Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

Manifestări de ţinută, la Topliţa Română…

$
0
0

Mijlocul lunii lui Cuptor a fost, mereu în ultimii douăzeci de ani, un prilej de împlinire pentru locuitorii Topliţei Române şi pentru toţi cei care, veniţi în această vatră de cultură şi spiritualitate, se găsesc mereu acasă, indiferent de zona, ţinutul din care au plecat.

citiţi mai departe


Zilele Topliţene - Zilele Miron Cristea

$
0
0

În perioada 16-18 iulie 2010, în centrul municipiului Topliţa, judeţul Harghita, s-au desfăşurat, pentru marele public, activităţile devenite tradiţionale „Zilele Topliţene”, constând din recitaluri de muzică uşoară şi populară, dansuri moderne şi tradiţionale, târg de mărfuri artizanale şi manufacturate, instalaţii pentru distracţia şi joaca copiilor, grătare şi bere pentru cei mai în vârstă, focuri de artificii, în genere tot ce se poate ca oamenii să uite pentru câteva zile de apăsătoarele griji cotidiene pe vremuri de criză.

citiţi mai departe

Duminica a 10-a după Rusalii

$
0
0
(Vindecarea lunaticului)

„Ştii tu ce mare dar ne-a făcut Dumnezeu dându-ne dreptul să-I vorbim în orice oră, în orice moment şi oriunde ne-am găsi?” (Bătrânul Porfirie)

„Şi mergând ei spre mulţime, s-a apropiat de El un om, căzându- I în genunchi,
Şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă.

citiţi mai departe

MAICA DOMNULUI

$
0
0

Pe bolta bisericii străluceşte-o mândră stea,
Este cea plină de har, Sfânta Fecioară Maria.
Maica Solului ceresc, nădejdea creştinilor,
Uneşte cerul cu pământul în curgerea veacurilor.

Cuvântul lui Dumnezeu chip omenesc a primit,
Din preacuratul său trup cu vrerea Duhului Sfânt.
Fiind lauda fecioarelor şi altar duhovnicesc,
Îngerii-o slăvesc în cer, oamenii o fericesc.

Bolnavilor e alinare, săracilor ocrotitoare,
Model demn de vieţuire, tuturor sprijinitoare.
Prin rugăciuni stăruitoare s-o preamărim cu dragoste,

citiţi mai departe

Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august)

$
0
0

Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu o ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fi ind Maica vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufl etele noastre.
(Troparul Adormirii Maicii Domnului)

Începând de Duminică, 1 august, şi până la 15 august, creştinii ortodocşi se vor afl a în Postul Adormirii Maicii Domnului (popular Postul Sânta Mariei), care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august.

citiţi mai departe

Bilunarul „Europai-Ido” (Covasna), nr. 14, iulie 2010; Titlu: Martirii români de la Sângeru de Pădure, Semnează: Nagy Vajda Domokos

$
0
0

În data de 11 iulie, la Sângeru de Pădure va fi dezvelit un monument în memoria celor 100 de martiri români executaţi (de bună seamă de către maghiari) la 1848, în localitatea menţionată. Informaţii mai detaliate puteţi citi pe site-ul bisericii ortodoxe din Sângeru de Pădure.
Singura problemă este că din câte ştiu, Sângeru de Pădure nu a fost atins nici măcar de adierea vântului revoluţiei de la 1848.

citiţi mai departe

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.026, 07.07.2010; Titlu: Consiliul Naţional Secuiesc / Pentru prima oară de la înfi inţarea sa, Semnează: B. Kovacs Andras

$
0
0

Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) - este pentru prima oară când guvernul ungar a vorbit public despre această formaţiune ca despre un partener în înfăptuirea autonomiei - a menţionat Izsak Balazs, preşedintele CNS, în cadrul conferinţei de presă de la Sfântu-Gheorghe, referindu-se la principalul rezultat al ultimei vizite efectuate în Ungaria.

citiţi mai departe

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.023, 03.07.2010; Titlu: Protestează faţă de denumirea Pământului Secuiesc, Semnează: Kadar Gyula

$
0
0

Hotărârea privind stema satului meu natal, Ilieni, a apărut în Monitorul Ofi cial din 11 mai. În descrierea stemei putem citi că borna de hotar, argintie, reprezintă graniţa dintre Ţinutul Secuiesc şi Ţara Bârsei. După publicarea hotărârii, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a constatat cu bucurie că textul hotărârii de guvern este important deoarece până acum, autorităţile române au contestat existenţa regiunii istorice cu populaţie majoritar maghiară, pomenite cu consecvenţă de presa română drept aşa-numitul Pământ Secuiesc.

citiţi mai departe


Imaginea săptămânii nr 181

$
0
0

Un vechi și bun prieten al redacţiei noastre, de loc din orașul-staţiune Covasna, ne-a căutat, deunăzi, la sediu. Trist, dar și revoltat, în același timp. „Fraţilor, am trăit s-o văd și peasta. Am trecut în urmă cu ceva vreme pe la Sfântu-Gheorghe, am parcat mașina în centru și, după ce am scos biletul de parcare, în clipa următoare m-am simţit străin în ţara mea”, ne-a spus prietenul.

citiţi mai departe

MEMORIALUL „MARIA ALBULEŢ” LA FINAL

$
0
0

În perioada 15 - 23 iulie 2010, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Turneului Internaţional Feminin de Şah, Memorialul „Maria Albuleţ”.
Meritul indiscutabil al organizării acestui important turneu, chiar şi în condiţii de criză, revine Primăriei municipiului Brăila.
„Mă bucur că am reuşit să realizăm şi în acest an o nouă ediţie a turneului internaţional de şah şi sperăm că vom reuşi să menţinem acest concurs cu sprijinul federaţiei şi cu sprijinul acestor minunate şi minunaţi competitori în ale şahului. Brăila vă aşteaptă cu drag la a patra ediţie”, a spus primarul municipiului Brăila, Aurel Gabriel Simionescu.

citiţi mai departe

Problemă propusă pasionaţilor de şah MYHRE Gunnar Frode - #2 1999

$
0
0


Albul mută şi dă mat în două mutări (#2)


O problemă relativ uşoară, care mai mult ca sigur nu va da bătăi de cap cititorilor. «Cheia» este doar aparent surprinzătoare.

Soluţia, în ediţia viitoare.

Soluţia problemei din numărul trecut:

VON GOTTSCHALL H.
Deutsche Schachzeitung 1892

citiţi mai departe

Capitala, primul pas cu dreptul

$
0
0
Rapid Bucureşti este primul lider al sezonului 2010 - 2011

Granzii Capitalei - Steaua, Dinamo şi Rapid - au pornit cu dreptul în sezonul 2010 - 2011 al campionatului autohton. Poate că era şi timpul, ar spune unii, după ce de mai bine de trei ani de zile supremaţia le-a fost răpită de CFR Cluj şi Unirea Urziceni. Steaua şi Dinamo au învins în deplasare, la Cluj, pe terenul nou promovatei Universitatea, şi respectiv la Ploieşti, în timp ce Rapidul a câştigat acasă, surprinzător de clar, în dauna Vasluiului.

citiţi mai departe

Noi dimensiuni ale solidarităţii româneşti

$
0
0

Doamne ajută! Vă transmitem răspunsul nostru de susţinere apărut în numărul 42 al publicaţiei AXA, din 1-15 iulie 2010:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş - axa românismului din Ardeal

Redacţia revistei AXA - revistă de oceanografi e ortodoxă se solidarizează întru totul cu demersurile întreprinse de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş pentru modifi carea articolelor din proiectul Legii Educaţiei Naţionale referitoare la predarea Istoriei Românilor şi Geografi ei României în limba minorităţilor, schimbarea unor denumiri de străzi din Sfântu-Gheorghe, stoparea tendinţelor separatiste şi de enclavizare etnică a Arcului Intracarpatic.

citiţi mai departe

Răspuns la afi rmaţiile iresponsabile și provocatoare ale pastorului Laszlo Tokes referitoare la obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului „ţinut secuiesc”

$
0
0
FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ

Faţă de noile declaraţii iresponsabile şi provocatoare, de incitare a populaţiei de etnie maghiară din Arcul Intracarpatic de a obţine prin forţă autonomia teritorială a aşa-zisului „ţinut secuiesc”, formulate recent de pastorul Laszlo Tokes la Tuşnad, Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îi transmite europarlamentarului „român” următorul răspuns:
Situaţia din zona Covasna, Harghita şi Mureş nu are nimic comun cu cea din Kosovo, nici din punct de vedere istoric, nici al poziţiei geografi ce sau al implicaţiilor geopolitice, nici al structurii etnice şi confesionale a locuitorilor, ca să nu mai vorbim de cadrul legislativ şi instituţional al asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

citiţi mai departe

Despre brandul turistic al României

$
0
0

În data de 29 iulie 2010, de ziua României la Expoziţia Mondială de la Shanghai, lumea întreagă se va minuna de brandul turistic al României, „Explore the Carpathian garden” (Explorează grădina Carpaţilor), lansat de ministreasa Elena Udrea (foto). România se prezintă, aşadar, în faţa mapamondului cu o ofertă turistică despre care se afi rmă că ar fi un „brand”, adică o marcă după care serviciul turistic românesc va fi recunoscut imediat de către simplul muritor, la fel cum este recunoscută sigla autoturismelor Mercedes sau cea a băuturilor Coca Cola. Stop!

citiţi mai departe


PSD la guvernare, via PNL!?

$
0
0
Deputatul de Covasna, Horia Grama, vrea alegeri anticipate
Autor: 
Violeta Caţa

Unul din obiectivele PSD Covasna la alegerile locale din 2012 este obţinerea unui post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, dar şi a unui post de viceprimar la Sfântu-Gheorghe şi unul de viceprimar la Covasna, pe principiul reciprocităţii, conform declaraţiilor liderului Filialei, deputatul Horia Grama (foto).

citiţi mai departe

Cetăţenii de onoare ai comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe (IV) - ediţia 2010 -

$
0
0

Gheorghe Tatu - medic veterinar, născut la 11 martie 1941, în Sebeşul de Sus, judeţul Sibiu. Tatăl, Tatu Gheorghe, preot ortodox, deţinut politic 10 ani, în perioada 1953- 1964, decedat; mama Tatu Eudochia, învăţătoare - disponibilizată din învăţământ pe motive politice, decedată. Între anii 1947-1953, a urmat Şcoala Generală Avrig, judeţul Sibiu, în perioada 1953-1957, Liceul din Sighişoara, iar între 1957-1959 - Universitatea „Babeş” Cluj, Secţia Filosofi e, fiind exmatriculat din motive politice.

citiţi mai departe

Mamă

$
0
0
Inginerului Ioan Bâgiu, din Vâlcele, judeţul Covasna

Mamă, te văd cu ochi de fântână adânci,
Te văd mereu prin desiş de ani ca atunci
Când copil, ca un nufăr, la sân m-alintai
Şi-mi puneai în priviri cer albastru de mai.

Mamă, perdele de liliac înfl orit
Îţi acoperă chipul senin, fericit,
Chipul tău aplecat peste leagăn şi pat
De la care am luat gând şi sufl et curat.

Sub sprânceana de timp primăvara ţi-a-ntins
O livadă de meri peste părul tău nins
Dar anii duc zorile tale pe umeri
Şi-n tot ce e bun în viaţă te numeri.

Poetul necuvintelor vorbind despre poetul nepereche (III)

$
0
0

Din această perspectivă, este mai greu să fi e imaginat chipul lui Mihai Eminescu (foto) decât a multor altor personalităţi, chiar dacă avem cele câteva fotografi i şi mărturiile contemporanilor. Chipul lui Eminescu se recreează continuu „în câteva feluri sunt ca înfăţişare cei care-i înţeleg opera, cei care-i adaugă monada cu propria lor monadă […]. El nu putea să fi e nici înalt şi nici scund, nici gras şi nici slab, nici brunet şi nici blond, pentru că partea lui de timp sunt cuvintele lui, cuvintele lui scrise şi rămase nouă”.

citiţi mai departe

Ardealul pământ românesc ( CXI )

$
0
0

Guvernarea lui Desider Banffy „Sub guvernarea baronului Desider Banffy, care a prezidat Consiliul de Miniştri timp de patru ani, din ianuarie 1895 până în februarie 1889, politica de maghiarizare prin violenţă a atins apogeul. Banffy nu făcea niciun secret din principiile sale ultraşovine.
„Politica mea şovină, clama el, este o năzuinţă irezistibilă către un scop determinat şi către atingerea lui cu orice preţ. Acest scop este crearea unui stat unguresc unitar şi cu o singură limbă (Das Aufau des einheitlichen, einsprachigen ungarischen Staates).”

citiţi mai departe

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live