
Nu este vorba despre copiii dintr-o şcoală aflată în străinătate sau în aşa-zisul „ţinut secuiesc”, ci despre elevii români care învaţă la doar 5 kilometri distanţă de Cluj-Napoca, în satul Gheorgheni, unde au fost instruiţi la şcoală exclusiv în limba maghiară! Situaţia, sesizată de Realitatea TV, a şocat întreaga comunitate clujeană, la început de an şcolar.
Părinţii micuţilor au fost revoltaţi şi nu înţeleg cum e posibil ca într-o ţară europeană copiii să fie obligaţi să studieze într-o limbă pe care nu o cunosc.
Bunicii şi părinţii povestesc că elevii nu învaţă nimic. „Pe maghiari îi adună să le citească o poveste, le explică, iar copiilor români le spun să ia jucăriile şi să se joace într-un colţ. Absolut nimic nu au învăţat, nici în română, nici în maghiară. Acum, când a început anul, le-au dat părinţilor lista cu ce rechizite trebuie în limba maghiară”, a povestit o bunică, pentru Realitatea Tv.
Părinţii spun că se chinuie cu dicţionare şi că, la rândul lor, au probleme la şedinţele cu părinţii, care sunt tot în maghiară. „Şi cu dicţionarul e greu. Una îţi dă dicţionarul dacă pui un cuvânt, alta dacă pui o frază. La şedinţă am o problemă, ţin şedinţe netraduse. La sedinţele cu părinţii ni s-a spus că nu e obligatoriu să se traducă, dar, dacă dau un ban, trebuie să ştiu pentru ce-l dau”, explică şi o mămică.
Valentin Cuibuş, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a afirmat că directoarea şcolii din comuna de care aparţine satul Gheorgheni - Feleacu, nu ştia de existenţa copiilor români, lucru ascuns de coordonatoarea şcolii în cauză.
Am stat de vorbă cu cea care conduce şcoala din Gheorgheni deja de un an de zile. Potrivit acesteia, situaţia s-ar datora faptului ca părinţii nu au formulat până acum o cerere de înfiinţare a secţiei cu predare în limba română.
De cealaltă parte, părinţii ne-au explicat că nu au fost informaţi cu privire la posibilitatea înfiinţării secţiei în limba română. „Tot ce ştiam era că pentru a înfiinţa secţia cu predare în limba română este nevoie de un număr minim de elevi, pe care nu îl întruneam şi nici nu avea rost aşa să depunem cerere. De ce să-mi trimit copilul la şcoală să înveţe într-o limbă pe care nu o cunoaşte?”.
Pe fondul scandalului creat la acest început de an şcolar, doi dintre cei nouă elevi români înscrişi la această şcoală au fost retraşi de la studii de către părinţi, astfel încât la Gheorgheni mai studiază doar şapte elevi care vorbesc doar româneşte.
După mediatizarea acestui caz, la şcoala din satul vecin municipiului Cluj-Napoca a fost înfiinţată de îndată secţia cu predare în limba română, iar luni, 29 septembrie 2014, a sosit aici şi prima învăţătoare, care va preda lecţii în limba română. Am găsit-o la şcoală, puţin după ora 8, în timp ce discuta cu trei dintre părinţii celor şapte elevi despre ceea ce vor învăţa micuţii.
Coordonatoarea şcolii din Gheorgheni a precizat că, între timp, au fost depuse de către şcoală şi solicitări pentru manuale în limba română, cu care să fie dotată noua secţie de predare, românească.
Rezolvarea a venit destul de repede pentru că ne aflăm la Cluj şi nu în Covasna sau Harghita.
Întrebarea care se naşte inevitabil este: dacă într-o comunitate lipită de Cluj-Napoca se întâmplă aşa ceva, care să fie situaţia elevilor români din Covasna şi Harghita, şi ce s-ar întâmpla acolo în eventualitatea materializării proiectului de autonomie propus de UDMR şi PPMT, când se va oficializa limba maghiară şi se va institui obligativitatea învăţării limbii maghiare de către populaţia românească?
(Articol, din 30 septembrie 2014, preluat de pe site-ul NapocaNews)