Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 6 | 7 | (Page 8) | 9 | 10 | .... | 130 | newer

  0 0

  Partidul Naţional Slovac (SNS) va amplasa un monument al Trianonului la Komarno, la graniţa slovaco- ungară, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la semnarea tratatului. „Le vom arăta maghiarilor unde se află graniţa statului” - a declarat Jan Slota, preşedintele partidului, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, la Bratislava. El a evidenţiat faptul că SNS doreşte să dovedească prin acţiunea sa faptul că localitatea Komarno este un oraş slovac.

  citiţi mai departe


  0 0

  În anii ’90, presa de limbă maghiară din România prezenta un articol apărut într-un ziar din Regat, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Autorul articolului constata revoltat faptul că în mijlocul Moldovei, pe teritoriul celor două judeţe se vorbeşte doar în limba maghiară. Cum tolerează ţara acest lucru? Este necesară adoptarea unor măsuri corespunzătoare! Guvernul nici nu a tolerat acest lucru şi nu a făcut în aşa fel încât ceangăii să benefi cieze de învăţământ propriu în limba maghiară. Nu le-a permis nici măcar să se declare maghiari.


  0 0

  Drepturile minorităţii maghiare de pe teritoriile anexate României şi utilizarea liberă a limbii ei materne au fost garantate înainte de toate de tratatul privind minorităţile, din 9 decembrie 1919 de la Paris şi de hotărârea de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1928, acestea fi ind şi condiţiile dictatului de pace de la Trianon din 4 iunie 1920.

  citiţi mai departe


  0 0

  Accesabilitatea dublei cetăţenii pentru toţi maghiarii este o uriaşă faptă de arme în domeniul politicii naţionale, la fel şi declararea zilei Trianonului drept Zi a Solidarităţii Naţionale.

  citiţi mai departe


  0 0

  Ziua semnării tratatului de pace de la Trianon a fost declarată de Parlament Ziua Solidarităţii Naţionale. Jobbik speră că includerea în lege a zilei comemorative nu va avea doar un caracter simbolic şi că guvernul va face tot posibilul pentru ca legea să capete conţinut în anii următori.


  0 0

  Preşedintele republicii, Solyom Laszlo, a semnat legea cetăţeniei ungare, lege în baza căreia maghiarii de peste hotare pot obţine în termeni preferenţiali cetăţenia ungară - a comunicat Administraţia prezidenţială. Parlamentul a decis de asemenea să-i ceară preşedintelui republicii promulgarea de urgenţă a legii.


  0 0

  Conţinutul acestui articol se bazează, în principal, pe experienţa de aproape un sfert de secol la catedră: îmi sunt familiare toate problemele pe care le ridică predarea limbii şi literaturii române la nivel gimnazial şi la clasele liceale, iar în anii în care am fost metodist la o şcoală normală am cunoscut în detaliu difi cultăţile însuşirii limbii naţionale în învăţământul preşcolar şi în şcoala primară. Într-un cuvânt, îmi este cunoscută întreaga „bucătărie” a învăţământului preuniversitar.

  citiţi mai departe


  0 0

  Vă prezentăm, în continuarea relatărilor din ediţia trecută, cea de-a doua scrisoare trimisă, în urmă cu cinci ani, de profesorul Petre Ţurlea (urmare din pagina 1) preşedintelui uneia dintre organizaţiile românilor din SUA

  Stimate Domnule George L. Duma,

  În două scrisori succesive îmi puneţi mai multe întrebări acuzatoare. Tonul lor mă jigneşte. Dar, pentru a nu vă frământa în continuare asemenea întrebări, o să vă răspund.

  citiţi mai departe


  0 0

  În timpul celor trei preşedinţi alogeni ai României şi ai guvernelor pe care le-au format şi patronat au fost abandonate programele naţionale de îndiguiri, baraje şi canale pentru prevenirea inundaţiilor. Timp de 20 de ani, preşedinţii Iliescu, Constantinescu şi Băsescu, împreună cu guvernanţii nu au acţionat pentru prevenirea şi evitarea inundaţiilor, iar guvernele şi Parlamentul nu au alocat fondurile necesare pentru investiţii în acest domeniu.

  citiţi mai departe


  0 0

  Pe algoritm politic, această plagă inventată în scopuri oneroase, ajung în funcţii publice persoane care nu au nici în clin, nici în mânecă cu administraţia unui teritoriu. Ce e mai dureros e că aceste persoane nici măcar nu dau un semn că ar dori să-şi facă datoria faţă de cetăţeni. Prin datorie înţelegând cel puţin conştiinţa lucrului bine făcut în folosul comunităţii.

  citiţi mai departe


  0 0

  (1918-1920)

  Cuvântarea Prea Sfinţiei Sale Episcopul Român Ortodox de Caransebeş, Miron Cristea, în şedinţa Senatului României, din 18 decembrie 1919 (IV)

  citiţi mai departe


  0 0

  Asociaţiile, ligile şi fundaţiile din municipiu, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, au desemnat la editia 2010

  Maria Stoica - inginer hidrolog, s-a născut la 9 aprilie 1942, în satul Râuşor, judeţul Braşov. A făcut clasele primare în satul natal, după care a urmat liceul la „Radu Negru” din Făgăraş. În perioada 1961-1966, a urmat cursurile Facultăţii de „Hidrotehnică” din cadrul Institutului Politehnic Iaşi.

  citiţi mai departe


  0 0

  Adunarea „Astrei”, care a avut loc la 22 mai 1938, la Vârşeţ, reprezintă, după părerea noastră, punctul culminant al activităţii culturale a românilor din Banatul Iugoslav în perioada interbelică. A fost ales un nou Comitet Central, format din 20 de membri. De preşedinte a fost ales Adam Fiştea, de vicepreşedinţi Ştefan Şperchez (încă un ardelean stabilit în Banatul Sârbesc, la Petrovasâla) şi Pantelimon Jepcea, de secretar general Adam Bulic etc..

  citiţi mai departe


  0 0

  ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
  (Altă voce, probabil a moderatorului conferinţei)

  - Domnule consilier, vă mulţumim mult pentru expunerea prezentată, cu aprecieri valoroase privitoare la esenţa istoriei contemporane; consider că aceasta a fost o seară extrem de interesantă, o conferinţă foarte frumoasă, pe marginea căreia aşteptăm întrebări, discuţii din partea auditoriului, a conaţionalilor noştri.

  citiţi mai departe


  0 0

  De la Menotti Garibaldi la Dl. Horvath

  „Chiar şi cei mai sinceri prieteni ai Ungariei nu şi-au putut stăpâni revolta împotriva barbariilor comise în Transilvania de urmaşii lui Arpad.

  citiţi mai departe


  0 0

  COMUNICAT DE PRESĂ

  Biroul Executiv Judeţean al Filialei Covasna a Partidului Conservator, întrunit în şedinţă extraordinară, a analizat refuzul prefectului judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, de a ataca în contencios administrativ Hotărârile nr. 133/2010, 134/2010, 135/2010, ale Consiliului Local Municipal Sfântu-Gheorghe, ce se referă la schimbarea şi atribuirea de denumiri de străzi din localitate.

  citiţi mai departe


  0 0

  Prefectura Covasna a aprobat hotărârile Consiliului Local (CL) Sfântu-Gheorghe referitoare la schimbarea denumirilor mai multor străzi, printre care şi cea a „împărţirii” Bulevardului 1 Decembrie 1918 în trei sectoare. Potrivit noii hotărâri a CL Sfântu-Gheorghe, acest bulevard va fi împărţit în trei părţi distincte - o parte cu denumirea iniţială, în vreme ce alte două porţiuni se vor numi strada Mihai Eminescu şi strada Petofi Sandor, transmite ziare.com.

  citiţi mai departe


  0 0

  COMUNICAT DE PRESĂ

  Comunicat

  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a luat act de refuzul prefectului judeţului Covasna de a ataca în contencios administrativ hotărârile nelegale privind schimbarea unor denumiri de străzi, inclusiv a porţiunii centrale a Bulevardului 1 Decembrie 1918, adoptate de Consiliul Local al municipiului Sfântu-Gheorghe, în şedinţa din luna mai 2010.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 07/20/10--08:25: Duminica a 8-a după Rusalii
 • ( Înmulţirea pâinilor )

  „… surâd numai acei care suspină,
  …de n-ai fi plâns, n-ai duce-n ochi lumină,
  şi nu te-nalţi în slăvi, dacă nu cazi
  cu fruntea grea în pulberea amară,
  iar dacă-nvii în zâmbetul de azi,
  e c-ai murit în lacrima de-aseară.”
  (Radu Gyr, „Antiteze”)

  „Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El şi I-au zis: locul este pustiu şi vremea iată a trecut; deci, dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate, să-şi cumpere mâncare.
  Iisus, însă, le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă; daţi-le voi să mănânce.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 07/20/10--08:27: SFÂNTUL PROOROC ILIE
 • Înger pământesc şi om ceresc, crainic al virtuţilor,
  Era Ilie Tesviteanul, profetul necruţător.
  Pe regele păgân Ahab ce lui Baal s-a închinat,
  Pentru cruda necredinţă cu tărie l-a mustrat.

  Lângă pârâul Cherit păsările l-au hrănit,
  Iar în Sarepta Sidonului o minune a săvârşit.
  Pe vârful muntelui Carmel aşteptând slăvitul semn,
  Focul cel trimis din cer a fost marele îndemn.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 6 | 7 | (Page 8) | 9 | 10 | .... | 130 | newer