În ziua de 29 august 2011, zi de sărbătoare, în loc să meargă la biserică, preşedintele Băsescu s-a dus la Roşia Montană (foto), în Munţii Apuseni, pentru a susţine interesele firmei străine Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Este pentru a doua oară, în decurs de numai o săptămână, când preşedintele Băsescu face looby în favoarea RMGC, căutând să dea undă verde pentru cel mai mare jaf împotriva Poporului Român şi pentru cel mai mare dezastru ecologic din Europa.
Preşedintele României a jurat să respecte Constituţia ţării şi să-şi dăruiască „toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român”...
Contrar Constituţiei României, preşedintele Băsescu s-a implicat, acum, pe faţă, pentru susţinerea proiectului celor de la RMGC şi începerea exploatării la Roşia Montană în anul 2012.
În săptămâna trecută, preşedintele Băsescu a declarat public că trebuie renegociat contractul cu RMGC şi să crească cu 100 tone de aur rezerva Băncii Naţionale a României, de numai 104 tone aur. În aceiaşi săptămână, premierul Emil Boc a susţinut la radio şi televiziune că nu este „un fan al proiectului de la Roşia Montană”; proiectul RMGC are două mari probleme, una de mediu şi alta economică; contractul de concesionare este defavorabil Statului Român.
Se ştie că România este pe locul întâi în Uniunea Europeană din punct de vedere al bogăţiilor naturale şi pe ultimul loc în ceea ce priveşte nivelul de trai al populaţiei. Bunul Dumnezeu a dăruit Poporului Primordial în Dacia Edenică numeroase bogăţii, inclusiv cel mai mare zăcământ din lume de aur, argint şi metale rare, cel de la Roşia Montană. Din acest zăcământ s-au extras cantităţi uriaşe de aur şi argint, cu mii de ani înainte de cucerirea romană a circa 20 la sută din Dacia lui Decebal. După războiul din anii 105-106 d.Hr., împăratul Traian a dus din Dacia, ca pradă de război, 1.640.000 kg aur şi 3.310.000 kg argint. Aceste cantităţi uriaşe au fost extrase din galeriile dacice de la Roşia Montană (Alburnus Maior), una dintre cele mai vechi localităţi din lume. Exploatarea aurului şi argintului la Roşia Montană s-a făcut fără întrerupere, de mii de ani, până când, în anul 2006, Regimul Băsescu-Tăriceanu a închis mina şi a disponibilizat ultimii 500 de mineri, din cei peste 2.000 care au existat în timpul Regimului Constantinescu. Ca urmare, în 29 august a.c., la Roşia Montană, preşedintele Băsescu nu s-a întâlnit cu minerii, ci cu cei pe care i-a disponibilizat şi i-a lăsat fără locuri de muncă. Acum, preşedintele Băsescu declară că susţine proiectul RMGC pentru a asigura circa 300 de locuri de muncă la Roşia Montană, pentru cel mult 17 ani. Preşedintele Băsescu a uitat, deliberat, să amintească la Roşia Montană despre faptul că s-a concesionat acest uriaş zăcământ în anul 1997, în timpul Regimului Constantinescu-Ciorbea, cu contribuţia ministrului Radu Berceanu. Licenţa de exploatare nr. 47/1999 dată pentru fosta exploatare Roşia Montană (care s-a închis în anul 2006, fiind chipurile nerentabilă) a rămas fără obiect. În perioada 1997- 2011, RMGC nu a reuşit să obţină certificatele, autorizaţiile şi acordurile prevăzute de lege pentru începerea exploatării. Multe dintre cele obţinute, cu încălcarea prevederilor legale, au fost anulate de către instanţele judecătoreşti. În loc să spună aceste adevăruri, preşedintele Băsescu a declarat că „proiectul RMGC este blocat de laşitatea politicienilor”.
După vizita din 29 august a.c. a preşedintelui României la Roşia Montană, este necesar ca Regimul Băsescu-Boc să dea răspunsuri la cel puţin următoarele întrebări:
1. De ce susţine interesele RMGC împotriva Poporului Român şi a României?
2. De ce preşedintele Băsescu cere urgentarea începerii exploatării de la Roşia Montană atât timp cât:
a) Contractul de concesionare a zăcământului este secret şi se refuză aducerea lui la cunoştinţa Poporului Român.
b) Contractul de concesionare nu a fost renegociat.
c) Redevenţa obţinută de Statul Român este de numai 4 la sută, cea mai mică din lume, pentru cel mai mare şi cel mai bogat zăcământ din lume de aur (800-4.000 tone), argint (peste 2.360 tone) şi metale rare, inclusiv uraniu (peste 300 tone). La Roşia Montană se află cel mai mare zăcământ de wolfram din lume.
d) În structura acţionariatului la proiectul RMGC, ca urmare a majorării de capital, s-a redus participaţia Statului Român de la 19,3 la sută la numai 0,6 la sută. Deci, din profitul pe care îl va declara RMGC va reveni Statului Român numai 0,6 la sută. Cu toate acestea, preşedintele Băsescu a declarat la Roşia Montană că susţine „un proiect al României”. În cel mult 17 ani, România va fi jefuită de cel mai mare zăcământ din lume de către asasinii economici şi politici străini în complicitate cu cei din România, iar preşedintele Băsescu susţine public proiectul RMGC.
e) Se va recurge la o exploatare de suprafaţă, prin folosirea a 150 milioane kg dinamită şi 200 milioane kg cianură. Vor fi dinamitate 9 biserici, 8 cimitire, 4 munţi, zeci de km de galerii din perioada dacică şi romană, unice în lume, zeci de clădiri monumente istorice. La Roşia Montană, preşedintele Băsescu a declarat că: „Istoria nu ne aduce nimic”. Este evident că nu l-a citit pe Eminescu, Densuşianu, Iorga, Pîrvan, Prodan. Preşedintele Băsescu nu a aflat că Poporul Dac a dat Europei cea mai veche civilizaţie în Dacia Mare, cu 10.000-12.000 ani î.Hr. Adevăratul Popor Ales de Bunul Dumnezeu are cea mai veche istorie din lume, aici în Dacia Edenică, în Grădina Maicii Domnului. Roşia Montană este una dintre cele mai vechi localităţi din lume şi este foarte bogată şi în vestigii istorice.
f) Nu sunt cunoscute, ci păstrate la mare secret, rezultatele stabilite după cele 1.200 de foraje executate de RMGC la Roşia Montană. Cele 50 tone de minereu obţinute după foraje au fost trimise în Australia, spre a fi analizate. Pe surse, s-a aflat că după aceste analize a crescut de peste 10 ori cantitatea estimată de aur, argint şi metale rare, faţă de cea înscrisă în contractul de concesiune.
g) Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie privind interzicerea cianurii în minerit. De asemenea, este în pregătire o Directivă privind interzicerea folosirii cianurii în minerit în Uniunea Europeană. Presa susţine că proiectul RMGC prevede folosirea unor cantităţi foarte mari de cianură, de 13 ori mai mari decât cele utilizate în alte ţări din Uniunea Europeană.
h) Ungaria se opune proiectului RMGC, deoarece a realizat proporţiile dezastrului ecologic pregătit la Roşia Montană.
i) Nu au fost obţinute toate aprobările legale, inclusiv acordul de mediu, iar licenţa legală de exploatare nu există.
3. De ce nu ţine seama de părerile specialiştilor de la Academia Română, Academia de Studii Economice, ale celor din domeniul istoriei, geologiei şi mineritului?
4. De ce sfidează Biserica Ortodoxă Română, care s-a pronunţat împotriva proiectului RMGC, a dinamitării bisericilor din Roşia Montană şi a folosirii cianurii?
5. De ce nu face o informare corectă a Poporului Român în legătură cu istoria Roşiei Montane, conţinutul şi valoarea zăcământului de peste 100 miliarde euro, din care Statul Român va obţine câteva sute de milioane euro?
6. De ce nu se admite, pentru corecta informare a opiniei publice, ca opozanţii proiectului RMGC, din ţară şi din străinătate, să apară la posturile publice de radio şi televiziune?
7. De ce nu se ţine seama de opoziţia numeroaselor ONG-uri care se pronunţă împotriva proiectului RMGC şi a dezastrului ecologic generat de acesta?
8. De ce nu este informat Poporul Român despre clauza secretă din contractul de concesionare a zăcământului de la Roşia Montană care prevede că în cazul în care proiectul RMGC va fi blocat, toate cheltuielile făcute de firmă, începând cu anul 1997, inclusiv cele pentru coruperea unor importanţi politicieni şi pentru mediatizarea agresivă, vor fi suportate de Poporul Român?
9. De ce, după ce la cererea RMGC s-a închis mina de la Roşia Montană în anul 2006, Statul Român nu a acţionat pentru a combate poluarea mediului?
10. De ce nu a fost redeschisă mina de la Roşia Montană şi de ce nu există din partea Guvernului României nicio preocupare pe această temă, mai ales acum când mina ar fi deosebit de rentabilă şi nu ar avea nevoie de subvenţii, ca urmare a creşterii preţului aurului, argintului şi metalelor rare?
11. De unde va avea Guvernul României, în plină criză internaţională, peste 5 miliarde euro pentru a cumpăra de la RMGC cele 100 tone de aur necesare pentru rezerva Băncii Naţionale? Prin contractul cu RMGC s-a prevăzut că Statul Român dă aproape gratuit la o firmă străină cel mai mare zăcământ din lume de aur, argint şi metale rare şi apoi are dreptul să cumpere, la preţul pieţei mondiale, până la 100 tone din aurul extras de la Roşia Montană.
12. De ce, spre finalul ultimului mandat prezidenţial, preşedintele Băsescu se lasă şantajat de asasinii politici şi economici străini şi a acceptat să fie vectorul de imagine al RMGC şi nu acţionează pentru ca bogăţia uriaşă şi istoria unică în lume de la Roşia Montană să rămână urmaşilor, urmaşilor noştri?
13. Ce moştenire lasă generaţiilor următoare de români cei care s-au aflat la Putere după anul 1997 şi care susţin ca în cel mult 17 ani să fie extras şi furat din România cel mai mare şi mai bogat zăcământ din lume de aur, argint şi metale rare?
14. De ce a acceptat Statul Român, prin contractul de concesionare cu RMGC să fie scoasă din ţară bogăţia uriaşă de la Roşia Montană, sub forma concentratului minier, care să fie prelucrată şi valorificată în străinătate? Ce control are Statul Român şi cum îl exercită?
15. De ce nu susţine demersurile pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul cultural mondial UNESCO, aşa cum recomandă Comisia Naţională a Monumentelor Istorice?
16. De ce nu ţine seama de Raportul Comisiei prezidenţiale privind patrimoniul de la Roşia Montană?
17. Care sunt motivele reale pentru care susţine proiectul unei firme private străine (RMGC) la care Statul Român are o participare de numai 0,6 la sută şi pierde cea mai mare bogăţie strategică a sa, urmând ca zeci de ani să cheltuiască multe miliarde euro pentru combaterea poluării cu cianuri? De ce nu se învaţă nimic din experienţa negativă a Canadei în acest domeniu?
18. De ce se opune la desecretizarea tuturor documentelor legate de afacerea Roşia Montană împotriva prezentului şi viitorului Poporului Român?
19. De ce nu susţine suspendarea oricăror proceduri în care este angajată RMGC, inclusiv în privinţa obţinerii acordului de mediu, până când nu se desecretizează toate documentele legată de această afacere, până nu se clarifică toate problemele controversate pe tema proiectului în cauză şi până nu este renegociat contractul?
20. De ce este ignorată Recomandarea Parlamentului European pe tema interzicerii cianurii în minerit?
21. De ce, de şapte ani, nu este chemat Poporul Român la un Referendum Naţional în legătură cu Roşia Montană şi cu exploatarea zăcământului în Interes Naţional, de către o firmă de stat românească?
Opinia publică aşteaptă cu mult interes, din partea Regimului Băsescu- Boc, răspunsuri la cel puţin aceste întrebări şi, în primul rând, să fie desecretizat contractul de concesionare încheiat cu RMGC şi să afle cine l-a semnat. Între timp, cu toate că au avut şi au loc acte de mare corupţie şi numeroase alte fapte penale în legătură cu Roşia Montană atât Parchetul, cât şi ANI fac nani!
dr. Gheorghe Funar
(Cluj-Napoca)