Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 20 | 21 | (Page 22) | 23 | 24 | .... | 130 | newer

  0 0
 • 11/23/10--09:22: SUNET DE CLOPOT
 • Stând lângă focul care pâlpâie sclipind,
  Ascult în nopţi tăcute cu o plăcere clară,
  Duioase amintiri din depărtări de gând,
  Când clopotele sună în liniştea de-afară.

  Ne cheamă la închinare în sfi ntele biserici,
  S-aducem adorare Stăpânului ceresc,
  În izul de tămâie cu flori şi lumânări,
  Primi-vom alinare, îngenunchind sfios.

  citiţi mai departe


  0 0

  Una din cele mai frumoase clădiri din oraşul nostru este fostul sediu - dat în folosinţă la începutul secolului trecut - al colegiului pedagogic de stat cu predare în limba maghiară, care în prezent este colegiul românilor stabiliţi aici după perioada menţionată, botezat cu numele lui Mihai Viteazul.

  citiţi mai departe


  0 0

  Pământul Secuiesc are nevoie de autonomie teritorială, bine ar fi să beneficieze de ea şi judeţele Bihor şi Satu-Mare - această aspiraţie reprezintă oarecum un consimţământ general în societatea maghiară transilvăneană. Problema e că fiecare, în cazul în care revendică autonomia, aspiră la ea în moduri diferite.

  citiţi mai departe


  0 0

  În cadrul şedinţei Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania desfăşurată la Oradea - şedinţă condusă de Tokes Laszlo - s-a lansat şi ideea înfi inţării unui nou partid. Noua formaţiune ar fi înfi inţată în baza sistemului de valori asumat de douăzeci de ani şi reprezentat de către Tokes Laszlo.

  citiţi mai departe


  0 0

  Cele 11 voturi pentru, exprimate de consilierii maghiari, au repurtat o victorie zdrobitoare asupra voturilor de respingere exprimate de consilierii români.
  Problema drapelului fusese fixată pe ordinea de zi în urmă cu o lună, însă iniţiatorul ei, viceprimarul Thiesz Janos, şi-a retras proiectul. Proiectul drapelului a fost afişat timp de o lună la Primărie, însă nu s-au înregistrat niciun fel de observaţii. Proiectul de hotărâre a fost modificat în cadrul şedinţei. Consilierul Gyero Jozsef a făcut propuneri pentru completarea aspectelor juridice.

  citiţi mai departe


  0 0

  Scriam, în urmă cu două ediţii, despre ciudăţenia de bolovan care a înlocuit tăbliţa legală de intrare în localitate la Apaţa, în judeţul Braşov, acolo unde „polgarmester” e membrul UDMR Boloni Iuliu. Ei bine, ne-am continuat drumul pe malul stâng al Oltului şi - ce credeţi? -, „mai la vale”, în următoarea comună braşoveană, Ormeniş, observăm că un alt primar unional persiflează legea, adică H.G. 1206/2001, şi montează tăbliţa de „bun venit” tot după cum îl taie capul. Trebuie să ştiţi că prefect

  citiţi mai departe


  0 0

  Continuăm, în această săptămână, lecţiile de strategie cu o temă mereu actuală.
  Nebunul, datorită faptului că este o figură cu rază lungă de acţiune, este mai tare decât calul în poziţii deschise cu pioni pe ambele flancuri, în timp ce calul (singura figură care poate sări peste celelalte piese) este superior nebunului în poziţii blocate, închise.
  Calul câştigă mult în forţă dacă poziţia sa poate fi consolidată pe un câmp central sau pe un câmp din apropierea centrului. De obicei, calul este considerat de aceeaşi forţă cu nebunul, dar în funcţie de particularităţile poziţiei, această apreciere se poate modifi ca. Calul se poate dovedi mai tare decât nebunul şi dacă jocul se desfăşoară pe un singur flanc. În acest caz, el poate coopera foarte bine cu dama.

  citiţi mai departe


  0 0

  Capitolul al doilea, care reprezintă două treimi din economia lucrării, intitulat „România sub stăpânirea Camarilei Regale”, debutează cu o prezentare a tabloului socio-politic al forţelor interne şi externe, favorabile sau interesate în „restaurarea” pe tronul Ţării a prinţului Carol, forţe net favorabile acestuia.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 11/23/10--09:47: Miracol
 • Ţigăncilor din Vâlcele, judeţul Covasna

  Vin ţigăncile pe plai
  Zmeură în coş purtând
  Deşi s-au sculat cu zorii
  Ostenite, vin cântând.

  Vin în şir, purtând în coşuri,
  Truda zilei, de cu zori
  Bob cu bob, precum albina
  Colindând din flori în flori.

  Bob cu bob au strâns în coşuri
  Bătând plaiuri şi poteci
  Iar la cumpăna amiezii
  Au cătat izvoare reci.

  Se-nserează, astrul zilei
  Asfi nţind pe-un cer senin,
  Cată-n coşuri la ţigănci
  Şi le umple de rubin.


  0 0

  În continuarea acţiunilor comune desfăşurate de trupele române şi germane pot fi amintite: luptele ofensive pentru forţarea Nistrului (17-19 iulie 1941); ofensiva dintre Nistru şi Nipru, începută la 21 iulie 1941; cooperarea pe frontul din Crimeea, acţiuni în timpul cărora „comandamentele române şi ofiţerii au păstrat şi păstrează raporturi cordiale cu comandamentele şi ofiţerii germani, existând o bună camaraderie, atât pe câmpul de luptă, cât şi în relaţiile curente”.

  citiţi mai departe


  0 0

  Intoleranţa ungară, cauza primordială a prăbuşirii monarhiei dualiste

  „Planul federalist din 1906 a eşuat din cauza împotrivirilor maghiare. Nu este hazardat de a afi rma azi că, dacă în 1906 ambiţiile nemăsurate ale ungurilor n-ar fi pus stavilă reorganizării monarhiei dăunătoare pe baze federaliste, istoria Europei n-ar fi cunoscut grozăviile războiului din 1914 şi, deci, nici pe acele ale războiului din 1939, consecinţă implacabilă a primului război mondial.
  Oamenii politici clarvăzători, publicişti, şi ziarişti cu renume mondial au fost unanimi în a recunoaşte că politica intolerantă a ungurilor faţă de naţionalităţi a produs în centrul Europei un focar de nelinişti şi tulburări, extrem de periculos pentru pacea întregului continent.

  citiţi mai departe


  0 0

  După înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, deşi Ziua Naţională a Regatului României era 10 mai, ziua de 1 decembrie benefi cia de un loc distinct în conştiinţa românilor de pretutindeni, fiind sărbătorită de toată suflarea românească. Atunci când norii negri ai războiului şi ai revizionismului se arătau tot mai ameninţători la orizont, în această zi erau organizate ample acţiuni ale mişcării anti-revizioniste.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 11/23/10--12:52: Basarabia pe cruce
 • Se urcă Basarabia pe cruce
  Şi cuie pentru ea se pregătesc
  Şi primăvara jertfe noi aduce
  Şi plânge iarăşi neamul românesc.

  Noi n-avem niciun drept la fericire,
  Mereu în casă moare cineva
  Şi n-are ţara dreptul să respire
  Şi nici pe-acela, simplu, de-a visa.

  citiţi mai departe


  0 0

  Cu ocazia unui simpozion organizat de CRINI (Centrul de Studii asupra Identităţii Naţionale şi a Interculturalităţii) la Nantes, Franţa, având ca temă „Transilvania în România post-comunistă” (27-28 martie 1998), un plan de regionalizare a României şi, inclusiv, a Transilvaniei, a fost prezentat de profesorul Kovacs Peter, de la Universitatea din Miskolc.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Dan Tanasă

  UDMR-istul Ballo Jozsef (foto), primarul comunei Ciceu, judeţul Harghita, a uitat, se pare, că instituţia publică pe care o conduce se află în România, şi nu în Ungaria. Aceasta ar putea fi o explicaţie pentru faptul că pagina oficială de internet a Primăriei Ciceu este redactată exclusiv în limba maghiară. Pagina de internet nu găzduieşte nici măcar denumirea localităţii în limba română.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Dan Tanasă

  Hotărârea nr. 158/2010, adoptată în octombrie de către Consiliul Local Târgu-Secuiesc, judeţul Covasna, condus de PCM-istul Racz Karoly, primarul municipiului, reprezintă un nou exemplu evident al modului violent şi lipsit de scrupule în care „liderii” comunităţii maghiare din România îi epurează etnic pe românii din Covasna şi Harghita. Denumirile atribuite, prin această hotărâre, unor străzi din municipiul Târgu-Secuiesc vorbesc de la sine: patru denumiri ale unor „personalităţi” maghiare, niciuna românească.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 11/23/10--13:19: Să râdem cu Gyorgy Ervin!
 • Autor: 
  Dan Tanasă

  Nu cred că se mai pune problema unei neclarităţi în ceea ce priveşte cauzele mizeriei în care se zbate România acum. Personal, cred că una dintre cauzele majore ale acestei mizerii este prostia instituţionalizată, ridicată la rang de politică de stat, în care indivizi greţoşi angrenează instituţii ale statului în situaţii nu doar penibile, ci, ceea ce ne afectează pe toţi, de cele mei multe ori ilegale.

  citiţi mai departe


  0 0

  În perioada 10-12 noiembrie 2010, în judeţul Covasna s-a desfăşurat un studiu ce a avut ca scop evaluarea stării de sănătate a copiilor, respectiv a femeilor însărcinate, prin detectarea anemiei feriprive, copiii incluşi în acţiunea de cercetare fi ind de la nou-născuţi până la vârsta de 25 luni.

  citiţi mai departe


  0 0

  Mă adresez cititorilor cu privire la un caz petrecut în familia mea, cu scopul evitării unor eventuale fraude asemănătoare prin informarea opiniei publice. Cazul în sine este o inducere în eroare a autorităţilor cu complicitatea fostului secretar al oraşului Baraolt.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 11/23/10--13:30: SPRE LUARE AMINTE!
 • Autor: 
  Lazăr Lădariu

  Trăgând linie şi făcându-şi, cu enormă satisfacţie, socotelile, în anul 2000, după 10 ani de prezenţă în Parlamentul României, în postura aceea care o defi neşte ca struţo- cămilă, adică nici uniune culturală, nici partid, în noul „Program electoral 2000”, UDMR făcea o trimitere la anul 1996, când a intrat la guvernare în coaliţia CDR, considerată perioada „decisivă pentru comunitatea naţională maghiară din România”.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 20 | 21 | (Page 22) | 23 | 24 | .... | 130 | newer