
Sâmbătă, 30 septembrie 2017, s-a desfăşurat în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, în sala mare a Casei de Cultură, Festivalul de Muzică „It Is Folk”, aflat la prima ediţie. Cu această ocazie, s-au adunat la evenimentul organizat de Asociaţia „Iuvenes et senes”, la iniţiativa preşedintelui acesteia, părintele Elisei Florin Vatamanu, parohul Bisericii Ortodoxe „Naşterea Maicii Domnului” din localitate, în colaborare cu Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae” Gheorgheni, Consiliul Local Gheorgheni şi Societatea Profesională Notarială Dobrean, câteva nume mari ale folkului românesc, amintind aici pe Sidonia Prodan, alături de band-ul ei din Topliţa, Vlad Pârău, din Sibiu, cunoscut lumii muzicale cu pseudonimul de „Farmacia Muzicală”, tânăra trupă Versus din Gheorgheni, formată din cei doi membri adolescenţi Miruna Adam şi Sebastian Covrig. De asemenea, în deschidere i-am putut auzi pe tinerii chitarişti ai Liceului Teoretic „Sfântul Nicolae” din Gheorgheni, pregătiţi, cu mare devotament şi implicare, de profesoara de Limba Română, Simona Filip, care slujeşte comunitatea românească din Gheorgheni cu toată dragostea şi abnegaţia. Totodată, a onorat cu prezenţa trupa Flok Călimănel, din Topliţa, din partea Asociaţiei „A fi altfel”, condusă de părintele paroh Petru Cătinean.
Astfel, publicul din Gheorgheni a putut descoperi frumuseţea şi autenticitatea muzicii folk româneşti, ascultând piese celebre precum „Floare de colţ” (Vlad Pârău), „Călugărul din vechiul schit” (Sidonia Prodan), „Nu visa la multe lucruri” (Folk Călimănel), Glossă de Mihai Eminescu (Liceul „Sfântul Nicolae”), „Preţul corect” (Versus).
Finalul festivalului a fost unul apoteotic. Invitaţii speciali - trupa Arhaic din Alexandria -, cu o experienţă în muzica folk de peste 30 de ani, a ţinut publicul în priză timp de peste o oră. În acest timp, cantautorul Nicolae Doboş, acompaniat la chitară de Nicu Lina şi de Alex Antonescu la percuţie, au adus în auzul publicului piese originale a căror muzică este compusă de însuşi solistul grupului. Pisele care i-ai făcut celebri precum „Nu mor caii când vor câinii”, „Pohta lui Mihai” sau „Să taci”, pe versuri ale unor poeţi români de suflet, au mobilizat publicul care a aplaudat în ritmul muzicii pe întrega durată a recitalului, iar piesa „Treceţi Batalioane române Carpaţii” a fost cântată în picioare de către toţi cei din sală, care nu i-au lăsat pe artişti să plece înainte de a mai cânta măcar o piesă. În încheiere, Nicolae Doboş le-a declarat dragostea şi aprecierea sa celor din Gheorgheni, numindu-i fraţi: „Când voi ajunge la Alexandria şi voi fi întrebat pe unde am umblat, le voi răspunde că am cântat pentru fraţii mei de la Gheorgheni”.
Sincere felicitări organizatorilor, şi la mai mare!