Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Biserica Ortodoxă nouă din Târgu-Secuiesc a fost sfinţită

$
0
0
În Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei un nou eveniment de mare însemnătate a avut loc zilele acestea: sfi nţirea, de către IPS Arhiepiscop Ioan, a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Târgu-Secuiesc
foto

Duminică, 18 septembrie 2011, în Parohia 2 din municipiul Târgu- Secuiesc, judeţul Covasna, s-a desfăşurat un eveniment de importanţă istorică pentru această frumoasă localitate din inima României, şi anume Sfinţirea Mare a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Biserica nouă din oraşul supranumit ca fiind al breslelor a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Ioan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei (foto stânga sus, dreapta), înconjurat de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Sfântu-Gheorghe, părintele Ioan Bercu (foto stânga jos, centru).
La sosirea ierarhului locului, IPS Ioan, Biserica a fost înconjurată şi stropită cu aghiasmă, fiind sfinţită cu Sfântul şi Marele Mir. Apoi, a fost sfinţită Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au băgat părticele din Sfintele Moaşte ale unor Martiri, ulterior fiind sfinţită şi pictura frumosului lăcaş de cult.
Lucrările la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Târgu-Secuiesc au fost demarate în urmă cu două decenii, atunci când aici a venit paroh, tocmai din satul Păpăuţi, judeţul Covasna, unde a slujit alţi 14 ani, părintele Ştefan Niţu (foto stânga sus, stânga), cel pe care Dumnezeu l-a ajutat să şi desăvârşească ceea ce a început, cum mai rar se întâmplă, după cum spunea Înaltpreasfinţitul Ioan. Părintele Ştefan nu a fost, însă, singur în ducerea la bun sfârşit a lucrărilor la acest deosebit edificiu, care de acum este casă a lui Dumnezeu. El a fost înconjurat de familie, de puţinii dar inimoşii credincioşi ortodocşi din Târgu-Secuiesc, fiind, totodată, sprijinit „mai ales în momentele grele, de cumpănă”, cum chiar el spunea celor prezenţi în biserică, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan. Munca i-a fost, însă, recunoscută de chiriarhul locului, care, absolut meritat, i-a acordat rangul onorific de iconom stavrofor (purtător de brâu şi cruce), cea mai înaltă distincţie pentru preoţi.
Conform tradiţiei din credinţa creştin ortodoxă, la finalul Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi la târnosire au putut intra în Sfântul Altar - pentru a săruta Sfânta Masă, Crucea şi Evanghelia - „cel mai sfânt loc din Târgu-Secuiesc”, cum foarte frumos spunea, în cuvântul său de învăţătură, Vlădica Ioan. Cum sfinţirea este un moment unic în viaţa unei biserici, în Sfântul Altar a fost permis, singura dată, şi accesul femeilor, cărora nu li se oferă această şansă minunată de multe ori în viaţă (foto dreapta jos).
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă creştină oferită tuturor credincioşilor, la ieşirea din sfântul lăcaş, de mai mulţi enoriaşi din Târgu-Secuiesc.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150