Autor:

Mitropolia Ardealului, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza, va dona un generator de oxigen Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu (foto), conducerea unităţii mulţumind public pentru acest gest, în condiţiile în care numărul pacienţilor cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie cu debite mari este în această perioadă foarte de crescut.
„Decizia IPS Mitropolit Laurenţiu Streza de a veni în sprijinul spitalului nostru cu acest generator de oxigen cu capacitate de 16 metri cubi va salva vieţi. Volumul de oxigen consumat în prezent la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a crescut de aproximativ 10 ori faţă de anii trecuţi, astfel încât actuala staţie de oxigen a spitalului, cu o capacitate de 6 metri cubi/oră nu mai face faţă. Pentru a putea asigura debitele necesare pacienţilor, lucrăm în paralel şi cu tuburi de oxigen, însă este mult mai dificil şi costisitor. Gestul pe care Mitropolia Ardealului îl face astăzi, chiar înainte de hramul Bisericuţei din incinta spitalului, Sfântul Nectarie, este un sprijin real pentru bolnavii cu COVID-19 şi apreciem că medicii şi Dumnezeu lucrează împreună pentru redobândirea sănătăţii semenilor noştri în această perioadă grea”, a declarat Cristian Roman, managerului Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, citat într-un comunicat de presă al unităţii sanitare.
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de vineri (6 noiembrie 2020 - n.n.), Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Părinte Laurenţiu, a convocat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial, la Reşedinţa Mitropolitană din Sibiu, iar la iniţiativa sa s-a discutat şi s-a aprobat achiziţionarea unui generator de oxigen premium pentru aplicaţii medicale, care va deservi nevoile Spitalului de Pneumoftiziologie.
Generatorul, în valoare totală de 80.000 euro (sumă suportată integral din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului), va fi achitat în două tranşe de către Centrul Eparhial (50% la semnarea contractului şi 50% la livrarea cu celeritate a generatorului), arată sursa citată.
În comunicatul de presă se mai precizează că, în prezent, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sunt 60 de paturi destinate tratării bolnavilor COVID, foarte mulţi dintre aceştia suferind de insuficienţă respiratorie severă, care necesită suport în ATI, dar nu s-au găsit încă locuri disponibile în ţară, pentru a fi preluaţi.
„Cazurile grave au nevoie de un consum foarte mare de oxigen, în prezent existând cazuri care necesită până la 15 l de oxigen/minut. Chiar dacă spitalul nostru este desemnat spital suport COVID pentru cazuri uşoare şi medii, tratăm la ora actuală şi numeroase cazuri grave, din cauza avalanşei de îmbolnăviri înregistrate în ultima perioadă în judeţul nostru, fapt ce a determinat depăşirea capacităţii de spitalizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde, conform ordinului Ministerului Sănătăţii, sunt spitalizate cazurile severe”, se mai arată în comunicat.
Aceeaşi sursă subliniază faptul că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost trataţi peste 500 de pacienţi COVID.