Autor:

Cea de a XX-a ediţie a „Zilelor Andrei Şaguna”, manifestare organizată în perioada 24 iunie-8 iulie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, a fost dedicată împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” şi canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, patronul spiritual al ligii.
Programul manifestărilor a început duminică, 24 iunie 2012, cu participarea la Liturghia Arhierească oficiată de IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, săvârşită cu ocazia hramului Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Valea-Mare şi a cuprins un evantai bogat şi divers de manifestări ştiinţifice, culturale şi spirituale, din rândul cărora menţionăm: participarea la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătorirea hramului Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bicfalău (29 iunie); slujba de pomenire a membrilor fondatori ai Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”; evocare şi depuneri de coroane în memoria Sfântului Ierarh la statuia Sfântului din Parcul „Andrei Şaguna” din Sfântu- Gheorghe; cea de a IV-a ediţie a Colocviului Naţional al Grupului de Cercetare „I.I. Russu” pentru Studiul Sud-Estului Transilvaniei, organizată de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita, toate din Sfântu-Gheorghe; adunarea festivă prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, manifestare care a avut loc la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe. Cu acest prilej, a fost lansat Buletinul Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, nr. V / 2012 - tribună a societăţii civile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, şi au fost înmânate diplome de excelenţă pentru contribuţia adusă la păstrarea şi afirmarea identităţii româneşti în judeţul Covasna.
Programul celei de a XX-a ediţii a „Zilelor Andrei Şaguna” a continuat vineri, 6 iulie 2012, la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci, unde, în organizarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi a Despărţământului ASTRA Covasna- Harghita, în colaborare cu Radio România Târgu-Mureş şi Revista „Vatra veche”, a avut loc evenimentul cultural-literar tradiţional „La umbra nucului bătrân” - 130 de ani de naşterea scriitorului Romulus Cioflec şi lansarea comediei inedite „Cupa Domeni-ilor” de Romulus Cioflec (lucrare îngrijită de prof. dr. Luminiţa Cornea), şi s-a încheiat duminică, 8 iulie 2012, în localitatea Vâlcele, cu serbare câmpenească tradiţională anuală NEDEIA SÂNPETRULUI. Cu acest prilej, prin grija Consiliului Local şi a Primăriei Vâlcele, participanţii au avut posibilitatea să vizioneze expoziţii de produse realizate de meşteşugari şi firme comerciale din comună (sculpturi, cusături, mobilier, apă minerală, preparate din carne), precum şi expoziţia foto-documentară „Băile Vâlcele de odinioară”, realizată de Cătălin Vlădărean.