Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Comuna Barcani, un posibil pol de atracţie pentru investitorii români şi străini

$
0
0

Joi, 14 aprilie 2016, comuna Barcani din judeţul Covasna a fost gazda unui eveniment important, care nu trebuie să treacă uşor cu vederea chiar dacă în România, din păcate, nu ştirile de natură economică sunt cele care primează, ştirile politice şi cele „de la ora 5” fiind, nu-i aşa?, cele care ţin capul de afiş.
Aşa se face că, la invitaţia primarului Gheorghe Marin, în comuna Barcani a sosit, în organizarea Grupului „Avangarde”, o delegaţie de diplomaţi ce are ca scop cooperarea pe proiectele de investiţii. Astfel, în cadrul grupului de lucru, au fost prezenţi la Barcani: ministrul Milan Peprnic (Ambasada Cehiei, Ministerul Economiei din Cehia); Adriana Andriescu (Germany Trade Investment, Agenţie Guvernamentală a Ministerului Economiei din Germania); Bogdan Voiculescu (Fortis Business Management, Olanda); Barbu Mihăescu (Camera de Comert Româno-Elveţiană şi Corporaţia elveţiana „Matting Management”). În cadrul şedinţei de lucru ce a avut loc la sediul Primăriei comunei Barcani, acestora li s-au adăugat şi membrii delegaţiei gazdă, condusă de edilul Gheorghe Marin, printre care: Adrian Broanăr, managerul SC Milkcom SRL Sărămaş; Cătălin Morar, şeful Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”; Paul Vieru, adjunctul şefului Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”; consilierul local Gheorghe Mocanu, preşedinte al Comisiei Economice a CL Barcani şi administratorul SC „Servicii Alin” SRL Lădăuţi; consilierul Leontin Ioan Oprea, administratorul SC „Oprea Group” SRL din comună; Elena Maura Olaru, secretar în cadrul Primăriei Barcani; Daniel Neagoe, consilier local al comunei vecine Sita-Buzăului; Vasile Cătălin Petcu, directorul Şcolii Generale Barcani şi consilierul local Marius Murea.
Primarul Gheorghe Marin a deschis şedinţa printr-o scurtă prezentare a zonei Buzăului Ardelean şi a comunei Barcani, din care am reţinut pentru dumneavoastră: „Suntem o localitate agro-industrială, aflată într-o zonă de munte. Zona este cunoscută ca Ţara Buzaielor, care cuprinde oraşul Întorsura-Buzăului şi comunele Vama-Buzăului, Sita-Buzăului şi Barcani, în care baza este agricultura. Întrucât în ultima perioadă producţia de cartofi a scăzut, a crescut fâneaţa în detrimentul arabilului şi a crescut, de asemenea, şi numărul de animale. Dacă în anul 2000 aveam 5-6.000 de capete, acum avem în evidenţă 9.000; cele mai multe sunt oile, apoi bovinele şi, nu în ultimul rând, cabalinele”.
O altă intervenţie a avut-o reprezentantul societăţii de prelucrare a laptelui Milkcom Sărămaş, Adrian Broanăr: „Zona a avut o dezvoltare economică destul de virgină din punct de vedere al evoluţiei, datorită faptului că este o zonă montană, suntem amplasaţi la 750 de metri altitudine şi nu putem face o agricultură extensivă întrucât temperaturile sunt destul de scăzute; în schimb, există un potenţial major pentru agricultura biologică-organică. Având în vedere că la momentul actual competiţia cu statele europene se dă pe volume, credem că singurul lucru prin care efectiv am reuşi să creştem din punct de vedere al valorii economice ar fi promovarea produselor bio, care ar putea să aducă un aport benefic pentru gospodăriile din zonă, produse lactate, carne, pentru că dezvoltarea noastră este strict legată de agricultură şi procesarea agricolă. Pe celălalt segment, cred că preponderent ar trebui să se dezvolte foarte mult zona de procesare a lemnului, până la produs finit. La momentul de faţă, o cantitate foarte mare de lemn se vinde sub formă de buştean sau semifabricat. Din punct de vedere al infrastructurii, având în vedere că noi, românii, reprezentăm o zonă minoritară a judeţului Covasna, noi, agenţii economici, am cam simţit lucrul acesta, pentru că repartiţiile bugetare nu au vizat tot timpul zona românească; avem o dezvoltare destul de înceată referitor la infrastructură, încă nu am reuşit să punem la punct sistemul de canalizare, apă; drumurile arată cât de cât bine, dar încă este mult de lucrat. Sperăm ca, pe viitor, faţa Guvernului să se întoarcă şi spre noi!”.
La finalul şedinţei de lucru, înalţii oaspeţi au vizitat mai multe ferme şi societăţi de prelucrare a lemnului.Concluzia, pentru „Condeiul ardelean”, aparţine tot edilului Gheorghe Marin: „Este o întâlnire cu reprezentanţi de la guvern şi cu reprezentanţi ai unor fi rme româno-elveţiene, româno-olandeze şi româno-germane şi cu ministrul secre-tar de stat din Cehia. Au zic că oaspeţii sunt foarte încântaţi de ceea ce au văzut. Dânşii au fost mai devreme la Moeciu, iar acum, iată, au venit spre comuna Barcani, care a fost singura din judeţul Covasna care s-a arătat deschisă unei asemenea iniţiative, ceilalţi colegi primari ferindu-se cu toţii că, vezi Doamne!, nu este bine să se organizeze aşa evenimente în această perioadă preelectorală, ca nu cumva să se interpreteze lucrurile altfel. Nouă, însă, nu ne-a păsat de acest aspect, pentru că ne interesează dezvoltarea, iar aceşti oameni sunt dintre cei care pot aduce investitori importanţi în zonă. Roadele acestei întâlniri le vom vedea altădată, atunci când dânşii se vor întoarce la noi cu investitori străini”.

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150