Autor:

Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna privind aprobarea steagului judeţului, atacată de Prefectură
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, care a fost reconfirmat în funcţie în urma scrutinului electoral de duminică (10 iunie 2012 - n.n.), este nemulţumit pentru că Prefectura a atacat în contencios administrativ o mai veche hotărâre, prin care fostul consiliu a aprobat steagul judeţului.
Tamas Sandor a declarat joi (14 iunie 2012 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă, că în urmă cu câteva zile a aflat de la Tribunal că noul prefect Codrin Munteanu a atacat hotărârea privind steagul judeţului, aprobată de CJ în anul 2008. Acesta a subliniat că nu cunoaşte motivele care au stat la baza acestui demers, dar a menţionat că steagul este identic cu stema judeţului adoptată cu un an înainte, deci în 2007, cu acordul Guvernului României şi al Comisiei Naţionale de Heraldică. (…)
În opinia acestuia, demersul prefectului Codrin Munteanu va avea un impact negativ asupra comunităţii maghiare, care este sensibilă atunci când vine vorba despre identitate şi simbolistică.
„Această stemă, acest steag este al naţiunii din judeţul Trei Scaune, deci vă daţi seama ce impact socio-politic, ce sensibilitate va avea la unguri. (...) În ultimii patru ani, ca preşedinte al CJ Covasna am ţinut un echilibru etnic şi politic în acest judeţ, dar asemenea lucruri, ceea ce face domnul prefect când atacă comunitatea maghiară, eu cred că o să aibă un rezultat negativ asupra atmosferei din acest judeţ. Poate unii asta şi vor”, a mai spus Tamas Sandor.
Potrivit acestuia, Prefectura a atacat în contencios administrativ şi hotărârea privind steagul oraşului staţiune Covasna şi se aşteaptă să fie atacate şi celelalte oraşe, începând cu cel al municipiului Sfântu-Gheorghe.
Prefectul Codrin Munteanu a promis că va răspunde în cadrul unei conferinţe de presă.
Disputa privind steagurile e adusă forţat în zona etnică, afirmă prefectul Codrin Munteanu
Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu (foto), afirmă că autorităţile locale „aduc în mod forţat în zona etnică” disputa legată de steagul judeţului şi al unor localităţi.
Codrin Munteanu a explicat, luni (18 iunie 2012 - n.n.), într-o conferinţă de presă, că a atacat în contencios administrativ hotărârile privind steagul judeţului Covasna şi pe cel al staţiunii Covasna, pentru simplul motiv că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale.
„Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag al unităţii administrativ teritoriale”, a declarat Codrin Munteanu, arătând că şi predecesorul său, fostul prefect al judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a atacat o hotărâre similară adoptată de Consiliul Local Târgu-Secuiesc, fiind, prin urmare, „de aceeaşi parte a baricadei” la acest capitol.
Referindu-se la reacţiile vehemente ale preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna şi ale primarului oraşului Covasna în urma atacării în instanţă a celor două hotărâri, Codrin Munteanu a declarat că subiectul „este adus în mod forţat în zona etnică”, deşi este o chestiune legată strict de lege.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, recent, că nu înţelege motivele pentru care noul prefect a atacat în contencios administrativ hotărârea legată de steagul judeţului, în condiţiile în care acesta este identic cu stema judeţului aprobată de Guvernul României.
„Stema judeţului se bazează pe o stemă din secolul al XIVlea care a fost întotdeauna stema ţinutului Trei Scaune (actualul judeţ Covasna - n.r.), aprobată în perioada interbelică şi publicată în Monitorul Oficial în perioada regală, în anul 1928. (...) În 2007 a fost aprobată de Guvernul României, după Comisia Heraldică, iar domnul prefect atacă acum steagul, care de fapt nu conţine altceva decât stema judeţului. Această stemă, acest steag este al naţiunii din judeţul Trei Scaune, deci vă daţi seama ce impact socio-politic, ce sensibilitate va avea la unguri”, a declarat Tamas Sandor.
Prefectul cere CNCD să se sesizeze în legătură cu un uriaş afiş scris exclusiv în limba maghiară
Noul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să se sesizeze în legătură cu un uriaş afiş cultural postat pe clădirea Bazarului din centrul municipiului Sfântu- Gheorghe, scris exclusiv în limba maghiară.
Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni (18 iunie 2012 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă în care s-a abordat subiectul inscripţionării bilingve, că autorităţile locale care îl acuză de „naţionalism” ar trebui să ţină seama că limba oficială a statului este limba română, iar din bun simţ şi din respect pentru cetăţenii care nu cunosc limba maghiară, ar trebui să traducă anunţurile publice în limba română. Acesta a făcut trimitere directă la un afiş uriaş scris exclusiv în limba maghiară, postat pe una dintre faţadele clădirii Bazarului, respectiv Galeriilor de Artă, ce face reclamă unui eveniment cultural.
„Panoul care e pus pe clădire e numai în limba maghiară. (...) Am văzut pe el şi sigle oficiale (...) şi vă întreb dacă nu e de bun simţ să scrii şi în limba română. Ce e acolo e discriminare pe criteriul lingvistic (...) şi cer public CNCD să se sesizeze”, a declarat Codrin Munteanu.
Acesta a menţionat în context că, potrivit legislaţiei naţionale şi europene, minorităţile naţionale au dreptul să-şi folosească limba maternă, dar cu respectarea limbii oficiale a statului.
„Hai să trăim în normalitate, să dăm dovadă de echilibru şi respect faţă de limba oficială şi limbile minorităţilor. Nu sunt două limbi oficiale, e una singură. (...) Nu e vorba de naţionalism, e vorba de lege şi de bun simţ”, a mai spus prefectul Codrin Munteanu.
Acesta a mai adăugat că nu este dispus să ia „lecţii” de democraţie şi bună convieţuire de la persoane care ignoră regulile de bază, făcând trimitere directă la primarul municipiului Sfântu- Gheorghe, Antal Arpad.
„Nu aş vrea să primesc lecţii de la o persoană care la inaugurarea statuii Sfântului Gheorghe a vorbit numai şi numai în limba maghiară”, a declarat Codrin Munteanu.
În finalul conferinţei de presă, acesta a ţinut să facă apel către etnicii maghiari să-şi folosească limba maternă în relaţia cu administraţia locală şi chiar să-l sesizeze dacă întâmpină anumite dificultăţi, iar autorităţilor locale le-a transmis „să se abţină de a nu respecta limba oficială a statului român”.
Prefectul le-a oferit aleşilor locali un ghid de bună practică pentru prevenirea faptelor de corupţie
Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, care a participat, vineri (22 iunie 2012 - n.n.), la învestirea oficială în funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), a primarului şi noului Consiliu Local Sfântu-Gheorghe, le-a oferit aleşilor locali un ghid de bună practică pentru prevenirea faptelor de corupţie în administraţia publică locală.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, care a câştigat al doilea mandat pe listele UDMR, va colabora în următorii patru ani cu un consiliu format în majoritate din reprezentanţi ai uniunii, care a obţinut 18 mandate. În componenţa consiliului au mai intrat patru reprezentanţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, trei ai Partidului Civic Maghiar, trei ai PSD şi doi ai PNL.
În discursul susţinut după depunerea jurământului, Tamas Sandor a menţionat că viitorul comunităţii nu înseamnă doar drumuri bune şi noi reţele de apă şi canalizare, ci şi o legătură puternică şi o solidaritate între membrii acesteia, prin urmare şi-a propus ca în acest mandat să acorde o atenţie mai mare acestor relaţii.
„Studiile demonstrează că oamenii au aceeaşi părere despre valorile care le conduc viaţa şi care le conferă ţinuta morală, indiferent de naţionalitatea de care aparţin şi indiferent cu cine au votat la alegeri. În marea noastră majoritate, credem că familia este importantă, acceptarea copilului, buna educaţie a copiilor, securitatea familiei. Deşi votăm cu partide diferite, suntem mândri de identitatea noastră naţională şi simbolurile noastre naţionale în acelaşi mod. Şi în acelaşi mod recunoaştem în unanimitate şi valorile morale fundamentale. (...) Şi dacă în lucrurile cele mai esenţiale vorbim aceeaşi limbă, trebuie să ne înţelegem şi în privinţa problemelor comunităţii, pentru că suntem o comunitate în cadrul aceluiaşi judeţ. Tocmai de aceea poate că la alegeri ne înfruntăm, dar în edificarea societăţii, dezvoltarea aşezărilor şi a judeţului vom înainta împreună. Acesta este crezul meu şi munca mea”, a spus Tamas Sandor.
Prefectul Codrin Munteanu a dat asigurări preşedintelui CJ Covasna că este deschis colaborării cu administraţia locală şi că va acorda reprezentanţilor acesteia tot sprijinul necesar pentru respectarea legalităţii, după care i-a înmânat un ghid de bună practică pentru prevenirea faptelor de corupţie.
Ceremonia de învestire a fost urmată la o oră de constituirea noului Consiliu Local Sfântu-Gheorghe şi depunerea jurământului de către primarul municipiului, Antal Arpad, ales pentru al doilea mandat pe listele UDMR. La ambele festivităţi au fost prezenţi, printre alţii, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, care s-au aflat în judeţul Covasna în calitate de invitaţi la o manifestare culturală.