
Joi, 2 noiembrie a.c., sala de şedinţe din cadrul Consiliului Local Deda, judeţul Mureş, a fost gazda unei manifestări culturale de excepţie, aflate în prezent la cea de-a IV-a ediţie. „Tradiţie, cultură şi spiritualitate în Deda şi împrejurimi” a fost nu numai titlul manifestării de la Deda, dar şi titlul celui de-al IV-lea volum lansat cu această ocazie, volum ce grupează, într-o structură bine închegată, comunicări, articole şi recenzii de cărţi ce aparţin unui număr de peste 25 de autori - cercetători, arhivişti, cadre didactice, scriitori, poeţi şi jurnalişti - din judeţul Mureş, dar şi din alte judeţe.
Următoarea ediţie a manifestării va fi dedicată Centenarului
Organizatorul manifestării, prof. dr. Florin Bengean, editor şi coordonator al volumului, dar şi cel care a îndeplinit rolul de moderator, a arătat încă din debutul manifestării că: „Vorbesc în numele organizatorilor şi ţin să vă mulţumesc pentru faptul că ne-aţi onorat cu prezenţa dumneavoastră ca-n fiecare an, că ne-aţi trimis comunicări ştiinţifice, articole şi recenzii cât se poate de prompt, astfel ca acest volum să apară la timp. Ţin să mulţumesc, în mod deosebit, doamnei primar Lucreţia Cadar şi membrilor Consiliului Local, precum şi comunităţii pentru sprijinul permanent pe care l-au acordat şi-l acordă actului de cultură în toate formele sale de manifestare. (…) Ţin să fac precizarea că următoarea ediţie a acestei manifestări o vom dedica Centenarului, moment crucial al devenirii noastre naţionale şi la care comunitatea din Deda a fost prezentă la Alba-Iulia prin reprezentanţii ei…”. În cuvântul său, Florin Bengean a prezentat volumul „Tradiţie, cultură şi spiritualitate în Deda şi împrejurimi”, apărut prin bunele oficii ale Editurii „Eurocarpatica” din municipiul Sfântu-Gheorghe, un volum având o ţinută grafică de excepţie şi care, în cele 450 de pagini ale sale, grupează abordări diverse, atât din punct de vedere tematic, cât şi stilistic, acesta fiind structurat în cinci capitole distincte.
„Suntem onoraţi să fim gazde ale acestui eveniment. Am sprijinit, sprijinim şi vom sprijini în continuare cultura, istoria locală şi naţională. Sunt convinsă că şi această ediţie - şi o spun nu numai în calitate de gazdă, dar şi ca participantă an de an - ne va îmbogăţi pe toţi cei care avem privilegiul să fim prezenţi astăzi, aici, pentru câteva momente…”
Lucreţia Cadar, primarul localităţii Deda
„Un demers lăudabil care merită urmat şi de alţii....”
Prezent la manifestare, părintele Valentin Vârva, protopopul de Reghin, a ţinut să accentueze ţinuta de excepţie a manifestării, dedicarea cu care organizatorii au pregătit-o, precum şi „importanţa şi necesitatea unor asemenea manifestări în spaţiul rural ca manifestări menite să promoveze cultura, tradiţiile, obiceiurile şi istoria locală, ca parte a istoriei naţionale”, toate acestea constituindu-se, în opinia sa, „într-un demers lăudabil care merită urmat şi de alţii…”.
Despre volum, dar şi despre alte probleme aflate în strânsă legătură cu tema manifestării, au rostit scurte alocuţiuni poetul şi publicistul Lazăr Lădariu, poetul Nicolae Băciuţ, precum şi profesorul Dimitrie Poptămaş, fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş. Tot cu această ocazie, după ce a rostit şi el o scurtă alocuţiune, publicistul Ilarie Gh. Opriş a făcut o serie de donaţii de carte gazdelor manifestării. Prezent la manifestarea de la Deda, profesorul şi scriitorul Ilie Şandru, organizator al „Zilelor Miron Cristea” de la Topliţa Română, judeţul Harghita, manifestare anuală de anvergură naţională, a precizat: „Ceea ce se întâmplă la Deda de patru ani încoace reprezintă materializarea unei idei care merită tot efortul, mai ales atunci când acest efort este încununat de apariţia unui volum cum este cel de faţă. Spun aceasta pentru că după ce noi nu vom mai fi, vor rămâne totuşi cărţile, mărturii ale crezului şi acţiunii noastre în promovarea ideii de Neam, Ţară şi Credinţă Străbună”.