Attn! Always use a VPN when RSSing!
Your IP adress is . Country:
Your ISP blocks content and issues fines based on your location. Hide your IP address with a VPN!
Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | .... | 36 | 37 | (Page 38) | 39 | 40 | .... | 129 | newer

  0 0

  Autor: 
  Dan Tanasă

  Singurul cotidian de limbă română din judeţul Harghita, „Informaţia Harghitei”, titrează în numărul său din 2 martie: O firmă din Miercurea-Ciuc a primit avertisment din partea Primăriei că nu avea text şi în limba maghiară!
  Fiecare firmă, indiferent că e vorba de un magazin sau depozit, ori una de servicii, are pe perete un banner, o firmă cum se zice. Sub denumirea firmei ori pe vitrina spaţiului comercial se pot găsi câteva cuvinte care indică profilul de activitate a firmei. De exemplu, dacă societatea comercială se numeşte LĂCUSTA, mai pot apărea cuvinte de genul „cuie”, „pâine” sau „mobilă”, în funcţie de ceea ce oferă.

  citiţi mai departe


  0 0

  Merită analizat modul în care s-a schimbat viziunea maghiarilor din Transilvania asupra ceangăilor. Pentru oamenii de rând, ceangăii au fost maghiari care vorbeau româneşte. În ultimul timp însă, oamenii par să fi conştientizat că în Moldova, ceangăii vorbesc totuşi limba maghiară, în pofi da tuturor asupririlor, şi că ar trebui să facă ceva pentru ca aceştia să nu îşi piardă limba şi să nu fi e asimilaţi.

  citiţi mai departe


  0 0

  Stimate Domnule Preşedinte! În calitate de cel mai important demnitar de stat al României, reprezentând poziţia ofi cială a României, aţi declarat, în februarie 2009, la Budapesta, în prezenţa preşedintelui Republicii Ungare, că Pământul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie, la care aţi mai adăugat că România este stat naţional unitar şi nu va recunoaşte niciodată drepturile colective.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 03/22/11--23:51: Timişoara topeşte Oţelul?
 • Patru dintre candidatele la titlu s-au împiedicat etapa trecută, care s-a cam dovedit a fi cu ghinion pentru granzi. În primul rând, Galaţiul a pierdut, neaşteptat, la Târgu- Mureş, apoi Rapidul şi Dinamo au remizat în favoarea celorlalte candidate din top 6 şi, în sfârşit, Vasluiul n-a putut trece de stegari sub Tâmpa chiar dacă a condus ostilităţile pe tabelă.

  citiţi mai departe


  0 0

  Sâmbătă, 12 martie 2011, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, a avut loc o emoţionantă întâlnire a domnului Nicolae Moldovan cu prietenii săi, prilejuită de împlinirea, în această zi, a frumoasei vârste de 90 de ani. Agapa organizată l-a omagiat pe învăţătorul, profesorul, directorul de şcoală, omul de cultură, cercetătorul etnograf, creatorul de cultură, patriotul şi truditorul în câmpul activităţilor civice ajuns nonagenar.

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea ardeleană - Cluj

  Înalţii ierarhi bisericeşti care au participat, marţi, la Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, au decis, cu unanimitate de voturi, menţinerea listei cu cei doi candidaţi eligibili pentru rangul de mitropolit şi cel de arhiepiscop, desemnaţi, în cadrul consultării desfăşurate în ziua precedentă, în Sinodul Mitropolitan al Clujului.

  citiţi mai departe


  0 0

  Pe 15 martie 2011, la Miercurea-Ciuc, două lucruri importante s-au petrecut conform unui comunicat de presă remis redacţiei noastre de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita. Şi anume: arborarea steagului secuiesc şi depunerea jurământului pentru cetăţenia maghiară chiar aici, în inima României.

  citiţi mai departe


  0 0

  LUKACS BELA despre AVRAM IANCU
  «Tinerii de naţionalitate română şi, mai cu seamă Avram Iancu (foto), ascultau cu mare încordare aceste confruntări, fi indcă problema îi interesa îndeaproape. Iancu, mai ales, era profund preocupat de starea delăsată a naţiunii din care făcea parte. Pătruns în sanctuarul civilizaţiei, tânărul reuşise să priceapă, în cruda ei realitate, neglijarea situaţiei naţiunii sale; şi el, absorbit de spiritul secolului, asimilase ideile călăuzitoare ale vremii, se simţise, cu prea plinul inimii sale, îngrijorat de soarta poporului român.
  Nu aşa, domnilor - interveni aprins în toiul unei asemenea discuţii, tocmai el care stătuse până atunci tăcut şi nemişcat. Voi acţionaţi drept şi judecaţi cu părtinire. Ştii prea bine că timpul de mult a rupt acele lanţuri de fi er pe care voi vreţi să le menţineţi prin toată greutatea lor, în dauna propriei noastre ţări.

  citiţi mai departe


  0 0

  Discursul lui Ludovic Mocsary, din 8 februarie 1866, a fost o altă probă de realism politic, pe care au înţeles-o toate naţionalităţile asuprite. El a fost secondat în această direcţie de Vicenţiu Babeş, astfel că cei doi matadori ai apărării naţionalităţilor au fost extrem de lăudaţi în ziarul sârbesc „Zastava” şi întâmpinaţi cu numeroase telegrame de felicitare.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 03/23/11--08:13: Dăinuire
 • Profesorului Paul Voinescu din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna

  Pământ montan -
  Transilvanie,
  ai fost leagănul
  strămoşilor,
  şi pururi rămâi
  celor de-o limbă
  şi-un nobil neam,
  străbun şi dulce
  aşternut căpătâi.


  0 0

  Declaraţia lui Wilson
  „«Aspiraţiunile naţionale ale popoarelor, spusese preşedintele Wilson la 11 februarie 1918 în faţa Congresului american, trebuie să fi e respectate; în viitor, popoarele nu trebuie să mai fie dominate şi guvernate decât de propriul lor asentiment. Autodeterminarea nu este o simplă frază. Ea este un principiu imperativ de acţiune pe care în viitor oamenii de stat nu-l vor ignora decât în detrimentul lor!»

  citiţi mai departe


  0 0

  Aceasta este esenţa mentalităţii în care sunt formaţi maghiarii, cu rarisime excepţii, până în ziua de azi. Ea este negată, desigur, de cei în cauză şi de complicii lor, este necunoscută majorităţii românilor, este incredibilă pentru mulţi dintre cei confruntaţi cu manifestările ei şi ignorată atât de politicienii cât şi de „intelighenţii“ iresponsabili, conduşi de interese meschine.
  Despre asta e vorba. Acest „joc” merge. Da, şi dacă trebuie, atunci aici să se protesteze, pentru a nu face, pe oricine, „să înghită” orice, numai pe bază de promisiuni. Trebuie folosit cadrul corespunzător al convenţiei internaţionale. Aşa - da! Se încalcă? - Înapoi! Nu! Acesta trebuie să fie viitorul, ca fiecare dintre părţi să se simtă îndatorată faţă de convenţia semnată.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 03/23/11--08:42: Vorba vorbei
 • Motto: „Sunt mai des în criză de cuvinte decât de idei” (Tr. Gânju: Arta de a gândi)
  Răul răului - e bine
  Şi-i dorit de orişicine

  Criza crizei - cum se ştie
  Ne-ar aduce bucurie

  Boala bolii - sănătate
  De ea, vrem să avem parte

  Moartea morţii - e pe bune
  „I-a murit moartea” se spune
  …………………………….
  Şi din cele arătate
  Cui pe cui vezi că se scoate
  Rău cu rău se dă la spate
  Cu puţin curaj - se poate!

  Mihai Horga
  (Roman, judeţul Neamţ)


  0 0

  Mesajul lui 15 martie 1848 pare a fi : „Lanţuri pentru români!”

  Mereu mi-am pus întrebarea ce a însemnat cu adevărat 15 martie 1848 pentru românii din Transilvania, deoarece istoriografi a maghiară şi aceea impusă de Mihail Roller la noi în perioada stalinistă au făcut din această zi un mit. În fapt, momentul 15 martie a fost expresia împletirii unor idei liberale cu idei conservatoare-naţionaliste cultivate cu mult înainte de 1848 şi care atunci au atins apogeul. Programul revoluţiei ungare, elaborat în 15 martie 1848, conţinea 12 puncte, dintre care 11 se regăseau şi în programul revoluţiei românilor din Transilvania, formulat în 15 mai 1848 la Blaj.

  citiţi mai departe


  0 0

  Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în numele celor 400.000 de români trăitori în judeţele respective, condamnă declaraţiile făcute de preşedintele Parlamanentului Ungar, Laszlo Kover, la 12 martie 2011, la Târgu- Mureş, menite să inducă ideea legitimităţii autonomiei teritoriale pe bază etnică a aşa-zisului ţinut secuiesc nu numai ca un drept legal, ci ca pe unul divin!

  citiţi mai departe


  0 0

  Stimaţi compatrioţi,

  Din întâmplare, am avut ocazia să citesc A Doua Scrisoare pe care grupul Dumneavoastră a trimis-o pe adresa lui Traian Băsescu, în calitatea sa de Preşedinte al României. Aţi stricat orzul pe gâşte, se zice pe româneşte în asemenea situaţii...
  Vă scriu aceste rânduri nu doar din obişnuinţa mea de a mă băga în vorbă atunci când mi se pare că pot ajuta pe cineva să înţeleagă mai bine o situaţie, o problemă etc..

  citiţi mai departe


  0 0

  Asociaţia „Noi Românii” a vizionat, cu tristeţe, spectacolul oferit lumii, din municipiul Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, ţara România, în ziua de 15 martie 2011, de tânărul Csibi Barna, funcţionar al statului nostru, liderul grupării extremiste „Garda Maghiară” din localitate. Am recepţionat şi mesajul ce dorea să-l transmită şi suntem profund îngrijoraţi de faptul că în România democratică sunt îngăduite, de către autorităţile statului, asemenea manifestări extremist-şovine, teroriste.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Lazăr Lădariu

  Avea dreptate un coleg de breaslă, atunci când, referindu-se la cel de-al X-lea Congres al struţo- cămilei, sublinia, ca o victorie politică, „succesul de etapă” al UDMR! Cu toate că la Oradea se încălcau, cu bună-ştiinţă, un protocol şi o lege privind simbolurile şi însemnele naţionale ale României, care trebuie respectate şi cinstite de toţi pe teritoriul ţării - fiind intonat Imnul Ungariei înaintea celui al României, după care a urmat, bineînţeles, cel secuiesc -, domnii Emil Boc, Victor Ponta şi Crin Antonescu au ascultat şi au primit insulta „în poziţie de drepţi”.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Adrian Teacă

  Exact acum un an, mă aflam în biroul primarului din Târgu- Secuiesc (judeţul Covasna), pentru un interviu. „Am o jumătate de oră”, mi-a spus grăbit şi cam sâcâit. Am stat până la urmă trei ore, timp în care am băut nu ştiu câte cafele şi am ras aproape un pachet de Marlboro. Mi-a plăcut omul. Tânăr, destupat la minte, cultivat, fără fiţe şi fasoane. Avea o grămadă de idei şi de proiecte pentru „târgul breslelor”, de care mi-a tot povestit cu entuziasm. Ne-am despărţit cumva amici, după ce la început ne uitam unul la altul pieziş.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Adrian Teacă

  Dacă eu aş înnebuni brusc mâine şi m-aş duce în centrul oraşului Sfântu-Gheorghe (judeţul Covasna) cu o momâie înfăţişându-l pe Sandor Petofi (conducătorul revoluţiei maghiare de la 1848), pe care aş spânzura-o, ce credeţi că aş păţi? Presupunând că aş scăpa de linşajul secuilor furioşi, sigur m-ar ridica Poliţia, aş fi dus la Parchet şi mi s-ar face dosar penal pentru profanare de simboluri etc.. Şi aş lua uşurel doi, trei ani de pârnaie. Dar asta numai după ce aş fi controlat la bibilică.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 36 | 37 | (Page 38) | 39 | 40 | .... | 129 | newer