
Situată pe locul a două biserici din secolele XV şi XVII, Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost construită în urma decretului dat de Domnitorul Sandu Sturdza, în 8 august 1826. Ridicarea lăcaşului de cult s-a petrecut în timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, între anii 1833-1839.
Planurile au fost realizate de arhitecţii Freywald şi Bucher. Din păcate, din cauza căderii bolţii centrale, până în 1880 biserica a rămas în ruină. Apoi, în perioada Mitropolitului Iosif Naniescu au fost realizate lucrări de refacere care au durat până în 1887, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
Sfinţirea Catedralei Mitropolitane a avut loc la 23 aprilie 1887, în prezenţa Regelui Carol I. Doi ani mai târziu, aici a fost adusă, de la Biserica Trei Ierarhi, racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, la a cărei sărbătoare, an de an, pe 14 octombrie, vin sute de mii de pelerini atât din ţară, cât şi din străinătate.
Catedrala Mitropolitană are un plan dreptunghiular, cu patru turle în colţuri, având elemente decorative dominate de stilul baroc. Pictura interioară este realizată de maestrul Gheorghe Tătărescu. În realizarea celor patru scene biblice pe bolţile navei centrale şi în chipurile de sfinţi, se observă neoclasicismul de factură italiană.