Autor:

La fel ca în sute de locuri din cele două Românii, de la stânga şi dreapta Prutului, şi în inima Ţării, la Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită, aşa cum se cuvine, într-un cadru aniversar românesc, pe 27 martie 2013. Evenimentul a fost marcat, aşadar, începând cu ora 16, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, acolo unde instituţia gazdă, împreună cu Filiala Covasna a Fundaţiei Naţionale „Neamul Românesc”, a organizat masa rotundă cu tema „Parteneriatul româno - român pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, prin reunirea cu România”.
Cu acest prilej, au fost prezentate comunicările: „Acţiunile organizate pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” (dr. Ioan Lăcătuşu); „Prezenţe basarabene în viaţa culturală a judeţului Covasna” (prof. ing. Maria Peligrad); „Un parteneriat de suflet: Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi din Sfântu-Gheorghe şi Liceul Profesional Nr.1 din Chişinău” (prof. Rodica Pârvan); „Idei şi curente pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, via Bucureşti” (Constantin Bărbuceanu).
Menţionăm la sfârşit, dar nu în ultimul rând, faptul că, după 1990, în fiecare an, acest eveniment major din Istoria Românilor a fost marcat în multe dintre localităţile din judeţele Covasna şi Harghita, între românii din Arcul Intracarpatic şi cei din Basarabia stabilindu-se numeroase legături.