Alba
Câmpia Libertăţii de la Blaj, redeschisă oficial după un amplu proces de restaurare urbanistică
Câmpia Libertăţii de la Blaj, care în ultimii doi ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, a fost redeschisă oficial duminică (13 mai 2018 - n.n.).
Un loc cu o deosebită însemnătate pentru Istoria Naţională, aici având loc în urmă cu 170 de ani o mare Adunare Naţională, la care 40.000 de români transilvăneni au strigat la unison „Noi vrem să ne unim cu Ţara!”, Câmpia Libertăţii a fost duminică redeschisă oficial, în prezenţa a peste o mie de persoane.
După tradiţionala paradă populară, nelipsită din cadrul manifestărilor organizate anual în amintirea Marii Adunări Naţionale din 3/15 mai 1848, primarii comunelor din judeţ, îmbrăcaţi în costumul popular specific fiecărei zone de provenienţă, au făcut mai multe fotografii de grup.
Ele vor rămâne în istoria judeţului Alba ca imagini reprezentative de la redeschiderea Câmpiei Libertăţii de la Blaj, la 170 de ani de la Marea Adunare Naţională şi 100 de ani de la Marea Unire din 1918, au menţionat organizatorii - Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Blaj.
Aproape toate comunităţile rurale din judeţ au primit în cadrul Galei „Cultură pentru Cultură”, un proiect unic în Europa, distincţii de înaltă apreciere pentru contribuţia adusă la cercetarea, conservarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului cultural material şi imaterial românesc. Totodată, a fost lansat noul concept al concursului „Cultură pentru Cultură”, care va începe din 2019.
Cu acest prilej, a avut loc şi un târg al meşterilor tradiţionali şi a fost readus în atenţia publicului aşa-numitul „Târg de Fete de la Blaj - Veselie de Ispas”, o sărbătoare tradiţională cercetată şi documentată de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în perioada septembrie 2017 - aprilie 2018. (…)
În ultimii doi ani, Câmpia Libertăţii s-a aflat într-un amplu proces de modernizare, o investiţie realizată în parteneriat de către autorităţile locale şi Consiliul Judeţean Alba.
Aici s-au adunat, în mai 1848, zeci de mii de români transilvăneni - ţărani, clerici, intelectuali. Datorită numărului mare de participanţi, 40.000, Adunarea populară nu s-a putut ţine în oraş, ci s-a desfăşurat pe câmpia largă din răsăritul oraşului, de lângă Târnava Mare, căreia de atunci i se spune Câmpia Libertăţii.
Bucureşti
Diplomă de Excelenţă înmânată de ministrul Culturii, George Ivaşcu, maestrului Dumitru Fărcaş, la aniversarea a 80 de ani
Maestrul Dumitru Fărcaş a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 80 de ani printr-un spectacol aniversar organizat, vineri seara, la Cluj-Napoca, ocazie cu care ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, i-a înmânat acestuia o Diplomă de Excelenţă.
Un mare artist, spirit şi simbol al valorilor româneşti autentice a fost cinstit cum se cuvine, ieri, 11 mai 2018, la Cluj-Napoca. Prezent la spectacolul aniversar dedicat lui Dumitru Fărcaş, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a adus în numele său şi al Guvernului României un sincer şi cald omagiu, de înaltă preţuire şi respect, marelui artist, înmânându-i acestuia o Diplomă de Excelenţă, se menţionează în comunicatul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
„Mă emoţionează profund să mă aflu în faţa dumneavoastră şi a maestrului Dumitru Fărcaş, pe care îl preţuim cu toţii, din toată inima, atât pentru întreaga sa activitate, cât şi pentru omenia, generozitatea şi nobleţea prin care decenii întregi a fost punct de referinţă pentru adevăratul patriotism”, a spus, în cadrul spectacolului, ministrul George Ivaşcu, citat în comunicatul menţionat.
Hunedoara
Episcopia Devei şi Hunedoarei: „Părintele Arsenie Boca nu poate fi asumat ca o marcă înregistrată; vom apăra imaginea Părintelui”
Episcopia Devei şi Hunedoarei va milita pentru apărarea imaginii şi numelui Părintelui Arsenie Boca, supranumit de credincioşi „Sfântul Ardealului”, în condiţiile în care o firmă din Marea Britanie, reprezentată în România de către un arădean, susţine că ar deţine drepturile de proprietate asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca”.
Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu, a declarat, joi (10 mai 2018 - n.n.), că Părintele Arsenie Boca este o personalitate duhovnicească şi nu poate fi asumat ca un brand, demersul firmei străine fiind catalogat ca o chestiune „total deplasată”.
„Părintele Arsenie nu poate fi, în niciun fel, asumat ca o marcă înregistrată sau ca un brand. Părintele Arsenie este o personalitate duhovnicească, o personalitate a Bisericii, o personalitate - aş spune eu - naţională, şi cred că a revendica astfel de pretenţii asupra Părintelui Arsenie Boca este o chestiune total deplasată. Echivalează - aş îndrăzni să spun - cu pretenţia de a şi-l asuma pe Mihai Eminescu sau pe Mihai Viteazul. Cam acelaşi lucru este. Nu poate nimeni să deţină drepturi asupra unei personalităţi, chiar dacă aceasta nu mai trăieşte, decât în măsura în care există nişte drepturi de moştenire, de succesiune. Dar nu altfel”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
El a arătat că Episcopia nu a primit, până acum, nicio înştiinţare oficială referitoare la existenţa unor drepturi de proprietate asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca”, precizând, totodată, că în momentul în care va apărea o astfel de notificare vor fi făcute toate demersurile necesare pentru a proteja imaginea Părintelui şi pe credincioşii pentru care Părintele Arsenie reprezintă un reper moral.
„În momentul în care ne vor notifica, va trebui să procedăm în consecinţă, să apărăm, până la urmă, imaginea Părintelui Arsenie şi pe credincioşii noştri. Va fi un demers făcut în numele credincioşilor care vin la mormântul Părintelui Arsenie, care citesc lucrările Părintelui Arsenie, pentru care Părintele Arsenie reprezintă un reper duhovnicesc, un reper moral”, a conchis purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Zeci de obiecte de cult religios, în majoritate icoane cu Arsenie Boca şi cărţi despre viaţa acestuia, au fost confiscate miercuri (9 mai 2018 - n.n.) de către poliţiştii din Arad, dintr-un magazin de specialitate, după o sesizare depusă de un arădean care susţine că ar deţine în România drepturile asupra mărcii „Părintele Arsenie Boca”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, inspector principal Lorena Radu, marca ar fi fost înregistrată, în anul 2017, la Oficiul European de Proprietate Intelectuală de către o firmă din Marea Britanie, care ar fi permis comercializarea produselor cu chipul fostului Stareţ al Mănăstirii Prislop, decedat în 1989, doar unei firme din Arad.
Considerat ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX, Părintele Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul său vin şi se roagă, zilnic, sute de oameni, numărul acestora crescând la câteva mii cu ocazia sărbătorilor sau la diferitele praznice din an.
Mureş
Tokes face apel la UDMR să întrerupă cooperarea parlamentară dacă va fi avizată fuziunea UMF-UPM Târgu-Mureş
Europarlamentarul FIDESZ, Tokes Laszlo, liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a făcut, joi (10 mai 2018 - n.n.), un apel către UDMR să renunţe la cooperare din coaliţie, dacă organele competente ale statului vor aviza fuziunea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) cu Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş.
„UDMR este prea precaută în acest caz. În poziţia sa de partener de coaliţie, UDMR ar trebui să depăşească nivelul de simple negocieri, ar trebui ca după negocieri să protesteze împotriva acestui act, care nu poate fi considerat un act intern al celor două universităţi. Este un caz clar politic. Fac apel la UDMR să întrerupă acel parteneriat de cooperare la nivelul Parlamentului, dacă organele competente române vor aviza fuziunea celor două universităţi”, a declarat Tokes într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu-Mureş.
Preşedintele executiv al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a arătat, în acelaşi cadru, că face un apel la UDMR pentru o acţiune comună şi solidaritate, întrucât fuziunea celor două universităţi din Târgu-Mureş nu este doar o „politică locală” care să se rezolve la nivelul ministerelor Educaţiei şi al Sănătăţii. (…)
Pentru obţinerea unor rezultate concrete, Toro T. Tibor a arătat că este nevoie de o unificare a forţelor şi de trei grupuri strategice care să urmărească trei aspecte: un grup strategic pentru analiza scenariilor pentru obţinerea de rezultate pozitive, un grup de lucru de reprezentare la nivel înalt (Preşedinţie, Parlament, Guvern) şi un grup de lucru pentru informarea societăţii şi a comunităţii interne şi internaţionale.
Pentru susţinerea acestui demers, CNMT, PPMT şi CNS au semnat, joi, la Târgu-Mureş, un „Apel la solidaritate şi acţiuni comune pentru a împiedica eliminarea învăţământului medical în limba maternă”. (…)
„Ne imaginăm funcţionarea învăţământului medical în limba maghiară şi în continuare în cadrul unei instituţii de învăţământ superior de sine stătătoare. Statul român, ai cărui contribuabili suntem, are datoria de a înfiinţa sistemul de mai sus şi de a-l menţine din impozitele pe care le plătim. (…) Se poate constata cu regret că mijloacele utilizate până acum de organizaţia politică ce apără drepturile noastre nu au adus rezultate nici în privinţa obţinerii autonomiei cultural-educaţionale, în general, şi nici în cea a asigurării cadrului instituţional al învăţământului medical în limba maghiară la Târgu-Mureş. Având în vedere că unificarea samavolnică şi preconizată în mod unilateral a celor două instituţii de învăţământ superior ar pune învăţământul medical în limba maghiară în situaţia în care funcţionarea ei ar deveni absolut imposibilă, nu mai putem da înapoi”, se mai subliniază în documentul citat.
Documentul a fost semnat de Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Izsak Balazs, liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), şi de Toro T. Tibor, preşedinte executiv al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).
Toto T. Tibor a spus că, fără UDMR, acţiunile CNMT, PPMT şi CNS nu pot avea succes.
În acelaşi cadru, liderii PPMT, CNSMT şi CNS au iniţiat şi o petiţie privind „reînfiinţarea învăţământului superior de stat de medicină şi farmacie în limba maghiară”.
În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES