Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | .... | 45 | 46 | (Page 47) | 48 | 49 | .... | 129 | newer

  0 0

  La sfârşitul lunii mai s-a finalizat, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu- Gheorghe, judeţul Covasna, proiectul de parteneriat educaţional „Mâini îndemânatice pe meleaguri transilvane”. În acest proiect, alături de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (înv. Stela Matei, prof. Alina Coznean, prof. Liliana Laurenţiu), au mai fost implicate încă două instituţii de învăţământ, respectiv Şcoala cu clasele I-VIII din Lunca Ozunului, judeţul Covasna (prof.

  citiţi mai departe


  0 0

  Reacţia lui Borboly Csaba la declaraţia primarului din Târgu-Mureş, Dorin Florea
  Primarul din Târgu-Mureş, Dorin Florea, a comparat în data de 8 iunie 2011 o eventuală uniune între judeţul Mureş cu Harghita şi Covasna, cu situaţia cuiva care s-ar apuca să-şi „sape grădina cu doi handicapaţi”.
  „Judeţele Harghita şi Covasna sunt judeţe mici, limitate ca economie. Doi handicapaţi (…). Exact aşa ar fi... să-ţi iei doi handicapaţi.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Lazăr Lădariu

  Recent, în sala „Avram Iancu” a Palatului Parlamentului României, a avut loc (din iniţiativa lui Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, prof. univ. dr. Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, şi dr. Ioan Lăcătuşu, director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita) dezbaterea pe tema „Consecinţele adoptării Legii Statutului minorităţilor naţionale asupra Statului Român şi a românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş”.

  citiţi mai departe


  0 0

  Nimic nu este mai periculos, pentru un stat ce voieşte a se reorganiza, decât a da frânele guvernului în mâinile parveniţilor, meniţi din concepţiune a fi slugi şi educaţi într-un mod cum să poată scoate lapte din piatră cu orice preţ...!
  Platon a zis, cu două mii de ani înainte de a lua noi pana în mână ca să descriem pe ciocoi, că un om, ca să poată deveni cetăţean onest, mai întâi de toate cată să fie născut bine, crescut în frica lui Dumnezeu şi din copilărie până la maturitate să trăiască înconjurat de oameni virtuoşi şi drepţi.

  citiţi mai departe


  0 0

  Am fost luaţi prin surprindere de declaraţia recentă a inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Covasna, comisar-şef dr. Ioan Aron, potrivit căruia mesajul extremistului Csibi Barna, cum că „ţinutul secuiesc nu este România”, poate fi interpretat şi ca fiind corect.
  Nu am putut înţelege atunci cum un funcţionar al Statului Român, şef al unui inspectorat judeţean de poliţie, poate debita asemenea enormităţi.
  Am ajuns de curând să înţelegem, când am intrat în posesia fotografiei cu maşina personală a adjunctului domnului comisar-şef, doctor, Ioan Aron, comisarul-şef de poliţie Jakab Albert Toth, maşină pe care este aplicat un abţibild cu simbolurile aşazisului „ţinut secuiesc”.

  citiţi mai departe


  0 0

  „Dialogul este singura cale normală de rezolvare a problemelor. UDMR a făcut din dialog principala armă politică.” Acesta a fost singurul comentariu făcut astăzi (15 iunie 2011 - n.n.) de premierul Emil Boc, după ce ieri preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor (foto), vorbea, într-o declaraţie pentru „Gândul”, despre „nesupunere civică” în Secuime, dacă se impune proiectul de reorganizare propus de PDL.
  „Mai exact, asta înseamnă că, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fără arme, cum am dovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem.

  citiţi mai departe


  0 0

  Cerinţa expresă a UDMR ca Harghita, Covasna şi Mureş să formeze un judeţ de sine stătător în cadrul reorganizării administrative forţează PDL să ia în calcul modificarea proiectului pregătit pentru asumare. După ce în întâlnirea Coaliţiei, de marţi dimineaţa (14 iunie 2011 - n.n.), nu au reuşit să ajungă la un compromis cu partenerii lor de guvernare, pedeliştii au discutat în cadrul Biroului Permanent varianta trasării unor microstructuri zonale în interiorul superjudeţelor.

  citiţi mai departe


  0 0

  UDMR nu practică şantajul politic, dar coaliţia scârţâie, deoarece cuvântul dat sau scris se respectă foarte greu în România, a declarat, marţi (14 iunie 2011 - n.n.), într-o conferinţă de presă, preşedintele UDMR Timiş, Halasz Ferenc.
  „Până acum am dovedit că în România coaliţia nu este ideea cea mai fericită, nu este sustenabilă, întrucât cuvântul dat şi cel scris se respectă foarte greu, fiind mai mult de domeniul abstractului”, a afirmat Halasz.
  Acesta a declarat că UDMR are, deocamdată, promisiuni ferme din partea partenerilor de guvernare că la Senat nu se va respinge predarea Geografiei şi Istoriei în limba maghiară.

  citiţi mai departe


  0 0

  În România, pe lângă puţinii istorici români care au curajul de a afirma adevărul (însă, din păcate, fără să fie ascultaţi), a venit şi un american care scrie, negru pe alb, că ungurii vor Transilvania şi ruşii Basarabia.
  Cu acest profesor doctor american, pe numele său Larry L. Watts, au venit cu adevărat americanii aşteptaţi de români din septembrie 1944. El a venit şi cu o carte intitulată „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni...”, care ne deschide ochii şi ne luminează cu privire la adevăraţii adversari ai românilor. Arhivele cercetate spun clar.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 06/22/11--04:56: Portret de dascăl
 • La 9 decembrie 1939, în comuna Bilbor, aproape de poalele Călimanilor, a văzut lumina zilei Aurelia Ţifrea (foto), Trif pe numele după soţ.
  Primii ani din viaţă au fost marcaţi de urgia războiului. Tatăl său, Ioan, s-a îmbolnăvit grav, şi pe când Aurelia avea 6 ani, i-a părăsit, lăsând în urma lui 8 copii. Aurelia era al patrulea, iar pierderea tatălui a marcat-o profund, i-a accentuat sensibilitatea, a pregătit-o pentru a înfrunta obstacolele ce urmau.
  Mama sa, Maria, a învăţat-o, de la vârstă fragedă, să coasă, să ţeasă, să îngrijească de fraţii mai mici, să ştie să facă toate treburile gospodăreşti. În acele vremuri grele, doar munca le-a scos la liman. A mers la şcoală la vârsta de 7 ani, după ce a muncit o iarnă întreagă ca să-şi cumpere tot ce-i trebuia.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Ilie Şandru

  Nu ştiu a câta oară mă tot întreb - şi întreb! - dacă a ajuns într-adevăr România un sat fără câini?! Se pare că aşa este, a ajuns! Şi nu de ieri, de alaltăieri, ci de multă vreme. Constatarea aceasta a devenit istorică din moment ce şi deputatul liberal de Mureş, Emil Aurel Dandea, a ajuns la această concluzie, formulată în discursul rostit în Camera Deputaţilor, în 1928, când a spus: „Ei - adică ungurii transilvăneni, n.n. - au văzut că în Statul Român se pot multe şi au ajuns la concluzia că este un sat fără câini!“.

  citiţi mai departe


  0 0

  La sfârşitul săptămânii trecute, la Mănăstirea Doamnei din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, s-a desfăşurat Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), condusă de Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei şi preşedintele de onoare al Forumului.

  citiţi mai departe


  0 0

  Ne-am răzbunat din cauza regiunii Kosovo şi nu ne-am dus la Varşovia la consfătuirea ţărilor din Europa Central-Răsăriteană, acolo unde a fost prezent şi Obama. Noi nu recunoaştem Kosovo!
  Suntem lipsiţi de recunoştinţă, deşi SUA au hotărât recent să ne ofere cadou un scut antirachetă. Oltenii din Deveselu se gândesc poate la faptul că aceste scuturi antirachetă vor putea fi valorificate ca fier vechi.

  citiţi mai departe


  0 0

  Şcolile şi grădiniţele pot prelua de la reprezentanţii organizaţiei judeţene a Uniunii Pedagogilor Maghiari din România (UPMR), formularele ce trebuie completate în vederea aplicării pentru obţinerea subvenţiilor acordate în domeniul educaţional, în cadrul programului intitulat În limba maghiară, pe pământul natal. Pachetul de concurs privind accesarea subvenţiilor destinate studenţilor deocamdată poate fi accesat doar pe site-ul www.szulofoldonmagyarul.ro.

  citiţi mai departe


  0 0

  Ungaria - care a câştigat războiul - nu a anexat în 1918 Pământul Ceangăiesc - regiune situată de-a lungul graniţelor sale - la teritoriul ţării. În Est, Antanta s-a destrămat. Serbia nu mai exista demult. Rusia şi România au solicitat şi au obţinut pacea ca perdanţi.
  Cu 93 de ani în urmă, România a fost nevoită să încheie - cu capul aplecat - Tratatul de pace de la Bucureşti. Ungaria - una din ţările biruitoare - a fost generoasă, contrar atitudinii manifestate, puţin mai târziu, de Bucureştii aflaţi la coada Antantei, deveniţi, între timp, învingători.

  citiţi mai departe


  0 0

  Aş răspunde cu nu la această întrebare, dacă mă gândesc la ameninţarea scrisă în publicaţia murdară a marelui patriot Nahorniac. Articolul reprezintă mai degrabă un apel la lichidarea bozgorului decât o ameninţare ce poate fi luată în serios. Am avut ocazia de a face cunoştinţă personal cu acest bolnav mintal Nahorniac cândva în anii ’90. Este vorba despre un bolnav mintal, despre un semianalfabet (mai degrabă un analfabet) ale căror ieşiri ieftine nu au fost bine văzute nici măcar de parlamentarii care îşi fac griji pentru naţiune. În momentul de faţă trebuie să constat din nou faptul că Nahorniac încă mai există.
  Maghiarimea aflată în minoritate este mult mai ameninţată de manifestările unor state succesoare - care ar putea fi numite oficiale - şi de gesturile grav antimaghiare ale partidelor parlamentare.

  citiţi mai departe


  0 0

  Secuimea nu este o minoritate în propria regiune, tocmai datorită acestui fapt i se cuvin drepturi în plus - astfel poate fi rezumată una din temele principale ale declaraţiilor făcute, recent, de Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS). Acesta din urmă s-a consultat cu reprezentanţii fiecărui partid ungar cu scopul de a obţine susţinerea lor în ceea ce priveşte aspiraţiile autonomiste.

  citiţi mai departe


  0 0

  La Bruxelles au fost trimise invitaţiile pentru deschiderea biroului- lobby al Ţinutului Secuiesc. La vederea acestora, mai mulţi politicieni români s-au trezit că aceasta este o acţiune anticonstituţională, împotriva căreia autorităţile române trebuie să adopte imediat măsuri.
  La 1 iunie se va deschide biroul de informare al judeţelor Harghita şi Covasna, al cărui scop principal îl constituie prezentarea cerinţelor de dezvoltare a judeţelor la nivelul instituţiilor Uniunii Europene.

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea ardeleană - Mureş

  Europarlamentarul Szegedi Csanad (foto), din partea Jobbik, a declarat, vineri (24 iunie 2011 - n.n.), într-o conferinţă de presă, la Târgu-Mureş, că formaţiunea sa poate accepta o reorganizare a României în 8+2 regiuni, cu condiţia ca cele două să fie regiunile Ţinutul Secuiesc (?! - n.n.), formată din Mureş, Harghita şi Covasna, şi Partium (?! - n.n.), formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj.
  El a susţinut că în niciun caz Jobbik nu va putea accepta o propunere de genul celei formulate de preşedintele Traian Băsescu de împărţire a ţării în opt regiuni, plus două judeţe, Harghita şi Covasna, deoarece Mureşul are un rol strategic important pentru Secuime.
  Europarlamentarul a subliniat că, în condiţiile în care UDMR va accepta această propunere de 8+2, se va crea o situaţie nouă, însă punctul de vedere al Jobbik nu se va modifica.
  Acesta a precizat că formaţiunea sa va decide (…) ce poziţie va adopta în cazul în care Guvernul de la Bucureşti va decide o reorganizare a ţării în formula de opt regiuni plus două judeţe.

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea ardeleană - Mureş

  Muzeul de Istorie din Sighişoara găzduieşte la parterul Turnului cu Ceas, începând de marţi (28 iunie 2011 - n.n.) şi până pe 15 august, expoziţia „Auziţi, vedeţi, miraţi-vă!”, care conţine primele anunţuri publicitare în limba română din Transilvania.
  „Expoziţia este realizată de Muzeul «Casa mureşenilor» din Braşov, care şi-a propus prin acest proiect să-şi aducă contribuţia la cercetarea publicităţii transilvănene.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 45 | 46 | (Page 47) | 48 | 49 | .... | 129 | newer