Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Românii din Covasna şi Harghita, ÎMPIEDICAŢI să intre cu DRAPELUL ROMÂNIEI în Muzeul Satului din Bucureşti

$
0
0

EXCLUSIV

Delegaţia de români din judeţele Covasna şi Harghita, care a participat sâmbătă, 10 iunie a.c., la o şezătoare în incinta Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, a fost împiedicată de conducere să intre „cu prea multe” drapele ale României în instituţie.
200 de români din judeţele Covasna şi Harghita, îmbrăcaţi în straie populare, au sosit sâmbătă, 10 iunie 2017, ora 11, cu Troiţa lor, la Statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Universităţii. Aceştia au intonat Imnul Naţional şi au depus o coroană de flori la Monumentul Voievodului Unirii şi la Crucea Eroilor din scuarul Pieţei Universităţii. Apoi au pornit spre Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, cu moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, unde a fost dăruită şi sfinţită Troiţa Românilor din Covasna şi Harghita. La ora 13, a început Şezătoarea „Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a comunicat în scris unuia dintre organizatorii evenimentului că la manifestarea din incinta muzeului „însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simţ, fără prea mari exagerări”.
Sâmbătă, la intrarea în incinta muzeului, personalul muzeului a pus în vedere delegaţiei de români din Covasna şi Harghita să nu intre cu drapelul României în muzeu, pentru că dacă sunt prea multe drapele ale României manifestarea este naţionalistă, nu culturală.
Incidentul este confirmat public de către Florin Palas, un colaborator al doctorului Mihai Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, implicat şi el activ în sprijinirea românilor din cele două judeţe supuşi procesului de deznaţionalizare. Palas comentează pe o reţea de socializare:
„O ripostă românească fermă dată unui neisprăvit, muzeograf la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, care a încercat să umbrească Şezătoarea Românilor din Harghita şi Covasna!
Încă de la prima noastră acţiune „Români pentru Români”, fratele meu, Mihai Tîrnoveanu, a purtat tricolorul românesc. Eram în Doboi, un sat de români unde fraţii noştri vorbesc numai cu Dumnezeu în limba română, în bisericuţa din sat. La al doilea nostru drum acolo, au răsărit câteva steaguri româneşti la porţile dragilor noştri plăieşi ai lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. De-atunci, Mihai a dăruit mii de steaguri românilor din Harghita şi Covasna.
În toate acţiunile, Mihai a ridicat sus tricolorul românesc. Astăzi, un neisprăvit, Eugen Ţepeş pe numele lui, angajat al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”, a încercat să-i împiedice pe români să intre cu tricolorul în incinta muzeului. Dârz cum îl ştiu, Mihai nu s-a lăsat. „E sediul GDS aici, ori ne aflăm la Muzeul Satului?”, a ripostat el, mergând înainte. Purtase tricolorul printre mii de maghiari, când era student la Târgu-Mureş, d-apăi azi, când era alături de sute de ţărani români din inima Ţării!
Nu aş fi semnalat cazul, dacă nu ar fi produs mâhnire în sufletele românilor din inima Ţării şi dacă nu ar reprezenta o anumită mentalitate, de factură ideologică neromânească, infuzată necontenit de la ocupaţia kominternistă a României, care a pătruns şi în unele instituţii ale Statului Român. Of, Doamne, cât de înstrăinat trebuie să fii ca să interzici tricolorul românesc în Capitala României, la Muzeul Satului! Se răsuceşte Gusti în mormânt!
Dar „nu mor caii când vor câinii”! Românii sunt pe poziţie! Şi nu se lasă! Iar manifestările de înaltă ţinută ale românilor din Harghita şi Covasna o demonstrează cu prisosinţă! Trăiască naţia!”.
Managerul Muzeului, reacţie stupefiantă
Reacţia managerului Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, conf. dr. Paula Popoiu, la cele dezvăluite de organizatori, este stupefiantă:
„Stimaţilor domni şi doamne, eu fac parte din conducerea Muzeului Satului şi nu îmi amintesc să fi dat indicaţiile pe care le spuneţi, eronat şi rău intenţionat. Pe de altă parte dacă nu aveţi o dovadă scrisă, în acest sens, aş putea spune, fraţi români, că tare bine mai calomniaţi pe cei care v-au primit cu drag, să faceţi o şezătoare, cum s-a scris în adresa către conducere. Colegul meu Ţepeş, a venit duminica de acasă să fie alături de dumneavoastră. Dacă nu a fost de acord să dezlănţuiţi naţionalismul pe teritoriul muzeului unde nu se face politică, atunci bine a făcut. Noi credeam că faceţi o şezătoare nu o manifestaţie de vreun fel. Aşa cum bine se ştie, în fiecare an, de 15 ianuarie noi deschidem anul cultural al Muzeului Satului cu acţiunea „Dor de Eminescu” şi nimeni nu cred că spune aici, la noi, ceva rău despre Eminescu. Am făcut mai multă imagine bună României în lume decât faceţi dumneavoastră agitând steaguri tricolore cu zecile. Noi luăm cu noi în străinătate un singur steag tricolor şi vă asigur că toată lumea ştie cine suntem şi ne apreciază. Dacă nu v-a plăcut la noi, la muzeu, ne pare rău. Trebuie să ştiţi însă că pe teritoriul muzeului nu se face politică de nicio culoare şi nici naţionalismul nu e binevenit. Pentru asta aveţi Piaţa Revoluţiei, ceva mai la vale, pe Kiseleff sau stadionul unde puteţi pune tare şi boxa pe care doreaţi să o puneţi la Muzeul Satului. Noi ştim că la şezători nu e nevoie de staţii şi sonorizare. Cât despre Gusti şi mormântul său v-aş întreba dacă ştiţi pe unde se află acesta. Pentru că noi l-am scos din bălării acum vreo 10 ani. Şi anul acesta a fost omagiat de ziua Muzeului, dacă ştiţi la ce dată este. Aşa că aici sunteţi bineveniţi cu şezători şi promovare de tradiţii”.
Pentru managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” agitarea unor „steaguri tricolore” este „naţionalism”, ca atare în incinta muzeului nu se poate intra decât cu un anumit număr de drapele ale României, de preferat cu niciunul.
Ulterior, Popoiu a revenit şi a confirmat faptul că a existat o interdicţie de intrare în incinta muzeului cu drapelul României:
„La mica şedinţă pe care am făcut-o chiar acum privind evenimentul semnalat de dumneavoastră am citit şi eu textul care a ieşit din muzeu fără aprobarea mea, la iniţiativa muzeografului de serviciu. Într-adevăr pentru acel text trebuie să-mi cer scuze şi să vă spun că nu a fost văzut sau aprobat de cineva din conducere. Pe de altă parte domnul Ţepeş a interpretat eronat ideea că în muzeu nu se face politică. Trebuie însă iertat, este un bun muzeograf dar este mai nou şi mai temător. Va învăţa cu vremea diferenţa dintre patriotism şi politică precum şi pe cea dintre Eminescu şi ceilalţi”.
Dr. Mihai Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, a făcut public mesajul primit din partea Muzeului prin care li s-a pus în vedere să nu vină cu prea multe drapele ale României la şezătoarea din 10 iunie. E-mailul este trimis de Eugen Ţepeş Stroia, funcţionar în carul Muzeului, în copie fiind şi Grumazescu Mariana Iuliana, director în cadrul muzeului:
„Bună ziua
În urma celor discutate telefonic, vă transmitem următoarele:
1. Având în vedere că, în cadrul evenimentului vor participa PRODUCĂTORI-PRODUSE ALIMENTARE, ce doresc să-şi comercializeze (vândă) produsele, trebuie să ne trimiteţi până cel târziu 10 mai 2017, pentru fiecare în parte, următoarele documente:
- CERTIFICAT DE PRODUCĂTOR SAU DE ÎNREGISTRARE A FIRMEI
- AVIZ PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
- BULETINE DE ANALIZĂ PENTRU FIECARE PRODUS
- DECLARAŢIE DE CONFORMITATE
- CARNET DE SĂNĂTATE AL CELUI CARE VINDE ÎN TÂRG.
Aceste documente le trimiteţi scanate pe e-mail (eugen.tepes.stroia@gmail.com). Pe baza acestor documente noi vom obţine avizul din partea celor de la DSV. Fără avizul din partea DSV-ului nici un producător nu va putea să-şi valorifice produsele!!!!!!!!!!
În categoria menţionată mai sus intră: produse de patiserie, produse alcoolice şi răcoritoare, produse apicole, produse medicinale/cosmetice (ceaiuri, creme naturale etc.), brânzeturi etc.
2 .Pentru cei care vor doar să-şi prezinte produsele (fără comercializare), doar degustare eventual, NU TREBUIE SĂ TRIMITEŢI DOCUMENTELE ENUMERATE MAI SUS.
3. SUNT INTERZISE CU DESĂVÂRŞIRE!!!!!!!! lozinci, înscrisuri, sau alte acte de patriotism, ce ar putea prejudicia identitatea etnicilor maghiari atât din zona Covasna-Harghita, cât şi a altor grupuri etnice din România.
4. Însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simţ, fără prea mari exagerări.
5. Promovarea evenimentului, se va face DOAR, începând cu data de 15 mai 2017.
6. Pentru promovarea evenimentului prin partenerii noştri media, va trebui să ne trimiteţi până la data menţionată mai sus: AFIŞUL EVENIMENTULUI, COMUNICAT DE PRESĂ ŞI DESCRIEREA DETALIATĂ A EVENIMENTULUI ( trebuie să cuprindă detalii despre: acţiunile ce le veţi desfăşura, numele şi o scurtă descriere a ansamblurilor folclorice invitate, a interpreţilor de muzică populară, lista completă a meşterilor şi a producătorilor ce vor participa la eveniment).
OBSERVAŢIE:
- Comunicatul de presă va conţine strict informaţii despre data, ora, locul, numele instituţiilor partenere, şi câteva detalii generale despre eveniment. Nu sunt acceptate texte lacrimogene, emineşciene… (?!, aşa ceva!!! - n. red.)
7.Vă voi trimite sigla muzeului şi siglele partenerilor noştrii (ĂSTA E MUZEOGRAF LA MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI, care nu ştie că noştri se scrie ÎNTOTDEAUNA cu un singur i, ceea ce se învaţă la clasele din gimnaziu. Şi nu, nu poate fi o eroare de tastatură de vreme ce noi i-am făcut multe alte corecturi în acest scurt text - n. red.) media, pentru realizarea afişului.
8. Materialele de promovare, înainte de a fi făcute publice, vor fi verificate de către noi.
9. Pentru orice neclaritate, sugestie vă rog să mă contactaţi: tel: 07…
10. Data evenimentului: 10 iunie 2017, între orele 10.00 - 19.00”.

(Articol preluat de pe www.dantanasa.ro, din data de 12 iunie 2017)
Nota redacţiei: Românii din Covasna şi Harghita, prin toate formele lor asociative şi prin toate instituţiile statului abilitate, trebuie să ceară de urgenţă demiterea directorului general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Paula Popoiu, şi al muzeografului de serviciu, Eugen Ţepeş Stroia!!! Scurt, fără alte comentarii. Şi să urmărească acest deziderat, făcut prin toate formele legale, până când el va fi atins. Ia imaginaţi-vă că umilinţă ca asta ar fi păţit ungurii din România…, urlau de nu le mai tăcea gura până la Washington, deşi au ajuns în Ţara asta să aibă drepturi care demult nu mai sunt drepturi, ci de-a dreptul privilegii!)

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48