Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

Tabăra de la Băile-Tuşnad, un nou atac al Ungariei la statalitatea României Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei: „Nu cred că putem să renunţăm la idealul privind autonomia maghiarilor”

0
0

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (foto), a pledat, miercuri (20 iulie 2011 - n.n.), în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile-Tuşnad, ca maghiarii din România să nu renunţe la idealul privind acordarea autonomiei.
În discursul prezentat la deschiderea lucrărilor taberei de vară, Semjen Zsolt a declarat că autonomia reprezintă o posibilitate de afirmare pentru maghiarii din România, iar românii nu ar trebui să privească această dorinţă ca pe ceva „nemaiîntâlnit”.
În opinia sa, comunitatea maghiară din România este similară acelor comunităţi naţionale din Europa cărora li s-a acordat autonomie, dând exemplul catalanilor.
„Deci, eu nu cred că putem să renunţăm şi că trebuie să renunţăm la acest ideal al nostru - autonomia, un ideal care deja s-a înfăptuit în alte locuri din Europa. (...)

citiţi mai departe


„Dacă UDMR nu va ajunge la un compromis pentru intrarea în Parlamentul României, va comite o greşeală istorică”

0
0

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit, miercuri (20 iulie 2011 - n.n.), la Băile- Tuşnad, despre importanţa eliminării divergenţelor dintre organizaţiile care îi reprezintă pe maghiarii din România, pentru ca aceştia să obţină, în 2012, reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti.
Semjen Zsolt a afirmat, în discursul de deschidere a Universităţii de Vară „Tusvanyos”, că UDMR trebuie să ajungă la un compromis şi să se treacă peste divergenţele cu celelalte organizaţii, pentru ca maghiarii să fie reprezentaţi în Parlament şi să-şi afirme interesele.

citiţi mai departe

O fi de vină canicula?

0
0

Citim ştirile transmise de agenţiile de presă. Aflăm multe neinteresante, dar pe ici, pe colo mai apar şi unele de interes pentru români, cum ar fi cele despre Roşia Montană, despre imaculatul şi ultraspecialistul Vasile Borbeli, despre vânzarea a 9 la sută din acţiunile statului de la PETROM, despre manifestarea de la Tuşnad-Băi, care se numeşte Balvanyos 2011, citim doar pe site-ul HotNews.ro.
Despre Roşia Montană poate aţi aflat că medicul veterinar Hunor Kelemen, ajuns ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional exclusiv datorită competenţei sale în domeniu, a dat ordin Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba să emită certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic.

citiţi mai departe

„Zilele Miron Cristea”, la cea de-a XIV-a ediţie Grigore Vieru + Topliţa = Iubire

0
0

Cea de-a XIV-a ediţie a „Zilelor Miron Cristea”, desfăşurată în perioada 18-20 iulie 2011, la Topliţa, s-a constituit într-un puternic omagiu adus marelui poet al tuturor românilor, Grigore Vieru. Momentul central al tuturor manifestărilor l-a constituit după-amiaza primei zile, când, a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a primarului municipiului, Stelu Platon, a oaspeţilor veniţi din toată ţara la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Credinţă străbună” şi a unui însemnat număr de localnici, dezvelirea şi sfinţirea bustului „acestui fenomen al poeziei româneşti”, cum îl numea, în cuvântul său omagial, scriitorul târgumureşan Nicolae Băciuţ.

citiţi mai departe

Stână amenajată în centrul oraşului, de Zilele Topliţei

0
0

O stână autentică a fost amenajată în Parcul Central din municipiul Topliţa, cu ocazia Zilelor oraşului, doritorii putând cumpăra produse tradiţionale.
Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon (foto), a declarat, vineri (15 iulie 2011 - n.n.), că ideea amenajării stânei a venit în mod firesc, ţinând cont că în zonă creşterea animalelor este o îndeletnicire tradiţională.

citiţi mai departe

Comunicat de presă

0
0

În zilele de 18-20 iulie 2011, s-au desfăşurat la Topliţa, judeţul Harghita, manifestările dedicate „Zilelor Miron Cristea”, ediţia a XIV-a. Participanţii la aceste manifestări, cercetători, istorici, publicişti din ţară şi străinătate, au luat act cu profundă indignare de cererea adresata Primăriei şi Consiliului Local ale Municipiului Topliţa de către Asociaţia „Dr. Nandor Urmanczy”, prin care se solicită amplasarea unui bust al patronului spiritual al asociaţiei în Parcul Central al urbei.

citiţi mai departe

Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi şi a unui mut în Capernaum)

0
0

Iubiţi fraţi în Hristos, ne aflăm în Duminica a şaptea după Rusalii, zi în care Biserica ne pune în faţă minunea vindecării a doi orbi şi a unui mut îndrăcit, după ce mai înainte Mântuitorul tămăduise şi pe paraliticul din Capernaum. Aşadar, Mântuitorul se afla în acelaşi Capernaum, înconjurat de oameni dornici să-I asculte cuvântul şi să vadă vreo faptă minunată - pentru unii dintre ei nu să-i întărească în credinţă, ci doar din curiozitate şi gâlceavă.

citiţi mai departe

MAICA DOMNULUI

0
0

În grădina cea cu spini a neamului omenesc,
A răsărit albul crin cu parfum dumnezeiesc.
Scară lină către cer, chivot poleit cu nori,
Este Maica Domnului, rugătoare pentru noi.

Când solul trimis din cer, i-a vestit marea minune,
Cu smerenie curată rostea dulcea rugăciune.
Apă pură cristalină, a fost toată viaţa ei,
Model demn de vieţuire, cea mai sfântă-ntre femei.

citiţi mai departe


IPS Calinic, despre „Maica Domnului şi mama care m-a născut” (II)

0
0

Mama, soţia, gospodina, întreita lucrare, şi osteneala fără margini, de nimeni ştiută, mereu împrospătată şi de la capăt, din nou luată! De unde atâta forţă? Ai putea spune că este de domeniul supranaturalului! Mă uitam la mama şi o vedeam cu câtă forţă lucrează o zi întreagă şi noaptea până a doua zi. N-am mai văzut o aşa fiinţă, şi de dragul ei o ajutam din răsputeri.
Pentru mine, mama, soţia, gospodina, este întreita minune printre noi, oamenii.

citiţi mai departe

Tabără de pictură la Corbu

0
0

În Parohia Ortodoxă Corbu I, cu Hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din nordul judeţului Harghita, preotul paroh Elisei Vatamanu (foto mare, stânga), cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, şi cu ajutorul credincioşilor din comună, au organizat Tabăra de Pictură pe Sticlă „Sfântul Simeon Stâlpnicul”.

citiţi mai departe

Imaginea săptămânii 227

0
0

O nouă ilegalitate, marca UDMR-PCM, și-a făcut loc în peisajul public al municipiului reședinţă harghitean Miercurea-Ciuc. Dacă până de curând indicatorul inscripţionat deasupra cu „Miercurea-Ciuc“ și dedesubt cu „Csikszereda“ era amplasat la toate intrările în localitate (foto sus), acum, la marginea dinspre Gheorgheni a municipiului a apărut, în locul celui vechi, un alt indicator, nou-nouţ, marcat, cu negru pe alb, mai întâi cu „Csikszereda“ și apoi, în limba oficială a României, cu „Miercurea-Ciuc“ (foto jos).

citiţi mai departe

BIEL 2011

0
0

În aceste zile se desfăşoară la Biel, în Elveţia, un foarte puternic turneu de şah la care participă „toată floarea cea vestită a întregului apus“ sau, mai precis, exceptându- l pe „bătranul“ Alexei Shirov (foto), toată pleiada de mari maeştri tineri remarcaţi la ultimele concursuri.
Să urmărim una din disputele între generaţii:

Carlsen, Magnus (2821) - Shirov, Alexei (2714) [D48]
Biel (1), 19.07.2011

citiţi mai departe

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.314, 17.06.2011, Titlu: Semjen Zsolt despre regionalizare / Modificarea conştientă a raporturilor etnice este inacceptabilă / În opinia ministerului de externe este o problemă internă

0
0

În opinia ministerului român de externe, declaraţia de ieri a vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, în legătură cu reforma administrativ-teritorială a României, este inoportună şi deplasată. Potrivit comunicatului ministerului, reîmpărţirea teritorial-administrativă a ţării este exclusiv problema internă a ţării. Acest lucru i-a fost comunicat şi ambasadorului ungar la Bucureşti, care a fost convocat la minister.

citiţi mai departe

Săptămânalul „Szekely Ujsag” (Covasna), nr. 74, 16-22.06.2011; Titlu: Judeţul secuiesc - a fi sau a nu fi, Semnează: Sz.U.

0
0

Evenimentele politice petrecute în ultimele două săptămâni parcă ar sugera că, vară încoace sau încolo, clasa politică vrea să muncească. Se pare că e adevărat, deşi este de necrezut.
A fost stârnit interesul public, dat fiind faptul că problemele care îi vizează în mod deosebit pe maghiarii din Transilvania au ajuns în centrul atenţiei: revizuirea constituţiei, legea privind minorităţile, predarea în limba maternă a geografiei şi istoriei, respectiv reorganizarea administrativă a judeţelor din ţară.

citiţi mai departe

Cotidianul „Csiki Hirlap” (Harghita), nr. 115, 16.06.2011: Titlu: În stradă pentru Ţinutul Secuiesc!, Semnează: Gaspar Botond

0
0

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) iniţiază mişcări de protest şi îndeamnă la nesupunere civică, dacă guvernul - în orice formă - adoptă propunerea Partidului Democrat Liberal referitoare la împărţirea administrativ-teritorială a României.
CNS, prin intermediul unui comunicat, a adoptat o poziţie împotriva reorganizării propusă de PDL, mai mult, dacă Parlamentul sau guvernul aprobă această variantă a împărţirii administrativ- teritoriale, atunci vor organiza mişcări de protest şi vor îndemna populaţia la nesupunere civică.

citiţi mai departe


Cea de-a XIV-a ediţie a „Zilelor Miron Cristea” Prezentare de carte: „Sangidava”, volumul V

0
0

În ambele zile afectate Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Credinţă Străbună”, de la Topliţa, judeţul Harghita, o parte importantă a timpului a fost dedicată prezentărilor, de către autori sau recenzori, a celor peste 50 de volume şi reviste recent apărute pe piaţa cărţii româneşti, îmbrăţişând domeniile literaturii, istoriei naţionale şi locale, istoriei militare, etnografiei, folclorului şi memorialisticii. Desigur, regina de necontestat a acestor noi apariţii, prezentată descriitorul şi-nacelaşi timp editorul ei, Nicolae Băciuţ, a fost publicaţia „Sangidava ” , volumul V, care cuprinde „dovezi ale unei activităţi de cercetare ştiinţifică valorificate în studii care aduc istoria noastră în contextul contemporaneităţii” dovedind astfel „importanţa şi seriozitatea manifestărilor ştiinţifice ce au loc, an de an, la Topliţa”.

citiţi mai departe

„VREMURI ȘI DESTINE”

0
0
Impresii de cititor...

Ilie Şandru (foto) ne oferă la fiecare ediţie a manifestărilor legate de „Zilele Miron Cristea” câte o surpriză plăcută - rod al neostenitei sale munci -, surpriză concretizată în câte o nouă carte, demonstrândune că dispune de bogate resurse din care, cu talentul său incontestabil, scoate la lumină lucrări ce cuprind o bogată paletă tematică.
Cărţile scrise de Ilie Şandru se nasc din documente temeinic studiate, sau din fapte şi întâmplări reale, completate cu interpretări personale, rezultând o fericită împletire a autenticului cu imaginaţia autorului.

citiţi mai departe

„ZILELE TOPLIŢENE - 2011”

0
0

La Topliţa, judeţul Harghita, au fost trei zile pline de manifestări culturale şi sportive, care s-au desfăşurat sub genericul „Zilele Topliţene - Ediţia 2011”.
Organizate de Consiliul Local şi Primăria municipiului Topliţa, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Miron Cristea”, activităţile s-au desfăşurat timp de trei zile pe scena amenajată în faţa Casei de Cultură din centrul municipiului. Pe lângă artişti valoroşi, care au evoluat pe scenă, pe străzile din jur au fost amenajate tarabe cu mărfuri industriale, de bâlci, mâncăruri şi băuturi specifice, toate din belşug, pentru ca topliţenii şi invitaţii lor să se simtă bine.

citiţi mai departe

Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

0
0
29 august

Irod Antipa - fiul acelui Irod care a poruncit uciderea celor douăzeci de mii de prunci din Betleem, la vremea Naşterii Mântuitorului - a fost stăpân în Galileea în timpul predicării lui Ioan Botezătorul. El era căsătorit cu fiica lui Aretas, care era un prinţ arab.
Irod, fiind roadă rea a rădăcinii celei rele, a dat-o la o parte pe legiuita lui soţie şi, în mod nelegiuit, şi-a luat-o concubină pe Irodiada, care era soţia fratelui lui, frate ce se afla încă în viaţă.

citiţi mai departe

Adormirea Maicii Domnului

0
0
15 august

Domnul, Cel Care pe Muntele Sinai a dat a cincea poruncă, Cinsteşte pe tatăl şi pe mama ta, a arătat cu exemplul vieţii Lui cum trebuie să îşi respecte omul părinţii lui cei trupeşti. Spânzurat pe Cruce cu trupul fiind şi întru cele mai cumplite chinuri aflându- Se, El şi-a adus aminte de Maica Lui şi, arătând către Apostolul Ioan, ce se afla acolo, a zis: Femeie, iată fiul tău. După aceea a privit către Ioan şi i-a zis: Iată maica ta. După ce a dat-o pe Maica Lui în grija ucenicului celui iubit, Mântuitorul şi-a dat sufletul Lui pe Cruce.

citiţi mai departe

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live