Autor:

Şi în acest an, participarea la Liturghia Arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan (foto dreapta), Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu părintele protopop de Întorsura-Buzăului Florin Tohănean, un sobor de preoţi, monahi şi monahii, cu ocazia hramului Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Valea-Mare, judeţul Covasna, a constituit un moment de mare încărcătură duhovnicească pentru numeroşii credincioşi veniţi de pe ambele versante ale Carpaţilor, de la „marea cea mare” şi din localităţile de sub crestele munţilor.
A fost primul hram al Mănăstirii la care părintele arhimandrit Gheorghe Avram, ctitorul acestei oaze de spiritualitate ortodoxă, ne-a privit din Ceruri. Ca de fiecare dată, Vlădica Ioan a fost primit şi înconjurat cu mare dragoste de statornicii enoriaşi prezenţi la Sfânta Liturghie. Practic, în jurul Mănăstirii de la Valea-Mare, s-a format o mare familie românească şi ortodoxă, unită în chip tainic de acea superbă solidaritate trainică, dătătoare de speranţă şi încredere în puterea românilor de a depăşi greutăţile şi încercările vremurilor prezente şi de a finaliza proiecte îndrăzneţe.
Cuvântul de învăţătură al IPS Ioan Selejan a fost, şi de această dată, bogat şi ziditor. În stilul său caracteristic, Vlădica Ioan a abordat o serie de probleme de mare actualitate pentru societatea românească referitoare la familia creştină, la naşterea şi educarea pruncilor, la relaţia comunităţilor cu aleşii locali - toate acestea printr-o autentică trăire creştină şi prin participarea constantă la viaţa bisericească. Obştea Mănăstirii a fost întărită prin hirotonirea întru diacon a monahului Ignatie, iar noilor primari din Depresiunea Buzăului Ardelean, deputatului Horia Grama şi prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, IPS Ioan le-a oferit icoane şi le-a urat noi izbânzi împreună şi în folosul comunităţilor locale.
A fost reînnoit apelul de a continua donaţiile pentru finalizarea lucrărilor de pictură a Bisericii din cadrul complexului monahal şi s-a făcut invitaţia de a participa la hramurile celorlalte mănăstiri din cadrul Eparhiei Covasnei şi Harghitei. Au fost adresate mulţumiri părintelui stareţ Ilie şi celorlalţi monahi, pentru condiţiile oferite tuturor celor prezenţi de a trăi în comuniune clipe minunate de încărcare a bateriilor sufleteşti şi de fericire izvorâtă din frumuseţea cântărilor bisericeşti, a florilor de sânziene şi a concertului neîntrerupt al rândunelelor.