Autor:

Uniunea Naţională Vatra Românească a lansat un apel la unitatea românilor în aceste momente grele pentru naţiune, la mitingul organizat la Târgu-Mureş, în Piaţa Trandafirilor, la statuia lui Avram Iancu, pe 19 martie 2014. Invitaţiei de participare la miting i-au răspuns circa 1.000 de târgu-mureşeni, care, făcând abstracţie de condiţiile atmosferice, au venit la statuia Crăişorului Munţilor în acea zi mai puţin prielnică, animaţi de dorinţa susţinerii unităţii românilor.
Funar: „UDMR: În România nu există secui!”
Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Gheorghe Funar (foto), colaborator al nostru, a făcut o scurtă declaraţie pentru „Condeiul ardelean”, cu referire la cele derulate, în zilele de 10 şi 15 martie a.c., la Târgu-Mureş: „Au fost noi manifestări ale ungurilor, ale duşmanilor din totdeauna ai neamului românesc. Ei, din jurul anului 900 d.H., când au venit în Europa şi s-au aşezat în Câmpia Panonică, de atunci au acţionat, au luptat prin toate mijloacele împotriva gazdelor generoase, împotriva strămoşilor noştri geto-daci şi împotriva noastră, a românilor. Ei caută şi nu renunţă niciodată, ungurii, la ideea fixă de a stăpâni Ardealul şi de a-i avea pe români slugi, iobagi, iar ei să fie grofi, să ne jefuiască bogăţiile şi să ne umilească. N-o să reuşească. Românii s-au deşteptat demult, este necesar doar să se unească şi uniţi înfrângem orice acţiune a Ungariei şi a UDMR-ului împotriva României şi a poporului român. Ei abia de anul trecut şi-au dat seama că ar trebui să existe şi o zi a secuilor liberi. După 160 de ani au înfiinţat ziua aceasta. O zi stupidă, în care, chipurile, ungurii de astăzi se leagă de trei secui care au fost lichidaţi de armata austriacă că au acţionat împotriva Austriei. Ce legătură au ungurii cu secuii şi cu austriecii? N-au nicio legătură, iar în România nu există secui. Noi trăim într-un stat de drept în care este necesar să fie respectate Constituţia şi legile Statului Roman. Dacă vă uitaţi cu atenţie în Legea privind limbile locale şi regionale, eram în Parlamentul României când s-a adoptat această lege, eu am constatat că între minorităţile din România nu este şi minoritatea secuiască. Împreună cu mai mulţi parlamentari din partea Partidului România Mare, am făcut un amendament la această lege şi am propus să se adauge, între minorităţile din România, minoritatea secuilor şi limba secuiască. Amendamentul a fost respins la comisie şi l-am susţinut în plenul Senatului. A fost o dezbatere de pomină. Românii au rămas ca la dentist văzându-i pe liderii UDMR-ului - Marko Bela, Gyorgy Frunda, Verestoy Attila, Kovacs Peter - susţinând în Senatul României, şi găsiţi stenogramele în Senat, undeva prin anii 2006-2007, că în România nu există secui! Că nu există minoritate secuiască. Ei au cerut să se voteze împotriva amendamentului PRM, să nu existe în legislaţia românească secuii şi limbă secuiască. Asta au cerut ungurii în Senatul României. Acum ei zic că îi apără pe secui. Care secui? Asemenea manifestări, ca cea de astăzi, aici, sunt necesare şi bine ar fi să se organizeze în cât mai multe localităţi din Ardeal şi din celelalte provincii istorice româneşti. Adunările acestea au menirea să-i trezească pe români la realitate, să realizeze pericolul uriaş în faţa căruia ne aflăm. După opinia mea, niciodată în istoria de peste 10.000 de ani a strămoşilor noştri geto-daci şi a noastră, a românilor, noi nu am fost într-un pericol mai mare ca în aceşti ani”.
Mitingul a început cu intonarea Imnului de Stat al României şi o rugăciune de binecuvântare a acţiunii. Moderatorul, ing. Florin Oproiescu (foto), preşedinte al UNVR, a anunţat organizatorii evenimentului: Uniunea Naţională Vatra Românească - Filiala Mureş, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” - Filiala Mureş, Despărţământul Central Judeţean Mureş al ASTREI, Asociaţia Cultul Eroilor „Ştefan Guşă”, Fundaţia Culturală „Vasile Netea”, Fundaţia „Emil A. Dandea”, Forimul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, Asociaţia „Noua Dreaptă” şi faptul că este un miting de chemare la unitate naţională, precum şi pentru a impune respectarea legilor Ţării şi a Constituţiei României! Florin Oproiescu a precizat că în România, conform prevederilor constituţionale, limba oficială este limba română, steagul oficial este Drapelul Tricolor Românesc (albastru, galben şi roşu) şi că Ţara noastră este un stat naţional unitar, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. „Acest miting nu este îndreptat împotriva nimănui. Să fie foarte clar. Resping în totalitate afirmaţii făcute la televiziuni străine, că noi avem aici un miting antimaghiar. Plec din start cu această idee de unitate naţională şi de respectare a Constituţiei şi legilor statului. Am dorit ca mitingul să aibă loc fără conotaţii de partid, suntem «dezbrăcaţi» de haine politice. Avem pe noi o singură haină: haina românească, cea care se numeşte România!”, a spus Florin Oproiescu, precizând că, din acest moment, Vatra Românească îşi relansează activitatea de atitudine civică. Preşedintele UNVR a făcut şi o referire la memoria lui Radu Ceontea, spunând: „Noi nu suntem reacţionari, dar reacţionăm” şi că Vatra Românească respinge orice idee separatistă. „Dorim să demonstrăm împreună că noi suntem aici din totdeauna în vatra noastră strămoşească, în vatra noastră românească. Precizăm şi că orice guvernare, indiferent care ar fi ea, trebuie să ţină cont şi de noi şi să nu ia nicio decizie fără să consulte Uniunea Naţională Vatra Românească!”, a mai spus Florin Oproiescu, menţionând, totodată, şi că în multe judeţe din Ţară, dar şi în străinătate, la aceeaşi oră, se ţineau mitinguri de susţinere cu cel al UNVR. La microfon, Marcel Vărvătei din Sighişoara, judeţul Mureş, a dat citire listei cu localităţile în care, în paralel, aveau loc mitinguri de susţinere a cauzei românilor: Alba-Iulia, Arad, Babadag, Bacău, Baia-Mare, Balş, Bârlad, Bistra, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Hândreşti, Iaşi, Mangalia, Nadăş, Oradea, Oşeu, Piatra-Neamţ, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Roman, Satu-Mare, Sibiu, Slatina, Timişoara, Tulcea, Vaslui, dar şi în Basarabia, la Nisboreni, Bălţi şi Chişinău, şi, nu în ultimul rând, la în Capitala Marii Britanii, la Londra, în Trafalgar Square.
Juristul Ioan Berţa, preşedintele Filialei Mureş a Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”: „Adunarea la care participăm se doreşte a fi un protest cetăţenesc, democratic, faţă de politica Guvernului Ponta şi faţă promisiunile neîndeplinite, făcute în campania electorală, ale USL. Aşteptările românilor sunt legitime, pentru că au acordat, în proporţii covârşitoare, votul USL-ului”. Ioan Berţa a condamnat, apoi, atragerea UDMR la guvernare, mai ales în condiţiile izbucnirii unei crize politice la graniţele Ţării. Acesta a spus că guvernanţii ar fi avut şi alte alternative, mai bune, pentru a stabiliza situaţia politică internă şi a criticat practica intereselor de grup: „Prin atragerea UDMR la guvernare, etnicii maghiari, prin pretenţiile lor, atentează la integritatea teritorială a Ţării, prin încălcarea flagrantă a Constituţiei”.
A venit rândul discursului prof. Ilie Şandru (foto), preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş: „Fraţi români! Permiteţi-mi ca în calitate de preşedinte al Forului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş să vă salut în numele celor aproape 30 de organizaţii care fac parte din acest forum, creat de la bun-început de a apăra interesele celor peste 400.000 de români din aceste trei judeţe, atât în faţa extremismului şi iredentismului unguresc, cât şi în faţa guvernanţilor Ţării, care ne-au uitat. Uite că în această «insulă a şerpilor» din mijlocul României, este totuşi pământ românesc, care, din păcate, a fost şi este lăsat la cheremul udemeriştilor. UDMR nu este altceva decât o grupare etnică şi extremistă, pe care partidele politice ajunse la guvernare au remorcat-o ca pe o proptea sigură spre a se putea menţine în vârful piramidei, la ciolanul cel mare şi gustos, desconsiderând fără ruşine voinţa românilor, a locuitorilor acestei Ţări. Singurul ideal udemerist a fost şi a rămas acela pe care l-au avut înaintaşii lor, exprimat atât de bine de Emil Dandea, fostul primar al Târgu-Mureşului, în Parlamentul României, în 1928: «Fraţii noştri din Ungaria şi amicii noştri din străinătate subminează Statul Român din afară, iar noi, pe dinăuntru, fiindcă, cu cât vom avea mai multe drepturi, cu atât vom fi mai periculoşi pentru Statul Român, căci nouă, drepturi şi libertăţi, de la români nu ne trebuie decât ca să le folosim împotriva lor». Acesta este şi idealul udemeriştilor şi al tuturor celorlalte organizaţii entice extremiste din zilele noastre”.
În continuare, Florin Oproiescu a arătat că publicaţiile româneşti cele mai importante editate în judeţele vecine, respectiv „Informaţia Harghitei” şi „Condeiul ardelean”, întâmpină dificultăţi materiale şi a lansat un apel ca populaţia să facă abonamente pentru a le sprijini, iar apoi a dat cuvântul lui Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean al ASTREI şi redactor-şef al cotidianului mureşean „Cuvântul liber”: „Preacucernici părinţi, dragi români, dragi prieteni! Mai zilele trecute cineva m-a întrebat cu o anumită curiozitate şi semnificaţie: «Ce vreţi voi cu mitingul de la Târgu-Mureş?». Ce vrem noi? Ne-am adunat aici, în faţa Crăişorului Munţilor, comandant de oaste la 24 de ani, în cetatea de cremene a Apusenilor, pentru a spune răspicat: Ce dorim noi, românii ardeleni? Acum şi aici… Uniţi aici, în grădina Maicii Domnului, cu gâdul la înaintemergătorii noştri care au urcat golgota Transilvaniei, aflaţi cândva în strâmtoarea, în matca viforelor vieţii şi în tranşeele jertfei, azi ne află aici chemaţi de o necesară stare de veghe. (…) Suntem chemaţi să ne apărăm limba, legea strămoşească şi moşia (…)”.
Au urmat discursuri ţinute de conf. dr. Avram Tripon, col. dr. Mircea Dogaru - incendiar, cum ne-a obişnuit, a cerut revenirea oamenilor la Uniunea Naţională Vatra Românească -, Aurel Vuţă şi, nu în ultimul rând, prof. univ. dr. av. Ioan Sabău-Pop. Ulterior, Dragoş Borghelean, preşedintele Junimea Vatra Românească, a dat citire Proclamaţiei - Apel care a fost înmânată prefectului judeţului Mureş, Corneliu Grosu. În încheierea mitingului, Ansamblul Folcloric „Plaiuri Ardelene” din Sighişoara a prezentat un program de dansuri populare româneşti.
Ceea ce s-a petrecut la Târgu-Mureş, pe 19 martie a.c., putem să considerăm că a fost doar o prima manifestare de trezire şi mobilizare a românilor, de chemare a lor la unitate naţională, ca „Deşteaptă-te române!” să nu mai fie doar un cântec, stereotip, ci cu adevărat Imnul Naţional al Românilor. Era şi timpul. Să fie într-un ceas bun!