Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Sărbătoarea Națională la Gheorgheni

$
0
0

1 Decembrie reprezintă Sărbătoarea tuturor românilor. Este ziua în care ne sărbătorim ţara, strămoşii, istoria, triumful idealului naţional şi al încununării victorioase a sacrificiului uman pentru făurirea statului naţional unitar, ziua în care suntem mândri de tot ce înseamnă „român”.
Din sentimentul de dragoste şi de respect faţă de ţară, această zi a fost marcată printr-o manifestare culturală complexă organizată de Asociaţia „Maris şi Alutus” în parteneriat cu Centrul Cultural Topliţa, manifestare ce avut loc la Casa de Cultură a Municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, şi care s-a bucurat de prezenţa unui public numeros.
Debutul spectacolului a aparţinut elevilor Bogdan Olaru şi Adina Huţanu de la Liceul „Sfântul Nicolae” din Gheorgheni, care printr-un dans tematic dedicat Zilei Naţionale a României au transmis în mod codificat, prin postură şi gestică, un sentiment de o sublimă emoţie.
Următorul moment artistic, pregătit de elevii Liceului „Sfântul Nicolae” şi Liceului Teoretic „Solomon Erno”, îndrumaţi de profesorii Emilian Adam, Simona Filip şi Petronela Ignat, a însufleţit publicul prin poeziile şi cântecele interpretate, de un patriotism înălţător.
Trupa „Felinele” - adică Sonia, Bianca, Delia, Alexandra, Adelin şi George - au încheiat acest mişcător moment, dansând pe melodia „Hai la hora din Moldova”, din repertoriul lui Nelly Ciobanu, interpretată de Andreea Nicuţă şi Miruna Adam.
Elevă a Şcolii Generale „Teodor Chindea” din Voşlăbeni, Alexandra Bucur, care s-a remarcat de mică prin calităţile sale artistice, fiind laureată a Festivalului-Concurs „Cântec şi tradiţii în nordul judeţului Harghita”, a recitat poezia „Imposibila donaţie” a poetului Ionel Simota, urmând ca apoi pe scenă să-şi facă apariţia invitaţii serii: Andreea Suciu, elevă a Liceului „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, şi Alin Costache, student la Conservatorul din Braşov, adică Grupul „Hirundo”, care au demonstrat publicului că sunt doi tineri talentaţi interpretând piesele: Dorul călător, Tron în Apuseni, Jurământ la Putna, Colindul gutuii.
Masterandă a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, cunoscută din emisiunile de radio şi televiziune ca jurnalist care promovează tinere talente, fiind ea însăşi un talent, Lavinia Adam acompaniată de Rareş, membru al trupei Natif, a deschis prin interpretarea câtorva melodii momentul invitatei speciale a serii, Magda Puskaş, sora de suflet a Tatianei Stepa, care are marele merit de a fi contribuit la resuscitarea folk-ului românesc după anul 2000, după o carieră artistică deosebită şi o activitate susţinută în cadrul Cenaclului Flacăra.
Cei care au încheiat minunata seară au fost membrii Trupei Natif, formaţie cu un palmares deosebit având în vedere faptul că până în prezent formaţia a concertat în cadrul unor festivaluri I.O.I. Fest, Noaptea Dependenţilor de Trailere şi Joi Fest şi a împărţit scena cu formaţii ca Partizan şi The MOOod.
Asociaţia culturală „Maris şi Alutus” mulţumeşte tuturor participanţilor la manifestarea artistică şi sponsorilor care prin contribuţia lor au făcut posibilă desfăşurarea acesteia.

Preşedintele Asociaţiei „Maris şi Alutus”,
prof. Georgeta Bucur

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48