Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Cum se „albesc” la DNA dosarele politicienilor

$
0
0

Opinia publică din România este lămurită în privinţa modului în care se împarte dreptatea în popor de către organele de urmărire şi cerectare. Sunt celebre cazurile precum cel în care un amărât flămând a înfundat pentru ani grei puşcăria pentru că a furat, mânat de foame, un salam din magazin, precum şi cazurile, nenumărate de altfel, ale unor politicieni care au comis acte grave de corupţie, delapidare a fondurilor publice şi jefuire a averii locale sau naţionale, şi care nu au făcut o zi de închisoare. În cele ce urmează, prezentăm, în premieră, modul în care Sorin Benga, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov, a înţeles să se ocupe de dosarul care îi viza pe Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, şi Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Peter”. În urma cercetărilor, procurorul Sorin Benga a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de cei doi. Pentru ca cititorii ziarului nostru să aibă o imagine exactă asupra modului în care organele de cercetare înţeleg să îşi facă treaba, redăm integral textul Rezoluţiei prin care procurorul Sorin Benga, în ciuda faptului că are în faţă dovezi incontestabile, ajunge la concluzia că trebuie, totuşi, să dispună neînceperea urmăririi penale faţă de Tamas Sandor şi Szonda Szabolcs.

REZOLUŢIE - 25 martie 2013

„Benga Sorin, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov, Exa
minând actele premergătoare efectuate în cauza privind pe făptuitorii Tamas Sandor, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzute de art. 248 Cod penal, raportat la art. 13.2 din Legea nr. 78/2000 şi Szonda Sabolcs - cercetat pentru infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale prevăzută de art. 240 Cod penal,
CONSTAT:
Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu-Gheorghe din data de 20.04.2012 s-a dispus declinarea soluţionării cauzei în favoarea unităţii noastre având în vedere calitatea făptuitorului Tamas Sandor de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna. Raportat la infracţiunea ce vizează şi Legea nr. 78/2000 se motivează că făptuitorul Tamas Sandor, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, a ignorat faptul că un act administrativ emis de Consiliul Judeţean Covasna a fost suspendat de drept în temeiul art. 123, alin. 5 din Constituţia României şi a continuat să-l aplice, cauzând astfel o pagubă în patrimoniul acestei instituţii constând în salariul achitat în mod nelegal numitului Szonda Szabolcs în calitate de director al Bibliotecii Judeţene Covasna.
Din conţinutul actelor premergătoare efectuate în cauză rezultă următoarea stare de fapt:
Făptuitorul Tamas Sandor a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna ca urmare a alegerilor locale din data de 01.06.2008.
La data de 15.08.2008 Consiliul Judeţean Covasna, sub semnătura făptuitorului Tamas Sandor, a întocmit anunţul cu privire la organizarea în data de 15.09.2008 a concursului în vederea ocupării postului vacant de director al Bibliotecii Judeţene Covasna.
Printre condiţiile enumerate ce trebuiau a fi îndeplinite de candidaţi s-a aflat şi obligativitatea cunoaşterii, pe limba română, a limbii maghiare şi a unei alte limbi oficiale a Uniunii Europene. Participarea la concurs a fost deschisă cetăţenilor statelor membre din Uniunea Europeană, în final înscriindu-se făptuitorul Szonda Szabolcs şi numiţii Szekeres Atilla Istvan, Hollanda Eva Andreea, Copacz Istvan Ferenc şi Kiss Laszlo.
Comisia de evaluare l-a desemnat câştigător pe făptuitorul Szonda Szabolcs care prin Hotărârea nr. 138/2008 a fost numit în funcţia de director al Bibliotecii Judeţene, hotărâre în baza căreia s-a încheiat contractul de management nr. 293/01.10.2008.
Prin hotărârea nr. 775/16.12.2008, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), analizând condiţiile de înscriere la concursul pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene Covasna, a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu şi potrivit art. 2 alin. 1 şi 5 din O.G. nr. 137/2000 a sancţionat cu avertisment Consiliul Judeţean Covasna.
La data de 03.04.2009 Instituţia Prefectului Judeţului Covasna, în temeiul art. 123 alin 5 din Constituţia României şi art. 3 din Legea nr. 544/2004 a formulat o acţiune în instanţă împotriva Consiliului Judeţean Covasna având ca obiect anularea, ca ilegală, a hotărârii cu nr. 138/2008 privind numirea în funcţia de director al Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” a numitului Szonda Szabolcs şi anularea concursului, a rezultatelor concursului şi a tuturor actelor emise de comisia de evaluare, care au stat la baza adoptării hotărârii nr. 138/2008.
Cu toate că, potrivit art. 123 alin. 5 din Constituţia României şi art. 3 din Legea nr. 544/2004, actul atacat de prefect în faţa instanţei de contencios administrativ este suspendat de drept, făptuitorul Tamas Sandor a omis să ia măsurile necesare suspendării Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 138/2008.
Judecarea cauzei s-a aflat pe rolul instanţelor de judecată până la data de 01.07.2011 când, Curtea de Apel Braşov, prin decizia nr. 1568/R a respins recursul declarat de Consiliul Judeţean Covasna împotriva sentinţei civile nr. 45/18.01.2011 pronunţată de Tribunalul Covasna, prin care s-a admis acţiunea în contencios administrativ introdusă de Instituţia Prefectului Judeţului Covasna, s-a anulat Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 138/25.09.2008 şi s-au anulat: concursul, rezultatul concursului şi toate actele emise de comisia de evaluare care au stat la baza Hotărârii nr. 138/2008.
Iniţial, Tribunalul Covasna, prin sentinţa civilă nr. 1201/26.11.2009 a admis excepţia tardivităţii introducerii acţiunii invocată de pârâtul Consiliul Judeţean Covasna, hotărâre ce a fost însă casată şi trimisă aceleiaşi instanţe pentru continuarea judecăţii prin decizia nr. 200/R a Curţii de Apel Braşov care a respins excepţia tardivităţii introducerii acţiunii.
Făptuitorul Szonda Szabolcs a exercitat funcţia de director al Bibliotecii Judeţene până la data de 28 iulie 2011. Activitatea desfăşurată de făptuitorul Szonda Szabolcs a fost evaluată anual de comisia de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, rezultatele fiind satisfăcătoare.
Prin Hotărârea nr. 115/28.07.2011 Consiliul Judeţean Covasna a luat act de dispozitivul sentinţei civile nr. 45/2011 a Tribunalului Covasna şi a hotărât încetarea de drept a contractului de management al numitului Szonda Szabolcs, desemnând pe numita Hollanda Andrea director interimar al Bibliotecii Judeţene Covasna, până la data începerii executării noului contract de management. În aceste împrejurări s-a demarat procedura organizării unui nou concurs, urmare căruia a fost desemnat câştigător tot făptuitorul Szonda Szabolcs. Noul contract de management s-a încheiat la data de 31.10.2011 pe o perioadă determinată de 5 ani.
Analizând starea de fapt prezentată prin prisma infracţiunii de abuz contra intereselor publice rezultă că în cauză nu sunt întrunite elementele constitutive ale acesteia. Făptuitorul Tamas Sandor a demarat procedurile de organizare a concursului desfăşurat la data de 15.09.2008 pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judeţene Covasna prin dispoziţia nr. 230/2008, având ca temei art. 2 din O.G. nr. 26/2005 potrivit cărora procedurile de organizare a concursului în vederea angajării conducătorilor instituţiilor publice de cultură se declanşează de ordonatorii principali de credite, ghidându-se după procedura urmată în cazuri similare de alte consilii judeţene.
Pentru introducerea abuzivă a obligativităţii cunoaşterii limbii maghiare, ca o condiţie ce trebuia îndeplinită de candidaţii înscrişi la concurs, a fost aplicată o sancţiune de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
În cursul cercetărilor, făptuitorul Tamas Sandor a susţinut că avea cunoştinţă de măsura instituită prin prevederile art. 123 alin. 5 din Constituţia României şi art. 3 din Legea nr. 554/2004, suspendarea hotărârii nr. 138/2008 nefiind pusă în aplicare datorită analizei efectuate de caz din care a rezultat că acţiunea Instituţiei Prefectului era tardiv introdusă iar făptuitorul Szonda Szabolcs îşi desfăşura deja activitatea prin care trebuia să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin contractul de management încheiat la data de 01.10.2008, o eventuală suspendare afectând bunul mers al instituţiei, motivare ce nu justifică însă pe deplin nerespectarea dispoziţiilor legale.
Infracţiunea prevăzută de art. 248 Cod penal coroborat cu art. 13.2 din Legea 78/2000 presupune îndeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea unui act de către un funcţionar public, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, prin care cauzează o pagubă instituţiei de stat şi obţine pentru sine sau altul un avantaj patrimonial. Infracţiunea se săvârşeşte cu intenţie, scopul final fiind vătămarea materială a avutului instituţiei publice, respectiv crearea unui prejudiciu. Făptuitorul Szonda Szabolcs a încasat lunar o sumă de bani ce a reprezentat de fapt plata muncii sale efective desfăşurată în cadrul Bibliotecii Judeţene Covasna, condiţii în care nu se poate reţine că s-ar fi afectat bugetul Consiliului Judeţean Covasna şi implicit s-ar fi obţinut un avantaj patrimonial injust.
Pentru aceste considerente urmează a se dispune neînceperea urmăririi penale faţă de făptuitorul Tamas Sandor.
Întrucât există legătură de conexitate între infracţiunea de abuz cu infracţiunea prevăzută de art. 240 Cod penal urmează să ne pronunţăm şi faţă de fapta reţinută în sarcina făptuitorului Szonda Szabolcs.
Prin săvârşirea acţiunii de uzurpare de calităţi oficiale s-a incriminat folosirea fără drept a unei calităţi oficiale, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Actele premergătoare efectuate au evidenţiat că făptuitorul Szonda Szabolcs a exercitat funcţia de director în perioada în care contractul de management a fost în vigoare neexistând indicii care să releve că s-a folosit fără drept de această calitate.
Prin urmare, văzând şi dispoziţiile art. 228 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 10 lit. a şi d Cod procedură penală DISPUN:
1. Neînceperea urmăririi penale faţă de făptuitorul Tamas Sandor pentru infracţiunea prevăzută de art. 248 Cod penal coroborat cu art. 13.2 din legea 78/2000;
2. Neînceperea urmăririi penale faţă de făptuitorul Szonda Szabolcs pentru infracţiunea prevăzută de art. 240 Cod penal
3. Se stabilesc cheltuielile judiciare în sumă de 450 lei ce rămân în sarcina statului. Soluţia se comunică părţilor interesate.
PROCUROR, Benga Sorin”.

Rezumat

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, l-a numit ILEGAL pe Szonda Szabolcs în funcţia de director al Bibliotecii Judeţene Covasna, fapt constatat şi sancţionat ca nul de către Instituţia Prefectului Judeţului Covasna, Tribunalul Covasna, Curtea de Apel Braşov şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. După ce patru instituţii ale statului constată ilegalitatea, Tamas Sandor ignoră dispoziţiile acestora şi îl ţine în continuare în funcţie pe Szonda Szabolcs, căruia, sub semnătură proprie, îi acordă ani de zile un salariu gras. În acelaşi timp, Szonda Szabolcs ignoră şi el actele Instituţiei Prefectului Judeţului Covasna, Tribunalului Covasna, Curţii de Apel Braşov şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi încasează bani pentru exercitarea unei funcţii pentru a cărei deţinere nu are niciun temei legal, ia decizii şi semnează în numele instituţiei pe care o conduce ilegal. În ciuda acestor evidenţe, a unor fapte clare, dovedite cu acte, procurorul Sorin Benga, consideră că nu există „indicii” pentru declanşarea urmăririi penale a celor doi făptaşi. Cine sau ce anume l-au determinat pe procurorul Sorin Benga să ajungă la asemenea concluzii, ştie doar el însuşi şi poate şi alţii...

Exerciţiu de imaginaţie

Similar directorului Bibliotecii Judeţene Covasna, preşedintele Traian Băsescu a trebuit să îşi părăsească funcţia în urma suspendării sale în perioada până la comunicarea rezultatului referendumului de demitere din funcţia de preşedinte al României. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă Traian Băsescu, în loc să părăsească Palatul Cotroceni, ar fi continuat să meargă la serviciu, să semneze acte ca preşedinte, deşi nu mai era preşedinte, să ia decizii aferente funcţiei prezidenţiale şi să încaseze bani sub formă de salariu pentru „munca” prestată într-o calitate oficială pe care n-o mai deţinea?! Mulţi s-ar putea gândi că nu s-ar fi întâmplat nimic, pentru că s-ar fi putut găsi un procuror care să dispună neînceperea urmării penale pentru uzurparea de calităţi oficiale. Oare ce s-ar fi întâmplat cu cel care i-ar fi publicat lui Băsescu actele emise în ilegalitate în Monitorul Oficial şi cu cel care i-a semnat fluturaşul de salariu?! Mulţi s-ar putea gândi că nu s-ar fi întâmplat nimic, pentru că s-ar fi putut găsi un procuror care să dispună neînceperea urmării penale pe motiv că banii au fost daţi şi primiţi „just”. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă un cetăţean oarecare ar fi prezentat un act fals care să îi ateste o calitate oficială sau nici măcar atât şi ar fi încasat în mod ilegal un leu?! Mulţi s-ar putea gândi că s-ar fi găsit, cu siguranţă, un procuror care să dispună începerea urmăririi penale şi să ceară condamnarea la ani grei de puşcărie...

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48