Autor:
Bătălia electorală pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în Ungaria, în luna aprilie 2014, a început. Pregătite din timp de Guvernul condus de Viktor Orban, alegerile parlamentare ungare se vor desfăşura, în premieră, şi în afara teritoriului statal al Ungariei. Cu o populaţie de circa 9,96 milioane de locuitori, Ungaria va implica în procesul electoral parlamentar şi minoritatea ungară aflată în afara graniţelor sale. Conform ultimelor recensăminte, în Slovacia minoritatea ungară reprezintă 10,7%, în România 6,5%, în Serbia 3,9%, în Croaţia 1%, în Ucraina 0,3%, iar în Austria 0,2%. Astfel, în calculele electorale, celor aproape zece milioane de cetăţeni ai Ungariei li se adaugă şi aproximativ două milioane de unguri trăitori în afara graniţelor ţării. Pentru a se încadra în categoria votanţilor la parlamentarele ce vor avea loc în ţara vecină anul viitor, ungurii din afara graniţelor ţării trebuie să dobândească cetăţenia maghiară, prin intermediul birourilor speciale deschise, în acest sens, pe teritoriile României, Serbiei şi Croaţiei sau la ambasadele Ungariei. Miza pentru voturile din diaspora este imensă, acestea putând însemna chiar până la un sfert din totalul voturilor. Prin urmare, campania electorală va viza inclusiv voturile ungurilor din diaspora.
UDMR susţine Partidul Socialist Maghiar
Săptămâna trecută, Mesterhazy Atilla, liderul Partidului Socialist Maghiar (PSM), a fost prezent la Cluj-Napoca, unde a făcut cunoscut Programul Naţional al formaţiunii. Forumul ţinut cu acest prilej a fost precedat de semnarea acordului de colaborare dintre Fundaţia Tancsics Mihaly a Partidului Socialist Maghiar şi Fundaţia Academia Kos Karoly a UDMR. Cele două părţi au convenit să organizeze împreună conferinţe, manifestări şi întâlniri, cu o atenţie deosebită acordată culturii, ştiinţei şi învăţământului, să susţină cultura maghiară din afara graniţelor şi să urgenteze prezentarea în Parlamentul European, prin fracţiunile politice ale celor două partide, a chestiunii minorităţii maghiare din statele aflate în afara graniţelor Ungariei. Pe lângă Programul Naţional prezentat opiniei publice, liderii PSM şi UDMR au vorbit şi despre proiectarea şi derularea unui program distinct pentru bazinul carpatic. Informaţiile despre conţinutul acestui program sunt ţinute secrete, discuţiile detaliate şi planul în sine desfăşurându-se în spatele uşilor închise. Deşi nu au dorit să prezinte amănunte despre conţinutul acestei înţelegeri, Torok Zsolt, purtătorul de cuvânt al PSM, a lăsat să se înţeleagă că acesta ar cuprinde, pe lângă aspectele ferite de opinia publică, o înţelegere privind acţiuni pe care ambele partide le vor desfăşura în cadrul propriilor familii politice de la nivel european pentru a urgenta chestiunea maghiarimii în forurile politice ale UE. Complementar, acesta a vorbit şi despre planurile de ajutor reciproc al regiunilor aflate la graniţa româno-ungară, în scopul atragerii de fonduri europene.
Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania reacţionează
La scurt timp de la încheierea acordurilor dintre cele două partide şi cele două fundaţii politice, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a reacţionat, considerând că parteneriatul a fost asumat de către cele două partide pentru că „ele se potrivesc”. PPMT acuză UDMR de trădarea intereselor maghiarilor din Transilvania, întrucât alianţa cu socialiştii se face cu o formaţiune care s-a opus vehement acordării în bloc a cetăţeniei ungare maghiarilor din afara graniţelor Ungariei la referendumul din 5 decembrie 2004 desfăşurat în Ungaria, fapt care a dus, din punctul lor de vedere, la ruperea maghiarimii în două. Astfel, Toro Tibor, preşedintele PPMT, consideră că gestul socialiştilor din Ungaria nu este unul credibil, câtă vreme, în ultimii 23 de ani, au acţionat diferit şi chiar contrar intereselor ungurilor din Transilvania.
Fidesz acuză scuzele socialiştilor
Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a comentat, la rându-i, parteneriatul PSM-UDMR, acuzând socialiştii de lipsă de credibilitate, întrucât socialistul Ron Weber, care a declanşat în Ungaria campania de ură împotriva ungurilor din afara graniţelor îl trimite pe preşedintele PSM să cerşească voturile celor pe care i-au blamat. În acelaşi timp, Fidesz a subliniat faptul că socialiştii fac liste în Ungaria cu cei care nu sunt născuţi în această ţară, îi numesc români pe etnicii maghiari din Transilvania şi i-au scos din trupul naţiunii pe ungurii din afara graniţelor, întorcându-le spatele. Partidul aflat la guvernare în Ungaria consideră că tentativa de a-şi cere scuze a celor de la PSM este nesinceră, întrucât scopul electoral al gestului este mai mult decât evident.
Semnele furtunii
Vrăjitorul din Oz(un)
Parteneriatul PSM-UDMR, semnat săptămâna trecută la Cluj-Napoca, pare a fi primul glonţ tpras în bătălia electorală ungară pe pământ românesc. Am relatat amănunţit evenimentul, tocmai pentru a arăta că, de la primele declaraţii, lupta se dovedeşte crâncenă, nemiloasă, principalele partide arătând că sunt dispuse să sară unul la gâtul celuilalt pentru a obţine voturi şi din partea electoratului din România. Nu este lipsit de importanţă faptul că partidul extremist Jobbik nu a ieşit încă la rampă! Este clar pentru toată lumea că mesajele partidelor din Ungaria către electoratul din România vor continua pe aceeaşi notă, iar faptul că din prima zi de campanie electorală vizibilă ne aflăm în faţa unor înţelegeri al căror conţinut nu poate fi făcut public, face ca semnele de întrebare asupra modului de captare a votanţilor să fie tot mai multe. În premieră în ţara noastră, vom asista peste un an de zile la o campanie electorală pentru parlamentul unei ţări străine. Singurul politician care a anticipat pericolele unei astfel de campanii electorale este preşedintele filialei Covasna a Partidului Conservator, Dan Suciu, care încă de la sfârşitul anului trecut a atras atenţia asupra necesităţii modificării legii electorale româneşti, în sensul interzicerii campaniilor electorale cu mesaje şovine şi iredentiste. Fără îndoială, platformele electorale ale partidelor din Ungaria vor abunda în mesaje autonomiste, anticonstituţionale, de natură să tulbure relaţiile interetnice din România. În lupta pentru voturi, partidele ungare vor arunca tot ceea ce au în arsenalul lor pentru a-i convinge pe ungurii din România că ei sunt adevăraţii lor protectori şi pot să le reprezinte cel mai bine interesele. Câtă vreme nu există o legislaţie corespunzătoare pentru astfel de situaţii, România se va afla în curând în situaţia unui sat fără câini, în care oricine spune şi face ce vrea, fără niciun fel de responsabilitate.