Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

Sfidarea continua

0
0

Acum e clar pentru toată lumea că trăim în Ţara lui Papură Vodă? Deşi a trecut o lună de la ziua maghiarilor de pretutindeni (15 martie), prilej cu care steagul Ungariei a fost arborat ilegal pe Consiliul Judeţean Covasna, nicio instituţie a Statului Român nu se sesizează de faptul că respectivul stindard este încă acolo. Alo, regimul şantajat Băsescu-Boc, se aude?!

13.04.2011


Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.259, 09.04.2011; Titlu: Campanie pentru limba noastră maternă, Semnează: Vary O. Peter

0
0

La Consiliul Judeţean Covasna a avut loc conferinţa intitulată Utilizarea limbii materne în Trei Scaune care urmăreşte un ţel practic, şi anume acela ca maghiarii să se folosească de posibilităţile oferite de lege şi să utilizeze limba maternă acolo unde este posibil.

citiţi mai departe

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.263, 14.04.2011; Titlu: Despre autonomie în Consiliul Europei

0
0

În cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, parlamentarii au discutat despre raportul privind Gruzia. Gaudi Nagy Tamas, membru al delegaţiei ungare, a accentuat în legătură cu raportul: Ar trebui să analizăm toate statele membre ale consiliului, mai ales cele care au făcut parte din fostul bloc sovietic şi în cadrul cărora comunităţile naţionale se confruntă cu probleme asemănătoare.

citiţi mai departe

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 68, 07.04.2011; Titlu: Conferinţă despre utilizarea limbii

0
0

Cu suportul Fondului Pământ Natal, Consiliul Judeţean Covasna organizează în ziua de 8 aprilie o consfătuire profesională pe tema soluţionării în limba maghiară a problemelor în cadrul autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, cu participarea în special a edililor localităţilor din judeţ. Scopul manifestării este popularizarea, în rândul locuitorilor, a utilizării formularelor-tip şi a documentelor accesibile şi în limba maghiară.

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 66, 05.04.2011; Titlu: De ce se depun coroane la monumentul de la Aita-Mare?, Semnează: Bojte Ferenc

0
0

Cu ocazia zilei jandarmeriei române, au fost din nou depuse coroane la crucea de marmură din parcul central din Aita-Mare, ridicată în memoria jandarmilor români Tatu Ioan şi Grideanu Ioan, căzuţi în sat la 26 septembrie 1921.

citiţi mai departe

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 67, 06.04.2011; Titlu: Adieri care înteţesc focul, Semnează: Roman Gyozo

0
0

Cei ce cunosc realitatea românească, ştiu că relaţia româno-maghiară nu a fost niciodată una idilică. Cel mult liderii partidelor majoritare au atenuat, la ordinul străinătăţii, intensitatea sonorităţii vocilor naţionaliste. Marea prietenie a fost prezentă doar în discursurile festive ale politicienilor. În realitate, jarul era înteţit sub cenuşă, ca nu cumva să se stingă fl acăra naţionalismului exacerbat.

citiţi mai departe

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 65, 04.04.2011; Titlu: Opinii

0
0

În Transilvania şi Ţinutul Secuiesc simţim foarte mult lipsa şcolilor şi străzilor care poartă numele acestui criminal în masă, Avram Iancu! Încetul cu încetul, faptul că nu locuim pe o stradă cu denumire românească va constitui un dezavantaj! Iancu este cel care a ucis copii nevinovaţi, femei în vârstă nevinovate. De ce nu strigă şi acum ombudsmanii, cum o fac atunci când aud numele lui Wass Albert? N-au decât să denumească dincolo de munţi străzi cu ce nume vor! Aici, noi nu avem nevoie!

Cuvinte de duminică de Lucilia Dinescu

0
0

Lucilia Dinescu, din Arad, are o poezie ca o haină de duminică şi face parte din acel segment de trăitori frenetici într-un cuvânt, care se identifică cu vâltoarea flăcării perpetue pentru a da o anumită proiecţie luminii cuvântului, să te facă părtaş la fantasticele călătorii imaginare în tonul istoriei noastre, să te aducă în miezul meditaţiei asupra destinului sau în universul sensibil al umanului imediat. Poeta are un ochi contemplativ veşnic deschis spre tot ce înseamnă dimensiunea umană, scrisul său având o bună tangentă cu o notă patetică, pe alocuri, dar fără să se abandoneze într-un perimetru sumar.

citiţi mai departe


EUROPA SECRETĂ de Vlad Hogea

0
0

Vlad Hogea este doctor în Istorie, expert în Comunicare şi Relaţii Publice, lector universitar, om politic (membru al Partidului Conservator), director general al Grupului de Presă Media Bloc (care editează revistele „Nastratin”, „Business Adviser”, „Business Point” şi „Anunţ Exclusiv”), colaborator al săptămânalului regional de atitudine şi cultură „Condeiul ardelean”, autor de cărţi, studii istorice, juridice şi de politologie, articole, eseuri, interviuri, fotoreportaje. Din februarie 2010, este realizatorul şi prezentatorul emisiunii „Filmul sau Viaţa?”, de la Antena 2.

citiţi mai departe

Izvorul Tămăduirii

0
0
Autor: 
Pr. Nicolae Bota

În Vinerea Luminată, Ortodoxia sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin, care face referire la o vindecare miraculoasă a unui orb ce şi-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită din ordin împărătesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”.

citiţi mai departe

Antal Arpad: „Va fi o stradă «Avram Iancu» la Sfântu-Gheorghe, când va fi una «Gabor Aron» la Abrud”

0
0
Actualitatea ardeleană - Covasna

Primarul municipiului Sfântu- Gheorghe, Antal Arpad (foto) (UDMR), a declarat joi (14 aprilie 2011 - n.r.), în cadrul unei conferinţe de presă, că va exista o stradă cu denumirea „Avram Iancu” în capitala judeţului Covasna doar în momentul în care va fi una „Gabor Aron” la Abrud.

citiţi mai departe

Horia Grama cere criteriile pe baza cărora s-a decis mutarea Spitalului din Vâlcele

0
0
Actualitatea ardeleană - Covasna

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat joi (14 aprilie 2011 - n.r.), în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a solicitat ministrului Sănătăţii să-i prezinte motivaţia deciziei de a desfiinţa Spitalul de Patologie Neuromusculară din Vâlcele şi de a-l muta la Întorsura-Buzăului.
Horia Grama a ţinut să sublinieze că a solicitat acest lucru deoarece Ministerul Sănătăţii şi PD-L Covasna îşi „pasează” reciproc asumarea deciziei, dar şi pentru că din punctul său de vedere, precum şi al pacienţilor şi cadrelor medicale de la Vâlcele, nu se justifică relocarea spitalului.
„Unde-i adevărul? Pe de o parte, consilierul ministrului declară că iniţiativa aparţine PD-L Covasna, iar liderii PD-L spun că vor ca spitalul să rămână în locaţia actuală”, a declarat Horia Grama.

citiţi mai departe

De la „pi pietrele cele mai sigure la edificiul României Mari” la autonomia teritorială pe criterii etnice!

0
0
Autor: 
Lazăr Lădariu

Şedinţa din 19 februarie 1920 a Adunării Deputaţilor a fost condusă de istoricul Nicolae Iorga. Preşedinte fiind al Adunării Deputaţilor (Camera Deputaţilor de azi), savantul i-a dat cuvântul deputatului I. Fay, să se adreseze Adunării, în numele secuilor din Transilvania, în primul Parlament al României Mari de după 1 Decembrie 1918, cu formularea succintă: „Domnul dr. I. Fay”.

citiţi mai departe

N-ar fi rău deloc să avem în vedere modelul australian!

0
0

România are o istorie bimilenară; Australia, una duoseculară. Iar australienii nu sunt prea interesaţi de genealogie, pentru că, mulţi dintre ei, la rădăcini ar găsi vreun infractor, deportat din Regatul Marii Britanii, într-o temniţă mult mai largă şi păzită în mod natural de apele Pacificului.

citiţi mai departe

Un român îşi apără aurul

0
0

Degajat, cu multă stăpânire de sine, domnul Aurel Sântimbrean, geolog, cu mulţi ani de muncă la Roşia Montană, este primul român, implicat sufl eteşte, care apare la televiziunea publică, în problema preconizatului furt al aurului din Munţii Apuseni.

citiţi mai departe


Îndreptarea păcătosului

0
0

HRISTOS A ÎNVIAT! A răscumpărat toate păcatele omenirii. Ne-a dat posibilitatea de a ne mântui, de a ne ierta, în marea Sa, şi de neînţeles pentru noi, milă. Ortodocşii se bucură mult de aceste taine, le aduc cinstire, şi se străduiesc să câştige mântuirea printr-o convieţuire creştinească.

citiţi mai departe

Veteranii, simboluri ale istoriei trăite

0
0

În fiecare an, la 29 aprilie se serbează Ziua Veteranilor Cu 66 de ani în urmă - veteranii - parte a tezaurului uman al oştirii române se întorceau din cele patru zări unde plecaseră la chemarea ţării să lupte, să sângereze şi să se jertfească pentru reîntregirea teritoriului naţional amputat prin forţă şi dictate. Aveau piepturile acoperite de decoraţii, gândurile înţesate de visuri, mulţi cu urmele schijelor şi gloanţelor duşmane în corp. Erau consideraţi simboluri vii ale istoriei trăite, primiţi cu fl ori şi lacrimi de bucurie şi recunoştinţă.

citiţi mai departe

Record de Guiness Book la Moacşa, în judeţul Covasna: „Cea mai lungă staţie de autobuz din lume“

0
0

Cine nu a auzit de Guiness Book? Fiecare continent, ţară, regiune, metropolă, municipiu, oraş, comună, sat sau locuitor al Terrei ar fi mai mult decât onorat să se regăsească în paginile faimoasei Cărţi a Recordurilor. Se face o adevărată risipă de inteligenţă, energie, imaginaţie, resurse materiale, fi nanciare şi umane pentru această favoare deosebită.

citiţi mai departe

Comuna Voşlăbeni, o oază de românism în mijlocul „secuimii”

0
0

Comuna Voşlăbeni, ce are în componenţă satele Voşlăbeni şi Izvorul-Mureşului, este o aşezare situată în interiorul Carpaţilor Orientali, la poalele Dealului Cocoşelul, în partea de sud a Depresiunii Giurgeului, pe traseul drumului european 578, care leagă municipiile Reghin şi Sfântu-Gheorghe, via Topliţa Română, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc, Băile Tuşnad. Localitatea harghiteană, care este una cu populaţie majoritar românească în „plină secuime”, are o dublă atestare documentară ce datează din secolul al XVII-lea, respectiv una din 1630 şi alta din 1677.

citiţi mai departe

De la „vrem autonomie secuiască” la „vrem o patrie secuiască”!

0
0
Autor: 
Ilie Şandru

Pe undeva chestiunea este logică, timpul nu stă pe loc, după cum nici doleanţele „secuilor” nu pot fi tot aceleaşi. Lumea s-a cam săturat de acea „arie” a autonomiei secuieşti care se tot „cântă” pe toate gamele posibile şi imposibile, muzicale şi mai puţin muzicale, de ani buni. Doar este arhicunoscut vechiul dicton „scopul scuză mijloacele”!

citiţi mai departe

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live