
Uniunea Social Liberală (USL) a anunţat că a stabilit în cadrul alianţei când va fi organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei. Acesta urmează să aibă loc simultan cu alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, dar se va desfăşura pe parcursul a două zile, şi anume 24 şi 25 mai. După ce a vehiculat timp de aproape un an de zile că data probabilă a referendumului va aceeaşi cu data alegerilor prezidenţiale (care se vor desfăşura în luna noiembrie 2014), iată că USL s-a sucit şi a anunţat că la sfârşitul lunii mai oamenii sunt chemaţi la vot pentru modificarea Constituţiei. Se pune întrebarea firească: de ce atâta pripeală, de ce atâta secretomanie şi, nu în ultimul rând, de ce atâta lipsă de informare şi dezbatere? Răspunsul stă în modificările propuse Constituţiei, în amendamentele „cu dedicaţie”, din care rezultă mai mult decât frapant faptul că au fost gândite special pentru anumite persoane, construcţii politice şi interese politice şi fără nicio luare în considerare a interesului poporului, care este chemat să îşi voteze tăierea crăcii de sub picioare. Cel mai grav lucru este, însă, adoptarea amendamentelor propuse de UDMR, care se pare că nu l-au deranjat pe preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, nimeni altul decât prezidenţiabilul Crin Antonescu (foto)...
Articolul 6 dă liber la stat în stat
Conform amendamentelor adoptate de Comisia de revizuire a Constituţiei, în cadrul articolului 6, aliniatul (1) prevede faptul că „Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor”, iar aliniatul (3) precizează şi mai clar că „Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”. Fără a fi necesare mari cunoştinţe juridice, este clar faptul că asemenea formulări nu fac altceva decât să deschidă larg uşa creării unor instituţii paralele cu cele ale Statului Român, bazate pe discriminare etnică, practic un stat în stat în care este garantat prin Constituţie că românii din zonele locuite preponderent de unguri vor fi discriminaţi. Ce înseamnă oare „organe proprii de decizie şi executive”? Vor avea astfel de organe la nivel ministerial, regional, judeţean, orăşenesc, comunal, sătesc, pe cartier sau pe scară de bloc? Sau la toate aceste nivele? Ce înseamnă „decizie”? Dar „execuţie”? Cum adică autorităţile centrale şi locale vor lua decizii după consultarea organizaţiilor minorităţilor naţionale?! Consultarea va avea un caracter informativ sau obligatoriu?! În ce anume chestiuni vor mai decide autorităţile centrale sau locale şi în care vor decide aşa-zisele „organe proprii de decizie şi executive”? Evident, toate aceste întrebări nu îşi au niciun răspuns din partea Comisiei de revizurie a Constituţiei, pentru că nimeni nu s-a gândit la ele, nimeni nu a stat să se gândească ce consecinţe ar putea avea asemenea prevederi în textul Constituţiei, în afară, desigur, de UDMR, care ştie exact ce vrea să obţină din aceste articole şi care, de altfel, le-a şi propus.
Articolul 12 dă liber la autonomie şi secesiune
În cadrul alinatului 5 al articolului 12 din proiectul de Constituţie ce va fi supus plebiscitului, tot la iniţiativa UDMR a fost introdus următorul conţinut: „Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă”, ceea ce înseamnă că minoritatea ungară îşi va putea folosi, prin arborare, în mod liber, propriul simbol naţional, adică steagul Ungariei, în spaţiul public, adică pe clădirile administraţiei publice locale, de exemplu… Ce-ar mai putea fi de comentat în legătură cu competenţa, luciditatea, logica şi sentimentul naţional al membrilor Comisiei de revizuire a Constituţiei, atât de magistral prezidată de prezidenţiabilul liberal Crin Antonescu. Singura speranţă pentru a evita o astfel de Constituţie catastrofală este mobilizarea şi responsabilizarea parlamentarilor care mai au încă simţământ naţional, pentru a-şi face datoria de parlamentari ai României şi să respingă la discuţiile din plen cele trei aliniate criminale din articolele 6 şi 12.
Până la dezbaterile finale ce vor avea loc la Parlament, sugerăm tuturor românilor să facă bine şi să boicoteze, prin neprezentare, referendumul pentru modificarea Constituţiei ce va avea loc în luna mai a acestui an. Este important ca acest proiect de modificare a Constituţiei să nu treacă, iar cel mai sigur mod de a nu-l valida este prin neparticipare, întrucât este necesară o prezenţă de 50%+1 din numărul total al celor înscrişi pe listele electorale permanente. De asemenea, facem un apel către toţi cititorii „Condeiului ardelean” să facă ştiută necesitatea boicotării refrendumului prin toate mijloacele pe care le au la dispoziţie, în special pe principalele reţele de socializare, unde mesajul trebuie să se răspândească şi să creeze acea masă critică de oameni informaţi care va avea puterea mediatică de a stopa adoptarea Constituţiei fărâmiţării României.