Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Cu complicitatea consilierilor locali PDL şi PNL, care au votat „pentru” alături de UDMR, La Târgu-Mureş avem Şcoala „Bernadi Gyorgy” în loc de „Adrian Păunescu”!

$
0
0
Interviu cu lector universitar dr. Olimpiu Sabău-Pop, consilier local în reşedinţa judeţului Mureş

Domnule Olimpiu Sabău-Pop, spuneţi-ne, de la ultima noastră convorbire publicată în „Condeiul ardelean”, care sunt noutăţile legate de denumirea Şcolii Nr. 2 de la Târgu-Mureş? Ce fapte s-au mai întâmplat de atunci?
- Ca noutate, pot să vă spun că în această vară s-a reuşit, prin aprobarea de către Consiliul Local Târgu-Mureş, schimbarea denumirii Şcolii Nr. 2 cu denumirea de Şcoala „Bernadi Gyorgy”. Hotărârea de Consiliu Local a urmat paşii prealabili, respectiv avizul pozitiv al Comisiei de avizare a schimbărilor de denumiri a Consiliului Local Târgu-Mureş, cu un vot de 6 la 5. Tot prealabil a fost avizul negativ al Comisiei judeţene de schimbări de denumiri, care a considerat că nu este oportună pentru municipiul Târgu-Mureş această schimbare. Iar această comisie, care funcţionează în subordinea prefectului judeţului, a propus ca acea şcoală să se cheme Ferdinand. După cum deja am afirmat, Consiliul Local Târgu-Mureş nu a fost de acord cu aşa ceva şi a aprobat cu majoritate de voturi ca şcoala luată în discuţie să se numească „Bernadi Gyorgy”.
- Cu câte voturi „pentru”, câte „împotrivă” şi câte „abţineri”?
- Cu 13 voturi „pentru” şi 9 „abţineri”.
- Cum a rămas cu dorinţa unei părţi semnificative a locuitorilor municipiului Târgu-Mureş ca aceas tă şcoală să poarte denumirea marelui poet şi scriitor Adrian Păunescu , care ştim că este şi printre ctitorii Catedralei Ortodoxe din cartierul Tudor?
- Aş vrea să clarific, în primul rând, ce înseamnă sub aspect politic un vot de abţinere şi care este diferenţa dintre un vot de abţinere şi unul împotrivă. Voturile de abţinere se calculează, ca şi număr, la voturile împotrivă. Votul de abţinere este un vot împotrivă mai diplomatic. Eu, personal, m-am abţinut. Colegii mei din PSD s-au abţinut şi ei, iar consilierii locali PDL şi PNL au votat „pentru”, alături de consilierii locali UDMR.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, trebuie să vă spun că, la iniţiativa Fundaţiei APDOLIDER, s-au strâns aproximativ 10.000 de semnături pentru ca acestei şcoli, Nr. 2 din Târgu-Mureş, să i se atribuie denumirea „Adrian Păunescu”, după numele şi în memoria marelui poet contemporan al românilor. Echipe de voluntari au strâns semnăturile pe holurile instituţiilor, în faţa bisericilor, în parcurile şi pe străzile municipiului, depunând o muncă fantastică şi mobilizând atâţia concetăţeni, care şi-au dorit Şcoala „Adrian Păunescu” în Târgu-Mureş. Aceasta s-a întâmplat în perioada anilor 2010-2011, însă autoritatea publică locală le-a ignorat şi nu a dat curs solicitării cetăţenilor. Cu alte cuvinte, nu s-a vrut ca o şcoală din municipiul Târgu-Mureş să poarte numele lui Adrian Păunescu. Acum, începând de la toamnă, nu ne rămâne decât să vedem dacă este oportun, sau nu, să identificăm o altă şcoală care să poarte această denumire, sau măcar să amplasăm bustul scriitorului pe raza municipiului nostru. Când se va schimba, efectiv, denumirea Şcolii Nr. 2 în „Bernadi Gyorgy”? Aceasta este o discuţie pur juridică, pentru că reţeaua şcolară este deja aprobată. Astfel, în anul şcolar 2014-2015 această denumire nu se poate schimba deoarece reţeaua este deja aprobată pentru Şcoala Nr. 2, însă, probabil, modificarea va surveni începând cu 2015-2016. Dar, rămâne totuşi un dar, deoarece, din câte am înţeles, o asociaţie a părinţilor intenţionează să atace în instanţă schimbarea denumirii, şi atunci nu ne rămâne decât să aşteptăm deznodământul juridic.
- Vorbeaţi mai devreme despre amplasarea unui bust al lui Adrian Păunescu în Târgu-Mureş…
- Da. Am solicitat un loc unde să fie amplasat un bust al scriitorului, urmând ca realizarea şi ridicarea acestuia să fie susţinută financiar de către cetăţeni ai Târgu-Mureşului care sunt interesaţi de acest fenomen. Aş vrea să precizez aici că amplasarea bustului lui Adrian Păunescu a fost văzută în mod greşit de către reprezentanţii politici ai etniei maghiare din Târgu-Mureş, în ciuda faptului că poetul a avut în Cenaclul său chiar şi solişti maghiari, doi chiar din oraşul nostru. Până la urmă, Adrian Păunescu nu este un simbol al dezbinării etniilor, ci este o personalitate care a unit oamenii într-un moment de cumpănă al culturii româneşti!
- Bun, dacă tot avem acum o Şcoală „Bernadi Gyorgy”, când credeţi că vom avea şi una „Adrian Păunescu”, la Târgu-Mureş?
- Procedurile administrative sunt foarte greoaie. Procedurile administrative, dacă nu există o voinţă politică, nu se desfac. Adrian Păunescu a fost membru PSD la un moment dat, iar această calitate a lui îi stânjeneşte pe consilierii locali ai PDL de la Târgu-Mureş. Deocamdată, aceşti colegi ai mei nu au putut să înţeleagă un lucru elementar, şi anume că aici nu vorbim despre PSD şi PDL, în primul rând pentru că Adrian Păunescu nu va rămâne în memoria colectivă a Neamului Românesc ca membru de partid. Asta chiar dacă a fost în trei legislaturi senator din partea PSM şi PSD. Nu acest lucru l-a făcut pe Adrian Păunescu mare, iar datoria noastră este să înţelegem acest lucru şi să îl punem acolo unde îi este locul. Cât despre colegii consilieri maghiari, de la UDMR, ei trebuie să ştie atât, aşa cum spuneam, că în Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu au fost mulţi maghiari, cât şi că printre cei 10.000 de semnatari din Târgu-Mureş care doresc o şcoală cu numele acestuia se află, de asemenea, mulţi, mulţi maghiari. Cum am arătat şi mai sus, Adrian Păunescu nu este cunoscut ca un exponent al luptei între etnii, ci ca o persoană care a unit oameni în viaţa şi cariera sa.
- Am înţeles ceea ce ne relataţi şi credeţi-ne, domnule Olimpiu Sabău- Pop, că gândim şi simţim în concordanţă cu dumneavoastră. Doar suntem de părere că trebuie găsită o soluţie care să mulţumească pe toată lumea şi, dacă tot avem acum şcoala „Bernadi Gyorgy”, să putem amplasa şi bustul lui Adrian Păunescu în faţa Catedralei Ortodoxe amintite mai sus.
- Eu nu aş merge pe argumente de acest gen. Eu zic că sunt lucruri care nu pot intra în noţiunea de compromis şi de negociere politică. Şi acest lucru nu poate intra. Eu aşa zic. Amplasarea bustului lui Adrian Păunescu nu poate fi condiţionată de schimbarea denumirii unei şcoli, deşi, de exemplu, în Târgu-Mureş există o înţelegere nescrisă prin care se amplasează bustul unui român dacă se amplasează şi o statuie a unui maghiar. Mi se pare o nebunie, una-i una şi alta-i alta. Nu le putem complica între ele. Vreau să vă zic, apropo de busturi, că s-a încercat într-o şedinţă tot din vara aceasta a Consiliului Local Târgu-Mureş să se aprobe amplasarea bustului scriitorului Suto Andras. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. În memoria colectivă a târgu-mureşenilor, Suto Andras nu a rămas ca un scriitor, ci a rămas ca o persoană care s-a implicat în scandalul din martie 1990.
- Cum de s-a retras subit acest proiect de hotărâre?
- A fost retras, printr-o conjunctură, de către iniţiatori. Motivul a fost tocmai „opera” lui Suto Andras, care a publicat la un moment dat nişte lucruri foarte, foarte negative cu privire la românii şi româncele din zona Gurghiului, pe care nu aş vrea să le reproduc aici, deoarece nu fac cinste nici poporului maghiar, al cărui exponent este scriitorul, şi nici poporului român.
- Vă mulţumesc şi vă urez succes în continuare în activitatea dumneavoastră. - Şi eu vă mulţumesc şi vă stau, ori de câte ori doriţi, la dispoziţie.

 

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48