Sunt lezate şi drepturile minoritare din România / America arată cu degetul spre România
Raportul departamentului de stat al SUA privind drepturile omului în România pomeneşte şi de lezarea drepturilor maghiarimii din Transilvania, lucru de care majoritatea opiniei publice din ţară nici nu a luat cunoştinţă, având în vedere că sursele de ştiri româneşti, care au prezentat documentul, vorbesc prea puţin sau chiar deloc despre aspectele vizând maghiarii. Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicităţii miercuri rapoartele pe anul 2015 despre modul în care sunt validate drepturile omului în 200 de ţări din lumea largă. Din cele 40 de pagini dedicate României, presa română a citat doar pasajele care obiectează faţă de discriminarea vizând romii, violenţa aplicată de poliţişti faţă de deţinuţi, discriminarea negativă la care sunt supuse minorităţile sexuale şi corupţia extinsă la nivel naţional. Portalul de ştiri Maszol.ro a informat pe larg despre faptul că, în raportul departamentului de stat al Americii, alineatele destinate maghiarimii transilvănene vorbesc despre interzicerea utilizării oficiale a limbii maghiare, lipsa indicatoarelor cu denumirea bilingvă a localităţilor, respingerea întemeierii universităţii maghiare independente, finanţată de stat, persecutarea drapelului secuiesc şi a altor simboluri de pe Pământul Secuiesc, obstrucţionarea susţinerii cursurilor de limbă maghiară pe Pământul Ceangăiesc, respectiv despre întârzierea restituţiei imobilelor bisericeşti şi comunitare. Maszol.ro evidenţiază faptul că o parte din raport a fost elaborată în baza documentaţiei înaintate de UDMR. În textul raportului nu apar expresii care ar conţine cuvinte de critică, ci sunt doar înşiruite aspectele de care sunt nemulţumiţi reprezentanţii maghiarimii din Transilvania. Între altele, documentul aminteşte de autorităţile din Târgu-Mureş, care au respins solicitarea Consiliului Naţional Secuiesc ca anul trecut, în 10 martie, ziua libertăţi secuieşti, să-i comemoreze cu un marş pe martirii secui. În buletinul de ştiri din data de 14 aprilie, UDMR precizează: consideră drept un succes de politică externă faptul că în raportul SUA apar şi insultele suferite de maghiari. Cu ocazia unei vizite efectuate anul trecut, la Washington, o delegaţie a uniunii a prezentat lezările de drepturi vizând comunitatea, de care pomeneşte acum documentul privind drepturile omului. Ne bucură faptul că cele spuse de noi sunt evidenţiate printr-un document important, prezintă importanţă nu numai situaţia geopolitică avantajoasă a ţării, ci inclusiv problemele minoritare sunt apreciate de Statele Unite ca fiind nişte factori ce vizează siguranţa - a afirmat Kelemen Hunor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.772, 15.04.2016;
Levente, puiul dac
Încă de la întemeierea regatului, în România, scopul permanent îl reprezenta înfiinţarea statului naţional unitar. Chiar şi în condiţiile în care nici în cele două voievodate - după cum scrie Lucian Boia - nu au trăit doar români, iar după anexarea la Regat a teritoriilor transilvane, procentul a mai scăzut. Cu toate acestea, în constituţia din 1923 a fost deja inclusă sintagma de stat naţional unitar, stabilindu-se că acest articol nu poate fi modificat. Nici nu a mai fost eliminat din constituţiile elaborate de atunci (deşi, au existat câteva). Promisiunile de la Alba-Iulia deşi abia fuseseră pronunţate, a şi demarat deja asimilarea comunităţilor etnice, iar odată cu trecerea anilor s-a ajuns în situaţia în care mai multe nume şi prenume au fost traduse în română. Mai mult de atât, denumirea localităţilor, munţilor, râurilor, hotarelor se putea scrie exclusiv în limba română. Chiar spun unii din reprezentanţii majorităţii - naţionalişti înfocaţi - că, la fel cum în Franţa toţi sunt francezi, şi în România toţi trebuie să devină români. Există aici o oarecare denaturare, având în vedere că şi francezii se scarpină acum în creştetul capului, pentru că nici acolo nu sunt toţi de naţionalitate franceză. A ieşit mai nou la iveală că trăiesc acolo şi corsicani, bretoni, basci, fără să mai pomenim şi de arabi. Iar noi nu vom deveni români (nici măcar români de origine maghiară), pentru că ne-am născut cu identitate maghiară. Cu conştiinţă maghiară, cu sentimente maghiare.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 73, 15.04.2016;
Semnează: Roman Gyozo
Cine îi purifică pe cei care purifică?
Mai sunt speranţe. Astăzi sau mâine ar mai putea fi anulată măsura impusă faţă de primarul Antal Arpad. S-ar putea reîntoarce la funcţia de primar al oraşului şi viaţa în Sfântu Gheorghe ar putea intra pe vechiul făgaş. In condiţiile actuale nu este de mirare dacă primarul se gândeşte chiar şi în cadrul unui picnic ce anume s-ar putea afla în spatele deciziilor. Oare scopul este obstrucţionarea ideii ca noi să ne putem duce traiul omeneşte? Pe cine deranjează dacă o localitate se dezvoltă, localitate unde cei mai mulţi vorbesc în limba maghiară? DNA a atacat un proiect de modernizare a infrastructurii deşi în legătură cu acest lucru nu a decis primarul, ci consiliul local. Această întreagă procedură este doar exteriorul întregii probleme, care are menirea de a acoperi adevăratele cauze. Nimeni nu are dubii în legătură cu faptul că se încearcă decapitarea Pământului Secuiesc, a comunităţii maghiare în curs de consolidare, în mod intenţionat, în baza unui proiect armonizat. Nu este un secret nici faptul că serviciile secrete coordonează această operaţiune. Dat fiind faptul că supravegherea civilă a organismelor moştenite din perioada dictaturii este foarte formală în România, activitatea lor este invizibilă. Se pare că în ce priveşte asuprirea maghiarilor, nici măcar pierderea credibilităţii justiţiei române -care oricum se clatină- nu reprezintă un preţ prea mare. Poate vedea oricine faptul că primarul oraşului Sfântu Gheorghe nu aparţine de acea societate de care aparţine, de exemplu, primarul din Constanţa acuzat de corupţie. Ciudat este că procurorii au cerut o nouă interdicţie de 60 de zile în cazul lui Antal Arpad, deoarece ei, în decurs de 60 de zile, nu au mişcat nimic în acest caz. Dacă acest lucru este legal -deoarece în mod sigur nu este moral- atunci există mari probleme. Oare pe procurori îi controlează cineva sau este suficient dacă instanţa va decide dacă măsura luată de ei a fost sau nu legitimă? Până la adoptarea unei sentinţe trec ani de zile şi în această perioadă viaţa persoanelor acuzate nefondat şi ilegitim se schimbă, chiar dacă în final ele sunt scoase de sub acuzaţie. Organele anticorupţie ar trebui să facă curăţenie nu numai în cadrul societăţii, ci şi în propria lor ogradă. Nu este un lucru glorios pentru ele dacă sunt coordonate de serviciile secrete, dar nici faptul dacă angajaţii lor -care dau dovadă de exces de zel- fabrică cazuri unde ele nu există. In final minciunile ies la iveală. Până atunci muncim. Antal Arpad va găsi modalitatea de a-şi desfăşura activitatea pentru comunitate şi pentru propăşirea acesteia, dacă într-adevăr va fi înlăturat din sfera autoguvernării. Din păcate nu putem conta decât pe noi înşine şi arma noastră cea mai bună este munca bine făcută. Lupta nu s-a încheiat şi nu putem renunţa deoarece unii aşteaptă tocmai acest lucru…
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.774, 18.04.2016;
Semnează: Demeter J. Ildiko
Relaţiile dintre majoritate şi minoritate reprezintă o problemă ce vizează politica de securitate
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consideră că relaţiile dintre majoritate şi minoritate trebuie văzute ca o problemă ce vizează politica de securitate, iar reînsufleţirea naţionalismului extremist arată că politica română nu mai dă randament, nu are răspunsuri pragmatice la problemele societăţii. Răspunzând solicitării noastre, pe parcursul vizitei sale efectuate la Sfântu-Gheorghe, Kelemen Hunor ne-a precizat: drepturile minoritare constituie o problemă fundamentală, în lipsa acestora nu există siguranţă pe termen lung. Preşedintele UDMR a subliniat: fiecare om îşi doreşte siguranţă, iar dacă o comunitate care numără 1,3 milioane de membri vede periclitată siguranţa propriei identităţi etnice, starea în sine afectează întreaga funcţionare a societăţii. Tocmai pentru acest motiv relaţiile dintre majoritate şi minoritate trebuie abordate ca fiind o problemă ce vizează politica de securitate. Aceasta necesită o soluţie europeană. Întrebat fiind dacă există parteneri în România pentru îmbunătăţirea acestor relaţii, Kelemen a remarcat că este foarte dificil de formulat un răspuns în acest sens. Vedem într-un fel că există parteneri potenţiali, însă constatăm şi faptul că în România începe producerea unei schimbări, ale cărei consecinţe prea puţini le remarcă acum, şi eu îmi fac griji din acest motiv. Reînsufleţirea viziunilor legionare, a naţionalismului extremist arată că politica română nu mai dă randament, nu dispune de soluţii, nu are răspunsuri pragmatice, pe termen lung, la problemele societăţii, motiv pentru care aceasta revine la unele elemente ale trecutului, care generează mereu probleme. Cel care clădeşte pe ură, intoleranţă, naţionalismul extremist, îşi caută, mai devreme sau mai târziu, o ţintă, iar această ţintă o reprezintă mereu minorităţile. Îmi fac griji când văd că, în cele două partide mari, s-au intensificat aceste voci, şi acestea par să fi intrat într-o competiţie - a explicat preşedintele uniunii. Kelemen a mai accentuat: într-o societate normală, dacă ai obţinut un drept, nu se fac tentative să fii privat de acesta. În prezent, suntem în situaţia în care reprezintă deja un rezultat şi faptul că reuşim să apărăm ceea ce am obţinut la un moment dat - a adăugat Kelemen. Cu toate acestea, este puţin mai optimist decât alţii, şi acest lucru i se datorează exclusiv faptului că, în ultimul timp, a putut constata din partea Statelor Unite ale Americii şi a Europei că argumentele comunităţii maghiare sunt ascultate. Sper că, la marginea scutului antirachetă, importanţa drepturilor omului nu se va spulbera. Sper că, după alegeri, problema respectivă va putea fi tratată la locul ei, împreună cu cei care ne pot ajuta în această privinţă, împreună cu oamenii democratici şi cu bun simţ din societatea civilă română. Trebuie să recunoască şi elita din politica română că problema privind relaţiile dintre majoritate şi minoritate determină pe termen lung tot ceea ce se întâmplă cu ţara, şi, evident, pot fi în ajutorul nostru în acest sens şi partenerii la nivel internaţional. În concluzie, astăzi sunt deja cu un pic mai optimist, deşi ştiu că, în campania electorală, ne putem aştepta la retorici vehemente, deseori chiar antimaghiare, naţionaliste - a conchis preşedintele UDMR.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 75, 19.04.2016;
Semnează: Kiss Edit
Asedierea Pământului Secuiesc
Băsescu a tras semnalul de alarmă. El crede că democraţia este expusă pericolului. Nu ştiu cine cum consideră, însă pentru mine nu este esenţial, în problema privind democraţia - şi nici în alte privinţe -, ceea ce a afirmat bătrânul urs de mare. Acum doi ani, Băsescu şi-a exprimat înalta opinie în ceea ce priveşte autonomia în contextul manifestării organizate la Târgu-Mureş, de ziua libertăţii secuieşti. E adevărat că această opinie a sa nu a ieşit atât de frapantă cum s-a dovedit sentinţa potrivit căreia Odorheiului Secuiesc îi revine atâta autonomie cât Caracalului. Atunci critica se adresa politicienilor şi guvernanţilor ungari veniţi în vizită în Transilvania, însă în aşa fel încât să tragă concluziile necesare şi cei din Transilvania. Băsescu a cerut politicienilor ungari chiar să clarifice noţiunea de autonomie. Este cert că nici de atunci nu s-a întâmplat nimic important în această privinţă. Revenind la grija manifestată de Băsescu în privinţa democraţiei, trebuie să-i dau dreptate într-o oarecare măsură. În special când el îşi exprimă părerea potrivit căreia s-a instalat în România o sectă a securităţii naţionale, înrădăcinată în Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), o sectă care în mod intenţionat vrea să compromită instituţiile politice şi care are reprezentanţi inclusiv în cadrul guvernului. Este vorba de o sectă a securităţii naţionale care vrea să controleze decizia politică, fără s-o facă transparentă - a opinat Băsescu. În aprecierea acestuia, scopul sectei îl reprezintă discreditarea instituţiilor politice, inclusiv a parlamentului. Întrebat fiind, Băsescu a şi nominalizat liderii acesteia: analiza se produce la nivelul SRI, sub coordonarea directorului adjunct, executant fiind DNA, sub coordonarea procurorului şef. Dacă reflectăm mai serios asupra afirmaţiilor lui Băsescu, acestea se află într-o oarecare concordanţă cu opinia exprimată recent de istoricul Stefano Bottoni, potrivit căreia, pe Pământul Secuiesc, Securitatea nu a fost niciodată atât de puternică cum este astăzi SRI-ul. În felul acesta se poate explica şi punerea sub acuzaţie, în mod sistematic, a conducătorilor oraşelor de pe Pământul Secuiesc. Acesta este un asediu în toată regula!
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 76, 20.04.2016;
Semnează: Szentgyorgyi Laszlo
Comisia naţională privind retrocedările va rediscuta cererea Eparhiei Reformate din Transilvania, referitoare la retrocedarea Colegiului Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe - a declarat ieri Veress Emod, reprezentantul juridic al bisericii. Juristul a declarat că reprezentaţii bisericii trebuie să se prezinte astăzi în faţa comisiei din Bucureşti pentru a susţine cererea. Avocatul a mai adăugat: comisia a stabilit că procesul penal anterior nu a soluţionat dreptul de proprietate al clădirii. În anul 2014, Curtea de apel din Ploieşti a prevăzut faptul că clădirea Colegiului Szekely Miko a fost retrocedată ilegal. Procedura privind procesul retrocedării se află din nou în curs de desfăşurare şi comisia va adopta o decizie statutară. Dacă se va considera că nu trebuie retrocedat, şi acesta reprezintă un rezultat, deoarece va exista posibilitatea acţionării în instanţă - a declarat Veress Emod. Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate din Transilvania, consideră importantă această evoluţie deoarece sentinţa în cazul Miko a fost un punct de cotitură în cazul-Miko, la fel ca şi atacul terorist din New York, în viaţa SUA. De atunci, comisia privind retrocedările invocă aceleaşi argumente în respingerea cererilor de retrocedare pe care le-a formulat în cazul-Miko. În cadrul conferinţei de presă de la Cluj a avut loc prezentarea cărţii albe a procesului retrocedărilor din România, editată în limba engleză de către biserica reformată şi care cuprinde situaţia tuturor imobilelor naţionalizate odinioară, aparţinând tuturor bisericilor maghiare din România. Kato a declarat că această carte a fost editată în limba engleză pentru a putea căpăta o publicitate internaţională în contextul situaţiei retrocedărilor din România. Potrivit datelor totalizate în carte, bisericile au cerut retrocedarea în total a 2.147 de imobile naţionalizate. Comisia a evaluat 1.167 de cereri, a retrocedat 920 de imobile, a respins retrocedarea a 53 de imobile şi a dispus acordarea de despăgubiri în cazul a 194 de imobile. Balint Benczedi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, a declarat că statul comunist român a expropriat comunitatea de averea sa. Adorjan Dezso Zoltan a declarat că biserica este o proprietară mult mai bună a averii decât statul. Prin intermediul unor mari eforturi, bisericile reabilitează imobilele redobândite. Cele care au rămas însă în proprietatea statului şi a autoguvernărilor, au rămas în paragină. Întrebarea este dacă statul român ne consideră parteneri sau duşmani? Dacă ne consideră parteneri, trebuie să se manifeste ca atare - a declarat episcopul evanghelic.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.777, 21.04.2016; Titlu: Colegiul Szekely Miko / Problema retrocedării va fi rediscutată
Una caldă şi una rece - aceasta este ordinea diferitelor decizii care vizează comunitatea maghiară. După o hotărâre judecătorească dăunătoare, o normă juridică şi măsuri din partea autorităţilor, urmează o hotărâre mai favorabilă, care aduce speranţa că dreptatea poate învinge. Este prea devreme să fim optimişti în privinţa cazului retrocedării Colegiului Szekely Miko. După decizia judecătorească care pune sub semnul întrebării dreptul de proprietate al bisericii reformate, după un an de zile, am reuşit să obţinem doar ideea potrivit căreia comisia privind retrocedările de la Bucureşti este dispusă să reanalizeze problema. Mai mult ca sigur că are o importanţă semnificativă atitudinea dezaprobatoare venită din partea SUA, în privinţa faptului că problema a fost din nou fixată pe agenda de lucru. Opinia publică românească poate fi alarmată în privinţa ideii potrivit căreia maghiarii doresc să pună mâna pe un patrimoniu însemnat. Este greu să explici observatorilor străini sentinţele judecătoreşti contradictorii, faptul că statul nu îşi respectă nici propriile legi, că toată lumea redobândeşte ceea ce a fost luat de comunişti, însă acest lucru nu se întâmplă astfel în cazul patrimoniului maghiar. Argumentele juristului bisericii reformate, Veress Emod, par a fi inatacabile. El explică logic şi documentat cauza neînţelegerilor. Este clar faptul că scopul celor din cadrul justiţiei nu a fost servirea adevărului, ci mai degrabă s-a manifestat o atitudine de compromis faţă de puterile mai superioare şi astfel au obstrucţionat ideea ca imobilele cu o valoare semnificativă să ajungă înapoi în posesia bisericilor maghiare. Cazul Miko reprezintă unul din exemple, însă datele sunt consternante. Este o iluzie să se creadă că acest caz Miko va fi soluţionat de îndată. În caz de respingere, biserica reformată va putea apela la justiţie şi poate duce ilegitimitatea în faţa forurilor internaţionale. Va avea totuşi posibilitatea să lupte. Acest lucru nu este un aspect nesemnificativ în România anului 2016, în oglinda celor petrecute în ultima perioadă.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.778, 22.04.2016; Titlu: Posibilitatea de a lupta, Semnează: Farkas Reka
Ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, excelenţa sa Paul Brummell, a sosit miercuri seara din Bacău şi şi-a petrecut noaptea la Pensiunea Voros din Târgu-Secuiesc. Ieri dimineaţă, ambasadorul a purtat o discuţie de o oră, la primărie, cu primarul Bokor Tibor, după care a plecat la Miercurea-Ciuc. Primarul Bokor Tibor a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre discuţiile purtate cu ambasadorul. A spus că au discutat în primul rând despre problemele care vizează comunitatea maghiară, modul în care se reflectă ele la Târgu-Secuiesc. Pe lângă acest lucru, au discutat şi despre problemele economice. Una din teme a fost descentralizarea, respectiv autonomia, ambasadorul întrebând ce vrea de fapt maghiarimea cu autonomia. Bokor Tibor le-a declarat jurnaliştilor: i-a vorbit ambasadorului despre modul în care sunt adoptate deciziile în România. Dorim ca deciziile să fie aduse cât mai aproape de oameni. Dezvoltările să depindă de comunităţile locale şi nu de capitală, de guvernul în exerciţiu. În legătură cu învăţământul, edilul s-a concentrat în primul rând asupra învăţământului superior în limba maghiară. El a subliniat că nu există universitate maghiară de stat în limba maghiară, care să perfecţioneze specialişti în domeniul tehnic. S-a discutat de asemenea despre soarta UMF din Târgu-Mureş. Bokor nu a ascuns nici faptul că există o luptă permanentă între primării şi prefectură din cauza utilizării simbolurilor, deoarece în timp ce alte oraşe sau comune din Moldova sau Oltenia pot avea simboluri proprii şi îşi pot utiliza în liber propriile drapele, pe Pământul Secuiesc, simbolurile secuilor sunt în permanenţă atacate şi fac obiectul unor procese. În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre cazul tinerilor arestaţi sub acuzaţia de terorism. Bokor Tibor l-a informat pe ambasadorul care s-a arătat foarte interesat, că Beke Istvan şi Szocs Zoltan se află în arest preventiv de 150, respectiv 120 de zile la Bucureşti, iar cazul lor nu a ajuns în instanţă nici acum. Edilul i-a înmânat ambasadorului un dosar despre cele două parcuri industriale, solicitându-i să încerce să îi îndrume pe antreprenorii britanici către regiunea noastră.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.784, 29.04.2016; Titlu: Ambasadorul britanic a fost la Târgu-Secuiesc, Semnează: Iochom Istvan
După ce joi înainte de masă s-a întâlnit la Târgu-Secuiesc cu primarul oraşului breslelor, Bokor Tibor, iar seara a discutat la Miercurea-Ciuc cu Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean Harghita, ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell, s-a întâlnit ieri cu edilii din Trei Scaune - Antal Arpad şi Tamas Sandor. Potrivit dării de seamă a politicienilor de pe Pământul secuiesc, l-au informat pe diplomat în legătură cu problemele comunităţii locale, respectiv cu privările de drepturi şi strădaniile maghiarimii din România. Borboly Csaba l-a informat pe ambasador că în şcolile din România, limba şi literatura română le este predată elevilor de etnie română şi celor de etnie maghiară după aceeaşi programă şcolară, iar acest lucru incapacitează însuşirea limbii oficiale în zonele cu populaţie maghiară compactă, în care majoritatea copiilor se întâlnesc cu limba română doar la şcoală. Preşedintele autoguvernării l-a informat pe ambasador şi în legătură cu codexul convieţuirii româno-maghiare în curs de elaborare, strădaniile autonomiste de pe Pământul Secuiesc şi situaţia creată în jurul drapelului secuiesc calificat drept drapel al judeţului. I-a atras atenţia diplomatului asupra faptului că şi alte judeţe au drapele, însă doar în cazul celor de pe Pământul Secuiesc sunt intentate procese împotriva simbolurilor regionale. Preşedintele consiliului judeţean din Trei Scaune, Tamas Sandor, a informat şi într-o postare pe Facebook că ambasadorul britanic s-a întâlnit şi cu el, respectiv cu primarul Antal Arpad. Potrivit comunicatului emis ieri seară de biroul de presă al consiliului judeţean, ambasadorul s-a interesat, în cadrul întrevederii, cu privire la autonomia Pământului Secuiesc şi situaţia comunităţii maghiare. Potrivit documentului, Tamas Sandor a prezentat pericolele apropiatei regionalizări din România la adresa comunităţii maghiare de pe Pământul Secuiesc: printre proiectele guvernului condus de Dacian Ciloş se numără şi transformarea regiunilor de dezvoltare în unităţi administrative, iar în felul acesta, maghiarii de pe Pământul Secuiesc ar urma să ajungă în nişte regiuni înzestrate cu competenţe administrative în care ar urma să fie în minoritate. Această strădanie este clar o tentativă de desfiinţare a comunităţii maghiare - a spus preşedintele. Primarul Antal Arpad a spus că UDMR a elaborat statutul de autonomie în care este definit clar modul în care ar urma să funcţioneze regiunea. A subliniat: ar dori autonomie teritorială, nu etnică, şi toate acestea împreună cu românii. A mai spus că în momentul actual, în România funcţionează structuri paralele, sunt multe suprapuneri între competenţele autoguvernărilor şi cele ale instituţiilor de stat descentralizate. În opinia mea, regiunile ar putea funcţiona cu adevărat eficient în momentul în care toate atribuţiile referitoare la regiuni le-ar reveni regiunilor. Acest lucru ar duce la un având economic la nivelul întregii ţări. În momentul de faţă, judeţele sărace sunt în aceeaşi regiune de dezvoltare cu judeţele bogate, iar acest lucru întăreşte diferenţele economice şi de nivel de trai dintre judeţe - a spus Antal. În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre interzicerea utilizării drapelului secuiesc, despre campania prefectului împotriva inscripţiilor în limba maghiară. S-a arătat că noua generaţie politică românească nu consideră important să se preocupe de problemele maghiarilor transilvani, iar statul român nu consideră ca fiind o sarcină a sa aceea de a face unele gesturi către comunitatea maghiară, aşa cum o făcuse înainte de aderarea la NATO sau UE. Cei doi edili de pe Pământul Secuiesc au afirmat că drepturile comunităţii maghiare nu au fost extinse, dimpotrivă, acestea sunt reduse tot mai mult. Ambasadorul Paul Brummell consideră important consensul dintre majoritate şi minoritate. În Marea Britanie, importanţa regiunilor istorice este una mare, iar locuitorii regiunilor îşi pot utiliza liber simbolurile şi limba. Ca exemplu, a afirmat că la evenimentele sportive nu pot fi zărite drapele britanice, ci englezeşti sau scoţiene, iar acest lucru este unul firesc şi acceptat. În Regatul Unit au fost identificate soluţii durabile, astfel a fost introdusă devoluţia în Scoţia sau astfel a devenit limba galeză limbă regională oficială în Ţara Galilor, alături de cea engleză. După cum a mai spus, în Marea Britanie se acordă o mare atenţie pentru ca problemele apărute în regiuni să primească răspunsuri democratice; astfel, în Scoţia a fost organizat un referendum în legătură cu independenţa Scoţiei, deoarece opinia locuitorilor vizaţi este decisivă în privinţa problemelor care vizează viitorul regiunii. Ambasadorul a sosit la întrevedere cu o pungă de cadouri ornamentată cu simbolurile florale ale regiunilor Regatului Unit: narcisa galeză, ciulinul scoţian, trandafirul englezesc şi trifoiul irlandez. În legătură cu obiectivele şi culisele întrevederii, Tamas Sandor ne-a declarat, răspunzând solicitării noastre: după marele marş al secuilor, edilii de pe Pământul Secuiesc sunt contactaţi aproape lunar de vreun diplomat vest-european, ambasador, ataşat politic al vreunei ambasade sau presa vest-europeană, care se interesează cu privire la situaţia comunităţii maghiare, a judeţelor de aici sau - unii îi spun chiar pe nume - a Pământului Secuiesc. Se interesează, îşi iau notiţe, sunt deschişi şi sensibili - aceasta este concluzia. Sunt sensibili în special la lezarea drepturilor omului, însă acestea ar putea reflecta şi necesitatea drepturilor comunitare, a autonomiei - a mai spus el.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.785, 30.04.2016; Titlu: Ambasadorul britanic în turneu prin Trei Scaune, Semnează: Farcadi Botond
Judecătoria Târgu-Mureş a anulat în primă instanţă procesul verbal prin care Direcţia generală antifraudă fiscală a ANAF a amendat cu 10.000 lei Asociaţia Siculitas, organizaţia Consiliului Naţional Secuiesc, după iluminarea graniţelor Pământului Secuiesc, în luna octombrie a anului trecut. Inspectorii trimişi din Sibiu au efectuat controale la cele două organizaţii civile care au apelat în numele CNS - care nu este înregistrată juridic - la autorităţi în vederea autorizării acţiunii de protest. Asociaţia Siculitas a fost amendată cu 10.000 lei. Nu au fost găsite probleme de funcţionare a Asociaţiei Sepsireform. Portalului Transindex i-a atras atenţia faptul că inspectorii financiari au invocat legea 656/2002 care reglementează prevenirea şi sancţionarea evaziunii fiscale şi finanţarea terorismului. Inspectorii au reclamat faptul că Asociaţia Siculitas nu a anunţat un sprijin mai mare, pe care l-a primit din partea Oficiului Premierului, motiv pentru care a existat suspiciunea de evaziune fiscală şi finanţare a terorismului. În opinia lui Izsak Balazs, preşedintele CNS, abuzul din partea autorităţilor a fost evident. Anunţarea virării unor sume considerate suspecte nu intră în sarcina titularului de cont, ci a băncii la care este deschis contul. Potrivit sentinţei judecătoriei Târgu-Mureş, amenda aplicată prin invocarea unor false motive nu trebuie achitată de către asociaţie, iar cheltuielile de judecată trebuie achitate de către autoritatea fiscală.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.786, 03.05.2016; Titlu: CNS a câştigat procesul / Abuzul din partea autorităţii, anulat
La fel ca şi în anii precedenţi, autorităţile au încercat să obstrucţioneze şi anul trecut libertatea de exprimare a comunităţii maghiare, uneori cu succes - a constatat organizaţia civilă bucureşteană ActiveWatch, care a publicat ieri cel mai nou raport al său, referitor la libertatea presei din România. În capitolul de cinci pagini destinat comunităţii maghiare, din documentul de 120 de pagini, se menţionează că protestatarii care au cerut autonomia Pământului Secuiesc, cei care au amplasat indicatoarele bilingve de străzi şi cei care au amplasat simboluri ale comunitare maghiare au fost amendaţi. În parlament au ajuns proiecte de legi care limitează utilizarea limbii maghiare. Preşedintele Klaus Johannis l-a privat pe Tokes Laszlo de distincţia de stat pentru o declaraţie care se încadrează în sfera libertăţii de exprimare. Raportul se referă şi la faptul că primăria Cluj a interzis afişul publicitar Autonomia pentru Transilvania. În localitatea Oradea, arborarea drapelului secuiesc pe clădiri aflate în proprietate privată a fost declarată ilegală. În opinia ActiveWatch, o caracteristică comună a acestor cazuri este aceea că prin invocarea constituţiei, autorităţile încearcă să intimideze comunitatea maghiară şi să limiteze libertatea de exprimare. În opinia organizaţiei, obiectivele politice ale comunităţii maghiare vizând drepturile lingvistice şi pe cele privind autonomia teritorială sunt stigmatizate de stat şi de o parte a presei, obstrucţionându-se astfel purtarea de dezbateri publice pe aceste teme. ActiveWatch le propune autorităţilor purtarea unor discuţii reale cu comunitatea maghiară pe problemele care vizează această comunitate, în vederea elaborării unor soluţii comune şi a preîntâmpinării tensiunilor etnice.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.787, 04.05.2016; Titlu: Libertate de exprimare, limitată
În baza plângerii depuse de Mircea Diacon, conducătorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Covasna, cunoscut pentru acţiunile sale antimaghiare, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Harghita a suspendat jocul intitulat Barca lui Noe, joc anunţat în limba maghiară de Igazi Csiki Sor, respectiv a aplicat în cazul manufacturii o amendă de 5.000 de lei. Cei care au întocmit procesul verbal au constatat că fabricantul de bere face publicitate exclusiv în limba maghiară şi lezează interesele consumatorilor prin faptul că nu oferă o informare clară, corectă şi deplină. Laurenţiu Moldovan, inspectorul general în cadrul Oficiului pentru protecţia consumatorului, a dezminţit faptul că suspendarea s-ar referi la activitatea publicitară generală a firmei şi a spus că în momentul în care manufactura va prezenta informarea în limba română a jocului, acesta va fi reluat.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.789, 06.05.2016; Titlu: Renumitul protector al consumatorilor a dat lovitura în legătură cu produsul Igazi Csiki Sor
Finala concursului intitulat Istoria secuilor - Concurs memorial Kadar Gyula, organizată sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană Bod Peter din Sfântu-Gheorghe, a fost câştigată de o echipă din comuna Zagon. Anunţarea rezultatelor şi premierea au avut loc în sala Bartok a Muzeului Naţional Secuiesc. Keresztes Laszlo, iniţiator, vicepreşedintele Fundaţiei Colegiul Szekely Miko, a denumit locul de desfăşurare drept unul semnificativ, dat fiind faptul că strămoşii noştri au adoptat aici decizii importante. Scopul concursului a fost popularizarea manualului Istoria secuilor. După cum a subliniat Keresztes, cunoaşterea istoriei secuilor contribuie la formarea imaginii noastre de sine. Incze Sandor, preot reformat pensionar, fost protopop, preşedintele fundaţiei, a subliniat importanţa cunoştinţelor legate de trecut. Fără cunoaşterea istoriei şi a culturii noastre nu putem dăinui pe pământul strămoşilor noştri şi tocmai din această cauză trebuie să ne asumăm educarea unor intelectuali şi tineri maghiari capabili să obţină pe teritoriul României toate acele drepturi străvechi care li se cuvin maghiarilor indigeni din Transilvania. În finala concursului, pe primul loc s-a clasat echipa din Zagon, urmată de echipa din Voivodina şi de cea din judeţul Mureş. Joi şi vineri (05-06.05) cei din Voivodina au vizitat obiectivele zonei Trei Scaune, sub îndrumarea istoricului local Jozsef Almos.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.791, 09.05.2016; Titlu: Concursul istoria secuilor, Semnează: Szekeres Attila
Institutul pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor şi Institutul de Cercetare pentru Politică Naţională va organiza în anul 2016 Universitatea de vară intitulată Apărarea minorităţilor în Europa. Scopul programului este identificarea studenţilor la drept, a juriştilor aflaţi la început de carieră sau a doctoranzilor, care prin activitatea lor doresc să se ocupe temeinic de apărarea drepturilor maghiarilor de peste hotare şi de prejudicierea drepturilor acestora. Universitatea de vară se va concentra asupra aspectelor internaţionale ale problematicii cetăţeniei, asupra aspectelor juridice europene, asupra concepţiei autonomiste, a utilizării limbii minoritare şi asupra extinderii drepturilor educaţionale. Universitatea de vară va avea loc în perioada 31 iulie - 6 august, la Godollo şi Budapesta. Studenţilor li se vor asigura burse care includ cursul, cazarea, masa, cheltuieli de transport şi taxe de intrare. Termen de înscriere: 31 mai. Detalii: www.kji.hu.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.792, 10.05.2016; Titlu: Universitatea de Vară
Parcă argumentele puterii române de stat se regăsesc în decizia tribunalului UE, decizie prin care organismul a respins contestaţia iniţiatorilor Izsak Balazs şi Dabis Attila în cazul iniţiativei cetăţeneşti înaintate de CNS. Deşi cazul pare mai complicat şi mai birocratic, este vorba de fapt despre o simplă iniţiativă de validare a drepturilor, care este obstrucţionată cu orice preţ în sistemul birocratic şi antidemocratic al Uniunii Europene. În mod indirect, iniţiativa ar fi venit în sprijinul aspiraţiilor autonomiste de pe Pământul Secuiesc, însă aceasta a eşuat în prima fază a procedurii. CE a respins înregistrarea iniţiativei invocând faptul că problema nu ţine de prerogativele UE. Această decizia evident antidemocratică a CE a fost contestată de Izsak Balazs şi de colegul său, Dabis Attila, însă Curtea de Justiţie cu sediul de la Luxemburg a respins contestaţia. Stabilirea regiunilor reprezintă problema internă a statelor membre - am putea sintetiza astfel motivaţia pe care o cunoaştem bine deja şi în legătură cu care rimează sloganul potrivit căruia situaţia minorităţilor a fost soluţionată în mod exemplar. O anumită speranţă ne poate da faptul că decizia curţii nu este definitivă, iar Izsak Balazs şi ai lui se pregătesc să o conteste. Chiar dacă CNS nu va obţine alte rezultate, reprezintă oarecum ceva şi faptul că încearcă să menţină problema aspiraţiilor comunităţii de pe Pământul Secuiesc pe agenda de lucru a mai multor forumuri, sub diferite abordări.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.794, 12.05.2016; Titlu: Anomaliile democraţiei europene, Semnează: Farcadi Botond
România va căpăta treptat o valoare de model în sensul în ce mod nu aplică aceasta drepturile minoritare şi cele lingvistice, cuprinse în acordul european ratificat - a declarat Kelemen Hunor, după ce i-a primit la Bucureşti pe specialiştii CE. Preşedintele UDMR a vorbit despre o privare armonizată a drepturilor, ce poate fi sesizată în sistemul instituţional administrativ. Simplificând lucrurile, cuvintele sale pot fi interpretate în sensul că în ţară drepturile minoritare sunt ignorate în mod sistematic, cel puţin în cazul comunităţii maghiare. Nu este vorba despre o exagerare, despre o măsură de atragere a atenţiei. De ani de zile se poate observa reîntoarcerea naţionalismului mustit din anii ’90 în viaţa publică şi cea administrativă. Ceea ce este şi mai îngrijorător: mai nou şi în justiţie. Problema este în ce mod ar putea fi schimbat modul de gândire din România, care duce la umilirea comunităţii maghiare şi la aducerea acesteia într-o situaţie imposibilă. Pământul Secuiesc, Sfântu-Gheorghe şi Miercurea-Ciuc nu ar trebui să rămână zone de conflict româno-maghiar. În timp ce naţiunea majoritară ar putea schimba această situaţie nefastă, şi partea maghiară ar trebui să-şi inventarieze instrumentele de îmbunătăţire. Punctul de pornire este specificat: după declaraţia de la Alba-Iulia, tradiţia promisiunilor nerespectate este seculară. Problema cea mai mare nu o reprezintă faptul că diferitele acorduri minoritare nu au aproape nicio valoare, ci faptul că problemele noastre comune sunt nesoluţionate. Nu numai politicienii români ar trebui să abordeze altfel comunitatea maghiară, ci şi noi ar trebui să luptăm mai consecvent şi mai fructuos pentru drepturile noastre comunitare, cu mai mult profesionalism şi mai multă smerenie.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.795, 13.05.2016; Titlu: Ştirbire armonizată a drepturilor, Semnează: Mozes Laszlo
UDMR va realiza un raport din umbră la acel raport pe care guvernul român l-a înaintat CE în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate cu ocazia ratificării Chartei Europene a Limbilor Regionale şi Minoritare - a comunicat ieri, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. În opinia preşedintelui UDMR, raportul guvernului român oferă o imagine favorabilă nejustificată despre asigurarea drepturilor lingvistice în România. Cu ocazia elaborării raportului, reprezentanţii guvernului au purtat discuţii cu organizaţiile minorităţilor, însă observaţiile înaintate în scris de către UDMR nu au fost luate în considerare. Tocmai din această cauză Uniunea va înainta CE un raport din umbră asemănător celui referitor la îndeplinirea în România a Acordului cadru privind protecţia minorităţilor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.795, 13.05.2016; Titlu: Raport din umbră şi despre drepturile lingvistice