Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, un sfert de veac de dăinuire în oraşul Sfântului Gheorghe

$
0
0

Comunicat de presă

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, a fost organizată a XXV-a ediţie aniversară a „Zilelor Andrei Şaguna”.
Miercuri, 5 iulie a.c., la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, a fost lansat Buletinului Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, nr. 6/2017, şi au fost vernisate expoziţiile Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” - 25 de ani în slujba culturii şi spiritualităţii româneşti din Arcul Intracarpatic şi Cărţi apărute la editurile „Eurocarpatica” şi „Grai Românesc”.
În ziua de joi, 6 iulie, după slujba de Te-Deum, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, şi Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae” şi „Sfântul Gheorghe”, Paraclis Episcopal, din municipiul reşedinţă Sfântu-Gheorghe, s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna - contemporanul nostru.
Evenimentul a debutat cu binecuvântarea IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care a evocat monumentala personalitate a Sfântului Mare Ierarh Andrei Şaguna, iar PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Sebastian Cucu, prefectul judeţului Covasna, în calitate de gazde, au salutat oaspeţii.
Pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească” din Şcheii Braşovului, a prezentat detalii inedite şi emoţionante legate de vocaţia de ctitor şi bogata moştenire dăruită de Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna.
Momente importante din istoricul, iniţiativele şi demersurile Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” au fost punctate de av. Ioan Solomon, fost preşedinte al Ligii, dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, şi prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedintele fondator al Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna” din municipiul Constanţa.
A fost evocat rolul de iniţiator al Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna” în canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna şi valorosul şi necondiţionatul sprijin al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” în realizarea acestui nobil deziderat.
Mihai Nicolae, directorul general al SC Ştefadina Comserv SRL, din Bucureşti, a subliniat importanţa digitizării documentelor din arhiva şaguniană în vederea păstrării şi valorizării acestora pentru istoria românilor.
Plecând de la adevărul că „Andrei Şaguna a fost întâi stătătorul a toate câte s-au făcut pentru români în Transilvania”, prof. univ. dr. Radu Baltasiu, director în Institutul Cultural Român, a lansat un apel către Biserica Ortodoxă pentru a-şi asuma responsabilitatea conservării patrimoniului moştenit de la Şaguna, în situaţia în care există pericolul de a se pierde acest tezaur din cauza slabei implicări a instituţiilor Statului Român.
Contribuţia substanţială în formarea elitei culturale naţionale a Institutului Teologic din Sibiu şi a Liceului „Andrei Şaguna” din Braşov, ctitorii de suflet ale Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna, a fost evocată de către Pr. dr. Sorin Dobre, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din Sibiu, şi respectiv, de Pr. prof. Vasile Goian, de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, din Braşov.
Înfiinţarea la Constanţa a Universităţii „Andrei Şaguna” constituie împlinirea visului de peste ani a marelui vizionar providenţial şi premizele organizării unor numeroase evenimente pentru promovarea nobilelor principii ale spiritului şagunist.
Cu deosebit interes au fost audiate proiectele realizate de: Şcoala Eco Europeană „Andrei Şaguna”, din municipiul Deva (prof. Alina Maria Tarnu); Liceul Tehnologic „Andrei Şaguna”, din comuna Botoroaga, judeţul Teleorman (prof. Gabriel Maxim, director); localitatea Andrei Şaguna şi şcoala gimnazială cu acelaşi nume din judeţul Arad (prof. Daniela Goldiş, director, şi Mădălin Păcurar, consilier).
Conferinţa a fost onorată de mesajul lui Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, care a scos în evidenţă valoarea universală a Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna exprimată prin declararea de către UNESCO a anului 2008 drept „Anul Şaguna”, cu ocazia sărbătoririi bicentenarului naşterii sale.
Fructuoasa colaborare a Ligii avută în aceşti 25 de ani cu Biserica Ortodoxă Română, mai ales cu Mitropolia Ardealului şi cu Episcopia Covasnei şi Harghitei, şi convingerea că şi pe viitor aceasta va dărui roade, cel puţin la fel de bogate, a fost subliniată de mesajul transmis de Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte al Guvernului României.
Academia Română a transmis un mesaj de salut şi apreciere pentru cei 25 de ani de existenţă a Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, semnat de acad. Ionel Valentin Vlad, preşedinte, şi acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte.
Congresul Spiritualităţii Româneşti şi Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni au transmis un mesaj de susţinere necondiţionată a activităţii Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” în spiritul păstrării şi afirmării identităţii naţionale în această zonă, semnat de către acad. Victor Crăciun, preşedinte.
În finalul conferinţei, prof. univ. dr. Aurel Papari a lansat apelul înfiinţării Forumului Naţional Şagunist, care va reuni toate entităţile ce poartă numele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, iniţiativă care s-a bucurat de adeziune unanimă şi a primit binecuvântarea IPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

6 iulie 2017
Biroul de presă al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”

Categorie:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3150

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48