Schimbările de după criza din Iugoslavia se bazează pe sistemul autonomiilor, iar în felul acesta, cauza autonomiei maghiare ar putea fi reuşită - a declarat Szilagy Zsolt, şeful de cabinet al lui Tokes Laszlo, ieri, în cadrul taberei EMI. Pentru acest lucru însă, în baza consensului, cauza maghiară trebuie transformată într-o cauză europeană. Europarlamentarul Jobbik, Balczo Zoltan, consideră că preşedinţia ungară a UE nu şi-a făcut auzit glasul în problema naţională.
Una din principalele teme de ieri ale taberei EMI a fost expunerea intitulată Validarea intereselor maghiare în politica externă. Nu a avut loc o dezbatere pe această temă, probabil prin prisma faptului că parlamentarul FIDESZ, Ekes Ilona, nu a venit la manifestare. În opinia lui Balczo Zoltan, guvernul condus de FIDESZ a făcut o serie de paşi corecţi în politica naţională, însă nu le-a acordat ponderea politică externă necesară.
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene nu s-a referit la problema naţională. El i-a reproşat lui Orban Viktor faptul că nu a luat cuvântul în legătură cu disputele legate de reorganizarea administrativă din România. El a declarat că se aşteaptă ca guvernul ungar să adopte, în privinţa ocrotirii comunităţilor maghiare, o atitudine asemănătoare cu cea privind statutul de putere protectoare.
În opinia lui Szilagyi Zsolt, consensul în domeniul politicii naţionale este indispensabil atât în ţara-mamă cât şi în Transilvania. Numai astfel este posibil ca problema maghiară să devină o problemă europeană. Politicienii UE nu înţeleg disputele sferei politice interne din ţară şi nici nu sunt interesaţi de acestea. Europa începe să devină receptivă faţă de sistemul autonomiilor pe care s-au clădit schimbările de după criza din Iugoslavia şi astfel, cu o abilitate necesară, cauza autonomiei maghiare ar putea fi validată în Europa - a declarat el.
Editie tiparita: