omul iniţiativelor îndrăzneţe, a loviturilor brutale, a bătăliilor date fără nicio cruţare de vieţi omeneşti. Încredinţarea comenzii armatei de operaţiuni unui astfel de om, arăta importanţa pe care Germania o dădea acţiunii de la frontiera dobrogeană.
Comandantul capului de pod Turtucaia era generalul Constantin Teodorescu. El era pus sub ordinele directe ale generalului Mihail Aslan, comandantul Armatei a III-a, al cărui cartier general era la Bucureşti. Comparaţia între forţele româneşti şi cele vrăjmaşe este cu totul în favoarea acestora din urmă. Şi cantitativ, şi calitativ atacatorul era superior celui atacat. Bătălia de la Turtucaia s-a dat în 5-6 septembrie şi a fost o adevărată catastrofă militară, care a însângerat Ţara, la o săptămână de la intrarea noastră în război. Căderea oraşului Turtucaia a făcut o enormă impresie, atât prin pagubele materiale, cât şi efectul ei moral.
În acelaşi timp, cu atacul împotriva oraşului Turtucaia, Mackensen aruncă şi celelalte trupe ale armatei bulgare peste frontieră, în direcţia Silistrei şi a Bazargicului. Această bătălie a fost un eveniment istoric, pentru întâia oară bulgarii au luptat împotriva ruşilor ca duşmani. Bătălia de la Bazargic a fost definitiv pierdută pentru aliaţi, tocmai datorită slăbiciunii comandamentului rus, care a întrebuinţat importante forţe avute la dispoziţie în altă direcţie decât în aceea care era cea mai utilă şi care i se indicase.
Operaţiunile din Dobrogea aduseseră inamicului un important succes strategic. El ne silise să ne îndreptăm atenţia asupra frontului de sud şi să ne slăbim forţele din Ardeal, tocmai când acolo se pregătea marea ofensivă a lui Falkenhayn. Apoi, puterea noastră militară şi, odată cu ea, şi forţa morală care rezultă din încrederea în sine, au primit importante lovituri. Izbânda de pe linia Rasova - Cobadin - Tuzla era numai un episod fericit care ne permitea să respirăm un moment şi să ne reculegem.
Noul comandant al frontului din Dobrogea, generalul Averescu, pregătea o ofensivă prin care să atace frontal pe inamic, spre a-l arunca spre sud. Comandamentul român a hotărât ca lupta decisivă să se dea la Flămânda. Oprirea operaţiunii de la Flămânda este rezultatul propriei noastre voinţe şi este efectul situaţiei critice de pe frontul transilvănean.
Contraofensiva noastră pe frontul de sud s-a sfârşit cu o nereuşită generală. Odată cu oprirea acţiunii de la Flămânda şi cu trimiterea a trei divizii româneşti pe frontul carpatic, se suspendară şi luptele din Dobrogea. Locul diviziilor româneşti plecate, îl luau trupele ruseşti. Cu strângere de inimă trebuia primită această situaţie fatală, apărarea pământului Patriei trecea pe mâna armatei ruseşti care dăduse în Dobrogea proba unei lipse de energie şi a unei indiferenţe totale, care îndreptăţeau pentru viitor cele mai rele presentimente.
În această nouă situaţie, Mackensen a dezlănţuit ofensiva pe toată linia frontului. La 19 octombrie, cade Topraisarul, apoi este ocupat Cobadinul, iar pe 21 octombrie, trupele germano-bulgare ocupă oraşul Constanţa. După aceste bătălii, diviziile româneşti au fost scoase din luptă. În locul diviziilor româneşti, au fost aduse trupe ruseşti. Astfel, paza a ceea ce mai rămăsese din Dobrogea, a fost încredinţată în întregime ruşilor. Generalul Zaioncicovsky, care, prin incapacitatea sa, pierduse Dobrogea, a fost înlocuit cu generalul Sacharow şi pus sub ordinele directe ale generalului Alexeiew.
Sângerosul şi durerosul act dobrogean al campaniei române se încheia. Menit să fie o acţiune secundară în războiul nostru, el a devenit deodată principala cauză a înfrângerii. Campania dobrogeană începuse cu episodul dramatic de la Turtucaia şi, încetul cu încetul, pompase toate rezervele puterii noastre militare şi paralizase avântul cu care armata se repezise peste Carpaţi. Respinşi de pe o linie pe alta, pierdusem în cele din urmă Constanţa. Dobrogea a devenit mormântul câtorva zeci de mii de fii ai Ţării şi al celor mai frumoase iluzii.
Contraofensiva germană respinsese Armata Română, care invadase Transilvania, şi o aruncase în Munţii Carpaţi. Era evident că această operaţie fusese numai prima etapă a planului de campanie german, după care trebuia să urmeze cea de-a doua, încercarea duşmanului de a străpunge bariera Carpaţilor şi a ocupa România.
Românii aveau tot dreptul să fie îngrijoraţi de întorsătura pe care o lua războiul. Marele Cartier German hotărâse ofensiva în stil mare împotriva României. Germania avea absolută nevoie de grâul şi petrolul românesc, ca să poată trăi şi continua războiul. De aceea, frontul românesc devenise în această perioadă frontul principal al marelui război european. De pe toate celelalte fronturi unde luptele stagnau, forţe considerabile se îndreptau spre frontul românesc. Pentru noi, apărarea liniei Carpaţilor şi a Dunării, formând un front care încingea România pe o lungime de 1.200 km, era o imposibilitate strategică.
Apărarea Carpaţilor se făcea în condiţii de mare inferioritate strategică pentru noi. Toate avantajele, reieşite din forma geografică a frontierei române, trecuseră de partea inamicului.
Marea bătălie a trecătorilor a început prin atacarea porţilor Moldovei. Inamicul începe atacul Muntelui Ţipcheş pe 19 octombrie, atacă Valea Trotuşului, lupte grele se dau pe Valea Uzului, dar fără niciun rezultat. Toate speranţele inamicului se îndreaptă spre trecătoarea Oituzului. Operaţiile grupului Schmettow pentru cucerirea trecătoarei Oituzului poartă numele de bătălia de la Oituz. Comanda trupelor române care apără trecătoarea Oituzului a fost încredinţată generalului Eremia Grigorescu, care va deveni unul din numele glorioase ale războiului nostru. În lupta de la Megheluş, a căzut căpitanul Petre Carp, fiul bătrânului om politic, care aducea, în acest chip, jertfa sa de sânge în războiul pe care nu-l voise şi la realizarea idealului în care nu crezuse. Au urmat luptele de la Hârja, prin care localitatea a fost transformată în ruine, iar în marea bătălie de la Oituz, inamicul suferise o dureroasă şi sângeroasă înfrângere. Divizia 15 română şi-a câştigat gloriosul nume de „divizia de fier”, înscris cu litere de foc şi sânge pe înălţimile ce domină poarta Oituzului, unde este inscripţionată şi mândra deviză: „Pe aici nu se trece!”.
La 27 octombrie, generalul von Arz sfârşise bătălia din Munţii Moldovei cu o decisivă şi completă înfrângere. Generalul Prezan şi viteaza armată de nord se arătaseră tot atât de vrednici în defensivă, cum se arătaseră şi în ofensivă. Porţile Moldovei erau bine păzite.
Dacă atacarea trecătorilor Moldovei, ce constituia concepţia comandamentelor austro-ungare, era pentru Falkenhayn o „idee nenorocită”, în schimb atacarea trecătorilor care constituie drumul cel mai scurt spre Bucureşti, era ideea favorită a comandanţilor germani.
Comandamentul român era conştient de gravitatea situaţiei. Regiunea Braşovului, atacată de germani, era cea mai vulnerabilă, din cauza vecinătăţii ei imediate cu capitala Ţării şi a numeroaselor trecători ce o străbăteau, în număr de şase. Comanda Armatei a II-a, reconstituită cu cinci divizii, era încredinţată din nou generalului Averescu.
Şoseaua Branului este unul din drumurile cele mai vechi care au legat Ţara Românească cu Ardealul. Este calea legendarului descălecat al Basarabilor. Pe aici au trecut în veacul al XIII-lea cavalerii teutoni cu gândul întemeierii unei durabile stăpâniri germanice. Tot pe aici, mai în urmă, în două rânduri, armatele mândre ale ungurilor, conduse de ambiţiosul rege Carol Robert, ori de puternicul Sigismund, împăratul german de mai târziu, erau atacate, bătute şi ajutate să-şi găsească patria mai repede, de simpli oşteni ai Basarabilor, care-şi apărau „moşia şi nevoile şi neamul”. În luptele de la Rucăr, Dragoslavele, Mateiaş şi Câmpulung germanii au trebuit să se declare învinşi. Încercarea de străpungere de la Câmpulung a eşuat.
Concomitent cu luptele de la Câmpulung, grupul generalului Staabs ataca trecătoarea Predealului şi drumurile vecine cu ea. Aici s-au dat lupte sângeroase, Predealul a fost ras de pe faţa pământului, au fost transformate în ruine gara din Predeal, vila lui Brătianu, primul ministru al Ţării, „principalul vinovat pentru intrarea României în război împotriva austro-ungarilor şi germanilor”. Doi ani mai târziu însă, bărbatul de stat român declara: „Am avut o casă şi, alături de ea, o frontieră. S-a prăpădit casa, dar s-a dus şi frontiera!”.
Timp de zece zile, de la 13 până la 23 octombrie, cu tot potopul distrugător, revărsat din gurile monstruoaselor mortiere, Predealul n-a putut fi luat. Soldaţii români au luptat ca nişte viteji zile de-a rândul, cu faţa întoarsă spre Ardeal.
În perioada 15-20 octombrie, germanii au încercat străpungerea în trecătorile Bratocea şi Buzău, dar bariera de piatră şi de fier, pe care o opuneau românii în munţii lor, era intactă. Falkenhayn întoarse ochii mai spre dreapta, pe valea Oltului. Comandantul grupului care apăra Valea Oltului era generalul Praporgescu, un soldat de elită, cu frumoase însuşiri sufleteşti şi profesionale. O mare nenorocire s-a întâmplat în ziua de 13 octombrie, când generalul Praporgescu făcea o inspecţie pe înălţimea Coţi, apoi pe Valea Câineni, unde căzu din întâmplare un obuz lângă grupul ofiţerilor şi lovi mortal pe general. Comanda grupului de la Olt a fost încredinţată generalului Petala. În ziua de 16 octombrie, inamicul începe ofensiva împotriva frontului român. S-au dat lupte grele pe Pietrosul şi Veveriţa, în Valea Topologului, până în 21 octombrie. Încercarea grupului Krafft de a forţa trecerea pe la Olt se terminase şi ea cu un eşec pentru vrăjmaşi. Podul de la Câineni a fost aruncat în aer şi şoseaua s-a stricat în cursul luptelor. Străpungerea pe drumul cel mai scurt nu-i reuşise inamicului, el va încerca acum pe drumul cel mai lung, în sectorul Jiului, apărat de Armata I-a. În locul generalului Culcer, comanda Armatei I-a a fost încredinţată generalului Dragalina. În ziua de 25 octombrie, generalul Dragalina pleacă pe front pentru a-i îmbărbăta pe soldaţi. O patrulă inamică s-a apropiat de maşina generalului şi a deschis focul, generalul fiind lovit la braţ. Evacuat, pansat şi operat prea târziu, el moare în spitalul din Palatul Regal din Bucureşti în ziua de 9 noiembrie 1916. Era după generalul Praporgescu al doilea general căzut pe câmpul de onoare. Luptele din Valea Jiului s-au încheiat în ziua de 27 octombrie cu victoria românilor. Biruinţa de la Jiu a hotărât, pe moment, nu numai soarta unei bătălii şi a unui oraş, ci soarta războiului şi a Ţării.
Bătălia de la Jiu este, după cea de la Oituz, a doua mare victorie pe care Românii au câştigat-o împotriva puternicului duşman. Înfrângerea de la Jiu încheie şirul celei dintâi sforţări făcute de vrăjmaş pentru a pune mâna pe trecători. Ofensiva începută de Falkenhayn şi de Arz la 11 octombrie, se sfârşeşte la 28 octombrie cu un fiasco total.
Cu o experienţă în plus, Falkenhayn se pregătea pentru a doua bătălie a trecătorilor. La 10 noiembrie, a început a doua bătălie de la Oituz. Luptele au continuat până la 18 noiembrie 1916, dar izbânda a fost de partea românilor. În sectorul Bratocea - Buzău luptele s-au dat în perioada 31 octombrie - 9 noiembrie, dar inamicul nu a reuşit să străpungă frontul român. La 10 noiembrie, generalul Morgen a început bătălia de la Câmpulung. Concomitent, inamicul atacă pe Valea Prahovei din 26 octombrie până la sfârşitul lunii noiembrie, fără a reuşi să străpungă frontul român. La 10 noiembrie, generalul Morgen a început bătălia de la Câmpulung. Trupele române se retrag înspre Târgovişte, iar inamicul întră în ziua de 29 noiembrie în Câmpulungul evacuat de români. Timp de 45 de zile, un inamic puternic, bine înarmat şi special echipat, s-a epuizat în sforţări sterile, fără să reuşească a sparge zidul de stâncă pe care i-l opuneau piepturile româneşti.
În timpul aceasta, grupul Krafft se întărise considerabil prin ajutoarele sosite, pe când frontul român care se întindea pe o suprafaţă foarte mare, se subţiase mult. Sprijinit pe această superioritate de efective, dispunând de trupe excelente ca alpinii bavarezi şi austrieci, perfect pregătite pentru războiul în munţi, cu o artilerie formidabilă, primind şi automobile blindate şi mortiere de calibru mare, Krafft reîncepe a doua ofensivă din Valea Oltului în 24 octombrie. Cu toată rezistenţa eroică a trupelor române, la sfârşitul lunii noiembrie, Valea Oltului a ajuns în mâna germanilor. Au trecut două luni din ziua în care Falkenhayn pornise bătălia de la Sibiu, care trebuia să-i deschidă îndată pasul Turnul Roşu şi drumul Oltului. I-au trebuit însă două luni de lupte grele, pentru ca soldaţii Kaiserului german să poată trece în toată voia pe vechiul drum străbătut de atâtea armate cotropitoare.
Oltul, care de-a lungul veacurilor a răsfrânt în apele sale, rând pe rând, aquilele romane, panaşele ungurilor, iataganele turceşti, iar acum oglindea coiful cu ţepuşe ale germanului, loveşte mai năvalnic „zidul vechi al mănăstirii” Cozia şi povesteşte umbrei sfinte istoria tristă a neamului care-şi pregăteşte înălţarea prin jertfă şi durere.
După mai bine de cinci veacuri, treceau din nou pe Valea Oltului soldaţi din neamul acelora care luptaseră ca tovarăşi de arme alături de oştenii români. Cavalerii lui Frederic de Zolern, îmbrăcaţi în armuri şi cu crucea pe piept, veniseră la 1396, într-un avânt de jertfire, să apere creştinătatea, la Nicopole, alături de floarea nobilimii franceze şi de oştenii lui Mircea, împotriva semilunei ce se înălţa cotropitoare. Iată că în 1916, acum o sută de ani, mirosind pradă bogată, veneau lacomi să sugrume pe strănepoţii foştilor lor camarazi de arme, care îşi apărau Ţara şi Neamul. Vremea schimbă sufletele popoarelor, ca şi pe ale indivizilor.
Intrând în străvechea capitală a celor dintâi Basarabi, comandantul german, din ordinul Kaizerului, a depus o coroană pe mormântul Regelui Carol, în catedrala din Curtea de Argeş. Trei zile mai târziu, avangardele grupului Krafft intrau în Piteşti.
Comandamentul german pregătea concomitent cu luptele de pe Olt o nouă ofensivă în stil mare, cu o metodă şi minuţiozitate catacteristic germană pe Valea Jiului. Comanda întregului grup, cu un total de peste 80.000 de militari, cea mai impozantă forţă care operase până acum pe frontul carpatic, a fost încredinţată generalului Kühne. Concentrarea formidabilei armate a lui Kühne se făcuse cu atâta discreţie, încât ai noştri au fost luaţi prin surprindere. În ziua de 11 noiembrie, un uragan de foc s-a dezlănţuit din gurile a peste 250 de tunuri, de toate calibrele, asupra poziţiilor româneşti. Cu asemenea forţe Falkenhayn reuşise să rupă linia frontului român, şi să străpungă Valea Jiului. În situaţia critică în care se aflau românii, au conceput bătălia de la Târgu Jiu din 16-17 noiembrie. Desfăşurată în condiţii de totală inferioritate, am fost învinşi, iar puhoiul german înainta pe teritoriul Olteniei, la 21 noiembrie inamicul ocupa Craiova. Pământul Olteniei, ţinutul românismului celui mai vechi, mai curat şi mai mândru, obârşia energiilor româneşti, primea cel dintâi insulta copitelor cailor năvălitorului. Catastrofa României începuse. La Jiu se produsese spărtura, iar la Olt, zăgazul abia se mai ţinea.
În această situaţie România a solicitat ajutor de la aliaţi. Aceştia au promis multe, dar în realitate ajutorul rus se lăsa aşteptat. Brătianu, cu multă amărăciune, exprima reprezentantului rus urmările fatale ale inacţiunii trupelor ruse. Zece corpuri de armată ruseşti stăteau cu arma la picior, fără a interveni în lupte. Ideea rusească a triumfat, ei solicitau sacrificarea teritoriului românesc în interesul desfăşurărilor strategice viitoare, necesitate de operaţiile războiului european. Armata română va trebui să apuce pe drumul calvarului său. La 23 noiembrie inamicul a ocupat oraşul Caracal apoi oraşele Râmnicu Vâlcea, Slatina, iar pe 27 noiembrie linia Oltului căzuse, invazia duşmană îşi urma cursul, nestânjenită de niciun obstacol serios.
Unul din cele mai impresionante acte ale tragediei române a avut loc dincolo de Olt, unde odiseea grupului de la Cerna a rămas în istorie. Acest grup dând dovadă de un eroism demn de subliniat, şi-a făcut datoria apărând oraşul Turnu Severin, învingându-i pe unguri şi pe austrieci. Rămas izolat, fiind înconjurat din toate părţile de duşmani, a ajuns un detaşament „fantomă”, şi-a început aventura retragerii printre inamic pentru a face joncţiunea cu trupele române, sfârşind cu capitularea.
Ideea atacării simultane a României din două direcţii, dinspre nord, peste Carpaţi şi dinspre sud, peste Dunăre, era ideea iniţială şi fundamentală a planului strategic german. Planul fusese elaborat de Marele Cartier German, după bătălia de la Braşov, din 8 octombrie. Erau cele două lame ale unei foarfece, care se apropiau, retezând bucata dinapoia lor.
În dimineaţa zilei de 23 noiembrie, pe o ceaţă foarte densă, ce acoperea fluviul şi malurile, germanii au început trecerea Dunării. Primele subunităţi au trecut neobservate în bărci, realizând un cap de pod provizoriu, iar a doua zi a fost construit podul de pontoane între Şistov şi Zimnicea, pe care au trecut coloane nesfârşite, în sunetele muzicilor şi sub ochii mareşalului Mackensen. Germani, honvezi unguri, bosniaci, turci, bulgari se revărsau ca un puhoi cotropitor asupra satelor şi ogoarelor româneşti.
Invazia duşmană năpădea acum ţara din trei părţi. Cercul de foc al puternicului duşman se srângea din ce în ce împrejurul armatei române epuizate. Ea trebuia să lupte în acelaşi timp în munţi cu faţa spre nord, la Olt cu faţa spre vest şi acum şi la Dunăre cu faţa spre sud, ceea ce era imposibil.
Din acelaşi loc, pe unde acuma se ridica sabia ameninţătoare a duşmanului, cu aproape 40 de ani în urmă se ridicase un glas tremurător: „Vino în ajutor, treci Dunărea pe unde vrei, în ce condiţii vrei; turcii ne prăpădesc; cauza creştinătăţii e pierdută!” Era vocea marelui duce Nicolae, generaslissimul armatelor ruseşti, încolţite de Osman Paşa la Plevna, ameninţate să fie aruncate în Dunăre; el implora de la domnitorul Carol al României mâna de ajutor salvatoare. Românii luptaseră, ruşii au fost salvaţi, Bulgaria a fost eliberată şi... Basarabia furată!
Mai târziu cu 39 de ani, prin acelaşi loc, hoarda cotropitoare în care lucesc, pline de ură, privirile robului eliberat cot la cot, cu călăul lui de ieri, păşeşte pe pământul românesc. Dar de astă dată glasul României sună în deşert. Marele aliat îşi avea socotelile lui misterioase. Ajutorul lui vine târziu, slab, şovăielnic. Eram singuri în ceasul primejdiei grele.
Inamicul înainta pe teritoriul României pe mai multe direcţii. După Zimnicea au fost ocupate Alexandria, Drăgăneşti, Vedea, iar în 27 noiembrie a fost ocupat oraşul Giurgiu. Bulgarii s-au comportat în Giurgiu ca nişte barbari, s-au năpustit asupra caselor şi avutului locuitorilor, magazinele şi casele au fost jefuite, apoi a venit rândul uşilor, ferestrelor şi a tot ce se putea demonta, toate acestea fiind transportate în Bulgaria. Cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, bulgarii au bombardat cu sălbăticie oraşul transformându-l în ruine. Ceea ce mai rămăsese de pe urma bombardării, a fost transformat în cenuşă de pe urma incendierii de către bulgari. Giurgiul era complet distrus datorită banditismului bulgăresc.
Situaţia României apărea disperată. Trei luni după declararea războiului sfânt pentru eliberarea fraţilor lor oprimaţi, românii se găseau pe propriul teritoriu invadat şi dinaintea duşmanului puternic şi neîndurător, setos de răzbunare şi lacom după pradă. Românii nu mai puteau opune decât trupe în retragere, decimate, obosite şi cu moralul scăzut, plecând capul în faţa fatalităţii inexorabile. Comandamentul armatei române a hotărât să nu considere războiul ca pierdut, ci să încerce o supremă sforţare pentru înfrângerea inamicului şi salvarea Bucureştilor.
Marea bătălie pentru apărarea Bucureştilor se va da, de-a lungul liniei Argeşului, în plină câmpie; acţiunile cele mai importante vor avea loc în ţinutul dintre Argeş şi afluentul său Neajlovul. Este bătălia de pe Argeş şi Neajlov, zisă şi bătălia pentru Bucureşti. Conducerea operaţiunilor marii bătălii a fost încredinţată generalului Constantin Prezan. De soarta bătăliei care începe în ziua de 29 noiembrie, depindea soarta neamului.
Inamicul dispunea de forţe redutabile. Cele trei armate, Krafft, Kühne şi Kosch la care se adăugau şi alte grupuri, divizii şi brigăzi, au trecut în subordinea mareşalului Mackensen, devenit comandant al tuturor forţelor duşmane.
Românii din nou au cerut ajutor de la aliaţi. Francezii se alătură şi ei românilor şi solicită ruşilor să intervină, dar degeaba. În faţa puhoiului inamic, românii fără ajutorul promis au luptat eroic la Călugăreni, lângă Neajlov şi pe Argeş, dar în cele din urmă au fost impresuraţi din toate părţile de către inamic, fiind nevoiţi să se retragă. Este greu de explicat motivele care făceau pe ruşi să lase pe români să fie învinşi, lăsându-i singuri în toate luptele din Muntenia.
Bătălia de pe Neajlov şi Argeş a fost cea mai mare bătălie care s-a dat în prima perioadă a războiului nostru, fiind considerată printre marile lupte date în cursul Primului Război Mondial. În această mare bătălie a trebuit să ţinem piept, în câmp deschis, armatelor a patru ţări: Germania, Austro-Ungaria, Turcia şi Bulgaria, superioare nouă ca număr şi ca putere militară, comandate de doi iluştri mareşali Mackensen şi Falkenhayn pe care îi avea cea mai puternică şi mai bine organizată dintre armatele europene.
Se cuvine cea mai vrednică cinstire eroilor care au luptat şi căzut pe Neajlov şi pe Argeş. Din pământul, îngrăşat cu trupurile şi cu sângele lor, avea să crească floarea recunoştinţei unui popor liber şi unit.
Înfrângerile suferite de armata română se explică şi prin faptul că Germania a mutat pe frontul român centrul de greutate al războiului. Pe frontul român, duşmanul a concentrat în noiembrie 1916, 40 de divizii şi 6 brigăzi din toate punctele de vedere superioare nouă, la care se adaugă inacţiunea ruşilor. Aşa se explică de ce la 6 decembrie a căzut Bucureştiul, iar la 12 decembrie, Wilhelm II a lansat, în numele Puterilor Centrale, celebrul manifest de pace, redactat pe un ton arogant. Germanii au dat războiului cu România o importanţă vitală, prada era bogată şi uşoară, românii fiind azvârliţi aproape necugetat în ghiarele hrăpăreţe ale celui mai redutabil dintre duşmani.
În tot timpul campaniei din 1916, Rusia a fost de rea credinţă. La Curtea din Petrograd dominau sentimentele germanofile şi intenţia de a pregăti o pace separată cu Germania. Pretextul care să justifice această trădare faţă de cauza comună a aliaţilor, trebuia să fie dezastrul militar al românilor, care să nu atingă direct Rusia.
Marele Cartier Român, care s-a mutat la Buzău, a decis retragerea generală a armatei române în Moldova. Retragerea armatei române, după bătălia de pe Neajlov şi Argeş, constituie episodul cel mai dureros din întreaga campanie a anului 1916. Condiţiile în care s-a efectuat retragerea au fost deosebit de tragice şi suferinţele impuse armatei au fost aproape supraomeneşti. Retragerea a costat mai multe victime decât cele trei luni de lupte ce au precedat-o. După retragere, la cererea aliaţilor s-a decis distrugerea tuturor instalaţiilor industriei petrolifere din Prahova şi din judeţele vecine. Magaziile şi hambarele încărcate cu grânele strânse cu sudoarea ţăranului se prefac în mormane de tăciuni şi cenuşă, se aruncă în aer arsenalele, pulberării şi depozite militare. Se prăbuşesc măreţele poduri de peste ape, ridicate cu atâta trudă şi cheltuială, se nimiceşte tot avutul ţării, în urmă rămâne pustiu şi jale.
Inamicul a hărţuit în permanenţă armata română. În zilele de 8-11 decembrie a avut loc bătălia de pe Cricov, în care generalul Averescu a ţinut piept invadatorilor pentru a se crea condiţii favorabile executării retragerii. Ultima mare bătălie din perioada retragerii a avut loc la Râmnicu Sărat în prioada 22-27 decembrie. Prin victoria de la Râmnicu Sărat s-au putut retrage românii spre nord, iar ruşii se deplasau spre sud. La 14 decembrie, ruşii au început retragerea de pe frontul dobrogean, urmăriţi îndeaproape de bulgari, iar Delta Dunării se găsea într-o situaţie deosebit de gravă. La 22 decembrie a început bătălia de la Caşin, în aceeaşi zi cu bătălia de la Râmnicu Sărat, şi a ţinut până la 31 decembrie. În cele 10 zile de lupte violente, date de ambele părţi cu mari pierderi şi cu mari suferinţe, pe ploi torenţiale, viscole şi zăpezi, într-o regiune dintre cele mai grele de străbătut, frontul român fusese împins în partea de sud a Vrancei. Inamicul încerca să cadă în spatele şi în flancul poziţiilor româno-ruse de la Focşani şi Siret. Bătălia de la Caşin a continuat mai departe, dar ca un sector al marii bătălii de la Focşani şi Siret. După luptele de la Focşani, Siret şi Pralea, înaltul comandament german al trupelor din România a dat ordinul de intrare în poziţiile de defensivă. Repaosul, atât de indispensabil pentru amândouă părţile, începe la mijlocul lunii ianuarie.
Campania din 1916 se sfârşise. Nu era sfârşitul prevăzut la începerea campaniei. Era dimpotrivă, un sfârşit trist, care sfâşia de durere inimile românilor. Mândra armată, care se avântase peste munţi, cu patru luni înainte, ca să elibereze pe fraţii robiţi, fusese nevoită să se retragă cu capul plecat şi cu inima sârgerândă, dând foc avutului ţării şi părăsindu-şi propria ţară în mâinile duşmanului. Rămăsese în urmă, în ţara părăsită, printre mormanele de ruină, 50.000 de morminte şi 80.000 de răniţi semn al eroismului şi al împrejurărilor tragice în care şi-au făcut datoria vitejii soldaţi români.
După ocuparea Bucureştiului, a început agonia capitalei, autorităţile se retrag în Moldova, convoaiele sunt fără sfârşit. Dar sufletele se oţelesc, caracterele se întăresc prin lupta grea a vieţii. Ne-a trebuit lecţia aspră a înfrângerii, ca să învăţăm că avem şi datorii sfinte, care nu se pot plăti decât cu lumina inteligenţei, cu puterea glasului şi cu jertfa sângelui. O şcoală nouă se făcea pe nebăgate de seamă în timpul luptelor şi în mijlocul suferinţelor de tot felul ale dezastrului nostru militar. Rezultatul ei este spiritul cel nou ce va însufleţi naţiunea şi armata în timpul celei de-a doua părţi a războiului nostru. El ne va aduce reabilitarea şi izbânda.
La începutul anului 1917, toată armata română care scăpase din dezastrul campaniei anului 1916 era în Moldova. Puterea ei de luptă era aproape anihilată. Dar cauza nu era pierdută. Încrezători în dreptatea sfintei cauze pentru care intrasem în lupta cea mare, încrezători în sprijinul marilor aliaţi, alături de care luptasem şi pentru care ne sacrificasem într-un ceas greu, trebuia să ducem lupta mai departe, până la îndeplinirea ţelurilor pentru care sângeram.
În ianuarie, frontul româno-rus, închegat într-o linie unică, încingea pe la vest şi pe la sud, petecul de pământ care mai constituia Ţara Românească independentă. În această Moldovă, ştirbită şi ea în partea de sud-vest, se concentrase toată puterea statului român: suveranul, guvernul, parlamentul, autorităţile, armata şi toţi cei care s-au retras din România ocupată. Iaşi, capitala Moldovei, devenise inima rezistenţei române. Toată activitatea guvernului, toate preocupările naţiunii, toată viaţa care pulsa agitată şi febrilă, în bătrânul oraş, erau îndreptate în acest timp de grea încercare spre un singur ţel: reorganizarea armatei, punerea din nou în stare de luptă a armatei noastre, de apărare întâi, de biruinţă în urmă.
Ca şi cum iarna grozavă, foametea, lipsa de combustibil, de îmbrăcăminte şi de mijloace de transport, n-ar fi fost îndeajuns pentru ţara nenorocită şi pentru armata decimată, un nou flagel, mai teribil ca toate celelalte, se abătu asupra Moldovei, epidemia tifosului exantematic. Celelalte lipsuri de tot felul, i-au înlesnit terenul. La porţile spitalelor, pe geruri cumplite, şiruri de bolnavi ce se târâseră singuri, ori fuseseră depuşi de căruţe şi sănii aşteptau ca moartea să rărească pe cei dinăuntru. În luna februarie 1917 pentru cele 5000 de paturi ale spitalelor din Iaşi, erau11.000 de bolnavi. În aceste condiţii au început să apară necazurile colaborării româno-ruse. Autorităţile militare ruse au început să se plângă guvernului român şi să-şi arate nemulţumirile lor. În cursul lunii ianuarie principele Carol, moştenitorul tronului, împreună cu primul ministru Brătianu, s-au dus la Petrograd, în scopul de a strânge legăturile între cele două ţări. La conferinţa interaliată, care se ţinea în acelaşi timp la Petrograd, prezenţa lui Brătianu la dezbateri a fost admisă cu mare greutate. Conferinţa nu decise nimic important pentru soarta României, iar de la ruşi ne-am ales cu multe promisiuni, dar şi cu multe pretenţii unele imposibil de acceptat.
Paralel cu reorganizarea armatei, se desfăşura o muncă uriaşă pentru instrucţia ofiţerilor şi soldaţilor, pentru familiarizarea lor cu noile metode şi procedee de luptă, fruct al experienţei războiului mondial. Un rol important l-a avut în această privinţă misiunea militară franceză, care a fost şi ea completată. În vârtejul cumplit al războiului, Regele Ferdinand era la locul de frunte, cel mai în vază şi cel mai primejduit, iar Regina Maria cel mai adesea la căpătâiul răniţilor pentru a le alina durerea.
Brătianu a constituit guvernul naţional. Guvernul Brătianu-Take Ionescu a fost guvernul refacerii armatei şi a rezistenţei victorioase din anul 1917. Întâmplările din afară erau de o importanţă cel puţin egală, cu cele din interiorul ţării. Două mari evenimente domină pe toate celelalte, revoluţia rusească şi intrarea Americii în război. Ele vor avea o înrâurire covârşitoare asupra mersului războiului. Guvernul german lasă liberă trecerea, prin teritoriul său, a revoluţionarului Lenin, însoţit de 30 de tovarăşi. Împreună cu Trotzki, sosit pe altă cale, cei doi protagonişti ai mişcării bolşevice vor împinge Rusia revoluţionară spre dictatura proletariatului. În aprilie 1917, Brătianu se deplasează din nou la Petrograd, unde constată că revoluţia rusă a adus alţi oameni la cârma ţării. Şi de această dată, primul ministru a constatat cu amărăciune progresele de pacifism şi de renunţare la luptă, fără a obţine ceva concret pentru soarta României.
Odată cu intrarea Americii în război au şi început diferite variante de încheiere a păcii, dar din nefericire pentru noi, toate variantele prevedeau sacrificarea României. Singura Franţa e de partea noastră şi nu acceptă aşa ceva, dimpotrivă se ridică în favoarea noastră şi arată care sunt obligaţiile aliaţilor faţă de România. Merită să arătăm propunerea Vienei pentru pace, care dorea să obţină din România, Muntenia şi toată Moldova până la Siret; Moldova până la Prut va fi a Rusiei; Dobrogea a Bulgariei; iar ceea ce mai rămânea să fie Noua Românie. În concluzie, România să fie împărţită între Austria, Rusia şi Bulgaria, iar ce mai rămânea să fie cât Monaco. Czernin, artizanul acestei împărţiri, declara peste tot în Europa, „România preţuieşte miliarde”. Pentru a reuşi acest plan austriecii au început să-i corupă pe ruşi, după modelul Bucovina din 1775.
Dar la orizont au început să apară şi zile senine. La 15 mai 1917 a venit în ţară Albert Thomas, ministrul muniţiilor din Franţa. Însoţit de Regele Ferdinand şi de generalul Berthelot în toate întâlnirile avute la guvern, parlament, unităţi militare ne-a încurajat, îmbărbătat şi ne-a asigurat de sprijinul Franţei, aducându-ne şi o garanţie de victorie. Peste câteva zile a sosit un alt oaspete ilustru, Vanderwelde, solul Belgiei mucenice. Ca şi oaspetele francez şi solul Belgiei în toate întâlnirile avute a arătat că belgienii au avut de ales între aurul ce i se oferea şi plumbii germanilor, dar Belgia a ales plumbii. La începutul lunii iunie a sosit la Iaşi o misiune americană în frunte cu generalul Hugo Scott. În şedinţa solemnă a Parlamentului, Scott a ţinut un discurs prin care ne-a asigurat de fraternitatea şi sprijinul Americii.
Cu moralul ridicat, trupele defilează cu însufleţire şi cu bărbăţie. Lumea privea, admira şi plângea, erau lacrimi de bucurie, după atâta tristeţe şi jale. Erau zile de reîmprospătare a durerilor, de reînviere a mândriei şi a speranţelor. O lună mai târziu, o altă sărbătoare măreaţă la Iaşi, soseau cei dintâi voluntari bucovineni şi ardeleni. La 8 iunie 1917 două batalioane de voluntari perfect echipate şi instruite au sosit la Iaşi, fiind primiţi cu entuziasm de generalul Prezan. În Piaţa Unirii, în jurul statuii lui A.I.Cuza au ţinut cuvântări înflărcărate Bratianu, Iorga, Goga, Nistor şi s-a încins în jurul statuii Hora Unirii.
La sfârşitul lunii iunie, armata română renăscută ca pasărea Pheonix din propria ei cenuşă, era nerăbdătoare să reînceapă lupta. Poporul întreg aştepta plin de încredere, ceasul cel mare. Din păcate nu toate sufletele erau deopotrivă de oţelite. Neîncrederea în reuşită şi credinţa că am apucat pe un drum greşit şi primejdios pentru viitorul ţării se încuibase în sufletul colonelului Alex. Sturza, fiul lui Dimitrie Sturza şi ginerele lui Petre Carp. Crescut într-un mediu familial cu adânci sentimente germanofile, educat în armata germană, având funcţii mari de conducere în armata română, în ziua de 6 februarie 1917 a dezertat şi a trecut de partea inamicului. Actul de trădare l-a făcut împreună cu locotenentul Wachmann, fiul fostului director al Conservatorului de Muzică din Bucureşti. Complice le-a fost locotenent colonelul Crăiniceanu, fiul generalului Crăiniceanu, fost ministru de război. Acesta a fost prins şi executat. Intenţia acestor trădători a fost ca şi trupele comandate de ei să treacă de partea inamicului, ceea ce nu le-a reuşit.
Cu toate vicisitudinile politicii ruseşti, armata rusă de pe frontul român se întărea din ce în ce mai mult cu unităţi noi, iar armata română îşi realiza în mod lent, dar sigur, operaţiile ei de metamorfoză şi regenerare. În luna iunie 1917 a început pregătirea ofensivei româno-ruse de la Nămoloasa. În dimineaţa zilei de 20 iulie a început un puternic bombardament de artilerie, până în 25 iulie, timp în care s-au aruncat asupra inamicului 220 de vagoane de proiectile. A fost cea mai mare pregătire de artilerie de pe frontul nostru. Când mai era un singur pas de făcut şi anume asaltul, trupele române au primit copiile telegramelor adresate de generalul Scerbacew, de oprire a luptei, soldatul revoluţionar rus nu mai voia să se bată. Astfel a fost înăbuşită mai înainte de a se naşte ofensiva Armatei I-a de la Nămoloasa. Reacţia comandamentului suprem român a fost promtă. Cu tot succesul obţinut de Armata a II-a în ofensiva de la Mărăşti continuarea operaţiilor militare pe frontul de la Nămoloasa nu mai este posibilă din cauza situaţiei generale de pe frontul rus.
Executată de o armată puternică, dispunând de avantajele iniţiativei şi lovind duşmanul prin surprindere, bătălia de la Mărăşti se anunţa sub cele mai frumoase auspicii şi făgăduia cele mai bune rezultate. Pregătirea de artilerie a început pe 22 iulie şi a ţinut până pe 24 iulie. La ora patru dimineaţa s-a declanşat un asalt furibund asupra liniilor germane. Satul Mărăşti formidabil fortificat şi transformat în întregime într-o redută inexpunabilă a trecut rapid în mâinile românilor apoi au căzut Dealul Poiana Încărcătoarea şi Dealul Momâia. Ziua de 24 iulie se încheia cu un bilanţ foarte mulţumitor. Frontul duşman fusese rupt şi străpuns pe o lărgime de 10 km, germanii fiind obligaţi să se retragă în dezordine. În plină înaintare victorioasă, Armata a II-a primeşte fatalul ordin de suspendare a operaţiilor din cauza situaţiei generale de pe frontul rus. Rareori, o armată victorioasă a primit o lovitură morală mai puternică decât cea primită de Armata a II-a. După şase luni de viaţă chinuită, susţinuţi numai de nădejdea zilei celei mari, care a şi sosit pentru a gusta bucuria izbândirii şi să fii deodată oprit de dezerţiunea aliatului rus, era cea mai grozavă amărăciuine pe care ne-o sortise desfăşurarea războiului nostru, atât de darnic în decepţii de tot felul. Totuşi, s-a revenit asupra ordinului, dându-i posibilitatea lui Averescu să poată executa urmărirea. În scurt timp românii au eliberat Soveja, Rucăreni, Dragoslavele, Negrileşti, centre străvechi ale Vrancei, iar după câteva zile ocupă dealul Baba Maria, satul Ţopeşti, valea Putnei, şi Bârseşti. Armata a II-a română repurtase o biruinţă strălucită. Frontul duşman fusese sfărâmat pe o lungime de 30 de km şi împins pe o adâncime de 20 km, iar 30 de localităţi fuseseră recucerite de români.
Între timp înfrângerea ruşilor se transformase în dezastru, la 19 iulie 1917, frontul rus din Galiţia era rupt la Zloczow, iar peste cinci zile, la 24 iulie, ziua izbânzii de la Mărăşti, Tarnopolul cădea în condiţii care aruncau, pentru întâia oară, un văl de ruşine peste armata revoluţionară rusească. Armata rusă era în plină descompunere, puterea militară rusă se prăbuşea, unităţi militare întregi dezertau.
În această situaţie, germanii plănuiesc cucerirea Moldovei. Marea ofensivă proiectată de germani avea să se desfăşoare în două bătălii: bătălia de la Mărăşeşti şi bătălia de la Oituz. În seara zilei de 5 august, Mackensen părăsea Bucureştiul ca să ia, personal conducerea bătăliei ce spera să-i dea Moldova şi Basarabia.
În noaptea de 5-6 august 1917 artileria germană începu un puternic bombardament asupra poziţiilor româneşti, după care asaltul germanilor a fost furibund. Forţele ruseşti erau spulberate, asistam la cel dintâi act de laşitate săvârşit de trupele ruseşti pe frontul român. Victoria germanilor părea iminentă. Alarmaţi de dezastrul de pe front, chiar în timpul luptelor unităţile româneşti au umplut golul lăsat de ruşi. Mareşalul Mackensen cuprindea cu privirea câmpul bătăliei şi-şi făcea iluzii că victoria nu-i putea scăpa, chiar în ziua de 6 august, dar când i-a văzut pe români cum luptă, în amurgul însângerat, gloriosul mareşal şi-a citit limpede apusul propriei sale faime de militar care nu cunoscuse până atunci înfrângerea. Bătălia de la Mărăşeşti a continuat până în ziua de 21 august şi s-a terminat cu victoria categorică a forţelor româneşti. De multe ori duşmanul a reuşit să străpungă liniile româneşti, dar de fiecare dată s-au lovit de eroismul soldaţilor români, au fost 61 de contraatacuri care au produs germanilor pierderi considerabile. În aceste zile crâncene de lupte, Mackensen şi-a găsit formula tactică, ce spera să-i aducă victoria, evitarea românilor şi atacarea ruşilor, dar de fiecare dată românii apăreau ca din pământ şi băgau groaza în germani. În multe situaţii soldaţii români atacaţi cu gaze, îşi leapădă bluzele, îşi azvârle căştile de metal, rămaşi în cămăşi cu mânecele suflecate, înegriţi de gaze şi cu capetele goale, ei de reped asupra duşmanului. Germanii surprinşi de neaşteptata apariţie fug îngroziţi crezând că sunt soldaţi africani.
Bătălia de la Mărăşeşti a fost, prin durata, proporţiile şi intensitatea ei, cea mai mare bătălie care s-a dat pe frontul românesc în decursul războiului mondial. Singura bătălie de pe Neajlov şi Argeş ar putea să-i fie comparată ca întindere de front şi ca număr de unităţi participante. Pentru noi, Românii, care am făurit victoria cu priceperea comandanţilor, cu vitejia şi sângele îmbelşugat vărsat al trupelor, Mărăşeştii vor rămâne pagina cea mai strălucită a marelui nostru război naţional. Biruinţa de la Mărăşeşti a stârnit admiraţia în rândul aliaţilor şi a avut un puternic ecou peste hotarele ţării. Numeroase personalităţi politice şi militare, ziare, posturi de radio, corespondenţi de război au subliniat eroismul ostaşilor români. Cu Mărăştii şi Mărăşeştii luam iarăşi loc, cu fruntea sus, în rândul prietenilor şi aliaţilor noştri.
Ultima mare bătălie pentru cucerirea Moldovei de către germani, a fost cea de la Oituz. Ofensiva austro-germană a început în ziua de 8 august cu un bombardament violent asupra liniilor ocupate de ruşi. La începutul bătăliei s-a observat că aceasta lua un curs din ce în ce mai primejdios pentru noi, deoarece inamicul dispunea, aici de forţe covârşitoare, care întreceau cu mult puterea de rezistenţă a armatei noastre. De aceea Marele Cartier Român a hotărât regruparea forţelor noastre. Rând pe rând în atacurile de la Cireşoaia şi Coşna trupele române au ieşit victorioase, iar la 22 august 1917 s-a confirmat izbânda puterii de rezistenţă a soldaţilor români. Marele plan strategic al germanilor s-a prăbuşit în august 1917 în cel mai complet eşec. Cleştele celor două armate austro-germane, care trebuia să opereze în Moldova, zăcea la pământ cu braţele sfărâmate. La Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, soldatul român a reuşit să zădărnicească marele plan strategic al duşmanului, a salvat Moldova de catastrofa invaziei şi a ocupaţiei inamice şi a adus o nouă consacrare gloriei armatei române, cu preţul sângelui vărsat pe câmpul de luptă.
O încetare definitivă a ofensivei pe frontul român a început să intre în socotelile comandamentului german. Această eventualitate era supărătoare şi jignitoare, ofensiva pentru curerirea Moldovei prea tare trâmbiţată, pentru ca renunţarea, venită după sângeroasele bătălii date, să nu echivaleze pentru toată lumea cu mărturisirea umilitoare a înfrângerii. De aceea comandamentul german se decise să facă o nouă şi ultimă încercare. În bătăliile de la Ireşti, Varniţa, Dealul Porcului, Muncelu, Cireşoaia, armata germană a făcut ultimele sforţări de care mai era capabilă pentru ocuparea Moldovei. Învinsă şi epuizată ea trebuia să încheie operaţiunile războinice pe frontul Moldovei şi să renunţe la orice ofensivă. În ziua de 3 septembrie a murit eroina Ecaterina Todoroiu, când trei gloanţe pe fruntea fecioarei de la Jiu au aşezat cununa nemuririi. Panteonul eroilor războiului nostru ar fi fost sumbru fără această floare gingaşă, răsărită în vâltoarea bătăliilor, spre a fi smulsă de suflarea vijelioasă a celei din urmă încăierări.
Campania română din 1917 a ţinut 50 de zile, începuse la 22 iulie în bombardamentul năpraznic de la Nămoloasa şi Mărăşti şi s-a sfârşit la Cireşoaia. Din punct de vedere strategic, campania din 1917 a fost o dublă victorie a românilor. Ea a avut două etape, una ofensivă la început, când iniţiativa a fost de partea noastră şi una defensivă la urmă, când a trebuit să parăm lovitura inamicului. Cu aceasta s-a încheiat definitiv campania română din 1917. De partea noastră, ruşii nu voiau să mai lupte, iar românii singuri nu erau aşa de puternici, încât să poată întreprinde acţiuni ofensive cu perspective mari.
La începutul lunii septembrie 1917, împăratul Wilhelm II a venit în teritoriul ocupat pentru a vizita frontul român. El a trecut pe la Curtea de Argeş, pentru a depune o coroană pe mormântul Regelui Carol, a vizitat terenurile peroliere de la Câmpina şi a fost primit la Cernavodă de ţarul Ferdinand al Bulgariei, pe un pământ pe care Ţarul l-a numit bulgăresc . Apoi a vizitat frontul din Moldova. De pe înălţimea Măgurii Odobeştilor, Kaizerul a ascultat explicaţiile înfrângerilor suferite, făcute de comandanţii săi. Mareşalul Mackensen era stânjenit când privirile împăratului au fost pironite pe zidul de netrecut de către maşina de război germană şi simţea cum cariera sa glorioasă se încheie aici. El va rămâne în postul lipsit de primejdie şi glorie, de comandant al armatei de ocupaţie din România.
Poziţia geografică a României şi combinaţiile politico-strategice ale războiului legaseră soarta ţării de Rusia. Ochii conducătorilor politici şi militari ai României, urmăreau cu o nelinişte din ce în ce mai crescândă procesul de descompunere ce se petrecea în armata rusească, ce se precipita tot mai neindoios spre desnodământul fatal. Germanii, conştienţi de avantajul pe care-l puteau trage de pe urma celor ce se petreceau la adversarii lor, au organizat în modul cel mai dibaci şi mai activ un serviciu de propagandă, menit să distrugă şi umbra de disciplină ce mai rămăsese în trupele ruse, spre a le împinge la părăsirea frontului şi la trădare. Deja marile unităţi ruse au început să încheie cu germanii înţelegeri scrise, în care şi-au luat angajamentul să nu mai lupte.
La 7 noiembrie 1917 a izbucnit în Petrograd revoluţia bolşevică iar în mai puţin de o săptămână, Kerenski se recunoaşte înfrânt şi fuge. La 3 decembrie, Şcerbacew comunică mareşalului Mackensen propunerea de a intra în tratative pentru încheierea unui armistiţiu. Această hotărâre o împărtăşi şi comandanţilor de armate ruse şi Marelui Cartier Român. Brătianu arată personal, lui Clemenceau, într-un memoriu situaţia dramatică în care se găseşte ţara şi-i cere ca să aibă toată încrederea în România şi intenţiile ei. Prim ministrul francez mărturiseşte că „Soarta României îi smulge lacrimi”.
La 4 decembrie 1917 s-a ţinut la Iaşi un consiliu de miniştri, prezidat de Regele Ferdinand, la care au asistat: Principele Carol, şeful Marelui Stat Major, cei doi comandanţi de armate şi preşedinţii Corpurilor legiuitoare. Consiliul a hotărât că armata română, constrânsă de necesitate, trebuie să ia parte şi ea la tratative, spre a încheia un armistiţiu cu caracter pur militar, excluzând orice consideraţiuni politice pe durata cât va ţine armistiţiul cu ruşii. La 7 decembrie au început la Focşani tratativele. Delegaţia română era condusă de generalul Lupescu subşeful Marelui Cartier General Român, însoţit de 11 ofiţeri, şi era independentă de delegaţia ruşilor. Armistiţiul s-a încheiat la 9 decembrie. Armistiţiul de la Focşani era o crudă lovitură pe care o primea naţiunea şi armata română, deoarece am fost trădaţi de aliatul nostru. Revoluţia rusă admisese împărţirea Rusiei vechi în state naţionale federalizate, ceea ce a dat naştere la ucrainizarea frontului român. Statul şi armata română erau un pericol care trebuia înlăturat din calea revoluţiei ruseşti. Agenţii bolşevici au început o propagandă aprinsă pentru schimbarea regimului politic din România.
Încă din luna septembrie 1916 sub ameninţarea invaziei teritoriului român, guvernul ţării, la îndemnul aliaţilor, a mutat la Iaşi sediul si avutul Băncii Naţionale. În luna decembrie, situaţia militară fiind gravă, România a fost sfătuită să-şi mute Tezaurul Băncii Naţionale la Moscova. Tezaurul consta din suma de 314.580.456 lei în aur şi giuvaerurile Reginei României evaluate la 7.000.000 lei aur. În iulie 1917, gravitatea situaţiei militare în timpul primei etape a bătăliilor de la Mărăşeşti, a silit guvernul român să trimită în Rusia şi restul valorilor din Moldova care aparţineau statului, unor instituţii şi particularilor în valoare de un 1.600.000.000 lei, aparţinând Băncii Naţionale.
Dezagregarea armatei ruse şi transformarea ei în cete prădalnice au umplut paharul amărăciunilor ce înduram de la ruşi, astfel că încet, încet din aliat ne vor deveni duşman. În incidentul de la Socola, când ruşii au instalat baterii de tunuri îndreptate asupra Iaşilor, l-au obligat pe Brătianu să intervină şi să-i dezarmeze pe ruşi. Take Ionescu şi-a dat demisia din guvern. Situaţii grave de dezertare a unităţilor militare ruseşti au fost consemnate la Galaţi, Paşcani, Spătăreşti, Mihăileni, încât am ajuns în stare de război cu Rusia bolşevică. La sfârşitul lunii ianuarie 1918 nu mai exista armată rusească în Moldova.
La 13 ianuarie 1918, bolşevicii l-au arestat pe Diamandi, ministrul ţării la Petrograd, chiar în localul legaţiei române, şi-l închid împreună cu întreg personalul legaţiei în fortăreaţa Petropavlowsk, Bastilia rusească. La 26 ianuarie 1918, în urma intervenţiei trupelor române în Basarabia, guvernul soviectic rus rupe relaţiile cu România. Iar Trotzki declară că: Tezaurul în aur al României care se găseşte la Moscova, nu va mai putea fi obţinut de „oligarhia română”. Consiliul comisarilor şi-a asigurat răspunderea pentru conservarea acestui fond, care va trebui să fie remis în mâinile poporului român. Generalul Şcerbacew este declarat duşmanul poporului şi pus în afara legii.
Declaraţia de război a Rusiei către România era incontestabil un eveniment de o excepţională gravitate. Aveam în sudul Rusiei parlamentari, înalţi magistraţi, funcţionari, ofiţeri superiori, gărzi militare, refugiaţi ardeleni şi un mare număr de familii şi persoane particulare. În unele oraşe funcţionau şcoli româneşti cu profesori din ţară. Pentru salvarea românilor din Rusia, încep tratativele între guvernul român şi autorităţile ruse. În martie 1917 s-a încheiat cu bine odiseea românilor din Rusia, victime ale răzbunării lui Racowski.
Războiul mondial şi marea revoluţie rusă au pus problema Basarabiei, în mod brusc, printre cele ce trebuiau să capete o grabnică dezlegare. Armata rusă din Galiţia până la Marea Neagră cuprindea o însemnată proporţie de moldoveni basarabeni, 200.000 de militari, care au fost puternic influenţaţi de fraţii lor din dreapta Prutului de-a lungul luptelor. Aici soldaţii moldoveni basarabeni căpătaseră conştiinţa importanţei Neamului Românesc.
În Kiev, studenţimea moldovenească basarabeană a venit în contact cu prizonierii ardeleni şi bucovineni, adunaţi aici pentru a se constitui în legiuni române. Această întâlnire a fost hotărâtoare pentru viaţa românească din Basarabia. Astfel războiul a pregătit sufleteşte Unirea Basarabiei cu România. În afara mişcării de pe fronturile militare şi de la Kiev, o mişcare mult mai importantă a început la Chişinău. Pentru a smulge de fapt Basarabia din statul rus, trebuia creat un organ independent de administraţie a Basarabiei autonome. Aşa s-a născut ideea convocării Marelui Congres Ostăşesc. Acest congres, ce a avut loc în perioada 2-9 noiembrie 1917, a fost evenimentul cel mai mare şi mai hotărâtor pentru soarta Basarabiei. Într-o atmosferă înălţătoare în prezenţa comisarului gubernial, Vladimir Christi, congresul a proclamat Autonomia politică şi teritorială a Basarabiei. Congresul s-a transformat într-o sărbătoare a unităţii Neamului Românesc de pretutindeni. Ardelenii au desfăşurat în sala congresului steagurile lor tricolore, pe care era scris: „Trăiască România Mare”, „Trăiască Neamul Românesc” şi au cântat în entuziasmul lor la congres, „Trăiască Regele”, „La arme” şi alte imnuri patriotice. Congresul a hotărât convocarea Sfatului Ţării, adunarea naţională aleasă a Basarabiei, adevărata şi legitima reprezentantă a suveranităţii naţionale. La 4 decembrie 1917, s-a săvârşit evenimentul epocal al deschiderii Sfatului Ţării. În catedrală s-a oficiat pentru prima dată serviciul divin în Limba Română. A fost sfinţit cel dintâi Steag Naţional sub faldurile căruia a defilat primul regiment moldovenesc. În localul Liceului Nr. 3 s-au deschis lucrările „Sfatului Ţării” salutat cu accentele imnului „Deşteaptă-te române”. Preşedinte al Sfatului Ţării a fost ales Ion Inculeţ. În cuvântarea sa Onisifor Ghibu a avut prima viziune a marii sărbători a Unirii întregului Neam Românesc, la Alba Iulia.
Zece zile după constituirea Sfatului Ţării, Adunarea proclamă în memorabila zi de 15 decembrie 1917 Republica Democratică Moldovenească. Preşedinte al republicii a fost ales Ion Inculeţ. Proclamarea autonomiei şi republicii era în acelaşi timp cu încheierea armistiţiului pe frontul român. Moldova şi Basarabia erau înecate de valurile cetelor de soldaţi desmăţaţi, care au părăsit frontul şi porniseră acasă, jefuind şi devastând tot ce întâlneau în cale. Bandele înarmate străbăteau ţara, dând foc la proprietăţi, asasinând şi răspândind teroarea. Tânăra republică moldovenească nu putea face faţă singură unor asemenea mari greutăţi. În ianuarie 1918 guvernul basarabian solicită guvernului român să-i pună la îndemână ajutorul militar de care avea nevoie. Cererea a fost îndreptată prin intermediarul Şcerbacew, iar ministrul de război al României a dat ordin ca detaşamentele de ardeleni din Kiev să fie puse la dispoziţia Sfatului Ţării. În acest timp însă anarhia luase proporţii foarte grave. În această situaţie Marele Cartier Român, la 20 ianuarie trimite două divizii de infanterie şi două de cavalerie care trec Prutul şi reinstaurează ordinea în Basarabia.
La 2 martie 1918, o delegaţie a Sfatului Ţării compusă din Inculeţ, Halippa şi Ciugurean, vine la Iaşi ca să ia contact cu noul guvern Marghiloman. În discuţiile avute cu primul ministru român, delegaţii basarabeni se declară pentru înfăptuirea imediată a unirii. Au fost consultaţi şi reprezentanţii puterilor aliate, iar pentru înfăptuirea imediată a unirii s-au pronunţat Franţa, Anglia, America, iar Italia a dat un răspuns evaziv.
Ziua de 27 martie / 9 aprilie 1918 a fost pentru Basarabia ziua dreptăţii celei mari. Marea nelegiuire săvârşită la 25 mai 1812 a fost reparată. Moldova, frântă în două, s-a reîntregit. Pământul moldovenesc dintre Prut şi Nistru, rupt de la sânul Ţării Mamă şi robit străinului, s-a reîntors la vechiul trup.
Sfârşitul anului 1916 înregistrase înfrângerea României şi cotropirea teritoriului ei, rezultând două Românii, petecul de pământ din Moldova şi România ocupată. Cel dintâi efect pentru România ocupată a fost ruperea completă a legăturilor de orice fel cu lumea. Nu a mai fost poştă, telegraf, cale ferată, presă, în schimb invazia germanilor, austroungurilor, bulgarilor au adus teroarea, crime, foametea, hoţii, nelegiuiri, nedreptăţi de orice natură. Populaţiei i se cereau alimente, bunuri, bani, iar dacă nu le dădeau invadatorilor erau executaţi. Pentru pretext de spionaj au fost executaţi copii şi oameni nevinovaţi. Intelectualii au fost arestaţi şi ţinuţi ostatici, propaganda germană a apărut în şcoli pentru a arăta care sunt beneficiile ţării sub robia germană. Ţara a fost exploatată crunt din punct de vedere economic, a fost un jaf total, duşmanii au procedat la stoarcerea bogăţiilor până la secarea izvoarelor. Românii au ajuns robi şi nu mai dispuneau de nimic din avutul lor. În politica dusă în România ocupată au excelat Petre Carp şi Alexandru Marghiloman, care au dus o politică de urzeli; apropiat de germani a fost şi Constantin Stere; iar Titu Maiorescu a fost mai moderat, de altfel el a murit în vara anului 1917.
România nu fusese înfrântă de duşman. Ea-i ţinuse piept cu bărbăţie şi-l făcuse să muşte ţărâna neputincios, în faţa barierei de piepturi şi baionete ce păzea Moldova. Revoluţia şi defecţiunea rusească o aruncase însă cu mâinile legate la picioarele adversarului. Neînfrântă, dar fără nicio şansă, România trebuia să înceapă din nou suişul calvarului său. Armistiţiul a fost cea dintâi etapă, iar noi ne găseam singuri, izolaţi în faţa Puterilor Centrale. Un mare ziar francez scria: „România a rămas ca o insulă de onoare în acest ocean de noroi”.
Puterile Centrale au început tratativele păcii separate de la Brest-Litowsk. Pentru aceste tratative au inventat Ukraina, cu care Austro-Ungaria încheie pacea la 9 februarie 1918. Rusia, lipsită de putinţa oricărei rezistenţe semnează pacea impusă de germani, cea mai ruşinoasă pe care a acceptat-o vreodată o ţară mare şi puternică. Imediat după semnarea păcii, Puterile Centrale au socotit că e momentul cel mai farovabil de a încolţi România şi îi trimit o somaţie de a încheia pacea.
În această situaţie gravă, la 8 februarie 1918 Brătianu şi-a depus mandatul, iar şeful noului guvern a devenit generalul Averescu, fostul comandant al Armatei a II-a. Brătianu a ţinut să îi dea sfatul „să nu-şi lase sabia în anticameră pentru asemenea negocieri”. La 18 februarie 1918 a avut loc în castelul Ştirbei, de la Buftea întrevederea dintre Averescu şi Mackensen. La 27 februarie în gara Răcăciuni, are loc loc întâlnirea Regelui Ferdinand cu Czernin. România trădată şi părăsită, trebuia să cedeze Dobrogea bulgarilor, să accepte rectificări de frontieră în munţi în favoarea Austro-Ungariei şi să accepte concesiuni economice.
Pe 2 martie 1918 are loc Consiliul de Coroană, Averescu demisionează, iar din cauza discuţiilor lungi, apoi aceleaşi discuţii şi în consiliul de miniştri, s-a depăşit ora 12, când expira termenul utimatului. Puterile Centrale denunţă armistiţiul şi mai cer trei condiţii noi: demobilizarea imediată a opt divizii, transportul trupelor austro-germane prin Moldova şi Basarabia spre Ukraina, repatrierea ofiţerilor din misiunile aliate. Termenul fixat de duşmani pentru ultimatum era 5 martie, ora 12 noaptea.
În ziua de 3 martie a avut loc al doilea Consiliu de Coroană. Noile condiţii au mărit deprimarea sufletească a participanţilor, care au propus ca a doua zi să se ţină al treilea Consiliu de Coroană, la care să participe si generalii Prezan, Grigorescu şi Văitoianu. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că altă cale de salvare a fiinţei României nu există. Demisia guvernului Averescu a fost respinsă, iar pasul cel greu fusese definitiv hotărât. La 5 martie, la Focşani a fost semnat protocolul de prelungire a armistiţiului. În cele din urmă guvernul Averescu a demisionat.
Cu sprijinul contelui Czernin, la 19 martie 1918, Marghiloman, cunoscut ca germanofil, a devenit prim-ministrul României dezastrului. El trebuia să încheie pacea umilitoare care consfinţea scoaterea României din rândurile ţărilor independente. Era o misiune de sacrificiu pe care şi-o lua Marghiloman, legată de o grea răspundere în faţa istoriei.
La 22 martie 1918 tratativele au reînceput la Palatul Cotroceni, în sala devenită istorică, în care se ţinuse Consiliul de Coroană de la 27 august 1916. Delegaţiile însărcinate cu tratativele păcii erau prezidate: pentru România de primul ministru Marghiloman; pentru Germania de ministrul de externe von Kühlmann; pentru Austro-Ungaria de ministrul de externe von Czernin; pentru Bulgaria de primul ministru Radoslavoff şi pentru Turcia de marele vizir Talaat Paşa. Discuţiile au avut loc în patru secţiuni: politică, militară, juridică şi economică. Pe tot timpul discuţiilor duşmanii au dat dovadă de brutalitate şi agresivitate. În timp ce se purtau discuţiile pentru semnarea acestui tratat de pace, la Chişinău, în ziua de 27 martie 1918, Sfatul Ţării declara Unirea Basarabiei pe vecie cu Mama sa România.
La 7 mai 1918 la Palatul Cotroceni s-a semnat odioasa pace împusă României de Puterile Centrale, sub numele de „Pacea de la Bucureşti 1918”. Pacea criminală ne-a adus robia politică şi economică, pierderea munţilor, răpirea Dobrogei şi trebuia să plătim pagube de război care întreceau de câteva ori posibilităţile noastre. Regimul de cenzură impus în ţară impunea tăcerea românilor, dar străinătatea a arătat dezastrul nostru naţional, fiind profund mişcată de sacrificarea României. Pacea de la Bucureşti a arătat în chipul cel mai luminos şi limpede ţărilor Antantei la ce se puteau aştepta în cazul unei victorii a Germaniei şi în felul acesta a devenit cea mai puternică propagandă în favoarea continuării luptei până la cea din urmă resursă de putere, pentru câştigarea războiului.
Ţara rănită avea să atingă cele mai adânci prăpăstii ale dezastrului său naţional. Deprimarea sufletească ce a cuprins naţiunea română a făcut şi victime, care n-au avut posibilitatea să vadă cu ochii denodământul războiului. Printre cei care au pierit atunci îi putem aminti pe Delavrancea, Coşbuc, Xenopol, Diamandi, Nicolae Filipescu, doctorul Istrati şi mulţi alţii care n-au văzut împlinit idealul românilor. Naţiunea română era în doliu.
În străinătate se desfăşura o puternică propagandă de sprijinire a României şi împotriva tratatului de pace cu Puterile Centrale. La Paris în iunie 1918 sub preşedinţia lui Take Ionescu a luat fiinţă Consiliul Naţional Român, ce avea ca vicepreşedinţi pe Vasile Lucaci, Octavian Goga, Dr. C. Angelescu, Ion The. Florescu, care a avut un rol important şi prin care s-a văzut solidaritatea aliaţilor, în mod deosebit a Franţei. Aceeaşi propagandă de simpatie faţă de România a avut loc şi în Italia, Anglia şi în America.
România urmărea cu răsuflarea tăiată de emoţie, desfăşurarea evenimentelor de pe teatrul francez al războiului. În primăvara şi vara anului 1918 toate operaţiile militare au consemnat superioritatea ţărilor Antantei. Austria, Bulgaria şi Turcia erau sleite de puteri, fiind la caputul sforţărilor. Singura Germania mai făcea faţă. Războiul ajunsese la cotitura lui cea mare. Aliaţii obţin victorie după victorie pe toate fronturile. Cancelariile din Berlin şi Viena pândesc o ocazie favorabilă pentru a oferi pacea, mai înainte ca desfăşurarea războiului să le pună în faţa dezastrului inevitabil. Deodată catastrofa se produce în Balcani. Armata de la Salonic îi zdrobeşte pe germani, bulgari, austrieci şi turci. Soarta războiului se hotăra în Balcani. Victoria generalului Franchet era decisivă pentru soarta Bulgariei şi Turciei. Peste câteva zile ţarul Ferdinand de Coburg abdica în favoarea fiului său Boris şi fugea peste graniţă însoţit de Radoslavoff şi alţi complici cu care urzise politica lui criminală. Turcia era condamnată să iasă la rândul ei din război şi din alianţă şi să capituleze, ceea ce s-a întâmplat în octombrie 1918.
Înfrângerea Bulgariei şi scoaterea ei din luptă descoperea complet flancul imperiilor centrale dinspre sud şi deschidea poartă largă invaziei aliaţilor. Îngrijorate, guvernele şi marile cartiere ale Puterilor Centrale caută să-şi acopere flancul sudic descoperit. Comandantul trupelor germane din România începe să fie chinuit de mari îngrijorări. Reintrarea în luptă a armatei române, odată cu apariţia armatelor aliate la Dunăre, era o eventualitate care avea multe posibilităţi de realizare. În Bucureşti au loc manifestaţii în care mulţimea înaintează în aclamaţii pentru aliaţi şi strigăte de ură împotriva germanilor. La 6 noiembrie 1918 Regele a cerut demisia guvernului Marghiloman. Noul guvern se formează sub preşedinţia generalului Coandă.
La 10 noiembrie Regele ordona mobilizarea armatei, decretul era contrasemnat de noul ministru de război, generalul Eremia Grigorescu, eroul de la Oituz şi Mărăşeşti. În aceeaşi zi guvernul trimite un ultimatum care conţinea şi declaraţia de război a României împotriva Germaniei, iar în aceeaşi seară a început retragerea germanilor. Armata lui Berthelot începe să se concentreze pe Dunăre, intre Rusciuc şi Şistov. Pe urmele germanilor care se retrag înaintează francezii. În ziua de 12 noiembrie, Berthelot primeşte şi transmite ştirea încheierii armistiţiului general pe toate fronturile şi a încetării oricărei operaţii de luptă. La 1 decembrie cele din urmă detaşamente germane trecuseră Carpaţii. Teritoriul României era eliberat. Marşul armatelor germane e întârziat de iarna grea şi de dificultăţile din Ungaria. Soldaţii unguri încep să se enerveze şi să se bolşevizeze.
La 1 Decembrie 1918, Regele reintra în capitala ţării în fruntea armatei sale eroice. În fruntea cortegiului era Regele, având lângă el pe Regina Maria şi pe generalul Berthelot toţi călări. După cei trei făuritori ai victoriei, venea oastea, regimentele de la Mărăşti, de la Mărăşeşti, de la Oituz şi de la Cireşoaia. Apoi, unităţi din armatele aliate ale Franţei, Angliei, Americii, reprezentanţi ai ilustrelor armate care se acoperiseră de glorie în marele război. A fost o zi de mari şi covârşitoare emoţii, aşa cum nu le este dat să trăiască decât popoarelor care-şi cuceresc fericirea trecând prin cele mai crude suferinţe. Visul rău trecuse, el ţinuse doi ani. Deşteptarea venise, era aşa cum nu îndrăzneam s-o dorim în cele mai cutezătoare plăsmuiri ale minţilor noastre. Pe timpul trecerii cortegiului triumfal, lumea cu flori şi steaguri tricolore, aplauda şi plângea, dar gândul, mergând mai iute, ţintea mai departe…
În aceeaşi zi, de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia în vechea capitală a lui Mihai Viteazul, se încheia în aceleaşi momente, în aceeaşi atmosferă de mare sărbătoare, prin voinţa naţiunii române, adunată din toate colţurile Ardealului, cel mai măreţ act al istoriei Neamului Românesc.
Odată cu încheierea războiului mondial, s-a prăbuşit şi Imperiul Austro-Ungar. Desnădăjduită Austria se reîntorce la încercările de compromisuri lăuntrice în problema naţionalităţilor. La 17 octombrie 1918 Viena anunţă că doreşte un stat federativ şi lansează manifestul „Către popoarele mele credincioase”, dar toate popoarele monarhiei resping această din urmă zvâcnire. În schema acestui manifest, românii din Ardeal aveau aceeaşi soartă ca şi mai înainte, adică sub robia ungurilor, nefiind recunoscuţi ca o naţiune liberă şi independentă. Bulgaria şi Turcia erau la pământ, Austria se prăbuşea iar Germania era îngenunchiată şi cuprinsă de spasmele ultimelor zvârcoliri. Singură, Ungaria, cuprinsă de o frenezie naţională fără margini, se legăna în nişte iluzii ce atingeau inconştienţa. La 18 octombrie 1918, răsuna glasul deputatului român A.Voida Voievod la Budapesta, că naţiunea română reclamă pentru ea dreptul să hotărască singură despre soarta ei şi aşezarea ei printre celelalte naţiuni libere. Şi pe când de la Baltica până la Adriatica, revoluţia se întindea topind armatele uiriaşe, prăbuşind aşezări politice ce păreau eterne şi acoperind sub sfărâmăturile lor dinastii milenare, la Budapesta se petreceau două fapte simbolice. Tisza, incarnaţia politicii şoviniste maghiare, omul care contribuise mai mult decat oricare altul la prăbuşirea ţării sale prin patriotismul pătimaş, orb şi intolerant pe care-l profesa, cădea asasinat de soldaţi, plătind cu viaţa vina de a fi fost unul din autorii marelui război şi ai nenorocirii patriei sale. Mitropolitul român Vasile Mangra, omul care-şi vânduse neamul pentru cârja mitropolitană, aşa cum Iuda îşi vânduse Domnul pentru un pumn de arginţi, îşi punea singur capăt vieţii.
Pe ruinele Imperiului Habsburgic, popoarele fostei monarhii se grăbeau să se organizeze în state naţionale. În timpul războiului Bucovina a trecut rând pe rând sub dominaţia ruşilor şi a austriecilor. La 8 noiembrie 1918 armata română a trecut vechea graniţă şi a călcat pe pământul frăţesc al Bucovinei. Bucovina, colţul cel mai vechi de ţară moldovenească, se lipea iar de trupul ţării mamă. La Cernăuţi, la 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei sub preşedenţia lui Iancu Flondor a hotărât cu o majoritate zdrobitoare „unirea necondiţionată, pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare cu Regatul României”.
Cu inima din ce în ce mai plină de bucurie urmăreau românii din Ardeal desfăşurarea evenimentelor. Vaida Voievod a expus în parlamentul maghiar dorinţa românilor. La Arad ia fiinţă Consiliul Naţional Român, este recunoscut de guvernul de la Budapesta ca singurul îndreptăţit să vorbească în numele tuturor românilor. La Budapesta în noaptea de 31 octombrie – 1 noiembrie a fost dezlănţuită revoluţia maghiară, care s-a răspândint ca fulgerul pe tot cuprinsul ţării. Nebunia distrugerii s-a întins ca o molimă ucigătoare.
Ca o reacţie împotriva tulburărilor, românii, sub impulsul Consiliului Naţional, au început să constituie consilii şi gărzi naţionale, care să susţină ordinea şi siguranţa publică şi să apere averea şi locuitorii. În centrele mai mari s-au organizat „sfaturi naţionale comitatense”, în legătura directă cu Consiliul Naţional din Arad. După mai multe tentative ale Budapestei de a-şi menţine puterea şi asupra Ardealului, poporul maghiar începe să-şi dea seama cât de imens şi de ireparabil este dezastrul şi e cuprins de o furie fără margini. Ungurii se întrec în atrocităţi înspăimântătoare împotriva românilor. La Budapesta este chemat Racowski, duşmanul de moarte al românilor, pentru a le da o mână de ajutor. Dar peste crestele Carpaţilor, soldaţii României se avântă din nou în scumpul Ardeal, pentru ca să sigileze de astă-dată pentru totdeauna, unirea tuturor românilor într-o singură Ţară.
Multimilenara cetate a Albei Iulia fusese aleasă pentru a adăposti între zidurile ei pe reprezentanţii poporului românesc al Ardealului, în cea mai mare zi din istoria acestui popor, 1 Decembrie 1918. Aici la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul, biruitor la Şelimbăr, îşi făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, iar la 28 februarie 1785 pe acelaşi platou al cetăţii, marii mucenici ai neamului, Horia, Cloşca şi Crişan, au fost închişi, judecaţi şi au suferit supliciul frângerii cu roata, pentru că au avut curajul să ceară o viaţă mai bună pentru Neamul Românesc. Adunarea de la Alba Iulia s-a ţinut într-o atmosferă sărbătorească. Peste 100.000 de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor. Au venit 1228 dedelegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate româneşti. Adunarea Naţională a decretat unirea românilor şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România. Potrivit cu textul proclamaţiei de la Alba Iulia, s-a constituit ca reprezentanţă a Marii Adunări, Sfatul Naţiunii Române, compus din 150 de membri, aleşi de adunare, care va fi parlamentul provizoriu al Ardealului, până la unirea definitivă. Ca organ executiv a fost ales un Consiliu Dirigent, al cărui preşedinte e ales Iuliu Maniu şi avea sediul la Sibiu.
În primele zile ale lunii decembrie guvernul prezidat de generalul Coandă, demisionează spre a face loc primului guvern al României Mari, condus de Ion I.C. Brătianu, în care iau parte şi şapte miniştri din Ardeal, Basarabia şi Bucovina.
Războiul României încă nu se încheiase. Va urma încă un an de lupte grele, pentru doborârea definitivă a vechilor duşmani şi pentru consilidarea Marii Uniri de la Alba Iulia. Niciun popor nu a simţit mai crud lovitura soartei ca ungurii. Din înălţimea trufiei şi a încrederii celei mai oarbe, poporul maghiar a fost azvârlit în adâncul celei mai mari catastrofe naţionale. Măcelurile în masă, la care începuseră să se dedea gărzile ungureşti asupra românilor din Ardeal, erau semnele prevestitoare ale unor vremuri furtunoase. În adâncul conştiinţei tuturora era convingerea că procesul milenar dintre români şi unguri va trebui să fie rezolvat definitiv cu sabia. Ardealul şi-a întors ochii spre Ţara Mamă şi a solicitat ajutorul. La 25 noiembrie 1918, trupele unei divizii române au ocupat Târgu Mureş. Ajunşi la linia râului Mureş, românii au trebuit să se oprească. În cursul unor tratative cu generalul Franchet şi cu sprijinul generalului Berthelot, am obţinut permisiunea să trecem Mureşul, spre a ocupa regiunea Cluj - Gherla - Dej. Între timp Marele Cartier Român putea să trimită şi alte divizii, care au ocupat regiunea Sibiu - Orăştie - Deva - Petroşani. Alte unităţi militare au rămas în zona Braşov. Unităţile române erau primite peste tot cu nespusă dragoste. Ungurii disperaţi de pierderea Transilvaniei, deveneau tot mai agresivi, producându-se numeroase conflicte armate. În această situaţie generalul Berthelot a permis românilor să ocupe regiunea Sighet - Baia-Mare - Zalău. La 22 ianuarie 1919, trupele române au ocupat tot teritoriul până la linia de demarcaţie fixată de aliaţi. Furia ungurilor împotriva românilor creşte din zi în zi. Recâştigarea Ardealului este acum obiectivul principal al sforţărilor lor. Atrocităţile săvârşite de unguri în Bihor, Arad şi în alte localităţi, crimele, jafurile, bătăile, execuţii în masă au devenit insuportabile, iar la 28 februarie 1919 Consiliul Militar aliat a fost de acord cu cererile românilor şi a admis mutarea liniei de demarcaţie spre vest, în zona Satu Mare – Oradea – Arad. Budapesta nu acceptă hotărârea aliaţilor, iar la 21 martie 1919 începe revoluţia comunistă în Ungaria. În fruntea guvernului bolşevic erau Bela Kun şi Garbai, care anunţă o alianţă cu guvernul sovietic din Moscova, precum şi intenţia de a duce ostilităţi militare împotriva României, pentru a-i smulge Ardealul. Ungaria a căzut pradă anarhiei bolşevice. Tratativele purtate de aliaţi cu Bela Kun n-au ajuns la niciun rezultat. Situaţia Ardeaulului devenea tot mai gravă, iar guvernul român s-a văzut nevoit să ia el însuşi măsurile necesare.
Războiul româno-maghiar începuse. Ofensiva trupelor romane a început pe 16 aprilie 1919 cu bătălia din Munţii Apuseni. La 18 aprilie, prima parte a ofensivei noastre era terminată. Frontul unguresc era spart. Pentru prima dată armata română a avut ocazia să se lupte şi să învingă duşmanul şi opresorul secular al Neamului Românesc. Pentru sufletul românesc, chinuit şi apăsat, era cea mai strălucită satisfacţie. Trupele române comandate de generalii Moşoiu şi Mărdărescu au intrat victorioşi în Oradea, Satu Mare, Carei şi Salonta, iar soldaţii strigau „Mergem la Budapesta”. Cea mai puternică unitate a inamicului era divizia de secui, dar în ziua de 29 aprilie a fost învinsă definitiv şi a capitulat. În ziua de 1 mai 1919 tot malul stâng al Tisei era în mâinile armatei române, ungurii fuseseră aruncaţi pe malul drept. Ofesniva armatei române ţinuse 15 zile. Sabia românească dezlegase în două săptămâni ceea ce diplomaţia europeană nu reuşise timp de câteva luni. La 2 mai Bela Kun s-a recunoscut învins, a propus pacea, declarând că „recunoaşte fără nicio rezervă toate pretenţiile teritoriale ale românilor”. Guvernul român n-a luat în seamă propunerea de pace, deoarece nu putea trata cu un guvern de aventurieri. Intervenţia armatei române în Ungaria i-a supărat pe aliaţi, care nu cunoşteau adevărata situaţie în care se afla Budapesta. La 21 iulie 1919 trupele române au început şi ocuparea părţii răsăritene a Banatului, ocupat vremelnic de sârbi.
Încrezător în forţele sale după succesul expediţiei militare împotriva Cehoslovaciei, Bela Kun pregăteşte o mare ofensivă împotriva românilor, cu toate eforturile aliaţilor de a-l demobiliza şi dezarma. La 17 iulie 1919 ungurii au început atacul împotriva românilor, în bătălia de pe Tisa, cu o puternică pegătire de artilerie. Unităţile ungureşti, conduse de revoluţionari, lipsiţi de calităţile necesare unor buni comandanţi, au fost învinse definitiv de români, pe 26 iulie. Ungurii se retrag în dezordine, aruncând în aer podul de peste Tisa. Cu prăbuşirea podului de peste Tisa de la Szolnok, se prăbuşeşte definitiv şi îndrăzneaţa încercare a ungurilor de a ne răpune.
Armata română repurtase o biruinţă strălucită şi binemeritată în campania din Ungaria. Întreg mecanismul armatei române a funcţionat de minune, experienţa războiului şi-a spus cuvântul. Regele Ferdinand şi seful Marelui Cartier General Român, generalul Prezan, prezenţi pe teatrul de operaţii au decorat pe militarii viteji şi victorioşi în lupte şi au primit defilarea trupelor române victorioase în bătălia de pe Tisa, care constituie una din etapele epocale ale milenarului proces dintre români şi unguri. Comandantul trupelor române din Transilvania a dat ordin în ziua de 29 iulie de a trece peste Tisa şi să-şi continue marşul spre Budapesta. Armata română şi-a continuat marşul prin pusta maghiară, iar în 4 august 1919 românii intrau triumfal în Budapesta şi ocupau capitala maghiară. Bela Kun abia a reuşit să fugă cu un tren special la Viena. Populaţia din Budapesta asistă resemnată la defilarea trupelor române victorioase. Aceasta era încoronarea strădaniilor noastre, ce consfinţea Marea Unire de la Alba Iulia. Deasupra Parlamentului şovinismului unguresc fluturau falnic culorile naţionale ale Steagului Românesc, iar în mod curios, opinca românească şi-a făcut şi ea apariţia. Budapesta, locul unde s-au pus la cale atâtea urzeli pentru nimicirea Neamului Românesc, a fost cucerită de armata românească.
La 16 noiembrie 1919 autorităţile militare române de ocupaţie au predat Budapesta comisiei interaliate şi trupele române au părăsit oraşul în linişte şi ordine. Războiul româno-maghiar, actul final cu care s-a încheiat participarea României în Primul Război Mondial a fost încoronat de cel mai strălucit succes.
Conferinţa Păcii s-a deschis la Paris, la 18 ianuarie 1919. Cu toate că liniştea nu se stabilise peste toată întinderea uriaşului câmp de război, duşmanul cel mai de seamă fusese doborât. Războiul mondial putea fi considerat ca sfârşit, iar soli de pace soseau în capitala lumii ca să înceapă marea şi spinoasa lucrare. Clemenceau a fost proclamat preşedinte al conferinţei, după propunerea lui Wilson. Era un binemeritat omagiu care se aducea Franţei eroice şi energicului ei prim-ministru, părintele biruinţei. Un consiliu de zece a fost instituit ca autoritate oficială supremă a conferinţei. El era compus din câte doi reprezentanţi, în general primul ministru şi ministrul de externe, al celor cinci mari puteri: Franţa, Anglia, Statele Unite ale Americii, Italia si Japonia. Au fost în total 58 de comisii compuse, pe lângă plenipotenţialii şi şefii departamentelor ministeriale în legătura cu specialitatea grupului. Din consiliul de zece au luat naştere Consiliul Suprem şi Consiliul celor patru: Clemenceau, Wilson, Lloyd George şi Orlando, care şi-au însuşit puteri dictatoriale. Din acest moment şi-au făcut apariţia nedreptăţile şi jignirile deoarece statele participante au fost împărţite în puteri mari, cu interese nelimitate şi în puteri mici, cu interese limitate. Rolul statelor mici a fost aproape anihilat, soarta lor urmând a fi soluţionată de puterile mari. România făcea parte din rândul statelor mici şi avea două griji mari, suferinţele războiului nu erau terminate şi un al doilea calvar o aştepta, acela al tratatului de pace. Reprezentanţii principali ai României la Conferinţa Păcii, au fost primul ministru Ion. I.C. Brătianu şi ministrul plenipotenţiar N. Mişu. Pe lângă aceştia s-au mai adăugat Vaida Voievod, Victor Antonescu şi Diamandi.
Hotarele promise României au suferit ştirbiri simţitoare şi foarte păgubitoare intereselor şi viitorului Neamului Românesc. Take Ionescu sosise la Paris în ultimele luni ale războiului şi intrase în contact cu fruntaşii politici europeni, dar nu avea o situaţie oficială ca să poată lua decizii. Intransigenţa şi mândria cu care Brătianu susţinea drepturile românilor şi refuzul său de a intra pe calea concesiunilor şi compromisurilor, a provocat o stare de tensiune între Brătianu şi membri Consiliului Suprem. Existau obiecţii ale României în ce priveşte graniţa de vest cu Ungaria, problema Banatului, graniţa de nord a Bucovinei şi solicitam, recunoaşerea Unirii Basarabiei cu România. Ungaria la rândul ei făcea presiuni foarte mari şi n-a recunoscut graniţa cu România.
La 4 iunie 1920 s-a pronunţat unul din marile verdicte ale istoriei. La Trianon, în Versailles s-a semnat tratatul de pace între Ungaria şi Puterile aliate şi asociate. Din partea României, au semnat tratatul dr. Ioan Cantacuzino, ministrul de stat şi Nicolae Titulescu, fost ministru. Statul milenar al Ungariei, întemeiat pe violenţă şi pe nedreptate, se desfiinţase şi de drept cum se prăbişise mai înainte de fapt.
La 10 august 1920 s-a semnat la Seves un tratat special încheiat între marile puteri: Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia pe de o parte şi Polonia, România, Cehoslovacia şi Iugoslavia pe de altă parte, prin care se stabileau în mod formal graniţele acestor state.
Tratatul pentru recunoaşterea Unirii Basarabiei cu România s-a semnat la 28 octombrie 1920 la Paris de delegaţii Angliei, Franţei, Italia şi Japoniei, deoparte, şi ai României, de altă parte.
Sacrificiul de sânge al României în Primul Război Mondial a fost de 220.000 militari, reprezentând 3 la sută din populaţia ţării, 250.000 morţi din rândul populaţiei civile, la care se adaugă încă 50.000 numărul morţilor neînregistraţi de statisticile oficiale ajungandu-se la impresionanta cifră de 520.000 de vieţi jertfite, pierderi suferite în marele război din 1916-1919.
În ce priveşte daunele de război, României nu i s-a făcut dreptate prin acordul de la Spa, semnat la 16 iulie 1920. România a suferit pagube considerabile prin Pacea de la Bucureşti şi a rămas cu datorii uriaşe contractate de stat pentru achiziţionarea de armament şi materiale de război la care se adaugă distrugerile de război din ţară evaluate la peste 31 de miliarde lei aur. La toate acestea se adaugă şi pierderea Tezaurului trimis la Moscova.
Unitatea Naţională a Românilor, rod al unei lungi evoluţii istorice, pregătită cu tot ce a fost mai curat în sufletul românesc, săvârşită cu jertfa celei mai bune părţi a acestui neam, este astăzi comoara noastră cea mai de preţ, care este stropită cu sânge şi sfinţită cu lacrimi.
Dreptatea lui Dumnezeu a fost înfăptuită.
Acum, la împlinirea a 100 de ani de când înaintaşii noştri au făcut acest enorm sacrificiu de sânge, şi un efort supraomenesc de realizare a României Mari, pentru ca generaţiile viitoare să aibă libertate şi un trai mai fericit, se impune să le arătăm o recunoştinţă veşnică şi să le cinstim memoria aşa cum se cuvine. Au fost ridicate zeci şi sute de monumente istorice în localităţile unde au avut loc lupte încrâncenate, unde soldaţii români au dat dovadă de curaj şi eroism, unde şi-au pierdut viaţa pentru apărarea pământului sfânt al Ţării. Lipseşte monumentul cel mai dorit, încă din anul 1919, în capitala de suflet al Neamului Românesc, Alba Iulia, care să glorifice Unitatea Naţională a Românilor şi care la Centerarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018 să întâmpine pe toţi românii din Ţară şi de pretutindeni cu prisosul de recunoştinţă a generaţiei de astăzi.
Toţi cei care şi-au jertfit viaţa pentru realizarea României Mari sunt adevărate modele pentru generaţia actuală şi generaţiile viitoare. Istoria României trebuie să arate adevărul şi să prezinte cu obiectivitate măreţele realizări ale înaintaşilor noştri, iar noi să fim feriţi de a repeta greşelile. Suntem datori să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a demonstra că merităm din plin toată moştenirea primită după Primul Război Mondial, Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă, Unirea Bucovinei cu România şi Marea Unire de la Alba Iulia, prin care a fost înfăptuită România Mare. Trebuie să răspundem cu curaj, fermitate şi în mod hotărât tuturor provocărilor ce vin atât din interiorul ţării, dar şi celor care vin din exterior.
Constatăm cu tristeţe că multe simboluri naţionale suferă modificări de neacceptat, pe care cu siguranţă le vom regreta mai târziu. În această privinţă, de mare importanţă este îndreptarea erorii făcute în urmă cu aproape o sută de ani, referitoare la faptul că românii din Transilvania nu sunt reprezentaţi pe stema Ţării, şi care constituie un lucru deosebit de grav.

Categorie:

Actualitatea Ardeleană

$
0
0

Autor:

Covasna
Consiliul Judeţean a refuzat să revoce hotărârea privind acceptarea ca donaţie a „steagului secuiesc”

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a respins, joi (28 aprilie 2016 - n.n.), cererea Prefecturii de revocare a hotărârii prin care a acceptat drept donaţie un steag secuiesc (?! - n.n.) din partea Partidului Civic Maghiar, prin urmare cele două părţi se vor confrunta în instanţă.
Conducerea Prefecturii Covasna a solicitat CJ să revoce această hotărâre pe temei de nelegalitate, însă reprezentanţii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, care deţin majoritatea în CJ, au refuzat să facă acest lucru.
Prefectul Sebastian Cucu a declarat că în această situaţie va ataca hotărârea în contencios administrativ, iar instanţa de judecată va decide dacă hotărârea este legală sau nu.
Potrivit acestuia, drapelul, donat Consiliului Judeţean Covasna de către liderii Partidului Civic Maghiar în luna februarie a.c., a fost arborat ilegal în sala de şedinţe, deoarece steagurile nerecunoscute legal, cum este cel secuiesc, nu pot fi arborate pe clădirile publice ori în incintele acestora, lucru confirmat şi de o serie de sentinţe judecătoreşti rămase definitive.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că cererea Prefecturii este „revoltătoare” şi că nu înţelege de ce steagul secuiesc (?! - n.n.), reprezentativ pentru comunitatea maghiară din judeţ, nu poate sta alături de cel al României şi Uniunii Europene. El a mai menţionat că reprezentanţii acestei comunităţi îşi vor apăra întotdeauna simbolurile naţionale şi nu vor „ceda presiunilor”, drept urmare au refuzat să revoce hotărârea. Kulcsar a mai spus că, după părerea sa, steagul secuiesc (?! - n.n.) ar trebui arborat şi în Parlamentul României, unde secuii sunt reprezentaţi de către parlamentarii UDMR.

Braşov
Primarul din Predeal şi nouă consilieri locali, condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare; sentinţa nu este definitivă

Primarul oraşului Predeal, Liviu Cocoş, a fost condamnat miercuri (27 aprilie 2016 - n.n.), de o instanţă a Judecătoriei Braşov, la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
„Interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de trei ani reprezentând termen de încercare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Braşov, judecătoarea Anda Sânpetru. Sentinţa în acest proces, care a început în ianuarie 2014, nu este definitivă.
Aceeaşi pedeapsă au primit-o alţi nouă consilieri locali din Predeal din perioada 2008-2012.
Primarul Liviu Cocoş a declarat că sentinţa Judecătoriei Braşov se referă la perioada 2008-2012, când a fost consilier local la Predeal.
„Este vorba despre perioada în care eu am fost consilier local, când Consiliul local a aprobat repartizarea unor locuinţele ANL la Predeal. Deocamdată, sentinţa dată de Judecătoria Braşov nu este definitivă”, a spus primarul.
Întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat la funcţia de primar al Predealului, Liviu Cocoş a precizat că şi-a depus dosarul pentru o nouă candidatură săptămâna trecută şi nu îl va retrage.

Mureş
Şapte agenţi ai Poliţiei Rutiere Reghin, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Mureş a dispus, miercuri (27 aprilie 2016 - n.n.), arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor şapte agenţi ai Poliţiei Rutiere Reghin urmăriţi penal pentru infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, toate în formă continuată.
Şase dintre poliţişti au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual, toate în formă continuată, iar unul pentru luare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual, toate în formă continuată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Mureş, Veronica Ţambrea, încheierea nu este definitivă şi poate fi atacată cu contestaţie.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş i-a reţinut, în urmă cu o zi, pe cei şapte agenţi de poliţie, ocazie cu care a pus în mişcare acţiunea de urmărire penală împotriva acestora.
În data de 18 aprilie, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au efectuat 11 percheziţii, dintre care una la sediul Poliţiei Municipiului Reghin, pentru probarea unor infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii la acea dată de DGA-SJA Mureş, în cauză erau vizaţi şapte agenţi de poliţie din cadrul Biroului de Poliţie Rutieră asupra cărora exista suspiciunea că, din 2015 şi până în prezent, ar fi pretins şi primit diverse sume de bani de la conducători auto pentru a nu aplica măsurile legale în cazul unor abateri constatate în trafic.

Covasna
UDMR nu are contracandidaţi pentru primari în 14 localităţi

În 14 localităţi din judeţul Covasna doar UDMR a depus candidaturi pentru funcţiile de primari, a declarat, miercuri (27 aprilie 2016 - n.n.), preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor.
Potrivit acestuia, în localităţile Brateş, Brăduţ, Cernat, Estelnic, Mereni, Poian, Sânzieni, Comandău, Lemnia, Micfalău, Băţani, Reci, Bodoc şi Turia nicio altă formaţiune nu a depus candidaturi pentru funcţiile de primari.
„Din punct de vedere juridic nu, dar din punct de vedere politic am câştigat deja alegerile pentru funcţiile de primari în aceste localităţi”, a declarat Tamas Sandor la o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, UDMR nu are contracandidaţi nici pentru consiliile locale în comunele Bodoc şi Mereni, lucru nemaiîntâmplat până acum în istoria postdecembristă a judeţului, şi crede că se datorează faptului că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR „şi-au făcut bine treaba”, lucrând pentru dezvoltarea comunelor şi comunităţilor locale.
Tamas a precizat că UDMR a încheiat un acord de colaborare cu Partidul Civic Maghiar (PCM) în perspectiva alegerilor locale, având ca obiectiv susţinerea reciprocă pentru câştigarea a 40 din cele 45 de primării din judeţ, în zonele în care populaţia maghiară este majoritară. Astfel, UDMR va avea 36 de candidaţi la primării, PCM trei, iar ambele formaţiuni vor susţine candidatura unui independent în localitatea Vârghiş. El a mai menţionat că zece dintre cei 40 de candidaţi pentru funcţiile de primari sunt noi, doi au 32 de ani, iar alţi doi, respectiv cei din Cernat şi Bodoc, au fost aleşi în funcţii în 1990.
În ce priveşte Consiliul Judeţean, Tamas Sandor a menţionat că îşi doreşte un nou mandat de preşedinte, prin urmare va deschide lista de consilieri a UDMR Covasna, care va conţine nume noi în proporţie de 50%. Pe listă se vor regăsi două femei pe locuri eligibile, iar 20% dintre locuri au fost alocate tinerilor.
În opinia sa, anul acesta „bătălia se va duce la oraşe”, respectiv pentru câştigarea primăriilor şi consiliilor locale din Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc, Baraolt şi Covasna.

Alba
Şapte candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Alba-Iulia, printre care actualul edil şi doi deputaţi

Şapte candidaturi la funcţia de primar al municipiului Alba-Iulia au fost înregistrate şi validate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Municipal Nr. 1 Alba-Iulia, printre cei înscrişi aflându-se şi actualul edil, Mircea Hava, aflat la cel de-al cincilea mandat consecutiv.
Numărul celor înscrişi este mai mic decât în 2012 şi 2008, când s-au înscris în competiţia electorală câte zece candidaţi.
Partidul Naţional Liberal (PNL) este reprezentat de către Mircea Hava, iar Partidul Social Democrat (PSD) de către deputatul Călin Potor, care a mai candidat pentru funcţia de primar şi în 2012, atunci din partea USL.
Partidul Mişcarea Populară este reprezentat tot de către un deputat, Clement Negruţ.
Din partea ALDE candidează avocatul Ovidiu Jidveian, membru al PSD până în urmă cu două luni, organizaţie în care a deţinut şefia organizaţiei municipale Alba-Iulia.
UNPR este reprezentată de către Dorin Şerdean, care la precedentele alegeri a candidat la Primărie din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu.
În competiţia electorală s-au înscris şi doi candidaţi independenţi, Anca Iuliana Sava, formator, şi Mircea Trifu, administratorul unei agenţii imobiliare. Acesta din urmă şi-a depus candidatura ca independent şi pentru Consiliul Local. Câştigarea unui mandat de consilier local este vizată şi de către Tudor Roşu, muzeograf, şi Emil Anton Comşa, manager.
Liste complete de candidaţi la funcţia de consilier local au fost depuse din partea PNL, PSD, PMP, ALDE şi UNPR. Partidul M10 a înscris doi candidaţi la funcţia de consilier local în Alba-Iulia.

Covasna
PSD cere revocarea primarului oraşului Întorsura-Buzăului, care candidează pe lista ALDE

PSD Covasna cere revocarea din funcţie a primarului oraşului Întorsura-Buzăului, Leca Băncilă, care va candida pentru un nou mandat din partea partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).
Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama a declarat, marţi (26 aprilie 2016 - n.n.), că a sesizat Consiliul Local Întorsura-Buzăului cu privire la trecerea lui Leca Băncilă de la PSD la ALDE, cerând începerea demersurilor pentru revocarea lui din funcţie. Grama a invocat legea potrivit căreia părăsirea partidelor pe listele cărora au fost aleşi atrage după sine pierderea mandatelor aleşilor locali.
„Am înţeles că secretara a solicitat un punct de vedere oficial de la ALDE, care să confirme primirea în partid, nu ştiu dacă cei de la ALDE au răspuns, dar acum, că domnul Leca Băncilă şi-a depus candidatura, există un act oficial care dovedeşte acest lucru şi sper că secretara va trimite referatul la Prefectură, iar prefectul să decidă dacă mai e sau nu primar. (…) Noi considerăm că domnul Leca Băncilă şi-a pierdut mandatul din moment ce nu mai e la PSD, e normal şi sper că şi-a asumat această pierdere. (…) Conform procedurii, Prefectura va trebui să constate şi să emită ordin de suspendare”, a declarat Horia Grama.
Luna trecută, Leca Băncilă a anunţat că va candida pentru cel de-al treilea mandat pe listele ALDE. Împreună cu el au trecut la ALDE majoritatea consilierilor locali ai PSD şi PNL, inclusiv viceprimarul Ştefan Platon. Conducerea ALDE Covasna nu comentează deocamdată acest subiect.

Categorie:

De Florii, am pus copiilor români din Mărtănuş şi Ojdula flori tricolore în dreptul inimii

$
0
0
Acţiunea „Români pentru români” a scris o filă de istorie pentru românii din judeţul Covasna. Ei, „Românii pentru români”, de-a lungul timpului, au transformat în fapte solidaritatea sufletească a românilor din Ţară şi din diaspora: au adunat alimente şi bănuţi pentru instalarea centralei termice de la biserica şi şcoala românească din Doboi, au dat lumină unor ţărani români tot din acel sat, au adunat bani şi alimente pentru orfanii de la Odorheiu-Secuiesc, au strâns şi au dăruit românilor din Târgu-Secuiesc peste 1.400 de steaguri tricolore, au dat daruri copiilor din Covasna şi Harghita de sărbători, au premiat copiii din satele de aici cu cărţi de rugăciuni, versurile lui Mihai Eminescu şi steaguri tricolore. Şi multe altele au mai făcut aceşti bravi români!
Acum câteva luni, au dat de veste despre o iniţiativă îndrăzneaţă: „De Florii mergem în Covasna. Pentru România! Acţiunea prin care vom dărui costume populare româneşti celor 50 de copii din Mărtănuş şi Ojdula nu este un moft, ci o necesitate. Înveşmântaţi în straiele naţionale, purtându-le în fiecare duminică la Biserica Ortodoxă, copiii români îşi vor conştientiza neîncetat identitatea naţională, apartenenţa la Neamul Românesc. Vor creşte cu reperele Tradiţiei, vor creşte pentru România”.
Astfel, ziua de Florii a anului 2016 a intrat în istorie. A fost ziua în care copii, tineri şi adulţi, români din Mărtănuş şi Ojdula, localităţi din judeţul Covasna preponderent maghiare, au îmbrăcat costume populare româneşti dăruite de către oameni din toată Ţara şi din afara ei, prin intermediul Acţiunii „Români pentru români”. A fost o atmosferă extraordinară, greu de descris în cuvinte de către semnatara acestor rânduri. Astfel că îi dau cuvântul dr. Mihai Tîrnoveanu, motorul Acţiunii: „Cu binecuvântarea PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Florile Neamului Românesc au răsărit de Florii în Covasna. Trei sute de români au participat la procesiunea ce a avut loc între bisericile ortodoxe ale celor două sate. Bătrânii locului ne-au mărturisit că aşa ceva nu s-a mai întâmplat acolo de când sunt ei. Copiii înveşmântaţi în straiele populare dăruite de români din toate provinciile istorice ale Ţării şi de peste graniţe au fost mărturia nemuririi Neamului nostru. Preoţii şi ţăranii cu prapuri bisericeşti şi steaguri tricolore au fost în fruntea noastră. Din Ţinutul Căciularilor au venit dârjii români din Zăbala, cu căciulile pe frunte, simboluri ale rezistenţei româneşti din Curbura Arcului Carpatic. Li s-au alăturat femei şi bărbaţi din Voineşti-Covasna, Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc, Braşov, Făgăraş, Bucureşti, Iaşi. Dar şi voi, dragi prieteni care aţi fost alături de noi în această Acţiune şi nu aţi fost fizic prezenţi acolo, aţi păşit pe aceste meleaguri spre a-l întâmpina pe Hristos în Ziua de Florii, căci noi v-am purtat în suflet, iar numele voastre de botez sunt şi vor fi în rugăciunile celor două biserici, şi nu numai. Mobilizarea românilor din Mărtănuş şi Ojdula a fost exemplară, un rol deosebit având în acest sens preoţii Iosif Dan Caţa şi Valentin Cosneanu, dar şi vrednica familie Roman din Mărtănuş, sprijin de nădejde în toate, exemplu de românism. Am avut onoarea să-l avem în mijlocul nostru pe părintele protopop Ioan Bercu, străjer al ortodoxiei pe aceste meleaguri. Mare ne-a fost bucuria să-l revedem pe părintele Vasile Ilie din Târgu-Secuiesc, martor al participării noastre la Sărbătoarea Naţională din 1 Decembrie 2015. Părintele Costin Butnar a venit însoţit de studenţii ASCOR, dăruindu-ne cântece româneşti ce au răscolit inimile celor prezenţi la Casa de Cultură a comunei Ojdula. O îmbrăţişez pe româncuţa noastră dragă Ana Sandulea. Cântecele ei ne-au dat gata pe toţi, Dumnezeu dăruindu-i o voce minunată, dar şi părinţi şi îndrumători pe măsură. Domnul profesor Ioan Lăcătuşu, seniorul luptei pentru România în Harghita şi Covasna, ne-a onorat, de asemenea, cu prezenţa, dăruind Bisericii din Mărtănuş documente istorice de o mare însemnătate identitară. Cuvintele domniei sale ajung întotdeauna în inima şi mintea românilor. Aveţi tot respectul nostru, domnule profesor! Emoţionantă a fost şi reîntâlnirea cu talentata poetă din Târgu-Secuiesc, Mihaela Aionesei. Asemenea dăruire pentru Ţară rar mi-a fost dat să văd. Sărutăm mâinile distinsei doamne Elena Ciobanu, care ne-a fost sprijin important în multe acţiuni ale noastre. Cu greu mi-am luat rămas bun de la aceşti oameni minunaţi, dar de fapt nu am plecat de acolo, din mijlocul lor, căci şi acum am în piept cuvintele „Români, fiţi demni!” rostite de învăţătorul Dan Hagiu, privirea de om fără teamă a lui Liviu Boc şi cântecul românilor din Mărtănuş şi Ojdula, cântecul şi lupta lui Iancu Avram, jertfa lui Ioan Popescu”.
Dr. Ioan Lăcătuşu, reprezentantul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a declarat: „Fără a folosi cuvinte mari, ceea ce s-a întâmplat duminică, 24 aprilie 2016, la Mărtănuş şi Ojdula, reprezintă evenimente deosebite pentru istoria locală, regională şi chiar naţională, prin semnificaţia lor. Această iniţiativă generoasă a Acţiunii „Români pentru români” este una din cele mai valoroase iniţiative de manifestare a solidarităţii româneşti. Românii din Covasna şi Harghita beneficiază de un imens capital de solidaritate din partea românilor din întreaga Ţară şi din afara ei, dar n-au reuşit până acum să transfere acest capital exprimat afectiv în zona pragmatică. Iată că Acţiunea „Români pentru români” a transformat vorbele în fapte. Şi solidaritatea gândului este valoroasă, dar transformând această solidaritate sufletească în fapte concrete, ea devine ziditoare şi cu efecte pe termen lung. De aceea, s-a întâmplat o minune, mai ales la Ojdula - cu o comunitate mică de români, cu posibilităţi limitate de afirmare a identităţii româneşti. În acest context, de subliniat participarea deosebit de frumoasă a românilor din jur (Voineşti, Zăbala, Breţcu, Târgu-Secuiesc), prezenţa deosebită a părintelui Costin Butnar din Teliu, acele momente deosebite trăite în comuniune în Căminul Cultural. Toate acestea vorbesc despre o sărbătoare autentică românească, dătătoare de speranţă, atât pentru localnici, cât şi pentru cei veniţi în vizită, dar şi pentru concetăţenii maghiari, oameni de rând care mereu au trăit bine alături de români, spre deosebire de liderii lor, care în continuare se raportează nefiresc la ceea ce înseamnă prezenţa, dăinuirea, afirmarea comunităţii româneşti pe aceste meleaguri. În concluzie: o lucrare binecuvântată de Dumnezeu, prin care Acţiunea „Români pentru români” scrie o filă de istorie, de solidaritate românească, reînnoind ceea ce s-a făcut în perioada interbelică, prin înfrăţirea celor 71 de şcoli normale din întreaga Românie Mare cu şcoli din fostele judeţe Ciuc, Odorhei şi Trei Scaune”.
Cele peste 50 de costume populare dăruite de Acţiunea „Români pentru români” vor fi transmise, prin grija bisericilor celor două sate, generaţiilor viitoare de copii români, pentru a duce Tradiţia mai departe, pentru a rămâne în Neam, pentru a rămâne cu adevărat în Istorie.
Doamne ajută, fraţi români! Cu Dumnezeu înainte!

Categorie:

Cetăţeni de onoare ai comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe, ediţia 2016

$
0
0
Comunicat de presă Conducerile asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor din judeţul Covasna, cu sediul în municipiul Sf. Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în fiecare an, începând cu 2003, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, conferă Diploma de cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe, unui număr de până la 10 persoane, „în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru întreaga activitate pusă în slujba binelui public”.
În acest an, în data de 23 aprilie, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Deal, la finalul Sfintei Liturghii Arhiereşti, oficiată de PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, au primit această distincţie onorifică următorii membri ai comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe:
1. Profesor de istorie Vasile Stancu, inspector şcolar, colaborator al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie, publicist - colaborator al publicaţiei „Condeiul ardelean”, membru în conducerea unor asociaţii culturale din cadrul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş;
2. Medic primar Mariana Sanda Opra, şef secţie Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu-Gheorghe;
3. Profesor de istorie Brânduşe Roman, director al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, metodist, formator în managementul educaţional, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie;
4. Magistrat Elena Ciobanu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, vicepreşedinte al Fundaţiei „Mihai Viteazul”;
5. Profesor învăţământ primar Elena Boriceanu, inspector şcolar, metodist şi formator de cadre didactice, autor de publicaţii, studii şi articole de pedagogie;
6. Profesor de muzică Alexandru Popovici, dirijor, compozitor de muzică folk şi corală, participant la viaţa culturală a municipiului Sfântu-Gheorghe şi a judeţului Covasna;
7. Inginer industrie alimentară Maria Momoiu, inginer-şef Covalact SA, specialist şi manager şi la alte societăţi de industrie alimentară din Sfântu-Gheorghe şi Braşov.
Biroul de presă 1. Vasile Stancu, profesor de istorie, inspector şcolar, colaborator al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie, publicist - colaborator al periodicului „Condeiul ardelean”, membru în conducerea unor asociaţii culturale din cadrul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş s-a născut la 3 aprilie 1946, în oraşul Zărneşti, judeţul Braşov. După absolvirea cursurilor gimnaziale şi liceale la şcoli braşovene, a urmat cursurile: Institutul Pedagogic de 3 ani, Facultatea de Istorie-Geografie Bucureşti (1964-1967); Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia fără frecvenţă (1978-1982) şi cursurile postuniversitare de Filosofie de la Academia de Studii Social-Politice, Bucureşti (1987-1988).
A funcţionat în învăţământ, peste patru decenii, la şcoli din Întorsura-Buzăului şi Sfântu-Gheorghe, după cum urmează: Şcoala Generală şi Liceul din Întorsura-Buzăului (1967-1976), ocupând şi funcţia de director adjunct în perioada 1971-1976; Casa Pionerilor Întorsura-Buzăului (1976-1984, director); Cabinetul Judeţean de Partid, Sfântu-Gheorghe (1984-1989), şeful catedrei de Istorie - Politică Externă, Şcoala Generală Întorsura-Buzăului (1990-1994) - unde a fost şi director adjunct; Şcoala Generală Nr. 1 din Sfântu-Gheorghe, numită ulterior „Nicolae Colan”, având ore şi la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” (1994-2010). În perioada 1995-1997, a îndeplinit funcţia de inspector şcolar de istorie - religie - ştiinţe socio-umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, iar între 1997-2008, a fost metodist, la disciplina Istorie, al ISJ Covasna. De-a lungul anilor, elevii săi au obţinut numeroase premii la olimpiadele de Istorie, faza judeţeană şi naţională, la concursuri pe teme de istorie, în mod deosebit la Concursul „Mihai Viteazul şi visul Unirii”, a organizat zeci de excursii în întreaga Ţară la obiective istorice şi cultural-spirituale, şi a colaborat la revistele şcolare ale unităţilor în care a lucrat.
După decembrie 1989, este profund implicat în activităţi cultural-civice, fiind membru în conducerea celor mai active şi reprezentative asociaţii cultural-ştiinţifice şi civice româneşti din zonă: Fundaţia „Mihai Viteazul”; Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”; Asociaţia Pedagogilor Români din Judeţul Covasna; Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita; Centrul European de Studii Covasna-Harghita; Grupul de Cercetare „I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei; Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, membru al Comisiei Judeţene de Heraldică şi al Comisiei de aprobare a denumirii unor obiective şi străzi. În toată această perioadă a susţinut sute de conferinţe, a participat la numeroase mese rotunde, dezbateri pe teme de istorie, manifestaţii civice, întâlniri cu ierarhii Bisericii Ortodoxe, parlamentari şi membri ai guvernelor postrevoluţionare, cursuri ale Universităţilor de Vară de la Izvorul-Mureşului şi Vălenii de Munte, întâlniri cu delegaţii ale românilor de peste graniţe.
Publicistul şi istoricul Vasile Stancu, în calitatea sa de cercetător al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a colaborat la numeroase publicaţii, în mod deosebit la periodicul „Condeiul ardelean”, în paginile căruia a publicat câteva sute de articole pe teme de istorie naţională şi locală, literatură, cultură, politică, precum şi numeroase portrete ale unor personalităţi naţionale cât şi ale vieţii cultural-ştiinţifice contemporane, zeci de recenzii şi prezentări de carte sau publicaţii. În urma cercetării istorice şi arhivistice, a redactat peste 100 de studii şi articole de istorie pe care le-a publicat în reviste de specialitate. A prefaţat şi îngrijit mai multe volume din colecţia „Profesioniştii noştri”. Are în pregătire pentru publicare două volume reprezentând contribuţii la istoria românilor transilvăneni.
Pentru întreaga sa activitate pusă în slujba istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti din sud-estul Transilvaniei a primit numeroase diplome de Excelenţă, de Onoare, Jubiliare şi medalii, scrisori de mulţumire şi cinstire, mesaje, la care se adaugă numeroasele însemne omagiale acordate profesorului Vasile Stancu din partea unor instituţii, asociaţii şi personalităţi ale vieţii publice româneşti, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Familia Vasile şi Ileana Stancu are doi copii, un băiat şi o fată, doctori în matematică, profesori universitari care fac o carieră strălucită în SUA şi Canada. Aceştia le-au dăruit părinţilor patru minunaţi nepoţei, un băieţel şi trei fetiţe. 2. Mariana Sanda Opra (născută Hădărean), medic primar, şef secţie Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean din Sfântu-Gheorghe, s-a născut, la 9 februarie 1950, în oraşul Agnita, judeţul Sibiu. După terminarea studiilor gimnaziale şi a celor liceale în oraşul natal, a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. A fost doi ani medic la circa medicală din Oneşti, judeţul Bacău, un an la Covasna, după care a urmat cursurile de specializare la Spitalul Clinic Fundeni. Din anul 1977, a fost medic specialist la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Covasna, unde şi-a desfăşurat activitatea, la început ca medic primar, iar apoi ca şef de secţie până la pensionarea sa, în anul 2009. Fiind solicitată, datorită înaltei sale pregătiri, de spitalele private de a-şi pune cunoştinţele medicale în slujba oamenilor, activează şi la ora actuală efectuând gărzi la unităţi sanitare din Sfântu-Gheorghe şi Braşov.
După propria-i mărturisire, Dumnezeu a rânduit să practice o meserie care este potrivită sufletului său, să poată ajuta oamenii aflaţi în suferinţă şi să lucreze într-o secţie unde graniţa dintre viaţă şi moarte este permanent prezentă. Urmând exemplu bunilor săi părinţi - Petru şi Maria Hădărean -, membri de cinste ai comunităţii noastre ortodoxe din Sfântu-Gheorghe, medicul Mariana Sanda Opra afirma: „Nimic nu se face fără voia lui Dumnezeu, iar noi nu avem alte metode de a ne apropia de El decât rugăciunea sinceră şi milostenia faţă de cei sărmani”.
Soţul, profesorul de Educaţie Fizică Opra Kalman, a fost ani de zile directorul Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”, contribuind la modernizarea şcolii, participând şi sprijinind acţiunile de cinstire a patronului spiritual al acesteia şi promovând climatul de educare a elevilor în spiritul unei convieţuiri interetnice armonioase. Dumnezeu a binecuvântat familia Opra cu două fete, care le-au dăruit bunicilor patru nepoţi. Una din fiice, Ana Maria Popa, este director al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu-Gheorghe. 3. Brânduşe Roman (născută Cionca), profesor de istorie, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, metodist, formator în managementul educaţional, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie. S-a născut la 24 ianuarie 1952, în comuna Vima Mică, judeţul Maramureş.
În perioada anilor 1971-1975, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie - Filozofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” - Iaşi, pe care le-a absolvit cu nota 10. După ce a activat un an ca profesor de istorie la Şcoala Generală Poienile de sub Munte, din judeţul Maramureş, din anul 1976 devine profesor de istorie în Sfântu-Gheorghe, unde funcţionează la: Şcoala „Varodi Joszef” (1976-1977); Liceul „Szekely Miko” (1977-1990); Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (1990-2010), unde îndeplineşte şi funcţia de director (1996-2010); Colegiul Universitar Pedagogic de Institurori Sfântu-Gheorghe din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, lector universitar şi director adjunct.
În calitate de profesor îndrumător la disciplina Istorie în cadrul olimpiadelor şcolare a obţinut numeroase premii la faza naţională, inclusiv locul I pe ţară în clasamentul general pe judeţe, ediţia 1997, desfăşurată la Brăila. A activat în cadrul Asociaţiei Profesorilor de Istorie, ca metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, membru în comisiile locale la examenele naţionale, în comisia naţională la olimpiada de istorie (1992) şi organizator-coordonator de activităţi, proiecte, programe locale, naţionale şi internaţionale. A participat la elaborarea unor programe şi cursuri şcolare, regulamente, metodologii şi studii privind istoria Colegiului „Mihai Viteazul”. Performanţele obţinute în calitate de director al Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” au fost răsplătite cu diplome de Merit, de Excelenţă şi premii acordate pentru profesionalismul reflectat în managementul unităţii de învăţământ. Familia Roman a fost binecuvântată cu doi feciori, un jurist şi un economist, cu domiciliul în Bucureşti, care au dăruit bunicilor trei nepoţi. 4. Elena Ciobanu (născută Toma), jurist, magistrat, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Covasna, vicepreşedinte al Fundaţiei „Mihai Viteazul”, s-a născut, la 7 mai 1951, în oraşul Târgu-Secuiesc. Clasele primare, gimnaziale şi liceale le-a urmat în oraşul natal, în perioada anilor 1958-1970. Între anii 1970-1974, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Iaşi. A fost bursieră în toţi anii de facultate, pe care a absolvit-o cu media generală de 9,50. În perioada 1974-1975, a fost consilier juridic la Întreprinderea Judeţeană de Legume şi Fructe Bistriţa-Năsăud, apoi între 1976-1985 a fost procuror la fostul Parchet local Târgu-Secuiesc, la început fiind singura femeie procuror din judeţ, într-o lume considerată, pe atunci, eminamente masculină. Între anii 1985-1998, a fost prim-procuror la Parchetul local Sfântu-Gheorghe, devenit între timp Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu-Gheorghe, fiind, şi de această dată, prima femeie cu funcţie de conducere în sistemul judiciar din judeţul Covasna. În decursul celor 13 ani de conducere la Sfântu-Gheorghe, a coordonat activitatea a circa 20 de procurori stagiari, care au venit, s-au format, iar apoi au valorificat talanţii investiţi în ei, şi au avut cu toţii o frumoasă evoluţie profesională, unii chiar accesând funcţii în Parchetul General, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, alte structuri de specialitate. Nu în ultimul rând, se cuvine să menţionăm că doamna Elena Ciobanu a fost singurul cadru de conducere din sistemul judiciar din judeţul Covasna care nu a fost schimbat din funcţie ca urmare a evenimentelor din decembrie 1989.
După ce, în anul 1999, a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, a revenit în Sfântu-Gheorghe unde, între anii 2000-2009, a fost procuror şef-secţie judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna. Parcursul profesional însumează aproape 34 de ani de vechime în munca juridică, din care peste 32 de ani în funcţia de procuror.
Pentru rezultatele obţinute în activitatea profesională a primit mai multe distincţii, dintre care amintim: de două ori „Meritul judiciar”, Premiul Uniunii juriştilor din România (1998), Diplomă pentru întreaga activitate dedicată profesiei de magistrat-procuror (2010) ş.a..
În toţi aceşti ani a sprijinit afirmarea identităţii şi valorificarea filonului cultural românesc în zonă, fiind membră-fondatoare a Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” şi vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale „Mihai Viteazul”. Aportul adus a fost recompensat, în anul 2009, prin acordarea Diplomei de Excelenţă din partea Fundaţiei Culturale „Mihai Viteazul”, iar în noiembrie 2015, a Diplomei „Laudatio” din partea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
Cunoscută pentru statornicia sa în credinţa ortodoxă şi pentru activitatea filantropică, doamna Elena Ciobanu îşi expune crezul său astfel: „Am înţeles acum mai mult ca oricând că nimic nu există fără Dumnezeu, respectiv că El, Creatorul, există şi în fiecare dintre noi prin scânteia divină sădită în noi, prin sufletul care este nemuritor - moartea fiind doar o trecere către cele veşnice -, în om existând în stare latentă cunoştiinţe şi forţe nemăsurate, care aşteaptă să fie descoperite şi valorificate de fiecare din noi pe spirala evolutivă a vieţii”.
Soţul, inginerul silvic Dan Ciobanu, are meritul de a fi primul doctor în silvicultură din judeţul Covasna, titlul fiind obţinut cu o excelentă lucrare în domeniul geneticii forestiere. Fiul, Victor Nicolae - un „adevărat dar al lui Dumnezeu” -, este absolvent al facultăţii de drept, dar cu largă deschidere, implicare şi mulţi talanţi în domeniul artistic, premiat recent la Secţia de dramaturgie a Festivalului Internaţional de Recitaluri Dramatice „Valentin Silvestru”, organizat în municipiul Bacău. 5. Elena Boricean (născută Popica), profesor învăţământ primar şi de psihologie-logopedie, s-a născut la 13 iunie 1951, în Întorsura-Buzăului, judeţul Covasna. După absolvirea Şcolii Gimnaziale ,,Gheorghe Zaharia”, din oraşul natal, a urmat cursurile Liceului Pedagogic ,,Gheorghe Şincai” - Blaj şi ale Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii ,,Lucian Blaga” - Sibiu. A activat 44 de ani în învăţământ, la următoarele unităţi şcolare: Şcoala Generală Nr. 2 Sita-Buzăului; Şcoala Generală Nr. 2 Întorsura-Buzăului (1971-1977); Şcoala Generală ,,Varadi Jozsef” Sfântu-Gheorghe (1977-1993); Şcoala Specială Sfântu-Gheorghe (2011-2012, profesor logoped); Casa Corpului Didactic ,,Csutak Vilmos” Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna (2011-2014, profesor metodist, cu normă redusă). Timp de 18 ani, în perioada anilor 1993-2011, a fost inspector şcolar pentru învaţământ primar şi alternative educaţionale la Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna. Pe lângă activitatea la clasă, a îndeplinit diverse funcţii, cum ar fi: responsabil al Comisiei metodice a învăţătorilor şi al Cercului pedagogic municipiul şi zona Sfântu-Gheorghe; metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna şi al Casei Corpului Didactic; formator de cadre didactice, expert formator şi de monitorizare şi evaluare în diferite proiecte.
În exercitarea activităţii de conducere-îndrumare şi control în domeniul învăţământului primar şi al alternativelor educaţionale, a fost membru în diferite comisii şi consilii la nivelul ISJ Covasna şi a iniţiat implicarea cadrelor didactice în: elaborarea de reviste de specialitate şi caiete de lucru pentru elevi; organizarea de simpozioane, schimburi de experienţă, tabere de vară, concursuri judeţene etc.. Ca metodist şi formator de cadre didactice s-a preocupat, în mod deosebit, de activitatea pentru formarea profesională personală şi a cadrelor didactice pe care le-a coordonat. Este autoarea mai multor articole, studii, publicaţii şi lucrări metodico-ştiinţifice, printre care: „Culegere de exerciţii şi jocuri didactice pentru clasele I-IV”, „Rolul jocului didactic în dezvoltarea vorbirii elevilor”, „Dezvoltarea abilităţilor de gândire critică la elevii din ciclul primar”, „Monografie profesională - ÎNVAŢĂTOR-INSTITUTOR”, „Interculturalitatea la nivel preşcolar şi primar” (Caiet metodic), a revistelor - „Învăţământul primar covăsnean” (iniţiator şi coordonator), ,,Judeţul Covasna - în sprijinul învăţătorilor din clasa a III-a” (capitolul IV), „Dialog Didactic” etc..
O recunoaştere a întregii activităţi desfăşurate o reprezintă distincţiile primite. În acest sens, menţionăm: titlul de „Învăţător evidenţiat” acordat de Ministerul Învăţământului; medalia ,,MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT, clasa I - pentru abnegaţia şi devotamentul puse în slujba învăţământului românesc”, acordată de preşedintele ROMÂNIEI în anul 2004; „Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate derulată în sprijinul învăţământului românesc”, acordată de Asociaţia Pedagogilor Români din Judeţul Covasna. Fiul familiei Boriceanu, Cosmin, este membru în conducerea Poştei Române, din judeţul Covasna, dăruindu-le bunicilor trei nepoţele. 6. Alexandru Constantin Florian Popovici, profesor de muzică, dirijor, compozitor de muzică folk şi corală, s-a născut la 23 iulie 1949 în Bucureşti. A urmat cursurile şcolare în cadrul Liceului Nr. 18 „Mihai Eminescu” din Bucureşti, iar apoi ale Şcolii speciale de programatori de maşini electronice de calcul din Bucureşti. În anul 1973, a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Institutului Pedagogic din Braşov. Din cei 44 de ani de muncă, 41 i-a dedicat învăţământului, din care 40 în şcoli din judeţul Covasna. Primul an de învăţământ l-a desfăşurat, ca urmare a repartiţiei ministeriale, la Şcoala Generală Nehoiu, judeţul Buzău. Între anii 1974-1990, a fost profesor la şcolile generale din Brădet şi Barcani, din zona Buzaielor Ardelene. În perioada 1990-2009, a fost professor de educaţie muzicală la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, iar în anii 2010-2012, la Şcoala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci. A fost şef de catedră, metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru obiectul Muzică, organizator de practică pedagogică, fiind cooptat şi în echipele de inspecţii şcolare pentru acordarea de grade didactice.
În toate şcolile în care şi-a desfăşurat activitatea, dar şi la nivelul localităţilor, a pregătit formaţii corale, de la grupuri vocale până la coruri mari, participând la diferite evenimente culturale, câştigând numeroase premii, la nivel local, regional şi naţional. A colaborat cu poetul Adrian Păunescu în cadrul programelor televizate „Antena vă aparţine” şi cu TVR 2 în cadrul emisiunilor-concurs „Care pe care” (prezentator Leonard Miron). În calitate de compozitor de muzică folk şi corală şi de dirijor al corului „Deziderio” şi al formaţiei de muzică tânără „Floare albastră”, a colaborat cu Fundaţia „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, „Asociaţia pentru Comunitate”, Cercul Militar Sfântu-Gheorghe, participând la mai multe ediţii ale Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la Români”, precum şi în diferite alte activităţi culturale organizate de Poliţie, Jandarmerie, SRI etc.. Fiul, Adrian Mihai, continuă cariera muzicală a tatălui. 7. Maria Momoiu (născută Tătaru), inginer în industria alimentară, fost inginer-şef la Covalact SA, specialist şi manager la alte societăţi de industrie alimentară din Sfântu-Gheorghe şi Braşov, s-a născut, la 8 noiembrie 1951, în Poiana-Sărată, judeţul Bacău (localitate din fostul judeţ Treiscaune). A absolvit cursurile şcolare - primar, gimnazial şi liceal - în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău, şi ale Facultăţii de Industrii Alimentare şi Tehnica Pescuitului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, în anul 1975. După absolvirea facultăţii, a fost repartizată la Întreprinderea de Colectare şi Indistrializare a Laptelui Covasna, din Sfântu-Gheorghe, actuala SC Covalact SA. Pe parcursul anilor, a trecut prin toate funcţiile ierahic profesionale, evoluând odată cu întreprinderea şi cu minunatul ei colectiv, activând ca: tehnolog de schimb, inginer tehnolog, şef birou producţie responsabil cu activitatea de export şi inginer-şef. Împreună cu ceilalţi colegi ai săi a introdus în producţie atât noi produse lactate, cât şi tehnologii de vârf în domeniu, participând la privatizarea şi transformarea societăţii în SC Covalact SA şi ridicarea standardelor de calitate, aşa încât unitatea a reuşit să supraveţuiască până în prezent. Din anul 1999, când s-a pensionat, până în anul 2005, a lucrat ca specialist cu experienţă la IAS Câmpul-Frumos, firma Fito-Fit SRL şi SC Prodlacta SA Braşov, unde şi-a valorificat experienţa profesională prin introducerea de produse noi şi reconversia profesională a muncitorilor. În anul 1975, s-a căsătorit cu inginerul Nicolae Momoiu, consătean din Poiana-Sărată. Familia Momoiu are trei copii, doi băieţi şi o fată, toţi absolvenţi cu studii superioare, căsătoriţi, angajaţi la firme private în ţară.

Categorie:


ONOR DACILOR!

$
0
0

Dacă simţi că tu eşti dac,
Să nu uiţi asta în veac!
Din adânc neamul tău vine
Şi tare mândru se ţine!

Din trecutul tău se ştie
C-ai luptat cu vitejie
Şi nicicând n-ai acceptat
De străin să fii-mpilat.

Din istorii toţi te ştiu
Devotat Daciei fiu,
Strâns legat de munţi Carpaţi,
Scut puternic, braţ de fraţi.

Cu dreptate scriu istorii
Că ai dărâmat imperii,
Fiindcă nu ţi-a convenit
Trai de „câine-nlănţuit”.

În orice dacică davă,
Precum şi în Piatra Craivă,
Sunt dovezi cu crezământ,
C-ai fost stâncă pe pământ.

De la Herodot se spune
- Şi o ştie-ntreaga lume -
Că ţi-au fost strămoşii daci
„Cei mai viteji dintre traci”.

Sunt mărturii prin milenii,
Că-n momentul greu al vremii,
Tu mereu ai dovedit
Că Herodot n-a greşit.

Că suntem dacilor urmaşi,
Iubim pământul pătimaş.
Onor lui Burebista în tărie!
Onor lui Decebal pentru mândrie!

Categorie:

CĂNTEC PENTRU UNIRE

$
0
0

E Ţara o Câmpie a Libertăţii. Iată,
Aradu-i vatră sfântă a României Mari.
Deşteaptă-te, române, aud vorba curată
Şi văd batalioane’nălţându-se-n stegari.

Bat clopotele ceasul reîntregirii sfinte!
E ordinea firească a ceea ce suntem.
Se mai aude Iancu, chemările-i lui flinte,
Viteazul stând în şaua-i triumfător şi drept.

De capete căzut-au de-s lespezi pe morminte,
De ard în suflet moţii dreptăţii traşi pe roţi
Şi lacrimi transilvane de scapăr pe veşminte,
Azi sub aceeaşi stemă suntem uniţi cu toţi.

La Alba timpul bate amiaza în Cetate
La Chişinău românii se-adună în virtuţi,
Strigând cu voce mare: Unire şi Dreptate
În glas cu fraţii mândri veniţi la Cernăuţi.

Unirea e veşmântul dat Ţării de strămoşi,
O apă vie care ne vine de departe,
Eroii astăzi cântă-n stegarii viguroşi
Şi nicio vrăjmăşie în veci nu ne-o desparte.

Categorie:

Generalul de divizie (r) Constantin C. Ispas, la 91 de ani: Destăinuiri şi mărturisiri pe cărările unui destin

$
0
0
La 28 februarie 2015, la Albac, judeţul Alba, într-un cadru festiv, prilejuit de comemorarea a 230 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, şi decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al comunei acestor bravi Eroi Martiri ai Neamului daco-românesc multimilenar, Asociaţia „Ţara Iancului - Iubirea Mea”, iniţiatoare a evenimentului, a acordat titlul de membru de onoare domnului general-maior de divizie Constantin Ispas, veteran de război, care, la rugămintea preşedintelui Asociaţiei - ing. Ioan Paul Mărginean, ne destăinuie în această ediţie a „Condeiului ardelean”, o parte din viaţa domniei sale, desfăşurată de la argat, la copil de trupă, la general-maior veteran şi, aşa cum îi place să spună, la CRĂIŞOR-VETERAN. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, ce a fost sărbătorită recent (29 aprilie), Asociaţia „Ţara Iancului - Iubirea Mea” şi Clubul ei „Crăişorii”, vă urează, domnule general Constantin Ispas, dumneavoastră şi tuturor camarazilor veterani, ANI MULŢI CU SĂNĂTATE ŞI BUCURII! „În partea de Nord a judeţului Gorj, acolo unde culmile sudice ale masivului Straja se lasă domol spre valea largă a Jiului, se află satul Turcineşti, o aşezare binecuvântată de Dumnezeu şi hărăzită oamenilor cu tot ce aceştia au trebuinţă pentru un trai îmbelşugat. Într-un asemenea loc m-am născut, la 23 august 1925, şi de douăzeci de ani locuiesc în satul unde am văzut lumina zilei.
În anul 1932, părinţii m-au înscris la şcoala din sat. Timp de 6 ani, familia mea a făcut eforturi foarte mari pentru a-şi întreţine cei 5 copii (eu fiind cel mai mare), fiind nevoiţi să-şi câştige existenţa lucrând în curţile şi pe pământul ţăranilor înstăriţi. Eu am fost ţăran şi rămân cu sufletul înnobilat de acest titlu; port în mine un soi de cuminţenie şi puritate neaflate altundeva. (Toată viaţa am avut alergie şi chiar supărare când auzeam expresia „măi ţărane!”).
Ca fiu de ţăran sărac, de mic am muncit la câmp sau pe deal, mai mult pe la alţii; mereu cu gândul la ziua de mâine, cu multă suferinţă adunată-n suflet.
Am fost un copil fără copilărie, am cunoscut mai mult ce este amar, adică necazul şi sărăcia, durerea şi, rareori, bucuria. Starea de sărăcie a familiei mele se adâncea mereu. În aceste condiţii, părinţii m-au convins că ar fi bine să accept să lucrez, pentru o scurtă perioadă de timp, ca argat în curtea unui ţăran înstărit dintr-un sat vecin. Aici, în gospodăria lui B.P., am avut şansa să întâlnesc oameni cu studii superioare în viticultură şi pomicultură, oameni cu suflet şi dragoste de muncă.
La scurt timp, am devenit febleţea unuia din fiii lui B.P., care, într-o seară, după multe discuţii pe teme diferite, mi-a spus că locul meu este în alt domeniu de activitate, nu ca argat.
De la acest om am înţeles că munca are înalta misiune de a ne da voinţă, energie, curaj, răbdare şi perseverenţă. Tot el îmi repeta mereu: „Vai de acela care n-a învăţat să muncească!”. O întâmplare care mi-a schimbat radical destinul La 15 august 1938, ziua în care satul sărbătoreşte hramul Bisericii, „Sfânta Maria Mare”, am venit şi eu de la stăpân pentru a fi alături de cei dragi. În după-amiaza acestei zile frumoase şi cu mult soare, se opreşte în faţa casei noastre o trăsură al cărui vizitiu era un soldat, iar în trăsură un chipeş ofiţer, îmbrăcat în ţinută de gală, care întreba de familia lui Costică Ispas.
Dialogul cu tatăl meu a fost scurt şi emoţionant. La despărţire, ofiţerul îi spuse fostului său prieten din copilărie: „Măi Costică, îmi dai mie copilul ăla mai oacheş să-l iau cu mine la Bucureşti?”. Tata, cu bucurie în suflet şi lacrimi în ochi, îi răspunde: „Ţi-l dau, Traiane, că acasă trăieşte foarte greu, iar eu mai am alţi copii de crescut”.
După câteva zile, am plecat la Bucureşti, unde am fost încadrat copil de trupă în structura Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul”, la muzica regimentului.
Aici m-am acomodat repede cu viaţa grea şi aspră din armată şi, în paralel cu şcoala generală, am urmat (fiind admis prin concurs) cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, unde am avut ca profesori, printre alţii, pe Ion Chirescu - teorie şi solfegii, Ion Dumitrescu - armonie, pe Ionel Perlea - clasa de dirijat etc.. În aceşti ani, am acumulat solide cunoştinţe în domeniul muzicii clasice universale, care mi-au fost utile toată viaţa. De la marile personalităţi ale culturii muzicale internaţionale, enumerate mai sus, am învăţat şi reţinut că în viaţă trebuie să fii sârguincios (muncă permanentă şi metodic făcută), că sârguinţa se capătă prin voinţa fermă de a nu-ţi acorda ore de distracţii înainte de a-ţi fi îndeplinit datoriile zilnice.
Cariera muzicală începută frumos şi cu reale perspective, se întrerupe brusc, ca urmare a rănilor produse de cutremurul din 1940, când am fost scos de sub dărâmături după cca. două ore, cu dantura făcută praf (pentru un trompetist acest lucru însemna sfârşitul carierei).
În Ţară, evenimentele dramatice se ţin lanţ. Ruşii ne dau ultimatumul prin care ni se cere cedarea Basarabiei, Bucovinei şi a Ţinutului Herţa. Astfel se produce prima lovitură de dezmembrare a României (23 august 1940). În ianuarie 1941, se declanşează rebeliunea legionară, care a produs asupra mea puternice sechele.
În acelaşi an, un alt blestem: se declanşează cel de Al Doilea Război Mondial. Eu, fiind încadrat în statul de organizare al Companiei de Cercetare a Regimentului, al cărui comandat era Traian Diaconescu (cel care mă adusese la Bucureşti şi care, de fapt, era mentorul meu), am plecat pe front, pentru o perioadă de trei ani de zile (iunie 1941 - aprilie 1944), cu Regimentul de Gardă 6 „Mihai Viteazul” în campania din Rusia.
În primăvara anului 1944, la cerere, am fost admis ca voluntar (împlinisem 19 ani). După o scurtă şi sumară perioadă de instrucţie, am fost din nou trimis pe front. Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, partea operativă, se găsea în zona Iaşi - Târgu-Frumos (Bătălia Moldovei).
În luna iulie, am fost grav rănit şi trimis de urgenţă la spitalul din zona interioară nr. 314 Budeşti (30 km sud Bucureşti), unde am fost operat. Fiind depistat ca fiind bolnav de TBC, am fost reformat şi lăsat la vatră. Următorii trei ani, am fost numai prin spitale şi sanatorii. Tata nu venise de pe front, iar mama se îmbolnăvise şi ea de TBC. Întreaga familie se găsea într-o dramă ce cu greu poate fi descrisă. Un fenomen incredibil În 1948, bolile grave acumulate în anii războiului dispar cu desăvârşire, iar viaţa şi cariera militară revin în forţă.
În toamna anului 1948, norii negri se risipesc, se nasc primele semne ale unei noi vieţi. A apărut pentru mine o şansă de supravieţuire, noi posibilităţi de a-mi relua cariera militară întreruptă de două ori. În luna noiembrie, am fost din nou încorporat în armată pentru a-mi completa serviciul militar (încă un an şi jumătate) la Regimentul 5 Artilerie Grea Braşov. Conducerea acestei unităţi m-a selecţionat pentru a urma cursurile Şcolii Militare de Subofiţeri Politici Breaza. La terminarea şcolii, am fost avansat, iniţial în gradul de sergent major. După două zile, au fost chemaţi la Bucureşti şefii de promoţie ai celor 6 diviziuni (printre care şi subsemnatul), unde mi s-a comunicat ordinul de avansare la gradul de locotenent, am fost echipaţi şi trimişi la Sibiu pentru acordarea oficială a gradului (30 decembrie 1949).
Toţi cei 600 de elevi absolvenţi ai şcolii au fost repartizaţi la unităţi în funcţia de locţiitori politici, în afară de subsemnatul, care, nefiind membru de partid, am fost numit în secţia mobilizare din Marele Stat Major.
Promovarea mea în cel mai mare şi important eşalon militar al Armatei Române şi într-o funcţie de mare răspundere, despre care nu învăţasem nimic în şcoala militară, mi-a întărit considerabil încrederea că mă aflu pe un drum care duce către o frumoasă carieră militară.
Totul depindea de acum înainte numai şi numai de mine. Trebuia să dau dovadă de o mare voinţă şi de o continuă perseverenţă în a învăţa principiile şi metodologia mobilizării, forma şi conţinutul documentelor specifice acestei activităţi.
În cadrul noului loc de muncă, ofiţerii pe care i-am găsit aici proveneau din vechea armată (supusă unui intens proces de sovietizare), cadre superioare cu o bogată experienţă, mari valori militare. Faptul că nu erau membri de partid a făcut ca „bătrânii” să fie daţi afară din armată, iar unii judecaţi şi chiar condamnaţi. Odată cu mine au venit în Secţia mobilizare, direct din şcolile militare, nouă ofiţeri tineri, toţi membri de partid.
În circa 6-8 luni, cu sprijinul „bătrânilor”, al căror preferat devenisem, am reuşit să-mi însuşesc foarte repede cunoştinţele necesare pentru îndeplinirea funcţiei.
Aceşti oameni de suflet şi cu dragoste de armată m-au sfătuit în repetate rânduri să rezolv problema cu partidul şi să mă pregătesc temeinic pentru a susţine examenul de admitere la Academia Militară, pentru că fără studii militare superioare nu am şanse de a rămâne în cadrul armatei.
În toamna anului 1953, în urma unui examen cu mari pretenţii şi foarte mulţi candidaţi, am fost admis la Facultatea de arme întrunite. La terminarea celor trei ani de studii, am fost selecţionat şi oprit ca lector-asistent, apoi profesor la catedra de Tactică generală şi artă operativă din Academia Militară, azi Universitatea Naţională de Apărare.
Precizez că în perioada 1953-1956, petrecută în cea mai înaltă instituţie de învăţământ militar, mi-am consolidat cunoştinţele de strategie şi doctrină militară, de istoria artei militare, în noile condiţii ale evoluţiei ştiinţei şi tehnicii militare moderne.
Prima parte a tinereţii se încheie în toamna anului 1966, când destinul mă aruncă într-un nou domeniu necunoscut în armată, cu implicaţii majore în optimizarea conducerii la toate eşaloanele, folosind tehnica electronică de calcul.
Noile probleme puse în faţa armatei, privitoare la modernizarea structurilor de conducere şi la realizarea unor sisteme informatice pentru toate categoriile de arme, au determinat eşaloanele superioare să dispună mutarea mea, în baza ordinului Marelui Stat Major MC 00588/1966, în interes de serviciu, ca ofiţer cu automatizarea, în Secţia de Cercetări Ştiinţifice pentru mecanizarea şi automatizarea conducerii trupelor - organism nou înfiinţat în cadrul Direcţiei Operaţiei din Marele Stat Major.
La prezentarea mea la noul loc de muncă, mi s-a pus în braţe Statul De Organizare al Secţiei, în care urmau a fi selecţionaţi ofiţeri specialişti din toate armele, matematicieni şi analişti de sisteme civili.
Şefii mei direcţi, generalii Gheorghe Iepure şi Octavian Orban, necunoscători ai problemelor din acest domeniu, mi-au dat mână liberă să fac propuneri de încadrare a Secţiei şi să-i stabilesc obiectivele de realizat în următorii ani. De asemenea, mi s-a permis să iau legătura la nevoie cu generalul Ion Gheorghe, şeful Marelui Stat Major, care era direct interesat de realizarea noilor structuri în armată.
În perioada 1968-1971, am urmat, la zi: Cursul postacademic superior de cibernetică şi Cursul postuniversitar de management şi consulting.
Etapa următoare începe în anul 1971, când ia fiinţă Direcţia de Mecanizare şi Automatizare a Conducerii Trupelor (DMACT), având ca structură: Secţia sistemelor informatice teritoriale (condusă de col. Constantin Ispas) şi secţia Conducerii Trupelor. La propunerea subsemnatului, conducerea DMACT a fost încredinţată generalului inginer de transmisiuni Virgil Dobrin - brav şi viteaz veteran de război.
În teritoriu s-au constituit centre teritoriale de calcul, birouri de informatică şi prelucrare automată a datelor etc.. La Academia Militară s-a înfiinţat catedra de Automatizarea Conducerii Trupelor, având drept scop elaborarea cursurilor necesare implementării noilor metode moderne de conducere. În acest scop, un colectiv de lectori superiori din Academie (col. Constantin Ispas, col. Alexandru Iatan şi col. Ion Dobrin) au elaborat şi prezentat în premieră cartea Probleme ale Ştiinţei Conducerii cu aplicaţii în domeniul militar, abordând aici următoarele teme: Consideraţii cu privire la teoria conducerii trupelor; esenţa şi conţinutul conducerii trupelor; atributele şi metodele conducerii ştiinţifice; metode moderne utilizate în conducerea trupelor; comanda şi coordonarea ca funcţii şi momente caracteristice procesului de conducere; funcţiile sistemului informaţional-decizional; principii de elaborare a deciziilor, optimizarea lor cu ajutorul tehnicilor electronice de calcul etc..
În cursul anului 1974, sub egida Editurii Militare, mi-a apărut o nouă carte de specialitate, în cuprinsul căreia am tratat modalităţi de aplicare a teoriei matematice în alegerea variantei optime a deciziei, precum şi folosirea conceptului teoriei utilităţii în lucrul statelor majore.
Aceste două lucrări au constituit elementul de referinţă pentru Biroul de Informatică al Direcţiei Operaţii din Marele Stat Major, în fundamentarea ipotezelor avute în studiu de acest organism.
***
Am mărturisit unele momente din anii de început ai copilăriei şi tinereţii mele.
Cred că se cuvine să înfăţişez, pentru a se cunoaşte, şi câteva din GÂNDURILE MELE LA APUS DE VIAŢĂ.
Acum, îmi descarc sufletul de unele apăsări generate de conştiinţa de român şi de om, ca şi de încărcătura psihică a celor trăite, viaţa fiindu-mi câmpul de luptă cu împliniri şi eşecuri.
Viaţa mi-a dat luminarea să pot vedea că omul este hărăzit să trăiască sub zodia „acţiunii” şi a aspiraţiilor pentru autodepăşire, iar valorile de bine, de frumos şi de adevăr să devină virtuţi sacre peste timp şi oameni. Timpul le dimensionează oamenilor viaţa, rostuindu-le realizări şi împliniri pe măsura vredniciei lor.
Pentru mine, ca om, timpul a fost ţesătura vieţii, a fost chemarea către descoperirea realităţii fiinţei mele, concretizându-mi scadenţa trăirii interioare; valoarea timpului mi s-a etalat în intensitatea şi plinătatea cu care am trăit clipele existenţei, în frumuseţea vieţii şi bucuria de a nutri optimism în viitor.
La cei 90 de ani pe care i-am împlinit, cursa vieţii se consideră că se apropie de sfârşit. Aproape de potou fiind, viaţa mi se perindă în minte, peste întinsul anilor trecuţi, într-o panoramă fugitivă de proporţii uriaşe.
Imaginea timpurilor trăite îmi dă unele potolite emoţii, intens meditative, ce mă fac să am în suflet o mixtură de sentimente şi reacţii psihice.
Cum idealurile şi visurile tinereţii, strâns legate de Neam şi Ţară, au fost împlinite, mă leagăn şi eu într-un sentiment de mulţumire, ca orice român care aparţine de generaţia care a dus lupta sfântă de eliberare a pământurilor străvechi româneşti.
Am impresia că este adevărat ce se spune: fericirea firii omeneşti, ca şi desăvârşirea ei stau în a ne face datoria.
Valurile vieţii, când mai învolburate, când mai potolite, dar într-un iureş necontenit, împreună cu şuvoiul neîncetat al timpului, m-au angrenat în cursa vieţii pe care o văd, acum, ajunsă aproape de capăt.
Am cunoscut bine viaţa umană, încât pot spune că am văzut multe şi am învăţat multe.
Totodată, am fost convins că nimic nu ne face mai necesari în viaţa umană ca dragostea şi respectul pentru semenii noştri.
Cele trei pasiuni de bază care mi-au străjuit viaţa, armata în care mi-am desfăşurat profesia de militar activ, căreia i-am dăruit toată puterea şi priceperea fiinţei mele, drumeţiile făcute pe toate meleagurile Ţării şi dorinţa arzătoare de a face orice lucru tot mai bine şi de a şti mereu ce e mai bun în lume mi-au dat satisfacţii.
Trăind, simt freamătul căutărilor de valori în viaţa ce mi s-a scurs sub aureola unei munci fără preget şi a demnităţii.
Astăzi încerc sentimente şi stări sufleteşti atât de intime şi proprii încât numai tăcerea e în stare să le mai înţeleagă.
Trăiesc amintiri pe care nu mai am cu cine să le evoc; sunt doar un călător pe un drum nesfârşit care se pierde în zare.
Ei, cei ce-mi stăruie în minte, nu mai sunt, iar mâine-poimâine nu vom mai fi nici cei de azi şi aşa omenirea în cursul ei îşi perindă valul, cu generaţie după generaţie. Ca să fim noi şi să ne bucurăm de binefacerile civilizaţiei şi culturii umane, au fost ei cei dinaintea noastră.
Ei ne-au lăsat ca moştenire nu numai zestrea primită de la înaintaşii lor, dar şi sporul adus de ei prin viaţa lor, concretizat în creşterea şi îmbogăţirea patrimoniului uman, ca civilizaţie şi cultură. Iar noi, generaţia mea, se cade să putem avea satisfacţia că ne-am integrat pozitiv în rostogolirea neîncetată a generaţiilor din lanţul omenirii.
În faţa situaţiei cu contururi de gravitate şi decisive în care mă găsesc, nu mi-am pierdut cumpătul şi nici nu m-am lăsat pradă descurajării. Mintea îmi este încă vie şi iscoditoare, dar slăbiciunile trupului mă trag în jos, diminuându-mi puterile şi sădindu-mi o undă de deprimare în suflet, ceea ce face ca viaţa în sens material să devină tot mai amorfă şi apatică.
La mine, însă, lucrurile sunt mai complicate, căci mintea mă ajută să am o conştiinţă activă, să scriu mai mult decât în tinereţe, în schimb trupul, devenind tot mai apăsat de slăbiciuni, îmi pune tot felul de probleme şi aici stă tragedia evenimentului ce va veni.
Natura, în înţelepciunea ei, a ştiut ce face, că-i ia omului mai adesea mintea, lăsându-l într-o apatie totală şi decrepitudine, pentru a nu-şi mai da seama de durerea sfârşitului; în acest fel, viaţa nu mai devine chinuitoare, nici pentru el, nici pentru cei din jur.
Închei prin a vă mărturisi că am deplina convingere că CEL DE SUS mă va ajuta să termin şi cel de-al cincilea volum, MISIUNE ÎNDEPLINITĂ, cu care se încheie lucrarea NEMURITORII.
***
În conformitate cu prevederile legilor în vigoare, în prima decadă a anului 1986, am fost trecut în rezerva armatei din funcţia de Comandant al Centrului Militar Judeţean Gorj, iar la începutul anului 1990, am recâştigat calitatea de veteran de război (în cei 50 de ani ai societăţii comuniste, toţi cei care am luptat împotriva statului bolşevic (1941 - 23 august 1944) am fost consideraţi „criminali de război”), preluând şi funcţia de preşedinte al Filialei Gorj a Veteranilor de Război, funcţie pe care o deţin şi în prezent.
În cei 25 de ani de la înlăturarea dictaturii comuniste am sfidat obişnuinţa cantonării în inactivitate, am stat departe de excese, de deşertăciunile trufiei şi infatuării (în atmosfera tihnită a unui colţ de Ţară binecuvântat de Dumnezeu, care este pentru mine Turcineştii Gorjului).”

Categorie:

Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan: „De la acest praznic al Învierii, omul e chemat să trăiască în simfonia luminii”

$
0
0

Autor:

„Fericit e omul care în viaţa lui a strâns un potir de lacrimi. Acesta este darul cel mai de preţ pe care îl poate oferi omul lui Hristos în ziua cea mare a venirii Sale, când va judeca viii şi morţii. Omul îşi spală sufletul în lacrimile pocăinţei, căci lacrima este sângele iubirii. Lacrimile iubirii se prefac în stele pe bolta cerului”, afirmă Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan (foto), în Pastorala prilejuită de marele praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în care vorbeşte despre semnificaţia celei mai mari sărbători creştine.
„Lumina Învierii este mai presus de lumina soarelui, iar dacă lumina soarelui se va sfârşi, lumina Învierii va rămâne veşnic. Această lumină rămâne mărturie în veşnicie că Cel Ce a spus despre Sine - „Eu sunt Lumina lumii” (Ioan 8, 12), a biruit întunericul în care zăcea omul în urma căderii în păcat. Păcatul a coborât lumea în întuneric şi a stins lumina din univers. Hristos a venit în lume ca să alunge păcatul din inima omului şi să facă loc luminii Învierii. Astfel, omul poate să se bucure în veşnicie de darul Învierii lui Hristos.
Lumina Învierii lui Hristos nu o putem înţelege prin studiul ei sub aspect fotonic ca lumina soarelui, pentru că lumina soarelui este mai palidă decât umbra luminii Învierii Mântuitorului. Hristos este Soarele fără asfinţit. Lumina Învierii este bucurie în Duhul Sfânt. Această lumină omul nu o poate vedea decât cu ochii săi duhovniceşti. Aşa cum la lumina soarelui cresc florile câmpului, tot aşa la lumina Învierii, prin Duhul Sfânt, cresc sufletele oamenilor.
Lumina Învierii este dătătoare de viaţă, dar nu orice fel de viaţă, ci viaţă veşnică. Mintea omului este ogorul unde Hristos seamănă această lumină. De aici avem în graiul nostru românesc şi expresia „om luminat”. Hristos doreşte să fim fii ai Luminii celei de Sus.
Martorii luminii Învierii nu mai sunt astăzi printre noi, însă la orice praznic al Învierii Domnului avem parte de bucuria luminii Învierii Sale. Azi a înveşmântat Dumnezeu creaţia Sa în lumină, aşa cum a fost ea la început. Toţi cei care s-au ostenit cu postul, cu rugăciunea şi cu milostenia azi sunt îmbrăcaţi în lumina Învierii lui Hristos. Această lumină va fi hrana veşniciei noastre. Lumina Învierii nu mai are înserare, ea are doar răsărit. Ferice de omul care va avea parte de răsăritul luminii lui Hristos.
Câtă seninătate şi bucurie se aşează pe faţa unui osândit la moarte atunci când i se spune „ai fost iertat”, dar câtă bucurie trebuie să fie în sufletul omului când, la Învierea lui Hristos, primeşte vestea că a fost salvat din moartea cea veşnică. Această bucurie o vedem azi pe feţele celor care cred în Înviere. Răstignitul a trecut prin casa morţii şi a sfărâmat-o, ca niciunul dintre pământeni să nu mai rămână acolo, în întunericul neiubirii şi al suferinţei. De azi omul nu se mai îndreaptă spre moarte, ci se îndreaptă spre marea responsabilitate ce vine din nemoarte”, spune Mitropolitul Banatului.
IPS Ioan le transmite mamelor să aprindă candela credinţei în inimile pruncilor lor din fragedă pruncie, aşa cum se aprinde în noaptea Învierii, lumânare de la lumânare, întrucât prin Învierea lui Iisus Hristos a încetat a se mai auzi în univers glasul morţii.
„Mormântul luminii s-a făcut cărare spre Cer pentru Hristos Domnul. Şi al nostru mormânt va fi cărare spre Învierea cea de obşte pe care ne-a dăruit-o Hristos Domnul prin Învierea Sa. Stelele cerului se veştejesc, însă lumina Învierii lui Hristos nu apune niciodată. Lumina ne aşteptă să intrăm în bucuria ei la capătul cărării ce trece prin mormânt. Prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a încetat a se mai auzi în univers glasul morţii. De la acest praznic al Învierii omul este chemat să trăiască în simfonia luminii. Omul nu este o taină pentru Dumnezeu. El doreşte ca omul să trăiască în simfonia luminii Sale şi să evadeze din periferia vieţii celei fără de Hristos. Fericit e omul care în viaţa lui a strâns un potir de lacrimi. Acesta este darul cel mai de preţ pe care îl poate oferi omul lui Hristos în ziua cea mare a venirii Sale când va judeca viii şi morţii. Omul îşi spală sufletul în lacrimile pocăinţei, căci lacrima este sângele iubirii”, mai spune IPS Ioan al Banatului în Pastorală.

Categorie:

NE TREBUIE UN NOU CUZA

$
0
0
Cuza şi, până la el, Mircea, Ştefan, Mihai şi mulţi alţi vrednici ai istoriei ne-au învăţat că putem exista, putem progresa, putem să ne stăpânim Ţara prin noi înşine. De la ei şi până astăzi, România şi-a extins cimitirele, dar şi-a extins şi teritoriul, constituindu-se într-o Românie Mare. După ce ne-am prăbuşit iară, traversăm un timp înnegurat şi se pare că ne trezim greu dintr-un nou somn al existenţei noastre, când străinii se înfruptă din averea Ţării, când viaţa românilor devine o înfiorătoare tragedie prin ucideri şi sinucideri, prin hoţiile haitei de jecmănitori.
Liberalii ne-au adus iarăşi un neamţ la conducerea Ţării şi, la cei 150 de ani de la detronarea lui Cuza, este îndepărtat un guvern românesc, în care românii îşi puseseră speranţe, după jaful celor zece ani ai unui alt preşedinte străin de neam, preocupat doar de huzurul personal, exemplu pe care l-a preluat cu fidelitate succesorul. Din primele ore după înscăunare, neamţul Iohannis, mereu încruntat şi nemulţumit, şi-a dorit un guvern al său şi, cu perseverenţă, a pândit un moment al durerii, în care, uzând de contribuţia altor străini ce urmăresc slăbirea puterii statale, a aruncat milioane de euro ca la milogi, cerând oportuniştilor să impună plecarea guvernului ce nu era al său. Ce ar fi dacă, în Germania, ar trona un preşedinte străin care ar refuza să colaboreze cu un guvern german? Ştiindu-se că acolo este imposibil acest act nedrept, de ce în România e posibil? Nu se poate ca românii să treacă acest act al actualului preşedinte cu vederea, indiferenţi şi nepăsători! Mai ales că acest individ, care mărturiseşte că ştia dinainte că va fi preşedinte, s-a aşezat pe tronul Ţării având în cârcă grave infracţiuni dezvăluite de cetăţeni ai Sibiului, care îi cunoşteau toate matrapazlâcurile de furt din valorile imobiliare ale oraşului. De aceea, îţi trezeşte un sentiment de greaţă şi revoltă când aruncă acuzaţii de incorectitudine asupra altora.
Ne trebuie un nou Cuza, care să refuze să se plece în faţa străinilor şi să aibă curajul de a hotărî soarta Ţării împreună cu ai săi. Numai aşa străinătatea ne va recunoaşte autoritatea şi demnitatea de popor stăpân pe destinele sale şi ne va trata în grad de egalitate, precum l-a tratat Osman pe Cuza când acesta a refuzat să îngenuncheze.
E mare nevoie de un Cuza al timpului nostru care să secularizeze din nou averile mănăstireşti, pe care statul să le folosească spre ieşirea din sărăcie, mai ales că în colectivitatea bisericească se petrec fapte care încalcă propria dogmă, aceea că avuţia nu deschide calea spre rai. Împotriva acestei teorii, biserica s-a pornit spre îmbogăţire, declanşând avalanşa prostimii spre locurile moaştelor, unde comerţul cu obiecte în speţă înfloreşte, existând şi aspectul deloc pios al desfăşurării ceremoniilor, unde este nevoie de intervenţiile poliţieneşti. Hrana cu care se momeşte mulţimea de pelerini este plătită din banii primăriilor locale, nu din banii bisericii. Este trist că aici lumea se prăvale cu acea speranţă de „Doamne ajută!”, cu toată încărcătura ei de schimbare în bine, însă circul ceremoniei devine ridicol.
Se impune, de asemenea, revenirea în administrarea Ţării a averilor casei regale, întrucât generaţiile actuale nu se simt legate de acest fenomen nedrept din istoria României. Dacă familia regală vrea să trăiască în România, să-şi desfăşoare viaţa ca simpli cetăţeni, câştigându-şi existenţa prin muncă cinstită. Poporul Român nu este cu nimic obligat să întreţină, la nivel regesc, toată puzderia de urmaşi - şi legali, şi nelegali -, atâta vreme cât o parte a românilor trăiesc în mari lipsuri.
Ne trebuie un nou Cuza care să naţionalizeze tot ce s-a înstrăinat ilegal, să renaţionalizeze tot ce s-a plătit iniţial şi s-a retrocedat, tot ce s-a jefuit, urmându-se căi legale şi certe de recuperare. Să fie considerat un act de trădare a acelor organe de stat care nu acţionează spre a readuce în patrimoniul Ţării tot ce s-a înstrăinat în aceşti 26 de ani!
Nu suntem o ţară de infractori, suntem doar nişte disperaţi, nişte dezorientaţi, pe care conducerile de după schimbarea regimului trecut i-au neglijat, lăsând familia în ghearele destrămării, tineretul în braţele dezmăţului, sărăcimea în mocirla periferiei. S-a umplut Ţara de îmbogăţiţii revoluţiei, proprietari de conace, de vile, de terenuri. Cei ce continuă să se declare revoluţionari sunt cei falşi, pentru că cei adevăraţi au primit doar locul din cimitir. Pentru cei care încă mai bat toba, revoluţia a devenit o afacere profitabilă. Şi tot revoluţia a catapultat nişte autointitulaţi „intelectuali”, din rândul cărora Liiceanu şi Pleşu au fost mediatizaţi de curând ca urmare a prezenţei lor într-un turneu antimioritic, la Alba-Iulia şi Cluj-Napoca, unde, aflaţi continuu într-o dilemă, săvârşesc un „distins act cultural”. E firească întrebarea: cu ce sunt aceşti intelectuali de folos Ţării? Pentru calitatea de scriitor, statul le plăteşte drept indemnizaţie jumătate din pensie. Cel puţin, ziariştii, unii mai firavi, alţii mai puternici, dezbat în faţa naţiunii problematica vieţii cotidiene, iscând speranţe, scoţând la lumină încrengăturile răufăcătorilor, condamnând fărădelegi sau încurajând ce este spre binele colectivităţii. Ceilalţi, intelectualii, fonfăie o filozofie goală căzută din hău.
Noul Cuza trebuie să fie şi primul, curajosul şi nepătatul justiţiar al Ţării. Să oprească şi să sancţioneze fără restricţii pe cei care judecă strâmb, sub grele influenţe politice. Să pună capăt fluxului de nedreptăţi care se fac din partea oamenilor balanţei, să răstoarne astfel carul privilegiaţilor apăraţi de justiţia care se declară inamovibilă şi, deci, acţionează după bunul plac.
Nu suntem o ţară de nivel inferior. Istoria noastră zbuciumată dezvăluie lumii meritele acestui popor de a se smulge, prin dureroase încercări, de sub asuprirea unor puternice forţe din jur care au tot atentat la libertatea noastră, au cărat cu lăcomie bogăţii peste graniţă, ne-au ţinut fragmentaţi teritorial, în timp ce noi am continuat lupta până la instaurarea şi recunoaşterea dreptului nostru de stăpâni. Că nu suntem un popor de nivel inferior o spun toate contribuţiile româneşti ştiinţifice şi culturale înscrise în patrimoniul universal, însoţite de numele creatorilor lor, o spun medaliile de prim rang cu care elevii români se întorc de la olimpiadele internaţionale, o spun invenţiile româneşti recente realizate de tineri şi vârstnici. Străinii din interior sau din afară, care încă mai încearcă să ne slăbească tăria, să ştie că, în fondul nostru spiritual, suntem toţi nişte Ştefani, Mircea, Mihai şi Cuza, înrădăcinaţi la poalele Carpaţilor, hotărâţi să păstrăm România Mare, liberă, puternică, bogată.
Să scoatem tot ce este străin din aria decizională a Ţării, să promovăm superioritatea morală a neamului nostru, să sprijinim actele de demnitate naţională! Să ne alegem un domn ROMÂN bun, drept şi puternic!

Categorie:

Cu dragoste, despre un om cu sufletul mare - nea Ghiţă Cojocaru

$
0
0
De vorbă prin Voineştii Covasnei Există oameni cărora nici prin vorbe şi nici prin fapte nu le putem mulţumi îndeajuns pentru ce au făcut în folosul nostru: al părinţilor, prietenilor ori altora. Şi mai acută devine această neputinţă când „noi” înseamnă mulţi, foarte mulţi - un întreg neam, o Ţară. Şi mă refer acum la noi, românii, iar acel om este nea Ghiţă Cojocaru - veteran de război, atât de semeţ în modestia lui stânjenitoare. Un om care atât de multă laudă merită pe cât îi este sufletul de mare: mare, că dă pe-afară… Că numai cu un aşa suflet îţi poţi iubi total Ţara: nea Ghiţă Cojocaru al nostru e un om care şi-a iubit Ţara pe oriunde l-a purtat viaţa, chiar şi la Oarba de Mureş!
Vineri, 29 aprilie, de Ziua Veteranilor de Război, lt. (rtr.) Gheorghe Cojocaru a primit vizita cercetaşilor covăsneni şi le-a povestit copiilor cum a fost pe front, cum a luptat Armata Română ca noi, astăzi, să fim ceea ce suntem. L-a bucurat prezenţa reprezentantului Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, caporal Nicolae Bohăţel, l-a emoţionat programul artistic pregătit de copii. Şi a acceptat să povestească cititorilor ziarului „Condeiul ardelean” câteva frânturi din frumoasa sa viaţă. - Despre familie să ne ziceţi câte ceva, la început, nea Ghiţă!
- Pe bunici nu i-am apucat. Părinţii mei erau de stare potrivită, nici prea bogaţi, nici prea săraci. Tata a venit din Bisoca, atunci fugeau să nu-i ia în armată. Mama, Reveica, a fost căsătorită prima dată cu Ioan Popica. Soţul i-a plecat pe munte, cu oile, nu s-a mai întors (în registrul parohial al decedaţilor de la Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Voineşti, aflat la Arhivele Judeţene Covasna, am găsit următoarea menţiune: 1917, Ioan Popica, „econom de oi”, căsătorit, „moarte tragică, împuşcat în România”, îngropat în Pleşu, judeţul Râmnicu Sărat - n.r.). Casa era ridicată, dar nu era terminată, copilul avea câţiva anişori. L-a cunoscut pe tata, Ion Cojocaru, care era cioban la o stână din zonă, s-au căsătorit, au venit copiii - Maria, eu, Floarea şi Vioara.
Am terminat şapte clase. În şcoala primară, în fiecare duminică mergeam la biserică, făceam foc în altar, puneam jar în candelă. Patru ani l-am avut învăţător pe preotul Eremia Ticuşan, stătea în casa parohială, lângă biserică. Şcoala era unde e acum sediul Asociaţiei „Justinian Teculescu”. Era bun, dar era aspru - avea o nuia, dacă nu ştiai, mai întindeai mâna pe bancă. Eram 25 de copii în clasă. Ne mai băteam în recreaţii… În fiecare zi, la şapte fără cinci, Ţică Sandulea era în şcoală, înaintea femeii de serviciu ajungea. Am cântat patru ani în corul bisericii, Nicolae Vleja era dirijor. Sus în podişor. Avea un diapazon, ne lovea cu el, punea la ureche, dădea tonul. Mergea bine corul.
- Timp de joacă aveaţi? Cum vă petreceaţi vacanţele?
- Vara ne ducea la câmp, la prăşit, la scos de cartofi. Într-o toamnă, aveam teren spre Pachia, veneam de la cartofi cu căruţa plină, stăteam deasupra cu Maria şi Floarea, surorile mele şi ne ocupam cu floarea soarelui. M-am întins spre Maria, să-mi dea o floare, ea m-a împins, am căzut şi căruţa mi-a trecut peste picior. Mama, supărată, i-a dat şi vreo două palme. Aveam opt ani. Era pe atunci un ungur în sat, unul Ugron, făcea masaj, trăgea, punea osul la loc după rupturi. Mă ducea mama în spate până la el, mă aducea înapoi, m-am vindecat.
Vara eram mânător la munte. Eram la Borta, baci era un unchi de-al meu, Ştefan, stătea pe străduţă lângă Dilită. Când terminau de muls oile, ne puneau găleţile în spate şi la ciuruncă cu ele. Asta era meseria mânătorului. Era un izvor săpat în pământ, avea un jgheab de lemn, asta era ciurunca. Le spălam, le umpleam, veneam cu ele pline cu cobiliţa. Unchiul mai trimitea câte-un mânzărar, să ne ajute, „să vie copiii ăia cu găleţili!”. Era Neculai Mircea, da’ era cam puturos; mulgea, mânca, se culca. Mai venea câteodată, trimis de unchiul, da’ nu prea… Trebuia să adunăm lemne, urzici. Eram în Hârboca, cu Neculai Marin şi Poţeraş, eram trei mânători. Ne trimitea în alt munte, cu măgarul, în fiecare zi. Umpleam sacii cu urzici, le dădeau la porci, că nu aveau zăr de ajuns. Le opăreau şi turnau zăr peste ele. Într-o noapte, tot la Hârboca eram, a venit ursul. Aveam câini buni, care simţeau. Au ieşit ciobanii cu câinii, n-a reuşit să intre ursul între oi. La vreo 200 de metri erau cârlanii, cu un nepot de-al lui tata. Am strigat la el, „Ioane, ai grijă că vine ursul!”, peste câteva minute auzim câinii acolo. Sărise ursul între cârlani, venea la ăştia, ştia că-s graşi. S-a repezit la batalul lui Băliguţ, i-a pus gheara în spate, dar l-a scăpat. Aveam un batal cu cioică pe gât. Ăsta, cu douăzeci de miei după el, a fugit. Ursul, după ei. Dădea cu laba în miei, care murea, care scăpa. Batalul a venit roată, înapoi la cârd, la foc. Nu s-a mai mişcat de lângă foc. Dimineaţa am găsit mieii, care viu, care mort… de atunci, batalul cu cioică numai lângă foc se culca, degeaba îl zgoneau.
În vara lui ’40 eram prin Dobrogea, la oi. Tata era cioban acolo, la un proprietar din Săcele. Avea ăla vreo 500 de hectare de pământ. Terminasem şapte clase, că aşa era pe-atunci. Boierul avea 1.000 de oi, 8 perechi de boi, multe animale. Tata trebuia să meargă cu un cârd de oi, dar l-au pus brutar, zilnic făcea două cuptoare de pâine pentru angajaţi, aşa că mă trimitea pe mine cu oile. Eram singur cu 500 de oi. Dimineaţa ne sculam la ora trei, mulgeam oile, nici nu mâncam şi plecam cu oile la apă. Mieii nu-i scoteau afară. Îi alegeam cu băţul cu cârlig. După un timp, se alegeau singure. Intram, strigam „La ales!”, mieii se duceau într-o parte, oile ieşeau afară. La miei le fierbea grâu, îi creştea şi îi ducea la abator, grămadă. Aveau o fântână de unde scoteau apa cu caii - doi cai veneau roată în continuu, apa curgea în uluce de beton, pentru vite, pentru oi. Erau trei boieri în zona aia, dar tot aici veneau la apă.
- Şi când era şcoală? Copiii chiar nu aveau timp de joacă?
- În timpul şcolii, ieşeam zilnic în poiana mare (Valea Hanko - n.r.) cu porcii. Şi aici, unde e Complexul „Valea Zânelor” şi Sala Unirea, era poiană. Era iarbă multă şi era plin de porci. Că de-aia îi mai zice „Ciurda Porcilor”. Noi ne jucam, dar aveam grijă de porcii noştri. Ne jucam ţurca, cel mai mult. Seara, veneam cu porcii acasă. Unde e acum Spitalul de Cardiologie, de la Leu în sus, nu era nimic. Doar borşici. Şi acolo ne jucam, săream peste borşici. În mal, unde e acum Camping-ul, era crucea lui Pichiocă. Era din lemn, nu ştiu cine a făcut-o, noi aşa am împlinit-o.
- Ce vă amintiţi de „Planul înclinat”? Funcţiona la nivel maxim, pe vremea aceea.
- Mocăniţa mergea pe atunci şi ziua şi noaptea, în trei schimburi. Nu erau camioane. La Comandău erau şase fabrici, cu gatere care tăiau cheresteaua. Ea venea jos cu vagonetele pe „Planul înclinat”. Cu capra, că noi aşa îi ziceam la funicular. Vagonul încărcat se întâlnea la mijloc cu cel gol, care urca, şi se ocoleau. În vârf era un mecanic care controla cablul, nu aveau motoare. Cablul era înfăşurat pe tuburi circulare din lemn. Erau legate caprele astea şi se deplasau prin contragreutate, cu scripete. La mijloc, era un despărţitor. Frânarul era atent, cu mâna schimba macazul. S-a-ntâmplat o dată că mecanicul de sus s-a îmbătat şi n-a mai putut să frâneze. Vagonul plin a sărit şi a cam făcut stricăciuni. De atunci, n-au mai dat voie la oameni să urce pe capră, le-au făcut cărare.
- Cum a fost în ’40, când s-a cedat Ardealul?
- Terminasem cele şapte clase. Aveam un unchi, era pe la Primărie, îmi făcuse rost să mă duc ca ucenic la o fabrică. Erau actele făcute. Dar, schimbându-se regimul, am fugit dincolo. Un vecin, Guiu, se ocupa cu specula peste munţi, ştia programul grănicerilor, m-a ajutat. Dacă te prindeau grănicerii unguri, te aduceau înapoi. Când a încercat să treacă graniţa fratele meu, pe la Zagon, l-au prins. Unii au scăpat, pe el l-au prins, l-au bătut rău.
În ’40 umblau pe aici jandarmii maghiari, aveau capelă cu fulgi în cap (cu pană la pălărie - n.r.). Un general din Zăbala a luat comanda în zonă. Maghiarii din sat s-au organizat într-o gardă a lor, formată din voluntari. Veneau noaptea prin casele oamenilor; dacă aveau duşmănie pe cineva, spărgeau, distrugeau tot. Românii se ascundeau prin şură, prin grajduri. Cam la două luni după cedare, am trecut dincolo. Crăciunul l-am făcut la Braşov. La Întorsura-Buzăului primeai carnet de refugiat. La Braşov, am intrat ucenic la un atelier auto mare. Ghiţă Tronaru, din Covasna, era deja acolo. Stăteam la Căminul de ucenici „Regele Ferdinand”, unde e acum Spitalul „Steagul Roşu”, eram vreo 300 de ucenici acolo.
- Cum ţineau legătura cu familia, cei plecaţi în refugiu?
- Multe familii se întâlneau la Chichiş, la pod. I se zicea „Podul Plângerii”. Uneori, grănicerii îi lăsau să se apropie, să vorbească. Unii mai treceau graniţa noaptea, prin păduri, şi veneau la familie.
- Cum era viaţa la Braşov?
- Tânăr ucenic, învăţam meserie. În anii ăia era la Braşov „premilitara”, ca un centru de recrutare. Mergeam acolo în fiecare duminică. Eram instruiţi pentru „apărarea pasivă”: când avioanele inamicului treceau graniţa, se dădea alarma; noi mergeam prin oraş, aveam banderole pe mână, îndrumam cetăţenii spre locurile sigure, spre buncăre. La un bombardament, ne-a prins sub Tâmpa, eram cu Tronaru. Vedeam avioanele cum se îndreptau spre gară, unde era o rafinărie, cam 10-15 în coloană. Pe Tâmpa era antiaeriana. Ăştia au tras, avioanele şi-au schimbat direcţia. Ne uitam cum curgeau bombele. Când s-a terminat bombardamentul, trebuia să strângem morţii. O mână colo, un cap mai încolo… (Nea Ghiţă tace acum, cu lacrimi în ochi tace. Îi respect tăcerea, ţinând un moment de reculegere pentru toţi acei neştiuţi care şi-au pierdut viaţa atunci.)
- Povestiţi-ne despre experienţa dumneavoastră pe front.
- În 20 mai 1944, ne-a încorporat. Am fost repartizat la Vânători de Munte. Plutonul nostru era la Săcele, Satu-Lung, într-o clădire nouă, cu două dormitoare pentru soldaţi şi o cameră mai mică, pentru gradaţi. În 23 august 1944, ne-a băgat pe front. N-aveam nici trei luni de instrucţie. Erau mulţi din Bucovina, băieţi săraci. Primeam câteva pachete de tutun şi un pachet de foiţe de ţigară pe lună. Cu ele, făceam schimb cu fumătorii. Aveam un coleg, mare afumător, îmi făcea bocancii, îmi curăţa arma, numa’ să-i dau tutunul.
Mai întâi am fost la Vâlcele, lângă Sfântu-Gheorghe. Apoi la Bod, acolo era un post de radio, îl ocupaseră nemţii. I-am scos pe nemţi afară, am pus o patrulă de la noi. Ne-au dus apoi spre Târgu-Mureş.
- Cărţile de istorie vorbesc… În bătălia de la Oarba de Mureş au pierit, în câteva zile, peste 11.000 de militari ai Armatei Române, în lupta pentru eliberarea Transilvaniei. Ştiu că v-a ajutat Dumnezeu să scăpaţi teafăr de acolo.
- La Oarba de Mureş a fost prăpăd mare… Era un versant, o pantă mare, în vârf era un platou, pe urmă iar pădure. În două flancuri, două puşti mitraliere de nemţi, una într-o parte, una în cealaltă parte. În vârful pantei era un soldat, stătea într-o groapă, urmărea şi trăgea cu arma. Noi urcam spre creastă, ne lăsa să urcăm, apoi începeau mitralierele. Ne luau din flancuri, trebuia să ne retragem, că ne omora pe toţi. Reglau trageri de aruncătoare şi noi fugeam pe pantă în jos. Ei cu aruncătoare, tot pe noi... Fugeau săracii soldaţi prin Mureş, prin apă, mulţi s-au înecat. A doua zi, la fel. Prima dată trăgea artileria, prin fumul de la artilerie urcam noi. Ne lăsau până urcam pe creastă, ne lua iar, iar fugeam… Două săptămâni. Şi câte două atacuri pe zi. Acolo a fost prăpăd… Am scăpat.
- Vorbiţi-ne despre cum aţi fost rănit în acest război cumplit.
- Am trecut de Târgu-Mureş, am ajuns la Nazna. Alt prăpăd. Acolo am fost rănit. Era postul de comandă, ne-au descoperit nemţii. Un pluton numai cu asta se ocupa - făcea gropi pentru centrul de conducere. Eram în tranşee, a venit un locotenent: „Domnule comandant, ne-au descoperit”. În două minute, un proiectil a căzut la 50 de metri de centrală. Al doilea, la 30 de metri. Al treilea a căzut chiar lângă centrală. Acolo a murit un locotenent, pe mine m-a rănit, pe colonel, la fel. Îl auzeam cum venea - proiectilul de aruncătoare era lunguieţ, avea în capăt încărcătura, focosul, deasupra avea nişte aripioare. Când cădea, în 20 de metri pătraţi, tot rădea. Se sfărâma în bucăţele, tot distrugea. Când m-a rănit, l-am auzit cum venea, m-am aruncat în groapă. Mi-a prins amândouă mâinile. Dar am avut zile. M-au dus în spital la Sighişoara. Cum nu erau locuri, pe cei mai puţin grav îi ducea la un internat de liceu. Ţin minte că acolo directoarea era foarte cumsecade, venea zilnic la noi, ne întreba cum ne simţim, lua echipamentele, le spăla, aducea altele proaspete. După două luni, am ieşit din spital, am venit la unitate la Braşov, unde am mai stat două săptămâni la infirmerie. Am rămas fără un deget, mâna s-a vindecat.
- Încă războiul nu se terminase…
- Da, dar nu m-au mai trimis pe front. La cazarmă, ne-a băgat în patrulare, menţineam ordinea prin oraş. Nu era mereu uşor - ruşi rămaşi de pe front, beţi, intrau prin restaurant, trăgeau cu arma. Noi trebuia să-i dezarmăm, să avem grijă să nu se întâmple tragedii.
- Al Doilea Război Mondial a făcut multe victime printre voineşteni?
- Mulţi dintre refugiaţi au luptat pe frontul de apus. Au fost şi mulţi voineşteni încorporaţi în armata ungurească, care au luptat pe frontul din răsărit. Mulţi au rămas pe front. Când ruşii i-au bătut pe nemţi la Odessa, erau mulţi români în armata lor. Nicu Buru (Trandabur) le-a zis: „Mă, fugiţi! Care pe unde ştiţi, fugiţi acasă!”. Şi el a venit, dar mulţi au rămas pe acolo prizonieri. Culiţă Căşuneanu, Bălaş, Nelu Furtună, a lu’ Cazacu, Furtună de pe Dobaş, Cioacă, tatăl lui Neluţ Floroi, Vlaicu, nea Mitru Zagoneanu… Aduceau răniţii pe braţe. Mitru Trifu îmi zicea că el a venit numa’ prin pădure, singur. Multe femei au rămas vădane…
- Cum a fost viaţa, după război?
- După război? La batalion era militar tatăl lui Nicu Munteanu, era şofer la comisariat la Sfântu-Gheorghe. Era concentrat de şase luni de zile şi nu-i dădeau drumul să vină acasă, că n-avea înlocuitor pe maşină. Neculai le-a zis că are un văr la Braşov, mecanic auto, şofer bun. „Las’ că-l cerem”, i-au spus. Într-o dimineaţă, la adunarea batalionului, „Cojocaru să iasă în faţă!”. Toţi mă întrebau ce-am făcut, de mă scoate în faţa batalionului. „De unde eşti?” Eu: „Din Trei Scaune.” „Vrei să mergi acasă?” Da! „Dar nu acasă, la comisariat la Sfântu-Gheorghe.” Gata! Am primit uniformă frumoasă, am stat şi trei zile acasă, apoi m-am prezentat la Sfântu-Gheorghe, la probă. „Gata, tovarăşul Munteanu, de mâine eşti liber!” Am luat în primire, am rămas un an şi jumătate ca şofer la comisariat. Aveam trei motociclete în primire, două cu ataş, un camion care mergea sâmbăta la Braşov după alimente.
- Cum v-aţi cunoscut soţia?
- Între timp, rămăsesem orfan de mamă. Cam pe vremea foametei din ’46, intrasem şofer pe autobuz la moş Olteanu, tatăl lui Nicu Poteică. Zece ani am lucrat la el. Eram ocupat, zi şi noapte. Mergeam la toate trenurile, la Braşov, la Sfântu-Gheorghe. („Dacă nu eram în vecini, nici acum nu era însurat”, râde doamna Elena Cojocaru, soţia lui nea Ghiţă.) Ne întâlneam cu vecina, mai vorbeam („Vorbea ea!”, adaugă soţia; „Venea seara, îmi aducea ceva bun, bomboane, îmi zicea să bag mâna în buzunar să iau, că el era murdar de ulei pe mâini”). Şi asta a fost!
- Pe vremea aceea, cum se întâlneau tinerii? Cum făceau?
- Se duceau la fete acasă. Sau la horă - în fiecare duminică, era horă la Munteanu, sau în Ciurda Porcilor.
- Aţi amintit mai înainte de foametea care a lovit România, după anii de război. Cum aţi trecut peste această perioadă?
- Au fost vreo doi ani de secetă. Totul se dădea pe cartelă, pâine, zahăr, alte alimente; aveai raţie. Pe noi tot nu ne-a afectat aşa tare, că mai aveam câte-un animal pe lângă casă. (Tanti Ileana adaugă: „Noi am avut noroc că aveam vacă. Mama mulgea, făcea mămăliguţă, în ceaunul ăla fierbea laptele. Nimic nu era mai bun ca marginea aia rasă de pe ceaun”) Venea din Moldova „trenul foametei”, urca lumea deasupra pe vagoane. Mergeau în Banat, aduceau de acolo animale sau saci cu cereale. Socru-meu a fost şi el o dată în Banat, a adus un porc, l-au dat în jumătate cu Regiu. L-au pregătit, au făcut cârnaţi, restul l-au băgat în beci. Dimineaţa, n-au mai găsit nimic, că nu era încuiat. Au intrat câinii. Şi-au auzit destule, că era cam cicălitor socru-meu. Era invalid din Primul Război Mondial. Pe atunci, nu mâncai ce vreai, mâncai ce aveai. N-au fost vremuri uşoare…
- Ne e greu să le înţelegem acum. Nea Ghiţă, cum se vede viaţa la 93 de ani? Şi care e secretul pentru a ajunge la această vârstă?
- Pentru mine, se vede bine! (zâmbeşte) Sunt sănătos, nu am nevoie de nimic, am pensie bună, din trei părţi: de veteran, de refugiat şi de muncă. Nu e mare niciuna, dar e suficient pentru gospodărie. Până nu de mult, am avut animale, acum nu mă mai pot ocupa de ele. Secret? Nu e niciun secret! Eu mă simt bine. Până la accident, puteam să lucru toată ziua. În fiecare dimineaţă, fac gimnastică - pentru picioare, spate, mâini. Am mâncărică bună, câte-un păhărel după masă. Citesc orice ziar care îmi cade în mână. Uite-aici stau şi nu-l las până nu-l termin!
- O ultimă întrebare: care e cel mai important lucru din viaţa dumneavoastră?
- Nepoţii! Familia. Şi uite-aşa, au trecut 93 de ani din viaţa lui nea Ghiţă Cojocaru... Un om încercat, un om dârz, un om ce n-a făcut degeaba umbră pământului. Nea Ghiţă, noi îţi dorim sănătate şi să rămâi verde cum eşti acum, că ne trebuieşti! Doamne, dă numai bine!

Categorie:

Actualitatea Ardeleană

$
0
0

Autor:

Arad
Preşedintele Comitetului Regiunilor Europene: „Mă aşteptam ca majoritatea să voteze altfel la referendumul din Marea Britanie”

Preşedintele Comitetului Regiunilor Europene, Markku Markkula, a declarat, vineri (24 iunie 2016 - n.n.), la Arad, referitor la rezultatul referendumului din Marea Britanie, că se aştepta ca majoritatea să voteze „altfel”, însă în condiţiile în care britanicii vor să iasă din Uniunea Europeană (UE), se doreşte ca Europa să nu acorde „exces de atenţie” acestei „teme” şi trebuie „depăşită situaţia”.
„Este o chestiune importantă, mă aşteptam ca majoritatea să voteze altfel, dar aceasta este realitatea, acesta este rezultatul, trebuie să depăşim situaţia. Noi nu putem visa la un eventual pas înapoi făcut de Anglia, dar dacă britanicii vor să iasă din UE, vor ieşi. Vor fi mulţi paşi de făcut. Negocierile de ieşire vor dura poate doi ani, dar am dori ca Europa să nu acorde exces de atenţie acestei teme, deoarece avem nevoie să ne concentrăm pe investiţii strategice, să ne îndreptăm atenţia spre propriile noastre proiecte, spre o Europă mai bună, mai unită, pentru că avem nevoie de o nouă creştere economică, de locuri de muncă pentru tineri şi de o colaborare mai strânsă, bazată pe valorile noastre europene: libertate, deschidere, solidaritate. Pe de altă parte, însă, s-a văzut că Scoţia doreşte să rămână în Europa şi probabil va căuta să îşi găsească drumul său”, a afirmat Markku Markkula, în timpul unei vizite în municipiul Arad.
El a menţionat că alte state care intenţionează să iasă din UE ar fi bine să ţină cont de ce se va întâmpla cu Marea Britanie în viitor, în urma rezultatului referendumului.
„În ceea ce priveşte alte regiuni care vor să se desprindă de patria „mamă” şi să organizeze referendumuri în acest sens - cum ar fi Catalunia, din Spania, şi altele - ar fi bine dacă ar lua seamă la ceea ce se va întâmpla cu Regatul Unit al Marii Britanie în viitor, putând învăţa din asta”, a precizat preşedintele Comitetului Regiunilor Europei, Markku Markkula.

Braşov
Adrian Veştea este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov

Adrian Veştea (foto) este noul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, ales vineri (24 iunie 2016 - n.n.), prin vot secret, de plenul Consiliului, după o şedinţă care a durat peste cinci ore.
El a fost propunerea grupului PNL-PER, cu sprijinul UDMR şi FDGR obţinând un număr de 20 de voturi din cele 31 exprimate. Candidatul propus de PSD, Marius Dunca, a fost votat de 11 consilieri judeţeni.
Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a declarat că doreşte să pună în practică, alături de colegii săi, toate proiectele din campania electorală, afirmând că judeţul trebuie să cunoască o altă dezvoltare.
„Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din funcţia de primar al oraşului Râşnov, ales în 5 iunie, pentru a nu încălca perioada de legalitate, apoi voi începe noua activitate în care am fost ales azi de colegii mei. În ceea ce mă priveşte, sunt un om hotărât, o persoană dinamică, ce îşi propune să pună în operă toate proiectele de care s-a pomenit în campania electorală. Cred că sunt foarte mulţi ani de când locuitorii judeţului Braşov aşteaptă acest lucru. Uşa mea va fi deschisă tot timpul, nu vor exista dispute, şi îi aştept pe toţi colegii mei să vină cu proiecte constructive pentru acest judeţ”, a punctat Adriana Veştea.
Prin vot secret au fost aleşi şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean. Aceştia sunt Adrian Gabor (PNL) şi Romer Ambrus Izabella Agnes (UDMR).
Consiliul Judeţean Braşov este format din 35 de consilieri - 16 din partea PNL, 11 de la PSD, câte trei de la UDMR şi PER şi doi de la FDGR.

Harghita
Primarul din Miercurea-Ciuc nu a depus jurământul; atribuţiile sale vor fi îndeplinite de viceprimarul ales Szoke Domokos

Primarul ales al municipiului Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), nu a putut depune jurământul vineri (24 iunie 2016 - n.n.), la şedinţa solemnă de constituire a Consiliului Local (CL), întrucât documentul care să ateste validarea mandatului său încă nu a fost comunicat de către Judecătoria Miercurea-Ciuc.
Drept urmare, atribuţiile de primar au fost preluate, în urma votului consilierilor, de Szoke Domokos, unul dintre viceprimarii aleşi.
În cadrul şedinţei festive de constituire a Consiliului Local Miercurea-Ciuc, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a informat pe cei prezenţi că nu a fost comunicată, deocamdată, de către Judecătoria Miercurea-Ciuc, încheierea şedinţei de validare a mandatului lui Raduly Robert Kalman, motiv pentru care acesta nu poate depune jurământul de primar decât într-o şedinţă viitoare.
„Ne aflăm în momentul de faţă în situaţia lipsei încheierii Judecătoriei Miercurea-Ciuc de validare a mandatului primarului Raduly Robert Kalman. În momentul în care această încheiere va fi comunicată către Consiliul Local şi către Primărie, prefectul judeţului emite un ordin pentru o nouă dată, când se va depune jurământul de către primar, de comun acord, bineînţeles, urmând ca la prima şedinţă sau într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, primarul să poată depună jurământul, adică să fie în funcţie. Pentru că instanţa îl validează, iar jurământul îi conferă funcţia”, a explicat prefectul Adrian Jean Andrei.
Referitor la această situaţie, prefectul a spus că şi în localităţile Bălan şi Băile-Tuşnad primarii nu au depus jurământul din cauza lipsei încheierii privind validarea mandatului şi o vor face într-o şedinţă viitoare.
Drept urmare, Raduly Robert Kalman, venit la şedinţă împreună cu o parte a familiei sale, a părăsit sala şi nu a asistat nici măcar la depunerea jurământului de către colegii săi.
Mandatele consilierilor locali au fost validate, după care aceştia au depus jurământul.
Ulterior, au fost aleşi cei doi viceprimari ai municipiului Miercurea-Ciuc, respectiv Fuleki Zoltan şi Szoke Domokos, ambii de la UDMR, care au primit 15 voturi „pentru”, două „abţineri” şi două voturi „împotrivă”.
După acest moment, consilierii au votat ca Szoke Domokos să îndeplinească atribuţiile de primar, până când Raduly Robert Kalman va putea depune jurământul.
Szoke Domokos a fost viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc şi în ultimele două mandate, dar a fost suspendat câteva luni după ce a fost acuzat şi apoi judecat, împreună cu primarul Raduly Robert Kalman, într-un dosar instrumentat de DNA. Fuleki Zoltan a mai ocupat această funcţie în ultimele luni, după ce Raduly Robert Kalman şi-a dat demisia, în urma începerii urmăririi penale împotriva sa, iar Szoke Domokos a fost suspendat din funcţie.
Prefectul Harghitei i-a asigurat pe consilieri şi pe primarul ales de tot sprijinul său pentru dezvoltarea municipiului Miercurea-Ciuc şi a punctat faptul că nu vor avea o misiune uşoară.
„Cred că aveţi o misiune extrem de importantă, aveţi o responsabilitate extrem de mare, iar astăzi, când mandatele vă vor fi validate şi veţi jura pe Constituţie şi pe Biblie, aş vrea să înţelegeţi sensul cuvintelor, în momentul în care spuneţi „jur”. E foarte important să faci din inimă ceea ce faci, nu neapărat din obligaţie. Vă doresc succes în tot ceea ce faceţi, iar în momentul în care ridicaţi mâna, să o faceţi cu toată deschiderea şi cu toată tăria, pentru că dezvoltarea municipiului trebuie să continue”, a spus Adrian Jean Andrei.
Consiliul Local Miercurea-Ciuc este format din 19 membri, dintre care 13 reprezintă UDMR, trei sunt de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, doi de la PNL şi unul de la PSD.

Covasna
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: „Referendumul din Marea Britanie arată că Bruxelles-ul trebuie să-şi regândească rolul”

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (foto), aflat joi (23 iunie 2016 - n.n.) într-o vizită în judeţul Covasna, a declarat că referendumul organizat în Marea Britanie, pentru a se decide ieşirea sau rămânerea în Uniunea Europeană, demonstrează că Bruxelles-ul „trebuie să-şi regândească rolul” în cadrul acestei uniuni.
El a menţionat că procentul mare de britanici care susţine ieşirea din Uniunea Europeană arată că „opinia publică este dezamăgită de Bruxelles”, iar vina pentru o eventuală retragere aparţine „birocraţilor de la Bruxelles care au destrămat Uniunea Europeană prin neputinţa lor”.
Semjen a opinat că actualii lideri ai UE nu au aproape nimic în comun cu fondatorii acesteia, care au visat o uniune „clădită pe civilizaţia creştină”, iar, în context, a amintit că cetăţenii UE nu au fost consultaţi nici în privinţa imigranţilor islamişti.
„Chiar dacă britanicii decid să iasă sau să rămână, un lucru e clar: dacă Uniunea Europeană vrea să mai existe, primul pas este schimbarea radicală a birocraţilor de la Bruxelles, deoarece aşa este inacceptabil. (…) Cert este că toţi cei 500 de milioane de cetăţeni ai UE ar trebui să forţeze birocraţia de la Bruxelles să ia în serios opiniile cetăţenilor, pentru că dacă uniunea ar funcţiona bine, nu s-ar mai pune problema ca britanicii să iasă. (…) Conducerea UE vrea să ne spună nouă ce să gândim şi ce să facem, dar chiar invers ar trebui să fie. Întâi trebuie întrebaţi cetăţenii UE ce gândesc despre această migraţie. (…) Faptul că cetăţenii UE nu sunt consultaţi într-o problemă aşa de mare denotă că Uniunea Europeană şi birocraţii de la Bruxelles au rupt legătura cu cetăţenii UE, de aceea 50% dintre britanici nu mai vor să rămână în UE, iar eu îi înţeleg”, a declarat presei Semjen Zsolt.
El a mai spus că Ungaria va organiza un referendum în cadrul căruia maghiarii vor fi întrebaţi dacă vor imigranţi în ţara lor şi consideră că acelaşi lucru ar trebui să îl facă şi celelalte state europene.
Semjen Zsolt a participat joi la festivităţile organizate în comuna covăsneană Valea-Crişului de către Asociaţia Silvică Maghiară, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, alături de mai mulţi oficiali ai Guvernului de la Budapesta.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie:


Ziua Iei, sărbătorită la Covasna

$
0
0

Tradiţia populară spune că, dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele îşi vor vedea alesul şi se vor mărita, femeile vor naşte prunci sănătoşi, bolnavii se vor tămădui şi se vor înmulţi păsările şi animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără şi devin zâne rele.
Vineri, 24 iunie 2016, de Sânziene, covăsnenii şi turiştii aflaţi în staţiunea din umbra cetăţii dacice au ieşit în număr mare şi le-au sărbătorit. A fost Ziua Universală a Iei, eveniment organizat la Covasna de Biroul marketing al SC Turism Covasna SA şi Asociaţia Grit. A fost o după-amiază extraordinară, de cântec, dans şi voie bună. Şi unde altundeva s-ar fi putut desfăşura aceasta, dacă nu în Valea Zânelor, loc în care peste frumuseţea cadrului natural plutesc legendele despre zâne şi Ilene Cosânzene?
Deşi cu mai puţin de jumătate de oră înaintea începerii anunţate a evenimentului ploua cu găleata, ca prin minune cerurile s-au luminat dintr-o data. Turiştii de la hotelurile din centrul staţiunii au ajuns în Valea Zânelor cu trenuleţul de agrement pus la dispoziţie gratuit de către Primăria oraşului Covasna, locurile au devenit brusc insuficiente, numărul mare de participanţi depăşind orice aşteptări ale organizatorilor.
După un mic discurs cuprinzând prezentarea semnificaţiei zilei, a legendelor legate de zânele din Covasna, a tradiţiilor locului şi costumului popular covăsnean, exemplificat cu ajutorul fotografiilor vechi din familiile voineştenilor, în faţa spectatorilor a evoluat Grupul „Sânzienele din Voineşti”, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, îndrumat de bibliotecara Mirela Poteică. Ropote de aplauze şi admiraţia publicului au obţinut „Junii Covăsneni”, minunaţii copii pregătiţi de coregraful Gică Popa şi coordonaţi de Oana Maria Şulea. Cu vioara, apoi cu vocea-i inconfundabilă, Ana Maria Sandulea, frumoasă urmaşă a zânelor din poveşti, a impresionat audienţa, la fel cum a făcut-o şi Alexandra Elena Bârlă, talentata solistă vocală născută în Voineşti. Finalul a fost electrizant, Corul bărbătesc „Voievozii Munţilor” din comuna Vâlcele, dirijat cu har de părintele Vasile Antonie Tămaş, făcând să vibreze toată Valea Zânelor.
Organizatorii au pregătit şi un mic târg cu artizani şi produse tradiţionale. La standurile cochete oferite de Primăria oraşului Covasna, au putut fi admirate şi cumpărate ii tradiţionale româneşti cusute manual de Luminiţa Bunghez şi mama ei, ii cusute la maşină şi comercializate de Magazinul NewStyle din Covasna, icoanele talentaţilor Kornelia şi Matei Schinteie, unele realizate special pentru Sărbătoarea Iei, înfăţişând îngeri pictaţi în cămăşi tradiţionale româneşti, dar şi gustoasele produse păstoreşti ale soţilor Monica şi Nicu Manea, rotiţe de caş afumat inscripţionate cu simboluri dacice.
Ziua Universală a Iei este un eveniment iniţiat în 2013 de comunitatea on-line „La blouse roumaine”, a cărei reprezentantă, Andreea Tănăsescu, spunea în 2013, odată cu lansarea acestui demers: „Ceea ce dorim este să promovăm, o dată cu sărbătoarea iei, cultura şi creativitatea românească, pe care noi o considerăm, în acest timp, în această epocă, cel mai mare ambasador al României. Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale. Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi”. Ziua Iei a căpătat o amploare fără precedent, astăzi ea fiind sărbătorită în peste 100 de oraşe ale lumii.
„De sărbătoare, de lucru sau de ceremonial, IA a însoţit femeia pe tot parcursul vieţii. Ca orice veşmânt tradiţional, IA constituie o secvenţă a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui loc. IA a spart acum un secol hotarul satului, a devenit veşmânt regal graţie reginelor României, apoi a ajuns să fie purtată de celebrităţi din toată lumea. IA a revenit în forţă în costumaţia româncelor de pe tot globul. Eu, nefiind covăsneancă, am fost uimită să văd cât de multe persoane poartă ie la Covasna. Şi ne-am dorit ca turiştii aflaţi în staţiunea Covasna să cunoască mai îndeaproape frumuseţea sufletească a oamenilor de aici”, ne-a declarat Andreea Murariu, de la biroul marketing al SC Turism Covasna SA, una din persoanele care s-a implicat cel mai mult în organizarea evenimentului de la Camping Valea Zânelor.
Oameni veniţi din toate colţurile Ţării s-au declarat extrem de mulţumiţi de ceea ce au văzut, încântaţi de frumuseţea, talentul şi dăruirea artiştilor covăsneni. Am avut surpriza să se apropie de mine unul dintre turiştii aflaţi în staţiune care, cu o oarecare sfială, mi-a întins o hârtiuţă pe care se aflau trecute câteva versuri. Mi-a mărturisit că e îndrăgostit de aceste locuri şi că, cu câteva zile înainte, aflându-se la slujbă la Biserica „Înălţarea Domnului” din Voineşti, părintele paroh Ioan Ovidiu Măciucă i-a înmânat ziarul „Condeiul ardelean”, pe care l-a citit dintr-o suflare şi ale cărui articole i-au inspirat versurile pe care mi le-a oferit cu emoţie. La rândul meu, vi le dăruiesc!

Dor din suflet de român

Pentru că a fost a mea iubită
Când pe români nu-i apăsa năpasta
Şi lumea nu fusese nărăvită
Mi-e dor mereu de Ţara asta.

Mi-e dor şi de pământul Ţării
Ce ne-a hrănit ca un părinte
Dar l-au lăsat pradă înstrăinării
Aleşii noştri fără minte.

Mi-e dor de toţi concetăţenii mei
Care-s prin lume risipiţi,
În orice loc s-ar afla ei
Dacă-s bogaţi sau sunt năpăstuiţi.

Mi-e dor să redevin creştin
Şi s-avem toţi un suflet bun
Să fim uniţi, să ne iubim
E dor din suflet de român.

Constantin Mazilu, din Dolj

Categorie:

La Chichiş, uniţi în cuget şi simţire românească!

$
0
0

De ziua omagierii poetului nepereche Mihai Eminescu,

„Noi toţi suntem Covasna şi Harghita. Şi suntem mulţi. Şi ducem Crucea împreună. Suntem durerea unui român din Doboi ce nu mai ştie decât să-şi facă cruce-n româneşte, suntem lupta unui frate din Zăbala ce urcă Tricoloru-n brazi înalţi până la cer, suntem Odorhei, Târgu-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Ojdula, Voşlăbeni, Zagon, Ghelinţa, Valea-Mare. (…) Noi toţi suntem Harghita şi Covasna; schimbăm o paradigmă, pas cu pas, faptă cu faptă, uniţi pentru Inima Ţării. Schimbăm paradigma unui aşa-zis ţinut secuiesc, unei aşa-zise ungurimi. Aici, fraţi şi surori, trăiesc români. Acţiunile noastre comune îi întăresc. Paşii noştri înmulţesc paşii lor, credinţa noastră întăreşte credinţa lor. Fiecare Tricolor înălţat, fiecare rugăciune rostită într-o biserică ortodoxă, fiecare costum popular purtat este o mărturisire a românismului. Copil cu copil, ţăran cu ţăran, sat cu sat, aşa vom învinge. Vom învinge pentru România!”
Acestea sunt cuvintele lui Mihai Tîrnoveanu, sufletul Acţiunii „Români pentru români”. Este crezul lui şi al „fraţilor lui de cruce”. În data de 15 iunie 2016, aceştia au venit din nou în judeţul Covasna, cu daruri pentru copiii din Ozun şi Chichiş, simboluri ale identităţii de neam şi credinţă, trimise de români din toate colţurile Ţării şi din diaspora: cartea de rugăciune ortodoxă, poezia lui Mihai Eminescu şi steagul tricolor.
În Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime” din comuna Chichiş (situată la limita judeţului Covasna cu judeţul vecin Braşov), slujba parastasului închinată Marelui Eminescu şi cuviosului părinte Iustin Pârvu a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu părintele paroh Ioan Gavrilă şi cu un sobor de preoţi. Sub privirile icoanei pictate de Arsenie Boca, chiriarhul locului i-a felicitat în mod deosebit pe toţi românii din Ţară şi din diaspora care-şi exprimă, prin intermediul Acţiunii „Români pentru români”, solidaritatea şi dragostea lor creştinească faţă de românii din Harghita şi Covasna.
„Am avut deosebita onoare şi bucurie de a-i săruta dreapta Preasfinţitului Părinte Andrei şi de a asculta cu luare aminte cuvintele înţelepte ale Sfinţiei Sale. Prezenţa acestuia la manifestările de la Chichiş ne responsabilizează şi mai mult, întărindu-ne totodată convingerea că drumul pe care am pornit este cel bun. Un drum nu tocmai uşor, dar care este de datoria noastră de a-l parcurge până la capat”, ne-a declarat dr. Mihai Tîrnoveanu.
Cu steaguri fluturânde şi cu icoane în braţe, după slujba religioasă de pomenire a celor doi „români absoluţi”, participanţii au pornit către Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un spectacol despre care oamenii locului au spus că „aşa ceva la noi n-a mai fost” - poezia lui Mihai Eminescu, cântecul studenţilor de la ASCOR, coordonaţi de vrednicul părinte Costin Butnar şi al Grupului folk „Om Bun” au mângâiat sufletul ţăranilor şi copiiilor lor. „Am avut onoarea să o avem în mijlocul nostru pe doamna profesor universitar doctor Catinca Agache, care şi-a prezentat extraordinara carte „Însemne ale Nemuririi Eminesciene”, pe domnul profesor Ioan Lăcătuşu, seniorul luptei româneşti din Harghita şi Covasna, şi pe vestitul poet covăsnean Ion Ciurea, intelectuali de prestigiu, care nu şi-au uitat menirea de călăuzitori ai poporului. Un moment cu totul aparte a fost şi întâlnirea cu distinsa doamna Elena Ciobanu, datorită căreia cartea „Nu uita că eşti român!” a ajuns la copiii din satele covăsnene”, scria dr. Mihai Tîrnoveanu, a doua zi, pe Facebook.
Spre finalul serii, reprezentanţii Acţiunii „Români pentru români” au dăruit tuturor copiilor prezenţi din Chichiş, Băcel şi Lunca Câlnicului pachetele de premii constând în cărţi de Mihai Eminescu, cărţi de rugăciuni, rechizite, steaguri tricolore şi, bineînţeles, multe dulciuri. Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei a ţinut, în mod deosebit, să-i mulţumească profesoarei Crina Palas pentru un moment cu totul special: doi elevi din Ţara Făgăraşului, fraţii Vasile şi Maria Lupu, au recitat toată poezia „Luceafărul” pe de rost, emoţionând până la lacrimi asistenţa.
„Atât timp cât vom sta uniţi în jurul lui Mihai Eminescu, nu vom putea fi învinşi niciodată!”, crede dr. Mihai Tîrnoveanu, care, în aceeaşi zi de 15 iunie, încărcat de daruri, a trecut şi pe la elevii de la secţia cu predare în Limbă Română a Şcolii din comuna Ozun, „care ştiu pe de rost poezii de Mihai Eminescu, cântece româneşti şi sunt extrem de bine educaţi, toate aceste lucruri datorându-se vrednicei lor învăţătoare, doamna Daniela Penciu, dar şi minunaţilor lor părinţi. Acestor copii din Ozun, judeţul Covasna, le-am dăruit inima noastră.”
Însă Acţiunea „Români pentru români” are inima mare! De Sânziene, reprezentanţii ei au ajuns în judeţul Harghita, la Livezi şi Vidacut, cu acelaşi mesaj de solidaritate, de dragoste frăţească românească, dar şi cu o tonă de alimente, zeci de pachete cu volume de poezii, rechizite şcolare, steaguri tricolore, cărţi de rugăciuni.

Categorie:

O dispută între contele Apponyi şi Nicolae Iorga

$
0
0

În 1908, Nicolae Iorga inaugurează la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova, cursurile de vară care, în perioada interbelică, vor lua denumirea de Universitate Populară. Acolo a fost pregătită spiritual România Mare, ideea principală propagată fiind aceea a unităţii de neam a românilor, peste graniţele politice existente în acel moment. În Transilvania scopul acestor cursuri a fost imens şi a trezit supărarea furioasă a autorităţilor de la Budapesta. Cel mai supărat s-a arătat contele Apponyi, ministrul Instrucţiunii, autor al legilor de deznaţionalizare a românilor prin şcoală.
Apponyi s-a arătat indignat mai ales de teza lui Nicolae Iorga că românii din Vechiul Regat şi românii din Transilvania sunt acelaşi neam şi au aceleaşi interese majore. De aceea, a dat ordin de interzicere a participării profesorilor, învăţătorilor, studenţilor la cursurile de la Vălenii de Munte, sub ameninţarea pedepselor administrative. „Tribuna” din Arad anunţa, în numărul din 3 iulie 1909, sosirea ordinului respectiv la şcolile din localitate. Iar „Gazeta Transilvaniei”, Braşov, numărul din 4 iulie 1909, anunţa extinderea interdicţiei şi la elevii de gimnaziu.
În 1910, Apponyi a făcut greşeala să se aventureze deschis într-o dispută cu Nicolae Iorga, privind unitatea Neamului Românesc, autohtonia acestuia, drepturile lui istorice. Pe toate le contesta. Iorga îi va răspunde: „Măria Sa, contele Apponyi, binevoieşte a întreba pe modeştii istorici din Bucureşti cu privire la faptul dacă persistenţa „românilor în Ardeal e un adevăr” (…), ori un „basm de doică”, precum crede (…). Ca istoric valah, care am scris istoria acestui Neam (…), cutez a răspunde cele ce urmează: Din vremuri imemorabile a stat în Ardeal, ca şi la noi (în Vechiul Regat), un neam gospodăresc, isteţ şi viteaz, al dacilor, un neam tracic. Roma i-a cucerit, le-a amestecat sângele cu sângele cetăţenilor ei şi le-a dat limba latină, ca veşnic document de neam, unind în el drepturile de aborigeni ale tracilor cu drepturile de cuceritori culturali ale romanilor”. Apoi au venit barbarii. „La toţi v-am ieşit înainte, şi acolo în Ardeal, ospitalier, cu mâinile pline de daruri; v-am dat sângele nobil, cuvinte frumoase, datine înţelepte, gospodărie înaintată şi, după ce le-aţi luat fără a mulţămi, nici atunci, nici acum, v-am dat bani, muncă, sânge, turcilor, tătarilor şi dumneavoastră; vi le-am dat în Ţara noastră, în casa noastră (…). Veţi fi văzut, cred, că „învăţatul valah” are dreptate să spuie ce spun acolo, la dumneavoastră, doicile şi mamele „valahe” de sute de ani în urechile generaţiilor care cresc pe rând, în apăsare, pentru credinţă, muncă şi nădejde” („Neamul Românesc”, din 23 iulie 1910).
Constatând foarte larga receptivitate a românilor transilvăneni la ideile propagate la Vălenii de Munte, Apponyi a propus înfiinţarea unor cursuri similare de vară, pentru acei români, în Ungaria, în limba maghiară - cu prezenţa obligatorie a învăţătorilor şi a profesorilor („Budapesti Hirlap”, din 13 şi 25 iulie 1908). „Trebuie să intre ideea aceasta în public - se afirma în ziarul budapestan - că prelecţiunile în afară de şcoală sunt mijloace de prim rang ale culturii, precum şi ale apărării naţionale, faţă de acele primejdii ale căror baze le-a aşezat acum daco-românismul aproape de graniţa noastră, prin cursurile universitare de vacanţă de la Vălenii de Munte”. „Budapesti Hirlap” constata, cu indignare, că „învăţătorul, profesorul şi studentul român din Ungaria reîntorcându-se de la cursurile universitare din Văleni, cu siguranţă va aduce cu sine mai mult simţ daco-românesc şi ură faţă de unguri”. Cursurile lui Iorga erau receptate ca o contrapondere la Legile Apponyi din 1907, care urmăreau explicit maghiarizarea românilor din Transilvania.
Contele Apponyi a trăit să vadă îndeplinit visul lui Nicolae iorga şi al tuturor românilor; România Mare.

Categorie:

„Când s-a pomenit vreodată căsătoria de probă în România? O societate bolnavă nu se poate vindeca numai dacă recunoaşte că este bolnavă”

$
0
0

PS Andrei - Episcopul Covasnei şi Harghitei, de Sânziene, la hramul Sfintei Mănăstiri Valea-Mare:
„Când s-a pomenit vreodată căsătoria de probă în România? O societate bolnavă nu se poate vindeca numai dacă recunoaşte că este bolnavă”

În fiecare an, la 24 iunie, în calendarul creştin ortodox este trecută, cu roşu, la mare cinste, sărbătoarea Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ori, cum mai este numită în popor, Sânzienele, sau Drăgaica.
Şi în acest an, ca de multe alte dăţi, am hotărât să particip la Sfânta Liturghie la Mănăstirea, din judeţul Covasna, ce are acest hram - „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, lăcaş de cult impresionant, situat, pe teritoriul administrativ al comunei Valea-Mare, de-a lungul DJ 121A, la 30 de km de „capitala” Sfântu-Gheorghe şi la 7 km de oraşul Întorsura-Buzăului. Despre construirea acestei Sfinte Mănăstiri, primele discuţii între părintele stareţ Gheorghe Avram, de loc din Valea-Mare, dar atunci încă vieţuitor al Mănăstirii Dervent din Dobrogea, şi Preasfinţitul Ioan, pe atunci proaspăt Episcop al Covasnei şi Harghitei, au avut loc în anul 1994, primul hram fiind sărbătorit cinci ani mai târziu. De atunci şi până astăzi au trecut, iată, nu mai puţin de 22 de ani, timp în care părintele Gheorghe a trecut, în 2011, la cele veşnice, iar Înaltpreasfinţitul Ioan a ajuns, în 2014, în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.
De la sosirea în scaunul episcopal de la Miercurea-Ciuc în 2015, pentru al doilea an consecutiv Sfânta Liturghie a fost ţinută acum, pe 24 iunie, la Valea-Mare, de Preasfinţitul Părinte Andrei, dimpreună cu un numeros sobor de preoţi, în frunte cu părintele Florin Tohănean, protopop de Întorsura-Buzăului, părintele Ioan Bercu, protopop de Sfântu-Gheorghe, părintele arhimandrit Emilian Telcean, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie” de la Topliţa, şi, bineînţeles, părintele protosinghel Ilie Bularca, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Au participat, de asemenea, în rândurile credincioşilor, mai multe personalităţi alea judeţului, printre care îi amintim pe deputatul Horia Grama, fostul prefect Marius Popica, pe directorul Centrului European de Studii Covasna - Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, şi pe primarii, proaspăt realeşi, Gheorghe Marin (Barcani), Nicolae Stoica (Sita-Buzăului) şi Gheorghe Avram (Valea-Mare), văr al vrednicului de pomenire stareţ cu acelaşi nume.
Din cuvântul de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei (foto), am reţinut pentru dumneavoastră, fidelii cititori ai „Condeiului ardelean”:
„… Am început cuvântul meu cu două versete din Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca, Evanghelie pe care am ascultat-o citindu-se în cadrul dumnezeieştii Liturghii. Singurul care scrie despre Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Întreg capitolul I vorbeşte despre naşterea celui mai mare bărbat născut din femeie pe faţa pământului. De ce mi-am început cuvântul cu îngeri şi oameni? Pentru că astăzi, într-o societate bolnavă de păcate, oamenii nu se mai tem nici de îngeri, nu mai există nici ruşine între ei şi nu se mai tem nici de Dumnezeu, Cel care L-a făcut pe om. De ce vă spun lucrurile acestea? Pentru că de când a luat Dumnezeu mistria în mână şi a făcut lumea nu a fost atâta răutate ca astăzi în omenire! Nu mai ştim să ne respectăm Dumnezeul în care ne-am născut şi ne-am botezat. Şi astăzi am ascultat aici vorbindu-se despre „ia papa bun”. Sfânta Împărtăşanie este trupul şi sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi se dă celor vrednici; copiii nu iau Sfânta Împărtăşanie pentru că părinţii trăiesc în păcate grele. Dacă ar fi cunoscut copilul glasul preotului, i-ar fi zâmbit, dar cum să-l cunoască, dacă părinţii trăiesc în curvie şi nasc copii - ferice că-i nasc -, dar sunt copii din curvie. Cum să ia copiii Sfânta Împărtăşanie când ei ultima oară l-au întâlnit pe preot la botez? Dragilor, sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare care ne arată nouă cum trebuie să trăim pe pământ şi la cine ne raportăm. Trebuie să ne raportăm la Dumnezeu ca la Cel care este Atotţiitor.
… Iubiţi credincioşi şi credincioase, trei zile de naştere pomeneşte Biserica noastră peste an: Naşterea Domnului la 25 decembrie, Naşterea Fecioarei Maria la 8 septembrie şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Sărbătorile acestea două sunt, dacă aţi observat, când ziua se măreşte (Naşterea Domnului), şi când ziua începe să scadă (Naşterea Sfântului Ioan), pentru că a spus Sfântul Ioan Botezătorul: „Eu trebuie să mă micşorez, iar El să crească”. Vedeţi?! - aşa a creat Dumnezeu opera de mântuire a omului, că nu putem să ne raportăm decât la un Dumnezeu bun şi de oameni iubitor.
… Iubiţi credincioşi şi credincioase, sărbătoarea Sânzienelor este sărbătoarea familiei, pentru că aceasta vesteşte că s-a născut cel mai mare prooroc, om născut din om păcătos. Sfântul Ioan Botezătorul nu a fost botezat de către Dumnezeu, el l-a botezat pe Dumnezeu, dar cum spuneam, s-a pregătit prin post şi rugăciune. De aceea, trebuie să învăţăm din sărbătoarea de astăzi că pe Dumnezeu nu-l putem vedea decât în post, în rugăciune, stând în genunchi şi printre lacrimi. De aceea Proorocul Ioan l-a întâlnit pe Dumnezeu în pântecul mamei, şi a fost ascultător de Dumnezeu până la moarte.
Dragii mei, vă spuneam la începutul cuvântului că de când a luat Dumnezeu hotărârea să facă chip şi asemănare treimică şi l-a încoronat cu sfintele taine pe om, n-a fost atâta răutate în lume ca astăzi. Ne întrebăm de ce? Din cauză că nu mai există credinţă pe pământ. Pentru că familia creştină nu se mai raportează la Dumnezeu, ci se raportează la păcat. Ne facem bal, zei la care ne închinăm şi totul se termină cu o masă bună, o beţie şi desfrânare dacă se poate. Societatea română bolnavă de păcat nu se poate îndrepta decât apropiindu-se de Dumnezeu. Nu vedeţi că în fiecare casă este un drac care vântură? Nu vedeţi câtă ură există între părinţi şi copii? Când s-a pomenit vreodată căsătoria de probă în România? Şi părinţii binecuvântează şi vin la biserică, şi spun: „Părinte, trăiesc de atâţia ani, haideţi şi cununaţi-i. Şi dacă se poate, săriţi un pic şi slujba, că noi de aici trebuie să intrăm la masă”. O societate bolnavă nu se poate vindeca numai dacă recunoaşte că este bolnavă. Numai dacă recunoaştem că suntem bolnavi ne putem tămădui cu Sfintele Taine. Vă rog să mă ascultaţi şi să vă deschideţi sufletul. Nu mai spuneţi copiilor când îi aduceţi la Sfânta Împărtăşanie - „ia papa bun”, că e păcat strigător la cer. De ce? „Trupul Tău Cel Sfânt să-mi fie spre iertarea păcatelor şi spre viaţa cea veşnică” - spunem în rugăciune. Ori Trupul lui Dumnezeu, Duhul Cel Sfânt care s-a coborât în chip de mingi de foc, la Rusalii, s-a coborât peste apostoli şi au propovăduit Evanghelia dreptăţii; nu cum procedăm în zilele noastre, când fărădelegea a ajuns să fie pusă pe tronul cel mai înalt. De aceea, la sărbătoarea Sânzienelor, când venim aici, la Mănăstirea Sfântului Ioan de la Valea-Mare, v-aş ruga, v-aş îndemna şi vă binecuvântez să gândiţi aşa: „Doamne, ajută-ne să ne schimbăm viaţa, să te cunoaştem pe tine cu adevărat!”. … Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni, să ne binecuvânteze cu har şi belşug duhovnicesc!”

Categorie:

ZILELE MIRON CRISTEA

$
0
0

PROGRAM
Ediţia a XIX-a, Topliţa, 17-20 iulie 2016

Duminică, 17 iulie
Orele 1600-1900 Primirea şi cazarea invitaţilor la Hotel-restaurant „Mureş”
Moment aniversar:
- Vasile Stancu - la 70 de ani (Ioan Lăcătuşu)
- Traian Duşa - la 80 de ani (Dimitrie Poptămaş)

Luni, 18 iulie
Orele 900 Deschiderea festivă a celei de-a XIX-a ediţii a Zilelor „Miron Cristea”, în Sala de Consiliu a Primăriei
Orele 930 Lansări şi prezentări de cărţi - Sala de Consiliu a Primăriei
Orele 1100 - Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice, cu secţiunile:
- Istorie - Sala de Consiliu a Primăriei
- Cultură şi Civilizaţie - Biblioteca Municipală
Orele 1600 Slujbă de pomenire la bustul Patriarhului
Orele 1630 - Continuarea Sesiunii de comunicări ştiinţifice

Marţi, 19 iulie
Orele 900 - Vernisarea expoziţiilor (artă plastică, documentară) - holul Casei de Cultură
Orele 1000 - Lansarea volumului aniversar „Valer Dorneanu la 70 de ani” - Casa de Cultură
Orele 1130 - Moment muzical susţinut de: Vasile Iovu (Chişinău), la nai, şi Dorin Gliga (Bucureşti), la oboi
Orele 1230-1800 - Vizită documentară în comuna Bilbor

Miercuri, 20 iulie
Orele 900-1300 - Participarea la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”
Orele 1500 - Încheierea manifestărilor (discuţii, propuneri, concluzii)

Lansări şi prezentări de cărţi
1. Liviu Boar - Anuarul Arhivelor Mureşene, serie nouă, nr. IV (VIII), Târgu-Mureş, 2015
2. Florin Bengean - Tradiţie, Cultură, Spiritualitate la Deda şi împrejurimi, vol. II, Editura Eurocarpatica, Sfântu-Gheorghe, 2015
3. Dimitrie Poptămaş - Vasile Netea - Publicistica (5 volume), Târgu-Mureş, 2015
4. Vasile Stancu - Petre Ţurlea: Nicolae Iorga, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2016
5. Nicolae Balint - Eroi mureşeni în Marele Război: un secol de la declanşarea Primului Război Mondial
6. Bogdan Tofan - Etnie, confesiune şi comportament electoral în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2016
7. Ioan Lăcătuşu - Acta Carpatica, nr. 2/2015; Almanahul Grai Românesc, 2016; Tărâm de vis - repere monografice de Constantin Aitean, Editura Eurocarpatica, Sfântu-Gheorghe, 2016; Profesioniştii noştri: Gelu Neamţu la 75 de ani; Profesioniştii noştri: Doina Dobreanu la 65 de ani
8. Viorica Lazăr - Între noi, Editura Eurocarpatica, Sfântu-Gheorghe, 2015
9. Ioan Dobreanu - Singuraticul (roman), Roman, 2016
10. Ilie Şandru - Ani de zbucium (roman), Editura Vatra veche, Târgu-Mureş, 2016
11. Ligia Dalila Ghinea - Aniversare, Editura Eurocarpatica, Sfântu-Gheorghe, 2016
12. Vasile Şoimaru - „Operaţiunea Română” din RSS Moldovenească în marea teroare comunistă 1937-1938, Editura Serebia, Chişinău, 2014; Dezmembrarea României. Anexarea de către URSS a Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa - 1940, Editura Serebia, 2015; O istorie a Basarabiei, Chişinău, 2015; Proiect: românii din jurul României, Chişinău, 2015
13. Pamfil Bilţiu - Gheorghe Dăncuş - Monografie, Editura Enesis, Baia-Mare, 2015; Studii de Etnografie românească, vol. IV, Editura Eurotip, Baia-Mare, 2015
14. Pamfil Bilţiu, Maria Bilţiu - Folclor din Ţara Chioarului, vol. II, Editura Ethnologica, Baia-Mare, 2016
15. General-maior Laurean Anastasof - Forţele Aeriene ale României (1945-2015), Editura CTEA, Bucureşti, 2016 (prezentată de Alin Spânu)
16. Revista ,,Misiunea” nr. 1/2016 (prezentată de Alin Spânu)

Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice

I. Secţiunea Istorie
Prof. Nicolae Balint - Târgu-Mureş: Aspecte referitoare la activitatea unor instanţe judecătoreşti mureşene în primii ani după Marea Unire din 1918
Prof. dr. Liviu Boar, prof. Mariana Boar - Târgu-Mureş: Topliţa la 1853
Dr. Elena Chiaburu - Iaşi: Recvirarea clopotelor transilvane în Primul Război Mondial
Prof. dr. Traian Chindea - Braşov: Despre viziunea antisemită a Patriarhului Elie Miron Cristea în perioada în care a fost prim-ministru al României (1938-1939)
Ilie Frandăş - Reghin: Mănăstiri româneşti de pe Valea Superioară a Mureşului, dispărute
Prof. univ. dr. Ion Giurcă - Bucureşti: Locul şi rolul reginei Maria în pregătirea intrării României în Războiul de Întregire
Dr. Ioan Lăcătuşu - Sfântu-Gheorghe: Cercetări privind ctitorul bisericii ortodoxe din Mărcuş - Covasna, Elisei Tăraş, alias Alecse Popescu
Dr. Vasile Lechinţan - Cluj-Napoca: Viaţa cotidiană a românilor din Gheorgheni în perioada interbelică
Dr. Marcin Marynovski - Krakovia (Polonia): Comunitatea oraşului polonez Bochnia din a doua jumătate a secolului XIX. Legăturile cu ţinuturile româneşti
Ioan Eugen Man - Târgu-Mureş: Din istoricul Primăriei din Topliţa. Demersuri pentru construirea unui nou sediu, în perioada interbelică
Dr. Silviu Daniel Nicolae - Bucureşti: Planul demonstraţiilor iredentiste maghiare organizate în Transilvania de Liga Revizionistă din Budapesta, la 20 august 1929
Dr. Virgil Pană - Târgu-Mureş: Românii din Topliţa pe fronturile Primului Război Mondial
Prof. Vilică Munteanu - Bacău: Însemnări pe vechi cărţi bisericeşti despre fenomene naturale
Prof. univ. dr. Alexandru Porţeanu - Bucureşti: Un secol de la începutul luptei armate pentru eliberarea Transilvaniei şi a Banatului. Consideraţii introductive
Conf. univ. dr. Gavriil Preda - Ploieşti: Poziţia puterilor din Antanta privind condiţiile intrării României în Primul Război Mondial
Dr. Alin Spânu - Bucureşti: Vasile Stoica, victima serviciilor de informaţii austro-ungare (1914)
Prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop - Târgu-Mureş: Problematica istorică şi juridică a restituirii averilor bisericeşti din Transilvania, după anul 1990
Prof. Vasile Stancu - Sfântu-Gheorghe: Nicolae Iorga şi Războiul de (Re)întregire
Prof. Ilie Şandru - Topliţa: Dr. Elie Miron Cristea, Patriarhul reîntregirii spirituale a Neamului Românesc
Conf. univ. dr. Ştefan Vodă - Constanţa: Consecinţele ocupaţiei străine în Dobrogea în timpul Primului Război Mondial

II. Secţiunea Cultură şi Civilizaţie
Dr. Nicolae Băciuţ - Târgu-Mureş: Ioan Alexandru - operă şi destin
Dr. Florin Bengean - Reghin: Miron Cristea şi conferinţele învăţătoreşti de la Deda din anul 1906
Prof. Pamfil Bilţiu, prof. Maria Bilţiu - Baia-Mare: Contribuţii la cercetarea unor aspecte de etnologie juridică în Maramureş
Prof. dr. Nicolae Bucur - Miercurea-Ciuc: Etnologul Nicolae Dunăre - prestigios cercetător al regiunilor noastre geografice
Pr. dr. Petru Cătineanu - Topliţa: Viaţa socială a Bisericii
Dr. Adrian Deheleanu - Timişoara: Revista timişoreană de cultură ,,Orizont” în 1964. O istorie
Prof. Ligia Dalila Ghinea - Sfântu-Gheorghe: Poezia primăverii, poezia iubirii
Prof. dr. Viorica Lazăr - Topliţa: Destinul literaturii române…
Dr. Dorel Marc - Târgu-Mureş: Plutăritul pe Mureş. Legislaţie, cutume, practici şi obiceiuri (secolele XVIII-XX)
Pr. Ioan Morar - Gherla: O mică poveste despre un mare Om
Prof. Vilică Munteanu - Bacău: Însemnări pe vechi cărţi bisericeşti despre fenomene naturale
Prof. Dimitrie Poptămaş - Târgu-Mureş: Traian Duşa, cronicar al timpului său
Prof. drd. Violeta Rus - Braşov: Particularităţile fonetice ale graiului din zona geografică a Topliţei
Col. (r) Dumitru Stavarache - Bucureşti: Aurel Pavel Bănuţ (1881-1970). Documente inedite din fondul de manuscrise al Bibliotecii Naţionale a României. Corespondenţa
Prof. Ilie Şandru - Topliţa: O familie de iobagi români ridicată în rândul nobilimii transilvănene
Vasile Şoimaru - Chişinău: Românii din România şi din afara României
Prof. Ioan Torpan - Reghin: Dr. Eugen Nicoară comemorat de reghineni la 30 de ani de la trecerea în eternitate

Categorie:

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live