Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

Provocare neruşinată la Topliţa Română

$
0
0

Către Consiliul Local al Municipiului Topliţa

Asociaţia Culturală „Dr. Urmanczy Nandor” Egyesulet din Topliţa, se adresează consiliului local deoarece intenţionează să amplaseze în municipiul Topliţa o statuie (bust din bronz) a lui Dr. Urmanczy Nandor (1868- 1940), care s-a născut în Topliţa şi tot aici a fost înmormântat. Vă rugăm prin prezenta să identificaţi o locaţie în parcul central, unde să se poată fi amplasată această statuie.
Cu ce a contribuit pentru dezvoltarea Topliţei:
- A fost deputat timp de 16 ani (1902- 1918), într-o circumscripţie electorală unde majoritatea votanţilor erau de etnie română.

citiţi mai departe


Câteva aspecte referitoare la starea generală a localităţilor judeţului Treiscaune, în anul 1923

$
0
0

Dintr-un raport înaintat Ministerului de Interne, în anul 1923, de către Prefectura judeţului Treiscaune, referitor la situaţia administrativă, economică şi socială a localităţilor judeţului, prezentăm câteva aspecte generale.

citiţi mai departe

Adevărata imagine a Craiului Iancu, în mărturiile contemporanilor săi (X)

$
0
0

Avram Iancu şi Vasvari Pal „Cele petrecute în casa Iancului le-am descris eu în «Memoriul» meu («O lacrimă fierbinte»), pag. 48, dar fiindcă acel dialog are nu numai o însemnătate istorică, ci acela este o parte semnificativă din biografia lui Vasvari şi a lui Iancu, voi reproduce aici un pasagiu: ...
Abia am sosit şi abia au făcut cunoştinţă cei doi tineri şi în cinci minute s-a încins o dispută foarte înfocată între ei. Credeai că nu acum se vedeau pentru prima oară, ci că sunt doi antagonişti, care de mult aşteptau unul după altul, ca să-şi continue o dispută nefinită. După prânz ni se aduseră caii ca să plecăm la munte. Ne-am luat ziua bună de la căseni; Iancu şi Vasvari au ieşit până în curte discutând. Când era să încalece Vasvari, Iancu îi zise:

citiţi mai departe

ARDEALUL PĂMÂNT ROMÂNESC (- CXLII -)

$
0
0

„În 1857, Karl F. v. Czornig tipăreşte la Viena, ca anexă la monografia intitulată Ethnographie der Osterreichischen Monarchie, o hartă în care frontiera etnică româno-maghiară de la vestul României coincide aproape pe întreaga ei întindere cu frontiera româno-ungară din 1920. În regiunea Bihorului ea depăşeşte frontiera politică din 1920 şi, urmând cursul Crişului Negru, ajunge până în satele Szaka şi Dorgoş de pe teritoriul unguresc.

citiţi mai departe

„Nu! Nu! Niciodată! Redobândirea hegemoniei maghiare în Bazinul Carpatic în documente.“ Cronologia acţiunilor budapestane şi udemeriste (LII)

$
0
0

Din 1880 începe maghiarizarea masivă a numelor de localităţi, a toponimiei şi a numelor de persoane, asupra acestora din urmă presiunea crescând continuu, vizând cu deosebire funcţionarii. Ministerul de Interne trimite tuturor comitatelor o lucrare cu titlul „Cum să ne maghiarizăm numele” (1898), cu ordinul ca funcţionarii să răspândească în cercuri cât mai largi această mişcare de însănătoşire. Moto-ul lucrării era „Nu numai nobleţea, ci şi numele obligă”.

citiţi mai departe

Mă poartă gândul

$
0
0
Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat a treia zi din morţi

Mă poartă gândul spre zarea de aur şi lumină,
Spre piscul armoniilor cereşti, mângâitoare,
Unde-nfloresc petalele de dragoste divină
Sub cântecul serafic al vieţii viitoare.

Mă poartă gândul lângă hrisov de milă, de-ndurare
Ce-aşterne-n ochii lăcrămând sclipiri de fericire,
Cupa durerii s-o azvârl în neagra depărtare
Sorbind din plin mireasma faptelor de mântuire.

citiţi mai departe

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.265, 16.04.2011; Titlu: Ultima bătălie care se duce pentru limba noastră, Semnează: Kadar Gyula

$
0
0

Ca bagaj de cunoştinţe istorice şi politice, ultima bătălie (Beder Tibor: Ultima bătălie, Editura Pro Print, Miercurea-Ciuc, 2011) este o evaluare în care cititorul se confruntă şi cu experienţele unei vieţi anevoioase. Beder Tibor arată că în Ţara Transilvaniei, maghiarii, secuii, românii, saşii şi armenii au găsit, de-a lungul istoriei, un cămin comun, însă câte limbi vorbeau, în atâtea feluri au interpretat lumea înconjurătoare.

citiţi mai departe

Site-ul www.erdely.ma, 18.04.2011; Titlu: Program de bilingvism

$
0
0

Se desfăşoară, la Sfântu-Gheorghe, ciclul de instruiri organizat de către Mişcarea de Angajament Civic, susţinut de Colegiul de Educaţie şi Instruire din cadrul Fondului Pământul Natal. Proiectul Folosirea limbii maghiare în Protecţia copilului şi în Asistenţa socială este parte organică a programului nostru Bilingvism.

citiţi mai departe


Muzeul Naţional de Istorie a României a înapoiat documente vechi Eparhiei Reformate din Ardeal

$
0
0
Actualitatea ardeleană - Cluj

Mai multe documente, vechi de câteva sute de ani, au fost înapoiate, de Muzeul Naţional de Istorie a României Eparhiei Reformate din Ardeal.

citiţi mai departe

Autobuzul supraetajat, din nou la dispoziţia turiştilor

$
0
0
Actualitatea ardeleană - Braşov

Autobuzul supraetajat achiziţionat, în urmă cu 3 ani, de Consiliul Judeţean Braşov şi-a reînceput, vineri, programul de plimbare pentru turiştii care vizitează oraşul.
Autobuzul efectuează câte două curse în zilele de joi şi vineri, la orele 12.00 şi 14.00, iar sâmbăta şi duminica câte patru curse, prima la ora 10.00, apoi la ora 12.00, 14.00 şi ultima la ora 16.00. În zilele ploioase, autobuzul nu este la dispoziţia turiştilor.

citiţi mai departe

PSD reclamă pasivitatea autorităţilor faţă de materialele iredentiste vândute la Sfântu-Gheorghe

$
0
0
Actualitatea ardeleană - Covasna

Reprezentantul PSD în Consiliul Local al municipiului Sfântu- Gheorghe, Rodica Pârvan (foto), a reproşat, luni, autorităţilor locale faptul că i-au permis harghiteanului Csibi Barna să comercializeze materiale cu caracter iredentist în târgul organizat la sfârşitul săptămânii trecute cu prilejul Zilelor oraşului, susţinând că ea a fost cea care a sesizat Poliţia în acest caz.
Rodica Pârvan a declarat luni, în plenul şedinţei Consiliului Local Municipal, că, din păcate, nici Poliţia nu şi-a făcut aşa cum trebuie datoria, pentru că, după cum susţine ea, ar fi trebuit să confişte imediat marfa şi nu să o lase la vânzare pe tarabă, timp de trei zile.

citiţi mai departe

Bartolomeu Anania şi Papa Ioan Paul al II-lea vor deveni nume de locuri publice

$
0
0
Actualitatea ardeleană - Cluj

Numele Papei Ioan Paul al II-lea şi al fostului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania (foto stânga), ar urma să devină şi numele unei pieţe şi al unui lăcaş de cultură, în urma iniţiativei deputatului Mircia Giurgiu şi a directorului Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Cluj, Leonard Horvath.
Deputatul Mircia Giurgiu a declarat, duminică (8 mai 2011 - n.r.), într-o conferinţă de presă, că se va consulta cu conducerile bisericilor în cauză şi apoi va face propunerea către Consiliul Local Cluj-Napoca.

citiţi mai departe

„Ţara Iancului - Iubirea Mea”, o asociaţie ce trebuie cunoscută de orice român

$
0
0

De curând, pe adresa Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a sosit o interesantă epistolă prin care Asociaţia „Ţara Iancului - Iubirea Mea” invită liderii ONG-urilor componente ale Forumului de a participa la Simpozionul Naţional cu tema: „Naţiunea română multimilenară din Ardeal numeric majoritară, în drepturi încă minoritară - la 600 de ani de la atestarea documentară a comunei Crişcior; Lupta şi armele sale din trecut, prezent şi viitor”.

citiţi mai departe

Lansare de carte

$
0
0

Centrul European de Studii Covasna-Harghita Lansare de carte Sâmbătă, 14 mai 2011, ora 11, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, Editura Eurocarpatica are onoarea de a vă invita la lansarea volumului Contrapunct şi disonanţe al profesorului braşovean Stelian Răducanu, care a fost, timp de mai mulţi ani, dascăl de slovă românească în localităţi din Depresiunea Întorsurii-Buzăului. Cartea va fi prezentată de profesorii Maria Stoica şi Vasile Stancu.

citiţi mai departe

Minciună și adevăr despre războiul din Afganistan

$
0
0

În data de 7 octombrie 2001, SUA şi aliaţii săi pornesc un nou război în Orientul îndepărtat care imită puţin războiul din Vietnam împotriva unei ţări sărace numită Afganistan. Cauza acestui război, după declaraţiile Casei Albe, este evenimentul terorist de la 11 septembrie, când Turnurile Gemene din New York sunt lovite de două avioane de linie deturnate printr-un atac terorist.

citiţi mai departe


O personalitate covăsneană omagiată de Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului

$
0
0

Ajunsă la cea de-a V-a ediţie, în organizarea Episcopiei Caransebeşului şi sub înaltul patronaj al Preasfinţitului Lucian, complexa manifestare aflată sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş- Severin”, a devenit tradiţională şi de mare răsunet în rândul ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, a oamenilor de artă, a specialiştilor, cercetătorilor şi arhiviştilor din întreaga ţară, din Serbia şi din Ungaria, atraşi de interesanta tematică propusă de gazde, cât şi de varietatea activităţilor.
Desfăşurate, în acest an, în perioada 1-8 mai 2011, manifestările duhovniceşti, cultural-artistice şi ştiinţifice au fost prilejuite de trei importante evenimente pe plan local şi naţional:

citiţi mai departe

Cetăţeni de onoare ai comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe, anul 2011

$
0
0

Ioan Gheorghe Brânză - operator-electrician în domeniul telefoniei, veteran de război. S-a născut pe 1 decembrie 1925, în comuna Vâlcele, judeţul Covasna. A urmat cursurile şcolii primare şi gimnaziale în comuna natală. După cedarea Transilvaniei de Nord-Est, în urma Dictatului de la Viena, în perioada 1941- 1943, s-a refugiat în România. În septembrie 1944, la vârsta de 19 ani neîmpliniţi, s-a înrolat voluntar în Armata Română.

citiţi mai departe

Laureaţii românilor din municipiul Sfântu-Gheorghe „Am primit cu bucurie Premiul PRO URBE”

$
0
0

Interviu cu Gheorghe Tatu, fost prefect al judeţului Covasna şi proaspăt premiat de către Consiliul Local Municipal

- Domnule Gheorghe Tatu, aţi revenit la Sfântu-Gheorghe pentru a primi distincţia cu care v-a onorat Consiliul Local Municipal cu prilejul ediţiei 2011 a Zilelor municipiului. Premiul PRO URBE v-a fost înmânat duminică, 8 mai, într-un cadru festiv.
- Da. Am primit cu bucurie decernarea acestui premiu care mă onorează şi-mi confirmă faptul că, ajuns la vârsta de 70 de ani, din care peste 42 i-am petrecut în acest areal geografic, demersurile mele de viaţă activă nu au rămas fără ecou.

citiţi mai departe

Cine a fost cu adevărat Urmanczy Nandor

$
0
0

De ceva vreme se agită spiritele prin municipiul Topliţa, judeţul Harghita, în sensul necesităţii unei statui a lui Urmanczy Nandor. Nu cred că mai este nevoie să reproducem aici lucrurile cunoscute despre baronul mai sus numit. În treacăt doar să spunem că unii apologeţi ai săi se arată tare vexaţi atunci când este numit grof. Poate ne explică ei care este diferenţa, în mod concret, între o denumire şi alta.

citiţi mai departe

„TOLERANŢĂ” LA RECIPROCITATE PRIN „PATRIA SECUIASCĂ”?

$
0
0
Autor: 
Lazăr Lădariu

De peste 20 de ani, lucru ştiut - şi încă prea bine! - de guvernanţii români din perioada aceasta nefastă, postdecembristă, dar, cu precădere, prea bine ştiută de românii ardeleni, obrăznicia UDMR-istă, ca şi lăcomia struţo-cămilei, mereu în goană nebună după privilegii, discriminări pozitive şi supra-drepturi, se află într-un crescendo îngrijorător! Un recent exemplu ni-l oferă, pe lângă multe alte spectaculoase călcări udemeriste prin străchini în ultima vreme, primarul Antal Arpad, din Sfântu-Gheorghe, municipiu situat în inima României.

citiţi mai departe

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live