Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | .... | 17 | 18 | (Page 19) | 20 | 21 | .... | 129 | newer

  0 0

  O importantă fi lă de istorie românească din Arcul Intracarpatic, din perioada interbelică, o constituie vizita istorică a Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, în Sfântu- Gheorghe şi în toate parohiile ortodoxe din Protopopiatul Treiscaune, în primăvara anului 1922. Este prima vizită a unui ierarh ortodox, în această parte de Ţară, după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, vizită chemată să vindece răni şi să renască speranţe.

  citiţi mai departe


  0 0

  - Filmul „Hagyma Kupolas - Honfoglalas” (Cupole de ceapă - Cotropirea pământului natal), realizat de Duna TV, a rulat în mai multe localităţi din Ardeal (noiembrie 2001) pentru a demonstra „expansiunea Bisericii Ortodoxe pe pământul secuiesc”, parafrazând cuvintele politologului bucureştean Gabriel Andreescu: „Cea mai puternică expresie a naţionalismului românesc este expansiunea Bisericii Ortodoxe pe pământul secuiesc” (Csaky Zoltan - Duna TV).

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea ardeleană - Oradea

  Preşedintele Republicii Ungare, Pal Schmitt (foto), şi-a încheiat, marţi, vizita ofi cială de două zile în România, după ce a participat, la Oradea, la aniversarea a 20 de ani de la înfi inţarea Facultăţii reformate „Sulyok Istvan”, precum şi la sărbătorirea a 10 ani de la înfi inţarea Universităţii Creştine „Partium”.
  Şeful statului ungar a apreciat, cu acest prilej, activitatea europarlamentarului Laszlo Tokes, vicepreşedinte al PE, despre care a spus că este „un erou”, la fel cum este „Vaclav Havel pentru cehi”.

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea ardeleană - Covasna

  Mofetele, apele minerale, băile termale şi pârtiile de schi sunt principalele produse turistice pe care judeţele Covasna şi Harghita le vor promova la ediţia din acest an a Târgului de Turism al României, care se va deschide peste două zile la Bucureşti.

  citiţi mai departe


  0 0

  Unul din cele mai pasionate jocuri de prin „ţinutul secuiesc” este cel „de-a plăcuţele”. E greu să-l încadrezi într-o categorie anume: nu e nici joc de noroc, nici sport, nici nu dezvoltă perspicacitatea, nici distrează pe nimeni; ba, am spune, dimpotrivă. Nu e legal (pentru că în legislaţia noastră sunt precizări exacte în acest sens), dar nici ilegal, pentru că autorităţile statului în teritoriu (prefectură, parchet, poliţie, jandarmerie) moţăie de-a-n picioarelea, dacă nu-s furate de-a binelea de somnul… iresponsabilităţii.

  citiţi mai departe


  0 0

  De curând, s-au încheiat manifestările dedicate aniversarii a 20 de ani de existenţă şi, fireşte, de activitate a Fundaţiei „Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna.

  citiţi mai departe


  0 0

  În perioada 22 octombrie - 3 noiembrie, în municipiul Sfântu- Gheorghe, judeţul Covasna, la fel ca în toată Ţara, au loc mai multe manifestări prilejuite de Ziua Armatei Române, dar şi de Ziua Vânătorilor de Munte.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Lazăr Lădariu

  Privind în urmă, la cei aproape doi ani de la alegerile parlamentare şi la un an de la cele prezidenţiale, românul se întreabă: oare ce ar putea cuprinde un „bilanţ” al dezastruoasei guvernări în actuala stare de boală a unei societăţi traumatizate de scursura politică actuală, copleşită de incompetenţă şi imoralitate ca de un blestem? Receptarea realităţii într-o tranziţie extrem de prelungită, însoţită de precara morală a Puterii slăbănoage şi trădătoare, conduce spre fi reştile, aşteptatele, concluzii.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 10/25/10--08:43: Aşa încep dictaturile
 • Suntem bolnavi. Fără scăpare. Presa a devenit o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, alături de droguri şi terorism, pentru că hiena care conduce Cosa Nostra e în război deschis cu doi moguli. Pentru că, explică doct un consilier prezidenţial, Iulian Fota, „presa minte foarte mult”. De ce să ne mai mirăm atunci că o „colegă” de breaslă, pe numele ei Andreea Pora, propune, cu o seninătate vecină cu prostia, închiderea posturilor de televiziune care-l toacă pe cel care, vorba unui blogger, „mănâncă rahat cu tacâmurile regale”.

  citiţi mai departe


  0 0

  - Domnule Doru Decebal Feldiorean, ştim că luni, pe 25 octombrie 2010, de Ziua Armatei Române, în judeţul Covasna va avea loc încă un eveniment important.
  - Da. Este, într-adevăr, un eveniment important, deoarece Biroul Politic al Partidului Conservator se întruneşte, în premieră, în judeţul nostru. După ce, dimineaţa, împreună cu preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, cu vicepreşedintele Bogdan Diaconu şi cu alţi lideri ai formaţiunii vom depune o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Sfântu- Gheorghe, la ora 11, la Hotelul Clermont din oraşul-staţiune Covasna, vom participa la şedinţa Biroului Politic. Apoi, liderii Partidului Conservator vor susţine, în jurul orei 13, o conferinţă de presă.

  citiţi mai departe


  0 0

  În data de 19 noiembrie va avea loc şedinţa de lucru a Consiliului Naţional Secuiesc în sala de şedinţe a Parlamentului ungar. Această hotărâre a fost adoptată sâmbătă, la Sfântu-Gheorghe, în cadrul şedinţei Comisiei Permanente. Este planifi cat ca la evenimentul de la Budapesta se fi e invitaţi premierul Orban Viktor, conducătorii guvernului ungar, Schmitt Pal, preşedintele republicii, conducătorii fracţiunilor parlamentare ungare şi alţi oaspeţi de rang înalt.

  citiţi mai departe


  0 0

  Reprezentanţii partidelor guvernamentale au subliniat susţinerea aspiraţiilor autonomiste ale maghiarimii de peste hotare şi şansa istorică a unifi cării naţiunii, în cadrul conferinţei pe tema autonomiei, desfăşurată în 18 septembrie, la Budapesta,

  citiţi mai departe


  0 0

  Prefectul judeţului Covasna, fostul membru UDMR Gyorgy Ervin, a depus, cu prilejul Zilei Armatei Române (25 octombrie), o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Sfântu-Gheorghe. Ne întrebăm şi noi, asemenea colaboratorului Dan Tanasă, mai zilele trecute, pe blogul personal, oare de ce era Gyorgy Ervin singur cuc la acest Ceremonial militar şi religios? Nu s-a mai găsit niciun coleg din instituţie care să fi e alături de prefect atunci când, reprezentând Guvernul României, acesta a adus un omagiu Eroilor Neamului?

  citiţi mai departe


  0 0

  Continuăm, în această ediţie, cu o nouă lecţie de strategie şahistă.
  Unul din procedeele strategice tipice este izolarea unei figuri adverse. Numeroase exemple de acest fel găsim în creaţia fostului campion mondial Jose Raul Capablanca (foto). În cartea sa „Bazele jocului de şah”, Capablanca scrie: „Maestrul se străduieşte adesea, în timpul unei partide, să îndepărteze una din figurile adverse din zona în care se desfăşoară lupta. Un cal sau un nebun ies din joc, fiind izolaţi. Din acest moment se poate trage concluzia că poziţia este câştigată, deoarece partea adversă joacă, practic, cu o figură în minus.”

  citiţi mai departe


  0 0


  Albul mută şi dă mat în două mutări (#2)


  Creaţia compozitorului român pare un fragment dintr-o partidă practică şi acest „aspect natural” nu este foarte des întâlnit în problemistica şahistă. Tocmai naturaleţea poziţiei ne-a determinat să o alegem pentru astăzi.

  Soluţia problemei:

  citiţi mai departe


  0 0
 • 11/02/10--07:38: România în cădere liberă
 • Avem o ţară extraordinară, frumoasă, bogată şi înzestrată de Dumnezeu cu multe daruri. Şi, cu toate că suntem aici de peste 2000 de ani, acum, în 2010, suntem un popor subjugat. Suntem un popor condus de Fondul Monetar Internaţional (FMI). FMI face legea în România, iar Guvernul slugarnic Boc execută ordinele fără să crâcnească. Oamenii stau paralizaţi şi imobili, şi asistă în tăcere, dar stupefi aţi la genocidul FMI şi al Guvernului Boc V împotriva românilor şi a României.

  citiţi mai departe


  0 0

  Şi în acest an, Fundaţia „Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, îşi omagiază patronul spiritual, omagiază trecutul pentru a putea clădi viitorul. Astfel, se vor derula câteva acţiuni sub genericul 411 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba-Iulia şi realizarea primei Uniri a Ţărilor Române. Ne aflăm, iată, la cea de-a XXI-a ediţie a manifestărilor Mihai Viteazul şi Visul Unirii.
  Evenimentul va debuta duminică, 31 octombrie 2010, la ora 12:30, în faţa Grupului Statuar „Mihai Viteazul”. După săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii, credincioşii, cetăţenii prezenţi la Catedrala Ortodoxă din municipiul reşedinţă se vor îndrepta spre Piaţa „Mihai Viteazul”, acolo unde profesorul Vasile Stancu va susţine evocarea Mihai Viteazul - primul unificator de Ţară şi de Neam.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 11/02/10--07:49: Nebunul
 • Replică la cartea „Nebunul” a ieromonahului Savatie Baştovoi

  Lume multă, piaţa plină
  Strânşi ciorchine-n dimineaţă,
  Oameni strigă, se amuză
  De un om nebun în piaţă.

  În accesul grav al clipei
  Faţa-i râde, ochii-s plânşi,
  Răzbunare pe oricine
  Par să ceară pumnii strânşi.

  citiţi mai departe


  0 0

  În vara care s-a încheiat, cunoscutul istoric Petre Ţurlea (foto) ne-a dăruit o nouă carte - „Carol al II-a şi Camarila Regală”. Este cea de-a XVIII-a scrisă în ultimii 20 de ani, alături de volumele ediţiilor îngrijite din seria „Scrisori către Nicolae Iorga” (vol. III, IV, V şi VI - partea I şi a II-a, pentru care a primit Premiul Academiei Române în anul 2005), a volumului cuprinzând expunerile marelui istoric Nicolae Iorga - „Prelegeri la Vălenii de Munte”, şi a lucrării „Nicolae Iorga şi Universitatea din Cluj”, publicată în colaborare cu Stelian Mândruţ.

  citiţi mai departe


  0 0

  Teoretic, Germania dimensiona aportul României şi al celorlalte state angrenate în război în funcţie de propriile perspective militare şi diplomatice. La rândul ei, România avea libertatea, nefi ind legată de Germania printr-un tratat de alianţă, de a limita sau chiar de a înceta participarea la război alături de Germania, potrivit intereselor naţionale majore. În practică, situaţia s-a prezentat oarecum diferit: evoluţiile politico-diplomatice şi militare au determinat Germania să adopte o poziţie din ce în ce mai intransigentă faţă de ţările aliate şi de cele ocupate, prin cereri sporite în ceea ce priveşte contribuţia economică la războiul comun şi prin limitarea libertăţii de acţiune a partenerilor de coaliţie.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 17 | 18 | (Page 19) | 20 | 21 | .... | 129 | newer