
Ziua de 10 septembrie 2017, Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, a fost o zi de mare bucurie pentru credincioşii ortodocşi din oraşul-staţiune Covasna, sau oraşul celor 1.000 de izvoare, cum mai este supranumită localitatea balneo-climaterică, şi, în egală măsură, pentru turiştii aflaţi aici la tratament. A fost o zi minunată, atât afară, unde era un soare parcă de miez de vară, cât şi în inimile oamenilor, pentru că au avut prilejul, mulţi dintre ei pentru întâia oară, să participe la o Sfântă Liturghie Arhierească. Chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a sosit încă de dimineaţă, fiind aşteptat de mulţime, dar şi de soborul de preoţi, în frunte cu părintele Ioan Bercu, protopop de Sfântu-Gheorghe, părintele protosinghel Andrei Jilcu, stareţul Mănăstirii „Prodromiţa” de la Comandău, judeţul Covasna, părintele Sebastian Pârvu, consilierul cultural al Eparhiei noastre, şi părintele Cristian Vlad Irimia, slujitor la acest sfânt lăcaş - Biserica „Izvorul Tămăduirii” din cadrul Parohiei oraşului Covasna.
Sfânta Liturghie Arhierească a adus liniştea în sufletele credincioşilor, ale căror chipuri, de la mic la mare, transmiteau această stare de bucurie creştinească şi pace. Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei a ţinut, ca de fiecare dată, un bogat, rodnic şi ziditor cuvânt de învăţătură, de această dată despre semnificaţia Sfintei Cruci, aflându-ne în praznicul Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci şi al Sfintelor Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora. De asemenea, ierarhul locului a adus mulţumiri persoanelor care au sprijinit, de-a lungul timpului, realizarea lucrărilor de la această deosebită bisericuţă, fiind ctitorii şi binefăcătorii ei.
În continuare, părintele Cristian Vlad Irimia i-a mulţumit bunului Dumnezeu pentru toate realizările ce s-au făcut aici în ultimii 10 ani, apoi desigur, statului prentru sprijinul financiar acordat şi ierarhului locului pentru prezenţa în mijlocul poporului dreptcredincios din staţiunea Covasna, numindu-l simbolic „Episcopul românilor din toată Ţara”, pentru că în Sfânta Biserică se aflau, într-adevăr, români din toate colţurile României, iar ulterior, clerul şi o parte dintre au mireni au coborât la demisol pentru sfinţire. Preasfinţitul Andrei a sfinţit lucrările de amenajare şi modernizare, interioare şi exterioare, realizate, în ultimii ani, la Centrul Pastoral Român al Bisericii „Izvorul Tămăduirii” şi i-a mulţumit părintelui, cu cuvinte de aleasă consideraţie, pentru munca depusă în slujirea Bisericii şi a Neamului Românesc. A luat cuvântul, în continuare, părintele protopop Ioan Bercu, amintind despre istoricul sfântului lăcaş, despre cum a fost zidită şi sfinţită această biserică în timpul păstoririi aici a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, acum Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, dar mai ales despre vremurile de demult, din timpul Mitropolitului Andrei Şaguna, când, acesta, în 1863 venind în staţiunea Covasna, a făcut vorbire întâia dată despre necesitatea construirii ei, idee reluată după şapte decenii, în 1936, de Mitropolitul Nicolae Bălan, prezent şi el la tratament.
Evenimentul s-a încheiat cu o frăţească agapă creştinească la Hotelul „Bradul” din oraş, amplasament al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.