
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns în România. Aeronava care a adus delegaţia Bisericii Rusiei, condusă de Părintele Patriarh Kirill, a aterizat joi, 26 octombrie 2017, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” în jurul orei 16:43. Aceasta este prima vizită în Ţara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kirill în România după alegerea sa ca Patriarh.
Conducătorul Bisericii Rusiei a fost întâmpinat în salonul oficial al Aeroportului de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române formată din: PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal; Pr. Michael Tiţa, consilier patriarhal; Pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal; Pr. Valentin Fătu, secretar patriarhal; Pr. Mihai Muşat, secretar; Pr. Eugeniu Rogoti, traducător.
Patriarhul Kirill a venit în România însoţit de: IPS Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, coordonatorul Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei (DREBPM); IPS Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk, vicar patriarhal; Pr. Protoiereu Nicolae Balashov, vicepreşedintele DREBPM; Pr. Protoiereu Andrei Bondarenko; Pr. Alexandr Volkov, coordonatorul Biroului de Presă; Pr. Igor Yakimciuk, secretar Relaţii Interortodoxe al DREBPM.
Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kirill un cuvânt de bun venit în numele Sfântului Sinod, al clericilor şi al credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române:
„Ne bucurăm că aţi acceptat invitaţia noastră de a comemora mărturisitorii Ortodoxiei din timpul comunismului. Ne-aţi adus un mare dar, moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care e cunoscut în întreaga Ortodoxie. Ne rugăm Sfinţilor Serafim şi Dimitrie ca vizita Preafericirii Voastre să fie binecuvântată şi binecuvântătoare”.
În cuvântul său, Patriarhul Kirill şi-a exprimat bucuria de a păşi pe pământul României şi a transmis felicitări Patriarhului Daniel cu prilejul momentului aniversar:
„Am onoarea, aflându-mă acum în Bucureşti, să transmit felicitările mele fratelui meu, Preafericitul Părinte Daniel, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la întronizarea sa ca Patriarh al României. Sunt bucuros să aduc un fragment din moaştele Sfântului Serafim, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din Rusia”.
„Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români şi ruşi, pentru România şi Rusia” - a evidenţiat Patriarhul Kirill şi a supus că „relaţii bune pot exista doar atunci când oamenii au valori comune.”
„Noi ortodocşii trebuie sa ţinem minte ca avem valori comune. Avem un potenţial imens pentru viaţa în pace, cooperare şi interacţiune. Vreau să vă salut cordial Preafericirea Voastră, pe ierarhii şi Poporul Român.”
Patriarhul Moscovei a venit în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale - 27 octombrie. Preafericirea Sa a prezidat Sfânta Liturghie oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar a doua zi a participat la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Delegaţia rusă a adus de la Mănăstirea Diveevo un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care a fost dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae - Tabacu).
Conducătorul actual al Bisericii Rusiei s-a născut în data de 20 noiembrie 1946, în oraşul Leningrad (în prezent, Sankt Petersburg). A fost ales Patriarh în 27 ianuarie 2009 şi înscăunat în 1 februarie 2009, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Patriarhul Kirill: „Fie ca legăturile dragostei între Bisericile Ortodoxe surori, Română şi Rusă, să se întărească continuu”
Cuvântul Preafericitului Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, rostit joi, 26 octombrie 2017, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale:
„Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţiile Voastre, Iubiţi fraţi şi surori,
Mulţumesc cordial Preafericirii Voastre pentru cuvintele călduroase de salut şi pentru invitaţia de a vizita România. Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc şi să văd pe viu evlavia credinciosului Popor Român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre am adus în dar Bisericii Ortodoxe Române surori un fragment din moaştele unui mare sfânt, a cuviosului Serafim din Sarov, care este iubit mult atât în România cât şi în Rusia.
Sfântul Cuvios Serafim a rostit un îndemn important oarecând: „Dobândeşte duhul păcii şi mii în jurul tău se vor mântui”. Astăzi, când mulţi dintre cei care s-au adunat aici se vor închina cu evlavie moaştelor Sfântului Cuvios, fie ca fiecare dintre aceştia să ceară de la făcătorul de minuni din Sarov mijlocire pentru sine de la Dumnezeu, ca să primească acest duh al păcii şi al dragostei.
Pacea şi dragostea sunt nişte valori importante pentru om, indiferent de societatea şi vremea în care trăieşte, pentru că aceste valori pornesc nu de la om, ci de la Dumnezeu. Dorind să pună în practică aceste valori, oamenii fac eforturi pentru a le implementa în societate. Comunităţile acestea ale societăţii se construiesc în diferite sfere a vieţii umane: în sfera culturii, a economiei, a politicii, dar, deoarece aceste valori izvorăsc din Dumnezeu, într-o singură comunitate acestea pot fi realizate deplin. Această comunitate este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolică.
Ce înseamnă aceasta pentru noi, care trăim în diferite ţări? Ce înseamnă noi care suntem supuşi influenţelor lumii de astăzi, inclusiv cele politice? Înseamnă că noi suntem parte Bisericii celei Una şi suntem parte a comunităţii care poate dobândi acest duh al păcii, indiferent de graniţele care ne înconjoară şi de dorinţele oamenilor. Această forţă pacificatoare a Bisericii trebuie să fie actualizată în fiecare epocă, şi atunci când condiţiile externe sunt prielnice, dar şi atunci când nu sunt, pentru ca să realizăm ceea ce ne-am propus.
Fie ca duhul iubirii frăţeşti autentice să împărăţească totdeauna în inimile noastre. Fie ca legăturile dragostei între Bisericile Ortodoxe surori, Română şi Rusă, să se întărească continuu.
Ofer cu dragoste Preafericirii Voastre aceste sfinte moaşte cu dorinţa ca pentru rugăciunile Sfântului Cuvios Serafim, Domnul să dăruiască ţărilor şi popoarelor noastre prosperitate întru mulţi ani”.
Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Patru conducători de Biserici Autocefale au coliturghisit la Bucureşti
Bucureştii s-au aflat vineri, 27 octombrie 2017, în zi de sărbătoare. Ocrotitorul Capitalei României şi al Catedralei Patriarhale, Sfântul Dimitrie cel Nou, a fost cinstit la Patriarhie de mii de credincioşi. Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, a prezidat Liturghia de hram în concelebrare cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al întregii Albanii, şi cu Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi Slovaciei.
După citirea Evangheliei, Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a adresat o omilie pelerinilor aflaţi pe Dealul Patriarhiei, cărora le-a spus că evlavia lor este o mărturie a înfloririi Ortodoxiei româneşti de astăzi.
„Fie ca, pentru rugăciunile Sfinţilor Cuvioşi Serafim de Sarov şi Dimitrie Basarabov, Domnul să apere pământul românesc şi poporul evlavios al acestuia de orice rău. Acest popor să fie plin de darurile Duhului Sfânt, să se nevoiască râvnitor pentru credinţa dată sfinţilor odată pentru totdeauna (Iudei 1, 3) şi să păstreze neîndoielnic fidelitatea faţă de Biserica Ortodoxă cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolică, pe care nu au biruit-o toţi prigonitorii ei”, a spus Patriarhul Rusiei.
După cuvântul Preafericirii Sale, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a citit actul solemn comemorativ al Sfântului Sinod care cinsteşte memoria Patriarhului Justinian şi a mărturisitorilor Ortodoxiei din timpul comunismului. (…)
Apoi, Patriarhul Daniel a acordat Crucea Patriarhală mai multor persoane care s-au nevoit în temniţele comuniste şi au mărturisit pe Hristos în vremea regimului de tristă amintire. Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că le-a fost acordată Crucea Patriarhală deoarece ei au purtat crucea lui Hristos în închisoare în timpuri foarte grele, când mulţi au mărturisit credinţa cu preţul vieţii lor.
La finalul Liturghiei, Patriarhul Kirill a mulţumit Patriarhului Daniel pentru invitaţia de a participa la manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Preafericitul Părinte Kirill a vorbit despre mărturisitorii din perioada comunistă, despre care a spus că sunt un exemplu pentru societatea contemporană. „De la ei învăţăm să fim credincioşi, fideli lui Hristos, să nu îl trădăm pe Mântuitorul, să fim împreună cu Hristos la bucurie, dar şi la necaz, să chemăm tot timpul numele Lui Cel Sfânt.”
Patriarhul Rusiei a evidenţiat faptul că îndepărtarea oamenilor de Dumnezeu nu se mai face neapărat prin forţă fizică, precum în timpul persecuţiilor, însă metodele actuale sunt abile şi îşi ating scopul.
„Astăzi nimeni nu obligă vreun creştin să se dezică cu forţa de Biserică sau de Hristos, dar există numeroase eforturi şi mijloace folosite pentru ca Biserica să fie privită ca o parte a unei tradiţii naţionale, ca un fel de folclor popular şi credincioşii să uite de Hristos şi Biserică. Astăzi, mărturisirea lui Hristos nu este mai puţin complicată decât aceea din timpul prigoanelor, pentru că omul poate fi îndepărtat de Dumnezeu nu doar cu forţa, ci şi prin ispite diferite, prin îndepărtarea atenţiei lui de la Cer spre pământ, prin atragerea lui spre o direcţie contradictorie”, a conchis Patriarhul Moscovei.
Preafericirea Sa a dăruit Patriarhului României o cârjă arhierească şi un engolpion reprezentând pe Mântuitorul Hristos.
La rândul său, Patriarhul Daniel a mulţumit Patriarhului Kirill pentru bucuria realizată prin aducerea moaştelor Sfântului Serafim de Sarov, pentru coslujire, dar şi pentru dialogul purtat privind misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi. Părintele Patriarh Daniel i-a oferit în dar Patriarhului Rusiei o icoană reprezentând pe Sfântul Dimitrie ce are încrustat un fragment din moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. (…)
Totodată, Preafericitul Părinte Daniel a adresat Patriarhului Kirill invitaţia de a fi prezent la sfinţirea picturii Catedralei Mântuirii Neamului, eveniment preconizat a avea loc într-un viitor nu foarte îndepărtat.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Preafericitului Părinte Anastasie o icoană reprezentând pe Sfântul Dimitrie cel Nou ca semn de preţuire, dar şi ca încurajare pentru că, în timpul comunismului, Albania a fost singurul stat declarat ateist din această parte a Europei în care orice religie a fost suprimată, preoţii ucişi şi interzisă orice manifestare religioasă.
Patriarhul României a vorbit pelerinilor despre rolul providenţial pe care l-a avut PF Anastasie în restaurarea Bisericii din Albania, el fiind cel prin care Hristos Cel Răstignit şi Înviat a înviat Biserica răstignită din Albania. (…)
Preafericitului Părinte Rastislav i-a fost oferită o icoană reprezentând pe Sfântul Dimitrie în amintirea coslujirii, dar şi pentru întărirea relaţiilor frăţeşti între Biserica Ortodoxă a României şi Biserica din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia. (…)
Daruri au fost oferite şi Patriarhului Neofit al Bulgariei, Patriarhului Catolicos Ilia al Georgiei şi Preafericitului Părinte Sava al Poloniei, prin intermediul ierarhilor delegaţi la slujba de astăzi. (…)
Temele discutate de Patriarhul Rusiei şi Patriarhul României la întâlnirea privată
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii şi Patriarhul României au avut joi, în cursul serii, o întâlnire privată. Întrevederea s-a desfăşurat în Salonul „Dignitas” din Palatului Patriarhiei. În cadrul dialogului, conducătorii celor două Biserici au făcut schimburi de informaţii cu privire la problemele bisericeşti şi relaţiile dintre cele două Patriarhii, informează serviciul de presă al Patriarhiei Ruse.
Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a vorbit despre manifestările viitoare dedicate aniversării a 100 ani de la Sinodul din 1917-1918, restabilirea Patriarhatului şi întronizarea Patriarhului Tihon şi persecutarea Bisericii Ortodoxe în perioada regimului comunist. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a fost invitat să efectueze o vizită la Moscova pentru a participa la aceste evenimente.
În cadrul discuţiei au fost abordate mai multe tematici: situaţia creştinilor din Orientul Apropiat; ajutorarea creştinilor persecutaţi; situaţia din Ucraina, misiunea de pace a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
De asemenea, în cadrul întrunirii au fost abordate aspecte care vizează dezvoltarea relaţiilor interortodoxe şi a avut loc un schimb de aprecieri în legătură cu Sfântul şi Marele Sinod din 2016. (…)
Înainte de întrevedere, Patriarhul Rusiei a vizitat Palatul Patriarhiei.
Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod: Anul omagial şi comemorativ 2017
Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial şi comemorativ 2017, a avut loc sâmbătă, 28 octombrie 2017, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. Lucrările au fost prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La eveniment au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre împreună cu: PF Kirill, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii; PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al întregii Albanii; PF Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi Slovaciei, alţi ierarhi din Biserici Ortodoxe surori.
După intonarea imnului arhieresc, a urmat cuvântul de deschidere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, au fost prezentate alocuţiuni ale Întâistătătorilor şi şefilor delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori cu privire la dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist şi importanţa libertăţii religioase astăzi.
PF Kirill a fost primul Întâistătător care a luat cuvântul:
„Bisericile noastre trăiesc astăzi vreme potrivită şi se bucură de o libertate internă şi de o posibilitate nemaiîntâlnită de mărturisire a credinţei strămoşeşti. Această libertate a fost dobândită cu un preţ amar, plătit de generaţiile anterioare şi cu preţul jertfei multor mii de mărturisitori şi neo-martiri ai Ortodoxiei, care au suferit în timpul comunismului”. (…)
În continuare, PF Anastasie a vorbit despre suferinţa Bisericii Ortodoxe a Albaniei, care a fost complet desfiinţată în timpul regimului comunist.
PF Rastislav a prezentat, de asemenea, greutăţile prin care a trecut Biserica pe care o conduce.
A urmat transmiterea mesajelor Întâistătătorilor din Bisericile Ortodoxe a Bulgariei, Georgiei şi Poloniei, prin următorii delegaţi: IPS Naum, Mitropolit de Ruse, din Biserica Ortodoxă Bulgară; PS Vakhtang, Episcop de Nikortsmind, din Patriarhia Georgiei; IPS Iacob, Arhiepiscop de Bialostock şi Gdansk, din Biserica Ortodoxă a Poloniei.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod a prezentat Raportul-sinteză „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.
După acest moment, Patriarhul Kirill, al Moscovei şi al Întregii Rusii, a părăsit Palatul Patriarhiei din Bucureşti. Conform programului, vizita Preafericirii Sale în România s-a încheiat, delegaţia Patriarhiei ruse îndreptându-se către Aeroportul Internaţional Otopeni. (…)
Ce scrie presa internaţională despre vizita Patriarhului Kirill la Bucureşti
Presa internaţională scrie despre vizita Patriarhului Kirill la Bucureşti, notând că este prima vizită în România a unui Patriarh Ortodox al Rusiei din ultimele decenii. Jurnaliştii au numit acest eveniment ca fiind unul istoric şi au evidenţiat principalele mesaje transmise de Patriarhul Moscovei Poporului Român:
„Patriarhul Ortodox al Rusiei în România, prima vizită în decenii”, titrează AP, preluată de Washington Post, New York Times şi Fox News.
„Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a ajuns joi în Bucureşti pentru prima vizită în România a unui conducător al Bisericii Ruse de la căderea comunismului în această ţară”, scrie Associated Press. Jurnaliştii au scris că România şi Rusia au „relaţii culturale şi religioase prin intermediul Bisericilor lor ortodoxe”.
„La sosire, Patriarhul Kirill I a spus că ortodocşii trebuie să-şi amintească valorile comune, chiar dacă trăiesc în ţări diferite”, notează Allgemeine Deutsche Zeitung, făcând referire la primele declaraţii ale Patriarhului Moscovei făcute în salonul oficial al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”.
„Vizita Patriarhului Kirill nu este privită ca fiind politică, de aceea mesajele pe care le-a transmis la Bucureşti sunt limitate la un tip de diplomaţie confesională”, scriu jurnaliştii de la Euronews, care îl citează pe Patriarhul Moscovei. (…)
Despre întărirea relaţiilor dintre Bisericile Ortodoxe Rusă şi Română vorbesc şi jurnaliştii de la TV5 Monde, care numesc vizita Patriarhului Kirill la Bucureşti ca fiind una „istorică”. Ei adaugă: „Aceasta este prima vizită de după căderea comunismului din 1989 a unui patriarh al Moscovei în România, ţară care revendică a doua comunitate ortodoxă din lume după Rusia”.
Jurnaliştii de la Washington Post şi-au exprimat aşteptarea ca cei doi patriarhi să discute situaţia din Republica Moldova, unde există o Mitropolie Autonomă a Bisericii Ortodoxe Române şi o Mitropolie a Bisericii Ortodoxe Ruse.
„Patriarhul şi-a dorit întărirea legăturilor iubirii dintre Bisericile Rusă şi Română”, scrie Ria Novosti, cu referire la primele declaraţii ale Patriarhului Moscovei la ceremonia de primire a moaştelor Sfântului Serafim de Sarov. Jurnaliştii ruşi au subliniat faptul că prin oferirea raclei cu un fragment din moaştele Sfântului Serafim, Patriarhul Kirill a dorit pace şi binecuvântare asupra României şi Rusiei. „Cei adunaţi în piaţa din faţa Catedralei Bisericii Române au întâmpinat aceste cuvinte ale Patriarhului cu aplauze”, menţionează Ria.ru.
Patriarhul Kirill i-a avertizat pe credincioşi cu privire la urmarea falşilor învăţători politici şi religioşi care promit construirea unui rai fără Dumnezeu pe pământ, scrie agenţia Tass citând din predica Patriarhului Moscovei din timpul Liturghiei oficiate de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.