Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Actualitatea Ardeleana

$
0
0

Autor:

Braşov
Autostrada Comarnic - Braşov şi Aeroportul, printre priorităţile noului prefect, Marian Iulian Rasaliu

Autostrada Comarnic-Braşov şi Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav sunt „două proiecte vitale pentru judeţ”, care se numără printre priorităţile noului prefect, Marian Iulian Rasaliu, care a preluat luni (6 martie 2017 - n.n.) funcţia şi a depus jurământul în faţa reprezentanţilor deconcentratelor, a unor primari din judeţ şi a angajaţilor instituţiei.
„Este o funcţie care mă onorează şi mă responsabilizează în sensul în care, împreună, stimaţi colegi din instituţiile deconcentrate, să lucrăm şi să facem în aşa fel încât locuitorii judeţului Braşov să o ducă mai bine. Voi prelua lucrurile începute şi neîncheiate şi voi încerca să le duc la bun sfârşit cu ajutorul dumneavoastră”, a declarat Rasaliu la festivitatea depunerii jurământului.
„Pentru mine, a fost o onoare să servesc judeţul Braşov şi pe locuitorii săi, dar aş vrea să mulţumesc în primul rând colaboratorilor cu care cred că am reuşit să facem performanţă, colegilor din Instituţia Prefectului, primarilor, instituţiilor deconcentrate. Cu onestitate, echilibru, am reuşit să demonstrăm că putem face administraţie corectă. Am încredere în Marian Rasaliu, ne cunoaştem din anul 1998, este un bun coleg şi, de multe ori, ne-am consiliat şi cred că o vom face şi în continuare”, a spus Ciprian Băncilă, care, în ultimul an, a deţinut funcţia de prefect al judeţului.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Viorel Ştefu, a mulţumit fostului prefect, iar pe Marian Iulian Rasaliu l-a asigurat de tot suportul Guvernului şi al MAI. (…)
Marian Iulian Rasaliu a declarat jurnaliştilor că sănătatea, învăţământul şi agricultura sunt priorităţile sale în perioada următoare.
„Voi susţine şi infrastructura şi, când vorbesc de infrastructură, mă refer la Autostrada Comarnic-Braşov şi la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, două proiecte vitale pentru judeţul Braşov, amândouă cu mari probleme în momentul de faţă. Sunt greutăţi inerente, dar rolul nostru este să ne ocupăm şi să le rezolvăm”, a susţinut noul prefect al Braşovului.
Marian Iulian Rasaliu a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, din partea PDL, în mandatul 2004-2008 , apoi senator PDL în mandatul 2008-2012, după care a părăsit această formaţiune politică şi a trecut la PSD. După 2012, a fost numit director la Uzina R din Feldioara până în 2016.

Hunedoara
Cetatea Deva, promovată de operatorii de turism chinezi în circuitele europene

Cetatea Deva, monument istoric atestat la 1269, va fi introdusă într-un circuit turistic european după ce fortificaţia medievală a atras atenţia touroperatorilor chinezi prezenţi la prima ediţie a Forumului pentru turism „Romanian Chinese Travel Forum”, care a avut loc la Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute, a informat, luni (6 martie 2017 - n.n.), Primăria Deva.
Autorităţile locale din Deva şi-au propus să dezvolte oferta de turism pentru întreg judeţul Hunedoara prin integrarea mai multor monumente istorice sau staţiuni balneare în acest circuit, astfel încât vizitatorii să aibă la dispoziţie cât mai multe oportunităţi de excursii.
„Suntem păstrătorii a peste 400 de obiective turistice. Touroperatorii chinezi s-au arătat interesaţi să le promoveze în circuite europene. Vom mai avea o întâlnire pentru a stabili, împreună, un circuit turistic de câteva zile prin tot judeţul. Putem atrage vizitatori de toate vârstele şi categoriile, pentru că aici pot practica toate tipurile de turism - de la turismul cultural, balnear, de recreere sau rural până la turismul sportiv şi extrem”, a declarat directorul Serviciului Public Administrare Cetate Deva, Alin Suciu.
„Romanian Chinese Travel Forum" a reunit la Bucureşti peste 80 de specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai unor agenţii de turism din Franţa, Italia, Germania, Austria, China şi România. În cadrul evenimentului, au fost aduse în discuţie mai multe atracţii turistice din judeţul Hunedoara.
Aproape 7.500 de turişti români şi străini au vizitat Cetatea Deva în primele două luni ale anului 2017, de şase ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi dublu faţă de intervalul ianuarie-februarie 2015.
Statistica include doar turiştii care, pentru a ajunge pe Cetate, au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii. Preţul unui bilet pentru telecabină este 10 lei, în cazul unei călătorii dus-întors, şi 6 lei în cazul unei călătorii dus sau întors.

Covasna
Primăria Sfântu-Gheorghe suspendă proiectul „Balaurul” şi eliberează terenul din faţa Prefecturii

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi (2 martie 2017 - n.n.), că autorităţile locale renunţă temporar la extinderea Parcului central şi va îndepărta colina de pământ, ridicată anul trecut în faţa sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean, până când instanţa de judecată va da un verdict cu privire la acest proiect controversat.
Primarul Antal Arpad a menţionat că decizia a fost luată în contextul pregătirilor pentru zilele municipiului, din respect faţă de localnici şi de cei care vor vizita oraşul în luna aprilie, când este programat acest eveniment. Intenţia autorităţilor locale este, potrivit edilului, de a amplasa una dintre scenele principale în locul colinei de pământ aflate în prezent în faţa celor două instituţii menţionate.
„Anul trecut am primit critici, şi pe bună dreptate, pentru că am ascuns în spatele scenei statuia Sfântului Gheorghe. (…) Pornind de la problematica amplasării scenelor de Zilele oraşului, am decis ca scena principală să fie (…) amplasată anul acesta în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, asta înseamnă că vom curăţa această zonă. Nu înseamnă că am decis să renunţăm definitiv la proiectul de extindere a parcului, dar, din păcate, nu vedem foarte exact când se vor finaliza aceste demersuri juridico-politice sau politico-juridice (…) care sunt în legătură cu acest proiect al municipalităţii. Evident, avem şi un scenariu B în cazul în care municipalitatea va pierde procesul cu Prefectura. (…) Considerăm că nu este corect faţă de cetăţeni şi nici faţă de cei care ne vizitează oraşul să vadă acea zonă dezorganizată, să formulez aşa (…). Practic, va fi curăţată zona respectivă şi până când vom lua o decizie finală privind acea parte a zonei centrale, asta însemnând fie câştigarea procesului şi continuarea proiectului de extindere a parcului, fie activarea scenariului B, acea parte a pieţei vrem să fie curăţată şi folosită de către cetăţeni”, a declarat Antal Arpad.
Proiectul de reamenajare a zonei centrale a municipiului a fost finalizat anul trecut, dar extinderea parcului nu a putut fi continuat deoarece Prefectura Covasna a chemat în instanţă Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal, pe considerentul că nu avea avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.
Proiectul prevede, printre altele, realizarea unei coline de pământ de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime, care simbolizează, în viziunea proiectanţilor, „trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe”.
Acest proiect a stârnit numeroase controverse în rândul comunităţii locale, printre contestatari numărându-se conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care a afirmat că autorităţile locale, aflate sub culorile UDMR, doresc să se folosească de această colină uriaşă de pământ pentru a ascunde vederii un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc, respectiv statuia voievodului Mihai Viteazul din piaţa alăturată, acuzaţie negată, însă, de autorităţile locale.

Covasna
Primarul municipiul Sfântu-Gheorghe susţine că a fost amendat abuziv de către Prefectură

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi (2 martie 2017 - n.n.), că a fost amendat abuziv de către Prefectura Covasna cu 10.000 de lei pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate, însă este nevoit să plătească această sumă, întrucât instanţa de judecată nu i-a dat câştig de cauză.
Antal Arpad a declarat că a contestat în contencios administrativ sancţiunea aplicată în toamna anului 2015, invocând, printre altele, faptul că primarii nu au atribuţii directe în aplicarea acestei legi.
„Nu am plătit încă amenda. (…) Am atacat în contencios administrativ acel proces verbal, am pierdut şi urmează să fiu notificat de către Finanţe şi va trebui să plătesc amenda. În acest moment nu mai am altă alegere şi posibilitate, va trebui să plătesc şi o să plătesc. (…) Normal că sunt nemulţumit, eu cred că este un abuz, dar asta e. (…) În primul rând, trebuie văzut faptul că nu am atribuţii pe Legea 10, un primar nu are atribuţii pe Legea 10, un primar nu face dosare pe Legea 10. Deci, eu când primesc un dosar, îl semnez. Dacă aş fi refuzat vreodată un singur dosar pe Legea 10, atunci, într-adevăr, se putea spune că sunt de rea-credinţă, că fac abuz şi trebuie să fiu amendat, dar am semnat de fiecare dată”, a declarat Antal Arpad.
Acesta va fi nevoit să plătească suma de 10.000 de lei din propriul buzunar, nu din bugetul Primăriei, pentru că amenda a fost aplicată primarului şi nu instituţiei.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că amenda a fost aplicată în toamna anului 2015, în urma unui control solicitat de ANRP care a vizat stadiul aplicării Legii 10, iar în urma contestaţiei depuse de primar, Tribunalul Covasna a pronunţat la finalul anului trecut o sentinţă definitivă şi irevocabilă în favoarea Prefecturii.
„Primarul din Sfântu-Gheorghe avea de soluţionat 470 de notificări şi i-a fost aplicată amenda minimă, pentru că amenda e de la 10.000 la 100.000 de lei. Vă las pe dumneavoastră să apreciaţi în ce măsură am acţionat cu rea-credinţă. (…) Noi nu acţionăm emoţional, nu acţionăm cu rea-credinţă (…), aplicăm legea şi atât”, a declarat Sebastian Cucu.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150