Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | .... | 87 | 88 | (Page 89) | 90 | 91 | .... | 129 | newer

  0 0

  În organizarea Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” din oraşul Covasna, joi, 23 octombrie 2014, la Sala „Unirea” din Voineşti, Daniel Dincă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, şi-a lansat volumele „Septembrie, uneori...” şi „Câinele om”, apărute la Editura „Paralela 45”.
  Povestea „Câinele om” a fost publicată de autor în anul 2004 şi a ajuns acum la cea de-a V-a ediţie. Mii de copii din Ţară s-au lăsat captivaţi de aventurile ciobănescului mioritic Bărbuţă, iar acum acesta este şi în bibliotecile elevilor din Covasna.
  Amfitrion al evenimentului a fost prof. Larisa Moisoiu, care l-a prezentat pe autor şi din perspectiva prieteniei ce îi leagă de ani de zile.
  Pentru că literatura şi muzica merg mână în mână, cu un mesaj care atinge sufletul, un moment deosebit l-a reprezentat microrecitalul de excepţie al maestrului George Nicolescu, mai puţin cunoscut tinerei generaţii, care a reuşit să facă o sală întreagă să cânte la unison.
  În aceeaşi zi, cu câteva ore mai devreme, scriitorul Daniel Dincă a fost prezent şi în mijlocul elevilor de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din oraş, prin implicarea catedrei de Limba Română, răspunzând cu răbdare întrebărilor acestora. Amfiteatrul liceului a devenit neîncăpător pentru elevii dornici să cunoască un scriitor contemporan, să afle cum se scrie o carte. La final, autorul a acordat autografe tuturor.

  Categorie:


  0 0

  „Pe eroi nu-i căutaţi în mormânt, ci în inima voastră”
  (Nicolae Iorga)

  La Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din oraşul Covasna, Ziua Armatei României a fost sărbătorită cu cinstea cuvenită acestei zile de împlinire naţională, ziua când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi Eroilor Neamului Românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care Ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. La orele de istorie s-au desfăşurat activităţi cu scopul comemorării Eroilor Neamului căzuţi la datorie şi a conştientizării importanţei acestei zile şi a rolului Armatei Române în istoria ţării noastre, coordonate de prof. Adriana Bota (prezentări Power Point, eseuri, discuţii, momente de reculegere). Biblioteca şcolii, prin implicarea bibliotecarei Mirela Poteică, în parteneriat cu Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, a iniţiat activităţi-concurs (desene, planşe, colaje cu tema OMAGIU ARMATEI ROMÂNIEI), participanţii fiind răsplătiţi de către Asociaţie cu diplome şi premii constând în cărţi.
  În data de 22 octombrie 2014, elevii Şcolii „Avram Iancu” din Covasna au avut parte de o zi mai deosebită. În vizită la şcoala lor au venit militari de la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din cadrul Garnizoanei Militare Sfântu-Gheorghe şi de la Centrul Militar Judeţean Covasna, Biroul de Informare-Recrutare.
  În cadrul proiectului „Ziua Armatei României în şcoli”, iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale, organizat prin centrele militare judeţene, unitatea din Sfântu-Gheorghe a prezentat elevilor tehnica militară, activităţi specifice, precum şi oferta educaţională pentru instituţiile de învăţământ militar. Deodată, istoria a devenit mai interesantă, mult mai interesantă.
  În mijlocul copiilor interesaţi de ceea ce presupune viaţa militară s-a aflat şi moşul Gheorghe Cojocaru (nea Ghiţă, pentru prieteni), ultimul veteran de război din oraşul Covasna, căruia îi dorim viaţă lungă şi multă sănătate.

  Categorie:


  0 0

  Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

  Domnule Prim Ministru,
  Declaraţiile primarului municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, şi articolele de presă referitoare la cedarea către Primăria Sfântu-Gheorghe a ultimului Poligon al Armatei Române din judeţul Covasna, regiune cu potenţial separatist pe criterii etnice datorat extremiştilor maghiari din rândul cărora face parte şi Antal Arpad, îngrijorează profund comunitatea românească din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
  Aceste declaraţii fac parte dintr-un şir de demersuri întreprinse în acest sens, în ultimii ani, de către administraţia publică locală, controlată perpetuu de UDMR. Astfel, la 15 martie 2010, la iniţiativa primarului oraşului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), implicat ulterior în scandalul steagurilor secuieşti, s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş. În localitate au fost amplasate panouri bilingve, care îndemnau localnicii de a semna pentru susţinerea înaintării unei adrese către autorităţile centrale în vederea trecerii diverselor obiective ale Armatei Române în administrarea locală a municipiului. „Primarul îndeamnă locuitorii oraşului să sprijine iniţiativa de preluare a terenurilor şi clădirilor aflate în patrimoniul Armatei Române”, se putea citi pe panourile amplasate în mai multe zone din oraş.
  În spiritul adevărului, subliniem faptul că terenul pe care este amplasat Poligonul MApN de la Sfântu-Gheorghe, înfiinţat prin Decret Regal, nu a fost naţionalizat în perioada comunistă. Poligonul a fost constituit prin exproprieri, după 1921, şi plătit în totalitate de Statul Român. În perioada interbelică, când a fost folosit de Centrul de Instrucţie al Infanteriei din Sfântu-Gheorghe, Poligonul era mult mai mare, fiind restrâns în ultimii ani la 70 de hectare.
  Ca reprezentanţi ai zecilor de organizaţii româneşti care reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei judeţe, considerăm că prin cedarea Poligonului Armatei Române către un Consiliu Local care nu respectă şi nu reprezintă interesele celor circa 12.000 de români care locuiesc în municipiul Sfântu-Gheorghe, vor fi afectate atât interesele românilor din Sfântu-Gheorghe, cât şi siguranţa naţională.
  Considerăm că prin cedarea şi desfiinţarea structurilor militare din această regiune cu potenţial separatist, într-un moment în care experienţa Ucrainei arată cât de importantă este pentru integritatea teritorială şi pentru stabilitatea zonei păstrarea şi întărirea structurilor militare în zone cu potenţial de conflict naţionalist-extremist, este o gravă eroare care nu se justifică decât prin interese/complicităţi politicianiste de care, Domnule Prim Ministru, nu vă credem capabil.
  Cu autoritatea şi responsabilităţile ce vă revin pe linia asigurării siguranţei naţionale, vă rugăm să solicitaţi răspunsuri urgente la următoarele întrebări, din partea conducerii Ministerului Apărării Naţionale.
  Se cunoaşte la Ministerul Apărării Naţionale că una din strategiile Budapestei în bazinul carpatic, cu precădere în Covasna şi Harghita, o reprezintă eliminarea structurilor militare şi a facilităţilor şi bazelor militare, strategie pusă în aplicare prin intermediul UDMR, care permanent aflată la guvernare a determinat fiecare guvern al României la asemenea cedări în schimbul voturilor în Parlament sau în alegeri?
  Dacă răspunsul este afirmativ, cedarea ultimului poligon militar din judeţul Covasna, poate fi considerată un act de înaltă trădare al demnitarilor şi militarilor care eventual au acceptat această cedare?
  Se cunoaşte la nivelul Ministerului Apărării Naţionale că se intenţionează mutarea obeliscului eroilor sovietici din parcul central al municipiului în Poligonul militar în scopul eliberării amplasamentului pe care în perioada 1940-1944 a fost înălţat monumentul „steagul patriei” (maghiare)?
  Se cunoaşte de către Ministerul Apărării Naţionale cum va arăta monumentul care va fi edificat pe acest amplasament odată eliberat?
  Dacă acest monument, şi avem informaţii certe în acest sens, este unul profund antiromânesc şi defăimător pentru România şi eroii Armatei Române, care s-au jertfit pentru eliberarea primului oraş românesc din Transilvania ocupată de Ungaria horthysto-fascistă, este în mod ruşinos conducerea actuală a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Române complice prin trădare la un act profund antiromânesc?
  În consecinţă, Domnule Prim Ministru vă rugăm să vă aduceţi aminte de cele pe care le-aţi promis la Adunarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, din martie 2010, de la Topliţa, să luaţi în considerare interesele naţionale, dar şi interesele românilor din cele trei judeţe şi să cereţi Ministrului Apărării, Mircea Duşa, să renunţe la iniţierea Hotărârii de Guvern prin care se cedează Poligonul Armatei Române de la Sfântu-Gheorghe, care pentru noi românii din cele trei judeţe este mai mult decât un poligon, el reprezentând la nivel simbolic prezenţa Statului Român într-o zonă în care simbolurile româneşti şi ale Statului sunt din ce în ce mai puţin prezente.
  Sfântu-Gheorghe,
  27 octombrie 2014

  Consiliul Director,
  Preşedinte, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop

  Notă: o scrisoare cu conţinut asemănător a fost înaintă: Preşedintelui României, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Statul Major General al Armatei Române


  0 0

  Municipiul Sfântu-Gheorghe, Judeţul Covasna, ROMÂNIA

  Complicii ungurilor de la Budapesta şi UDMR? Victor Ponta, cel care se visează preşedintele României, şi Mircea Duşa, ministrul harghitean (!!) al Apărării Naţionale, desigur - cum altfel? -, ambii mândri că sunt români

  De ce calcă în picioare Victor Ponta şi Mircea Duşa demnitatea Armatei Române în favoarea extremismului maghiar? Poligon de 70 de hectare al Armatei Române dat extremiştilor maghiari să pună obeliscul sovietic pe el

  Pentru că de la publicarea materialului legat de transferarea unui teren de 70 de hectare din proprietatea Armatei Române către extremiştii care conduc oraşul Sfântu-Gheorghe, Ministerul Apărării şi Guvernul României nu au avut nicio reacţie, Romanian Global News reia acest material atrăgând atenţia Parchetului Militar, dar şi DNA, să cerceteze modul în care o astfel de tranzacţie prin care circa 70 de hectare de pământ aparţinând Armatei se transferă, prin presiuni (complicităţi) politice, către Consiliul Local Sfântu-Gheorghe.
  Cerem, de asemenea, DNA să constate dacă în cazul retrocedării unor suprafeţe uriaşe de pădure şi teren către urmaşii fostului grof maghiar Urmanczy, retrocedări arătate ca fiind ilegale de către diverse apariţii în presă, fostul prefect de Harghita, Mircea Duşa, a încălcat sau nu legea în timpul mandatului său de prefect.
  Culmea umilinţei pentru Armata Română! Extremiştii maghiari vor ca pe terenul cedat de Ponta şi Duşa să amplaseze obeliscul sovietic din Sfântu-Gheorghe. Axa Budapesta-Moscova, ajutată de Ponta şi Duşa să se întâlnească pe terenul Armatei Române la Sfântu-Gheorghe!
  Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, că autorităţile locale au în vedere amenajarea unui parc memorial dedicat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, în care să fie mutat şi obeliscul sovietic din centrul oraşului.
  Parcul ar urma să fie amenajat în fostul poligon militar aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, după trecerea acestuia în proprietatea oraşului. Antal Arpad a precizat că s-au purtat discuţii cu reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru a-şi da acceptul în vederea mutării obeliscului şi speră ca răspunsul să fie pozitiv, scrie http://stiri.covasnamedia.ro, preluat de Romanian Global News.
  Conducerea Primăriei va continua, de asemenea, demersurile pentru transferarea poligonului din proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului. În acest scop, autorităţile locale au adoptat un document ce va fi adresat Executivului în vederea promovării unei Hotărâri de Guvern.
  Întrebări Romanian Global News către Ministerul Apărării Naţionale şi către Guvern:
  A fost iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care Ministerul Apărării cedează suprafaţa de teren a poligonului de la Sfântu-Gheorghe aşa cum cer extremiştii maghiari care conduc Primăria din Sfântu-Gheorghe?
  Dacă prin absurd a fost iniţiat un asemenea act de trădare naţională, cine l-a iniţiat? Cine l-a semnat?
  Analiza publicată de Romanian Global News, în data de 14 octombrie:
  Tot felul de politruci înhămaţi la ideologii partinice pentru care interesul naţional dacă nu este colorat în culori de partid nu există, se vor grăbi să citească în cheie electorală analiza de mai jos. Romanian Global News a demonstrat de-a lungul anilor că nu are altă culoare decât cea a tricolorului. Şi toate faptele actorilor politici care nu ţin seama de interesul naţional, simbolizat de tricolorul roşu, galben şi albastru, vor fi sancţionate.
  Unul din obiectivele majore ale Budapestei, de la 1918 până în prezent, a fost curăţarea etnică a judeţelor Harghita şi Covasna de populaţia românească şi de instituţiile Statului Român. Vectorul principal de acţiune al Budapestei în atingerea acestui obiectiv a fost în ultimii 24 de ani UDMR-ul. Vectori secundari au fost partidele româneşti, care, în complicitate (coaliţie cum este complicitatea îmbrăcată politic!) cu agentul politic al Ungariei, i-au facilitat acestuia atingerea obiectivelor.
  În acest context, Victor Ponta şi Mircea Duşa, dar şi o turmă de generali din Ministerul Apărării fără coloană vertebrală, complici ai UDMR şi ai Budapestei, doresc scoaterea unui obiectiv strategic aflat în judeţul Covasna, din proprietatea Armatei, şi punerea lui la dispoziţia extremiştilor maghiari care conduc oraşul Sfântu-Gheorghe.
  În contextul radicalizării mişcărilor extremiste maghiare şi a sprijinului masiv financiar, logistic şi politic pe care Budapesta îl oferă acestor extremişti, în contextul axei Budapesta-Moscova care se vrea a trece prin centrul României, Poligonul de 70 de hectare de lângă oraşul Sfântu-Gheorghe, aflat în proprietatea Armatei din perioada interbelică, are un rol operativ-tactic fundamental în cazul apariţiei unor mişcări terorist-separatiste în zona Harghita şi Covasna.
  Generalii de la Budapesta ştiu acest lucru şi de aceea eliminarea acestei facilităţi operative din arsenalul tactic al Armatei Române din zonă a devenit obiectiv prioritar.
  Aceştia au ordonat UDMR-ului preluarea acestui Poligon, iar UDMR-ul, după ce l-a încălzit pe Ponta în Pasul Nyerges (pe Duşa l-au încălzit mai demult şi vom reveni asupra acestuia în altă analiză), i-a cerut proprietatea Armatei. Iar Ponta, complice, a acceptat!
  Dar să o luăm cu câteva luni mai devreme...
  3 august 2014, Pasul Caşin, judeţul Harghita, România. Mândru că este român, candidatul la Preşedinţia României, participă la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Nyerges, în care aproximativ 200 de secui au fost ucişi de trupele ţariste şi austriece, el mergând împreună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi fiind întâmpinat de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.
  Trec peste un mic inconvenient, rezultat al predării în şcoli a geografiei României în limba maghiară conform Legii educaţiei 1/2011 marca Boc & Funeriu, Pasul Caşin devine Pasul Nyerges şi este preluat ca atare de toată presa română. Mai trec peste un amănunt, mândrul român Victor Ponta stă drepţi la intonarea cu fanfară a imnului Ungariei, alături de formaţiunile paramilitare ungare ale husarilor (un al amănunt nesemnificativ, chiar dacă formaţiunile paramilitare sunt interzise de Constituţie) şi ascultă la un casetofon gâjâit două strofe ale imnului României.
  Al treilea şi ultim amânunt nesemnificativ, de jur împrejur flutură drapele ale Ungariei şi-aşa zisele steaguri secuieşti, în fapt simbol al separatismului pe criterii etnice a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş sub denumirea de aşa-zis ţinut secuiesc.
  Înconjurat de extremişti moderaţi sau radicali, promotori ai unui nou rapt teritorial îndreptat împotriva României, Victor Ponta uită, nu ştie sau nu îl interesează, deşi este mândru că este român, că sărbătoriţii momentului, luptătorii secui de la 1848, au fost masa de manevră a guvernului kossuthist care a comis atrocităţi greu de imaginat în Transilvania, inclusiv în timpul ocupaţiei ungare de patru luni (aprilie-iulie 1849), când a avut loc „cea mai cumplită tiranie” - scria paşoptistul George Bariţiu. Aceşti secui fanatizaţi au comis măcelul de la Mihalţ, măcelul de la Luna, incendierile, jafurile şi omorurile de după adunarea de la Lutiţa, în drumul lor până la Reghin etc. Ei au fost braţul armat al lui Kossuth în Transilvania anexată vremelnic de „Ungaria revoluţionară”, care prin teroare a vrut să maghiarizeze pe români şi să-i desfiinţeze ca neam.
  4 august 2014. Antal Arpad, primarul extremist care ameninţa românii din Covasna cu soarta sârbilor din Kosovo: „Aştept ca această prezenţă a premierului să fie urmată şi de o serie de legi care să fie în favoarea comunităţii maghiare, să ne simţim şi noi cetăţeni de rangul întâi aşa cum se simt şi cetăţenii de naţionalitate română”.
  6 octombrie 2014. a fost demarată asfaltarea drumului Târgu-Secuiesc - Balvanyos, cea de „a doua autostradă secuiască” (Istvan Zoltan, secretar de stat la Ministerul Transporturilor dixit). Cu bani din bugetul de stat al României. Negociaţi la Pasul Caşin se pare.
  H.G. nr. 724/26.08.2014. Consiliul Judeţean Covasna, condus de unul dintre cei mai aprigi separatişti, primeşte de la bugetul de stat 2,5 milioane lei pentru a îşi debloca conturile poprite de un creditor al instituţiei. Nu are importanţă din vina cui s-a produs prejudiciul de 2,5 milioane în procesul pierdut de CJ Covasna. Pentru UDMR are balta peşte.
  Desigur, lista cu favoruri guvernamentale pentru UDMR este una lungă. Chiar consistentă după vizita premierului la Pasul Caşin. Nu insist. Subiectul este ultimul poligon al Armatei Române, făcut şi el cadou UDMR-ului.
  12 august 2014. Consiliul Local Sfântu-Gheorghe votează un proiect de hotărâre prin care a pregătit o Hotărâre de Guvern cu scopul de a intra în posesia Casei de Cultură a Sindicatelor. La aceeaşi şedinţă se votează un proiect asemănător, şi anume acela ca poligonul de lângă cimitirul comun să intre din proprietatea Ministerului Apărării Naţionale în proprietatea oraşului. 17 hectare pentru cimitire de confesiuni diferite, dintre care 5 hectare pentru un cimitir al eroilor (ai cui eroi? Ar fi o premieră naţională ca un primar udemerist să ridice o statuie, oricât de mică ar fi ea unui român. De 25 de ani se edifică numai şi numai statui sau simboluri cu caracter profund antiromânesc sau care promovează mesaje imperialist-nostalgice maghiare). Restul până la 70 de ha pentru un aşezământ socio-medical. Nu se zice ce fel de aşezământ pe 70 de ha. Localnicii vorbesc de interese imobiliare; dar şi de strategia separatiştilor, gândită la Budapesta, de eliminare a proprietăţii de stat din teritoriul ce îl doresc scos de sub autoritatea Statului Român, cu precădere a proprietăţii şi structurilor şi unităţilor militare, considerată armată de ocupaţie şi denumită ca atare în presa maghiară şi în discursurile publice ale liderilor politici şi civici maghiari.
  Scurt istoric al poligonului militar. Să fie clar. Nu este vorba de teren naţionalizat în perioada comunistă. Este teren cumpărat de Statul Român în perioada interbelică, când politica naţională prima, iar guvernele de la Bucureşti se străduiau să integreze teritoriul naţional al României, să asigure o prezenţă militară uniformă la nivel naţional şi nu să facă pe placul acelora care, în contradictoriu cu România, ridică pretenţii teritoriale facilitându-le în schimbul unor trocuri electorale culoare de secesionism teritorial. Centrul de Instrucţie al Infanteriei din Sfântu-Gheorghe, înfiinţat prin Decret Regal, constituit prin exproprieri după 1921 şi plătit până la ultima centimă, teren considerat zonă strategică a Armatei, a ajuns să fie parcelat astăzi pentru case de vacanţă cu excepţia ultimelor 70 de hectare, Poligonul militar lt. Păiş David, ce urmează a fi predat de Guvernul Ponta UDMR-ului prin hotărâre a Guvernului.
  În timp ce se pregăteşte acest tun antinaţional, mascat sub forma unui tun imobiliar şi mascat parţial ecumenic de intenţia nobilă de a da 17 hectare şi pentru cimitire, puţinele unităţi militare din împrejurimi îşi deplasează soldaţii la trageri „cu hârburi care consumă motorină „la greu”, cu căruţe, sau cu ce le mai dă mâna, tocmai la Braşov”.
  Oare nu se găseşte alt teren în Sfântu-Gheorghe pentru cimitir? De ce tocmai terenul Ministerului Apărării Naţionale, poligon de instrucţie militară, este cel mai bun teren de cimitir? De ce nu un teren al municipiului Sfântu-Gheorghe. Dacă neapărat cel mai bun pământ de înhumare este cel al Armatei Române, atunci de ce nu se face un schimb cu un alt teren al municipiului Sfântu-Gheorghe, care să fie folosit ca poligon militar. Răspunsul este unul singur. Strategia de separatism presupune scoaterea din zonă a Statului Român şi a instituţiilor sale reprezentative.
  Cedarea acestui poligon reprezintă un act de trădare a României. Indubitabil.
  Respect de preşedinte mândru (pentru ce motive o fi mândru că e român? - ar fi interesant de aflat). Cedarea către UDMR a ultimului poligon al Armatei Române din teritoriul supus samavolnic maghiarizării de-a lungul timpului nu este singura dovadă a respectului pe care prezidenţiabilul Ponta îl poartă Armatei Române.
  Odată instalat în Ministerul Apărării Naţionale, a văzut pe holul respectivei instituţii galeria de portrete ale foştilor şefi ai Marelui Stat Major al Armate Române şi în loc să rămână împietrit de admiraţie, aşa cum se cuvine să fie orice român când vede poza unui şef al Armatei, a rostit scurt către generali: „Daţi jos de pe pereţi, domnilor, porcăria asta! Să nu mai văd aşa ceva aici! Duceţi astea la muzeu”. Dar ce-a făcut premierul Ponta rostind aceste cuvinte? El a comis un sacrilegiu! A profanat altarul sacru al militarilor români!” (Ion Petrescu, http://adevarul.ro/international/in-lume/alo-victor-pontapune-tablourile...)
  Să ne aducem aminte:
  2010, Topliţa, judeţul Harghita, Adunarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş:
  „Mă aflu aici pentru a exprima o poziţie foarte clară şi foarte fermă pe care reprezentanţii de astăzi ai puterii şi Statului Român au întârziat să o aibă şi pentru a manifesta o solidaritate de care aveţi foarte mare nevoie”, a spus şeful PSD, Victor Ponta (s-a referit la lipsa de reacţie a autorităţilor române faţă de decizia luată de aleşii locali din secuime de a propune oficializarea limbii maghiare, propunere care a stârnit dispute aprige - n.r.).
  „Vreau să vă asigur că nu sunteţi singuri în această parte de ţară”, a mai spus Ponta, în aplauzele celor aflaţi în sală.
  „N-o să vedeţi niciodată un membru al partidului nostru la o manifestare alături de cei care se pronunţă împotriva Constituţiei României. Este un legământ pe care îl fac astăzi, în faţa dumneavoastră.”
  „Ardealul este în România şi niciun român nu trebuie să plece din locul în care s-a născut pentru a fi în ţara lui. Iar Ţinutul Secuiesc nu este în România pentru că nu există Ţinutul Secuiesc.”
  „Sunt tânăr, sunt un om de stânga, am 37 de ani şi cred că (...) locuitorii din Ardeal nu vor avea prea curând o reacţie din partea Puterii de la Bucureşti faţă de intenţiile exprimate de aleşii locali de etnie maghiară atâta timp cât existenţa lor depinde de voturile maghiarilor.”
  „Ar fi foarte bine dacă am avea un preşedinte al României şi un premier care să exprime o poziţie a României. Deocamdată avem un preşedinte al PDL şi un premier al PDL care sunt convins că, pentru secui expresia pe care o folosesc e intraductibilă, fac pe mortul în păpuşoi şi nu spun nimic despre această problemă”.
  Noiembrie 2012, după victoria USL cu peste 50%: „Am discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale împreună cu Uniunea”.
  Septembrie 2014, după lansarea de către UDMR a proiectului de autonomie teritorială a ţinutului secuiesc: „Eu sunt cu steagul României în spate, am un respect deosebit pentru steagul României, pentru simbolurile instituţiei pe care o reprezint. Cât fac declaraţii de aici, vorbim despre activitatea Guvernului. Repet, nu este un proiect guvernamental, nu a fost discutat în cadrul guvernului şi orice alte comentarii politice le voi face în alt cadru”.
  Poate în păpuşoi. Ca mortul!
  Speranţa este că nu toţi acoperiţii din SIE trădează România şi interesele româneşti, deşi starea comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi Balcani şi complicităţile ticăloase ale unor diplomaţi ai României din aceste spaţii dovedeşte tocmai contrariul...
  La fel de condamnabilă este lipsa de coloană vertebrală a unei ciurde de generali care au fost aşezaţi prin posturi cheie la Ministerului Apărării şi care ling pantofii politicienilor trădători, făcând din Armata Română un fel de depozit din care se serveşte cine vrea...
  Atenţie, însă, Armata Română este şi altceva decât papagali cu vipuşcă... Este cea care în teatrele de operaţii, văzută sau nevăzută, a curăţat terenul pentru înaintarea Aliaţilor şi a demonstrat că este o elită a NATO... Oamenii aceştia deocamdată scrâşnesc din dinţi... Nu se ştie însă până când!
  Pentru Romanian Global News,
  General T.P.
  (Articol preluat de pe Romanian Global News, din 24 octombrie 2014)


  0 0

  Consiliul Naţional Secuiesc le cere reprezentanţilor parlamentari maghiari din România să fie parteneri în reînaintarea în parlament a statului autonomiei, fără schimbări esenţiale, respectiv cu menţinerea statutului CNS - a decis Comisia Permanentă a organizaţiei ieri, în cadrul şedinţei sale de la Sfântu-Gheorghe.
  Izsak Balazs, preşedintele CNS, a declarat: la al doilea punct al hotărârii adoptate de Comisia Permanentă sub titlul Imaginea unitară de viitor poate garanta unitatea mişcării autonomiste secuieşti, comunităţii maghiare de pe Pământul Secuiesc şi din Transilvania i se cere ca în vederea amplificării ponderii sociale a statutului să sprijine înaintarea proiectului şi ca iniţiativă cetăţenească. În legătură cu aceasta din urmă, el a declarat că este necesară înfiinţarea unei comisii de iniţiativă, formate din zece persoane, care trebuie să adune 100.000 de semnături pentru înaintarea în parlament a proiectului de lege. Nu s-a stabilit un termen în acest sens. Ei vor face demersurile necesare şi speră că acest lucru va avea un caracter stimulator şi, la fel ca şi în cazul marelui marş al secuilor, vor reuşi să colaboreze cu toate partidele maghiare. El a mai spus că CNS aspiră la consens, dar insistă ca statutul să fie înaintat în parlament fără schimbări esenţiale. Poate fi îmbunătăţit, dar nu este permis să fie stricat. Există şanse în acest sens, dat fiind faptul că PCM a arătat clar că acceptă doar această variantă, PPMT sprijină, iar ei ar mai adăuga doar o lege-cadru - a mai spus acesta. Iniţiativa cetăţenească ar putea fi un argument temeinic, deoarece semnăturile ar amplifica semnificativ ponderea documentului - a mai arătat Izsak.
  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.260,02.08.2014;


  0 0

  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.265, 08.08.2014;

  România şi drepturile lingvistice în administraţia publică. Evaluarea situaţiei - este titlul studiului demarat, sub egida CNMT, de Institutul Balvanyos şi de grupul de analiză Mensura Transylvanica, şi care urmăreşte analizarea validării drepturilor lingvistice şi aplicarea lor în practică în domeniul administraţiei şi serviciilor publice. Studiul încearcă să afle în ce măsură le asigură România vorbitorilor de limbă maghiară drepturile lingvistice, respectiv în ce măsură au putut fi îndeplinite recomandările Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei.
  Studiul referitor la drepturile lingvistice include trei etape. În prima etapă au fost expediate scrisori primăriilor, consiliilor şi prefecţilor localităţilor în care procentul maghiarilor este de peste 20%, potrivit datelor ultimului recensământ. În scrisoare, cercetătorii au cerut date de interes public referitoare la validarea drepturilor lingvistice. În a doua etapă va fi analizată comunicarea online a instituţiilor-ţintă, iar în cea de-a treia vor fi efectuate analize la faţa locului în mai multe localităţi alese, ocazie cu care se va încerca derularea unor activităţi în limba maghiară, la care ar avea dreptul, potrivit legii.
  Primele rezultate vor fi publicate în cursul lunii septembrie, după prelucrarea răspunsurilor. Rezultatele următoarelor două etape sunt aşteptate în luna noiembrie. Grupul de cercetare este format din politologi, sociologi, jurişti şi lectori din cadrul EMTE . Cercetarea este sprijinită de Fondul BethlenGabor.


  0 0

  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.290, 08.09.2014

  Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), pune în vedere mişcări stradale inclusiv blocarea drumurilor, în interesul împiedicării reorganizării administrative neadecvate pe Pământul Secuiesc. În opinia liderului CNS, nu există piedici constituţionale în calea autonomiei de pe Pământul Secuiesc. Izsak Balazs a abordat această temă sâmbătă, cu ocazia celei de-a III-a ediţii a zilei secuieşti de la Debreţin.
  Izsak Balazs a susţinut o expunere despre etapa în care se află în prezent lupta pentru autonomia secuiască. Liderul CNS a precizat: înfăptuirea autonomiei de pe Pământul Secuiesc - pe care locuitorii vor s-o realizeze în cadrul comunităţii autoguvernamentale - slujeşte exprimarea identităţii istorice. Izsak a menţionat: cei 700.000 de secui care trăiesc pe cei 13.500 kmp ai celor trei judeţe - Mureş, Harghita şi Covasna - formează o majoritate de 75%, iar pe parcursul reorganizării administrative din România, acest lucru nu poate fi ignorat, ci trebuie insistat asupra acordării autonomiei. Preşedintele CNS a subliniat: aspiraţia lor autonomistă corespunde directivelor UE, statutul CNS, consolidat în 2014, poate fi comparat cu statutul Ţării Bascilor, Cataloniei şi al Tirolului de Sud. Parlamentul român consideră că statutul este inacceptabil, România dându-le astfel un autogol documentelor europene - a formulat Izsak Balazs. El a pomenit şi de poziţia exprimată de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, potrivit căreia autonomia nu poate fi obţinută în baza actualei constituţii din România. În schimb, Izsak precizează: îşi imaginează autonomia Pământului Secuiesc în cadrul României ca stat unitar şi indivizibil, şi tocmai din acest motiv ar trebui demontate argumentele aduse de cei care se opun autonomiei.
  Izsak Balazs a vorbit şi despre faptul că ar trebui împiedicată reorganizarea administrativă neadecvată pe Pământul Secuiesc, menţionând: trebuie să deruleze o muncă serioasă, intensă în interesul atingerii obiectivului propus. Dacă va fi nevoie, vor avea loc şi alte mişcări stradale, chiar şi blocări de drumuri - a spus preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.


  0 0

  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.278, 25.08.2014

  Activiştii civili consideră că maghiarimea din Transilvania se foloseşte prea puţin de pro­priile drepturi lingvistice, asigurate de legile din România. Cu ocazia discuţiilor susţinute în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj, Landman Gabor, preşedintele - stabilit în Transilvania - al fundaţiei olandeze European Language Right (Drepturile Lingvistice în Europa), şi Lako Peterfi Tunde, blogger şi activist din Târgu-Mureş, au vorbit despre propriile experienţe.
  Potrivit lui Landman Gabor, în Transilvania există peste 1.500 de administraţii locale în cadrul cărora hotărârile autoguvernamentale ar trebui date publicităţii şi în limba maghiară, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul câtorva administraţii locale. În opinia lui Landman, există mai multe aşezări în care maghiarii formează populaţia majoritară, aşezări conduse de maghiari, pe ale căror site-uri pot fi accesate materiale postate exclusiv în limba română. Preşedintele fundaţiei susţine că în Transilvania lipseşte deocamdată conştiinţa civică ce ar putea impune utilizarea limbii maghiare în cadrul instituţiilor. El a adăugat: maghiarii din Transilvania consideră că este sarcina politicienilor să adopte poziţie în interesul validării drepturilor lingvistice, deşi am putea acţiona cu toţii în acest scop.
  După cum a precizat activistul olandez, nu de bani depinde în primul rând faptul că administraţiile locale nu se folosesc de bilingvism. În opinia acestuia, un birou care funcţionează cu trei traducători şi un jurist ar putea răspunde solicitărilor de traducere venite din partea sutei de autoguvernări.
  Lako Peterfi Tunde a împărtăşit doar parţial opiniile exprimate de Landman Gabor. În opinia lui Peterfi, reprezentanţa politică a maghiarimii din Transilvania trebuie să facă tot posibilul în interesul validării drepturilor. Activistul a obiectat faptul că, în loc să susţină civilii, elita maghiară din Transilvania este predispusă să califice iniţiativele civice vizând drepturile lingvistice ca fiind atacuri lansate la adresa ei.


  0 0

  Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 166, 29.08.2014; Au renunţat cei mai buni

  Bakk David Timea relatează pe Transindex, într-un amplu reportaj, în legătură cu o temă despre care în ultimii doi ani şi jumătate se vorbeşte foarte puţin: situaţia învăţământului în limba maghiară de pe pământul ceangăiesc. Pretextul a fost oferit de decizia profesorilor de limbă maghiară din Frumoasa, un sat ceangăiesc din judeţul Bacău, de a renunţa la programul oficial patronat de Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (UPMR) şi de a continua predarea pe cont propriu. Spicuim în continuare din acest reportaj.
  Mathe Krisztina predă la şcoala din Frumoasa din anul 2006. 88 de copii studiază acum la şcoală, timp de 18 ore pe săptămână, limba maghiară.
  Cu toate acestea, la finele anului şcolar, Krisztina s-a trezit că nu mai este chemată pentru reînnoirea contractului. Partenerul ei de viaţă, Neagu Adrian, care predă, de 8 ani, tot la Frumoasa, însă în cadrul orelor extraşcolare, este, din octombrie anul trecut, în aceeaşi situaţie.
  Mulţi foşti pedagogi sunt nemulţumiţi de felul în care coordonează UPMR programul de învăţământ pentru ceangăi. UPMR a preluat programul de la Asociaţia Maghiarilor Ceangăi din Moldova (MCSMSZ) în aprilie 2012, după ce guvernul ungar - principalul susţinător - şi Fundaţia pentru Învăţământul în Limba Maghiară în Moldova (AMMOA) - care colecta donaţiile private din sistemul naşilor - i-au retras Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova încrederea.
  Cert este că din momentul concedierii lui Neagu Adrian, cei doi pedagogi planifică separarea activităţii de predare a limbii maghiare la Frumoasa şi transformarea ei într-una independentă, prin intermediul unui SRL nonprofit, înregistrat în Ungaria.
  Motivul este simplu: deşi Frumoasa dispune de foarte mulţi naşi - adică susţinători privaţi care sprijină anual, cu o sumă bine stabilită, educaţia câte unui copil, cu care leagă şi relaţii personale -, aceste sume nu au sosit în localitate.
  În contextul acuzelor, am încercat să-i contactăm pe coordonatorii programului, care însă nu au vrut să reacţioneze public la acuzaţii.


  0 0

  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr.7.286, 03.09.2014

  Autor:

  Prefectul Marius Popica l-a somat în scris pe Bokor Tibor, primarul din Târgu-Secuiesc, să înlăture din sala de festivităţi a primăriei drapelele secuiesc şi ungar.
  Somaţia a venit în urma sesizării făcute - în data de 28 iulie - către prefectură de Dan Tănasă, reclamantul de serviciu. Acesta a invocat o fotografie făcută în 18 iulie, pe care - după părerea sa - într-un colţ al încăperii apar drapelele ungar şi secuiesc.
  Am făcut verificări în caz. În ziua respectivă, primarul Bokor Tibor i-a primit la primărie pe membrii delegaţiei oficiale din Cserszegtomaj, localitate înfrăţită cu comuna Dalnic. Lângă Bokor stă Bartha Gabor, primarul din localitatea ungară, iar în cadrul întâlnirii s-a discutat despre relaţiile cultivate de cele două aşezări în domeniul sportiv. În fotografia făcută astăzi apar aceleaşi drapele care erau în portdrapel şi în ziua de 18 iulie. În mijloc se află tricolorul român, la dreapta, drapelul secuiesc, iar la stânga, drapelul oraşului breslelor, adoptat şi oficial. Reclamantul l-a confundat pe acesta din urmă cu drapelul ungar în baza unei fotografii realizate de kezdi.ro. Pe fotografia furată şi-a aplicat propriul filigran. Primarul Bokor Tibor nu a dorit să comenteze cazul, iar drapelul secuiesc rămâne (deocamdată) în sala de festivităţi.


  0 0
 • 11/22/14--00:31: Autonomie în limba română
 • Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.286, 03.09.2014

  Vicepremierul Liviu Dragnea a indus în eroare în mod intenţionat opinia publică românească prin declaraţia sa prin care sugerează că autonomia Pământului Secuiesc ar aduce atingere unităţii teritoriale a României - opinează Bedo Zoltan, preşedintele din scaunul Sepsi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Acesta a recunoscut şi faptul că propovăduitorii maghiari ai autonomiei nu au făcut tot posibilul pentru ca opinia publică românească să cunoască cu exactitate ce-şi doreşte de fapt maghiarimea. Bedo a precizat: în cadrul şedinţei adunării naţionale a aleşilor partidului a fost adoptată decizia potrivit căreia va demara cât de curând o campanie intensivă cu caracter informativ. Va fi întocmită o documentaţie mai vastă, mai complexă, tradusă şi în limba română, despre autonomiile din Europa şi ideile lansate aici, la noi acasă. Documentul va fi pus la dispoziţia politicienilor români, presei şi a oamenilor de rând. Trebuie să ştie că nu suntem împotriva lor, vrem împreună cu ei o împărţire teritorială care să fie benefică pentru toţi - a formulat politicianul PPMT.


  0 0

  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.293, 11.09.2014

  În aprecierea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Corina Creţu, candidat pentru funcţia de comisar european, nu este potrivită să răspundă de politica regională în cadrul Comisiei Europene.
  Izsak Balazs, preşedintele CNS, a precizat: tratatul privind funcţionarea UE stabileşte drept scop al politicii regionale eliminarea disproporţionalităţilor dintre regiuni, respectiv integrarea regiunilor inferioare. Liderul CNS a adăugat: în România, Pământul Secuiesc a ajuns pe o pantă descendentă din cauza diferenţelor culturale, lingvistice pe care le prezintă. Cum va reuşi Pământul Secuiesc să evite această situaţie, dacă la nivelul UE, de integrare răspunde un politician cunoscut pentru naţionalismul său, manifestările sale antimaghiare? - a întrebat Izsak Balazs. Acesta a subliniat: Corina Creţu nu reprezintă o garanţie pentru validarea principiilor formulate în documentele fundamentale ale UE.
  Preşedintele CNS nu exclude nici faptul că obţinerea postului de comisar responsabil de politica regională era importantă pentru România pentru ca prin această funcţie să obstrucţioneze validarea diversităţii culturale în politica regională. Naţionaliştii români sunt şi acum adepţii politicii de asimilare. În mod deschis sau mai mascat, se urmăreşte validarea principiilor formulate pe vremea dictaturii ceauşiste - a afirmat Izsak Balazs.


  0 0

  Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 178, 16.09.2014

  Autor:

  Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a rememorat, prin evocarea evenimentelor şi a figurii pregnante a acestora, respectiv printr-o proiecţie de filme, intrarea trupelor Armatei Regale Ungare în Sfântu-Gheorghe, la 13 septembrie 1940.
  Cei prezenţi la Casa Meşteşugarilor au fost salutaţi, din partea organizatorilor, de Vizi Abigel, iar profesorul de istorie Rab Sandor a vorbit despre guvernatorul
  Ungariei, Vitez Nagybanyai Horthy Miklos.
  Notă: similar pe pagina de Facebook a HVIM Sfântu-Gheorghe (www.facebook.com/hvimsepsiszentgyorgy), unde se menţionează că la eveniment au participat aproximativ 50 de persoane.


  0 0

  Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.294, 12.09.2014

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au pus la îndoială caracterul constituţional al proiectului autonomiei de pe Pământul Secuiesc, dat în vileag zilele acestea.
  În poziţia formulată ieri, consiliul a recomandat în atenţia celor care au redactat textul proiectului o serie de dispoziţii constituţionale. Membrii CSM au subliniat: articolul care defineşte România ca fiind un stat naţional unitar şi indivizibil nu poate fi modificat nici prin revizuirea constituţiei. Limitele revizuirii constituţiei vizează şi limba oficială a statului, respectiv independenţa justiţiei - au atenţionat judecătorii. Potrivit comunicatului: conform constituţiei, în România, limba utilizată în justiţie este româna, iar minorităţile au dreptul să solicite traducători ca să vorbească în limba maternă în faţa instanţei. Lansarea în spaţiul public a unor teme care depăşesc limitele constituţionale, independenţa justiţiei şi afectează prestigiul acesteia, reprezintă o agresiune la principiile statului de drept - precizează comunicatul CSM.


  0 0
 • 12/17/14--08:16: NAŞTEREA MAICII DOMNULUI
 • Din proorociile înalte, ce-s aşternute-n Sfânta Carte,
  Răsare-o zi de bucurie, înveşmântată-n veşnicie,
  E praznic mare, luminos, coboară Soarele Hristos,
  Venind în lume, Prunc curat, cu chip senin, nevinovat.

  O stea strălucitoare-n cer, tresare astăzi ca şi ieri,
  Umbrind cu dulcea-i revărsare, pământu-ntreg, pe fiecare.
  Se văd sosind din depărtare, cuprinşi de-o mistică chemare,
  Trei crai străini, purtaţi de dor, spre leagănul izbăvitor.

  Toţi îngerii vestesc în cor, pe Împăratul tuturor,
  Născut din Preacurata Maică, în peştera întunecată
  Cântă cu toţii într-un gând, croiesc cu zarea legământ:
  Slăvit să fie Domnul Sfânt, Stăpân în cer şi pe pământ.

  Categorie:


  0 0

  „Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoştinţei; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ţie.” (Troparul Naşterii Domnului)

  Iubiţi fraţi şi surori întru Domnul nostru Iisus Hristos, minunea întrupării Lui, mai presus de legile firii, a uimit întreg pământul, a înnoit toată lumea, a rupt istoria omenirii în două şi, străbătând cele douăzeci de secole, ni se face cunoscută nouă „astăzi”. Astăzi S-a născut Mesia! Vestea aceasta pe care au adus-o din cer îngerii, pe care au primit-o întâi păstorii şi care ca un fulger s-a revărsat peste toate marginile.
  Vestea aceasta, care l-a tulburat pe Irod „şi tot Ierusalimul cu el” (Matei 2, 3), ca o trâmbiţă duhovnicească a răsunat din veac în veac, din hotar în hotar, de la ţărm la ţărm, şi a ajuns astăzi şi la inimile noastre. Vestea Naşterii auzind-o, săracii s-au bucurat, păcătoşii s-au veselit, orbii s-au luminat, bolnavii s-au mângâiat, iar şchiopii au săltat. Vestea aceasta auzind-o, ritorii în nedumerire au căzut, căci ea pe învăţaţi i-a făcut să tacă, pe filozofi să se ruşineze, pe împăraţi să se cutremure. Vestea aceasta pe mame le-a făcut să se bucure, pe fecioare să cânte, iar pe prunci să dănţuiască.
  Astăzi S-a născut Mântuitorul! Şi orânduirea cea de sus, pe care îngerii o intonau de bucurie, au rostit-o păstorii, au auzit-o Fecioara cu Iosif, au repetat-o neamurile şi străbătând lungimea vremurilor ca un imn de împăcare a omului cu Dumnezeu, o cântăm şi noi astăzi.
  Astăzi a venit în lume Domnul! Şi steaua care a strălucit la răsărit vestind minunea i-a pornit la drum pe cei trei magi şi a purces peste generaţii, peste împărăţii, peste nenumăratele împărăţii, peste nenumăratele noroade şi, iată, o vedem şi astăzi, în aceste vremuri, luminând pe cerul Bisericii lui Hristos. Deci şi minunea Naşterii lui Iisus, şi vestea cea bună, şi cântarea îngerilor, şi lumina stelei ne adună la biserică, fraţilor, ca împreună să ne bucurăm de Domnul şi să prăznuim duhovniceşte această minune.
  „Astăzi” se leapădă de El fiii, dar Îl primesc robii. Îl condamnă hulitorii, dar I se închină credincioşii. Zadarnic s-a înfuriat Irod şi tot Ierusalimul cu el, căci astăzi Mesia S-a născut. Zadarnic Îl trec cu vederea cei aleşi, căci neamurile Îl primesc. Zadarnic sabia ucigaşă caută să-L omoare, că străinii Îi fac adăpost. Evreii I-au dat o peşteră săracă, precum unui străin, iar neamurile I-au închinat nenumărate biserici pline de podoabe, ca unui Stăpân a toate. Evreii L-au culcat într-o iesle cu fân, iar neamurile L-au primit în inimă. Evreii I-au dat ce-au avut mai de necinste, iar neamurile I-au adus aur ca unui Împărat, tămâie şi smirnă ca unui Dumnezeu şi om. Hristos din ceruri vine şi popoarele Îl întâmpină, Hristos pe pământ se arată şi toată suflarea Îl laudă.
  A sosit plinirea vremurilor. Astăzi bucuriile îngerilor cu ale oamenilor s-au amestecat, cerul cu pământul s-a împăcat, Dumnezeu pe pământ S-a deşertat şi oamenilor aievea S-a arătat. Astăzi Adam şi Eva cu bucurie vin să se închine Noului Adam.
  Să călătorim, aşadar, cu sufletul, fraţilor, la peştera din Betleem, călăuziţi de steaua credinţei, ca să vedem minunea ce s-a săvârşit. Vom întâlni o peşteră mică, vom vedea înlăuntru o Fecioară neîntinată, vom vedea alături chipul bătrân şi cucernic al dreptului Iosif, vom vedea o iesle cu fân şi înăuntru o… minune! Dumnezeiescul Prunc înfăşat în scutece. Şi auzind acolo pe îngeri cântând, vom vedea pe păstori lăudând, iar pe magi închinându-se şi vistieriile deschizându-şi.
  O, minune! Hristos Se naşte. Împăratul cerului slugă Se face şi împăraţii pământului se grăbesc să-I ia viaţa. Fiul lui Dumnezeu vine să ne mântuiască şi noi uşa inimii Îi închidem. Şi totuşi, taina se săvârşeşte. Hristos vine. Peştera Îl primeşte. Îngerii Îl slăvesc. Păstorii Îl caută. Magii I se închină. Neamurile cred. Biserica se zideşte. Testamentul dragostei se scrie. Mântuirea se arată.
  Iubiţi fraţi, o minune nouă s-a săvârşit! În puţină vreme, peştera s-a schimbat în mii şi mii de biserici mari şi frumoase, care împodobesc toate colţurile lumii. Ieslea cea săracă s-a prefăcut în tot atâtea dumnezeieşti altare. Pruncul Cel înfăşat ne aşteaptă acum sub chipul Sfintelor Taine. Locul magilor l-au luat Apostolii, iar al păstorilor, preoţii, care împreună duc vestea mântuirii în toată lumea. Ceata sfinţilor îngeri este mărită acum cu milioane de cuvioşi şi mucenici, care neîncetat slăvesc în ceruri pe Mielul lui Dumnezeu. Iar cântarea cea îngerească este continuată acum de dangătele clopotelor şi de alese cântări bisericeşti ce răsună în toată lumea. Bătrânul Iosif închipuieşte Vechiul Testament, iar Fecioara Maria Legea Noului Aşezământ. Scutecele închipuiesc sfintele odăjdii ale Bisericii. Aurul - slava Dumnezeirii, tămâia - rugăciunile sfinţilor şi ale tuturor credincioşilor, iar smirna - podoaba faptelor bune. În sfârşit, steaua închipuieşte Evanghelia lui Hristos, care luminează ca o făclie întreaga lume.
  Aşadar, nu în Betleemul Iudeii, ci la Biserica lui Hristos să ne adunăm, fraţilor, ca să lăudăm Naşterea Domnului. Aici este peştera mântuirii, aici este ieslea cea dumnezeiască. Aici sunt magii neamurilor, aici este steaua, aici lumina, aici darurile Duhului. Şi mai presus de toate, aici este pruncul Iisus - Mirele Bisericii.
  Să petrecem cu bucurie sfântă, această minunată zi, lângă ieslea lui Iisus. Nu suntem aici singurii drumeţi, singurii închinători, singurii vestitori ai minunii. În jurul Sfântului Prestol vom întâlni pe slăviţii lui Hristos Apostoli, pe cinstiţii Mucenici, pe aleşii Cuvioşi şi cetele tuturor Sfinţilor Părinţi. Vom vedea aici mame aşteptând mângâiere de la Maica Sa, fecioare cerând ajutor de la Fecioară, prunci primind binecuvântare de la Pruncul, străini căutând adăpost de la Cel izgonit de oameni, cei asupriţi cerşind dreptate de la Judecătorul. Vom întâlni încă păcătoşi primind iertare, orbi cerând lumină, suferinzi aşteptând vindecare, flămânzi cerşind pâine, însetaţi dorind ape limpezi. Dar să nu ne mire că vom vedea în afara ieslei lui Iisus şi destui necredincioşi care hulesc pe Ziditorul, îndoielnici care tăgăduiesc minunea Naşterii, eretici care vor să rupă scutecele Pruncului, păcătoşi şi răzvrătitori care tulbură Biserica, dezbină sufletele şi urăsc lumina.
  Aici înlăuntrul Bisericii să stăm, iubiţilor, ca într-o corabie, şi să nu ne temem de mânia lui Irod, nici de gurile ereticilor acestui veac. Căci cu noi înlăuntru este Hristos, afară Mamona. Înlăuntrul Bisericii este unirea dragostei, afară urgia dezbinării. Înlăuntru este ieslea cu Pruncul, afară leagănele fără prunci. Înlăuntru Fecioara cu Iisus în braţe, afară mame fără prunci la piept. Înlăuntru bucurie de mamă, afară suspin de femei pruncucigaşe. Înlăuntru scutece aspre, afară haine moi. Înlăuntrul Bisericii este Pâinea, afară firimiturile, înlăuntru izvorul cel curat, afară apele cele tulburi. Aici cântările cele îngereşti, afară strigătele desfrânate. Aici cămara Mirelui, acolo casa poftelor. Aici crinul Fecioarei, acolo buruienile plăcerilor. Aici adevărul, afară minciuna. Aici este calea, afară haosul tuturor ereziilor. Noi însă, fraţilor, ca cei ce ne hrănim din aceeaşi pâine a dragostei şi ne adăpăm din acelaşi pahar al credinţei, să nu slăbim cu duhul, ci, lăsând pe cele din afară, să ne adunăm ceata duhovnicească în jurul ieslei lui Iisus şi bucurându-ne astăzi, să cântăm cu toţii îngerescul imn: „Slavă intru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14).
  Iubiţi fraţi şi surori, vă voi pune la inima dumneavoastră o întrebare. Cum Îl primim noi şi anul acesta pe Mântuitorul Iisus Hristos? Cu îndoială, ca evreii cei de demult, sau cu credinţă, ca magii neamurilor? Îl odihnim pe Domnul în ieslea cea de taină a inimii noastre, sau Îl izgonim cu agresivităţile sufletului, asemenea lui Irod? Jertfim Mântuitorului viaţa noastră, sufletul, puterea, mintea şi tot ce avem mai de preţ? Îl întâmpinăm noi astăzi pe Hristos împăcaţi unii cu alţii, spovediţi, uniţi cu Dumnezeieştile Taine? Sau venim la El plini de ură, certaţi, nespovediţi, neîmpăcaţi şi întunecaţi de patimi? La aceste întrebări să răspundă fiecare în conştiinţa sa. Fiecare dintre noi să treacă prin filtru inimii toată viaţa sa şi să vadă cât de multe eforturi a depus pe altarul credinţei ca să primească în dar bucuria euharistică a Naşterii Domnului Iisus Hristos.
  Iubiţilor, dacă am zăbovit prea mult, sau ne-am uitat rostul nostru de creştini în trecut, să nu ne lenevim aşadar de astăzi înainte. Fiecare să se facă un binevestitor al minunii din Betleem. Duceţi bucuria mântuirii acolo unde n-a putut pătrunde. Păstraţi-o în casele celor săraci. Frângeţi-o pe masa celor lipsiţi. Repetaţi-o la căpătâiul celor bolnavi. Întraţi acolo unde nu putem ajunge noi. Bateţi la uşile celor certaţi. Împăcaţi pe cei dezbinaţi, mângâiaţi pe cei tulburaţi, întăriţi pe cei îndoielnici, încălziţi pe cei indiferenţi, aprindeţi pe cei căldicei, aduceţi la Iisus pe cei rătăciţi. Iubiţilor, Naşterea lui Iisus în istorie cumpăneşte timpul între început şi sfârşit. Străbatem zile cu adevărat grele. Ceea ce ne lipseşte, însă, nu este isteţimea, nici puterea, nici banul, nici aşa-zisele valori. Sărăcia noastră cea dintâi, fraţilor, nu este cea economică, ci cu siguranţă una duhovnicească. Însă, ceea ce ne lipseşte cu adevărat este, iubiţilor, persoana lui Hristos. Întreaga istorie de până la Hristos este pecetluită de aşteptarea Lui. După cum scrie la cartea Facerii (49, 10), „nu va lipsi sceptru din Iuda, nici toiag de cârmuitor din coapsele sale, până ce va veni împăciuitorul, Căruia se vor supune popoarele”. În perioada de după venirea lui Hristos, aşteptarea sosirii Domnului s-a transformat în aşteptarea întâlnirii şi împărtăşirii cu El. Noi nu aşteptăm să vină, aşteptăm să-L întâlnim. Acesta este praznicul Crăciunului. Întâlnirea cu El ne va lumina mai întâi mintea, iar apoi ne va aduce pacea în inimi şi bucuria îngerilor în vieţile noastre, iar la sfârşit, mult dorita mântuire.
  Nu există altă soluţie, iubiţii mei, la drama pe care o trăim zi de zi, decât să învăţăm să prăznuim aceste mari sărbători pe care ni le oferă Sfânta noastră Biserică. Şi nu există altă prăznuire, afară de urmarea îndemnului făcută de minunata catavasie a Naşterii Domnului: „Hristos se naşte, slăviţi-L! Hristos în ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul şi cu bucurie, lăudaţi-L, popoarelor, că S-a Preaslăvit!”.
  Iubiţi fraţi şi surori, Hristos se naşte, vine în lumea noastră, să-L slăvim cu recunoştinţă întru credinţă, să-L întâmpinăm cu sfântă dorire şi cu cuget ascultător sfintei Sale voiri, şi astfel, uniţi cu El, să ne înălţăm de la cele pământeşti şi stricăcioase, la cele cereşti şi duhovniceşti; plini de bucurie şi de cugetul praznicului, să ne facem mărturisitori şi părtaşi ai slavei Sale. Pe cât de superficial, de gol şi de lipsit de substanţă este modul în care viziunea contemporană lumească promovează Crăciunul, pe atât de esenţial, de cuprinzător şi măreţ este sensul pe care-l propune Sfânta noastră Biserică. Şi anul acesta doresc să sărbătorim Crăciunul aşa cum se cuvine, sufletul nostru trebuie să se odihnească întru binecuvântarea prezenţei lui Dumnezeu. Doar cu ajutorul Lui sărăcia noastră se va face bogăţie, deznădejdea generală se va preschimba în bucurie, întunericul necunoştinţei va fi luminat de lumina cunoştinţei, teama va face loc speranţei (nădejdii), iar gândul lipsei lui Dumnezeu va fi îndepărtat de trăirea prezenţei Lui, între noi şi întru noi. Şi pe această cale vă doresc un Crăciun sfinţit şi adevărat! Amin.

  Categorie:


  0 0

  Autor:

  Stimate domnule director, ceea ce mă face să revin cu o nouă scrisoare către dumneavoastră este faptul că observ o sumedenie de fapte ce au o strânsă legătură cu aşa-numitele judeţe „secuieşti” şi cu siguranţa naţională a României, care deşi ar putea zilnic să constituie subiectele unor emisiuni ale principalelor televiziuni de ştiri, ele cel mai adesea sunt ignorate sau, chiar şi atunci când sunt tratate, comentariile pe marginea lor sunt puerile, venite din partea a tot felul de comentatori şi analişti care sunt complet pe dinafara acestor teme. Acesta este motivul pentru care vă scriu, rugându-vă respectuos să publicaţi cele de mai jos.
  Disoluţia Statului Român în chiar inima sa, adică în judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş nu mai reprezintă demult o noutate, ci o realitate certă. În aceste judeţe, majoritatea instituţiilor publice sunt conduse de reprezentanţi ai formaţiunilor care pretind că reprezintă minoritatea ungurească (în fapt, ele îşi reprezintă strict propriile interese, şi nu pe cele ale maghiarilor de rând). Aceşti cetăţeni români membri ai UDMR, PCM (Partidul Civic Maghiar) şi PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania) sunt, de ceva vreme, şi cetăţeni ai statului Ungaria. Acestui fapt absolut anormal trebuie să i se pună punct prin votarea în Parlament, de către toate partidele politice româneşti, a unei legi în care să se specifice foarte clar că nu poţi ocupa o funcţie publică în România, de la consilier local la comună şi până la preşedintele statului, decât dacă ai doar cetăţenia română, pentru că altfel nu se ştie, dar se poate bănui pentru care ţară ai o afinitate mai mare, pentru cea în care te-ai născut ori pentru cea de-a doua, pentru care ai jurat pe Biblie - aşa cum este cazul cetăţenilor români deţinători de funcţii publice care au acum şi cetăţenia ungară. Cum spuneam, o astfel de decizie trebuie să se ia de la nivelul central al statului, pentru că aici, pe plan local, comunităţile de românii şi chiar cele de rromi nu au curajul să vocifereze foarte tare împotriva maghiarilor de teama, în primul rând, a pierderii locului de muncă. Vedem cu toţii ce grijă „deosebită” au acum autorităţile administraţiei locale şi judeţene din Harghita şi Covasna faţă de români şi de rromi, pentru ca aceştia să îşi poată păstra şi promova identitatea etnică, deci ne putem imagina ce va urma în eventualitatea sumbră în care autonomia etnică a maghiarilor va fi acordată şi de jure, că de facto există deja demult. De ce afirm atât de răspicat acest lucru? Pentru că este absolut adevărat şi o ştim cu toţii. Iar exemple care să mă ajute la argumentarea afirmaţiei sunt cu duiumul, de la faptul că zilele oraşelor „secuieşti” sunt dedicate exclusiv culturii maghiare şi până la realitatea că şcolile bilingve sunt desfiinţare ori modul în care se fac angajările în instituţiile publice, unde condiţie obligatorie (ilegală, dar ce mai contează asta în România?!) este cunoaşterea limbii maghiare. S-a ajuns până într-acolo încât poliţiştii şi procurorii aplică legea în judeţele Covasna şi Harghita cu frica în sân şi cu gândul la identitatea etnică a contravenientului ori a infractorului, aşa încât să nu cumva să poată fi acuzaţi de atac interetnic. Ei bine, slăbirea statului într-un asemenea fel nu va putea duce într-un final decât la obţinerea autonomiei teritoriale pe criteriul etnic şi de jure, fapt care, dacă se va continua să se meargă în această direcţie, nu are cum să fie evitat de România. Să fie foarte clar, în judeţele Covasna şi Harghita, existând, cum spuneam, un control aproape total al partidelor maghiare, nu se face absolut nimic fără raportarea la criteriul etnic. Vă mai aduceţi aminte de celebrele afirmaţii ale unor domni care ziceau că aici nu s-au permis investiţiile intenţionat pentru ca nu cumva să se schimbe procentajul etnic (Albert Almos, fost primar de Sfântu-Gheorghe) şi că românii s-ar putea să aibă soarta sârbilor din Kosovo (Antal Arpad, actual primar de Sfântu-Gheorghe)? Prin urmare, pentru că veni vorba despre investiţii, nu pot să nu pun întrebarea, absolut legitimă: Atunci, în astfel de condiţii, cum de udemeriştii au permis ridicarea unei fabrici uriaşe la Reci, a austriecilor de la Schweighofer? Şi tot eu vă şi răspund: Simplu ca „Bună ziua”, aşa că afacerişti precum fostul senator UDMR Olosz Gergely, şi alţii ca el, au avut un interes financiar consistent şi direct. Altfel nu se explică treaba, devreme ce nicio investiţie străină nu se face în zonă fără avizul Budapestei.
  Mă gândesc la faimosul Proiect de autonomie propus de UDMR la ultima încercare, ca să zic aşa. Se vede şi din avion că prin acesta se urmăreşte obţinerea controlului total asupra resurselor celor trei judeţe, pentru ca apoi să se poate spună că Mureş, Covasna şi Harghita se întreţin din ceea ce produc. Nimic mai fals. Dacă aruncăm o privire pe nişte simple statistici, de bun simţ, vedem că cele trei judeţe nu ar supravieţui nici trei luni fără un sprijin financiar consistent din partea autorităţilor centrale de la Bucureşti. Sau poate că se mizează pe un sprijin financiar consistent de la Budapesta, şi încă nu ne-am trezit noi. Cu toate că liderii maghiari susţin sus şi tare că aportul celor trei judeţe la bugetul de stat al României este mai mare decât banii care se întorc de la Bucureşti, realitatea este alta. Studiaţi numai site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi veţi vedea că am dreptate, sumele care vin din Bucureşti sunt uriaşe pe lângă ceea ce dau la bugetul central Covasna, Harghita şi Mureşul. Asta ca să nu mai vorbim despre fondurile imense alocate, în ultimii ani, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de Compania Naţională de Investiţii acestor trei judeţe, indiferent de cine s-a aflat la „butoane”. Aşadar, dimpotrivă, administraţiile acestor judeţe ar trebui să dea cu subsemnatul despre modul de cheltuirea a banilor publici şi, iarăşi spun, ca să nu mai vorbim de banii publici alocaţi strict pentru acţiunile comemorative şi sărbătoreşti maghiaro-secuieşti.
  Prin urmare, banii se pompează, dar maghiarii de rând nu sunt lăsaţi să iasă din ţarc. Vorbim despre trei etape ale unui amplu şi de durată proces gândit de grofii moderni, proces de punere a mâinii pe această parte de ţară, odată pentru totdeauna: în primii 20 de ani, maghiarii-secui (cum le place să zică) nu au fost lăsaţi să judece cu capul lor, aflat la purtător; acum, traversăm perioada (pentru că vrând-nevrând au venit vremurile moderne şi pe-aici şi s-a mai deşteptat lumea) în care li se arată oamenilor de rând că datorită lor, a bravilor conducători, li se dezvoltă zona; în final, vor veni timpurile când, puse la cheie, pentru cele trei judeţe se planifică (visează) obţinerea de jure a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, după ce modernizarea s-a realizat fix pe banii contribuabililor români din toate colţurile României.
  În paralel, apropo de faptul că nu sunt lăsaţi să iasă din ţarc, maghiarilor li se înfiinţează tot felul de instituţii de învăţământ, până la, inclusiv, universităţi. Aceasta ca tinerii „să nu fie nevoiţi” (aşa li se zice) să studieze în afara ţinutului secuiesc. O altă mare înşelătorie: odată ce vor rămâne inclusiv pentru studii aici - procesul fiind, să nu uităm, unul ireversibil -, tinerii maghiari-secui nu vor mai studia şi interacţiona cu tinerii români, deci nu vor mai avea şansa să iasă în România, unde să se dezvolte profesional, să câştige un salariu bun şi implicit să ducă un trai mai bun, ei şi familiile lor. Argumentul constă în chiar politica izolaţionistă, aproape arhaică şi de neconceput pentru UE, dusă în prezent de braţele Budapestei în ţara noastră, care sunt, la nivel politic, UDMR, PCM şi PPMT. Acest tip de politică nu duce decât la crearea unei falii între români şi maghiari. O să vedeţi ce probleme o să le creeze în viitor maghiarilor de rând refuzul lor de azi de a mai învăţa limba română şi implicit încurajarea copiilor să îi urmeze în această prostie. N-o să vă vină să credeţi peste ani! Şi de aici se trage totul, din obsesia liderilor unguri de a ţine sub control şi a manipula comunitatea maghiară, fapt ce are ca efect blocarea oricăror interacţiuni între aceasta şi majoritatea românească. Prin urmare, în România nu se vor mai putea integra şi nu vor mai putea lucra pentru că nu vor şti limba română, iar dincolo, în Ungaria, nu prea mai doresc să meargă deoarece sunt trataţi ca cetăţeni de rang inferior, deoarece populaţia ungurească din statul vecin îi priveşte ca pe un pericol pentru propria sa subzistenţă.
  Apoi, ca să trec dincolo de această diminuare a şanselor pentru viitor a maghiarilor-secui de rând, trebuie să spun că efectul pervers al izolaţionismului promovat de autonomiştii unguri constă în crearea unui teren fertil manifestărilor naţionalist-extremiste, şovine, antieuropene. Pe acest fond au apărut organizaţiile ungureşti extremiste ca Jobbik, Garda Maghiară, Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate etc., care acţionează pe teritoriul României, deocamdată ca în ţara lui Papură-Vodă, organizând în munţi adevărate tabere paramilitare. Scopul? Menţinerea unei stări tensionate în judeţele Covasna şi Harghita şi, de fapt, în toată Transilvania. Toţi aceşti „gardişti”, „militari”, „husari” ş.a. sunt folosiţi din umbră de UDMR, formaţiunea căreia îi convine de minune statutul de organizaţie moderată, care ţine echilibrul în România şi dialoghează mereu cu guvernanţii, de la care primeşte însemnate fonduri tocmai pentru finanţarea acestor acţiuni îndreptate împotriva Statului Român.
  Mai departe, trebuie spus că prevederile din Proiectul de autonomie al UDMR care obligă cetăţenii români să înveţe limba maghiară, nu doar că sunt neconstituţionale, dar conduc în mod evident la alterarea relaţiilor dintre cele două comunităţi. Este de remarcat că aceste prevederi respectă întocmai linia impusă de Budapesta, pentru că autorităţile ungare - chiar prin vocea unui important om politic, foarte prezent în România, Nemeth Zsolt, care este preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul ungar şi vicepreşedinte al APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) - sprijină demersurile de desfiinţare a învăţământului bilingv în zonă, văzut ca un pericol pentru puritatea etnică maghiară (concept dezvoltat în anii tulburi de după ’89). Sunt deja arhicunoscute, în acest sens, încercările de segregare etnică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi cele de desfiinţare a Colegiului Naţional „Unirea”, o instituţie prestigioasă de învăţământ bilingv cu tradiţie din aceeaşi urbe mureşeană. Ceea ce, însă, este mai puţin cunoscut opiniei publice româneşti, este programul politic ungar de dezvoltare a învăţământului exclusiv în limba maghiară în Transilvania. Programul este finanţat direct de la Budapesta prin diferite fundaţii, precum Fundaţia „Sapientia”, care finanţează Universitatea „Sapientia”, sau Fundaţia „Pro Universitate Partium”, prin care se alocă fonduri pentru Universitatea Creştină „Partium” din Oradea. Şcoli de meserii şi licee maghiare sunt deschise şi construite cu bani de la Budapesta, în timp ce şcolile bilingve sunt desfiinţate la presiunile UDMR, iar şcolile cu predare în limba română din Harghita şi Covasna au grave probleme de finanţare. Şi cu toate că Legea actuală a educaţiei prevede pentru aceste şcoli o finanţare similară cu a celor cu predare în limba minorităţilor, mai exact cu un coeficient suplimentar PER CAPITA, autorităţile locale ungureşti din aceste două judeţe, despre care spuneam la început că au dublă cetăţenie, refuză să respecte aceste norme.
  În situaţia în care, Doamne fereşte, limba maghiară va deveni oficială în regiune, se va institui automat obligativitatea învăţării acesteia de către populaţia românească. Să ne înţelegem, a întregii populaţii româneşti, nu doar a acelei părţi care intenţionează să se angajeze în instituţiile publice. Şi să vedeţi atunci cum va creşte influenţa (mai bine spus, tupeul) reprezentanţilor UDMR în zonă, în condiţiile în care deja aceştia au un ascendent formidabil asupra instituţiilor Statului Român, chiar şi la Bucureşti, nu doar în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Prin urmare, cine vor fi cei care vor gestiona fondurile regionale şi cele venite de la administraţia de stat din Bucureşti? Ghici ciupercă! Evident că udemeriştii, că doar de asta este miza adoptării Proiectului special al autonomiei ţinutului secuiesc aşa de mare. Cu alte cuvinte, ei vor fi jupânii peste o regiune în care deja circa 400 de mii de maghiari, din cei 600 de mii, au cetăţenia ungară. Odată obţinută autonomia, cât va mai dura până vor solicita independenţa Transilvaniei?! Puţin, evident, deoarece având un număr semnificativ de cetăţeni ungari în această zonă, devenită autonomă, vor spune că aceasta este diferenţa dintre ţinutul secuiesc şi Catalonia, Ţara Bascilor sau Tirolul de Sud, unde etnicii respectivi nu beneficiază de dublă cetăţenie. Vor specula această chestiune la maxim în faţa UE, ca să se poată băga în treburile interne ale altui stat, adică ale României. Numai naivii nu văd că, în contextul războiului din Ucraina şi a solicitărilor de autonomie din mai multe state europene, proiectul legislativ al UDMR satisface interesele Rusiei în această regiune din centrul României, care doreşte crearea de disensiuni şi tensiuni etnice şi politice în interiorul Uniunii Europene, afectându-i siguranţa.
  În fine, se vede treaba că administraţia ungurească din „secuime” îşi ascunde interesele financiare şi de grup, alimentând tensiuni artificiale şi promovând o politică secesionistă ca falangă a Budapestei. De unde şi plimbările lungi şi dese ale oficialilor ungari pe teritoriul Transilvaniei, când trebuie şi când nu trebuie. Spre exemplu, toată ziua, bună ziua, cine defilează la evenimente precum sărbătorirea zilei de 15 martie prin aşa-numitul ţinut secuiesc? Nimeni altul decât vicepremierului ungar Semjen Zsolt, „fratele geamăn” al lui Nemeth Zsolt. Deşi acest Semjen defilează călare - într-o replică feudală a intrării lui Horthy Miklos în Cluj-Napoca - prin Târgu-Secuiesc, oraş din România, nimeni nu-l trage niciodată de turul pantalonilor. Este aproape incredibilă, de neimaginat pentru secolul în care trăim o astfel de atitudine caducă, arhaică şi deplasată a oficialilor ungari veniţi prin ţara noastră, dar şi a liderilor maghiari cu dublă cetăţenie din administraţia publică românească.
  Marilena Radu

  Categorie:


  0 0

  În cinstea Marii Sărbători de la 1 Decembrie 1918

  Trăim o perioadă postrevoluţionară, aşa-numită „de tranziţie la economia de piaţă”, dar, mai bine spus, de trecere la un capitalismul sălbatic, de polarizare abruptă şi rapidă a societăţii în două categorii sociale: săracii şi îmbogăţiţii „peste noapte”. Partidele politice, după două decenii şi jumătate de „dezbateri doctrinare”, încă nu au un proiect coerent de înfăptuire a unei societăţi democratice şi prospere, ci obiectivele lor prioritare au fost şi au rămas rezolvarea intereselor de grup, de gaşcă, personale, fracţionarea societăţii în „răi” şi „buni”, pentru a-i opune, a-i încăiera, potrivit proverbului latin „divide et impera”. Cuvinte precum interes naţional, patrie, patriotism au devenit în mintea şi comportamentul acestor lideri politici „glume” de prost gust. Inversarea valorilor prin şcoală, cultură (aflate într-o permanentă criză „de tranziţie”) şi mass-media, a devenit o realitate. Presa scrisă şi mijloacele audio-vizuale, în cea mai mare parte, scriu, vorbesc şi ne înfăţişează imagini, 24 de ore din 24, despre crime, tâlhării, înşelătorii, violuri, sinucideri, prostituţie, contrabandă, spargeri, hoţii şi imense acte de corupţie în chiar instituţiile care sunt puse să educe, să prevină, să combată sau să pedepsească aceste acte ori în rândul liderilor politici de la nivelul conducerii centrale (deputaţi, senatori, miniştri, secretari de stat) şi locale (prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, şefi ai serviciilor publice deconcentrate, primari, consilieri).
  Din aceste motive, o valoroasă manifestare ştiinţifică, culturală şi naţională precum cea organizată de Muzeul Banatului din Timişoara, menită a educa şi învăţa, a devenit „o rara avis” în peisajul societăţii şi al mass-media româneşti. Complexa manifestare, aflată la cea de-a treia ediţie, intitulată „Simpozionul Internaţional dedicat Zilei Naţionale a României. 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, desfăşurată pe parcursul a două zile (21-22 noiembrie a.c.), a cuprins o gamă variată de activităţi la care au participat peste o sută de profesori universitari, istorici, etnografi, cercetători, arhivişti, scriitori, filologi, muzicologi, muzeografi, conservatori-restauratori, într-un cuvânt un mare număr de specialişti din diferite domenii de activitate din România, Serbia şi Polonia. Prima zi, începută, pentru invitaţii din alte regiuni istorice ale spaţiului românesc, printr-o vizită a centrului frumoasei urbe (Catedrala Ortodoxă, Opera, Muzeul Banatului, Librăria „Mihai Eminescu”), a continuat la Sala Mare a Senatului Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, unde s-au desfăşurat lucrările în plen ale Simpozionului. Deschise de dr. Adrian Deheleanu prin cuvântul de salut şi bun venit adresat din partea autorităţilor locale şi instituţiilor organizatoare, lucrările au continuat prin prezentarea unor interesante comunicări ştiinţifice referitoare la actul de la 1 Decembrie 1918 susţinute de prof. univ. dr. Radu Păiuşanu, de la Universitatea de Vest, cercetător principal I Ioan Haţegan, de la Academia Română - Filiala Timiş, prof. dr. Mihai Pârvulescu şi prof. univ. dr. Viorica Bălteanu de la Universitatea Politehnica Timişoara. Au urmat prezentarea unor cărţi şi reviste de cultură, recent apărute, remarcând din rândul autorilor patru colaboratori ai „Condeiului ardelean” (subliniaţi cu aldine), autori ai volumelor: File din istoria militară a Banatului. 95 de ani ai Centrului Militar Zonal Timiş, de Constantin C. Gomboş şi Mircea Cosor, a cărei recenzie o vom prezenta şi noi cu prilejul împlinirii a 75 de ani ai prietenului nostru, istoricul militar col. (r) C.C. Gomboş; Patriarhul Miron Cristea, de profesorul şi scriitorul topliţean Ilie Şandru; Românii din Panciova 1733-2013, de dr. Mircea Măran, Ilie Baba, Valentin Mic; revista Anuar Premyslensis Istoria Militară, Polonia, vol. XLIX, nr. 1/2014 prezentată de drd. Marcin Marinowski, desigur, alături de celelalte cărţi: Victor Vlad Delamarina acuarelist, de Constantin-Tufan Stan; George Gârda - În slujba României Mari, de Dumitru Tomoni; Enciclopedia ilustrată a Căilor Ferate din România, de Radu Bellu; Istoria medicinei din Banat, de Iosa Lotrean; Cărăşeni de neuitat, de Constantin C. Falcă; Stropi de soare, de Viorica Bălteanu şi revistele: Almăjana, nr. 3-4 (53-54), iulie-decembrie 2014, prezentată de lector univ. dr. Florina Maria Băcilă - secretar de redacţie şi cea de cultură tradiţională a Banatului de Munte, Nedeia, prezentată de prof. Angelica Herac - redactor-şef, cărţi şi reviste foarte interesante despre care ne propunem să mai scriem.
  Seara, o surpriză deosebit de plăcută, apreciată de toţi participanţii, o surpriză care n-am mai întâlnit-o la niciuna dintre cele peste 150 de manifestări ştiinţifice la care am mai participat de-a lungul timpului atât în Ţară, cât şi peste hotare. La ora 19, am fost invitaţi de directorul general al Filarmonicii Banatului, Ioan Coriolan Gârboni, să participăm, la Sala „Capitol” din Timişoara, cu prilejul Zilei Naţionale a României, la un concert simfonic dedicat participanţilor la Simpozionul Internaţional. Sub bagheta unuia dintre cei mai buni dirijori români, Gheorghe Costin, concertul Filarmonicii Banatului s-a deschis cu Uvertura Operei Oberon, de Carl Maria von Weber, uvertură care, datorită frumuseţii şi sensibilităţii sale, „este cântată mult mai des decât opera în sine de toate marile orchestre ale lumii”. Spectacolul a continuat cu Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, Op. 77, de Johannes Brahms, „considerat unul dintre cele patru cele mai reuşite concerte de vioară aparţinând culturii germane, împreună cu cele scrise de Beethoven, Bruch şi Mendelssohn”. Spectacolul s-a încheiat cu poemul simfonic Aşa grăit-a Zarathustra, Op. 30, de Richard Strauss, care a îndemnat publicul să reflecteze asupra principiului întemeietorului vechi religii Zoroastriste din vechea Persie, potrivit căruia „individul este liber să aleagă între bine şi rău şi este singurul responsabil pentru alegerea făcută, Creatorul nefiind cel ce ne dictează alegerea”. Pentru măiestria execuţiei pieselor atât dirijorul, concert maestrul cât şi membrii orchestrei au fost chemaţi de mai multe ori la rampă prin puternice şi călduroase aplauze. Vorba unui bun prieten al nostru, al covăsnenilor, Dan Puric: „A fost o seară regală!”.
  Sub această puternică impresie s-au desfăşurat şi lucrările din cea de-a doua zi. Desfăşurate pe secţiuni, excelent gândite, în cadrul spaţiului expoziţional al secţiilor de artă şi arheologie ale Bastionului Theresia din vechea cetate a Timişoarei - ale cărui ziduri au fost înnobilate de istoria seculară a oraşului şi a oamenilor săi care „au văzut şi auzit” atâţia principi, regi sau împăraţi -, au însemnat o reuşită. Spaţiul ambiental, valoarea ştiinţifică a comunicărilor, modul doct de expunere al specialiştilor, fie că au fost de la Piteşti sau Topliţa, din Polonia sau Serbia, de la Timişoara sau Bacău, mi-au împlinit sentimentul că aceşti cercetători au o lume a lor, au idealurile şi satisfacţiile lor care îi protejează, îi blindează, precum fortificaţiile bastionului theresian, împotriva acelei părţi a societăţii pe care ei nu o acceptă - societatea reprezentată de lumea câştigurilor fără muncă, a necinstei şi corupţiei, a politicianismului mincinos, fără ţară şi fără neam, a unei birocraţii sfidătoare, puturoase şi trândave.
  Cele şase secţiuni - trei de Istorie şi câte una de Civilizaţie şi Spiritualitate Românească, Realităţile Satului Bănăţean şi Restaurare-Conservare - au cuprins tematic pe toţi specialiştii, participanţi cu studii, comunicări şi materiale audio-vizuale care ar putea fi valorificate într-o voluminoasă carte de istorie a Banatului, Transilvaniei şi a tuturor românilor privind anul Marii Uniri, care să stea mărturie acribiei şi trudei depuse de o mână de organizatori, „nebuni frumoşi”, care nu se pot împăca cu valorile impuse de un sistem politic corupt şi corupător. Astfel de oameni am cunoscut la Timişoara, dr. Adrian şi prof. Adriana Deheleanu, care s-au implicat cu trup şi suflet în reuşita activităţilor, de la primirea până la plecarea invitaţilor, astfel de oameni care trudesc din greu pentru perpetuarea valorilor naţionale ale străbunilor noştri, pentru a urni acest neam din înţepeneala morală şi materială şi de a extrage „ţepele” trase de „băieţii deştepţi” ai vreo trei-patru ... escu, preşedinţii de gaşcă de până acum, pentru a conştientiza şi solidariza forţele responsabile ale naţiei spre o apropiere reală de ţările surori din vestul Uniunii Europene. Pentru astfel de oameni de la Muzeul Banatului din Timişoara am trimis următorul fax din partea mea şi a prietenilor mei întru istorie şi arhivistică, prof. Ilie Şandru şi prof. Vilică Munteanu, conducerii instituţiei mai sus menţionate pentru a o felicita pentru conceperea şi realizarea activităţii: „Stimate Domnule Claudiu Ilaş, manager al Muzeului Banatului, Timişoara. Sincere felicitări Dumneavoastră, Domnului Adrian şi Doamnei Adriana Deheleanu, întregului colectiv al instituţiei de istorie şi cultură pe care o conduceţi pentru reuşita deosebită a organizării şi desfăşurării Simpozionului Internaţional dedicat Zilei Naţionale a României, Ediţia a III-a, 21-22 noiembrie 2014, pentru înalta valoare ştiinţifică asigurată prin comunicările susţinute de un număr impresionant de specialişti din ţară, Serbia şi Polonia din domeniile istoriei, muzeologiei, etnografiei, arhivisticii şi literaturii, pentru căldura, afecţiunea şi deschiderea pe care le-am simţit de-a lungul zilelor petrecute la Timişoara, pentru armoniosul şi interesantul program pus la dispoziţia participanţilor. Ne-am simţit onoraţi de a fi invitaţi la o asemenea manifestaţie dedicată Zilei Naţionale”.
  La finalul activităţilor pe secţiuni, am solicitat şi părerile unor colegi, participanţi la această manifestare. Redau în continuare opiniile acestora:
  Prof. univ. dr. Radu Păiuşan, Universitatea de Vest, Timişoara: Această manifestare ştiinţifică, ce a ajuns la a III-a ediţie, este o iniţiativă binevenită a conducerii Muzeului Banatului şi a organizatorului Adrian Deheleanu, muzeograf, preşedinte al organizaţiei de sindicat al Muzeului, care mi-a fost şi student. Mi-a plăcut foarte mult că toţi cei care au participat în plen şi la secţiunea în care am fost moderator, au putut să vorbească liber, fără niciun fel de constrângere, aceasta fiind una dintre marile cuceriri ale revoluţiei începute la Timişoara acum 25 de ani. În acelaşi timp, mi-a plăcut că la acest simpozion, care este legat de capitala, reşedinţa Banatului istoric, Timişoara, au participat cercetători din toate zonele României, fapt ce înseamnă că acest simpozion a primit o conotaţie şi valoare naţională. Mai mult, pot spune internaţională, având în vedere participarea celor trei oameni de ştiinţă şi cultură din Serbia - unul istoric, prof. univ. dr. la Academia din Vârşeţ, domnul Mircea Măran, altul, redactor la Radio Novi Sad, în limba rămână, domnul Pavel Gătăianţu (şi redactor-şef al revistei româneşti „Europa” din Novi Sad - n.n.), şi cel de-al treilea, medic la Vârşeţ, care şi-a făcut studiile aici, fiind totodată şi scriitor, lansând cu acest prilej o carte legată de istoria medicinii în Banat, domnul Iosa Lotrean - şi a unei personalităţi din Polonia, remarcat prin studiile făcute în arhivele din Suceava. Am mai fost impresionat şi de marele număr al lansărilor de carte, ceea ce înseamnă că Banatul produce cultură, cultură pe care o exportă în toată Ţara prin însuşi marele număr de participanţi la această manifestare;
  Scriitorul Iosa Lotrean, medic la Vârşeţ - Serbia: Particip pentru prima dată la un astfel de simpozion de istorie, fiind medic de profesie. În acest sens, pot da „un diagnostic” foarte bun din toate punctele de vedere: al diversităţii tematice abordate, al prezentărilor de înaltă ţinută ştiinţifică; al bogăţiei de date şi argumente aduse de comunicări; al organizării deosebite. Deci, pot spune că am rămas impresionat de această activitate impozantă şi de înaltă ţinută ştiinţifică, iar pe viitor vreau să mă implic mai mult în asemenea manifestări, având în vedere că sunt un iubitor de istorie şi un bun prieten al unor oameni de ştiinţă din domeniu. În acest sens, dacă voi mai fi invitat, voi răspunde cu plăcere la orice chemare a neobositului domn Deheleanu şi a conducerii Muzeului Banatului. Am şi o propunere pentru programul viitoarelor ediţii, desigur pe măsura posibilităţilor financiare ale organizatorilor. Pentru noi, românii din Banatul sârbesc, ar fi foarte interesantă şi necesară participarea, alături de cercetătorii din România, la vizitarea unor obiective istorice. Nu pot să indic eu astfel de obiective, ele urmând a fi alese de către organizatori în funcţie de tematica simpozionului. În acest sens, având în vedere numărul mare al comunicărilor, poate durata de desfăşurare a Simpozionului timişorean ar trebui sporită cu o zi;
  (va urma)

  Categorie:


  0 0

  Scrisoare a „Condeiului ardelean” către prefectul Marius Popica, garantul legalităţii în judeţul Covasna

  Către,

  Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna,
  În atenţia Domnului Prefect Marius Popica

  Stimate Domnule Prefect,

  Prin prezenta dorim să vă aducem la cunoştinţă mai multe fapte reprobabile, ba chiar de-a dreptul scandaloase, insultătoare la adresa Statului Naţional Unitar Român petrecute, zilele trecute, pe teritoriul administrativ al judeţului Covasna cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
  Astfel, în data de 29 noiembrie 2014, având autorizaţie din partea Primăriei Municipiului Sfântu-Gheorghe, un grup de cetăţeni români de etnie ungurească, circa 400 la număr, au manifestat în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Covasna având asupra lor zeci de aşa-zise „steaguri secuieşti”, fiind vorba în fapt despre o textilă ilegală pe teritoriul naţional al României pe care nimeni, niciodată, nicăieri nu a aprobat-o într-un cadrul legal şi oficial. Totodată, în timpul manifestaţiei, s-a dat citire unui document elaborat de cei responsabili cu organizarea, adică de Partidul Civic Maghiar, al cărui preşedinte în judeţul Covasna este numitul Kulcsar Terza, document prin care se solicită explicit, din nou, autorităţilor centrale ale Statului Român şi conducerii Uniunii Europene acordarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice unei minorităţi ungureşti insignifiante, de circa 600 de mii de persoane, scandându-se în repetate rânduri „AUTONOMIA, AUTONOMIA!”, motivul invocat fiind acela că deşi România a promis, la 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, autodeterminare tuturor minorităţilor etnice, nu le-a acordat acest privilegiu.
  În data de 1 Decembrie 2014, centrul municipiului Târgu-Secuiesc a fost pavoazat în semn de doliu cu steaguri negre având în vârful lăncii bentiţe tricolore roş-alb-verzi semnificând steagul statului vecin Ungaria. Aşa se face că toţi manifestanţii la marşul parcurs de sărbătoarea naţională a României au fost insultaţi în faţă la vederea steagurilor de doliu afişate de extremiştii unguri, la fel ca şi o Ţară întreagă care a văzut la televizor, pe perioada întregii zile, ştirile referitoare la gestul sfidător şi batjocoritor la adresa românilor şi a Statului Român.
  De asemenea, menţionăm faptul că tot în ziua de 1 Decembrie 2014 şi tot în municipiul Târgu-Secuiesc, în faţa vechii cazărmi din urbe, după-amiaza, după încheierea manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României, un grup de circa 30 de persoane au manifestat, tot având asupra lor aşa-zise „steaguri secuieşti” şi ale Ungariei şi tot scandând împotriva Statului Naţional Unitar Român.
  Stimate Domnule Prefect, toate faptele asupra cărora v-am atras atenţia în rândurile de mai sus nu sunt altceva decât provocări neruşinate la adresa românilor şi a României, venite din partea unor huligani (HULIGÁN ~i m. Persoană care încalcă în mod grosolan normele de conduită în societate. /<rus. Huligan Sursa: NODEX (2002)) ce luptă vajnic pentru sfârtecarea teritorială a statului România. Din acest motiv, vă solicităm să nu cădeţi, la rându-vă, în capcana, deja celebră, cu existenţa ungurilor moderaţi şi a ungurilor radicali, deoarece, exceptându-i pe maghiarii normali, zdraveni la minte şi loiali acestei Ţări (care există şi ei), toţi ăştilalţi, indiferent că se intitulează moderaţi sau radicali, odată ce sunt UDMR-işti, PCM-işti, PPMT-işti, CNMT-işti, CNS-işti, HVIM-işti sunt toţi ramuri ale aceluiaşi trunchi numit Budapesta, sau iredentismul unguresc, cum doriţi să-i spuneţi. Prin urmare, vă solicităm, Domnule Prefect Marius Popica, să îi identificaţi pe toţi cei care sunt responsabili sau au comis faptele insultătoare de mai sus şi să îi sancţionaţi în consecinţă, dumneavoastră sau prin intermediul instanţei de judecată, pentru ca să nu mai îndrăznească pe viitor să umilească Ţara aceasta Sfântă - lăsată Poporului Român de strămoşii noştri daci, Ţară căreia Papa Ioan Paul al II-lea i-a sărutat pământul şi despre care a spus că este Grădină a Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. România este stat membru NATO şi UE şi este Ţara care a acordat cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale, ba de curând şi-a şi votat ca numărul 1 în stat un minoritar, pe preşedintele Klaus Iohannis, aşa încât aveţi absolut toate argumentele necesare pentru a lua măsurile legale ce se impun împotriva separatiştilor unguri la care am făcut referire.
  Fie ca Bunul Dumnezeu să vă întărească în misiunea ce vă revine şi să vă lumineze, astfel încât atunci când va fi să ieşiţi din scenă, să o puteţi face cu conştiinţa împăcată, cu demnitate şi cu chipul sus către români şi România.
  Aşa să vă ajute Dumnezeu!

  Director fondator, Data:
  Doru Decebal Feldiorean 08.12.2014

  Categorie:


  0 0

  Nu mai era nevoie ca ungurii să-şi arboreze zdreanţa sufletului. O ştiam, chiar dacă nu o afişau, o ştie toată lumea, o ştie şi Dumnezeu, martor la crimele săvârşite, în diferite momente ale istoriei, mânaţi de impulsuri animalice spre a distruge o populaţie căreia pământul îi aparţine cu timp de milenii în urmă.
  Cu siguranţă, ne doare, ne revoltă, că de ziua noastră sfântă, această şleahtă fioroasă batjocoreşte sadic sărbătoarea Ţării în care trăiesc. Dar sufletul nostru îngăduitor, înţelepciunea firii noastre ne calmează aceste trăiri, la gândul că prostia îi stăpâneşte din abundenţă, aşa fel încât o şi afişează, pentru că dă jeturi în afară. Reiese că ura lor faţă de români se sprijină în mare parte pe prostie, întrucât, neavând judecată, se coboară în lumea necuvântătoarelor rapace, a iraţionalităţii propriilor fapte.
  Dacă toate drepturile acordate de Statul Român nu le sunt de ajuns, nu le satură poftele, suntem trişti că ne-a fost dat să convieţuim cu un grup de indivizi ale căror norme de viaţă izvorăsc din nemernicie, din dezaxare, pe care nu-i satisface decât dispreţul la adresa altor naţii, cinismul de a batjocori pe alţii, fără a deţine nimic superior celorlalţi. Mai ales că acum s-au împărţit în haite, care folosesc limba maternă în „gratulaţii” lingvistice adresate reciproc, lansând îndoieli privind frăţietatea etnică. Şi, firesc, ne punem întrebarea cum ar putea să fie prietenoşi cu românii care-i tolerează în propria Ţară, dacă între ei există duşmănii, controverse, neînţelegeri.
  Ipocrizia udemeristă e atât de degradantă, încât nu-şi controlează afirmaţiile: „Ne-am asumat guvernarea cu PSD să putem reprezenta (şantajând - n.n.) mai eficient interesele maghiarilor din Transilvania” („Condeiul ardelean”). Clar, direct, fără disimulare, fără diplomaţie. Vorbeşte gura prostului cu creier fierbinte. Plăpândă cucută acest UDMR, îndoită de vânt când în dreapta, când în stânga, ştiindu-se că „s-a aliat” cu toate tendinţele politice, otrăvind sufletul românilor. E de mirare cum continuă să creadă că Statul Român le va pune în mână satârul ciuntirii Ţării! Atâta vreme cât Ungaria nu catadicseşte să acorde de drept României moştenirea Gojdu din inima Budapestei, cum năzuiesc ei că Ţara noastră ar accepta înstrăinarea unei frânturi în inima propriului teritoriului? Cert este că obrăznicia continuă.
  Kelemen Hunor l-a informat pe preşedintele PPE despre „rolul pe care îl pot ocupa maghiarii în destinul ţării”. Ei, hai că asta-i prea, prea!, ar zice nenea Iancu. Sperăm că domnul preşedinte Dual o fi având ceva minte!
  Să-i acuzi pe maghiari că au şapte feţe e puţin spus. Este interesant de ştiut dacă, urmare lansării mesajului de înalt principiu în relaţiile umane: „... trebuie să înţelegem că avem nevoie unul de celălalt (român cu maghiar!?) şi că vom putea convieţui doar dacă ne respectăm reciproc” („Condeiul ardelean”), vorbitorul Incze Şandor a cerut în Consiliul din Sfântu-Gheorghe sancţionarea aspră a celor care au arborat drapelele de doliu în Ziua Naţională a României, Ţară care îi hrăneşte cu pământul ei mănos. Zdravăn mesaj, dar se pare că nu se ştie ce înseamnă „reciproc”. Din câte spune vorba românească, reciproc înseamnă de la mine pentru tine şi de la tine pentru mine. Or, în conduita maghiarilor, să cauţi cu lumânarea, şi nu găseşti partea dinspre ei către noi. Ştim că am trăit în istorie „respectul” lor cu vârf şi îndesat. Ei însă cer, cer, cer, deşi au primit prea multe.
  De când maghiarii au călcat pământ românesc, o fi existând undeva consemnat vreun act de omenie al unui individ al acestei etnii faţă de un român? Că despre fapte reprobabile, slavă Domnului, geme istoria! Aşa le-a ajuns sufletul o zdreanţă în vânt!

  Categorie:


older | 1 | .... | 87 | 88 | (Page 89) | 90 | 91 | .... | 129 | newer