Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | .... | 67 | 68 | (Page 69) | 70 | 71 | .... | 129 | newer

  0 0

  Complotul internaţional împotriva Poporului Român şi a României continuă cu noi episoade. Unul dintre ele se desfăşoară în ultimii doi-trei ani, într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Este vorba de acordarea dublei cetăţenii, respectiv a celei ungare, pentru românii din România. Se ştie că Parlamentul, Guvernul şi preşedintele României au acceptat să se aplice pe teritoriul ţării noastre o lege votată în Parlamentul de la Budapesta vizând acordarea cetăţeniei ungare pentru anumiţi cetăţeni români. Autorităţile din conducerea Slovaciei au decis că sunt expulzaţi din această ţară cetăţenii care cer şi obţin cetăţenia Ungariei.
  În România, aplicarea legii ungare se face cu ajutorul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti, a consulatelor ungureşti şi a UDMR. În primele luni de aplicare a legii ungare pe teritoriul românesc, mai multe sute de mii de cetăţeni români de etnie ungară s-au grăbit să-şi depună actele necesare pentru obţinerea cetăţeniei ungare. Apoi, au învăţat Constituţia şi imnul Ungariei, istoria şi geografia acestei ţări. Într-un interval de 6-12 luni de la depunerea actelor, solicitanţii au fost invitaţi în Ungaria pentru a depune, în ungureşte, jurământul de credinţă faţă de Ungaria. Aşa au procedat şi liderii UDMR aflaţi în Parlamentul şi Guvernul României, în Parlamentul European, în instituţiile centrale de stat, în administraţia publică etc.. Cu toţii au jurat credinţă statului ungar, cu mâna pe drapelul Ungariei şi pe steagul Ungariei Mari, a cărui stemă include şi Ardealul, Sfânt Pământ Românesc, moştenit de români de la strămoşii lor geto-daci, de la Poporul Primordial care a trăit în Dacia Mare.
  În ultimii doi ani s-a tot amânat, sub diverse pretexte, primirea României în spaţiul Schengen. S-a mediatizat, mai ales, opoziţia Olandei, fără a se face referire la puternicul lobby unguresc din această ţară şi din structurile Uniunii Europene. Ungaria a fost şi este prima ţară interesată de blocarea intrării României în spaţiul Schengen! La începutul acestui an, vicepremierul ungar Zolt Semjen a declarat că simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei pentru „maghiarii din diaspora este un ţel al nostru de politică naţională”. În declaraţii, Ungaria are o poziţie diplomatică, dar în fapt acţionează diabolic! De ce? Pentru că Ungaria urmăreşte să sporească artificial şi substanţial numărul cetăţenilor acestei ţări prin acordarea dublei cetăţenii, mai ales pentru românii din Ardeal.
  Se ştie că, de la 1 Decembrie 1918 şi până în prezent, Ungaria şi organizaţiile etnicilor unguri din România nu au recunoscut Marea Unire de la Alba-Iulia şi Statul Naţional Unitar Român. Încă de la începutul anului 1919, conducătorii Ungariei, în frunte cu evreul Bella Kun, s-au înţeles cu conducătorii evrei ai Rusiei Sovietice şi au pregătit intervenţia armată în România, pentru cucerirea Ardealului şi anexarea acestuia la Ungaria. Atunci, Armata Română a înfrânt trupele ungureşti şi a cucerit Budapesta, capitala Ungariei. La 4 august 1919, pe Parlamentul de la Budapesta au fost puse opincile româneşti de către bravii ostaşi români. După mai multe luni, Armata Română s-a retras din Ungaria, urmând ca graniţa de vest a României să fie până la Tisa, aşa cum a fost pe timpul Daciei Mari şi aşa cum a precizat-o Marele Patriot şi Istoric Mihai Eminescu, în poezia „Doina”. Însă, prin Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, România a pierdut o parte însemnată din teritoriul naţional. Cu toate acestea, Ungaria şi etnicii unguri din România protestează împotriva Tratatului de la Trianon, cer revizuirea lui şi anexarea Ardealului. Toţi conducătorii Ungariei de după anul 1918 şi cei ai organizaţiilor etnicilor unguri din România au jurat că vor acţiona, pe toate căile şi prin toate mijloacele, pentru dezmembrarea teritorială a României şi anexarea Ardealului. Niciodată, autorităţile statului ungar nu au recunoscut atrocităţile săvârşite de unguri împotriva românilor, nu au cerut scuze publice Poporului Român şi nici nu s-au angajat să plătească despăgubiri. Nici regii alogeni ai României, nici conducătorii regimului comunist şi nici alogenii din conducerea ţării noastre, de după decembrie 1989, nu au cerut Ungariei să recunoască atrocităţile săvârşite împotriva a peste 50.000 de români şi evrei.
  Începând din vara anului 2012, autorităţile din conducerea Ungariei acordă, cu multă uşurinţă şi într-un timp foarte scurt, cetăţenia ungară pentru românii care nu cunosc limba ungară, dar care pot dovedi că strămoşii lor au trăit în localităţi care au făcut parte, în perioada 1867-1918, din Imperiul Austro-Ungar sau din Ungaria Mare, în perioada 30 august 1940 - 25 octombrie 1944.
  Pentru a creşte artificial numărul ungurilor din Ardeal, spre 3-4 milioane, Guvernul Ungariei a trecut masiv la acordarea cetăţeniei ungare pentru un număr uriaş de români, renunţând practic la condiţionările iniţiale. Românii care cer să obţină cetăţenia ungară nu trebuie să cunoască limba ungară, nici Constituţia şi imnul Ungariei, nici istoria şi geografia acestei ţări. Singura lor obligaţie este să-şi depună dosarul la sediile UDMR ori în Ungaria sau la reprezentanţele sale diplomatice din România. În circa două săptămâni sunt anunţaţi solicitanţii români ca să se deplaseze în Ungaria, peste cel mult o lună de zile, pentru a depune jurământul şi a obţine cetăţenia ungară, inclusiv paşaportul (foto). La data anunţată sunt organizate ceremonii, în multe localităţi mari şi mici din Ungaria, unde, în săli festive şi la grămadă, românii pun mâna pe drapelul Ungariei şi pe steagul Ungariei Mari, ascultă înregistrarea cu imnul Ungariei şi jurământul de credinţă, iar apoi semnează actele pentru obţinerea cetăţeniei ungare. După cupa de şampanie, românii deveniţi membri ai naţiunii ungare sunt duşi la spectacole. Unii dintre ei, în semn de mulţumire, au cumpărat şi au oferit buchete de flori oficialităţilor statului ungar. Zilnic, sute sau chiar mii de români din localităţi din Ardeal, din Bucureşti şi din alte judeţe ale României se deplasează în Ungaria şi obţin cetăţenia acestei ţări.
  Este incredibil, dar adevărat! Urmaşii celor peste 40.000 de români din Ardeal ucişi de barbarii şi teroriştii unguri în timpul Revoluţiei Române de la 1848-1849, precum şi urmaşii miilor de români ucişi de bestiile ungureşti în perioada 30 august 1940 - 25 octombrie 1944, cer în aceşti ani şi obţin cu multă uşurinţă cetăţenia ungară. S-a ajuns, practic, la un fenomen de masă! Până şi elevii şi studenţii etnici unguri din România au fost instruiţi de UDMR şi caută să-i convingă pe colegii lor români ca să ceară cât mai mulţi, inclusiv părinţii şi rudele lor, obţinerea cetăţeniei Ungariei. De ce au recurs şi acţionează românii pentru obţinerea dublei cetăţenii, respectiv cea a Ungariei? La foarte mulţi dintre români le-a fost refuzată viza de intrare în SUA pentru a putea face vizite la copii, nepoţi sau prieteni. Marea lor majoritate caută să obţină dubla cetăţenie româno- ungară pentru a se deplasa fără restricţii în SUA, Canada şi Australia. Alţii, cei săraci şi foarte săraci, cred în promisiunile de ajutoare materiale şi financiare din partea Ungariei. Cei mai mulţi dintre români ştiu că din moment ce au obţinut cetăţenia Ungariei au dreptul să fie angajaţi imediat în toate ţările membre ale Uniunii Europene, fără niciun fel de condiţionări.
  Principalii vinovaţi de umilinţa, sărăcia şi disperarea în care au fost aduşi românii sunt cei care s-au aflat la conducerea României post-decembriste, aceia care s-au aliat cu UDMR, cei care nu au acţionat în Interesul Poporului Român, inclusiv pentru intrarea simultană a ţării noastre şi a Ungariei în NATO, Uniunea Europeană şi spaţiul Schengen. Cu toate că Ungaria şi-a retras trupele din Irak şi Afganistan, SUA a eliminat vizele pentru unguri. Poporul Român cheltuieşte în zadar sume uriaşe în războiul din Afganistan, iar drept mulţumire SUA menţine vizele pentru cetăţenii români.
  De ce duce Ungaria această politică atât de pragmatică şi parşivă? Pentru a justifica în faţa marilor puteri şi a organismelor Uniunii Europene apropiata cerere de autodeterminare a ungurilor din Ardeal, al căror număr fictiv speră să treacă, în anii 2013-2014, de 50 la sută din totalul populaţiei. Liderii USL şi PDL sunt la curent cu acţiunile concertate ale Ungariei şi UDMR vizând acordarea facilă a cetăţeniei ungare pentru români, cu scopul clar al anexării Ardealului. De aceea, Guvernul Ponta II caută să împartă teritorial România, în paralel cu demersurile şi acţiunile anti-româneşti ale Ungariei!
  Această politică de stat a Ungariei şi ceea ce se petrece în România, mai ales în ultimele şase luni, se pare că a scăpat Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Serviciului de Informaţii Externe (SIE), iar Parlamentul şi preşedintele României păstrează o tăcere vinovată. Se pare că premierul Victor Viorel Ponta încă nu a aflat toate detaliile de la consilierul personal Gyorgy Frunda (omul de încredere al Budapestei la Palatul Victoria) despre această acţiune extrem de periculoasă a Ungariei îndreptată împotriva României. Ca atare, la conferinţa de presă pe tema „Starea Naţiunii”, premierul Ponta a omis acest subiect, al dobândirii cetăţeniei ungare de către sute de mii de români get-beget. Din păcate, nici presa românească nu a aflat despre politica de stat a Ungariei, desfăşurată în complicitate cu autorităţile Statului Român, cu scopul dezmembrării teritoriale a României şi umilirii Poporului Român.
  Pentru a nu se dezbate în Parlament şi în mass-media această acţiune diabolică a Ungariei şi UDMR împotriva integrităţii teritoriale a României, Guverul Ponta II a pus la re-re-încălzit ciorba stricată a vilelor RA-APPS, moştenită de la guvernele precedente, uitând deliberat privilegiile şi cheltuielile uriaşe făcute de alogenii aflaţi în Palatul Elisabeta.
  Deşteptaţi-vă şi uniţi-vă români!

  Categorie:


  0 0

  Vestea trecerii la cele veşnice a distinsului jurnalist Septimiu Roman (foto) ne-a întristat profund, reprezentând o mare pierdere pentru publicistica şi cultura românească.
  Publicistul Septimiu Roman, prin prestaţia sa jurnalistică de excepţie, prin profesionalismul său recunoscut, prin curajul şi verticalitatea sa, a fost un nume distinct, o voce inconfundabilă, în peisajul presei vorbite din România. În memoria ascultătorilor români şi în arhiva de aur a Radio România Actualităţi vor rămâne veşnic, ca o zestre de mare preţ, numeroasele sale ştiri, reportaje, interviuri desprinse din viaţa publică tumultoasă a României, la cumpăna dintre milenii. În buna tradiţie a publiciştilor români patrioţi, Septimiu Roman a promovat istoria şi cultura românească, personalităţile de seamă ale Neamului Românesc, valorile naţionale. A fost un jurnalist implicat profund în problemele românilor din afara frontierelor, dar şi ale românilor discriminaţi în propria ţară, aşa cum sunt cei din judeţele Covasna şi Harghita, sau romano-catolicii din Moldova, agresaţi violent de neprieteni care le contestă identitatea românească. Bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă aceşti români, Septimiu Roman a avut discernământul şi capacitatea de a sesiza şi pune în undă adevărul despre convieţuirea interetnică din inima României. A transmis în eter de atâtea ori de la Universitatea de Vară de la Izvorul-Mureşului, de la multe alte evenimente culturale româneşti desfăşurate, de o parte şi de alta a Carpaţilor, dar şi în Parlamentul României, durerile românilor trăitori în mediile multietnice şi pluriconfesionale din Arcul Intracarpatic, dureri ascultate şi uitate de politicieni preocupaţi de menţinerea cu orice preţ la guvernarea ţării.
  Fiind unul din cei mai cunoscuţi jurnalişti de radio, Septimiu Roman a fost, pe rând, redactor, crainic, realizator de emisiuni, reporter special acreditat pe lângă principalele instituţii ale Statului Român, mult timp pe lângă Parlament şi Ministerul Apărării Naţionale, şi realizator al emisiunii „Euroatlantica”.
  Aceeaşi dragoste nemărginită faţă de istoria naţională i-a călăuzit paşii, împreună cu o delegaţie a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, prin ţările europene, urmând traseul eroic al Armatei Române în cel de Al Doilea Război Mondial, presărat cu mii de morminte ale ostaşilor români care îşi dorm somnul de veci în cimitire din ţările pentru libertatea cărora au căzut la datorie. A rămas mărturie peste vremi cartea „Prin jertfă pentru Europa. Pe urmele Armatei Române în Campania de Vest”, apărută la Editura Bren, Bucureşti, 2005.
  Incredibil, dar adevărat, Septimiu Roman s-a confruntat cu cenzura politică şi în perioada postdecembristă, perioadă în care libertatea de exprimare a fost unul din marile câştiguri ale societăţii româneşti. Acum, la plecarea sa la Domnul, reamintim marea nedreptate ce i s-a făcut prin interzicerea emisiunii „Cronicari în colb de cronici”, realizată la Radio România Actualităţi, împreună cu istoricul Mircea Dogaru.
  Conducerile asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor din cadrul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”, transmit familiei distinsului jurnalist sincere condoleanţe. În veci pomenirea lui! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
  Din încredinţarea conducerilor
  Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
  şi a Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”,
  dr. Ioan Lăcătuşu

  Categorie:


  0 0

  Crăciunul e cea mai creştină sărbătoare, e miracolul copilăriei pentru fiecare dintre noi. Primele colinde le-am auzit de la părinţii mei, în satul de baştină Frumuşica, judeţul Cahul. Mă bucura mult această sărbătoare atunci, la fel mă bucură şi acum. După mine, Crăciunul e compus din trei părţi: pregătitoare, Ajunul şi Crăciunul. Mai întâi se învaţă colindele, apoi, în seara de Ajun, cete de copii umblă casă de la casă, colindând gazdele şi urându-le sănătate, bunătate, fertilitate pământului şi belşug.
  Colindătorii parcă le amintesc gazdelor: Întru mulţi ani să trăiţi / Şi pe noi să ne cinstiţi. Într-un cuvânt, colindatul face o conexiune între gazde şi colindători, şi nu una oarecare, ci o legătură continuă. Colindatul înseamnă răspândirea creştinismului pe meleagurile noastre. Cea mai însemnată e partea a treia, adică sărbătoarea propriu-zisă - Crăciunul. Cel mai frumos Crăciun e atunci când ai familia alături, când poţi strânge în braţe nepoţii şi te laşi purtat de starea aceea de bine şi de spiritul Crăciunului.
  Cu drag am onorat invitaţia la Festivalul „Crăciunul la Români”, venită din partea Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, reprezentată de prof. ing. Maria Peligrad, preşedinte, şi prof. Stela Buda, vicepreşedinte, invitaţie care, de altfel, nu este prima. Noi, cei din Despărţământul ASTRA „Iulia Haşdeu” din Cahul, am mai participat la două ediţii, în anii 2003 şi 2005. Elevii de la Liceul Pedagogic din Cahul, fiind însoţiţi de prof. Alexandra Piscunov şi pregătiţi de către prof. Svetlana Mihnea, au cântat colinde româneşti din zona noastră, sudul Basarabiei. Am colindat nu numai în Sfântu-Gheorghe, la Prefectură, în Piaţa „Mihai Viteazul”, ci, după Concertul de Gală, a doua zi, am colindat în Biserica Ortodoxă din Covasna şi la Spitalul de Cardiologie din aceeaşi localitate, unde am fost însoţiţi de doamna Maria Panaiotu şi întâmpinaţi de domnul Ioan Luca. Am plecat acasă cu cele mai frumoase impresii, cu multă căldură în suflet, cu gândul de a reveni, dar şi cu o nostalgie, că prea puţin timp am petrecut cu fraţii noştri din minunatul judeţ Covasna. Enoriaşii şi pacienţii din oraşul-staţiune Covasna ne-au petrecut până la autocar, zicând cu lacrimi în ochi: „Mare bucurie ne-aţi mai făcut!”.
  Mulţumim tuturor celor ce
  şi-au adus aportul la pregătirea şi desfăşurarea Festivalului „Crăciunul la români”, căruia îi dorim încă mulţi, mulţi ani.
  În speranţa că toţi locuitorii judeţului aţi petrecut sfintele sărbători de iarnă cu bine, vă dorim La Mulţi şi Fericiţi Ani, dragi covăsneni!
  Cu drag,
  Doina Focşa, preşedintele Despărţământului ASTRA „Iulia Haşdeu”, Cahul, Republica Moldova


  0 0
 • 01/29/13--03:40: Un cor de îngeri
 • Domnule Director,
  De câţiva ani vin la tratament la Spitalul de Cardiologie din Covasna. Am venit în diferite perioade ale anului, după cum am găsit biletul, şi întotdeauna am citit publicaţia dumneavoastră, având privilegiul de a cunoaşte problemele zonei, nu mereu cele mai bune, poate chiar îngrijorătoare pentru ţară. În anul 2012, am fost prezent în luna decembrie şi am avut fericirea de a trăi un moment spiritual deosebit de frumos.
  Duminică, 16 decembrie, am participat la slujba Sfintei Liturghii de la Biserica nouă din cartierul Voineşti al oraşului Covasna. La sfârşitul slujbei, o formaţie artistică din Basarabia, de la Liceul Pedagogic din Cahul, participantă la Festivalul de Colinde „Crăciunul la români” din Sfântu-Gheorghe, ne-a bucurat sufletele. În liniştea tainică a bisericii, membrii corului au interpretat colinde tradiţionale din zona în care trăiesc, colinde ale neamului românesc de pretutindeni. Glasurile lor m-au făcut să spun că acolo, sub cupola bisericii, a fost un cor de îngeri. Apoi, am ascultat aceste colinde şi obiceiuri din sudul Basarabiei la spital, în sala de mese. Artiştii au fost răsplătiţi cu minute în şir de aplauze, cu îmbrăţişări frăţeşti şi dorinţa împărtăşită de a se mai întâlni.
  Vă doresc, domnule director, dumneavoastră, colaboratorilor şi cititorilor „Condeiului ardelean”, sănătate, putere de muncă şi un călduros La Mulţi Ani!
  Ion Zamfirescu, Pucioasa, judeţul Dâmboviţa


  0 0

  Potrivit rânduielilor Bisericii Ortodoxe Române, sâmbătă, 12 ianuarie 2013, la Centrul Eparhial din Miercurea-Ciuc, a avut loc şedinţa de lucru a Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, lucrările forumului bisericesc fiind conduse de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan. După oficierea Te- Deumului şi păstrarea unui moment de reculegere în memoria Înaltpreasfinţitului Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, mutat recent la Domnul, au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2012 în domeniile pastoral- misionar, cultural, economic şi social şi au avut loc dezbateri pe marginea acestora.
  Într-un an bântuit de criza economică şi de numeroase frământări politice, Biserica Ortodoxă Română a reprezentat un factor de stabilitate, solidaritate şi speranţă pentru Poporul Român. În acest context, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, în cel de-al 18-lea an al fiinţării sale, păstorită cu har şi vrednicie de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, a constituit acelaşi stâlp puternic al păstrării şi afirmării credinţei strămoşeşti şi al identităţii româneşti, în spaţiul multietnic şi pluriconfesional din sud-estul Transilvaniei. Îndeplinindu-şi rânduielile îndătinate, Eparhia a fost, în acelaşi timp, „puntea” de legătură a românilor ortodocşi din Arcul Intracarpatic cu ţara şi cu lumea, fapt ilustrat elocvent de bogata agendă pastorală a Înaltpreasfinţiei Sale Ioan Selejan, de prezenţa Sa în comunităţile parohiale din Eparhie şi în viaţa publică locală, regională, naţională şi internaţională.
  Din materialele prezentate în cadrul adunării a rezultat că, şi în anul 2012, a fost continuată pastoraţia specifică Vlădicului Ioan, caracterizată printr-o mare iubire şi dăruire pentru credincioşii săi, dar şi prin dinamism, pragmatism şi prin implicare activă în viaţa parohiilor, prin sprijinul efectiv acordat în rezolvarea a numeroase şi complexe aspecte punctuale, din întreg spectrul problemelor cu care s-au confruntat comunităţile locale. Au continuat întâlnirile IPS Ioan cu înalţi demnitari ai Statului Român - preşedinte, prim-ministru, miniştri, parlamentari, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile, oameni de cultură şi credincioşi din toate categoriile sociale şi din întreg spaţiul românesc. Agenda Înaltpreasfinţiei Sale a cuprins şi întâlnirea cu generali ai NATO, participarea la conferinţa internaţională de la Sarajevo cu tema „Religii şi culturi în dialog”, vizita canonică la credincioşii ortodocşi români din Italia şi multe altele, ocazii în care au fost discutate marile provocări cu care se confruntă azi omenirea. Vladica Ioan a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi la cel al Mitropoliei Ardealului, la liturghiile arhiereşti de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Bârsana, Catedrala Ortodoxă din Deva, dar şi la târnosirea bisericii din satul natal Pietrani, judeţul Bihor, unde i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al comunei, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat efectuării lucrărilor de reparaţii a lăcaşului de rugăciune la altarul căruia s-au rugat moşii şi strămoşii săi.
  Pe parcursul anului 2012, IPS Ioan a participat la ceremoniile de binecuvântare a militarilor din garnizoanele locale, la plecarea şi la întoarcerea acestora din misiunile executate în Afganistan, la festivităţile organizate cu prilejul Zilei Eroilor, Zilei Pompierilor, Zilei Naţionale, precum şi la slujbele de sfinţire a bustului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, ridicat în incinta şcolii din Topliţa, care îi poartă numele, şi a Monumentului locotenentului- erou Emil Rebreanu, înălţat la hotarul comunelor Ghimeş- Făget şi Palanca din judeţul Bacău.
  Agenda IPS Ioan din anul 2012 a cuprins vizite pastorale în toate cele peste 100 de parohii ale Eparhiei, participarea la liturghiile arhiereşti oficiate cu ocazia hramurilor bisericilor din cadrul aşezămintelor monahale şi din alte numeroase parohii şi a târnosirii bisericilor la terminarea lucrărilor de construcţie, renovare sau de pictură (Biserica Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei din Miercurea-Ciuc, Biserica nouă din Araci, Paraclisul Mănăstirii Valea Mare, Biserica Mănăstirii Sita-Buzăului, Biserica de lemn de la Covasna, bisericile monument istoric din Dobârlău şi Întorsura-Buzăului). Cu aceste ocazii, au fost acordate distincţii onorifice preoţilor parohi care au contribuit la finalizarea lucrărilor respective şi s-au remarcat printr-o activitate deosebită pe plan pastoral şi gospodăresc.
  Activitatea culturală a Eparhiei s-a desfăşurat prin cele două centre, respectiv Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea- Ciuc şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe, instituţii de spiritualitate ortodoxă şi cultură românească, din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, care funcţionează cu binecuvântarea, implicarea nemijlocită şi sprijinul IPS Ioan Selejan. Continuând proiectele şi manifestările, devenite tradiţionale, şi organizând altele noi, împreună cu partenerii lor, în cursul anului 2012, au fost organizate manifestări ştiinţifice, culturale, cu participare naţională şi internaţională (sesiuni ştiinţifice, simpozioane, mese rotunde, colocvii, reuniuni, dezbateri, expoziţii documentare etc.). Au fost menţionate şi participările la numeroase manifestări culturale şi ştiinţifice din ţară şi străinătate, aşa cum a fost conferinţa cu tema „Spiritualitatea ortodoxă românească din secolul XX” susţinută în California (SUA) de Pr. dr. Ciprian Staicu, dezbaterile catehetice, concursul „Copilul învaţă iubirea lui Hristos”, „Marşul pentru Viaţă” şi Campania Pro Vita - „Protejează viaţa”, întâlnirile cu profesorii de religie, donaţiile de cărţi, participarea la olimpiada tinerilor meşteşugari şi activitatea deosebită desfăşurată de membrii Centrului de pictură „Românaşul” din Miercurea- Ciuc, colaborarea cu Radio şi TV „Trinitas” şi altele.
  La editurile Grai Românesc şi Eurocarpatica, în anul 2012, au apărut 10 volume, dintre care menţionăm: Biserici, şcoli, comunităţi rurale româneşti din Covasna şi Harghita (1850-1918), de Nicoleta Ploşnea; Genealogia familiei Colan, coordonator Ioan Lăcătuşu; Ghid practic ortodox al tânărului contemporan, coordonator Pr. dr. Ciprian Ioan Staicu; Angvstia 16/2012, Istorie-Sociologie, anuarul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, redactor responsabil Ioan Lăcătuşu, secretar de redacţie, Erich-Mihail Broanăr; Buletinul Ligii culturalcreştine „Andrei Şaguna”, nr. 5/2012. La acestea se adaugă traducerea din limba greacă, de către Pr. dr. Ciprian Staicu, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a volumului Sfântul Luca al Crimeii. Minuni contemporane, de Arhimandrit Nectarie Antopulos, carte apărută la Editura Sofia din Bucureşti, cu binecuvântarea IPS Ioan Selejan.
  Activitatea social-filantropică din cadrul Eparhiei a constituit o mişcare deosebită în multe parohii, prioritare fiind proiecte şi programe sociale precum: Ajutor social de urgenţă (de care au beneficiat 400 de persoane), Aproape de semeni (în cadrul căruia a fost asigurată o masă de prânz unor persoane nevoiaşe), acţiunile caritabile Bucuria Crăciunului şi Solidaritatea creştină, Din suflet pentru suflet, proiectul Prevenirea abandonului şcolar (de care au beneficiat 420 de elevi). În oraşul Bălan a fost dat în folosinţă un Centru de zi pentru ajutorarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Cu sprijinul Vlădicului Ioan a fost construită o casă pentru o familie cu şapte copii din Topliţa, au fost donate 12 computere pentru elevii săraci şi a continuat ajutorarea funcţionării grădiniţei şi şcolii în limba română din Imper. S-au extins acţiunile de voluntariat, în mai multe parohii, au fost ajutate comunităţile de romi de la Miercurea-Ciuc, Topliţa, Hetea, Hăghig şi deţinuţii de la Penitenciarul din Miercurea-Ciuc. A fost evidenţiată activitatea Asociaţiei Sfânta Justina de la Mănăstirea Mărcuş, care se ocupă de creşterea şi educarea a 10 copii orfani şi Reuniunea Femeilor Ortodoxe de la Parohia Întorsura-Buzăului, asociaţie care a obţinut rezultate deosebite pe linie socială şi culturală. Printr-o bună chivernisire a fondurilor proprii şi a celor provenite din donaţii şi sponsorizări, cu spiritul gospodăresc devenit proverbial al Vlădicului Ioan, în cursul anului 2012, au fost efectuate lucrări de reparaţii la 58 de biserici şi 38 de case parohiale, lucrări de construcţii la două noi biserici din Sfântu-Gheorghe şi Întorsura- Buzăului, trei case parohiale, trei capele mortuare, o casă prăznicar şi la anexele gospodăreşti de la complexele monahale, un modern atelier de pictură la Mănăstirea Izvorul Mureşului, lucrări de pictură la bisericile de la Mănăstirea Valea Mare şi din parohiile Întorsura- Buzăului, Araci, Acriş, Borsec, Ciumernic, Corbu I, Imper, Sărmaş, Văgani şi la Centrul Eparhial. De remarcat faptul că, în cursul anului 2012, de la credincioşii din cea mai mică Eparhie ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române a fost colectată suma de 1,2 miliarde lei vechi pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti.
  În anul 2013, se mai află în construcţie doar o singură biserică, la Sfântu-Gheorghe, urmând să continue demersurile pentru începerea lucrărilor de restaurare a Bisericii monument istoric „Sfântul Nicolae” de la Breţcu, pentru construirea unei noi biserici la Barcani şi pentru modernizarea drumurilor de acces la mănăstirile Sita-Buzăului şi Valea-Mare.
  Aceste „investiţii strategice” au menirea de a vindeca rănile adânci care au persistat, de zeci de ani, în comunităţile parohiale ortodoxe din cele două judeţe şi să asigure condiţiile necesare păstrării credinţei strămoşeşti, inclusiv în parohiile cu un număr mic de credincioşi, parohii al căror număr, potrivit datelor recensământului populaţiei din anul 2011, a scăzut îngrijorător, atât în judeţul Covasna, cât şi în judeţul Harghita.
  În legătură cu unele discuţii care au loc în mass-media referitoare la relaţia dintre Biserica Ortodoxă şi Statul Român, IPS Ioan a ţinut să facă următoarea precizare: la sfârşitul anului 2012, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei nu are nicio datorie faţă de stat, dimpotrivă, în cursul anului, Eparhia a virat la bugetul statului 12 miliarde lei vechi, reprezentând impozite şi taxe şi două miliarde TVA.
  Materialele prezentate în cadrul Adunării Eparhiale, propunerile făcute şi măsurile ce urmează a fi întreprinse în perspectiva împlinirii, în anul 2014, a două decenii de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei vor fi prezentate pe larg în revista „Grai Românesc”, foaie de spiritualitate ortodoxă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi în presa laică locală şi naţională.

  Categorie:


  0 0

  Cum văd vecinii bulgari separatismul etnic…
  Catalani, scoţieni, flamanzi... Europa de Vest cade din ce în ce mai mult pradă separatismului. Pentru eseistul bulgar Ivailo Ditchev, sub pretextul de a-şi apăra identitatea, noii naţionalişti se retranşează precum boierii feudali în spatele bunăstării lor economice. Redăm mai jos articolul lui Ivailo Ditchev (foto), apărut în cotidianul bulgar 24 Ciasa şi preluat de http://www.presseurop.eu:
  „Pentru a înţelege mişcările separatiste europene din ultimii 20 de ani, aş propune să facem următoarea simulare. Lansăm ideea unei autonomii substanţiale a Sofiei, capitala Bulgariei, pentru a o detaşa într-un final de restul ţării. În acest scop, mobilizăm o ceată de istorici prezentabili pentru mass-media întru a dovedi - de exemplu - rădăcinile celtice ale oraşului, căzut pradă dominaţiei invadatorilor nordici, vinovaţi pentru masacrul a mii de creştini paşnici şi nevinovaţi. Istoria este bogată, şi cuprinde din belşug subiecte care pot fi folosite. Independenţa Sofiei faţă de restul ţării, mai puţin dezvoltat din punct de vedere economic, ar duce automat la o creştere a prosperităţii cetăţenilor săi - de la un venit pe ţară de 37% din media europeană, acesta ar trece la 70%, iar măsluind cumva excluderea cartierelor de romi din calcul, chiar la 100%! Nu ne-ar mai rămâne decât să ne proclamăm capitala „Luxemburgul din Balcani”. Floare la ureche! La fel dacă oraşul München ar întreprinde, într-o bună zi, să se scuture de „jugul” nemţesc, idem pentru Londra. În acest caz, veniturile locuitorilor lor ar ajunge la cifre astronomice: 300% din media UE pentru primii, până la 600% pentru cei de-ai doilea!

  O sete de independenţă interesată

  Ce-i poate împiedica pe bogaţi să se libereze de povara concetăţenilor lor mai săraci? Să ne amintim că, la căderea Imperiului Otoman, Balcanii au fost adânciţi într-o criză de mai multe decenii. De-a lungul secolului al XIX-lea, de exemplu, economia Greciei a fost pusă sub perfuzie de marile bănci internaţionale - exact ca astăzi. Din ruinele imperiului austro- ungar s-a înălţat o mică ţară agrară, provincială şi folclorică - Austria. În vremurile splendorii lor, aceste entităţi posedau largi teritorii controlate de guvernul central - o sursă de materii prime şi de mână de lucru care consuma la schimb produsele industriei. Un schimb care necesita o doză bună de solidaritate: bogaţii consacrau o parte din venitul lor pentru educarea viitorilor angajaţi, pentru a construi drumuri, pentru a apăra graniţele ţării. Toate acestea nu mai sunt valabile astăzi: dacă Sofia şi-ar declara independenţa, ea nu ar mai avea astfel de preocupări. Economia este acum globală, iar securitatea este asigurată de către NATO. Oraşul îşi va putea cumpăra roşiile mai degrabă din Izmir (Turcia) decât din Plovdiv (sudul Bulgariei), şi îşi va putea angaja conducătorii de tramvaie din New Delhi în loc de Vidin (nordul Bulgariei). Construcţia identitară, oricât de fantasmagorică ar fi ea, îşi are doza de importanţă - desigur. Dar ea este mai ales o unealtă în lupta pentru putere şi resurse economice. Spre deosebire de Sofia, Catalonia are cu adevărat o istorie milenară, o cultură şi chiar şi o limbă proprie. Dar argumentul cel mai serios al partizanilor independenţei rămâne faptul că regiunea sus-citată este cu mult mai bogată decât restul Spaniei: separatiştii câştigă simpatia alegătorilor datorită acestui refuz de a plăti pentru ceilalţi. În comparaţie, separatiştii basci, care nu ezită să recurgă la forţă şi teroare, par să fie mai îndârjiţi în lupta lor împotriva Madridului. Şi totuşi independenţa lor pare mai îndepărtată decât cea a compatrioţilor lor catalani, pentru simplul motiv că sunt mult mai săraci. Acelaşi lucru în Scoţia, care se pregăteşte să organizeze în doi ani un referendum asupra independenţei sale. Şi acolo avem o istorie veche, diferenţe culturale şi daune ale imperialismului britanic - pe scurt, întregul arsenal identitar necesar pentru a sprijini această mişcare separatistă. Dar oare această dorinţă de independenţă ar fi la fel de puternică dacă nu s-ar fi descoperit în Marea Nordului rezerve de petrol capabile de a face din Scoţia o a doua Norvegie - o ţară care, de altfel, refuză cu încăpăţânare să adere la UE? În comparaţie, naţionalismul irlandez este mult mai străvechi, şi chiar sângeros. Dar majoritatea irlandezilor de Nord s-au dovedit de mai multe ori a fi potrivnici independenţei lor.

  O logică neoliberală distrugătoare

  Flamanzii din Belgia îşi cer de asemenea independenţa, din cauza sărăcirii compatrioţilor lor valoni, din anii 1970. Poate că singurul lucru - pe lângă rege, bere şi fotbal - care face că această mică ţară simpatică mai există încă, este oraşul Bruxelles, pe care cele două entităţi nu reuşesc să şi-l împartă. Altminteri, procesul de descompunere este foarte avansat şi majoritatea belgienilor pe care-i cunosc s-au obişnuit cu ideea că ţara lor va dispărea într-o bună zi. Naţionalismul corsican, mult mai zgomotos, are în schimb mult mai puţine şanse de izbândă, fiindcă este mult mai puţin probabil că populaţia insulei de frumuseţe (unde sunt incendiate în fiecare vară vile ale unor „intruşi” francezi) va renunţa la generoasele subvenţii şi avantaje acordate de Franţa. Cum se face că Europa de Vest cade, la rândul ei, pradă separatismului şi dezintegrării care a cotropit estul continentului? Trebuie oare căutat motivul în politica iresponsabilă a regionalismelor propovăduită de UE? Această politică fusese menită să slăbească statele-naţiune în favoarea Bruxelles-ului. Ideea nu a reuşit, fiindcă statele au fost într-adevăr slăbite, dar Bruxelles a fost slăbit şi mai tare. Pentru mine, principalul motiv al dezintegrării teritoriilor naţionale este logica neoliberală potrivit căreia profitul economic imediat rămâne criteriul unic şi universal. Şi astfel o ţară, regiune sau chiar un oraş se iau drept întreprinderi şi acţionează în mod egoist pe piaţa mondială. Aspectul vizibil al acestui proces este împuternicirea discursului identitar, care devine mai agresiv, sau chiar cu tendinţe fasciste. Britanici din ce în ce mai anti-europeni, germani care nu doresc să plătească pentru mişmaşurile grecilor... Noul naţionalism este defensiv şi, dincolo de simboluri, exprimă dorinţa unui mic grup de bogaţi de a se retranşa în spatele zidurilor castelului, lăsându-i pe ceilalţi în plata Domnului. Ca în Evul Mediu... Desigur, va mai curge încă multă cerneală pe aceste subiecte. Dar nu trebuie să uităm învăţăturile Istoriei: în timp ce Europa se întoarce la feudalism, marile imperii au vântul în pânze. A fost odinioară cazul cu Poarta Mare, astăzi este vremea Chinei şi a Statelor Unite ale Americii.”

  Categorie:


  0 0

  La alegerile locale parţiale ce vor avea loc în oraşul Covasna pentru alegerea primarului localităţii, se înregistrează o premieră politică judeţeană: toate partidele româneşti au reuşit să cadă de acord pentru susţinerea unui candidat unic, în persoana lui Sorin Popica, care va candida independent. Acesta îi va avea drept contracandidaţi pe actualul viceprimar, Thiesz Janos, susţinut de UDMR, şi Malnasi Levente, nominalizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Deşi iniţial se părea că alianţa nu va putea fi realizată din cauza depunerii a încă trei candidaturi, din partea PDL, PPDD şi FC, până la urmă s-a reuşit ajungerea la consens, care a însemnat retragerea candidaturilor din partea partidelor menţionate. Deşi prima şansă o are candidatul UDMR, există şanse ipotetice de succes pentru candidatul independent, întrucât acesta este văzut, chiar şi de populaţia de etnie maghiară, drept un om cu vocaţie de edil şi abilităţi manageriale superioare actualului viceprimar susţinut de UDMR. Rămâne de văzut dacă mesajul de unitate al partidelor româneşti va fi primit şi îndeplinit de către electorat, care ar trebui să se ridice la înălţimea acestui moment unic al politicii covăsnene din ultimii 23 de ani.

  Categorie:


  0 0

  Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor (foto), care este şi preşedintele organizaţiei judeţene Covasna a UDMR, a anunţat că le-a cerut primarilor udemerişti să arboreze drapelul secuiesc pe clădirile publice în semn de solidaritate cu autorităţile locale care au fost acţionate în instanţă de Prefectură. „Le-am cerut acest lucru din mai multe motive, în primul rând pentru că vrem să dăm o mai mare amploare simbolurilor noastre naţionale şi în al doilea rând în semn de solidaritate cu primarul comunei Ozun care a fost târât în instanţă de prefect pentru că a arborat steagul secuiesc. Cu o dispoziţie a prefectului nu poţi să ştergi steagul din inima secuilor, nici identitatea naţională şi nici respectul faţă de simbolurile noastre naţionale”, a spus Tamas Sandor. Acesta a menţionat că a avut deja o întâlnire pe această temă cu primarii din zona Târgu-Secuiesc, iar în săptămânile viitoare vor urma întâlniri cu cei din zonele Baraolt şi Covasna. Gestul udemeriştilor se vrea a fi un act agresiv şi ostentativ la adresa prefectului judeţului Covasna, Codrin Munteanu, care, de la instalarea sa în funcţie, a atacat mai multe hotărâri ilegale ale administraţiilor locale udemeriste. Referitor la acţiunea ostentativă de instigare la nerespectarea legii a UDMR, prefectul Codrin Munteanu a declarat că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale. „Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag al unităţii administrativ- teritoriale”, a declarat Codrin Munteanu, arătând că şi predecesorul său, fostul prefect al judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a atacat o hotărâre similară adoptată de Consiliul Local Târgu-Secuiesc, fiind prin urmare „pe aceeaşi parte a baricadei” la acest capitol. Prefectul Codrin Munteanu a mai spus că liderii UDMR „aduc în mod forţat acest subiect în zona etnică”, deşi este o chestiune legată strict de lege.

  Categorie:


  0 0

  Bătălia electorală pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în Ungaria, în luna aprilie 2014, a început. Pregătite din timp de Guvernul condus de Viktor Orban, alegerile parlamentare ungare se vor desfăşura, în premieră, şi în afara teritoriului statal al Ungariei. Cu o populaţie de circa 9,96 milioane de locuitori, Ungaria va implica în procesul electoral parlamentar şi minoritatea ungară aflată în afara graniţelor sale. Conform ultimelor recensăminte, în Slovacia minoritatea ungară reprezintă 10,7%, în România 6,5%, în Serbia 3,9%, în Croaţia 1%, în Ucraina 0,3%, iar în Austria 0,2%. Astfel, în calculele electorale, celor aproape zece milioane de cetăţeni ai Ungariei li se adaugă şi aproximativ două milioane de unguri trăitori în afara graniţelor ţării. Pentru a se încadra în categoria votanţilor la parlamentarele ce vor avea loc în ţara vecină anul viitor, ungurii din afara graniţelor ţării trebuie să dobândească cetăţenia maghiară, prin intermediul birourilor speciale deschise, în acest sens, pe teritoriile României, Serbiei şi Croaţiei sau la ambasadele Ungariei. Miza pentru voturile din diaspora este imensă, acestea putând însemna chiar până la un sfert din totalul voturilor. Prin urmare, campania electorală va viza inclusiv voturile ungurilor din diaspora.

  UDMR susţine Partidul Socialist Maghiar

  Săptămâna trecută, Mesterhazy Atilla, liderul Partidului Socialist Maghiar (PSM), a fost prezent la Cluj-Napoca, unde a făcut cunoscut Programul Naţional al formaţiunii. Forumul ţinut cu acest prilej a fost precedat de semnarea acordului de colaborare dintre Fundaţia Tancsics Mihaly a Partidului Socialist Maghiar şi Fundaţia Academia Kos Karoly a UDMR. Cele două părţi au convenit să organizeze împreună conferinţe, manifestări şi întâlniri, cu o atenţie deosebită acordată culturii, ştiinţei şi învăţământului, să susţină cultura maghiară din afara graniţelor şi să urgenteze prezentarea în Parlamentul European, prin fracţiunile politice ale celor două partide, a chestiunii minorităţii maghiare din statele aflate în afara graniţelor Ungariei. Pe lângă Programul Naţional prezentat opiniei publice, liderii PSM şi UDMR au vorbit şi despre proiectarea şi derularea unui program distinct pentru bazinul carpatic. Informaţiile despre conţinutul acestui program sunt ţinute secrete, discuţiile detaliate şi planul în sine desfăşurându-se în spatele uşilor închise. Deşi nu au dorit să prezinte amănunte despre conţinutul acestei înţelegeri, Torok Zsolt, purtătorul de cuvânt al PSM, a lăsat să se înţeleagă că acesta ar cuprinde, pe lângă aspectele ferite de opinia publică, o înţelegere privind acţiuni pe care ambele partide le vor desfăşura în cadrul propriilor familii politice de la nivel european pentru a urgenta chestiunea maghiarimii în forurile politice ale UE. Complementar, acesta a vorbit şi despre planurile de ajutor reciproc al regiunilor aflate la graniţa româno-ungară, în scopul atragerii de fonduri europene.

  Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania reacţionează

  La scurt timp de la încheierea acordurilor dintre cele două partide şi cele două fundaţii politice, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a reacţionat, considerând că parteneriatul a fost asumat de către cele două partide pentru că „ele se potrivesc”. PPMT acuză UDMR de trădarea intereselor maghiarilor din Transilvania, întrucât alianţa cu socialiştii se face cu o formaţiune care s-a opus vehement acordării în bloc a cetăţeniei ungare maghiarilor din afara graniţelor Ungariei la referendumul din 5 decembrie 2004 desfăşurat în Ungaria, fapt care a dus, din punctul lor de vedere, la ruperea maghiarimii în două. Astfel, Toro Tibor, preşedintele PPMT, consideră că gestul socialiştilor din Ungaria nu este unul credibil, câtă vreme, în ultimii 23 de ani, au acţionat diferit şi chiar contrar intereselor ungurilor din Transilvania.

  Fidesz acuză scuzele socialiştilor

  Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a comentat, la rându-i, parteneriatul PSM-UDMR, acuzând socialiştii de lipsă de credibilitate, întrucât socialistul Ron Weber, care a declanşat în Ungaria campania de ură împotriva ungurilor din afara graniţelor îl trimite pe preşedintele PSM să cerşească voturile celor pe care i-au blamat. În acelaşi timp, Fidesz a subliniat faptul că socialiştii fac liste în Ungaria cu cei care nu sunt născuţi în această ţară, îi numesc români pe etnicii maghiari din Transilvania şi i-au scos din trupul naţiunii pe ungurii din afara graniţelor, întorcându-le spatele. Partidul aflat la guvernare în Ungaria consideră că tentativa de a-şi cere scuze a celor de la PSM este nesinceră, întrucât scopul electoral al gestului este mai mult decât evident.

  Semnele furtunii
  Vrăjitorul din Oz(un)
  Parteneriatul PSM-UDMR, semnat săptămâna trecută la Cluj-Napoca, pare a fi primul glonţ tpras în bătălia electorală ungară pe pământ românesc. Am relatat amănunţit evenimentul, tocmai pentru a arăta că, de la primele declaraţii, lupta se dovedeşte crâncenă, nemiloasă, principalele partide arătând că sunt dispuse să sară unul la gâtul celuilalt pentru a obţine voturi şi din partea electoratului din România. Nu este lipsit de importanţă faptul că partidul extremist Jobbik nu a ieşit încă la rampă! Este clar pentru toată lumea că mesajele partidelor din Ungaria către electoratul din România vor continua pe aceeaşi notă, iar faptul că din prima zi de campanie electorală vizibilă ne aflăm în faţa unor înţelegeri al căror conţinut nu poate fi făcut public, face ca semnele de întrebare asupra modului de captare a votanţilor să fie tot mai multe. În premieră în ţara noastră, vom asista peste un an de zile la o campanie electorală pentru parlamentul unei ţări străine. Singurul politician care a anticipat pericolele unei astfel de campanii electorale este preşedintele filialei Covasna a Partidului Conservator, Dan Suciu, care încă de la sfârşitul anului trecut a atras atenţia asupra necesităţii modificării legii electorale româneşti, în sensul interzicerii campaniilor electorale cu mesaje şovine şi iredentiste. Fără îndoială, platformele electorale ale partidelor din Ungaria vor abunda în mesaje autonomiste, anticonstituţionale, de natură să tulbure relaţiile interetnice din România. În lupta pentru voturi, partidele ungare vor arunca tot ceea ce au în arsenalul lor pentru a-i convinge pe ungurii din România că ei sunt adevăraţii lor protectori şi pot să le reprezinte cel mai bine interesele. Câtă vreme nu există o legislaţie corespunzătoare pentru astfel de situaţii, România se va afla în curând în situaţia unui sat fără câini, în care oricine spune şi face ce vrea, fără niciun fel de responsabilitate.

  Categorie:


  0 0

  De pe la începutul verii anului trecut, de când s-a instalat primul Guvern USL în România, care l-a repus, pe criterii strict profesionale, de competenţă, pe Codrin Munteanu, doctor în administraţie, în funcţia de prefect al judeţului Covasna, nu trece săptămână lăsată de la Domnul să nu îi vedem pe udemerişti cum sapă, pe lângă temelia Statului Român, ocupaţie a lor veche, şi la temelia apărătorului legii de pe aceste meleaguri. Când pe faţă, când pe dos, când Sandor, când Arpad, dă-i înainte cu Codrin Munteanu, „cel care a readus în Prefectură spiritul comunist”, răul cel mai mare, care este, şi care trebuie să dispară. Că altfel nu e democraţie, nu e Europa, nu e linişte, nu e simboluri ale noastre milenare şi, în general, nu e bine pentru maghiari-secui.
  De ce vor udemerăii neapărat, dar neapărat, capul lui Codrin Munteanu? Nimic mai simplu. Două sunt motivele esenţiale. Primul: actualul prefect al judeţului Covasna este cel mai bun specialist în administraţie, lucru recunoscut adesea chiar şi de duşmani, în şoaptă evident. Al doilea: omul este incoruptibil, nu are preţ, cum se spune în popor, iar asta îi deranjează la culme pe udemerăi. Ei bine, aceste două adevăruri îi scot din minţi pe Sandor, Arpad şi gaşca lor îmbuibată de separatişti, iredentişti, revizionişti, revanşarzi şi segregaţionişti. Şi despre asta, cum spuneam, când în presă, când pe la şedinţe, când pe la colţuri, când pe la Ministerul Administraţiei şi Internelor dă-i toată ziua înainte, că doar cel mai mare şi mai mare rău este Codrin Munteanu. Care trebuie demis, că e împotriva autonomiei şi a poporului maghiar-secui. Scurtă şi uzată placa din mintea lor, ce mai.
  Las în grija istoricilor, celor cu expertiză, să spună, până intră în cap la toată lumea faptul că maghiarul, secuiul şi ungurul nu au nicio treabă unul cu altul. Şi nici n-au avut vreodată. Astea sunt texte pentru îndobitocirea omului de rând, care nu are acces la informaţie şi care e ţinut intenţionat, chiar de către UDMR, în sărăcie, să nu cumva să se deştepte că e bai. Pentru că în momentul ăla, adio privilegii la şmecherii care fac şi dreg politica struţo-cămilei.
  Vă întreb, prin urmare, retoric: când l-aţi auzit vreodată pe prefectul Codrin Munteanu declarând de rău despre cetăţenii români de naţionalitate maghiară? Când? Când l-aţi auzit pe prefectul Codrin Munteanu făcând precizări despre altceva decât aspectele referitoare la legalitate? Păi şi atunci, despre ce vorbim? Să o punem băbeşte, pentru toată lumea. Stimaţi cititori, dacă dumneavoastră nu aţi comis niciodată nicio faptă care să vă incrimineze din punct de vedere infracţional, sau dacă aţi comis dar aţi şi ispăşit pedeapsa pentru ea, atunci dormiţi liniştiţi din cauză că prefect al judeţului Covasna este Codrin Munteanu, omul legii? Da. Şi atunci cine nu doarme liniştit din cauza faptului că prefect este Codrin Munteanu, şi o tot dă de gard ba cu politica, ba cu sensibilităţile etnice, care nu au ce căuta în discuţia de faţă, că nu asta e tema? Răspunsul îl ştie fiecare dintre dumneavoastră, că e român, că e ungur.
  Aşa că, draghe Sandor şi cu Arpad, mai bine aţi face de aţi deveni cinstiţi şi cu frică de Dumnezeu, şi-aţi mai termina cu săpatul lui Codrin Munteanu, că nu e bine. Şi nu mai puneţi poporul dreptcredincios la încercare, bazându-vă pe câteva lichele cu nume de „escu” pe care le-aţi cumpărat, că nu alea sunt fibra Neamului Românesc, şi s-ar putea ca într-o bună zi să se rupă coarda. Românul este tolerant, dar nu şi prost, cum îl credeţi voi!

  Categorie:


  0 0

  FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ
  COMUNICATE DE PRESĂ

  Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) îşi exprimă surprinderea şi protestul categoric faţă de decizia Primului Ministru al Guvernului României, Victor Ponta, de a-l înlocui, prin avansare, pe dr. Codrin Munteanu, din funcţia de prefect al judeţului Covasna, în pofida demersurilor conducerii FCRCHM şi a numeroaselor semnale şi solicitări primite prin mass-media de la importante segmente ale societăţii civile şi de la personalităţi reprezentative ale vieţii publice româneşti.
  Această decizie este în flagrantă contradicţie cu cele declarate de premierul Victor Ponta la Adunarea Populară a FCRCHM de la Topliţa, din 20 martie 2010, şi cu promisiunile făcute românilor în recenta campanie electorală şi reprezintă umilirea comunităţii româneşti din judeţul Covasna şi încă o cedare regretabilă în faţa susţinătorilor separatismului şi a autonomiei teritoriale pe criterii etnice.
  Consiliul FCRCHM solicită Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României să elaboreze şi să aplice, în regim de urgenţă, o strategie pentru stoparea acţiunilor de discriminare a românilor în propria lor ţară şi de formare a unei enclave etnice maghiare în inima României.|
  Biroul de presă,
  31 ianuarie 2013


  0 0

  FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ
  COMUNICATE DE PRESĂ

  Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a înaintat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare referitoare la discriminarea românilor din judeţul Covasna prin folosirea sintagmelor de „români băştinaşi” şi „cei care au fost aduşi aici de securişti”, de către Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, preşedintele UDMR Covasna.
  În sesizarea menţionată se arată faptul că, în cadrul unei conferinţe de presă, domnul Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi preşedintele UDMR Covasna, a discriminat şi a încălcat principiul egalităţii între cetăţeni, prin împărţirea românilor din judeţul Covasna în două categorii, numindu-i „românii băştinaşi” şi „cei care au fost aduşi aici de securişti”.
  Prin această afirmaţie, Tamas Sandor a încălcat drepturile fundamentale ale cetăţenilor români, legate de egalitatea, libera circulaţie şi libera stabilire a domiciliului, statuate şi garantate de Constituţia României, de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene şi de Ordonanţa 137/2000, republicată, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.
  Astfel, potrivit Constituţiei României, Titlul II, Cap. II Drepturile şi libertăţile fundamentale, art. 25 alin. (2), „Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară”.
  De asemenea, potrivit Cartei Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene , la art. 15 Libertatea de alegere a ocupaţiei şi dreptul la muncă, alin. (2) se prevede că „Orice cetăţean al Uniunii are libertatea de a-şi căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii în orice stat membru”.
  Potrivit Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, art. 13 prevede că „1. Orice persoană are dreptul să circule liber şi să-şi aleagă reşedinţa în interiorul graniţelor unui stat”.
  Ordonanţa nr. 137/2000, republicată, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, prevede la Cap. I - Principii şi definiţii - alin. (2) „Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi: lit. (i) dreptul la libera circulaţie şi la alegerea reşedinţei”.
  Prin această declaraţie, Tamas Sandor jigneşte profund toţi cetăţenii români care s-au stabilit de-a lungul timpului în judeţul Covasna, denumindu-i români „care au fost aduşi de securişti”, sau „români care au fost plantaţi aici în judeţ”, creând o discriminare clară faţă de drepturile cetăţenilor români referitoare la egalitatea, la libera circulaţie, la dreptul de liberă stabilire a cetăţenilor Statului Român. Considerăm că declaraţia lui Tamas Sandor nu constituie numai o discriminare la adresa cetăţenilor români în propria lor ţară, ci şi o continuă formă de manipulare a cetăţenilor români de etnie maghiară, o incitare la ură interetnică şi care pune în pericol convieţuirea armonioasă dintre cetăţenii judeţului Covasna.
  Având în vedere că prin aceste afirmaţii - se menţionează în sesizarea înaintată CNCD - se creează o situaţie discriminatorie prin îngrădirea dreptului la libera circulaţie, la dreptul de liberă stabilire a cetăţenilor Statului Român, la egalitatea cetăţenilor români, vă cerem să constataţi existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu faţă de românii „plantaţi”, „aduşi aici de securişti”, potrivit art. 2, alin. 1 şi 5 din O.G. 137/2000.

  Biroul de presă,
  31 ianuarie 2013


  0 0

  Eu nu vreau să fiu apărătorul fostului prefect, domnul Codrin Dumitru Munteanu, dar trebuie să ştiţi că şi acum îi datorăm mulţumiri (noi, muritorii de rând de etnie maghiară) pentru tot ceea ce a făcut în vederea restabilirii legalităţii în judeţul Covasna.
  Domnia sa a fost, foarte probabil, cel mai potrivit şi cel mai profesionist prefect din istoria judeţului Covasna. A fost un adevărat paznic al legalităţii. Pot să spun că oricine a fost la dânsul în audienţă, problemele lui au fost rezolvate în spiritul legii. Pot confirma cei care au fost în audienţă la dânsul. Am fost de multe ori în audienţă la domnul prefect, dr. Codrin Dumitru Munteanu, cu problemele mele, nişte probleme de fonduri funciare, cu Legea 18, Legea 169, Legea 1, Legea 10. Problemele mele au fost rezolvate, parţial, în spiritul legii de către domnul prefect Codrin Dumitru Munteanu. În cazul meu, dânsul m-a sfătuit despre măsurile nelegale comise de către autorităţile locale, pe care le pot oricând dovedi cu acte (cum este cazul Sânzieni), m-a sfătuit şi să informez autorităţile centrale din Bucureşti, ca să vadă şi Domniile lor cum sunt respectate legile ţării în judeţul Covasna.
  Cu ajutorul autorităţilor centrale din Bucureşti, în temeiul legilor în vigoare în România şi pe baza actelor legale, acest caz îl vom rezolva.
  Tot ce s-a întâmplat în judeţul Covasna în ultimii doi ani, după mine „mărul discordiei, mărul lui Eris”, a fost lupta între palate în judeţul Covasna. Prefectura, în frunte cu domnul prefect Codrin Dumitru Munteanu, a solicitat ferm respectarea legalităţii în judeţul Covasna. Dar cu aceasta nu a fost de acord „Casa Albă”, care este apărătoarea intereselor personale ale liderilor UDMR şi ale primarilor UDMR din judeţul Covasna.
  UDMR-ul trebuie să ştie şi despre „cântecul păsărilor”, trebuie să fi sluga UDMR-ului. În judeţul Covasna, dacă nu eşti copilul UDMR-ului, eşti condamnat la moarte. În dorinţa ta de a se respecta Constituţia şi legile ţării, eşti caracterizat drept un „reclamagiu”, un „inconciliabil”, un contribuabil.
  Din vocabularul UDMR-ului lipsesc următoarele cuvinte: legalitate, constituţionalitate, respect, dreptate, toleranţă etc..
  Domnul prefect Codrin Dumitru Munteanu a fost un obstacol în calea UDMRului în judeţul Covasna. Pentru faptul că dânsul nu a acceptat rolul să fie sluga UDMR-ului, acesta, în frunte cu „Prinţul din Covasna” şi vătafii lui, au dus o campanie de discreditare contra domnului Codrin Dumitru Munteanu, sub lozinca că este „prefectul naţionalist”. În concepţia lor, legalitatea are culoare naţională, lucru care nu este adevărat, dar este interesant. Poate că lumea nu ştie că soţia domnului prefect Codrin Dumitru Munteanu este de naţionalitate maghiară. Atunci vă întreb cum poate să spună cineva că domnul prefect este „naţionalist”? Însă revoltător este un lucru: „Prinţul din Covasna” să nu mai vorbească în numele tuturor cetăţenilor de etnie maghiară din judeţul Covasna! „Prinţul” să vorbească în numele lui şi în numele vătafilor. „Prinţul” nu-i reprezintă pe toţi maghiarii din judeţul Covasna, el reprezintă UDMR-ul şi conducătorii colindătorilor. Într-un stat de drept, drepturile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile sunt respectate.
  Noi şi familiile noastre vrem să trăim şi să muncim într-un stat de drept şi, deci, trebuie să se facă o distincţie fermă între politică şi legalitate în judeţul Covasna.
  Un nemustăcios inconciliabil maghiar, Bidiga Iosif Bela,
  Comuna Lemnia, judeţul Covasna


  0 0

  Domnilor parlamentari de Harghita şi Covasna, să nu faceţi crima înlocuirii din funcţie a prefectului judeţului Covasna, dr. Codrin Munteanu, acum când legea şi românii au atâta nevoie de expertiza şi verticalitatea acestuia, acum când Drapelul României este sfâşiat la Sfântu-Gheorghe! Luaţi decizia corectă, nu cedaţi în faţa şantajului UDMR şi faceţi ce le-aţi promis românilor la Topliţa, în 20 martie 2010, dar şi în recenta campanie electorală!

  Categorie:


  0 0

  Slovacia mai dă o lecţie României! După ce Guvernul Republicii Ungaria a dat liber la acordarea cetăţeniei ungare celor din afara graniţelor, Slovacia a reacţionat imediat, înţelegând motivele şi anticipând consecinţele acestui demers. Astfel, fără a mai sta pe gânduri, Guvernul slovac a adoptat o lege prin care cetăţenii ţării sunt puşi în situaţia de a opta pentru o singură cetăţenie, în cazul în care se alege cetăţenia altui stat urmând a se retrage cetăţenia slovacă. Astfel, până în prezent, 35 de cetăţeni slovaci care şi-au luat cetăţenia ungară şi-au pierdut-o pe cea slovacă. Evident, Budapesta a considerat oportun să intervină în problemele interne ale Slovaciei şi s-a adresat Parlamentului European pentru a face presiuni asupra Guvernului de la Bratislava. Autorităţile ungare au depus o petiţie la Bruxelles, prin care afirmă că nu este caracteristic unui stat de drept să retragă cetăţenia propriilor cetăţeni, fără acordul acestora şi cer intervenţia Parlamentului European pentru ca Slovacia să revină asupra deciziei sale. Totuşi, Guvernul ungar afirmă că nu îşi face iluzii în privinţa impunerii Bratislavei a obligaţiei de a renunţa la această lege, întrucât deciziile de la Bruxelles sunt politice. Ne întrebăm: oare de ce Guvernul de la Bucureşti nu are forţa Guvernului slovac şi de ce România apare, în mod constant, în poziţie de sluj în faţa Bruxellesului? Oare pericolul iredentismului şi al extremismului ungar nu este la fel de mare şi în România ca şi în Slovacia, sau chiar mai mare? România chiar are toate pârghiile necesare să se protejeze şi nu mai consideră necesară nicio acţiune preventivă? Sau doar va reacţiona, ca de obicei, anemic şi prea târziu?

  Categorie:


  0 0

  Duminică au avut loc alegerile locale parţiale pentru alegerea primarului din oraşul-staţiune Covasna. În cursa electorală s-au înscris trei candidaţi, Thiesz Janos (UDMR), Malnasi Levente (PPMT) şi independentul Sorin Popica, susţinut de către toate partidele româneşti. Aşa cum era de aşteptat, votul etnic şi-a spus şi de această dată cuvântul, candidatul UDMR obţinând 3.795 de voturi (62,63%), cel al PPMT 158 de voturi (2,6%), iar candidatul independent 2.053 de voturi (33,38%). Deşi ideea partidelor româneşti de a propune un candidat independent, pentru a înfrânge UDMR, a fost sublimă, realitatea a arătat că maturitatea electorală nu există printre locuitorii unguri, care au votat cu udemeristul Thiesz Janos, deşi acesta nu a excelat deloc din poziţia de viceprimar, ci dimpotrivă, a reuşit să-şi creeze notorietatea unui om nu tocmai potrivit pentru o asemenea responsabilitate. Reflexul pavlovian de a pune ştampila pe lalea a funcţionat şi de această dată, fără a da nici cele mai mici semne că în opţiunea electoratului unguresc ar conta şi altceva decât apartenenţa etnică. Deşi majoritatea liderilor partidelor româneşti din judeţul Covasna îşi exprimaseră speranţa că măcar o parte a electoratului ungar va vota în favoarea candidatului independent, optând pentru un om cu o evidentă vocaţie de edil decât pentru un nume susţinut de o siglă de partid, totuşi, se pare că dintre toate pronosticurile, cel mai apropiat de realitate a fost cel al preşedintelui PC Covasna, Dan Suciu, care şi-a exprimat scepticismul, susţinând că demersul are doar şanse teoretice de reuşită, votul etnic urmând să fie definitoriu şi la alegerile pentru funcţia de primar al oraşului Covasna.

  Categorie:


  0 0

  Intrat în Parlament pe uşa din dos a redistribuirii, senatorul liberal Marius Obreja a anunţat cine îi vor fi consilieri la cabinetul senatorial din judeţul Covasna. Aceştia sunt nimeni alţii decât Mădălin Guruianu, Emil Pantelimon şi Alexandru Condrea. Despre felul în care va fi consiliat senatorul Obreja nu mai este niciun dubiu. Atât Mădălin Guruianu, cât şi Emil Pantelimon au excelat în a-şi arăta dispreţul faţă de problemele reale şi grave ale românilor din Covasna, în schimb nu au pregetat să se arate, chipurile, europeni şi multiculturali. Amintim faptul că Mădălin Guruianu s-a exprimat deschis, într-o emisiune televizată în timpul campaniei electorale de la alegerile locale de anul trecut, în favoarea ideii ca românii din Covasna să înveţe limba maghiară. De asemenea, alături de Pantelimon, cei doi au ţinut să se afişeze împreună de 15 martie şi să depună o coroană prin care să îşi arate ataşamentul faţă de revoluţia ungară de la 1848, care a însemnat moartea a peste 40.000 de români! Mai grav decât atât, cei doi aşa-zişi politicieni nu au catadicsit niciodată să ia atitudine faţă de încălcările flagrante ale legii de către UDMR, umilirile şi discriminările la care sunt supuşi românii, fiind notorii ca apropiaţi ai primarului separatist din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad. Emil Pantelimon a devenit cunoscut opiniei publice la alegerile parlamentare de anul trecut prin minciunile şi aberaţiile pe care le-a spus, acesta susţinând că este cel mai tânăr candidat, fapt care s-a dovedit o minciună sfruntată şi prin promovarea unui aşa-zis proiect de lege total rupt de realitate. În ceea ce-l priveşte pe Marius Obreja, se confirmă, încă odată, vorba: „Cum e turcul, aşa e şi pistolul”. Sau, poate ar fi mai corect: „Cum e udemeriotul, aşa sunt şi consilierii”…

  Categorie:


  0 0

  Primăria comunei Siculeni, din judeţul Harghita, refuză, la mai bine de trei ani de la constatarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a faptului că pagina de internet a instituţiei este redactată exclusiv în limba maghiară, să posteze şi varianta în limba română a acestui site, fapt ce constituie o discriminare la adresa cetăţenilor necunoscători ai limbii maghiare. Deşi în luna noiembrie 2012, cetăţeanul Dan Tanasă a sesizat din nou conducerea CNCD cu privire la faptul că pagina Primăriei Siculeni este în continuare redactată exclusiv în limba maghiară, primarul comunei Siculeni, UDMR-istul Szentes Csaba, citat de CNCD la audieri a trimis o adresă prin care, cu mult tupeu, învederează faptul că pagina Primăriei pe care o conduce nu are şi o variantă în limba română „din lipsă de fonduri”. Mai mult, după ce afirmă că va rezolva problema în două săptămâni, pagina de internet a Primăriei Siculeni este în continuare, în totalitate, în limba maghiară.

  Categorie:


  0 0
 • 02/14/13--07:30: România încotro?
 • Problema respectării statului de drept, a Constituţiei şi legilor Statului Român a devenit critică în judeţele Covasna şi Harghita, unde, tot mai intens în ultimii ani se manifestă acţiunile agresive ale UDMR de subminare a autorităţii statului şi scoaterea celor două judeţe de sub jurisdicţia României. În acest sens, UDMR a acţionat cu perseverenţă pentru eliminarea simbolurilor autorităţii Statului Român. Astfel, autorităţile locale udemeriste au început prin a refuza redactarea documentelor oficiale cu stema României, continuând apoi cu redactarea acestora doar în limba maghiară, eliminarea inscripţiilor în limba română de pe instituţii, înlocuirea indicatoarelor rutiere cu inscripţii doar în limba maghiară sau având limba română trecută sub cea maghiară, postarea informaţiilor publice oficiale pe paginile web ale instituţiilor administraţiilor locale doar în limba maghiară ş.a.m.d.. În acelaşi timp, aceste acţiuni antistatale şi discriminatorii la adresa românilor au fost dublate de sabotarea pe plan cultural a românilor, prin finanţarea exclusivă a manifestărilor culturale ungureşti, schimbarea denumirilor de străzi care purtau numele unor personalităţi româneşti, refuzul de a angaja români în instituţiile publice etc.. Pentru a demonstra că în cele două judeţe Statul Român nu mai există, udemeriştii au promovat găselniţa conform căreia Harghita şi Covasna ar fi un stat în stat, pe care l-au numit ţinutul secuiesc, căruia i-au inventat şi un steag, pe care l-au arborat pe instituţiile publice şi în incintele administraţiilor locale, ca însemn al statalităţii. Pentru restabilirea legalităţii şi apărarea ordinii constituţionale există în cele două judeţe Instituţia Prefectului, care, teoretic şi practic, ar trebui să vegheze la respectarea legilor şi să ia măsuri pentru stoparea unor astfel de manifestări antistatale. Dar, de la teorie la practică, este o cale lungă…

  Harghita… o cauză pierdută!

  Politica paşilor mărunţi a UDMR a dat roade de-a lungul timpului, de mai bine de un deceniu UDMR reuşind să le impună partenerilor de guvernare numirea unor prefecţi marionetă în judeţul Harghita, care, în loc să impună legea, se făceau că nu văd ilegalităţile udemeriştilor. Mai mult, UDMR a insistat pe lângă conducerile centrale ale partidelor aflate la guvernare să schimbe acei lideri politici judeţeni ai partidelor româneşti care nu erau de acord cu politica de subminare a statului şi discriminare a românilor. Aşa s-a ajuns la situaţia în care, de ani de zile, nu am văzut nici măcar un singur comunicat de presă din partea vreunui partid românesc din judeţul Harghita prin care să se ia poziţie faţă de ilegalităţile comise de UDMR. Actualul prefect de Harghita, Jean Adrian Andrei, se dovedeşte a fi, la rândul său, un om pentru care pălăria de prefect este prea mare şi al cărui singur atribut pare a fi să stea cuminte şi să nu deranjeze UDMR.

  Covasna… ultima redută!

  În judeţul Covasna, s-a reuşit menţinerea unui anumit grad de revenire la legalitate prin acţiunile ferme ale prefectului Codrin Munteanu, care a sancţionat abaterile de la litera legii ale UDMR. Ca urmare a acţiunilor sale de restabilire a legalităţii, UDMR l-a catalogat drept adversar indezirabil, care trebuie redus la tăcere, pentru a putea persevera în comiterea de ilegalităţi, scopul declarat fiind eliminarea acestuia din viaţa publică. La mijlocul săptămânii trecute, prefectul Codrin Munteanu a fost schimbat din funcţie, în locul său fiind numit Dumitru Marinescu, fost primar al comunei Vâlcele. Despre anvergura noului prefect ne vorbesc chiar declaraţiile liderilor UDMR, care jubilează şi salută călduros numirea acestuia. Oare de ce? Nu trebuie ignorat faptul că preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, i-a transmis deja noului prefect că va avea cu acesta „relaţii interinstituţionale care se bazează pe două paliere, respectiv pe problemele interetnice, sensibilităţile comunităţii secuieşti şi pe dezvoltarea judeţului şi a localităţilor”. Nicio vorbă despre respectarea legii! De reţinut! Despre cât mult preţ pun liderii locali ai UDMR pe noul prefect de Covasna se vede şi din atitudinea lor, atât preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, cât şi primarul de Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, nefiind de faţă la numirea acestuia.

  Cine mai luptă pentru români şi cine e împotriva lor?

  Situaţia respectării legii în Covasna a fost, de-a lungul timpului, mai bună decât în Harghita, în sensul în care liderii politici locali au reuşit să ţină piept UDMR şi să impună respectarea legii în judeţ, prin vocea unor oameni de calibru. Totuşi, în ultimii ani, UDMR a cucerit redute majore, reuşind să distrugă două din cele mai importante partide româneşti, PNL şi PDL, care funcţionează în prezent ca falange ale UDMR. Astfel, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a îndepărtat pe fostul preşedinte al PNL Covasna, Ioan Bălan, un român de foarte bună calitate, cu verticalitate şi curaj, numindu-l în locul acestuia pe Marius Obreja, care a acţionat constant în favoarea politicii UDMR, înconjurându- se de personaje îndoielnice precum Mădălin Guruianu şi Emil Pantelimon, aceştia manifestându- se în permanenţă ca promotori ai doctrinei UDMR şi acţionând împotriva românilor şi a intereselor acestora. În prezent, aceste trei personaje liberale amintite, emblematice pentru organizaţia PNL Covasna, nu reprezintă în niciun fel interesele românilor din judeţul Covasna şi acţionează pentru atingerea dezideratelor UDMR. Este important de remarcat faptul că la niciuna din chestiunile de încălcare a legii amintite în preambul, nici Marius Obreja, nici Mădălin Guruianu şi nici Emil Pantelimon, nu au reacţionat niciodată, păstrând o tăcere care spune totul despre politica pe care o fac. Soarta PDL Covasna a fost şi mai dramatică, conducerea cu atitudine românească a acestui partid fiind înlocuită de ex-premierul Emil Boc cu „semiromânul bastard” Dan Manolăchescu, după cum chiar el însuşi se definea. După ce a finalizat operaţiunea de distrugere a PDL Covasna, Dan Manolăchescu şi-a dat demisia de la conducerea filialei, lăsând partidul ca şi inexistent. Astfel, în judeţul Covasna, singurele formaţiuni politice care au mai rămas pe frontul luptei împotriva politicii antistatale a UDMR sunt PSD, condus de către Horia Grama, şi PC, al cărui preşedinte este Dan Suciu. Presiunile asupra celor două filiale ale PSD şi PC sunt enorme, UDMR nefiind mulţumită de faptul că mai există persoane care le împiedică politica de destrămare a Statului Român.

  Echilibrul instabil

  UDMR a considerat în permanenţă că în calitatea sa de prefect, Codrin Munteanu a acţionat împotriva „echilibrului” din judeţ, în traducere echilibru însemnând ilegalităţile şi acţiunile antistatale şi anticonstituţionale ale acestei formaţiuni. Rămâne de văzut cum îşi va îndeplini noul prefect atribuţiile de garant al respectării legii, ţinând cont de auspiciile tulburi în care a fost numit şi exaltarea de-a dreptul frivolă a udemeriştilor la auzul numirii acestuia. Vom vedea dacă prefectul Dumitru Marinescu se va ridica la înălţimea funcţiei pe care o deţine sau va fi şi el doar unul dintre cei care pun umărul la destrămarea României.

  Categorie:


  0 0

  Scriam, dragi cititori, în ediţia precedentă a „Condeiului ardelean” despre calităţile excepţionale, profesionale şi morale, ale prefectului judeţului Covasna, dr. Codrin Munteanu, calităţi care l-au transformat în scurtă vreme în duşmanul numărul 1 al UDMR. Ei bine, pentru că omul aplica legea şi era incoruptibil, a fost schimbat din funcţie de Guvernul trădător Ponta, căruia nu i-a luat decât câteva săptămâni să ne arate că nu este cu nimic, dar absolut nimic mai bun decât precedentele Executivemarionete ale lui Traian Băsescu.
  Cum s-a întâmplat acest lucru. UDMR solicita permanent - pe lângă, deja tradiţionalele, modificarea Articolului 1 din Constituţie, Legea statutului minorităţilor şi regionalizarea făcută cu recunoaşterea şi înfiinţarea „ţinutului secuiesc istoric” -, încă de la o săptămână de la numirea sa în funcţie, în vara anului trecut, destituirea prefectului Codrin Munteanu, spunând că aici oricine poate fi prefect numai „cel care a readus spiritul comunist în Prefectură”, NU. Şi că aici trebuie numit un prefect care să nu fie antimaghiar şi care să se înţeleagă bine cu preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi cu primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad. Iar acesta, bineînţeles, nu era Codrin Munteanu, cel care aplica legea în mod egal pentru toate autorităţile judeţene şi locale şi pentru toţi cetăţenii judeţului, fie ei români, maghiari, ţigani sau de orice altă etnie. Cum spuneam, pentru aceasta, la doar o lună şi jumătate de la alegerile generale din România, noua Putere, reconfirmată, l-a schimbat din funcţie. Şi, pentru că valoarea lui în domeniul dreptului administrativ nu poate fi contestată nici măcar de duşmani, fiind unul dintre cei mai buni specialişti din ţară, Guvernul antiromânesc Ponta l-a „avansat” în funcţia de secretar general al Ministerului Apărării Naţionale, scăpând UDMR-ul de povara Codrin Munteanu şi, trăgându- l, practic, pe linie moartă. Cu alte cuvinte, deputatul şi ministrul harghitean Mircea Duşa, fost la Administraţie şi Interne, actual la Apărare Naţională, l-a făcut mare luându-l sub aripa lui, ca să nu mai deranjeze UDMR-ul.
  Poate să spună premierul Victor Ponta, ministrul Mircea Duşa şi deputatul de Covasna, Horia Grama, orice, pentru că noi, românii din Covasna, Harghita şi Mureş, ştim adevărul. Tocmai am asistat la o nouă cedare, flagrantă, din partea autorităţilor Statului Român în faţa uniunii separatiste numită UDMR, care militează pentru scoaterea Articolului 1 din Constituţie şi sapă la temelia României din 25 decembrie 1989. Am primit sute de telefoane de la cetăţenii maghiari de bună credinţă care ne-au tradus dănţuitul lui Tamas Sandor şi al presei maghiare, de la Târgu-Secuiesc şi până la Budapesta, despre iminenta schimbare a prefectului judeţului Covasna. Atenţie!, el încă nu era schimbat şi deja de zile întregi se sărbătorea, se dansa ceardaşul. Ce înseamnă asta, domnule Ponta, dacă nu trădare?! Am primit sute de telefoane de la românii care sunt efectiv în stare de şoc după acest gest iresponsabil, oamenii, şi care îl cunosc şi care nu, nefiind buni de nimic zile la rândul, în care nu au discutat altceva, stupefiaţi, decât despre cum poate un om şi un guvern să spună una în decembrie şi să facă alta în ianuarie. Cum se numeşte asta, domnule Ponta, dacă nu trădare?! Iar dumneavoastră, domnule Grama, cel ce sunteţi omul care trebuia să intervină şi să îl apere pe Codrin Munteanu, aţi bălmăjit-o, în stilul politicianist, despre „promovarea prefectului Codrin Munteanu ca secretar general la Ministerul Apărării (…)”, declarând, crezându- ne pe toţi nişte proşti, că „eu vreau să vă spun, din capul locului, că domnul Codrin Munteanu este un înalt funcţionar public care a fost demult remarcat de primul ministru Victor Ponta şi că încă de la o lună de la numirea lui ca prefect în judeţul Covasna a avut o primă propunere de a merge la Bucureşti”. Daaa?! Hai nu zău. Şi atunci de ce aţi declarat într-o ediţie a „Condeiului ardelean” din timpul campaniei electorale că „degeaba şi-au fixat ca obiectiv (udemeriştii - n.a.), în această campanie electorală, răsturnarea prefectului Codrin Munteanu, pentru că nu vor reuşi acest lucru”? De ce aţi umblat prin Voineştii Covasnei, la Păpăuţi şi prin zona Buzăului Ardelean spunând oamenilor să vă voteze „ca să fie Codrin Munteanu prefect”? Domnule Grama, încă odată: chiar ne credeţi pe toţi proşti? Unde vă este onoarea? Că de vorbit ştiţi să vorbiţi, la fel ca şi Duşa, la fel ca şi Ponta, foarte frumos. Cine nu vă ştie fapta, care rămâne, şi vă aude vorbind, ar zice că sunteţi cei mai mari români de la Mihai Viteazul încoace.
  Între timp, în judeţul Covasna toţi maghiarii care nu sunt udemerişti (şi sunt mulţi - vezi scrisoarea unuia dintre ei la rubrica „Ne scrieţi, vă publicăm”) şi toţi românii care nu sunt trădători (şi aceştia sunt puţini), au rămas fără cel mai competent lucrător în administraţie, persoana care putea apăra Statul Român de abuzurile şi ilegalităţile, cu duiumul, săvârşite de autorităţile locale, că nu degeaba se plângea Tamas Sandor de numeroasele procese intentate în contencios şi câştigate de Codrin Munteanu.
  Domnule prim-ministru Ponta, acum să ne spuneţi - după ce ne-aţi anunţat că dumneavoastră de la înălţimea celor 70 la sută mandate, câte v-a încredinţat Poporul Român, primul lucru care l-aţi făcut a fost să îl sunaţi pe preşedintele Hunor Kelemen pentru a-l invita la guvernare - cum e cu ţinutul secuiesc? Există sau nu există? Vă spunem noi, românii cinstiţi de aici şi de pretutindeni, el există deja în realitate, mai trebuie doar oficializat. Urmaşii grofilor sunt stăpâni în Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, iar Statul Român nu mai are nici cea mai mică autoritate. Singura întrebare este doar „când se va oficializa ţinutul secuiesc”, nu şi „dacă se va oficializa”!!! Întrebaţi-i dacă am sau n-am dreptate pe românii care trebuie să înveţe limba maghiară ca să primească, eventual, o amărâtă de slujbă. Şi încă ceva: să nu uitaţi, domnilor Ponta, Duşa, Grama, că în funcţii sunteţi vremelnici, important este ceea ce faceţi atâta timp cât le ocupaţi.

  Categorie:


older | 1 | .... | 67 | 68 | (Page 69) | 70 | 71 | .... | 129 | newer