
Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa, judeţul Harghita, a găzduit marţi, 19 decembrie 2017, o manifestare ce a înglobat două evenimente desfăşurate în această perioadă: un concurs local de fotografie şi un atelier de creaţie de măşti populare. Activităţile au culminat cu momentul festiv în care participanţii au fost premiaţi pentru rezultatele deosebite. Ne aflăm la final de an şi culegem roadele activităţilor desfăşurate în acest timp, am putea spune. Vorbim despre două proiecte importante ale Bibliotecii Municipale, care s-au desfăşurat pe un interval mai mare de timp şi care au reuşit să aducă organizatorilor şi participanţilor rezultatele aşteptate.
Rezultatele atelierului de creaţie populară
Pe 27 noiembrie, a început un atelier de creaţie de măşti populare în cadrul căruia mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „Octavian C. Tăslăuanu” s-au implicat, au lucrat şi au creat o serie de măşti polulare. Proiectul a fost iniţiat de Biblioteca Municipală (director, Viorica Lazăr - foto), iar elevii au fost îndrumaţi de designerul Maria Mirabela Joandrea de la SC Danico SRL, care s-a declarat foarte mulţumită de modul cum s-a desfăşurat activitatea în atelier, de implicarea elevilor şi de ideile lor. Munca lor s-a materializat într-o expoziţie colectivă, deschisă în holul Bibliotecii, iar tinerii meşteri populari vă invită în număr cât mai mare să o vizitaţi. Dorinţa organizatorilor este ca expoziţia să fie prezentată şi în alte locaţii, în afara judeţului. Elevii celor două licee au fost răsplătiţi cu diplome, iar în primăvară vor pleca într-o excursie gratuită la un muzeu de măşti populare.
Scopul proiectului a fost acela de a evidenţia importanţa măştilor în tradiţia noastră populară. „Măştile sunt izvoare istorice nescrise - a ţinut să evidenţieze directorul Bibliotecii Municipale, Viorica Lazăr, moderatoarea evenimentului. Acestea sunt o modalitate de reflectare a tensiunilor sufleteşti acumulate peste an. Masca oferă garanţia deplinului anonimat, astfel că purtătorul îşi putea pemite orice i-ar nega de regulă viaţa cotidiană. Dar înainte de toate, măştile populare sunt ca o formulă magică în măsură să alunge spiritele rele, ele sunt ca un mecanism supranatural de apărare.”
Concursul local de fotografie „Nu grăbi pasul” şi-a desemnat câştigătorii
Al doilea eveniment al manifestării a fost premierea câştigătorilor Concursului de fotografie „Nu grăbi pasul”, desfăşurat pe tot parcursul anului 2017, debutul proiectului fiind luna ianuarie a acestui an. Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din municipiul Topliţa în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu au iniţiat acest concurs local de fotografie, având ca temă peisajul cotidian. Scopul proiectului a fost acela de a evidenţia prin fotografie frumuseţea care ne înconjoară şi pe care de cele mai multe ori nu o mai remarcăm în goana şi rutina nostră zilnică. Proiectul ne îndeamnă să mai ridicăm privirea, să mai privim în jur şi să găsim în frumuseţea unui peisaj sau al unui motiv un moment de respiro, o clipă de linişte, meditaţie şi de regăsire, o evadare din agitaţie, stres şi grijile de zi cu zi. Concursul s-a desfăşurat în mediul on-line, într-un eveniment creat pe facebook, în care participanţii au fost invitaţi să-şi posteze fotografiile cu hashtag-ul #nugrabipasul. Toate fotografiile înscrise în concurs pot fi vizualizate pe pagina evenimentului, unde se mai pot încă posta imagini, pentru că dorinţa organizatorilor a fost aceea de a lăsa deschisă această posibilitate şi de a ne încuraja în continuare să privim în jur şi să înregistrăm sub forma unei imaginii tot ceea ce credem că merită văzut şi nu ar trebui trecut cu vederea.
Primele 20 de fotografii vor apărea, pe rând, în revista Toplitera, dar 5 dintre ele au fost desemnate câştigătoare şi premiate de sponsorii revistei. S-au acordat, aşadar, 5 premii speciale unor fotografii semnate, în ordinea care urmează, de Bogdan Urzică, Cosmina Marcela Oltean, Gabriel Suciu, Simona Nagy şi Timea Fistos.
Manifestarea a fost completată de un recital de colinde susţinut de Cercul de chitară al Casei de Cultură din Topliţa (foto), format din solista Ionela Truţa, instrumentiştii David Lupoiu, Tudor Munteanu şi, nu în ultimul rând, prof. Kozma Istvan, coordonatorul grupului. Aceştia au făcut celor prezenţi un frumos dar muzical interpretând în mod original câteva colinde din repertoriul internaţional, bine cunoscute şi iubite de multă lume. Acest frumos moment artistic ne-a amintit că ne aflăm în timpul sărbătorilor de iarnă, ne-a înveselit şi ne-a încălzit sufleteşte.