Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 28 | 29 | (Page 30) | 31 | 32 | .... | 130 | newer

  0 0

  Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Sfântu-Gheorghe Asociaţia Romano-Catolicilor „Dumitru Mărtinaş” din Moldova, Bacău

  După Unirea de la 1 Decembrie 1918, românii stabiliţi în localităţile Arcului Intracarpatic au fost priviţi ca o ameninţare la schimbarea compoziţiei etnice a „blocului compact secuiesc”, fiind denumiţi „cotropitori”, „venetici” etc. şi inventându-se pericolul „românizării ţinutului secuiesc”.

  citiţi mai departe


  0 0

  Relaţiile româno-bulgare din ultimul secol au fost, fără îndoială, dominate de diferendul privind Cadrilaterul, o temă despre care istoriografi a comunistă s-a ferit să se pronunţe răspicat, dar rămasă ca o rană deschisă în conştiinţa publică din întregul areal balcanic. Istoric, teritoriul denumit aleatoriu Cadrilater (cu trimitere la termenul militar sugerând un ţinut în formă de pătrat) a intrat în componenţa României în baza Tratatului de Pace de la Bucureşti (10/23 august 1913), încheiat în urma celui de-al doilea Război Balcanic.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 01/25/11--09:33: Gorunul transilvan
 • Părintelui Gavril Todea, de la Parohia Malnaş-Băi

  Iată-l atingând cerul
  lângă veşnicia
  ivită la sat!
  hangerul şi drujba
  la pământ nu l-au culcat.

  citiţi mai departe


  0 0

  „Departe de a se gândi să satisfacă aspiraţiile culturale ale românilor, pătura conducătoare ungurească nu ştia ce măsuri să mai inventeze pentru a înăbuşi aceste aspiraţii. Întreaga opinie publică maghiară supraexcitată de o presă şovină şi de o întreagă literatură pătimaşă, îmbrăţişa cu frenezie măsurile de deznaţionalizare pe care le luase Apponyi, văzând în ele un pas hotărâtor pe calea înfăptuirii idealului Ungariei unitare şi omogene.

  citiţi mai departe


  0 0

  Sz. A. - Cum se numeşte secretarul de stat?

  citiţi mai departe


  0 0

  În anul 1935, Primăria Sfântu- Gheorghe primeşte oferta de abonare la revista „Antirevizionismul”, în care se spune: „Acţiunea revizioniştilor de la Budapesta ia forme tot mai serioase de luptă pentru dărâmarea tratatelor de pace. Aceste tratate, pentru noi românii, au consfi nţit drepturi istorice, pe care le-am recucerit prin martiraj milenar şi prin enorme sacrifi cii de sânge. Am înfi inţat un „Birou de studii şi documentare” cu un bine organizat şi redactat organ de publicitate intitulat „Antirevizionismul”, cu sediul în Bucureşti.

  citiţi mai departe


  0 0

  Consiliul local din oraşul Covasna a adoptat proiectul de hotărâre prin care ziua de 15 martie va deveni sărbătoare locală oficială. Proiectul de hotărâre a fost înaintat de Ferencz Botond, consilier PCM.
  Surprinzător, cu ocazia dezbaterii proiectului de hotărâre, consilierii români nu prea şi-au manifestat opoziţia. Ei au avut o singură propunere: în varianta iniţială a proiectului de hotărâre se menţionează că ziua liberă de 15 martie trebuie recuperată ulterior, însă acest articol ar trebui eliminat. Solicitarea lor a fost acceptată.

  citiţi mai departe


  0 0

  Noul volum semnat de istoricul din Sfântu-Gheorghe, Kadar Gyula, redactorul revistei Tortenelmi Magazin, se intitulează La graniţa Pământului Secuiesc.
  Prin prisma mesajului pe care îl transmite, volumul poate fi apreciat drept biblia luptei pentru autonomie, el contribuind la aprofundarea cunoştinţelor noastre de istorie şi refl ectând asupra sentimentelor generate de situaţia de minoritari. Semnatarul este convins că trebuie conştientizate necesitatea şi importanţa autoguvernării locale. Istoricul evidenţiază că în Transilvania, drepturile maghiarimii nu trebuie comparate cu cele de care dispun imigranţii din Europa.

  citiţi mai departe


  0 0

  Băieţii deştepţi şi cetăţeanul prost

  Guvernarea PD-L înseamnă bani publici şifonaţi de nomenclatura portocalie prin lucrări publice care costă de 5, 10, 100 de ori mai mult decât preţul real. Terenuri achiziţionate de „băieţii deştepţi” cu câţiva eurocenţi metrul pătrat sunt revândute cu zeci de euro metrul pătrat către „şmecherii” care primesc 10 milioane de euro ca să facă un kilometru de autostradă, faţă de un milion de euro cu cât fi nalizează bulgarii acelaşi kilometru. Patinoare pe care nemţii le construiesc pentru două milioane de euro, pedeliştii le fac cu 12 milioane de euro.

  citiţi mai departe


  0 0

  În zilele de 21 şi 24 ianuarie 2011, în municipiul Sfântu-Gheorghe, reşedinţa judeţului Covasna, se vor desfăşura activităţi organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii, la 152 de ani de la împlinirea marelui eveniment.Astfel, astăzi, 21 ianuarie, ora 14, la Cercul Militar va avea loc Simpozionul cu tema „24 ianuarie - Unirea Principatelor Române”.

  citiţi mai departe


  0 0

  Consilierul local liberal Mădălin Guruianu (foto, centru) din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, a luat iniţiativă şi a decis că e musai să formeze împreună cu o platformă din cadrul UDMR ceea ce chipurile ar fi „un pol liberal de presiune”. Aşadar, omul a programat deja o conferinţă cu udemeriştii în care să discute despre liberalism, cel mai sonor invitat fiind nimeni altul decât consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, cel care, recent, s-a declarat public un susţinător al autonomiei teritoriale.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Lazăr Lădariu

  Mi-au căzut sub ochi, absolut întâmplător, câteva secvenţe de la festivitatea udemeristă a decernării „Bradului de Argint”, care a avut loc, cu ceva vreme în urmă, cu prilejul CRU de la Târgu-Mureş. Câtă băţoşenie tipică! Ce mai ţâfne! Mă rog, treacă-meargă, fiecare cu hachiţele lui. Moment în care, „onorat” fiind şi ministrul Culturii actuale româneşti, Kelemen Hunor, candidat şi, probabil, viitor şef al UDMR, am afl at şi care sunt „meritele” nemaipomenite care l-au îndreptăţit să intre în posesia „Bradului”!

  citiţi mai departe


  0 0

  Dintr-un comunicat remis mass-media, pe 18 ianuarie 2011, am aflat că noul preşedinte interimar al Filialei Covasna a Partidului Conservator este Dan Suciu (foto). După ce fotoliul de preşedinte al Filialei a fost vacant aproape trei luni, în urma demisiei fostului lider, Doru Decebal Feldiorean, Biroul Executiv Judeţean al PC Covasna l-a numit, pe 17 ianuarie 2011, în funcţia de preşedinte interimar pe Dan Suciu, fostul preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PD-L Covasna.

  citiţi mai departe


  0 0

  Iubiţi fraţi în Hristos, convorbirea Mântuitorului cu vameşul Zaheu urmează minunii vindecării celor zece leproşi, pomenită în duminica trecută. În acelaşi timp, pericopa evanghelică a acestei zile prevesteşte perioada Triodului şi a Postului Mare, care se apropie. Astfel, sunt cinci duminici care vestesc şi pregătesc intrarea în Postul Mare, după cum urmează:
  1) Duminica lui Zaheu vameşul - ce are ca temă dorinţa omului păcătos de a-L vedea şi cunoaşte pe Dumnezeu;

  citiţi mai departe


  0 0
 • 02/02/11--03:13: Întâmpinarea Domnului
 • Autor: 
  Pr. Nicolae Bota

  La 40 de zile de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, prăznuim aducerea Pruncului Iisus Hristos la Templul din Ierusalim de către Preasfânta lui Maică şi de Dreptul Iosif, făcând ascultare de legea cea veche.
  Tot astăzi prăznuim şi ziua când bătrânul Simeon, mişcat de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea cu ochii pe Mesia, precum i se făgăduise. Dreptul Simeon a văzut cu ochi proorocesc noua putere de mântuire fără margini în Hristos, putere mai tare decât toată puterea Legământului Vechi. Bucuros că L-a luat în braţe pe Pruncul Hristos, l-a binecuvântat şi plin de recunoştinţă şi-a cântat minunata lui cântare de preaslăvire, care ne arată ce a văzut el în Pruncul Iisus.

  citiţi mai departe


  0 0

  Se numeşte Nyzhnyk Ilya (foto) (se citeşte Nijnik) şi este ucrainean. Are doar 14 ani şi la doar 3 ani a învăţat să citească, iar la 4 ani a început să joace şah. Tatăl său este specialist în programarea calculatoarelor, deci este de bănuit că de mic a fost un apropiat al computerului. A fost campion european de juniori în 2007 şi în 2008 (la acest ultim campionat a participat la grupa de 16 ani, deşi avea numai 12!).

  citiţi mai departe


  0 0  Albul mută şi dă mat în două mutări (#2)


  Dacă în problema din numărul precedent fi gurile erau aşezate pe verticală, acum sunt aşezate pe orizontală!! Punctaj bun, deci, la „impresia artistică“.

  Soluţia problemei:

  citiţi mai departe


  0 0

  Luni, 24 ianuarie 2011, s-au împlinit 152 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859. Cunoscută şi ca Mica Unire, Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, a fost strâns legată de personalitatea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cu prilejul acestui moment de sărbătoare, reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au depus o coroană de fl ori la Grupul Statuar al Marelui Voievod Mihai Viteazul din municipiul Sfântu-Gheorghe, situat în inima actualei Românii.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Pr. Nicolae Bota

  Pe aceşti trei Sfinţi Părinţi îi sărbătorim laolaltă ca unii ce sunt cei mai de seamă Învăţători şi păstori ai Bisericii, din toată istoria creştinătăţii. Aceştia sunt adevăraţi ctitori ai Ortodoxiei.
  Toţi aceşti Ierarhi au trăit cam în aceeaşi vreme, şi anume în veacul al IV-lea, şi toţi trei au adus Ortodoxiei şi Bisericii chezăşia şi strălucirea sfinţeniei unor oameni cu înaltă ştiinţă de carte, cunoscând nu numai Sfintele Scripturi, ci şi toată ştiinţa şi filosofia păgână a vremii lor.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 02/04/11--02:09: SFINŢII TREI IERARHI
 • Pe cerul Bisericii, mari luceferi strălucesc,
  Cu parfumul vieţii lor pe Hristos mărturisesc.
  Sunt focare de lumină, izvoare duhovniceşti,
  Apărătorii credinţei, mari dascăli duhovniceşti.

  În unitatea slujirii, crezul lor a fost iubirea,
  Dreptatea şi bunătatea, ce-aduc lumii fericirea.
  Prin muncă şi rugăciune, adorând pe Dumnezeu,
  Trei păstori de suflete, ne-o călăuzi mereu.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 28 | 29 | (Page 30) | 31 | 32 | .... | 130 | newer