Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Actualitatea Ardeleană

$
0
0

Autor:

Mureş
Fundaţia Statusul Romano-Catolic reziliază contractul de închiriere pe clădirea Colegiului Naţional „Unirea” Târgu-Mureş

Corpul de Curatori a Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunţat, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba-Iulia, că se reziliază contractul de închiriere încheiat cu Primăria Târgu-Mureş pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea”.
„Având în vedere problemele legate de Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania, a analizat precizările contractului încheiat cu Municipiul Târgu-Mureş şi a constatat că nu au fost respectate prevederile art. 23, fapt pentru care se reziliază contractul. Pentru a nu pune elevii Colegiului Naţional „Unirea” în situaţia celor de la Liceul Teologic Romano-Catolic, Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania invită Primăria Municipiului Târgu-Mureş să se prezinte în termen de 30 de zile la negocieri privind încheierea unui nou contract”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Arhiepiscopiei.
În document se arată că se speră ca fundaţia şi municipalitatea să găsească rezolvarea atât pentru problemele legate de elevii Liceului Teologic Romano-Catolic, cât şi pentru cele privind elevii Colegiului Naţional „Unirea”. (...)
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Mureş, Cosmin Blaga, a declarat, luni (18 septembrie 2017 - n.n.), că la registratura instituţiei nu a fost înregistrată nicio adresă din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba-Iulia care să anunţe rezilierea contractului pentru închirierea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea”.
Acesta a precizat că, în momentul în care se va primi o adresă oficială din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba-Iulia în acest sens, va fi analizată împreună cu serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Târgu-Mureş, mai ales că deocamdată nu există o soluţie definitivă în instanţă, în privinţa înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic.
Precizăm că Liceul Teologic Romano-Catolic, arondat acum la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, şi Colegiul Naţional „Unirea” funcţionează a în aceeaşi curte, Liceul Teologic în Corpul B al clădirii, unde învaţă 362 de copii, iar „Unirea” în Corpul A, cu 980 de elevi.
Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al liceului, Zsolt Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.
În luna iunie 2017, Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.
Tribunalul Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Municipiul Târgu-Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş.
Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă până la soluţionarea definitivă a cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei hotărâri definitive a instanţei, din data de 2 august 2017.
Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1, că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic „Bolyai Frakas” şi a Colegiului Naţional „Unirea”. La art. 2, acest document prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul „Bolyai Farkas” se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional „Unirea”.

Covasna
PNL cere amplasarea bustului Generalului Grigore Bălan pe un bulevard din Sfântu-Gheorghe

Liberalul Ion Gheorghe, consilier în cadrul Consiliului Local Sfântu-Gheorghe, a cerut, vineri (15 septembrie 2017 - n.n.), conducerii Primăriei să amplaseze un bust al Generalului Grigore Bălan pe bulevardul care poartă numele acestui erou, căzut în urmă cu 73 de ani în luptele pentru eliberare oraşului.
Ion Gheorghe a declarat, în cadrul şedinţei forului aleşilor locali, că în magazia Centrului Militar din Sfântu-Gheorghe există un bust al Generalului, prin urmare ar mai trebui găsit locul corespunzător şi realizat un soclu pentru expunerea acestuia în spaţiul public.
„Bustul există (…), e păcat să stea în magazia Centrului Militar şi să nu fie expus. (…) În oraş s-au tot pus tot felul de statui în ultima vreme, chiar şi pe trotuar, şi mă gândesc că ar fi bine dacă am cinsti în acest fel memoria acestui erou”, a declarat Ion Gheorghe.
El a amintit, totodată, că amplasarea în spaţiul public a unei statui a Generalului Grigore Bălan este o doleanţă mai veche a comunităţii româneşti din Sfântu-Gheorghe.
Viceprimarul municipiului, Toth Birtan Csaba, a declarat că nu a ştiut de existenţa acestui bust şi că a „notat ideea”.
„Nu am avut cunoştinţă de bust şi nu am avut în plan. (…) Noi vrem să facem un sens giratoriu în locul intersecţiei cu Bulevardul Grigore Bălan (…), dar am notat ideea”, a spus Toth Birtan Csaba.
Grigore Bălan, născut la 14 iunie 1896 în localitatea Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost primul general din Armata Română care a căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţie fascisto-horthyistă.
Pe 9 septembrie 1944, acesta a fost surprins de un puternic bombardament în localitatea Arcuş, de lângă Sfântu-Gheorghe, şi a murit patru zile mai târziu la Spitalul din Sinaia.
În memoria sa, un bulevard din municipiul Sfântu-Gheorghe a primit numele „General Grigore Bălan”, iar în localitatea Arcuş a fost ridicată o troiţă în locul unde a fost rănit.

Covasna
Forumul Civic al Românilor cere Parlamentului să nu aprobe proiectul UDMR de modificare a Legii administraţiei publice locale

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi mai multe organizaţii nonguvernamentale din Ţară, cer Parlamentului României să nu aprobe proiectul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) de modificare a Legii administraţiei publice locale, care prevede scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituţiile publice.
Acestea au transmis o scrisoare deschisă Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale a României, prin care avertizează că proiectul de lege propus de UDMR pentru modificarea şi completarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, reprezintă un „atentat fără precedent împotriva statului naţional, unitar şi suveran român”.
Potrivit semnatarilor, proiectul de lege „anulează practic caracterul limbii române de limbă oficială a Statului Român” şi înlocuieşte „administraţia românească (…) cu o administraţie statală maghiară, lovind în caracterul suveran şi unitar al Statului Român”.
„Atragem respectuos atenţia Parlamentului României că dacă votează acest proiect de lege este responsabil de crearea unei pepiniere de duşmani învederaţi ai limbii române din cetăţenii paşnici români de limbă maghiară, iar Constituţia României nu va mai avea niciun suport practic, fiind anulată de acest proiect duşmănos propus de UDMR. Sunt şi acum primari în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş care au suspendat caracterul oficial al limbii române, înlocuind-o cu limba maghiară. Întregul proiect demantelează administraţia românească în Transilvania, exact ca pe timpul Dictatului de la Viena şi al administraţiei sovietice de după cel de Al Doilea Război Mondial, care a alungat pe români din administraţie în perioada noiembrie 1944 - martie 1945, şi din timpul Regiunii Autonome Maghiare”, se arată în documentul citat.
În opinia semnatarilor, proiectul propus de UDMR este „nu numai un atentat asupra Constituţiei României şi asupra limbii române”, ci şi asupra „convieţuirii armonioase dintre cetăţenii Ţării noastre, români şi maghiari”.
„Solicităm Parlamentului României să respingă în totalitate acest proiect de lege ca antinaţional şi antieuropean, iar Guvernului României şi Preşedinţiei României, să vegheze asupra respectării Constituţiei României şi statalităţii noastre”, se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, Despărţământul Cluj al ASTREI, Fundaţia Culturală „Carpatica”, Societatea Culturală Pro-Maramureş „Dragoş Vodă”, Societatea „Virtus Romana Rediviva”, Federaţia Românilor Persecutaţi Etnic şi Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, format din 44 de asociaţii ale românilor din cele trei judeţe.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150