Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

Dictatul…

$
0
0

N-am suferit de când mă ştiu dictatul
Şi niciun dictator nu mi-a fost drag,
Parcă le-aud gorunilor oftatul
Din Munţii mei înlăcrimaţi în prag.

Pe cei ce-au rupt atunci bucăţi din hartă,
Din harta Ţării mele sângerând,
Niciun plecat la ceruri nu îi iartă,
Îi judecă de-o vreme rând pe rând!

Şi-acelora ce mai visează încă
Din trupul pământesc să rupă iar,
Acelaşi vers îmi dă mereu poruncă
Să le spun că totul e-n zadar!

Eu ştiu că nu au vreme să m-asculte,
Şi născocesc în mintea lor idei-
Ţara aceasta, cu dureri prea multe
A fost şi-o să rămână-n locul ei!

N-am suferit de când mă ştiu dictatul
Nici Dumnezeu din cer nu-i dictator!
Parcă le-aud gorunilor oftatul
Din Munţii care încă mă mai dor…

Categorie:


UNIREA CEA MARE

$
0
0

Motto:
„Ne-mplinit e încă visul de unire
Cât pământ din ţară încă-i la vecini,
Rugi ’nălţăm de veacuri la dumnezeire
Lase-ne moşia în a noastre mâini.”

Din ce-am fost odată, mare-mpărăţie
Ce şi-a-ntins hotarul către larga zare,
S-a ajuns în vreme, neamul să îmi fie
Jumătăţi de ţară prinse în hotare.

Câte Doamne zbateri, câtă umilinţă,
Câte lupte, jertfe, câte vieţi curmate,
Câte rugi la Tine, în smerit, căinţă,
N-am ‘nălţat Mărite vremi nenumărate.

Ne-a unit o clipă marele Viteazul,
Sub un singur sceptru să îi fim ai lui,
Am crezut atuncea c-am trecut necazul
Şi-i vom face dară, pofta dumnealui.

N-a fost ca să-mi fie timpul de răsplată
Pentru toată truda ce-am trecut-o-n veac,
A rămas speranţa pentru altădată
Să unim de-apururi vechiul neam de dac.

Vint-a Domnul Cuza, să ne-nfioreze
Mintea şi credinţa, inima română,
Să fim toţi o ţară, suflete viteze
Puse-n palma sorţii şi aşa rămână

Când dorinţi din inimi scrise într-o jalbă
S-au cerut să fie lângă ţara mamă,
Sora Bucovina, sora Basarabă
S-au unit cu ţara închizâd o rană.

Sora Transilvană, veşnic lăcrimată
Şi-a luat destinul în a sale mâini
Şi-n măreaţa clipă, Alba Împărată
Plămădit-a soarta dodoloaţei pâini.

Astfel neamul vrut-a ca atunci rămână
Suflet lângă suflet, Romania Mare,
Veci să dăinuiască naţia română
În cuibarul vremii, nu o oarecare.

Categorie:

CEI CARE NU DORM...

$
0
0
Pagini regăsite

Încheierea Primului Război Mondial a dus la reaşezarea hărţii Europei după principiul dreptului naţiunilor şi la desfiinţarea structurilor imperiale. În acest context, Imperiul Austro-Ungar, un mozaic inform şi anacronic, a intrat într-o rapidă disoluţie, iar voinţa popoarelor a impus constituirea unor noi state: Austria, Cehoslovacia şi Regatul Sârbilor, Croaţia şi Slovenia, Iugoslavia, precum şi realizarea unităţii naţionale a României, pe parcursul anului 1918, prin voinţa exprimată în Adunările Naţionale şi prin declaraţiile şi hotărârile luate în acele momente istorice. Tratatele internaţionale, semnate între Puterile Aliate şi Germania (Versaillais, 28 iunie 1919), Austria (Saint-Germain en Laye, 10 septembrie 1919), Bulgaria (Neuilly, 27 noiembrie 1919), Turcia (Sèvres, 4 iunie 1920) au stabilit în bună măsură configuraţia statelor pe principiile istoric şi al preponderenţei demografice.
Reaşezarea graniţelor va fi definitivată prin Tratatul de la Trianon, semnat tot în 4 iunie 1920, între 16 state aliate (inclusiv România) şi Ungaria. El a consfinţit VOINŢA ROMÂNILOR DIN TRANSILVANIA, BANAT ŞI BUCOVINA DE A SE UNI CU ŢARA. Contestarea acestuia, de aproape un secol, de către politicienii unguri, nu vizează, aşadar, doar statele vecine, şi în primul rând România, ci o întreagă structură central şi sud-est europeană şi dorinţele seculare ale popoarelor limitrofe Ungariei aduse, prin acest tratat, între frontierele lor fireşti.
Într-adevăr, Ungaria a considerat, în întreaga perioadă interbelică, drept o uriaşă „nedreptate istorică” deciziile acestui tratat de pace şi a urmărit revizuirea acestuia. Conştient de faptul că prin forţă nu are cum să îşi îndeplinească, singură, scopurile iredentiste, statul maghiar a încercat să obţină sprijinul Rusiei bolşevice (nemulţumită ea însăşi de unirea Basarabiei cu România) prin instituirea Republicii Sovietice Ungare a lui Bela Kun, care a durat 133 de zile (21 martie - 4 august 1919) şi, mai apoi, prin apropierea de Germania şi Italia, în timpul regimului horthyist (1920-1944).
În acelaşi timp, pe plan internaţional, Ungaria a desfăşurat o intensă şi sistematică propagandă, cu mijloacele timpului (presa scrisă, broşuri şi cărţi de propagandă) şi a urmărit influenţarea cercurilor politice şi diplomatice din Europa şi din Statele Unite ale Americii pentru îndeplinirea scopurilor sale iredentiste. În parte, şi acest fapt explică succesul statului horthyist din anul 1940, prin Dictatul de la Viena, care a dus la raptul Transilvaniei de nord-vest şi la odioasele măsuri antiromâneşti din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
În schimb, euforia împlinirii idealului naţional, lipsa de experienţă în politica externă şi în ceea ce priveşte mijloacele de influenţare a străinătăţii, o prea mare încredere în tratatele şi alianţele internaţionale au determinat o slabă şi ineficientă reacţie a clasei politice din România. Reacţiile mult prea reţinute ale oficialităţilor noastre, permisivitatea propagandei maghiare, chiar şi pe teritoriul României, sunt curente până astăzi şi pun în pericol însăşi integritatea teritorială a Ţării.
Textul care urmează şi pe care l-am transcris cu fidelitate, a apărut în revista „Gândirea” - Literară - Artistică - Socială, Anul I, No. 12, 15 Octombrie 1921, p. 226-228. Scrisoarea din Budapesta a lui Valer Gândea adresată redacţiei acestei prestigioase reviste româneşti interbelice aflată la început de drum şi care apărea pe atunci la Cluj-Napoca dovedeşte cum, în mai puţin de un an, aparatul de propagandă anti-Trianon maghiar a fost organizat sistematic, având o susţinere financiară masivă din partea statului maghiar şi o eficienţă neaşteptată. Titlul materialului nostru îl reia pe cel sub care a apărut această scrisoare în revista „Gândirea”.

Un document de preţ. Propaganda maghiară în străinătate. Raportul d-lui A. Kriszlics, secretarul general al ligei pentru apărarea integrităţii Ungariei
Budapesta, 29 Septembrie [1921]

„Bătrânul pensionar care mă găzduieşte mi-e cunoştinţă veche, aproape prieten; în anii de studenţie, am dormitat împreună multe nopţi, târzii, la cafenea, în fumul acru de tabacos, deasupra pătratelor albe şi negre ale jocului de şah, împingând într'o vicleană şi inofensivă vrăjmăşie pionii, calul, regina şi nebunii de lemn. Era glumeţ şi de o seninătate robustă care desarma. Aproape nu-l credeam în putere să urască. O ţigare de foi, o cană de bere şi şwarţul de fiecare oră păreau a fi singurile chezăşii de fericire. Şi cafeneaua, cu geamurile spre cheiul Dunării i se ofereau cu prisosinţă.
De aceia, astă primăvară, când după trei ani l'am revăzut, firesc m'am repezit în mijlocul străzii, bucuros, ca întru întâmpinarea unui vechiu prieten, cu mâna întinsă frăţeşte. Uitasem că între noi, frontiera cea nouă şi Ardealul au săpat un abis. Mi-am amintit numai atunci când, la încleştarea mâinii, mi-a răspuns molatec, cu privirea căutând în altă parte, peste capetele trecătorilor.
Totuşi vechile raporturi de proprietar şi chiriaş le-am legat. Viaţa e atât de scumpă la Pesta, şi valuta noastră nu îngădue atâta generozitate, măcar faţă de coroana maghiară; încât mi-a dat bătrânul cu toată neprietenia camera cea mai bună, cu privelişte spre grădină şi cu balconul de unde seara se desfăşoară sub ochi întreaga panoramă magică a oraşului, învăluită în apoteoza aurie a asfinţitului. Dar partidele de şah nu le-am mai continuat. De câte ori mă opreşte, bătrânul ocoleşte să înceapă vechea distracţie cu inofensivele vrăjmaşii. Simte între noi una mai reală. Şi curios mă iscodeşte: ce facem în Ardeal, cum administrăm, ce foarfecă cenzura, cum schingiuiesc olahii copiii de şcoală pentru a-i învăţa graiul nostru ciobănesc...? Iar la protestările mele răspunde cu sinceră neîncredere.
Un lucru nu ocoleşte să-mi spună de fiecare dată; că «bucuria noastră nu va dura mult. Ungurii vor şti să fie ei, biruitorii cei de la urmă».
Credinţă ce m'a întâmpinat pretutindeni; începând de la ofiţerul care m'a măsurat cu ochi dispreţuitori la viza paşaportului, şi sfârşind cu chelnerul de la Ébredök Kávéháza, care m'a recunoscut, mi-a zâmbit prietenos, mi-a escamotat bacşişul, dar a şoptit la urechea clientului vecin originea mea valahă.
Şi nu e greu când stai aci să judeci cu ce armătură puternică se pregăteşte Ungaria a rezista la toate fatalităţile istoriei, tratatelor şi tuturor alianţelor ce se fac şi se desfac în vecinic metamorfozata Europă. E greu numai să nu te înspăimânte vastul aparat pus în mişcare - căruia nu i-am opus până acum decât ridicole parodieri.
Întâmplarea mi-a adus în mână raportul d-lui A. Kriszlics, secretarul general al ligei pentru apărarea integrităţii Ungariei. E un document aproape vechiu ce a fost citit în adunarea generală a ligei de la 11 Ianuarie [1921]. De atunci însă activitatea ligii nu a făcut decât sa crească. Cele mai multe dintre proectele anunţate au devenit realităţi.
Nu ne vom opri la cuvântul introductiv, plin de optimism nestăpânit, nici la amănuntele organizării, după care în anul 1920 liga înscrisese încă 18 mii de membri activi, fondase 70 cercuri provinciale şi înregistrase 8.000 de dosare, tipărite în zeci de mii de exemplare. Ele sunt poate prea mult de domeniul presei cotidiane.
Dar nu ne putem opri a traduce fără nici un adaos şi fără nici o omisiune, capitolul în care D-rul Kriszlics face raportul propagandei în străinătate. Este un document pe care l'am dori adânc cunoscut de acei ce dorm pe laurii tratatelor.

***

«Propaganda în străinătate a fost condusă intr'un mod excelent - spune d-r Kriszlics - atât din punctul de vedere al delegaţiei pentru pace, cât şi altminteri; aşa fel că opinia publică europeană este în curent cu chestiunea noastră şi ştie că chestiunea ungară este o rană deschisă în trupul Europei. Ne incumbă deci nouă sarcina de a crea problema ungară. Liga are datoria să menţină această problemă la suprafaţa politicei europene, până ce va fi rezolvită în favoarea noastră. Acesta este fondul propagandei noastre în străinătate.
«Până'n prezent am răspândit «24 feluri de broşuri în englezeşte, 17 în franţuzeşte şi 8 în italieneşte». Numărul broşurilor de propagandă în aceste limbi este de 300.000; dacă se adaugă la acele care au fost distribuite de alte organizaţiuni, se va vedea «că mai mult de 400.000 exemplare au fost răspândite în lumea întreagă».
«Din revista noastră „The Hungarian Nation” am trimis 25.000 exemplare. Din harta politică-economică a Ungariei, executate de Fodor Ferencz cu texte german, englez, francez, italian şi maghiar, am împrăştiat în străinătate 10.000 de exemplare, care au avut un succes extraordinar de propagandă şi au produs un efect strălucit.
«Dintre cele mai importante reviste ale noastre au apărut în englezeşte 10 numere din „East European Problems” şi 6 numere din „Questions de l'Europe Orientale”. Broşura, destinată să combată versiunile relative la teroarea albă, a apărut sub titlul «Raport of withe terror in Hungary»; am dispus să se tragă din aceasta mai multe numere ca din celelalte.
«În anul 1920 am trimis în străinătate celor mai însemnaţi bărbaţi politici şi la diferite instituţiuni 2.250 pachete cu cărţi, reviste şi broşuri.
«Pentru distribuirea imprimatelor noastre am stabilit relaţiuni strânse cu firme din Londra, New-York, Paris, Berna, Geneva, Milan. Fiindcă imprimatele, publicaţiile noastre nu erau cerute de public, am comunicat librăriilor să le distribuie gratuit clienţilor lor.
«Relaţiunile cu străinii cari ne-au vizitat ţara au avut rezultate frumoase. Aşa, în urma acestor relaţiuni, a apărut cartea d-nei Hedwige Latter Correvoh, ziaristă elveţiană şi a d-lui Iohan Poltera, deputat al cantonului Zűrich. La fel, au apărut două articole ale ziaristului american Kennerth Roberts: unul asupra Ungariei de Nord şi celălalt asupra împărţirii Ungariei, în „Saturday Evenning Post Dem”, care a apărut în 3.000.000 de exemplare; articolul asupra împărţirii Ungariei este foarte puternic: 17 ilustraţiuni îl însoţesc.
«Pentru serviciul propagandei am trimis în străinătate 9 emisari, dintre care d-r Varozy Kardez a avut succes în Elveţia, făcând în chestiunea maghiară propuneri chiar preşedintelui Ligii Naţiunilor şi punând bazele ligei maghiare din Elveţia; emisarul nostru din Italia a pus în curent cu chestiunea maghiară pe Sfântul Părinte şi pe înalţii demnitari ai Sfântului-Scaun.
«Foarte intensă a fost activitatea preotului reformat Meghyerosi în Olanda. Acesta a ţinut 26 conferinţe asupra Ungariei, în 24 oraşe diferite şi a organizat 2 matineuri pentru înalta aristocraţie olandeză. Ne-a înştiinţat că opinia publică occidentală începe să cunoască maşinaţiunile Românilor, Cehilor, Sârbilor etc. şi că nimeni nu are încredere în consolidarea acestor state.
«Am primit 6 ziarişti străini, cărora le-am dat informaţiuni şi le-am demonstrat imposibilitatea nouei frontiere. La Berna am organizat o expoziţie cu hârtiile şi broşurile noastre, în care am demonstrat imposibilitatea împărţirii Ungariei; această expoziţie a avut mare succes.
«Până acum avem în străinătate în 30 oraşe mari 34 oameni de încredere, cari lucrează cu zel pentru noi; aceştia nu's numai unguri, ci şi străini cari ne-au vizitat şi pe cari i-am câştigat la cauza noastră. Informăm presa străină prin legături cu ziarele respective, ca şi prin birourile noastre de informaţiuni şi oamenii noştri de încredere.
«În 1920 ne-au servit 6 agenţi, acum tratăm cu alţi şease.
«În fiecare săptămână trimitem direct informaţiuni la 182 ziare americane, prin serviciul nostru de presă. În aceste informaţiuni expunem situaţia internă imposibilă a statelor constituite din teritoriul nostru şi atrocităţile săvârşite pe pământul nostru, subliniem voinţa unanimă a populaţiunii acestor teritorii în favoarea Ungariei vechi şi unite şi insistăm asupra revizuirii tratatului dela Trianon.
«Acestea apar ca informaţiuni.
«Avem relaţiuni strânse cu 18 cotidiane străine, care publică tot materialul dat de noi, fără nici o modificare: aşa de ex. revista americană „Comentator”. Emisarii şi agenţii noştri privesc articolele şi materialul de plasat în presa localităţilor unde se găsesc. Şi această activitate a dat rezultate frumoase. Avem un registru de adrese, bine alcătuit, cu 150.000 adrese la care expediem regulat publicaţiile noastre.
«Activitatea noastră pentru revizuire (a tratatului) este susţinută la Cameră de 53 deputaţi, în fruntea cărora [se află - n.n.] d-r Korefialt Jeno: aceşti deputaţi lucrează şi în străinătate, în acelaşi senz.
«Programul anului viitor consistă în perfecţionarea şi complectarea serviciilor noastre în străinătate, şi mai ales a presei, alimentând ziarele cu informaţiunile noastre, trimise chiar în limba statelor respective.
«Vom edita operile cari servesc scopul nostru în toate limbile, ca să le răspândim în lumea întreagă.
«Dorim, mai cu seamă, să trimitem fraţilor unguri din America un stoc considerabil de cărţi şi vom face tot ce e cu putinţă ca să aprovizionăm cu cărţi literare pe fraţii noştri din teritoriile ocupate. Voim să folosim întregul stoc de corespondenţă pentru întărirea spiritului miletantist.»

***

Acesta e raportul d-rului A. Kriszlics. Îl ofer spre meditare acelor care cred că suntem bine apăraţi în apus de jalnicul „Curier Franco-român” ce apare la Paris cu poezele şi nu e desfăcut de sub bandă nici în redacţiile regatului.
VALER GÂNDEA”

Categorie:

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureş”, o etapă a războaielor psihologice şi de imagine duse împotriva României (I)

$
0
0

„Ar fi foarte folositoare o abordare istorică şi nu polemică despre ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş în martie 1990”
(Larry L. Watts)

Parafrazându-l pe Francis Bacon, informaţia - ca instrument al cunoaşterii - înseamnă putere. Ea poate fi pozitivă/folositoare, când este utilizată în mod corect, sau malefică/dăunătoare, atunci când este tratată cu mijloace care îi deturnează sensul. Mai grav, informaţia deturnată poate deveni un factor al operaţiunilor de subversiune prin dezinformare, intoxicare şi manipulare. Nu există niciun risc în a afirma că începând din 1990, tehnicile de subversiune bazate pe operaţiunile mai sus amintite au continuat să fie exersate - ca să folosesc un eufemism - pe seama României.
Modul în care a fost instrumentat conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu-Mureş, ce, de ce şi cum s-a întâmplat, este imposibil de înţeles fără o scurtă digresiune teoretică despre mecanismele psihice care stau la baza operaţiunilor de subversiune şi a conceptelor de război psihologic şi de imagine. Pentru început, voi oferi atât o descriere sine qua non a tehnicilor de folosire a „informaţiei deturnate”, cât şi o prezentare a resorturilor psiho-mentale care fac ca ea să pară credibilă.

De la războiul clasic la războaiele psihologice, mediatice şi de imagine

În două volume monumentale: Fereşte-mă, Doamne, de prieteni - Războiul clandestin al blocului sovietic cu România şi Cei dintâi vor fi cei din urmă - România şi sfârşitul Războiului Rece, Bucureşti, Editura RAO, 2011, respectiv 2013, istoricul american Larry L. Watts analizează unul dintre cele mai grave cazuri de intoxicare politică din istoria modernă şi contemporană. Este vorba de acţiunea concertată de a induce liderilor statelor occidentale ideea subversivă că timp de trei decenii, începând cu anii '70 ai secolului al XX-lea, România ar fi fost un „cal troian” al serviciilor de informaţii sovietice şi că independenţa politicii externe româneşti nu ar fi reprezentat de fapt decât o contrafacere menită să înşele lumea democratică occidentală. Autorii acestei intoxicări nu erau nimeni alţii decât serviciile de informaţii ale URSS şi serviciilor acoliţilor acestora din Pactul de la Varşovia.
Conform viziunii lui Larry Watts, în acei ani a avut loc un veritabil „război de asasinare a caracterului personal şi naţional” care este comparabil doar cu aşa numita legendă neagră - denigrarea concertată şi sistematică în secolul al XVI-lea a Spaniei catolice de către ţările protestante şi SUA [Larry L. Watts, Fereşte-mă, Doamne, de prieteni: Războiul clandestin al blocului sovietic cu România, Editura RAO, Bucureşti, 2011, p. 714].
Opinia mea, strict personală, este că acest gen de campanie de anihilare a caracterului naţional şi de distrugere a legăturilor de ordin social tradiţional continuă şi în prezent. Pe alte coordonate şi din alte motive, dar continuă, fiind doar o nouă etapă a ceea ce am putea denumi drept un război compozit dus împotriva României cu mijloace neconvenţionale non-militare: psihologice, mediatice, de imagine, dar şi economico-financiare sau logistice.
Încercând să clarificăm termenii, războiul psihologic ar putea fi definit ca: „Acţiune ofensivă deliberată exercitată prin mijloace politice, intelectuale şi emoţionale asupra conştiinţei, a psihicului, moralului şi comportamentului populaţiei sau a forţelor armate adverse” [Serghei Kara-Murza, Manipulaţia soznaniem, Eksmo, Moscova, 2003]. În ceea ce priveşte concepţia războaielor mediatice şi de imagine, ea a „evoluat” prin folosirea, mai nou, a tehnicilor aşa-numitei propagande negre, utilizată până de curând doar ca armă de război [Pier Paolo Pedrini, I manifesti della Grande Guerra. Tecniche persuasive. Carocci editore 2016].
Fără a fi mai puţin eficace decât războaiele militare convenţionale, cele duse cu mijloacele non-militare se dovedesc a fi subversive şi devastatoare în cel mai înalt grad, îndeosebi când acestea sunt combinate. În fapt, acest fel de războaie se pliază perfect unei faimoase definiţii clasice: „Războiul nu este numai un act politic, ci şi instrumentul real al politicii, o continuare a relaţiilor politice, o înfăptuire a acestora prin alte mijloace” [Carl von Clausewitz, Despre război, Editura Militară, 1982, p. 13].

Resorturile psiho-mentale ale tehnicilor de folosire a „informaţiei deturnate”

În urmă cu aproape două milenii, Epictet (55-135), renumit filosof stoic grec, nota: „Oamenii nu sunt afectaţi de ceea ce li se întâmplă în realitate, ci de felul în care înţeleg ceea ce li se întâmplă”.
În anul 1513, Niccolò Machiavelli scria în „Principele” - primul manual de marketing politic: „Arta politicii constă în aceea de a face să se creadă”…
Filosoful englez Francis Bacon, în tratatul său „De Augmentis Scientiarum” (1623), atrăgea atenţia: „Audacter calumniare, semper aliquid haeret” - Calomniind cu îndrăzneală, întotdeauna va rămâne ceva.
Peste încă un secol, un exeget al operei shakespeariene, William Henry Ireland, va releva că „Tendinţa umană este de a îmbrăţişa benevol chiar şi cele mai implauzibile idei atunci când ele sunt în conformitate cu preconcepţiile şi cu preferinţele deja existente” [Loch Johnson, James Wirth, Strategic Intelligence: Windows into a Secret World, Roxbury Pub Co, 2004].
Intuiţiile geniale ale lui Epictet, Machiavelli, Bacon şi Ireland se regăsesc într-o teoremă formulată, în 1928, de sociologul american William I. Thomas, teoremă care, de atunci, îi poartă numele: „Nu este important dacă interpretarea este corectă sau nu - dacă oamenii definesc anumite situaţii ca reale, în consecinţele lor acestea se vor manifesta ca reale”. Teorema arată că semenii noştri nu reacţionează doar la situaţiile obiective, ci şi la semnificaţiile pe care le atribuie unor situaţii pe care le cred reale sau despre care pot fi făcuţi să creadă că sunt reale. Bazată pe conceptul definirii de situaţie, teorema lui Thomas este considerată astăzi una din legile fundamentale ale sociologiei.
Într-un articol publicat în 1948, un alt sociolog american, Robert K. Merton, va atrage atenţia asupra repercusiunilor perverse ale falselor definiri de situaţie, acelea care nu sunt reale, dar despre care ei cred că ar fi reale. El a demonstrat că dacă nu sunt combătute prompt şi eficient, acestea dobândesc o forţă interioară de a se consolida şi de a produce efecte. Merton a denumit această forţă „The self fulfilling prophecy” - Profeţia care se realizează prin ea însăşi.
Deceniile scurse de atunci au dovedit din plin că aşa-numitele previziuni autorealizatoare - care devin „adevărate” prin simplul fapt că sunt insistent avansate şi astfel putem fi făcuţi să le recepţionăm ca fiind adevărate - nu sunt simple speculaţii psihologice şi pot avea efecte devastatoare dacă nu sunt combătute. Capacitate falselor definiri de situaţie de a produce efecte prin intermediul „profeţiei care se autorealizează” stă la baza mecanismului psihic al operaţiunilor de publicitate sau propagandă, dar şi a celor de subversiune prin dezinformare şi intoxicare.
Voi folosi ultimele două concepte conform definiţiilor celor mai reputaţi specialişti în domeniu. Vladimir Volkoff, fost consilier al serviciilor secrete franceze, consideră că dezinformarea constă în manipularea opiniilor publicului (naţional şi/sau internaţional) în scopuri politice, folosind „informaţii deturnate”, adică tratate în mod tendenţios, eronate sau de-a dreptul falsificate [Vladimir Volkoff, Tratat de dezinformare, de la Calul Troian la Internet, Editura Antet, 2009, p. 20].
Dezinformarea care foloseşte tehnicile propagandei negre ca mijloc de lansare a unor războaie de imagine vizând compromiterea gravă a adversarului prin colportarea de zvonuri insidioase, minciuni deliberate făcute să pară plauzibile sau ştiri false inventate în mod deliberat, poate fi considerată o armă de război. Ţările care practică dezinformarea ca armă de război încredinţează executarea acesteia serviciilor speciale [Vladimir Volkoff, Dezinformarea armă de război, Editura Antet, 2000, p. 9].
Informaţiile deturnate menite să manipuleze opiniile publicului prin dezinformare sunt răspândite de agenţii de influenţă. Roger Muchielli, o altă autoritate în domeniu, îi consideră pe aceştia „agitatori în stare pură care încearcă, la comanda puterii-origine, să destabilizeze, la modul general, societatea-ţintă adversă” [Mucchielli, Roger, La Subversion - Subversiunea -, C.L.C., Paris, 1976, p. 35].
Agenţii de influenţă sunt racolaţi în general din rândul unor lideri de opinie şi acţionează prin aşa-numitele cutii de rezonanţă: mass-media - presa scrisă şi audio-vizuală -, Internet, reţele de socializare, dar şi prin diverse organizaţii nonguvernamentale sau de lobby.
Procedeul preferat al agenţilor de influenţă este logomahia (cuvânt din greaca veche însemnând „luptă prin cuvinte”), una dintre formele cele mai insidioase ale dezinformării. Urmărind denigrarea, discreditarea inamicului, expunerea sa deriziunii, dispreţului sau ridicolului, logomahia constă în folosirea de formulări care să solicite emoţiile şi care, prin colportare şi promovare sistematică, sfârşesc prin a fi acceptate ca adevărate [Vladimir Volkoff, Dezinformarea - armă de război, Editura Antet, 2000, p. 9]. Aşa cum voi arăta, formulări precum „pogromul antimaghiar de la Târgu-Mureş”, „bomba cu explozie întârziată” (cu referire la minorităţile maghiare), „fascist” - alipit oricărei noţiuni care trebuie denigrată -, şi altele etc., sunt exemple tipice de logomahie.
În ceea ce priveşte intoxicarea, Vladimir Volkoff arată că „spre deosebire de dezinformare, care vizează un public extins, aceasta este o tehnică care ţinteşte un grup restrâns de factori de decizie şi constă în a-i furniza informaţii eronate pentru a determina acel grup să ia anumite hotărâri favorabile celui care practică intoxicarea” [Vladimir Volkoff, Dezinformarea armă de război, Editura Antet, 2000, p. 9]. Volkoff mai precizează că în timp ce intoxicarea este o tehnică, dezinformarea este o doctrină, fiind rezultanta unei concepţii politice.
(va urma)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 2
Dorin Suciu
Moto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

Cum „profeția se realizează prin ea însăși” prin dezinformare și intoxicare
Într-o carte de referință - „1989 Dintr-o iarnă în alta... România în resorturile secrete ale istoriei”, ediţia a II-a, Ed. Proema, Baia Mare, 2009, la paginile 45-49, Aurel I. Rogojan, fostul șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, enumeră 11 note ale Direcției Securității Statului (DSS) transmise în perioada noiembrie – decembrie 1989. Am selectat, în ordine cronologică, cinci dintre ele:
MApN - Direcţia Informaţii a Armatei - Telegrama 01577 1/09.11.1989 - „Ungaria acţionează în scopul destabilizării situaţiei politice interne din România, cu prioritate în Transilvania... Simultan cu provocarea unor demonstraţii, (...) Ungaria are intenţia să provoace incidente la graniţă... care să degenereze într-un conflict militar... Acest scenariu se va realiza cu ştirea URSS şi cu sprijinul Austriei…”. [Nota aparține atașatului militar la Budapesta].
DSS nr. 00286/11.11.1989 – „După reuniunea la nivel înalt a NATO, care a avut loc la Bruxelles, Guvernul Olandei are în vedere ca, în relaţiile cu România, să promoveze toate formele active de stimulare a propagandei negative şi de susţinere a acţiunilor protestare...”.
DSS nr. 00262/22.11.1989 – La Reuniunea de la Paris convocată din iniţiativa preşedintelui Franţei, François Mitterand, acesta a declarat că: „În contextul poziţiilor comune şi a acţiunilor concertate ale SUA şi URSS, cu privire la România se preconizează (...) crearea unei tensiuni interne destabilizatoare prin folosirea unei stări de nemulţumire şi incitări în mediul minorităţii maghiare...”.
DSS nr. 00288/12.12.1989 - Declaraţia preşedintelui Franţei, François Mitterand, la încheierea reuniunii la nivel înalt a CEE de la Strasbourg: „În pro¬blema unor provincii... nu trebuie să se omită existenţa divergenţelor între Un¬garia şi România în chestiunea Transilvaniei... sau problema Basarabiei. (...) Franţa şi URSS trebuie să-şi reia rolul de a asigura echilibrul în Europa…”.
DSS nr. 0610/12.12.1989 – „În mediile emigraţiei maghiare din Occident, dar şi în cercurile guverna¬mentale de la Budapesta, se vehiculează ideea reanalizării în forurile internaţionale a statutului actual al Transilvaniei, după ce etnicii unguri din România vor acţiona pentru autonomie şi întemeierea unui nou stat independent, suve¬ran şi neutru - Ardealul - sau pentru înglobarea Transilvaniei într-o federaţie...”.
Citind aceste note ale DSS, devine de înțeles de ce unii istorici și analiști avizați consideră că ceea ce s-a întâmplat atât înainte de anul 1989, cât și după aceea, reprezintă rezultatul unor acțiunile politice exercitate pe fondul unei campanii de așa-numită propagandă neagră. Exercitarea lor concertată s-a constituit într-un război psihologic și de imagine ostil statului național român, care a urmărit, prin crearea unui context politic și social încordat la maximum, destabilizarea României, pierderea credibilității sale, excluziunea politică și chiar dezmembrarea sa.
Istoricii Traian-Valentin Poncea și Aurel Rogojan sunt de părere că evenimentele din martie 1990 de la Târgu-Mureș ar trebui interpretate din perspectiva creării unor subversiuni care să provoace „stări de tensiune, compromiterea, izolarea, marginalizarea și atacul economic asupra României„ iar ulterior, „tot din acest unghi ar trebui receptate revendicările autonomist-separatiste (…) concepute a se suprapune sau chiar a înlocui organismele statului român.” [Traian-Valentin Poncea și Aurel Rogojan, Spionajul ungar în România, Editura ELION, București, 2006, p. 184]
Cel mai explicit este însă Virgil Măgureanu, primul director al Serviciului Român de Informații : „În legătură cu violenţele de la Târgu Mureş (…) să-l cităm şi pe Caragiale: s-au făcut pregătiri intense la periferie (s.n.) pentru entuziasmul spontan din centru.(…) şi spun mai mult: au existat provocatori care au încins lucrurile. (…) a fost una dintre tentativele făţişe, că altele au fost discrete, de a încerca, de a forţa o incendiere la propriu şi la figurat a atmosferei din Ardeal pentru ceea ce urma să se întâmple: desprinderea Transilvaniei de România. [Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu, De la regimul comunist la regimul Iliescu, ed. RAO, 2008, p. 166]
Am coroborat opiniilor autorilor mai sus citați, ca și ale altora, cu multe date, unele inedite, pe care le voi prezenta pe parcurs. Concluzia care se conturează este aceea că declanșarea conflictului interetnic de la Târgu-Mureș a fost provocată de profesioniști în operații de subversiune exercitate prin intoxicare asupra factorilor de decizie la toate nivelele și prin dezinformare asupra populației. Lor le-au căzut pradă atât românii, cât și maghiarii. Inițial a fost amorsat un război psihologic iar mai apoi unul de imagine folosindu-se tehnici de așa-numită propagandă neagră. (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 3
Dorin Suciu
Moto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

La intersecția «sindromului Trianon» cu neorevizionismul ungar
Un exemplu clasic al ilustrării teoremei lui Thomas ca generatoare de dezinformare cu consecințe periculoase, este așa-numitul sindromul Trianon. Rădăcinile sale sunt adânc ancorate în promovarea insistentă în perioada dualismului Austro-Ungar, îndeosebi între anii 1880-1918, a ideii de superioritate națională, rasială și culturală ungară de către „savanți” ca Gusztáv Beksics, Ernő Baloghy, Mihály Réz și Jenő Rákosy. [Marius Turda, Ideea de superioritate națională în Imperiul Austro-Ungar, Argonaut 2016, pp 113-136]
Trebuie arătat de la început că Tratatul de pace încheiat pe 4 iunie 1920 în micul palat de la Trianon prin care Ungaria a fost redusă la granițele ei naționale a constituit prin consecințele sale un șoc politic, economic și social major, îndeosebi pentru clasele avute care pretindeau că reprezintă „națiunea ungară”. În același timp, o tenace propagandă oficială a demonizat tratatul pentru toate relele, adevărate sau imaginare. Orice încercare de obiectivare a fost sistematic refulată. Rezultatul a fost că nu numai o parte a publicului internațional a căzut pradă acestei dezinformări, ci și însuși poporul ungar.
De la început și până astăzi, toate regimurile politice din Ungaria, de la cele fasciste și cele comuniste, la cel de după 1990 au atribuit tratatului de la Trianon exclusiv rolul unui „manual de disecție” al fostului stat ungar, așa cum fusese el reconstituit între 1867-1918 în cadrul monarhiei habsburgice, sau ca „opera diabolică” a așa-ziselor state succesoare, în primul rând România, împotriva vecinei lor.
În realitate, așa cum arată istoricul Camil Mureșan, Trianonul n-a fost un tratat între Ungaria și țările vecine, așa cum apare în publicistica interesată să sugereze că el a fost o „reglare de conturi" impusă de câteva țări dornice sa beneficieze de înfrângerea Ungariei în primul război mondial. „Trianonul a fost un tratat între Ungaria și restul lumii care a fost semnat de 36 de plenipotențiari, în numele a 23 de state. (…) Reglementarea prin el a contenciosului problemelor dintre Ungaria și România ocupă un loc restrâns în ansamblul tratatului (s.n.), deși, desigur, nu lipsit de importanță.” [Camil Mureșanu, Tratatul de la Trianon - Amnezii voite - http://www.history-cluj.ro/Istorie/cercet/Muresanu.htm]
Deceniile de dezinformare insidioasă între cele două războaie mondiale au făcut însă ca slogane precum „Vesszen Trianon!” - Să piară Trianon! - și „Nem, nem, soha!” - Nu, nu, niciodată! -, să devină așa-numite formule logomahice care s-a întipărit adânc în conştiinţa naţională maghiară provocându-i, printr-un pervers efect de bumerang, o traumă reală. Această traumă – efect al „profeției care se împlinește prin ea însăși” - nu a fost lăsată niciodată să se vindece. Printre consecințe ei tragice s-au numărat și masacrele populației civile sârbe din Bacska (Voivodina) și românești din Transilvania de nord în timpul celui de al doilea război mondial.
Nu există un risc prea mare de a greși considerând că dramaticul conflict interetnic din martie 1990 de la Târgu-Mureș s-a nutrit decisiv (și) din această rană, sistematic reinfectată şi amplificată în perioada primei ofensive revizioniste din perioada interbelică, în timpul celui de al II-lea război mondial, înainte și după 1989…
Trebuie, de asemenea, arătat că după cel de-al II-lea război mondial și Pacea de la Paris, din 1946, care a consfințit deciziile luate la Trianon, instaurarea guvernului comunist a lui Mátyás Rákosi în Ungaria a pus surdină pentru un deceniu manifestărilor revizioniste. Ele vor reizbucni în cursul revoluției ungare din 1956, care, dincolo de faptul de a fi încercat restaurarea suveranităţii naţionale a Ungariei, sechestrată sale într-un sistem politic străin şi neviabil, a prilejuit și manifestări naționalist-revizioniste cu privire la Transilvania. Fără a mai vorbi de atrocitățile comise de unele elemente de extremă dreaptă care au depășit chiar și granițele exceselor inerente unei revoluții…
Reprimarea de către armata sovietică a revoluției ungare a provocat emigrarea unui mare număr de unguri care s-a adăugat puternicei diaspore din Statele Unite și din țările occidentale. Unul dintre efecte a fost „radicalizarea și chiar extremismul politic care implică patria” [Arjun Appadurai, Deteritorializarea și dislocarea culturală,1990. Apud James Lull, Mass-media comunicare, manipularea prin informație, p.166, Editura Antet 1998].
Rezultatul a fost înființarea a numeroase organizații și asociații, care, indiferent de scop, își propuneau să desfășoare și activități iredentist-revizioniste. Până în 1989, numărul lor a ajuns la peste 300. Aceste organizații, care au încercat și reușit să obțină sprijin pe plan internațional pentru „cauza ungară” - adică integrarea Transilvaniei în Ungaria prin revizuirea frontierelor sau măcar autonomizarea Transilvaniei -, au fost recunoscute, începând cu 1980, de guvernele de la Budapesta, în condițiile în care „socialismul gulașului” a lui Kádár s-a dovedit falimentar. [Emilian P. Brașoveanu, Neorevizionismul ungar, ediție samizdat, Tulcea, 1991]
Intensificarea în anii '80 a activității lobby-ului maghiar în SUA; acțiunea liderilor extremismului național maghiar; rolul serviciilor de informații ale Republicii Populare Ungare în strategiile național-iredentiste și neorevizioniste; crearea în România a Biroului de Presă pentru Transilvania, în fapt o rețea conspirativă care acționa sub pretextul culegerii de informații despre procesul de deznaționalizare a maghiarilor de către regimul Ceaușescu; practicarea de către membrii ambasadei ungare de la București și consulatului de la Cluj-Napoca a diverselor acțiuni de îndrumare ale unor activități clandestine practicate de câteva organizații ale minorității maghiare din România sunt prezentate și documentate pe larg din surse de primă mână. [Gral. bg. (r) Vasile Mălureanu în Vitralii – Lumini și umbre nr. 25, decembrie 2015, pp. 125-130.]
Începând cu 1988, în Ungaria se afirmă mișcarea pan-ungară al cărei promotorul a fost socialistul Mátyás Szürös, președintele provizoriu al acestei țări în perioada 1988-1990. Originile pan-ungarismului se regăsesc în hungarism, doctrina lui Ferenc Szálasi, liderul partidului fascist Crucile cu săgeți.
Szürös își expunea deschis în numărul din mai 1989 a publicației neorevizioniste Erdély Tudositások (Informații despre Transilvania) ideea că Ungaria este responsabilă de soarta tuturor maghiarilor de peste hotarele, ei fiind membrii ai marii națiuni ungare. Președintele provizoriu al Ungariei preciza că ideea „i-a venit în urma unei vizite efectuate în Transilvania și a discuțiilor avute aici cu Sütő András, Kányadi Sándor, Domokos Géza, Fazékás János și Szabo T. Attila.” Mátyás Szürös mai afirma că „atât în conducerea partidului, cât și la Ministerul de Externe se afirmă o gardă tânără care și-a însușit această doctrină apreciată drept justă”. [Traian-Valentin Poncea și Aurel Rogojan, Spionajul ungar în România, Editura ELION, București, 2006, p. 176]
În sensul punerii în practică a doctrinei pan ungare, rămâne de referință cea mai amplă manifestație antiromânească desfășurată, la 27 iunie 1988 la Budapesta, cu acordul conducerii ungare de partid și de stat. La ea au fost mobilizați 200.000 de cetățeni unguri care au protestat în Hösök tere - Piața Eroilor -, în imediata apropiere a ambasadei României. Dincolo de reacțiile la adresa regimului Ceaușescu, s-a demonstrat pentru independența Transilvaniei, recurgându-se toată recuzita propagandistică revizionistă. În acest sens, a fost folosită și acțiunea „Villages roumains” – Salvați satele românești – împotriva inițiativei de sistematizare a satelor preconizată de Nicolae Ceaușescu, acuzându-se că ea ar avea drept scop ascuns distrugerea identităţii minorităţilor naţionale, cu precădere a celei maghiare.
Astfel, la momentul oportun, s-a anunțat dramatic că, în chiar acele momente, buldozerele au pornit spre comuna Corund (vestită localitate de olari din judeţul Harghita), prima de pe lista comunelor cu populaţie majoritar maghiară din Transilvania care va fi dărâmată! Ceea ce era evident o minciună, sistematizarea satelor din România limitându-se exclusiv la câteva localități din sudul țării. Mai mult, autoritățile române anunțaseră oficial cu câteva luni înainte autoritățile din Ungaria că satele din Transilvania locuite de maghiari și germani nu vor fi afectate de sistematizare, fiind construite compact. În ciuda acestui fapt, într-o relatare din revista Ország-Világ de la începutul lui ianuarie 1989 se dădea „ca aproape sigură” informația că biserica-cetate din Prejmer a căzut victimă buldozerelor! [Open Society Archive OSA Bp., MR Kossuth Rádió, Szemle. Tallózás hetilapoknam és folyóiratokban, 7.01.1989]
Un rol important în lansarea dezinformăriii privind demolarea satelor maghiare din Transilvania l-a avut agentul de influență László Tőkés. În 1988, fiind preluat de emisari speciali trimişi din Occident, acesta citește în limba maghiară o scrisoare de protest pe subiectul demolării satelor maghiare la posturile de radio Budapesta și „Europa Liberă”. În acest fel, Tőkés contribuie la transformarea diversiunii într-o campanie internațională. [Alex M. Stoenescu, Istoria loviturilor de stat, Editura RAO, 2006, vol. 4, p. 255]
Semnificativ este faptul că, ulterior, organizațiile franceze și belgiene care au inițiat acţiunea „Salvaţi satele româneşti” au admis că ea a avut aspecte diversionist-manipulatorii. La 15 februarie 1990, prestigiosul cotidian francez Le Monde nota fără echivoc: „În ceea ce priveşte «Villages roumains», strigătul de alarmă era exagerat în raport cu realitatea…” (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 4
Dorin Suciu
Moto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

Preliminarii la conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu-Mureș
Cea mai virulentă acțiune politică antiromânească înainte de 1989 a fost însă instrumentarea așa-numitei Declarații de la Budapesta cu ocazia organizării reînhumării, la 16 iunie 1989, a lui Imre Nagy şi a altor victime ale revoluției ungare din 1956. La manifestările comemorative, au luat parte mai mulți intelectuali și politicieni din Magyar Demokrata Forum – care, împreună cu un grup de români trăind în exil, au formulat un apel internaţional referitor la Transilvania numit Declarația de la Budapesta. În acesta se arăta că: „Transilvania a fost şi este un spaţiu de complementaritate şi trebuie să devină un model de pluralism cultural şi religios. (…) Dreptul la o reprezentare politică autonomă şi la autonomie culturală a fiecărei naţiuni (sic!) trebuie garantat. (…)”.
Consternate, mai multe personalități a românilor trăitori în exil, printre care și Liniciu Faina, Alexandru Miele, Ion Varlaam, Dr. Coriolan Brad, au protestat împotriva „transferului de suveranitate” pe care îl proclamau ideile confuze şi termenii ambigui ai «declaraţiei». Liniciu Faina avertiza: „Autonomia politică şi culturală a fiecărei „naţiuni” în parte nu poate duce decât la o vastă anarhie politică şi administrativă în spaţiul transilvan, cu prejudicii grave pentru naţiunea română. Ea ar avea ca prime consecinţe o periculoasă animozitate între români şi unguri (s.n.)”.
Prin Declarația de la Budapesta, strategia guvernamentală ungară de revendicare a Transilvaniei intra în etapa formulării unor pretenţii afişate la nivel internaţional, Ungaria nemaiavând nici un fel de reţinere faţă de eventuale acuze de amestec în treburile interne ale României. [Corvin Lupu, România 1989 - De la revolta populară la lovitura de stat, Sibiu, Techno Media 2010, p. 38.]
La mai puțin de o lună de la semnarea Declarației de la Budapesta, la 8 iulie 1989, a avut loc la Bucureşti întâlnirea la nivel înalt a statelor membre ale Tratatului de la Varşovia. Cu această ocazie, într-o întrevedere bilaterală româno-maghiară, intermediată de Mihail Gorbaciov, conducerea ungară, reprezentată de Rezsö Nyers, Miklos Németh şi Gyula Horn, a pretins că Transilvania nu aparţine de fapt României şi, expresis verbis, a ameninţat că va internaţionaliza problema maghiarilor din România.
În august 1989, agenţi ai Departamentului Securităţii Statului infiltraţi în cantonamente din Ungaria, au raportat primele date în legătură cu pregătirea unor formaţiuni de gherilă urbană, misiunea acestora fiind să acţioneze în România. Organizaţiile „România Liberă" (creată în septembrie 1987 de Brigada România a AVO, serviciul secret ungar) şi Uniunea Mondială a Românilor Liberi au fost paravanul sub care AVO a organizat formaţii paramilitare pe care le-au instruit pentru „acţiuni viitoare de gherilă urbană în România" într-o fostă cazarmă din Bicske, localitate aflată la 40 km de Budapesta, spre Tatabánya. Aici, circa 400 de persoane erau antrenate de instructori, în mare parte unguri originari din România, dar aceştia acţionau doar ca intermediari ai unor servicii speciale. [Gheorghe Rațiu, Raze de lumină pe cărări întunecate, ed. PACO, București, 1996, pp. 125-127, 142.]
Apoi, în perioada premergătoare lunii decembrie 1989, diplomați români de la Budapesta au transmis informații referitoare la redislocarea a unor unități militare din zona de est a Ungariei în zona Tisei și desfășurarea de aplicații a căror temă era „eliberarea teritoriului vremelnic ocupat și instalarea administrației ungare pe teritoriul eliberat”. Informațiile nu erau rezultatul vreunei operații de spionaj ci proveneau din prelucrarea unor știri transmise de postul național de radio Kossuth! [Open Society Archive - OSA Bp.] http://w3.osaarchivum.org/index.php?option=com_content&view=article&id=8...
Toate aceste piese componente ale unui război compozit - mediatic, psihologic și de imagine - se constituie în preliminarii la ceea ce urma să se întâmple în decembrie 1989 iar mai apoi, în martie 1990, la Târgu-Mureş, dar nu numai acolo, ci și la Satu Mare precum și în multe alte localități din județele Covasna și Harghita.
Toți cei care am trăit evenimentele acelui sângeros și nebulos decembrie 1989 ne amintim că am resimțit data de 22 decembrie ca pe un fel de oră astrală a României. Foarte puțini s-au gândit atunci că ceea ce s-a dovedit apoi a fi „dezinformarea teroriștii”, pusă în operă la București, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Cugir, Otopeni exprima intenția de a instrumenta un conflict armat între trupele MApN și cele ale Securității.
La fel, nu a existat nici percepția că distrugerea în „secuime” a 41 de sedii ale Miliției și Securității și sustragerea a 468 de arme și 17.832 de cartușe, ca și atrocitățile comise imediat după 22 decembrie împotriva lucrătorilor din Securitate și Miliție la Odorheiu Secuiesc, Târgu-Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Dealu, Zetea și alte peste 50 de localități din „secuime” puteau amorsa un conflict interetnic. În mod evident, combinarea celor două componente explozive - un conflict între Armată și Securitate și un conflict interetnic - putea declanșa un veritabil război civil cu consecințe catastrofale…
Rămâne de referință interviul dat Televiziunii Române Libere în primăvara anului 1991 la Moscova de preşedintele Mihail Gorbaciov. (Interviul a fost realizat de Felicia Meleșcanu care, pe baza acestuia, a elaborat documentarul "Sindromul maltez", difuzat de TVR în decembrie 1994.) Înainte de a-i fi pusă prima întrebare, Gorbaciov a transmis felicitări poporului român şi conducerii sale pentru performanţa de a fi evitat în anii 1989 și 1990 două mari pericole: războiul civil şi destrămarea României.
Astăzi au apărut informații că intenția de a dezmembra România s-ar regăsi și pe fondul înţelegerilor dintre Statelor Unite, U.R.S.S., Germania Federală și Franța din anii 1988-1989 privind o eventuală schimbare a configuraţiei central şi est-europene, prin încălcarea suveranităţii unor state şi chiar divizarea lor. Ceea ce s-a și întâmplat peste câțiva ani în cazul Iugoslaviei și Cehoslovaciei... Intenția s-a manifestat și la nivelul activității unor servicii de informații, inclusiv cele ale Ungariei și Iugoslaviei. (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 5
Dorin Suciu
Moto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

Un fals disident, dar veritabil revizionist, devine al doilea om în puterea provizorie!
În decembrie 1989, scenariul provocării unui războiul civil care să creeze premisele destrămării României a eșuat, dar el a continuat să opereze folosind alte căi și mijloace cum ar fi realizarea, cel puțin al unui vid de putere: la 18 februarie, în cursul unei manifestații stradale, a fost atacat și devastat sediul guvernului provizoriu după ce, la 12 ianuarie 1990, avusese loc acțiunea „moarte pentru moarte” condusă de Dumitru Mazilu iar la 28 ianuarie, somarea ultimativă, din partea liderilor partidelor istorice - mai puțin Radu Câmpeanu - a autorităților provizorii să predea puterea. [Zeno Millea, Secesiunea Ardealului, Editura Carpatica, 2002, p. 33 și urm. http://www.scribd.com/doc/59119613/Secesiunea-Ardealului]
A urmat la 15 martie, cu ocazia sărbătoririi zilei maghiarilor de pretutindeni, trecerea graniței de către câteva mii de persoane de cetățenie ungară cu intenția de a manifesta la Satu Mare unde doar prezența de spirit a autorităților și reacția adecvată a locuitorilor români ai municipiului au împiedicat în ultimul moment ca situația să nu degenereze.
La 19-20 martie, după mai bine de două luni de tensiuni interetnice, au avut loc evenimentele dramatice de la Târgu-Mureș, soldate cu morți și răniți. Astăzi se conturează tot mai mult faptul că ceea ce s-a întâmplat a avut ca scop reînființarea unei regiuni autonome pe criterii etnice ca prim pas spre autonomizarea Transilvaniei în ideea unei eventuale ruperi a ei de România.
Prima etapă a acestei acțiuni au început cu înființarea partidului etnic UDMR. Documentarul MAE ungar „1989 – A csodák éve Magyarországon és Európában” – Anul miracolelor în Ungaria și în Europa, consemnează, la p. 98, că UDMR s-ar fi înființat la 25 decembrie 1989. [http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/DDF6013F-21E3-4B6F-A0C9-96594CFB08F3/...
Tensiunile interetnice din Târgu-Mureș au fost amorsate de acțiunile unui pseudo disident, Károly Király. Membru fondator al UDMR, Király a fost între 1968–1972 prim-secretar PCR Covasna, membru supleant al CPEx, membru al CC al PCR.
Károly Király pierde toate aceste funcții importante în statul comunist român în urma unui scandal sexual. „După decenii de fidelitate servilă faţă de regim, schimbă brusc cursul. Format în mediul sovietic, Király, (…) atacă cultul personalităţii lui Ceaușescu și neprincipialitatea ideologică a regimului, probleme care, deși reale, erau irelevante în contextul politicii în domeniul minorităţilor, pe care le atacase anterior in corpore. Erau însă în deplină conformitate cu scopurile politicii sovietice (s.n.).” [Larry L. Watts, Extorting Peace: Romania, The Clash within the Warsaw Pact and The End of the Cold War, Editura RAO, 2013, pp. 214-217
Marginalizat politic, Király este contactat de serviciile de informații ungare care îl ajută să își creeze o aură o aură de oponent al regimului. În această calitate, încearcă să mondializeze problema Transilvaniei. În 1981 adresează un memoriu atât Organizației Națiunilor Unite, cât și Conferinței de Pace și Securitate în Europa de la Paris, în care se cerea înființarea Republicii Socialiste Transilvania în cadrul comunității statelor socialiste! [Neagu Cosma, Dumitru Marinescu, Fapte din umbră, vol. IV, București, Editura politică, 1983, p.142]
Istoricul Larry Watts crede că nu este exclus ca fostul nomenclaturist să fi fost agent cu dublă subordonare. „Este plauzibil ca Károly Király să fi fost (și) agent sovietic. A fost, nu o dată, în URSS. A fost și la studii acolo. Şi, mai mult decât atât, atunci când Gorbaciov a venit la București în ’87, și Károly Király era consemnat la domiciliu, Ambasada sovietică a trimis la Târgu-Mureş un automobil, și l-a adus pe aceste la recepția la care a fost invitat şi Ceauşescu, iar Gorbaciov a stat de vorbă cu Király vreo zece minute.” [Irina Airinei, „Anamnesis”, ed. MarLink, București 2011, p. 348.]
La data de 26 decembrie 1989 Károly Király elaborează la Târgu-Mureş, împreună cu alții, un document prin care solicită autonomia maghiarilor din Transilvania, drepturi colective etc. La 27 decembrie îi înmânează la București lui Ion Iliescu documentul scris în limba maghiară, iar acesta, care dorea/spera să aibă controlul asupra comunității maghiare prin Király, fără a mai verifica cine era în realitate fostul prim-secretar PCR Covasna, membru al CC al PCR și membru supleant al CPEx, îl numeşte pe Károly Király, la 9 ianuarie 1990, prim-vicepreşedintele al CFSN, omul numărul doi în puterea provizorie!
În această calitate, Király desfiinţează CFSN Târgu-Mureş (care era constituit, în consens, la paritate între români și maghiari) şi construieşte un nou CFSN format în majoritate de 57% din maghiari. Mulți dintre ei aveau reputaţie iredentistă sau revizionistă. Aceștia, împreună cu Károly Király, vor amorsa o serie de acțiuni, de la înființarea unor sindicate pe criterii etnice, la provocarea crizei separării școlilor, manifestații de intimidare a populației românești, încercarea de scindare pe criterii etnice a Institutului de Medicină și Farmacie (IMF) etc. [Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu, De la REGIMUL COMUNIST la REGIMUL ILIESCU, ed. RAO, 2008, pp. 166-172.]
Profanarea monumentelor românești vine „ca bonus”, dar, psihologic vorbind, dezinformarea/diversiunea instrumentată de av. Elöd Kincses, vicepreședinte al Consiliului județean Mureș, cum că românii ar fi profanat ei înșiși (sic!) monumentul lui Avram Iancu pentru a-i culpabiliza pe maghiari, a fost picătura care a umplut paharul. Toate acestea petrec pe fondul unei inexplicabile indiferențe a conducerii provizorii a României.
„Ceea ce trebuie subliniat este că, în mod evident, a existat o pasivitate, ca să nu spunem un dezinteres al autorităților de la Bucureşti faţă de ce se întâmpla în Ardeal. Este contextul în care apare o structură de autoapărare a românilor din Transilvania, Vatra Românească, în al cărui document de constituire există această frază: «Constatând dezinteresul şi lipsa de atenţie pe care Bucureştiul o arată faţă de ceea ce se întâmplă la Târgu-Mureș (…) am hotărât să ne organizăm»." [Virgil Măgureanu în dialog cu Alex Mihai Stoenescu, De la REGIMUL COMUNIST la REGIMUL ILIESCU, ed. RAO, 2008, p. 170.] (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 6
Dorin Suciu
Motto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

Cum se poate orchestra un conflict interetnic…
În cartea De la REGIMUL COMUNIST la REGIMUL ILIESCU , Virgil Măgureanu și Alex Mihai Stoenescu ajung la concluzii inechivoce: Conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu-Mureș trebuie interpretat din perspectiva creării unor stări de tensiune care să ducă la compromiterea României ca stat național unitar, izolarea și marginalizarea ei. Este vorba de interesul unor state - URSS și Ungaria - ca Transilvania să devină subiect de drept internațional și de schimbarea staus-quo-ului internațional și teritorial al României.
Conjunctura care a dus la incidentele din 19-20 martie poate fi structurată astfel:
1. După începutul anului 1990, în cadrul unui veritabil război psihologic și de imagine, Transilvania este literalmente inundată de hărți ale Ungariei Mari și de materiale de propagandă revizioniste aduse din țara vecină. La data de 7 ianuarie 1990, într-o emisiune în limba maghiară a postului de radio F M 105 din New York, este prezentată o știre care a fost a fost redifuzată în repetate rânduri în perioada 8-12 ianuarie de Radio Kossuth: „Asociaţia Maghiarilor Americani a discutat ieri (06.01.1990) problema Ardealului. Ceauşescu a căzut cu sânge unguresc; sacrificiul acesta nu este destul. Maghiarii din Transilvania trebuie să fie liberi iar Transilvania alipită Ungariei. În acest caz trebuie să încercăm întâi rezolvarea pe cale paşnică. Sunt trei posibilităţi: Un verdict internaţional; o Transilvanie independentă, de tipul Elveţiei; Transilvania trebuie să treacă la Ungaria chiar cu folosirea forței”. Efectele psihologice a acestor acțiuni atât asupra românilor cât și a maghiarilor au fost considerabile instaurând o stare de disensiune, neîncredere reciprocă și încordare.
2. În acest context, președintele Ion Iliescu numeşte alături de el la conducerea ţării pe Károly Király; se poate presupune că Iliescu nu cunoștea trecutul iredentist al fostului membru al CC al PCR, ci doar aura lui de „disident” față de Ceaușescu.
3. Károly Király rupe punţile de legătură şi de înţelegere între români şi maghiari în Transilvania; schimbă compoziția organelor de conducere din Târgu-Mureș în care românii devin minoritari.
4. Încep acțiuni de destabilizare: înființarea unor sindicate pe criterii etnice, contestarea și eliminarea directorilor de origine română ai instituțiilor și întreprinderilor. Are loc profanarea statuilor lui Avram Iancu și Bălcescu, exemplu concludent de „gândire magică primitivă” constând în atacarea/desființarea simbolurilor adversarului.
Este amorsată „criza separării școlilor” la care o contribuție semnificativă va avea Smaranda Enache, fostă activistă notorie a PCR, convertită rapid în „activist civic”, despre care, ulterior, au apărut documente privind colaborarea cu fosta Securitate. [http://www.ziua.ro/display.php?id=212892&data=2006-12-15;]
Criza separării școlilor atinge apogeul după ce, printr-o telegramă controversată ministrul educației Mihai Șora decide evacuarea de la liceul Bolyai a 14 clase cu limba de predare română. În mod spontan, elevii români se adună în curtea interioară și scandează: „Suntem frați, nu ne separați!” și „Suntem de naționalitate copii!” Peste trei luni Mihai Șora va demisiona din guvernul Petre Roman pentru ca în noiembrie să devină unul dintre liderii importanți ai Alianței Civice. Comentând declarația făcută de Ion Iliescu cu ocazia primei sărbătoriri a zilei naționale de 1 Decembrie: „Aș dori ca toți românii să se regăsească în patria-mamă”, într-un interviu dat săptămânalului francez L'Express Șora va susține: „Iliescu este incoerent: el dorește pentru Basarabia ceea ce refuză Transilvaniei! (sic!) [L'Express - 7-14 decembrie 1990, articol semnat Vincent Hugeux]
5. Românii, care se simt abandonați înființează, la 7 februarie, Uniunea Vatra Românească ca organizație de autoapărare. În afară de o reuniune publică la care participă câteva mii de persoane și participarea la ședințele în care se dezbate degradarea situației din municipiu, activitatea UVR se rezumă la organizarea de spectacole folclorice cu repertoriu patriotic.
6. Transformarea FSN în partid politic influențează negativ situația. Mioapă politic, având în față doar perspectiva apropiatelor alegeri, neinformată și/sau dezinformată, puterea de la Bucureşti se dezinteresează în continuare de problematica Transilvaniei.
Aflat sub influența lui Károly Király, care îl dezinformează, președintele CPUN Ion Iliescu nu ia în considerație semnalele de avertisment ale delegației UVR și „temporizează” rezolvarea situației. În stradă, românii scandează: „Iliescu nu uita, și Ardealu-i țara ta!”
7. În prima parte a lunii februarie, Károly Király pleacă la Budapesta pentru a se interna într-o clinică medicală. Zvonul care circulă: este grav bolnav de leucemie după ce a fost radiat de Securitate. Conform unui săptămânal budapestan [Képujság, A tizedes még a többiek, nr. 8 din 24.02.1990], la invitația Ministerului Apărării Patriei, la mijlocul lunii februarie sosește la Budapesta și pastorul László Tőkés.
8. La Târgu-Mureș au loc acțiuni psihologice de intimidare a românilor: marșul-procesiune cu lumânări și cărți de la 10 februarie condus de scriitorul András Sütő, notoriu fost nomenclaturist comunist - 100.000 de persoane, 60.000 aduse din Harghita și Covasna - putând fi interpreta și ca posibil exercițiu de mobilizare.
9. Pe data de 18 februarie începe o grevă a studenților și profesorilor maghiari de la Institutul de Medicină și Farmacie (IMF). Ea se manifestă prin pichetarea și ocuparea, așezați pe jos, a spațiilor publice ale IMF. [Ambele procedee sunt descrise de Gene Sharp, specialist în „acțiuni nonviolente de acțiune”http://nonviolentaction.net/serbia-otpor-uses-sharps-work-to-defeat-dict...
Greva este intens mediatizată pe plan internațional de ziariști olandezi (care vorbesc limba maghiară...) prezenți prompt la acțiune. Crește afluența de ziariști „internaționali” din presă audio-vizuală, înzestrați cu camere video, aparate de fotografiat și de înregistrat, care irită trecătorii cu insistența lor în a pune întrebări tendențioase și care transmit instantaneu „evenimentele”. Toate acestea presupun coordonarea unui „centru de gândire” profesionist.
10. După 15 martie 1990, când în județele Satu Mare, Covasna, Harghita și Mureș au loc manifestări ale populației maghiare, la Târgu-Mureș are loc o rapidă radicalizare a maghiarilor și, în paralel, a românilor. Se ajunge ca, la 16 martie, un iresponsabil să intre în forță cu mașina într-o coloană de demonstranți români pașnici, rănind 14 persoane, patru dintre ele grav. Károly Király, care se întorsese din Ungaria și se afla la Bucureşti, telefonează autorităţilor militare din oraş cerându-le să intervină în mod direct, cu trupe şi tehnică, pentru aplanarea conflictelor (inexistente) din oraş și a-i proteja pe studenții maghiari din căminele IMF. Vorbind pe un ton autoritar, el susţine că intervenţia ar fi fost aprobată chiar de Ion Iliescu. Ulterior, ajuns preşedinte al României, Ion Iliescu a negat ferm că ar fi dat vreodată o astfel de dispoziţie.
După ce criza separării școlilor atinge punctul critic, mitingurile românilor cerând demisia lui Károly Király și a avocatului Előd Kincses (ale cărui apeluri la radio și cuvântări publice erau considerate defăimătoare) și contra-mitingurile maghiarilor se potențează reciproc.
La 19 martie, conflictul este amorsat. Un grup numeros de săteni din localitățile de pe valea Gurghiului atacă clădirea sediului partidelor politice în care se în care găsea și un sediu al UDMR. Autoritățile locale au susținut că „persoane rămase neidentificate”, au aruncat cu diverse obiecte de la etajul clădirii în grupul de sătenii care se deplasa spre clădirea studioului de radio Târgu Mureș pentru a protesta împotriva unui discurs jignitor la adresa românilor. UDMR susține că atacul ar fi fost nemotivat. Clădirea este asaltată timp de câteva ore, poliția e depășită de eveniment, iar când persoanele aflate în imobil sunt evacuate, scriitorul András Sütő este grav molestat.
Situaţia se deteriorează iar peste doar o zi, în data de 20 martie izbucnește un conflict violent între o masă compactă de maghiari numărând circa 15-16.000 de persoane și alta de români estimată la 2-3000 de persoane după ce cordonul firav de polițiști care despărțeau cele două tabere este rupt.
Rezultatul: 6 morți, câte trei din fiecare tabără, și 168 de răniți: 33 de naționalitate maghiară și 135 de naționalitate română. Tragedia s-a petrecut pe fondul unei deficiențe informative foarte grave din partea autorităților locale, mergând până la dezinformarea autorităților centrale: maghiarii deliberat, românii din oportunism sau slugărnicie.
Nu am structurat o cronologie mai detaliată a evenimentelor al căror martor am fost, dar ea poate fi lesne filtrată, prin coroborarea cu alte informații din cărțile col. Ioan Judea, Tîrgu-Mureș, Cumpăna lui martie, ed. Tipomur, 1991 și av. Kincses Elod, Martie negru la Târgu-Mureș, Kriterion 2015. (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 7
Dorin Suciu
Motto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

„Nu e nevoie să veniți domnule președinte, situația poate fi ținută sub control”
Un jurnal personal despre acest dramatic eveniment „20 martie 1990 - Imagini blânde de la Târgu-Mureș”este accesibil pe internet la adresa http://roncea.ro/2010/03/20/exclusivitate-roncea-ro-20-martie-1990-jurna...
Jurnalul nu relatează decât pe scurt unele întâmplări care, după peste un sfert de veac de la dramaticele evenimente, capătă semnificații deosebite privind modul în care s-a ajuns la escaladarea extremă a violențelor.
Cea dintâi este s-a petrecut în dimineața zilei de 20 martie în biroul preşedintelui CPUN Mureş, gen. (r) Ion Scrieciu, în prezența lui Augustin Buzura, venit pentru a face un raport despre situaţia de la Tg. Mureş, Ion Vulcan, corespondentul judeţean al Radio România, Dorin Suciu, corespondentul TVR şi Simonfi Katalin, de la redacţia maghiară a TVR. În timp ce discutam despre incidentele în seara precedentă la sediul partidelor politice, a căror victimă fusese scriitorul András Sütő, a sunat pe „firul scurt” președintele Ion Iliescu, care s-a arătat foarte îngrijorat şi s-a interesat de starea acestuia. Iliescu a întrebat dacă este cazul să vină la Târgu-Mureş pentru a dezamorsa tensiunile. A fost asigurat de gen. (r) Scrieciu că, deşi gravă, situaţia poate fi ţinută sub control. Peste numai câteva ore, gen. Ioan Scrieciu era el însuși ținut „sub control”, sechestrat în propriul birou cu cuțitul la gât. La propriu…
La scurt timp, în jurul orei 18, a urmat declanșarea confruntării violente dintre cei grupul masiv de maghiari și cel al românilor, cam de cinci ori mai puțin numeros.
Soarta peliculei filmate de mine de la etajul al 5-lea al hotelului Grand, și care cuprindea principalele secvențe ale dramei care se consumase în după-amiaza zilei de 20 martie ridică multe semne de întrebare. După vizionarea în masa de montaj, Teodor Brateș (cel care a orchestrat în primele zile ale Revoluției din decembrie 1989 dezinformarea „teroriștii Securității”) a decis ca reportajul să nu se difuzeze.
Filmul există în arhiva Ministerului Apărării Naționale. A ajuns acolo cu prilejul comemorării unui an de la evenimente după ce a fost difuzat la emisiunea militară a TVR din inițiativa col. Valeriu Pricină. Am constatat cu acea ocazie că din reportaj lipsesc câteva secvențe importante. Una dintre ele este cea în care este rupt cordonul de polițiști care despărțea masivul grup de demonstranții maghiari de grupul mult mai mic de demonstranți români. Operațiunea a fost executată prin îmbrâncirea violentă a acestora din urmă de un grup de indivizi înarmați cu bâte scurte și care, după îmbrăcăminte, nu păreau în nici un caz a fi săteni veniți de pe valea Gurghiului. Cine erau aceștia rămâne deocamdată o enigmă. Personal, după ce am intrat în posesia unor informații de la „surse care doresc să își păstreze anonimatul”, înclin să cred că făceau parte dintre cei specializați în gherilă urbană în cazarma din Bicske.
Al treilea episod pe care trebuie să-l detaliez, este discuția pe care am avut-o cu gen. (r) Ioan Scrieciu referitor la plecarea lui Károly Király, în prima parte a lunii februarie, la Budapesta pentru a se interna într-o clinică medicală. Generalul mi-a spus că a fost informat că era vorba de un pretext pentru ca Király, care fusese racolat de serviciile de informații ungare (AVO), să coordoneze „direct din centrală”, prin emisari, manevrarea situației de la Târgu-Mureș. Pe baza acelei informări, gen. (r) Scrieciu a și făcut, imediat după evenimente, o plângere penală împotriva lui Károly Király. Relativ recent, am aflat că informația era reală și că îi fusese furnizată de serviciile de informații ale armatei. (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 8
Dorin Suciu
Motto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

De la războiul psihologic la cel de imagine prin dezinformare și manipulare mediatică
Primul care a atins chestiunea implicării unor servicii de informaţii străine în declanşarea la Târgu-Mureş a dramei de la 20 martie, în scopul provocării unui conflict interetnic major, chiar al unui război civil, care să pună în discuţie pe plan internaţional statutul politic şi statal al Transilvaniei a fost, în 2006, Virgil Măgureanu, primul şef al Serviciului Român de Informaţii, cu ocazia unei conferințe de presă la Târgu-Mureș.
O informație relevantă în acest sens este cea făcută publică de gen. de div. (r) Victor Negulescu, care la începutul anului 1990 devenise șeful serviciului de contraspionaj militar. Astfel, „…înaintea evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureș, un alt agent de bază al serviciilor de infirmații ungare, colonelul Sándor Arady (fost cetățean român, emigrat în Ungaria și revenit ulterior ca atașat militar) a îndeplinit, împreună cu ambasadorul Ungariei în România, mai multe misiuni de spionaj în Transilvania”. [Gen. de div. (r) Victor Negulescu, De la informații la contraspionajul militar – drumul anevoios al unui serviciu secret, Târgoviște, Editura Bibliotheca, 2000, pp. 208-209]
În legătură cu posibila implicarea în acțiunile premergătoare incidentelor interetnice din 20 martie 1990 a unor servicii de informații străine, astăzi există date certe că înainte de 15 martie 1990, circa 10000 de turiști din Ungaria au fost dirijați spre Transilvania. Cam 7000 spre Satu Mare, care era foarte aproape de granița româno-ungară, restul de 3000 spre Oradea, Cluj, Târgu-Mureș, Harghita și Covasna și o parte spre Timișoara și Arad.
La Satu Mare acțiunea a fost un mare fiasco, arborarea însemnelor Ungariei pe edificiile publice, sau fixarea de diverse plăci comemorative pe clădiri sau monumente artă și cultură fiind împiedicată.
În ultima perioadă au apărut analize și cărți ale unor publiciști, reputați specialiști în intelligence și istorici care sunt de părere că ce s-a întâmplat în 20 martie 1990 la Târgu-Mureș a avut un evident vector antistatal, susținut de profesioniști ai dezinformării, intoxicării și diversiunii care au acționat atât din interiorul cât și din afara țării amorsând un veritabil război psihologic.
Până a putea ajunge la concluzii sigure privind mecanismele prin care a fost instrumentate „evenimentele de la Târgu-Mureş”, ar fi de cercetat un alt aspect, cel al folosirii acestora pentru lansarea unui nou episod al unui război de imagine împotriva României, cel al „pogromului antimaghiar”.
El s-a fundamentat tot pe o dezinformare care, prin manipularea opiniei publice internaționale, a încercat acreditarea ideii că la Târgu-Mureș ar fi avut loc un pogrom (!) împotriva maghiarilor și că România este sfâşiată de un conflict interetnic fără leac, că românii sunt nişte şovini incurabili iar minoritatea maghiară este persecutată mai rău decât pe vremea lui Ceauşescu!
Dezinformarea „pogromul antimaghiar” a fost emisă prima oară de András Sütő în emisiunea PANORAMA a televiziunii naționale ungare la data de 20 martie. Într-un interviu înregistrat, acesta anunța că UDMR va cere guvernului și parlamentului apărarea cu armata a integrității fizice a minorității maghiare (?!) Dialogul cu reporterul se încheie cu un apel al lui Sütő către Organizația Națiunilor Unite și comunitatea internaţională în care se clama că „pericolul de pogromuri antimaghiare în Transilvania este o realitate concretă” [Anca Florea, Păstrați România întreagă, Editura „Viitorul Românesc”, 1996, p. 38]
În mod evident, înregistrarea interviului cu András Sütő nu putea fi făcută decât înainte de 19 martie, când scriitorul a fost molestat și, deci, anterior violențelor interetnice din 20 martie! Referirile la „pogromul” - ce avea să se întâmple abia peste una sau două zile! - arată că lansarea dezinformării „pogromul de la Târgu Mureș” formulare logomahică prin excelență - a fost premeditată.
Tot la 20 martie, într-un interviu acordat ziarului canadian Toronto Star în ziua precedentă gravelor incidente soldate cu morți și răniți (!), episcopul László Tőkés susține că „violența va continua atâta timp cât guvernul pune o parte din vină pe seama minorității maghiare” și pretinde că „un grup naționalist de dreapta, Vatra Românească, (…) încearcă să-i determine pe maghiari să părăsească țara, să emigreze în Ungaria.”
Cu două săptămâni înainte de alegerile generale care urmau să aibă loc în Ungaria la 9 aprilie 1990, dezinformarea a fost preluată de Gyula Horn, pe acea vreme ministrul de externe al Ungariei. Mânat şi de raţiuni electorale, acesta a afirmat la o reuniune ținută la Lisabona, între 22-24 martie pe tema relațiilor Consiliului Europei cu țările din Europa Centrală și de Est, că la 20 martie la Târgu-Mureş ar fi avut loc un pogrom împotriva populaţiei maghiare.
Comunist cu vechi state de serviciu - printre altele s-a dovedit că el a făcut parte din trupele care au reprimat Revoluţia Ungară din 1956 -, Horn se bucura totuși de un imens prestigiu şi simpatie pe plan internaţional fiind cel care deschisese graniţa spre Austria pentru toţi turiştii est-germani care se găseau în Ungaria în august 1989, așa că dezinformarea a avut un impact major.
Referindu-se direct la aserțiunile lui Gyula Horn, istoricul Larry L. Watts remarcă: „Povestiri ale pogromului românesc împotriva etnicilor maghiari din Târgu Mureș continuă să circule, dar puțini se întreabă cum un „grup” estimat între 500 și 3.000 de oameni ar putea lansa un pogrom împotriva unui alt grup estimat între 9.000 și 15.000, sau cum un asemenea pogrom ar putea duce la 135 răniți în tabăra atacatorilor, iar în presupusa tabără-victimă la doar 33 de răniți. (s.n.)” [Larry L. Watts, Extorting Peace: Romania and the End of Cold War, Bucharest RAO 2013, vol. II, pp. 26-27].
Dezinformarea a fost preluată și colportată de episcopul reformat László Tőkés care la 28 martie, cu ocazia unui congres ecumenic calvin, (reformat) care a avut loc la Geneva a susținut că: „Există acolo, la Târgu-Mureș, un conflict unilateral, în sensul că maghiarii continuă să fie victimele terorii și violenței.”
În ceea ce privește lungul șir de dezinformări care au urmat, dincolo de manipularea românilor și maghiarilor, deopotrivă, sau de încercările de intoxicare a autorităților române și organismelor internaționale, este interesant de arătat cum a fost lansat războiul de imagine împotriva României la puţin timp după evenimentele din 20 martie 1990.
Prima mişcare a fost cea efectuată de televiziunea particulară Chanell 4 din Marea Britanie și de postul german ZDF: prezentarea nefericitului Mihăilă Cofar, țăran român din localitatea Ibănești, drept maghiar.
Deși irlandezul Gary Honeyford, reporter al postului Sky News, care înregistrat in extenso violențele interetnice din 20 martie, a infirmat ferm ideea unui pogrom antimaghiar, [http://www.youtube.com/watch?v=1jJDqbeDZ3c&feature=player_embedded] dezinformările, folosite pentru a fabrica cele mai grosolane manipulări ale publicului internaţional, au proliferat. Astfel, Mihăilă Cofar, victimă a dezlănţuirii instinctelor, a fost prezentat în documentarul Bad Neibours - Vecini răi - difuzat de televiziunea Channel Four din Marea Britanie, ca și de televiziunea ZDF din Germania, drept student maghiar bătut bestial pentru că solicita înfiinţarea unei universităţi maghiare! Argumentul suprem a fost că nefericitul purta un pulover verde! Cele două televiziuni nu și-au cerut scuze nici când s-a dovedit că au dezinformat publicul.
Ulterior, Peter Swain, regizorul filmului Bad Neibours – Vecini răi – prezentat de Channel 4 - a recunoscut într-un interviu cu ziaristul Mihai Mincan că a „distorsionat realitatea”, că filmul a fost comandat după „evenimentele din 20 martie” și că a fost plătit de un producător originar din Ungaria, Paul Neuberg și a precizat că el nu i-a consultat pe reprezentanții românilor, ci doar pe ai maghiarilor. Întrebat dacă cunoștea identitatea reală a victimei, Swain a răspuns că da, știa, dar că faptul nu-l interesa…
[http://adevarul.ro/news/eveniment/exclusiv-culisele-manipularii-conflict...
La 4 octombrie 1990, după ce identitatea lui Mihăilă Cofar fusese de mult elucidată, trei turiste românce la Paris asistau uluite la o scenă incredibilă prezentată la o emisiune dedicată dramei din 20 martie de postul de televiziune Antenne 2. Atunci când pe micul ecran a apărut secvenţă atroce a schilodirii lui Cofar, invitată a postului respectiv, Smaranda Enache, personaj de tristă amintire care contribuise din plin la agravarea crizei separării școlilor din Târgu Mureș, a exclamat: „Iată de ce e în stare poporul român. [Cuvântul liber, 4 februarie 1991]. Ulterior, ziarul din Târgu Mureș a prezentat identitatea celor trei persoane: Elena Buşe, din Bistriţa Năsăud, Corina Ichim, fiica dnei Bușe, și Rodica Crăciun, din București, cazate la Hotel Frantour, Berthier Brochant 163, Avenue de Clichy 75007, Paris…
Peste doar o săptămână, la 14 octombrie 1990, când lucrurile păreau că se liniștiseră, András Sütő supralicitează. Revista „A hét” – Săptămâna – nr. 44 relatează că acesta, aflat la Viena, a declarat în biserica evanghelică de pe Strada Linden: „Mă adresez dumneavoastră între două pogromuri, pentru că la Târgu-Mureș se prefigurează deja cel de-al doilea” (sic!). Este lansată ideea „endemizării” pogromului, o variantă „îmbunătățită” a diversiunii inițiale. (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – episodul 9
Dorin Suciu
Motto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

A fost conflictul interetnic de la Târgu Mureș provocat de «odioasa Securitate»?
Semnificativă este și „cariera internațională” a dezinformării „pogromul de la Târgu-Mureș”. Dincolo de dobândirea de capital politic de politicienii de la Budapesta, dezinformarea urmărea despuierea României de simpatia de care nici nu apucase să se bucure bine după decembrie 1989.
Apoi, odată amorsată, pe la începutul anului 1991, dezinformare a fost transformată în intoxicare de Géza Entz, ministrul al Oficiului Maghiarilor de peste Graniţe, care a transformat „pogromul endemic” în „bomba etnică cu explozie întârziată” care e pe cale să se declanşeze în România.
Agentul de influență pentru punerea în operă a intoxicării a devenit acelaşi episcop Tőkés. Aflat în Statele Unite, în primăvara anului 1992, acesta a lansat, în cotidianul The Washington Times, într-un articol (apărut pe patru coloane!) cu titlul „Ethnic Cleansing in Transylvania” enormitatea că „În România are loc o purificare etnică, la fel ca şi în Bosnia – Herţegovina, doar că mijloacele folosite sunt mai subtile”! După aceea, folosind filiera bisericii calvine, dezinformarea a fost propagată de László Tőkés în Olanda…
În acest context, al filierelor de transmisie a manipulărilor, este foarte interesant de reamintit că studenții maghiari, care în martie 1990 făceau grevă pe treptele Universității de Medicină și Farmacie, erau intervievați, fotografiați și filmați de reporteri olandezi care vorbeau ungurește. Azi, explicația e simplă: aceștia erau foarte probabil urmașii revoluționarilor unguri care se refugiaseră în Olanda în 1956. Pe același tip de filieră religioasă și de acțiune politică se situează în zilele noastre blocarea aderării României la spațiul Schengen.
S-au lansat şi alte speculații pe diferite paliere, privind evenimentele sângeroase de factură interetnică de la 20 martie 1990. Astfel, fostul nomenclaturist comunist András Sütö, reciclat în „cărturar a al maghiarimii” și devenit evident agent de influență în presa occidentală, lansează la 19 martie 1994 la Duna TV o variantă… îmbunătățită și adăugită: „…Puterea provizorie a instrumentat pogromul antimaghiar din 20 martie 1990. După care, făcându-ne pe noi responsabili de cele întâmplate, a folosit evenimentele tragice de la Târgu-Mureș ca pretext pentru înființarea SRI.” O alegație absurdă având în vedere că România nu avea nevoie de pretexte ca să înființeze un serviciu de informații generale, prerogativă care, oricum, face parte din dreptul inalienabil al unui stat suveran!
De altfel, este de notorietate că la acea dată Securitatea era desfiinţată, conducerea ei arestată iar membri ei închiși prin cazărmile armatei. Oricum, se poate presupune că un serviciu de informaţii, care în decembrie 1989 şi-a încuiat armele în fişete ca să nu poată fi acuzat că a reprimat revoluţia, nu era atât de stupid încât să pună la cale o ciocnire interetnică cu consecinţe imprevizibile pentru viitorul României doar pentru a demonstra că România are nevoie de un serviciu de informaţii!
Peste un deceniu, dezinformarea lansată de András Sütö va fi preluată și „dezvoltată” de Gabriel Andreescu, activist APADOR CH, în prelegerea ținută la sediul fundației Bernády din Târgu Mureș în martie 2005 și publicată ulterior în ziarul Ziua.
Inspirat de elucubrațiile lui Andreescu, Előd Kincses, personaj controversat al evenimentelor dramatice din martie 1990, refugiat o perioadă la Budapesta, va susţine și el că la Târgu-Mureş ar fi avut loc o „diversiune cu mai multe scopuri”: înainte de toate legitimizarea înființării SRI şi stoparea investiţiilor străine spre Ardeal! La rândul său, senatorul UDMR György Frunda va relua şi el enormitatea că ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş ar fi opera Securităţii care „era conştientă că pierde teren şi că influenţa ei se diminuează tot mai mult” (?!).
Într-un raport prezentat în februarie 2003 de istoricul Larry L. Watts pentru Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic asupra Forţelor Armate (DCAF) se arătă că: „Posibilitatea izbucnirii unui conflict etnic mai larg care ar fi putut duce la dezintegrarea naţională a fost mai degrabă puternic resimţită decât înţeleasă complet la Bucureşti, în mod deosebit dat fiind degenerarea paralela a relațiilor sârbo-croate în Republica Federală Socialistă Iugoslavia, care nu dusese încă la dezmembrarea țării. Incidentul de la Târgu Mureș, care a etichetat România drept un butoi de pulbere în prima jumătate a anilor '90, a subliniat necesitatea urgentă a unui serviciu de securitate internă care să avertizeze din timp și să permită întocmirea unor planuri pentru situații neprevăzute. (s.n.)”.
Într-o carte recent lansată, gen. bg. Vasile Mălureanu arată că înființarea unui serviciu național cu competență generală era decisă cu mult înainte de martie 1990 și accentuează faptul că ceea ce s-a întâmplat la Târgu-Mureș a fost cauzat de lipsa, timp de trei luni „fapt foarte grav, unic în istoria modernă” a unei „centuri de siguranță” informative.
Împrumutând elemente structurale și organizatorice de la modelele de servicii de informații americane, canadiene și europene, Decretul nr. 181 din 26 martie 1990 privind înființarea SRI a reflectat și preocuparea pentru instabilitatea internă. [Vasile Mălureanu, Apărarea ordinii constituționale: perspectiva unui ofițer de informații, Editura PACO 2016. pp.293-302”.
Este evident că „evenimentele de la 20 martie de la Târgu Mureș” au precipitat reînființarea unui serviciu național de informații, așa cum este evident că bazându-se pe paralogismul „Post hoc, propter ergo hoc” – După, deci din acea cauză – au fost numeroși „logomahi” care au profitat pentru a promova o nouă dezinformare mascată sub forma unui fals silogism: odioasa Securitate a provocat conflictul interetnic de la Târgu Mureș pentru a forța înființarea SRI, deci SRI este urmașul odioasei Securități… (continuă în ediția de mâine)

Martie 1990: „pogromul de la Târgu-Mureș”, o etapă a războaielor psihologice și de imagine duse împotriva României – ultimul episod
Dorin Suciu
Motto: E important să știm ceea ce s-a întâmplat, dar și mai important este să știm de ce și cum s-a întâmplat...

De la războaiele psihologic și de imagine la războiul logistic și „țara-mamă din interior”
În sensul celor scrise mai sus, se poate afirma că, în martie 1990, conducerea României din acea perioadă a fost victima unui proces de intoxicare, iar populația ei, îndeosebi, cea din Transilvania – români și maghiari deopotrivă - a unui fenomen de dezinformare. Aceasta, împreună cu manipularea și diversiunea în prezentarea evenimentelor de către mass-media – mai puțin în cea din țară și masiv în cea internațională unde agenții de influență și-au făcut din plin jocul – au făcut un rău imens României.
Prin lansarea războiului de imagine bazat pe formula „pogromul de la Târgu Mureș” s-a încercat inducerea concluziei că la 20 martie 1990 s-ar fi dorit „servirea unei lecţii maghiarimii care lupta pentru drepturi etnice (?) şi pentru autodeterminare”. La ce poate duce „lupta pentru autodeterminare” a unei minorităţi, supusă unui proces deliberat de isterizare de către cei care se erijează în liderii ei, dar şi naţionalismul prostesc al liderilor populaţiei majoritare, s-a dovedit peste nu mult timp și încă foarte aproape de România: în Kosovo pe vremea când Serbia era condusă de Miloșevici...
Practicând o triplă ofensivă, politică, diplomatică şi de imagine în media internaţionale, şi orchestrând minorităţile maghiare din ţările vecine Ungariei, guvernele naţionaliste de dreapta ale lui József Antall (1990 – 1994) şi Viktor Orbán (1998 – 2002; 2010 – până în prezent) au făcut din forţarea obţinerii de autonomii pe baze etnice în țările limitrofe un exerciţiu curent.
Astfel, ulterior eșuării tentativei din martie 90 de autonomizare a Transilvaniei, au fost puse la cale alte acţiuni de înfiinţare în mijlocul țării noastre a unui teritoriu autonom pe criterii etnice, care să refacă defuncta Regiune Autonomă Maghiară de tristă amintire stalinistă, sub titulatura de „ținutul secuiesc”. Și nu oricum, ci făcând din el, nici mai mult, nici mai puțin decât „țara-mamă din interior”!
Ar mai trebui amintit urmărirea unor obiective în domeniul economic-financiar prin care se care dorește crearea în Transilvania a unei subeconomii subversive. Un adevărat război logistic al cărui pilon principal este bazat pe retrocedările de păduri, de diverse clădiri valoroase, unele de patrimoniu etc. Dar acesta este un alt episod din războiul politic, psihologic și de imagine purtat împotriva României...

Epilog – Cercul se închide
Pe vremea când era cancelar al Germaniei, Konrad Adenauer a afirmat într-un celebru discurs că „Istoria este rezultanta erorilor care ar fi putut fi evitate”. Ceea ce s-a întâmplat însă la 20 martie 1990 la Târgu-Mureș pare să arate că unele drame ale istoriei nu se nasc doar din greșeli involuntare… Drept care mă simt dator să relatez două episoade:
La 20 martie 2012, Centrul Cultural Român de la Budapesta și Muzeul Terorii, condus de istoricul Maria Schmidt, specialistă în istoria serviciilor secrete ungare și nu numai, au organizat un simpozion intitulat „Condamnați să conviețuiască”. (sic!) Invitați de onoare au fost László Tőkés, Smaranda Enache și Gabriel Andreescu. Printre altele, simpozionul a susținut ideea că defuncta Securitate a fost cea care a pus la cale „pogromul” de la Tg. Mureș…
Apoi, la începutul lunii noiembrie 2015 am aflat din presa ungară că Károly Király, despre care în timpul crizei de la Târgu Mureș s-a spus că este grav bolnav de leucemie, trăiește bine-sănătos în țara vecină și că împlinind 85 de ani a fost decorat cu cea mai înaltă distincție pentru merite deosebite de János Ader, președintele Ungariei...
*
La întrebarea „De ce și cum s-a întâmplat de fapt acel episod sângeros și imund din martie 1990?” se poate răspunde cu un cunoscut verset biblic care relatează primul caz de război psihologic din istorie. Este vorba despre felul în care poporul evreu, căruia i se promisese țara Canaanului, cea unde „curge lapte și miere”, a cucerit cetatea Ierihonului:
„Iar la al șaptelea ocol al zidurilor cetății, pe când preoții sunau din trâmbițe și chimvale, Iosua a poruncit poporului: „Strigați tare, căci Domnul v-a dat în mână cetatea (…) iar zidurile s-au prăbușit îndată și gloatele au dat năvală, fiecare drept înaintea lui. Și astfel au cuprins cetatea”.
Biblia, Cartea lui Iosua 6, 16 și 20

În final, aș dori să mulțumesc acelor oameni pe care îi caracterizează inteligența de a selecta, decripta și analiza informațiile, de a face „conexiuni între conexiuni” și capacitatea de sintetiză, toate dincolo de simțul comun. Mulțumindu-le pentru informațiile și ideile pe care le conțin articolele și cărțile lor, i-aș enumera doar pe câțiva, în ordine cu totul întâmplătoare: Raoul Șorban, Ioan Todericiu, Gheorghe Rațiu, Aurel I. Rogojan, Camil Mureșanu, Emilian P. Brașoveanu, Zeno Millea, Filip Teodorescu, Alex Mihai Stoenescu, Virgil Măgureanu, Victor Negulescu, Vasile Mălureanu, Radu Tinu, Traian Poncea, Ion Calafeteanu, Anca Florea, Mihai Ungheanu, Mihai Stratulat, Radu Portocală, Mihai Racovițan, Corvin Lupu, Constantin Sava, Teodor Filip și, nu în ultimul rând, Larry L. Watts.

Categorie:

„Falanga Naţională” din Servicii!

$
0
0

Iată că lucrurile se complică serios pe atât de apatica scenă politică românească din ultimul an odată cu apariţia primei formaţiuni asumate oficial drept una naţionalistă! Iar proiectul politic al aşa-numitului „Departament Zero” este cu atât mai interesant cu cât, după cum dezvăluiam în premieră, în afara „civilului” preşedinte Ninel Peia, toţi ceilalţi iniţiatori ai „Neamului Românesc” sunt militari de profesie, cu o îndelungată carieră în spate, dar cu conexiuni încă extrem de profunde în lumea serviciilor secrete. Şi dacă vizibilitatea majoră, până în acest moment cel puţin, pentru „Partidul Generalilor” a avut-o fostul şef al Statului Major General al Armatei, generalul Mircea Chelaru, mulţi iniţiaţi ai sistemului privesc cu maxim interes atât rolul generalului Nicolae Rotaru, dar mai ales prestaţia generalului de brigadă Constantin Onişor (foto mare).
Mai ales că, după decenii întregi petrecute la vârful Armatei Române, acesta „s-a retras” tocmai „în Pădure”, unde în ultimii zece ani a condus Academia Naţională de Informaţii (ANI) „Mihai Viteazul”, acordând o atenţie cu totul deosebită tocmai „copilului său de suflet”, Facultatea de Informaţii a SRI!
Cea care, numai în ultimii ani a dat mii de absolvenţi păstoriţi direct de Onişor, toţi aceştia ocupând acum funcţii cheie la vârful instituţiilor de forţă ale Statului Român, fiind aproape o „cutumă” ca demnitarii români să fie giraţi de ANI. Mai mult chiar, parcă pentru a confirma ipotezele iniţiale lansate în sistem, se conturează tot mai clar strategia conducătorilor „Neamului Românesc” ca primul partid asumat naţionalist din Ţara noastră să se bazeze pe o aşa-numită „Falanga Naţională” din cadrul serviciilor secrete şi a altor structuri informative sau instituţii de forţă. Iar cel mai bun indiciu că lucrurile se mişcă rapid în acest sens sunt tocmai informaţiile de ultimă oră privind reactualizarea bazei de date cu cei 30.000 de militari din sistem care, sub o formă sau alta, au fost şcoliţi de generalul Constantin Onişor, nimeni altul decât actualul secretar general al „Neamului Românesc”…

„Armata” lui Onişor…

CV-ul oficial al actualului secretar general de la surprinzătorul partid anti-sorosist „Neamul Românesc” este mai mult decât stufos, generalul de brigadă Constantin Onişor fiind comandant şi inspector general de blindate şi tancuri la Şcoala de Aplicaţie de Tancuri Piteşti a Statului Major al Forţelor Terestre şi director al Centrului de Studii Strategice al Statului Major General.
După care, timp de 28 de ani, a activat drept profesor universitar la Academia de Înalte Studii Militare, ajungând şeful Catedrei de Strategie Militară şi Decan al Facultăţii de Comandă şi Stat Major. Însă, în mod surprinzător doar pentru unii, în 2006 Onişor se transfera la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” a SRI, fiind, timp de zece ani, profesor universitar, preşedintele Senatului, preşedintele Consiliului Ştiinţific, directorul Şcolii Doctorale şi decanul Facultăţii de Informaţii. Iar dacă în tot acest răstimp generalul Onişor a avut peste 30.000 de elevi care acum sunt ofiţeri cu grade înalte şi funcţii de comandă în MApN, MAI, SRI, STS, SPP şi SIE, membrii ultimelor „promoţii” de la Facultatea de Informaţii împânzesc şi acum organigrama Serviciului Român de Informaţii, alţii fiind detaşaţi la vârful altor ministere sau structuri. Astfel că, dacă informaţiile noastre se adeveresc şi interconexiunile personale dintre ofiţerii crescuţi de Onişor s-au intensificat simţitor în ultima perioadă, indiferent de serviciile secrete şi instituţiile de forţă unde activează aceştia acum, o astfel de „armată” formată din 30.000 de cadre active sau în retragere poate reprezenta primul pas pentru cristalizarea deplină a „Falangei Naţionale” din sistem. Ceea ce, de altfel, deşi neasumată oficial, pare a fi prioritatea absolută a „Neamului Românesc”, mai ales că „Partidul Generalilor” continuă să-şi asigure adepţii din sistem nu doar că au lista completă cu sorosiştii care ocupă funcţii înalte în Statul Român, dar şi că vor face publice, cât de curând, aceste nume grele de demnitari racordaţi financiar la „ONG-ul mamă” al controversatului miliardar evreo-american de origine maghiară.

OSINT la vedere, HUMINT în secret

Iar până la „marea confruntare” cu electoratul deja „încins” cu declaraţii incendiare ale liderilor „Neamului Românesc” împotriva sorosiştilor şi migranţilor ilegali din Ţara noastră, în sistem deja se şuşoteşte că „se pregăteşte ceva”! Desigur, generalul Onişor însuşi este o adevărată „comoară informaţională” care ştie multe, despre mulţi, după atâţia ani petrecuţi la conducerea Facultăţii de Informaţii a SRI. Însă „surpriza” pregătită pare să aibă de-a face cu informaţia că „Departamentul Zero” din cadrul „Partidului Generalilor” lucrează deja la greu şi livrează generalului Onişor complexe analize OSINT. Este vorba despre analize din surse intelligence deschise, care presupun identificarea, validarea surselor, colectare, coroborare şi analiză, în scopul elaborării de produse cu relevanţă în planul securităţii naţionale despre tot ceea ce se întâmplă în România. Numai că, în urma sprijinului discret al membrilor „Falangei Naţionale” din serviciile secrete, în aceste analize OSINT ar fi strecurate, într-un mod ingenios, şi informaţii „bombă” din analize HUMINT (din surse „închise”, strict secrete), ceea ce ar ajuta liderii „armatei patriotice” să îşi calibreze viitoarele acţiuni privind demascarea „trădătorilor” infiltraţi în toate structurile Statului Român. Iar eventuala „scurgere” controlată a unor astfel de analize HUMINT din partea „Falangei Naţionale” cu privire la „infiltraţii” sorosişti, progresişti sau chiar cei suspectaţi de legături cu alte servicii secrete ar putea reprezenta, fără îndoială, cea mai bună rampă de lansare a „Neamului Românesc”…
(Articol, de Cătălin Tache, din cotidianul „Naţional”, din data de 4 martie 2018)

Categorie:

DECEBAL CĂTRE POPOR

$
0
0

Cultură şi istorie
FĂURIREA ROMÂNIEI PRIN VEACURI, ILUSTRATĂ ÎN LITERATURĂ

Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?

Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău sau moş îngârbovit,
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit!

Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi oişicând,
E plânset în zadar!

Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!

De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău,
Când morţii-n faţă nu-i tresari!
Şi însuşi ţie-un zeu îţi pari,
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.

Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni cel sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ,
Căci ei au cerul lor!

Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca-napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!

Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!
(George Coşbuc)

MIRCEA CEL MARE ŞI SOLII

Într-o sală-ntinsă, printre căpitani,
Stă pe tronu-i Mircea încărcat de ani.

Astfel printre trestii tinere-nverzite
Un stejar întinde braţe veştejite,

Astfel dupe dealuri verzi şi numai flori,
Stă bătrânul munte albit de ninsori.

Curtea este plină, ţara în mişcare,
Soli trimişi de Poartă vin la adunare.

Toţi stau jos - mic, mare, tânăr şi bătrân…
Era nobil omul când era român.

Solii dau firmanul, Mircea îl citeşte,
Apoi, cu mândrie, astfel le vorbeşte:

- „Padişahul vostru, nu mă îndoiesc,
Vrea să facă ţara un pământ turcesc,

Pacea ce-mi propune este o sclavie
Până ce românul să se bată ştie!”

La aceste vorbe sala-a răsunat,
Dar un sol îndată vorba a luat:

-„Tu ce într-această naţie creştină,
Străluceşti ca ziua într-a ta lumină,

Tu, o, doamne, cărui patru ţări se-nchin,
Allah să te ţie, dar eşti un hain!”

În murmură surdă vorbele-i se-neacă,
Cavalerii trage spadele din teacă.

Mircea se-ndreptează iute către ei:
-„Respectaţi solia, căpitanii mei!”

Apoi către solii Porţii el vorbeşte:
-„Voi prin cari şahul astăzi mă cinsteşte!”

Mircea se înclină de ani obosit,
Însă al său suflet nu e-mbătrânit,

Ochii săi sub gene albe şi stufoase
Cu greu mai îndreaptă săgeţi veninoase,

Dar cu toate astea fieru-i va lovi
Şi-albele lui gene încă n-or clipi,

Cela ce se luptă pentru a lui ţară
Sufletu-i i-e focul soarelui de vară.

-„Meregeţi la sultanul care v-a trimis,
Ş-orice drum de ţară spuneţi că e-nchis!”

Apoi către curte domnul se îndreaptă:
-„Fericirea ţării de la noi s-aşteaptă.

De deşarte vise să nu ne-nşelăm,
Moarte şi sclavie la străini aflăm.

Viitor de aur ţara noastră are
Şi prevăz prin secoli a ei înălţare,

Însă mai ’nainte trebuie să ştim
Pentru ea cu toţii martiri să murim!

Căci fără aceasta lanţul ne va strânge
Şi nu vom şti încă nici chiar a ne plânge!”
(Dimitrie Bolintineanu)

(Publicaţia „Condeiul ardelean” omagiază Centenarul MARII UNIRI tipărind periodic, în această rubrică, creaţii literare evocatoare ale eroismului românesc)

Categorie:

În cine să mai creadă românul? Pe cine să mai respecte?

$
0
0

Întrebat de ce, în această brambureală politică postdecembristă, românească, toate merg anapoda, de ce mai-marii au scăpat, periculos, hăţurile din mână, un apreciat analist politic a atins punctul dureros al întrebării, dar, mai ales, al situaţiei în care se află România de azi, o Românie care, după spusele unui profesionist, doar 10% mai aparţine şi românilor. Nu există necesarul minim de respect pentru instituţiile Statului Român, nici pentru cei ajunşi să ne conducă, din 1990 încoace, din scaunele înalte ale Puterii, putere care pe unii îi prosteşte, unora le ia minţile?!
Aşadar, de unde să vină şi cum să fie posibil acel necesar respect? Cum să fie vorba despre încrederea şi respectul românului, când Liviu Dragnea, şeful celui mai mare partid din România - PSD -, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a „reuşit”, din cauza atâtor mişmaşuri, să ajungă pe mâna justiţiei şi să fie condamnat definitiv? Cum ar mai putea fi vorba despre respect faţă de o instituţie foarte importantă a Statului Român, când în fruntea ei, ca preşedinte de Senat, care, în trei săptămâni a votat de două ori împotriva interesului naţional, împotriva românilor, se află acest nomina odiosa - Călin Popescu Tăriceanu?
Vă mai amintiţi ce trăsnăi mai făcea insul, ca prim-ministru? Din două în două săptămâni, era prezent, să dea raportul, la Budapesta, probabil în căutarea următoarei neveste? El, cu o altă podoabă, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Externelor pe atunci, fără a întreba pe cineva, au făcut, definitiv, cadou Ungariei, „moştenirea Gojdu”, o avere în valoare azi cam de cinci miliarde de euro, la care cei doi demnitari, de atunci, au renunţat de dragul ungurilor. Nici nu mai era nevoie de acel decret, de prin anii '50, când conducerea comunistă a României a renunţat, de bună-voie, şi ea, la valoroasa moştenire. Practic, trădătorii au rezolvat totul, fără a mai da cuiva dureri de cap. Tot el, acest slugoi, care se consideră un fel de liberal, sub mantaua lui Liviu Dragnea, propunea şi susţinea ca şedinţele de guvern ale României şi Ungariei să aibă loc, alternativ, la Budapesta şi la Bucureşti, într-o atmosferă şi un timp în care ciocnirile diplomatice ungaro-române luau amploare, iar punctele de vedere erau tot mai diferite, mai dificile, mai aprinse. Nu se punea problema că, mai ales, România se confruntă cu acea tensionare a relaţiilor maghiaro-române.
Sub bagheta acestui trădător s-a derulat şi aria dirijată a voturilor antiromâneşti la înfiinţarea ilegală, printr-o excepţie de la Legea Educaţiei Naţionale, a „Liceului Teologic Romano-Catolic Rakoczi II”, de la Târgu-Mureş, şi votul împotriva arborării Tricolorului, în fiecare an, cu cinci zile înainte de 1 Decembrie, Ziua Naţională, pe principalele bulevarde, străzi, ale tuturor localităţilor din România! Mai ales în judeţele Harghita şi Covasna! Acest individ, omul numărul doi în stat, cocoţat acolo unde nu-i este locul, nu o dată şi-a bătut joc de interesul naţional, dar şi de simţămintele româneşti.
Se spune că legea trebuie respectată de la vlădică până la opincă, şi când auzi că al treilea om în stat, Liviu Dragnea, şef al PSD, preşedinte al Camerei Deputaţilor, este condamnat, definitiv, pentru acte ilegale, rămâi surprins. Şi te întrebi: mai poate fi vorba de respect? Când miniştri din Guvernul României ajung la mititica pentru lăcomie, furt şi necinste, că şi-au băgat mâna până la umăr, în banii statului, şi în cei ai Uniunii Europene, tot aşa te întrebi: oare ce respect mai merită ăştia?
În astfel de cazuri e bine să dăm timpul înapoi, din nevoia de comparaţie, într-o întoarcere în memorie, pentru a ne aminti ce miniştri şi premieri aveau românii înainte de decembrie 1989! Nu era bun şi priceput premierul Ion Gheorghe Maurer? Poate sta, cumva, Viorica Dăncilă în faţa memoriei, a amintirii lui, deşi ea nu-i are pe oamenii lui Ceauşescu pe cap? În vremurile acelea, Corneliu Mănescu, dintr-o ţară comunistă, caz unic, este ales preşedinte la ONU, iar ministru al Învăţământului, după Ilie Murgulescu, era tocmai academicianul Mircea Maliţa, autorul superbelor eseuri „Aurul cenuşiu”, iar şeful Externelor, al diplomaţiei româneşti, era Ştefan Andrei, curtat de colegii lui, ai Externelor, din întreaga lume! Era vremea în care Ioan Avram, un profesionist, şi el, răspunzător de economia ţării, cunoştea bine numeroasele întreprinderi de interes naţional ale Târgu-Mureşului!
Azi, în cine să mai creadă românii? Pe cine să mai respecte ei? Majoritatea demnitarilor de azi, cei ajunşi în înalte funcţii, nu au decât grija propriului buzunar, a portofelului, a rucsacului tot mai plin, a interesului personal şi de partid!
Îşi mai amintesc ei, oare, că există tradiţii, culturale, o cultură de care ar trebui, măcar în ceasul al doisprezecelea, să aibă grijă? Şi-au mai amintit ei, oare, în Camera Deputaţilor, în Senat sau în Guvern, de cei care au suferit: Mircea Vulcănescu, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Petre Ţuţea, de generalii, în frunte cu Mareşalul Ion Antonescu, mari patrioţi, care au luptat, pe frontul de Răsărit, apoi mulţi pe cel din Apus, până în Munţii Tatra, până la porţile Vienei, cu gândul de a aduce acasă, la Ţara-Mamă, Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţei, şi, bineînţeles, nordul Ardealului, pământ românesc, dat, prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, Ungariei horthyiste şi fasciste?
Nu o dată am scris despre acei profitori postdecembrişti, acei trădători de neam, săritori dintr-o barcă politică în alta, în care românii nu mai cred, care, ajunşi, acolo sus, i-au uitat, le-au întors spatele. Oameni mereu aflaţi în contradicţie cu viaţa, cu evenimentele importante, decisive, ale Statului Român, ale Ţării!
Cu frica lui Dumnezeu, credincios, încrezător în Biserica Neamului, în tradiţiile românilor, în slujitorii Sfintelor Altare, când are o nădejde, o speranţă, românul priveşte spre cer. Spre Părintele Îndurărilor! Doar în El mai crede! În rest?
Chiar, în cine să mai creadă românul mereu minţit, mereu înşelat? Pe cine să mai respecte?

Categorie:

9 martie 2018, Ziua martirilor din temniţele comuniste

$
0
0

Existăm prin jertfa martirilor şi a eroilor din secolul XX. Urmărind însă cu cerbicie împlinirea patimilor noastre, am uitat să le înălţăm recunoştinţa şi cinstirea cuvenită. Ne nevoim şi ne chinuim să aprindem sufletele de la focul Sfinţilor Închisorilor, însă e foarte greu să primim lumina datorită propriilor slăbiciuni.
Nu mai avem entuziasm, fraţilor, pentru a fi prezenţi la întâlnirea cu Dumnezeu şi cu trăirea evenimentului istoric ca jerfă pentru neam. „Modelul nostru nu este Europa, ci Hristos şi cei asemenea lui”, spunea aşa de inspirat unul din Sfinţii Închisorilor.
Temniţele comuniste au fost transfigurate în temple (Biserici) de către mulţi români mărturisitori ai lui Hristos. Iar prin rugăciunea… „aprinsă” cu lacrimile suferinţei, ei înşişi au ajuns a fi Biserici ale lui Hristos.
Părintele Iustin Pârvu, de la Petru Vodă, trăgea semnalul de alarmă, „că ne bate Dumnezeu fiindcă nu cinstim Sfinţii Închisorilor”.
Nu plâng decât copiii orfani, rămaşi „acasă” în temniţa singurătăţii, pe acele milioane de români care au luat calea exodului în ultimii aproape 30 de ani. Dacă atâta amar de români părăsesc Ţara, înseamnă că a scăzut dragostea la cele mai mici cote din existenţa creştină a Neamului Românesc. Şi să nu uităm o clipă că primul semn după care recunoaştem un creştin este cel al iubirii care o arată fraţilor şi lui Dumnezeu. Cauza acestei tragedii o explică cel mai clar tot Părintele Iustin Pârvu, în felul său inconfundabil de mărturisitor şi răzeş al Sfântului Ştefan cel Mare: „De aceea vă zic: Aveţi încredere în Dumnezeu, că va da putere să mărturisiţi pentru El. Trăim într-o lume anarhică, întreaga clasă politică este vrăjmaşă lui Hristos şi slujitoare răului”.
Toţi Sfinţii Închisorilor sunt „trişti, trişti, trişti, acolo în Cer, datorită lipsei de unitate a noastră, a tuturor”, mărturiseşte Ilie Tudor, tatăl marelui cântăreţ, Tudor Gheorghe.
Noi, cei de astăzi, mai existăm prin jertfa curată, care a spălat cu sângele ei întinăciunea păcatelor Neamului Românesc.
Dar insensibilitatea noastră este strigătoare la cer, fiindcă „foştii deţinuţi politici, rămân o lume moartă”, după cum scrie cu lacrimi de sânge Petru Baciu, unul din miile de mărturisitori din închisorile comuniste.
Odată cu eliberarea din carcere a Martirilor închisorilor, sfinţenia primită în dar de la Dumnezeu pentru jertfa lor de pe Cruce a fost adusă în lume. Această sfinţenie ţine încă pacea, echilibrul şi demnitatea Neamului Românesc.
Încheiem acest sărac cuvânt de recunoştinţă dedicat mărturisitorilor din temniţele comuniste cu un inspirat testament pentru tineri lăsat de Petru Baciu, din Bacău: „Tinerii, să nu plece din ţară pentru alte locuri mai bune, căci alţii vor veni peste pământul acesta şi ne vor robi ţara şi bisericile noastre, dezlănţuind o nouă prigoană anticreştină (cum se încearcă prin scoaterea icoanelor din şcoli, ca în timpul comunismului). Îi îndemnăm pe tineri la reînvierea credinţei din suflete, la curajul mărturisirii adevărului până la sfârşitul vieţii”. Petru C. Baciu a executat peste 15 ani de temniţă pentru „vina” de a fi român şi apărător al credinţei strămoşeşti. Şi iar strigă cu blândeţe şi fermitate mărturisitorul, în Chemare pentru tineri: „Cerul te cheamă! Strigă morţii din morminte. Ridică-te tinere, e rândul tău, ai curaj! Refuză cu demnitate tragicul şi ridicolul comediilor politicienilor şi conducătorilor de azi. Reînvie în memoria ta credinţa strămoşilor tăi. Reînvie demnitatea omului de altădată, dăruirea şi curajul celor ce au luptat în munţi; refuzând umilinţa, îngenuncherea, trădarea şi păgânizarea ta”.
În final, n-am reuşit să rezist frumuseţii duhovniceşti găsită în mărturia Părintelui Augustin de la Aiud, care descrie o faptă minunată avându-l ca autor pe Părintele Daniil Sandu Tudor, nimeni altul decât Ieroschimonahul care ne-a lăsat Imnului Acatist al Rugului Aprins al Maicii Domnului:
„Părintele Daniil a fost băgat într-o iarnă la celula numită Alba, sau Frigider, cum i se mai spunea, la temperatura de -300 Celsius. Era o celulă fără geamuri, cu fecale şi urină peste tot, fiindcă acolo erau băgaţi cei care trebuiau să moară - practic erau condamnaţi la moarte prin frig. Erau îmbrăcaţi foarte sumar, şi erau lăsaţi acolo cu foarte puţină mâncare… Şi părintele a fost băgat cu un medic, un foarte bun prieten de-al părintelui.
După ce au fost băgaţi amândoi în celulă de către trei gardieni, părintele Daniil s-a aruncat imediat pe burtă, cu mâinile întinse în semnul Sfintei Cruci, cu faţa în toată mizeria de acolo şi i-a spus doctorului: „Pune-te pe mine!”. Doctorul s-a aşezat cu spatele pe spatele lui în aceeaşi poziţie de Sfântă Cruce, iar după ce s-a aşezat i-a spus aşa: „Doctore, nu mai spui nimic altceva decât numai atât: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul»”. Şi medicul spunea că în momentul când a început Părintele Daniil rugăciunea, a intrat o lumină orbitor de strălucitoare în toată celula şi din clipa respectivă a pierdut noţiunea timpului.
După ceva vreme, au fost bruscaţi de gardienii care au intrat în celulă, i-au ridicat de jos, şi după aceea au aflat că au rezistat acolo 8 zile, fără apă, fără mâncare, fără somn, fără nimic de îmbrăcat, la -300 Celsius. Torţionarii, când au intrat acolo şi când au pus mâna pe Părintele Daniil, era mai fierbinte decât atunci când l-au adus în celulă, iar în jurul lui totul se topise.”
(Fabian Seiche - Martirii şi mărturisitorii români din secolul XX - Închisorile comuniste din România)

Categorie:


SCRISOARE DESCHISĂ

$
0
0

Asociaţia non-profit şi apolitică „Ţara Iancului - Iubirea Mea” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara, ne-a trimis textul unei SCRISORI DESCHISE adresată Mitropoliilor Ortodoxe din Ardeal şi Banat, şi, prin intermediul lor, eparhiilor, preoţilor şi parohiilor care le alcătuiesc, text din care redăm, în continuare, un fragment

Către,
Mitropolia Ardealului, Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu Streza
Mitropolia Banatului, Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Selejan
Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei Andreicuţ

Motto: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan 13:34)

Pe teritoriul Mitropoliilor Înaltpreasfinţiilor Voastre a început şi s-a desfăşurat acum 100 de ani Revoluţia română transilvană a Unirii, precum şi, acum 170 de ani, cea mai sângeroasă revoluţie paşoptistă din Europa - cea a românilor ardeleni -, jertfele supreme a celor 40.000 de români ucişi cu sălbăticie de tirani fiind vii şi azi în memoria urmaşilor. În pregătirea, conducerea şi desfăşurarea acestor revoluţii, Biserica Ortodoxă Română, conducătorii şi preoţii ei au avut un rol determinant. Acest rol, din nou credem că trebuie să se afirme, „cu arma legii”, într-o nouă revoluţie, cea a Iubirii de Credinţă, Neam, Ţară şi Lege.
Ne plecăm capetele în faţa Înaltpreasfinţiilor Voastre, rugându-vă ca, iertându-ne îndrăzneala, să aveţi bunăvoinţa ca, în acest an omagial, „al unităţii de credinţă şi de neam” şi, totodată, „an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, să acordaţi atenţie umilelor noastre propuneri mai jos enumerate şi să le transpuneţi în fapt, dacă veţi considera:
1. În toate bisericile, înainte de slujba de duminică, să fie alocate cca. 15 minute pentru evocarea celor care au luptat pentru Credinţă, Neam şi Marea Unire;
2. În fiecare an, în luna mai, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj să iniţiaţi şi să organizaţi, împreună cu alte biserici creştine şi decidenţi locali şi centrali, Marea Adunare a noii Revoluţii a Iubirii pentru unitatea de Credinţă şi Neam.
3. În fiecare an, 1.228 de delegaţi, aleşi ca locaţie şi mod ca acum un secol, să participe la Alba-Iulia în semn de rememorare a evenimentelor petrecute cu 100 de ani în urmă.

Cu mulţumiri, aleasă consideraţie şi fiască plecăciune,
Preşedinte fondator, ing. Ioan Paul Mărginean

Deva, 9 februarie 2018

Cu elevii-„crăişori” acasă la HOREA, REX DACIAE

$
0
0

Motto: „Să priveasc-Ardealul lunei i-e ruşine / Că-a robit copiii-i pe sub mâini străine / (…) Nalţi suntem noi munţii-zise-un vechi Carpat / Dar el e mai mare că ni-i Împărat (…)”
(Mihai Eminescu, „HORIA”, 1867)

În zilele de 23 şi 24 februarie 2018, s-a desfăşurat în comuna Albac, judeţul Alba, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Cultural-Patriotic „Ţara Crăişorului”, sub genericul „Revoluţiile române transilvane de la 1784 (234 de ani), 1848 (170 de ani) şi 1918 (100 de ani) cu ofurile, cicatricile şi rănile lor care mai dor”, având ca iniţiator şi organizator Asociaţia „Ţara Iancului - Iubirea Mea” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara, şi Clubul său „Crăişorii” de elevi-voluntari (preşedinte Ioan Paul Mărginean), organizator şi finanţator - Primăria şi Consiliul Local Albac (primar, jr. Petru Tiberiu Todea) şi coorganizator - Liceul Tehnologic „Ţara Moţilor” Albac (director, prof. Ioan Han). S-a celebrat cu această ocazie împlinirea a 233 de ani (februarie 1785) de la martiriul Eroilor Neamului Daco-Românesc Multimilenar - Horea, Cloşca şi Crişan (cetăţeni de onoare post-mortem ai comunei Albac) şi s-a înfierat ruşinoasa şi insuficient de condamnata convenţie rasistă „Unio Trium Nationum” dintre unguri, saşi şi secui, de la a cărei aprobare au trecut 580 de ani (februarie 1438), cea care a oficializat politica de rasism, sclavie şi genocid contra românilor ardeleni.
În prima zi, 23 februarie, în Sala Festivă a Primăriei din Albac a avut loc Secţiunea I a Simpozionului Naţional, cu tema „Revoluţia română transilvană de la 1784-1785 condusă de Horia, Cloşca şi Crişan şi cei 107 conducători locali, în contextul suferinţelor şi revendicărilor de veacuri ale românilor - cauze, evenimente, personalităţi, urmări, ecouri europene”, la care, conform fişelor de înscriere şi tematicii, au susţinut lucrări, în mod direct, doar elevii şi îndrumătorii lor cadre didactice, care fac parte din Clubul „Crăişorii” al Asociaţiei „Ţara Iancului - Iubirea Mea”. Au fost prezentate un număr de 24 de referate, dintre care 15 susţinute direct de către grupurile de elevi-crăişori de la Liceul „Ţara Moţilor” din Albac (profesori coordonatori Ioan Han, Lacrima Mihaela Ungur, Veronica Dobra, Cristina Monica Mănescu, Ana Adela Han, Iuliana Scrob, Alina Maria Morar şi Maria Codrea), de la unităţile şcolare din comunele Gârda de Sus (prof. coordonator Aurica Mucea), Horea (prof. coord. Floare Todea), Vadu-Moţilor (prof. coord. Violeta Paşca), precum şi invitaţii de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din municipiul Alba-Iulia (prof. coord. Nicolae Dan Anca). S-au primit încă nouă referate de la colaboratori, profesori şi elevi (prezentare indirectă), din judeţul Mehedinţi (prof. Elena Slapciu), judeţul Alba (prof. Elena Mateş, Livia Teodora Barna, Semidia Crişan, Delia Trif, Aurica Marcu), judeţul Caraş-Severin (Felicia Mioc Novacovici) şi judeţul Arad (elevii Mihael şi Gabriel Tulea de la Gurahonţ şi prof. Veronica Nicoleta Filip de la Hălmagiu).
Ziua a doua, 24 februarie, a debutat la ora 8:45 cu intonarea Imnului României şi cuvântul de bun venit rostit de primarul comunei Albac, juristul Petru Tiberiu Todea, în faţa Grupului Statuar „Horea, Cloşca şi Crişan” din centrul comunei Albac, după care a urmat, la Centrul Cultural din localitate, timp de trei ore, Secţiunea a II-a a Simpozionului Naţional, cu tema „Lupta şi armele de astăzi ale românilor în general şi ale românilor ardeleni şi ale moţilor în special, pentru identitate, demnitate, adevăr, drepturi şi dreptate”, la care au participat 20 de referenţi, dintre care 10 cu susţinere directă. S-au bucurat de un real interes, aprecieri şi aplauze referatele susţinute de prof. univ. dr. av. Ioan Sabău-Pop, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş; dr. în istorie şi scriitor Marin A. Cristian, din Călugăreni, judeţul Giurgiu; ec. Ioan Străjan, directorul revistei „DacoRomania” din municipiul Alba-Iulia; prof. Ioan Bembea, scriitor din Turda; prof. Ioana Piersică, poetă din Bucureşti, aceştia oferind fiecare câte o carte proprie cu autograf pentru bibliotecile şcolilor participante; prof. Corina Tulea şi „crăişorii” ei de la Liceul „Ioan Buteanu” din Gurahonţ, judeţul Arad, cu o prezentare electrizantă. Au mai prezentat referate bine apreciate: de la Liceul „Ţara Moţilor” din Albac profesorii Ioan Han, Lacrima Mihaela Ungur şi Ana Adela Han; prof. Aurica Mucea de la Şcoala Gimnazială „Emil Racoviţă” din Gârda de Sus, judeţul Alba, colaboratorii Petru Stana din satul Ţebea, comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi Felicia Mioc Novacovici din oraşul Oraviţa, judeţul Caraş-Severin. Alte zece referate, de la tot atâţia autori (susţinere indirectă), au fost primite de la colaboratorii din Bucureşti (prof. univ. dr. Ioan Condor; col. (r) Cornel Julea) şi din judeţul Alba (ing. Aurel Sîntimbrean, prof. Ana Maria Mariş, prof. Rodica Mateş, prof. Maria Codrea, prof. Marcela Oneţ, prof. Aniela Ioana Matei şi prof. Titiana Nicola).
Au fost intonate imnul Asociaţiei „Ţara Iancului - Iubirea Mea” şi Imnul „Crăişorilor”. Lucrările Simpozionului s-au încheiat cu intonarea Imnului Festivalului („Lancea lui Horea”). Evenimentul a continuat, sub un splendid cer senin, în faţa Grupului Statuar „Horea, Cloşca şi Crişan”, unde organizatorii au înmânat diplome detaşamentelor de elevi-crăişori participante de la unităţile şcolare din localităţile Albac, Arieşeni, Gârda de Sus, Gurahonţ, Horea, Poiana-Vadului, Scărişoara, Vadu-Moţilor, precum şi celorlalţi participanţi, instituţii sau personalităţi.
În partea finală a evenimentului, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din partea Parlamentului României (deputat Corneliu Olar), din partea Consiliilor Locale şi Primăriilor din comunele Albac (primar Petru Tiberiu Todea) şi Horea (primar Marin Nicola) şi oraşul Zlatna (primar Silviu Ponoran), Asociaţiei Ofiţerilor de Geniu în Rezervă şi Retragere „General C.N. Hârjeu” din Bucureşti (preşedinte, col. (r) Marian Gargaz), Societăţii „Avram Iancu” - Filiala Câmpeni (preşedinte Ioan Sicoie), Fundaţiei „Alba-Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi revistei „Daco-Romania” (director, ec. Ioan Străjan), Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba-Iulia (comandant, col. Marcel Domşa), Liceului „Ţara Moţilor” Albac (director, prof. Ioan Han) şi Liceului „Ioan Buteanu” Gurahonţ (director, prof. Teodor Păiuşan şi îndrumător crăişori prof. Corina Tulea). A urmat un parastas de pomenire cu slujba oficiată de către un sobor format din preoţi din judeţele Alba şi Covasna.
Participanţii veniţi la Albac, în Munţii Apuseni, din alte localităţi mai îndepărtate s-au bucurat de ospitalitatea excepţională a gazdelor din această minunată comună, conduse cu priceperea şi măiestria faptelor de primarul Petru Tiberiu Todea şi directorul Liceului, prof. Ioan Han.
S-au primit mesaje de la mai multe asociaţii şi personalităţi, dintre care menţionăm cele de la general de brigadă Constantin Ispas, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război „Tudor Vladimirescu” din municipiul Târgu-Jiu, judeţul Gorj, de la prof. univ. dr. Ioan Condor, de la ing. Ioan Mircea Popa din Bucureşti, de la ing. Aurel Sîntimbrean din comuna Sântimbru, judeţul Alba, de la Asociaţia „Reîntregirea Patriei”, de la Societatea „Avram Iancu” - Filiala Bucureşti ş.a..
Cu o deosebită căldură au fost primite cuvintele de solidaritate, adresate „cu prilejul celei de a XI-a ediţii a Festivalului Ţara Crăişorului”, de către Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din arma geniu „General Constantin N. Hârjeu” din Bucureşti (preşedinte, col. (r) Marian Gargaz): „Fie ca acest eveniment omagial memorabil să aducă în sufletul tuturor celor prezenţi satisfacţia deplină a unei reuşite cultural-patriotice menită să ne reamintească ceea ce suntem, linişte sufletească şi puterea de a trăi în continuare o viaţă demnă de marii noştri înaintaşi, fără griji majore… Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
Mihaela Aurora Zamfir,
secretar al Asociaţiei „Ţara Iancului - Iubirea Mea” Deva

Categorie:

„Naţiunea moldovenească nu există! Există o naţiune română!”

$
0
0

Colecţia 100 de cărţi pentru Marea Unire *1918 - 2018:

BASARABIA IARASI SI IARASI

Pornind de la teza că „recunoaşterea drepturilor naţiunilor la autodeterminare este de o deosebită urgenţă în epoca prin care trecem”, V.I. Lenin aprecia că în Rusia există popoare care au dreptul inalienabil de a se despărţi de statul rus şi de a-şi alcătui state proprii, independente, sau de a se uni cu conaţionalii lor cu care se învecinează şi care îşi au statele lor suverane. El îi amintea, în acest sens, pe finlandezi, polonezi şi români.
Pe această bază, şi datorită noilor realităţi din Rusia sovietică, mişcarea naţional-patriotică a românilor dintre Prut şi Nistru a luat amploare. Conştiinţa naţională a românilor basarabeni, voinţa lor fierbinte de a se unii cu fraţii lor din România, au fost stimulate chiar de victoria revoluţiei ruse, din februarie 1917. Mai mult, românii basarabeni erau informaţi că fraţii lor din vechiul regat au pornit lupta pentru eliberarea românilor aflaţi sub stăpânirea austriacă şi maghiară. După atâtea decenii în care s-au aflat sub stăpânire străină, românii basarabeni au avut atunci revelaţia că vorbesc aceeaşi limbă ca cei de dincoace de Prut şi că sunt tot atât de români ca şi cei din România!
În acest context istoric, acţiunile revoluţionare cu un pronunţat caracter naţional au început să se înmulţească pe teritoriul Basarabiei şi Ucrainei. Astfel, Cercul studenţilor români de la Kiev şi-a înscris în programul său „lupta pentru autonomia Basarabiei, învăţământ şi slujbe religioase în limba poporului”. Partidul Naţional Moldovenesc, înfiinţat în aprilie 1917, şi-a fixat ca obiectiv ,,lupta alături de celelalte popoare ale Rusiei pentru slobozenia naţiunilor, pentru dobândirea celei mai largi autonomii administrative, judecătoreşti, bisericeşti, şcolare şi economice a Basarabiei”.
La adunarea celor zece mii de ostaşi moldoveni din armata ţaristă, din 1918, s-a hotărât că „Ţara Basarabiei să nu se mai ocârmuiască decât prin aleşii săi, care vor întocmi Sfatul Ţării”. Tot în acest sens s-au pronunţat şi conducerea Partidului Naţional Progresist din Odesa, primul Congres al ţăranilor din Basarabia, precum şi cel dintâi Congres al corpului didactic din Basarabia.
Simţind pericolul ce venea din partea acestor mişcări naţionale, care se pronunţau pentru autonomia Basarabiei, conducerea centrală bolşevică a hotărât trimiterea în Basarabia a unor activişti cu mare experienţă de la Petrograd, Moscova şi Kiev, ceea ce a dus la declanşarea unui protest vehement al Sovietului soldaţilor şi ofiţerilor din Odesa şi din Chişinău. Aplicarea în viaţă a dreptului la autodeterminare a devenit idealul de luptă al tuturor patrioţilor basarabeni. Teofil Iancu, unul dintre participanţii la Congresul naţionalităţilor, care s-a desfăşurat la Kiev, între 8 şi 14 septembrie 1917, ca delegat al Partidului Naţional Moldovenesc, a declarat: „Salut congresul naţiunilor în numele românilor din Basarabia! Mulţi aţi auzit de moldoveni, dar puţini cred că ştiu că naţiunea moldovenească nu există. Există o naţiune română. Numele de moldovean şi moldoveni este numai regional, dar nu naţional”.
La 20 octombrie 1917 a avut loc, la Chişinău, Congresul soldaţilor moldoveni. Cei opt sute de delegaţi au hotărât „autonomia teritorială şi politică a Basarabiei în cadrul R.F.D. Ruse”, oprirea colonizării Basarabiei cu străini, având dreptul de a reveni acasă doar acei basarabeni care, sub stăpânire străină, au fost nevoiţi să părăsească Ţara. Congresul a hotărât alcătuirea Sfatului Ţării pentru „ocârmuirea Basarabiei”, format din 120 de deputaţi, din care 84 români moldoveni, adică 70 la sută, ceea ce oglindea procentul acestora pe întregul teritoriu al Basarabiei.
(Ilie Şandru, vol. „Basarabia iarăşi şi iarăşi…”, ediţia a II-a, în curs de apariţie la Editura „Vatra veche”, Târgu-Mureş, în colecţia ,,100 de cărţi pentru Marea Unire * 1918-2018”)

Categorie:

„Basarabia iarăşi şi iarăşi”, sau Carte de învăţătură de Ilie Şandru

$
0
0

Lansare de carte:

În ultimul deceniu aştept cu nerăbdare cea de-a doua parte a lunii martie când, potrivit tradiţiei topliţene, respectată cu sfinţenie de subsemnatul, are loc „Ziua Ilie Şandru”, în care principala activitate o reprezintă aniversarea naşterii profesorului, concomitent cu bucuria apariţiei pe piaţa cărţii şi a lansării unei noi cărţi scrise de prolificul publicist şi scriitor topliţean. De această dată cartea reprezintă o a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a lucrării de publicistică, apărută în anul 2003, la Editura APP Bucureşti, sub titlul Basarabia iarăşi şi iarăşi, apărută de această dată la Editura „Vatra Veche” din Târgu-Mureş, cu puţine zile în urmă. Alături de volumul Jurnal de Basarabia, apărut la Editura „Nico” din Târgu-Mureş, în anul 2011, cele două ediţii, apărute la un interval de 15 ani, reprezintă o adevărată carte de învăţătură având drept scop cunoaşterea istoriei românilor basarabeni, în special, şi a Istoriei Românilor, în general, istorie ale cărei teme de esenţă sunt tratate în multele dintre cele 22 de volume scrise de profesorul Ilie Şandru. Devenită tradiţie anuală lansarea de carte, precum şi cea din acest an a noului volum cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 83 de ani a autorului, a avut loc în cocheta sală a Consiliului Local al Municipiului Topliţa, prezenţi fiind invitaţi din Târgu-Mureş, Reghin, Sfântu-Gheorghe şi, desigur, mulţi prieteni topliţeni. În deschiderea manifestării, prof. dr. Costel Cristian Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa, care a şi coordonat, cu eleganţă şi competenţă activitatea, a vorbit despre profesorul, publicistul, istoricul, scriitorul şi-n mod deosebit despre „omul cetăţii şi al Neamului Românesc de pe valea superioară a Mureşului” Ilie Şandru, ca model demn de urmat pentru dânsul, cât şi pentru tânăra generaţie din zonă, fapt confirmat şi de următorul vorbitor, prof. dr. Florin Bengean. Domnia sa a ţinut să sublinieze faptul că profesorul Ilie Şandru, prin scrierile sale, precum şi cea de faţă, face parte din rândul „luceferilor care luminează mereu simţămintele noastre de români, şi aceasta nu doar ca şi Cetăţean de Onoare al Topliţei, dânsul fiind mult mai mult, Cetăţean de Onoare al culturii şi al României întregi, icoană vie, curată, însemnătoare, care permanent aduce lumină şi bucurie, numele său fiind sinonim cu iubirea între oameni, cu generozitatea şi buna înţelegere”.
„Indiferent că vorbim de romanul „Drum spre viaţă”, de „Anii de zbucium”, de „Vremuri şi destine”, ori de „Destine după destine”, autorul şi-a asumat o sarcină onorabilă, deloc facilă, şi anume să reconstituie artistic biografia unor personaje care ar putea fi la fel de bine prezente şi vii, nu doar imaginare”, afirma dr. Viorica Lazăr, directoarea Bibliotecii Municipale din Topliţa, vorbind de scrierile lui Ilie Şandru. Şi continua: „Mai departe, gestul său românesc parcă s-ar compune din două strigăte care vin de departe din vechime. Unul este îndemnul: cunoaşteţi-vă istoria, căci dacă nu, ea s-ar putea repeta. Celălalt este, de fapt, unul esenţial, este însăşi încarnarea spaimelor şi doleanţelor care, parcă prin sânge sau ADN, au fost lăsate moştenire din strămoşi şi au ajuns până la acest scriitor”.
Fiind invitat la cuvânt, am remarcat şi eu faptul că tratarea unor importante evenimente şi procese sociale, naţionale, economice şi spiritual-culturale din istoria Poporului Român, autorul Ilie Şandru o face conştient, fiind de importanţa cunoaşterii istoriei pentru un popor, având permanent în minte zicerea lui Nicolae Bălcescu: „Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul” sau ceea ce istoricul şi cercetătorul rus Evgheni Vodolazkin spunea: „Istoria este exact cunoaşterea binelui şi a răului”. La aproape trei decenii de democraţie şi globalizare, având contact nemijlocit cu şcoala, mass-media şi societatea românească, profesorul şi scriitorul Ilie Şandru şi-a dat seama de situaţia neverosimilă în care se află cunoaşterea istoriei de către tânăra generaţie şi, drept consecinţă, a acţionat cum a crezut dânsul că este mai bine, scriind despre istoria poporului său, totodată având în vedere şi constatările unor mari istorici, precum academicianul Dinu C. Giurescu, care afirma următoarele despre predarea acestei discipline în şcoala românească contemporană: „Elevii de clasa a XII-a au un manual pe care scrie Istorie, iar înăuntru e tranşată, ca la abator, istoria românilor pe teme mari, pe care le înţelege un om care cunoaşte istoria românilor, dar nu unul care trebuie s-o înveţe”; sau cea a academicianului Ioan Aurel Pop, care constata următoarele privind şcoala românească contemporană: „Receptorul de astăzi e mai mult ca altădată tabula rasa. Vă amintiţi de sloganul „nu acumulare de cunoştinţe, ci know how”. Ceea ce creează un prilej extraordinar, orice lucru pe lumea asta are şi dublu tăiş: generaţii de oameni care nemaiavând cunoştinţe acumulate în cel mai bun computer pe care îl avem la ora actuală şi care este creierul omenesc, pot fi bombardaţi cu orice. Spre exemplu: - Istoria românilor este o istorie recentă, românii fac parte dintre popoarele fără istorie, incluse parţial în monarhia habsburgică şi apoi în dubla monarhuie austro-ungară, sau Ardealul nu este România, pentru că face parte din România de mai puţin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de o istorie întreagă şi legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria, decât cu România”.
Ce o să priceapă şi cum va reacţiona acest elev cu atât mai mult cu cât falsul istoric Lucian Boia îi explică că Istoria Românilor este mitizată, iar altul, numit Dan Alexe, în cartea, de curând apărută, numită „Dacopatia şi alte rătăciri româneşti”, ne dovedeşte, după cum afirma prof. dr. Mihai Popescu într-o recentă recenzie a cărţii, că „duşmănia, ranchiuna, batjocura sunt elementele care îi definesc atitudinea faţă de cultura românească şi istoria românilor”.
„Adevărul este - spunea şi istoricul Ioan Scurtu - că „reformatorii” noştri au decis să treacă direct la ceea ce se urmărea imediat după decembrie 1989, şi anume ştergerea identităţii naţionale şi transformarea românilor într-o populaţie fără coloană vertebrală, fără trecut şi, evident, fără viitor… Pentru guvernanţi istoria este un „pericol”, pentru că elevii, românii în general, vor şti de unde vin, ce au făcut şi ce au reprezentat de-a lungul timpului şi pot face comparaţii cu situaţia de astăzi… Lipsirea tineretului de cunoaşterea trecutului înseamnă ţinerea lui în ignoranţă, ştergerea orizontului propriu şi promovarea unei stări de incertitudine, de teamă pentru ziua de mâine. Ca urmare, el trebuie să lase în seama altora problemele mari ale Ţării, de care se ocupă politicienii, care, la rândul lor, fac „ceea ce trebuie” (adică ce li se cere). Se cultivă astfel înstrăinarea, abandonarea, dezinteresul pentru soarta propriei naţiuni. De aici până la dezintegrare nu mai este decât un pas.”
Repet, un foarte mare merit al cărţii profesorului Ilie Şandru, Basarabia, iarăşi şi iarăşi, este că ea devine o carte de învăţătură istorică pentru publicul cititor şi, în special, pentru tânăra generaţie, suplinind lipsa unui manual echilibrat de Istorie a românilor şi un număr suficient de ore alocate însuşirii acestei discipline în şcolile româneşti. Fiecare dintre cele 75 de titluri - articole, eseuri şi interviuri - ale celor trei capitole sunt adevărate pagini de istorie medie, modernă sau contemporană a românilor basarabeni bazate pe scrieri ale istoricilor (Eugen Statnic, Anton Moraru, Petru Săndulache, Ioan Negrei), documente istorice de arhivă, memorii şi mărturii ale participanţilor la evenimente sau interviuri luate unor mari personalităţi contemporane din Basarabia sau Bucovina de Nord, precum: acad. Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Vasile Tărâţeanu, poetul Grigore Vieru, scriitorii Nicolae Dabija şi Gheorghe Ursachi, directorul general din Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, Vlad Ciubucciu, redactorul-şef al revistei „Făclia” şi director al revistei „Neamul Românesc”, Anton Grăjdieru, secretarul Filialei din Chişinău al Uniunii Scriitorilor din România, Leo Butnaru. Cu o fire prietenoasă, dar iscoditoare cum stă bine unui publicist, o privire de experimentat observator, o cunoaştere profundă a mentalităţii românului şi o foarte bună stăpânire a fenomenului istoric şi literar - să nu uităm că prof. Ilie Şandru este absolvent al Facultăţii de Filologie-Istorie a Universităţii din Iaşi -, autorul acestei cărţi de publicistică, cum modest o intitulează, reuşeşte într-un limbaj accesibil şi plăcut pentru publicului cititor, chiar poetic în multe cazuri, să surprindă în esenţă tabloul fenomenelor şi proceselor istorice petrecute pe teritoriul dintre Nistru şi Prut de „când a pus muscalu` piatra de hotar la Prut”, în anul 1812, şi până în prezent. Rusificarea administraţiei, impunerea limbii ruse în şcoală şi biserică, colonizarea unor neamuri străine românilor - ruşi, ucrainieni, găgăuzi, germani, polonezi -, deportările cu sutele de mii în Siberia - de-a lungul a mai multor perioade -, negarea identităţii româneşti a basarabenilor şi interzicerea legăturilor fireşti între românii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt redate cu rigoare ştiinţifică, dar şi vibraţie afectivă faţă de calvarul fratelui de peste Prut. Speranţele trezite de „podul de flori” din 1990, evoluţia legăturilor româno-române de pe ambele maluri ale Prutului, „podurile de carte” şi încrederea în idealul Unirii apropiate „trebuie afirmat mereu, ştiut fiind că atunci când acesta este pierdut, fiinţa unei naţiuni se află în pericol de moarte”, după cum spune însuşi profesorul Ilie Şandru, la lansarea volumului „Furată, trădată mereu…” al scriitorului şi publicistului Lazăr Lădariu. Aveţi dreptate şi mai departe când afirmaţi că „volumul este o expresie elocventă a acestei credinţe”. Da, Domnule Ilie Şandru, aşa cred şi eu despre volumul Basarabia iarăşi şi iarăşi, că este expresia elocventă a acestei credinţe a Dumneavoastră, a realizării Unirii Basarabiei cu România într-o perioadă apropiată.
În continuare, scriitorul Nicolae Băciuţ, redactorul-şef al reputatei reviste „Vatra veche” din Târgu-Mureş, a afirmat că pentru dânsul „Topliţa este de neimaginat fără Ilie Şandru, care se identifică cu istoria sa trecută, prezentă, dar şi viitoare… În semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia adusă de-a lungul timpului de scriitorul Ilie Şandru, începând cu numărul 3 al revistei „Vatra veche” (pe anul în curs), profesorul Ilie Şandru este redactor al acesteia, revenind astfel în presă la cei 83 de ani ai săi. Un acelaşi gest de recunoaştere a contribuţiei aduse la apariţia revistei în urmă cu 10 ani şi a aportului adus la „creşterea limbii româneşti şi a patriei cinstire”, cu ocazia Centenarului Marii Uniri şi a zece ani de existenţă a „Vetrei vechi”, revista îi conferă Diploma de excelenţă însoţită de Medalia aniversară”.
În final, profesorul Ilie Şandru a mulţumit invitaţilor pentru aprecierile făcute cu privire la persoana şi scrierile sale şi tuturor participanţilor la această tradiţională manifestare.
La Mulţi, Binecuvântaţi şi Sănătoşi Ani, nene Ilie! Şi prolifici, în continuare, în ale scrierii acestor volume extrem de importante pentru istoria şi cultura românească.

Categorie:

STALINGRAD Uitatului erou, necuprins în cartea ţării

$
0
0

Pentru moşu, dus departe, lac de lacrimi plâns-a buna
Şi în seri de lungă vară, uşa ne-ncuiată-ntruna
A păzit-o cu privirea, tot sperând că o să-l vadă
Cum veni-va într-o seară şi la masă o să-mi şadă.

Între perne cina caldă mi-o păstra într-o păstură
Că ştia că moşu spus-a, ne-ndoios cu a sa gură
Că de-acum bătaia-i gata şi acasă o să vină,
Că-i de sapă şi-i de coasă şi că plugu-i o rugină.

A venit, mai către vară, cu-n vecin, pe la-nserat,
Ce în poarta casei noastre, cu durere l-a lăsat
Într-o haină militară, şi-un picior de lemn de fag,
Cu Virtutea Militară, şontorog şi-ntr-un toiag.

Stalingrad, i-a zis tot satul până-n clipa când s-a dus
Mulţumit şi-n uşurare către lumile de sus,
Azi sărmanul veşniceşte în uitare cât îi vara
Fără cineva să spună, cât datoare-i este Ţara.

Categorie:

Episcopul romano-catolic Marton Aron în documentele serviciilor speciale româneşti şi ale Procuraturii Militare Principale Târgu-Mureş

$
0
0

În loc de preambul

În perioada interbelică, în atenţia Direcţiei Poliţiei de Siguranţă (DPS), precum şi a Serviciului Secret de Informaţii (SSI) din România au intrat şi anumiţi preoţi maghiari de diferite confesiuni, care au desfăşurat, direct sau prin interpuşi, acţiuni ostile Statului Român, fie prin aducerea pe căi ilegale din Ungaria şi difuzarea pe teritoriul României - şi în mod deosebit al Transilvaniei - a unor materiale de propagandă revizionistă şi naţionalist-şovină, fie prin implicarea lor în constituirea unor vaste reţele de culegere de informaţii. Un asemenea caz îl constituie şi cel al episcopului Marton Aron, figură emblematică a Bisericii romano-catolice din România.

Diplomaţie, propagandă şi un spionaj activ

După instaurarea regimului condus de Horthy, Ungaria a început o intensă campanie internaţională de contestare a prevederilor tratatelor încheiate la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920) şi, în mod deosebit, pe cel de la Trianon din 4 iunie 1920, prin care Transilvania era recunoscută „de jure” ca parte componentă a Regatului României, urmare a actului „de facto” petrecut la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia şi care făcea cunoscută voinţa românească liber exprimată şi temeinic fundamentată din punct de vedere istoric.
Acţiunile în plan diplomatic internaţional desfăşurate cu multă insistenţă şi persuasiune de către diplomaţia maghiară în vederea revizuirii tratatelor, au fost dublate de alte acţiuni mult mai elaborate, cele desfăşurate pe frontul secret. La acel moment, Ungaria dispunea de mai multe avantaje. Avea reţele informative constituite încă de pe timpul Austro-Ungariei - dar care acum se găseau în „conservare” -, avea cadre de informaţii pregătite chiar pe relaţia Transilvania şi mai dispunea de un imens avantaj: în zonele locuite compact de etnici maghiari exista un puternic sentiment şovin şi iredentist.
În aceste condiţii, Ungaria a putut să promoveze un spionaj activ într-o zonă de care - cel puţin din punctul ei de vedere - nu s-a considerat niciodată despărţită sau de care s-a considerat cel mult, doar temporar despărţită. Ungaria revizionistă a găsit cea mai mare susţinere din partea Marii Britanii. O bună parte din elita maghiară întreţinea şi cultiva relaţii apropiate cu înalta societate engleză. Trebuie menţionat faptul că un sprijin important acordat politicii promovate de Ungaria, a fost din partea lordului Rothermere, care era proprietarul unui grup de ziare de succes şi cu mare influenţă atât în Anglia, cât şi în străinătate.
Această amplă campanie orchestrată cu mult profesionalism la Budapesta, era dublată de acţiunile de propagandă promovate în străinătate de „Liga Revizionistă”, dar şi de alte organizaţii neguvernamentale. Din 1927, când a fost înfiinţată, şi până în 1940, Liga a publicat 228 de cărţi, reviste şi ziare cu caracter revizionist în limbile germană, italiană, franceză, engleză, spaniolă, finlandeză, portugheză şi maghiară. Din acest total, un număr de 124 de publicaţii se ocupau de aşa-zisa „problemă a Transilvaniei” şi ajungeau pe diferite căi şi în Ardeal. Societăţile feminine maghiare organizate pe baze confesionale, organizaţiile şi asociaţiile culturale contribuiau şi ele la propaganda revizionistă.

Marton Aron, portret neretuşat

Personal consider că despre episcopul romano-catolic Marton Aron nu s-a scris încă totul. Există documente în arhivele româneşti (ale serviciilor speciale de dinainte de 1948, dar şi de după acest moment), documente chiar şi în arhivele mureşene, care fac referire la persoana sa, există studii publicate în reviste precum „Dosarele istoriei”, există note informative despre activitatea episcopului în „Cartea Albă a Securităţii”, dar şi volume care amintesc, în anumite contexte, de persoana episcopului.
Un studiu temeinic, care să valorifice într-o concepţie unitară şi aceste informaţii obţinute din mai multe surse istorice este mai mult decât necesar. În prezent, atunci când vine vorba despre persoana episcopului, aproape toţi interlocutorii maghiari se referă cu predilecţie la momentul 18 mai 1944, când, aflat în Biserica „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca - spre cinstea sa - episcopul a avut tăria morală, demnitatea şi curajul să condamne politica horthyistă faţă de evrei. „Magyar Katolikus Lexikon”, ca de altfel majoritatea scrierilor maghiare, atunci când se referă la viaţa şi activitatea episcopului, spun destul de laconic că „… a pledat pentru drepturile maghiarilor din Transilvania…”, insistându-se, în mod deosebit, pe opoziţia sa manifestată faţă de regimul comunist din România, fapt care, desigur, nu poate fi contestat.
Ce înseamnă, însă, atât de evazivul „a pledat”? O serie de documente şi studii româneşti ne indică însă şi o altă latură a personalităţii episcopului Marton Aron. Încă din perioada interbelică, Marton Aron a acţionat constant împotriva unităţii Statului Naţional Unitar Român, ca unul dintre „vârfurile de lance” ale acţiunii revizioniste.
În documentele SSI era considerat „unul din conducătorii acţiunii iredentiste maghiare în ţara noastră”. Marton Aron se dovedea, aşa cum ni-l prezintă rapoartele SSI, „un duşman neîmpăcat a tot ce este românesc”.
Înainte de a alege calea spirituală, Marton Aron a luptat în Primul Război Mondial - având gradul de locotenent - în Divizia Secuiască, unitate militară care, potrivit rapoartelor SSI, „era vestită pentru atrocităţile comise împotriva românilor”. Fusese rănit de trei ori, în luptele de la Doberdo, Pasul Oituz şi Asiago. În anii ’30, episcopul făcea dese deplasări, inclusiv la Târgu-Mureş, răspândind cuvântul Domnului - şi nu numai -, devreme ce era urmărit îndeaproape de SSI, dar şi de organele specializate din Siguranţa Statului. Ironia sorţii este aceea că, peste ani, dosarul său informativ întocmit de SSI şi de organele specializate din Siguranţa Statului avea să fie preluat de Securitatea statului comunist şi repus în circuitul operativ.

Complot antistatal la Târgu-Mureş

În 1921, DPS a descoperit un complot la Arad pus la cale de organizaţia secretă revizionistă „Magyar Fiatalok”, organizaţie ce avea legături în mai multe oraşe din Transilvania. Un alt complot antistatal a fost descoperit de aceleaşi organe de Siguranţă, în 1923, la Cluj-Napoca, complot ce avea ramificaţii la Târgu-Mureş şi Târgu-Secuiesc. Un celebru caz de spionaj maghiar a fost descoperit în 1937 şi a fost legat de Partidul Ardelean Maghiar din România, care, aşa cum s-a dovedit, a primit un milion de pengo din partea Preşedinţiei Consiliului de Miniştri al Ungariei.
Aceeaşi Preşedinţie a donat, tot în 1937, 7 milioane de lei Uniunii Culturale Maghiare din Transilvania. În 1939, SSI a identificat o vastă reţea de spionaj maghiar formată din 172 de persoane, care avea drept centre de bază Oradea, Târgu-Mureş şi Satu-Mare, cu ramificaţii şi în alte localităţi din Ţară.
Percheziţiile au scos la iveală o listă cu fondurile trimise din Ungaria, material informativ şi de propagandă antiromânească, precum şi un post de radio emisie-recepţie ce funcţiona clandestin la Episcopia Reformată din Satu-Mare.
În deceniul 4 al secolului XX, acţiunile agresive ale spionajului maghiar contra României s-au înmulţit. Acest fapt a reieşit şi dintr-un raport, din 1939, al SSI, care arăta că, până la acel moment, au fost descoperite 62 de cazuri de spionaj, din care 32 erau maghiare. După cum se poate observa, serviciile secrete române şi-au făcut datoria cu consecvenţă şi profesionalism, în ciuda faptului că regele Carol al II-lea (1930-1940) a încercat să şi le subordoneze şi să le ignore munca. Rapoartele şi analizele lor n-au fost luate însă în seamă, iar rezultatele acestei ignoranţe dovedite de factorii de conducere s-au văzut în vara anului 1940, când României i-au fost impuse grave amputări teritoriale.

Episcopul Marton Aron - indicativul „P.I.S.”

Contraspionajul român nu a putut stabili data exactă la care Marton Aron a fost recrutat de serviciile de informaţii maghiare, deşi anumite acţiuni ale sale l-au adus în atenţia organelor speciale româneşti încă de pe la jumătatea deceniului 3 al secolului XX.
În octombrie 1941, Marton Aron a intrat în legătură cu rezidentul de spionaj al legaţiei maghiare de la Timişoara. A fost momentul în care contraspionajul român nu a mai avut niciun dubiu despre activitatea sa, mai ales că anterior reuşise să procure Codul spionajului horthyist, fapt care a rămas necunoscut maghiarilor pe toată durata războiului, dar care le-a permis românilor să deconspire şi să anihileze o serie de organizaţii şi reţele de spionaj maghiare de pe teritoriul României.
Una dintre cele mai importante reţele maghiare de spionaj din Transilvania - cu ramificaţii şi la Târgu-Mureş - a fost cea condusă de episcopul Marton Aron.
Informaţiile culese de el personal sau de cei din organizaţia sa, erau cifrate cu ajutorul cărţii „Piszkos Fred Viszater” („Întoarcerea mizerabilului Fred”) şi trimise apoi la destinaţie. Indicativul cu care Marton Aron era apelat de Centrala Serviciului de Spionaj Maghiar de la Budapesta era permanent, fiind format din grupul de litere „P.I.S.” şi reprezenta iniţialele tipografiei la care a fost tipărită cartea de mai sus. Indicativul cu care Marton Aron trebuia să răspundă, era de fiecare dată altul. Prin intermediul Adelei Visnovitz - agentă a spionajului englez - s-a reuşit a se realiza legătura lui Marton Aron cu englezii, episcopul devenind astfel agent dublu, făcând uneori un jos foarte complicat şi încă greu de înţeles şi azi.
Prin intermediul Elenei Bindasz, născută la 15 decembrie 1899 la Târgu-Mureş, maghiară de religie ortodoxă (?!), Marton Aron a reuşit să afle foarte multe informaţii legate de moralul Armatei Române, ce vorbesc militarii între ei, ce nemulţumiri au etc..
În acelaşi timp, prin intermediul aceleiaşi Elena Bindasz, care ajunge şi ea să o cunoască pe Adela Visnovitz (agenta engleză), Marton Aron a făcut cunoştinţă cu Ioan Matei, cetăţean iugoslav de etnie română, fost aviator în armata iugoslavă şi care se refugiase în România din cauza prigoanei germane. Matei îl va pune în legătură pe Marton Aron cu maiorul sârb Boşco Stanoilovici, fost ataşat militar iugoslav în URSS, un filo-englez cu relaţii atât în spionajul englez, cât şi în cel sovietic. Reţeaua lui Marton Aron va creşte foarte mult într-un timp relativ scurt, aceasta fiind capabilă chiar şi de sabotaje.
Elena Bindasz, care la un moment dat este arestată de autorităţile române, va indica sabotajele executate, modul de operare, de unde se procura explozibilul necesar, însă îl va deconspira cu această ocazie şi pe episcop, ca de altfel întreaga reţea condusă de el. Reacţia autorităţilor române a fost nuanţată de la caz la caz. Dacă în unele situaţii reţelele maghiare care operau pe teritoriul României au fost anihilate rapid pronunţându-se ani grei de închisoare şi chiar condamnări la moarte, cel puţin în cazul lui Marton Aron nu s-a întâmplat acest lucru.
Dacă din diverse raţiuni episcopul (spion) Marton Aron s-a bucurat în perioada interbelică, dar şi în timpul războiului, de un tratament cu menajamente, nu acelaşi lucru se va întâmpla după 1948. Comuniştii, care puseseră mâna şi pe arhivele serviciilor speciale române de dinainte de 1940, nu l-au mai tratat cu aceeaşi înţelegere pe episcop, ba dimpotrivă, îl vor aresta şi condamna pe viaţă. Eliberat, totuşi, de autorităţile comuniste după mai multe intervenţii excepţionale la cel mai înalt nivel, episcopul Marton Aron, aflat acum la domiciliu obligatoriu la Alba-Iulia, a continuat să desfăşoare - în ciuda posibilităţilor limitate - acţiuni atât împotriva Statului Român, cât şi a regimului comunist.
Personaj charismatic, cu o mare putere de convingere asupra mulţimilor şi care se bucura de un respect deosebit în rândul conaţionalilor săi, Marton Aron putea polariza oricând o mişcare de rezistenţă de mare amploare şi impact. Aflându-se sub filaj operativ, deplasările şi acţiunile sale în Transilvania erau însă strict monitorizate, astfel încât acţiunile sale erau predictibile şi drept urmare, au putut fi contracarate. Într-o notă-raport a serviciilor de contraspionaj române din 1947, el era indicat ca făcând parte din agentura Serviciului Maghiar de Informaţii care opera în România.

„Trei variante pentru Ardeal” - „Grupul Fodor” în ancheta Procuraturii Militare mureşene

Ardealul independent, Ardealul dat în întregime Ungariei sau Ardealul să fie despărţit în două părţi egale între Ungaria şi România. Potrivit referatului întocmit de Procuratura Militară Principală Târgu-Mureş şi înaintat Procuraturii Militare Bucureşti - referat însoţit de concluziile de învinuire puse pe data de 22.01.1958 -, acestea erau cele trei variante concepute de un grup de învinuiţi din care făceau parte Fodor Pavel, Haidu Geza, Szentmartoni Valentin şi Szocs Ignatiu.
În cadrul anchetei desfăşurate pe parcursul mai multor luni, se ajunsese la concluzia că grupul era cu mult mai numeros şi se aflase într-o permanentă legătură cu episcopul romano-catolic Marton Aron, proaspăt eliberat din închisoare - fusese condamnat pe viaţă în 1951, însă i se întrerupsese încarcerarea la intervenţia Prezidiului Marii Adunări Naţionale, iar la momentul respectiv, 1958, episcopul se afla în domiciliu obligatoriu la Alba-Iulia. Deşi am studiat mai multe documente - şi presupunând că ancheta a fost făcută cu un minim de profesionalism - pentru mine rămâne, totuşi, întrebarea: cine a fost adevăratul inspirator al respectivului grup, Fodor Pavel sau Marton Aron? „Grupul Fodor”, cum era denumit în documentele de anchetă, se afla în filaj operativ încă din 1955, fiind arestat în 1957 la Târgu-Mureş, şi fusese pus imediat în relaţie cu persoana episcopului Marton Aron, un lucru relativ simplu, deoarece Fodor Pavel se întâlnise de mai multe ori cu episcopul în acest interval de timp.
La momentul arestării grupului, 1957 - episcopul aflat în domiciliu obligatoriu la Alba-Iulia, aşa cum spuneam anterior -, era şi el în filajul operativ al Securităţii.
Referitor la Fodor Pavel, în cuprinsul referatului se arată: „În luna august 1955 a făcut o vizită episcopului Marton Aron cu care ocazie a dus discuţii duşmănoase la adresa regimului de democraţie populară… Marton Aron îi aduce la cunoştinţă că arestarea lui s-a datorat faptului că în mai multe ocazii s-a manifestat public că teritoriul Ardealului după 1944 nu a fost dat sub guvernarea Ungariei”.
Iniţial s-au propus trei variante pentru rezolvarea problemei Ardealului, în final - 1956 - căzându-se de acord doar asupra uneia dintre ele: „… învinuitul Fodor Pavel rămânând la concluzia că rezolvarea problemei cedării teritoriului Ardealului să se facă la împărţirea în două părţi egale, între România şi Ungaria, propunere cu care este de acord în întregime şi episcopul Marton Aron…”.
Acţiunile „Grupului Fodor” au fost puse în relaţie - cel puţin aşa rezultă din anchetă - cu evenimentele revoluţionare anticomuniste din octombrie 1956 din Ungaria. „În luna octombrie 1956, se menţiona în referat, învinuitul Fodor Pavel a crezut că a sosit momentul de a acţiona… şi a întocmit mai multe schiţe cu împărţirea teritoriului Ardealului. Pe baza acestor schiţe a întocmit o hartă a teritoriului Ardealului pe care a trecut toate localităţile, bogăţiile - sol, subsol - cu linii de demarcaţie a frontierei plănuite de el între România şi Ungaria.” În continuare, în cuprinsul referatului se mai arătau contactele pe care Fodor Pavel le-a avut cu diverse persoane de etnie maghiară pe care ar fi încercat să le recruteze.
În ceea ce în priveşte pe Csiha Coloman, se menţiona: „În interogatoriile ce i s-au luat cu ocazia anchetei penale arată că l-a cunoscut pe învinuitul Fodor Pavel, prin părinţii săi încă de mult timp… învinuitul Fodor Pavel i-a povestit despre vizitele făcute episcopului Marton Aron şi relaţiile pe care le are cu acesta”.
Dincolo de schiţe (hărţi), planuri mai mult sau mai puţin elaborate şi recrutarea de membri, „Grupul Fodor” s-a dovedit însă incapabil să acţioneze eficient dintr-un motiv cât se poate de simplu: condiţiile anului 1956 erau cu totul altele faţă de cele - să spunem - ale anului 1945 sau 1946.
Episcopul Marton Aron mai este indicat şi după 1965 într-un dosar operativ al Securităţii, dosar cu referire la acţiunile întreprinse de dr. Dobai Ştefan şi profesorul Komaromi Iosif, dar fără ca episcopului să-i fie evidenţiată o implicare directă, activă.

Asta să fie, oare, Regiunea Autonomă Maghiară pe care o doriţi, domnule Izsak?

$
0
0

Da, suntem de acord cu domnul primar Dorin Florea, edilul-şef al municipiului Târgu-Mureş, împărtăşim părerea domnului prefect al judeţului Mureş, Lucian Goga, că, de Ziua libertăţii secuilor, veşnicii nemulţumiţi, duşmanii noştri tradiţionali, cerând noi şi noi drepturi, de fapt dorind doar privilegii, sunt liberi să depună petiţii, să manifesteze, într-un stat de drept. Grija edilului-şef, logică şi firească, a fost ca nu cumva Târgu-Mureşul să fie „transformat în circ”.
Aşadar, liderii partidelor şi organizaţiilor secuieşti au primit acea autorizaţie pentru marş în acest oraş „plăcut şi emancipat cultural”, azi, considerat, din păcate, „un loc al disputelor de către elitele politice”. Or, târgumureşenii de aici merită, într-adevăr, mai mult decât „un poligon de încercare”.
Petiţia anunţată a fost depusă şi înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş. Însă, de cuvânt, organizatorii nu s-au ţinut. Sloganul „Autonomie!” a fost la ordinea Zilei libertăţii secuieşti!
Aşadar, ca din gură de şarpe, s-a strigat, şi de data aceasta: „Autonomie Pământului Secuiesc!”. Deci, clară tentativă de separatism etnic, de surpare a unităţii statale, de sfidare şi încălcare a articolului 1, alineatul 1, din Constituţie, privind România - „stat naţional, unitar român”! Deoarece, pe lângă acea petiţie mai era ceva, românii vor să afle ce şi cum gândeşte mai-marele Consiliului Naţional Secuiesc, organizatorul babiloniei de la Târgu-Mureş, cu 2.500 de participanţi în loc de 40.000, cum el dorea. Aşadar, ce gândea Izsak Balazs, şi ce spunea organizatorul manifestărilor, din 10 martie, de la Târgu-Mureş? „Scopurile noastre - afirma el - sunt clare. Există un element nou. Se împlinesc 50 de ani de la desfiinţarea Regiunii Mureş Autonome Maghiare, practic, regiunea autonomă s-a desfiinţat în două etape: a luat fiinţă prin Constituţia din 1952, care recunoaşte dreptul minorităţii maghiare la autonomie administrativ-teritorială în raioanele secuieşti, unde această populaţie era compactă. Prin anii '60 a fost modificată, prin redesenarea regiunii, şi i s-a schimbat şi numele în Regiunea Autonomă Maghiară, desfiinţată, în luna februarie, 1968. (…) Un act unilateral, abuziv, iar dacă noi cerem autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, cerem reînfiinţarea şi stabilirea, reaşezarea acelui drept recunoscut odată de statul român. (…) Regiunea Autonomă nu e formulată în petiţie, dar consider necesar să facem referire. Vom formula că, de fapt, ceea ce cerem nu e ceva proaspăt inventat de noi, ci recunoaşterea unui drept recunoscut de statul român”.
„Drept” recunoscut de Statul Român? „Drept” recunoscut, cumva, de românii ardeleni, majoritari? Niciodată! Ce mai aiurează zănaticul ăsta! Care „stat român”? Aşa cum vom dovedi mai jos, acea Regiune Autonomă Maghiară n-a fost dorită de românii transilvăneni, iar acel invocat „stat român” era doar gaşca de vânduţi sovieticilor, pentru a se menţine la putere. Iar autonomia, după care ei acum plâng, invocând, pentru prima oară, denumirea de Regiune Autonomă Maghiară, a fost înfiinţată, de fapt, de consilierii sovietici, la ordinul lui Stalin. Iar dacă acest Izsak Balazs are o minte atât de scurtă, sau, pur şi simplu, habar nu are ce spune şi a sfidat pagina istoriei, îi amintim noi!
De fiecare dată, atunci când cineva aminteşte de Regiunea Autonomă Maghiară, românii adaugă şi sintagma „de tristă amintire”, pentru a o încadra în acel „obsedant deceniu” românesc al „erei ticăloşilor” şi al vremii terfelirii demnităţii umane. Regiunea Autonomă Maghiară a fost acea pagină neagră din istoria românilor ardeleni, acel cadou făcut, în anul 1952, de „tăticul popoarelor”, Iosif Vissarionovici Stalin, maghiarilor din Ardeal, prin scenarii rocamboleşti de culise, create la cererea şi cu sprijinul unor lideri unguri de la Budapesta, ajunşi sub steaua rubinie a Kremlinului.
De ce a fost, ea, acea Regiune Autonomă Maghiară, pentru români „de tristă amintire”? Să apelăm la documente, la acele dovezi irefutabile ale realităţii zilelor de atunci. O sinteză informativă a Direcţiunii Generale a Securităţii Statului, Direcţia Regională Mureş din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din 31 iulie 1952, în legătură cu anumite manifestări ale maghiarilor, referitoare la Proiectul de Constituţie şi la înfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare (RAM), cuprinde opiniile, corect spus mai mult ura antiromânească a unor maghiari. Reţinem doar câteva dintre ele, tocmai pentru a ilustra, în faţă cu documentul vremii, starea de spirit, atât de vecină cu ura oarbă a celor atunci încurajaţi ca, prin forţa tancului sovietic, peste capul autorităţilor române, prin acel dictat de la Moscova, inşi încurajaţi de ambiţiile autonomiste, în totală neconcordanţă cu psihologia şi trăirile românilor ardeleni din zonă, să înfiinţeze RAM.
Aşadar, apelăm la dovezi. Unul, Taidler Dezideriu (din Târgu-Mureş), fost conducător al Partidului „Crucea cu Săgeţi”, era de părere că: „Pentru noi ar fi cel mai bine, dacă această regiune s-ar ataşa Ungariei, deoarece numai aşa am fi siguri că putem, pe deplin, folosi limba noastră, maghiară”. Un alt membru al aceluiaşi partid - „Crucea cu Săgeţi”, Biro Venzel (Târgu-Mureş), considera că: „Cu orice Constituţie sau cu orice Regiune Autonomă Maghiară nu o să fie o viaţă, aşa de fericită, cum a fost, aici, în timpul ocupaţiei horthyiste” (pe timpul Dictatului de la Viena - n.n.). Un alt conducător, tot al „Crucilor cu Săgeţi”, Bozsoki Geza (Reghin), spunea, şi el, adevărul, când susţinea că „Proiectul de Constituţie a fost elaborat, în urma ordinului Moscovei”, precum şi Regiunea Autonomă Maghiară. Kovacs Laurenţiu (Bereni) merge şi mai departe cu o susţinere elucubrantă: „Acum se face, din nou, Ungarie în nordul Ardealului, aşa că va fi, iarăşi, cum a fost între anii 1940-1944”. Kenteleki Adalbert (preşedintele Sfatului Popular din Gheorgheni), care refuză să mai vorbească cu funcţionarii români, în faţa tuturor declara: „Regiunea Autonomă Maghiară nu va fi subordonată Guvernului Republicii Populare Române, ci va fi o republică autonomă şi se va conduce independent”. Szekely Iuliu, referent la aceeaşi instituţie aflată pe un teritoriu românesc, era de părere că: „Noul proiect de Constituţie trebuia, neapărat, să ataşeze la noua Republică şi regiunea Cluj, precum şi alte regiuni, unde este populaţie maghiară, fiindcă nu are niciun rost să fie şi administraţie românească în locurile în care domiciliază populaţie maghiară”. Neînduplecat era şi învăţătorul Ilyes Adalbert (Gheorgheni), care cerea ca: „Toate liceele, cu limba de predare română, să plece din Gheorgheni, deoarece n-au ce căuta în Regiunea Autonomă Maghiară, unde vor mai fi doar licee maghiare, iar cele româneşti vor pleca în România!”. Îşi dădea cu părerea şi frizerul Hajla Ştefan (Gheorgheni): „De acum înainte, întreg Ardealul de Nord va fi autonom şi va avea un guvern separat, nemaiţinând legături cu Bucureştii, făcând toată corespondenţa în limba maghiară”. Iată ce fierbeau unii în tărtăcuţa lor etnic separatistă, în acea ultimă zi de iulie 1952.
Dar să mai recurgem, în continuare, la o întoarcere, pe aceeaşi temă, în timp. Iată ce gândea Gyorgy Ladislau (Gheorgheni): „Toţi românii vor trebui să plece din Regiunea Autonomă Maghiară, deoarece aceasta va fi independentă! Aici este Ungaria!”. Csiki Lazar (Tuşnad): „Cu ocazia votării noii Constituţii, autorităţile administraţiei române vor trebui să părăsească teritoriul Regiunii Autonome Maghiare!”. Mulţi unguri cereau, direct, expulzarea românilor din teritoriul RAM, unde va fi folosită „numai limba maghiară”. O unguroaică se bucura că, de acum înainte, „dosarele din arhivă le poate lega cu sfoară în trei culori: în roşu-alb-verde”, iar un alt nenorocit sărea într-un picior de bucurie, deoarece „toţi românii vor fi schimbaţi din posturile lor, în locul lor vor fi încadraţi unguri”, iar „drapelul Republicii Populare Române nu va mai fi arborat, ci numai steagul maghiar”. Orodi Ioan (Miercurea-Ciuc): „La Târgu-Mureş vor exista ministere separate şi va fi arborat numai tricolorul maghiar, ceea ce înseamnă că, încet-încet, vom aparţine Ungariei”. Varga Andrei: „Ardealul de Nord va fi cedat Ungariei, iar hotarele Regiunii Autonome Maghiare vor fi aşa cum au fost în anii 1940-1944”. Însă, cu mintea total dusă de-acasă, în ura lui fără margini, Soos Francisc, student în anul al doilea, la IMF Târgu-Mureş, parcă-i întrece pe toţi. Urmăriţi ce porumbel negru, al urii şi intoleranţei, îi putea zbura din gură: „În regiunile în care predomină populaţia maghiară va fi constituită o Republică Autonomă Maghiară, cu capitala la Târgu-Mureş. Limba oficială va fi maghiara. (…) Ar fi foarte bine dacă toată populaţia românească din această Republică Autonomă Maghiară ar fi expulzată din ea, pentru ca aici să trăiască numai maghiarii”.
Acestea sunt informaţiile reale, directe, din documentele de arhivă! Ce doreau ei, atunci, vor şi azi! Vă place, domnule Izsak Balazs? Oare aceasta să fie faţa autonomiei pe care o doriţi, pe care ne-o recomandaţi, crezându-ne, din cale afară, atât de naivi?! Acest Ardeal românesc nu-i nici Kosovo, nici Catalonia, nici Tirolul acela mereu ca „model” invocat, potrivit precum nuca în perete, pe la noi; nu mai e valabil nici măcar acel ticălos „Plan Ahtisaari”.
Separatiştii maghiari vor, prin liderii lor, refacerea defunctei Regiuni Autonome Maghiare pe pământul românesc al Transilvaniei, fără a privi în trecutul nostru de peste 6.500 de ani. Scenarii rocamboleşti pentru secesiune unilaterală, sub numele aşa-zisului ţinut secuiesc. Ei chiar nu realizează că, demult, a trecut timpul „Republicii Calata” şi al arhitectului fascist-separatist Kos Karoly?
De ce românii ardeleni refuză, categoric, forma cosmetizată a fostei Regiuni Autonome Maghiare? Pentru că au suferit. Pentru că sunt păţiţi! RAM a fost o victorie a revizionismului maghiar, obţinută împotriva Statului Român! O victorie a stalinismului! Comportamentul maghiar, din anul 1952, din RAM, semănând cu acela al unui ocupant vremelnic, este acelaşi de azi.
În această lume a paradoxurilor de tot felul începutului de secol şi de mileniu, lume a scenariilor, a intensificării urii şi intoleranţei, românul ştie bine că Ardealul este leagănul românismului şi aşa trebuie să rămână, că aici au fost traşi pe roată, de duşman, Horea, Cloşca şi Crişan, a fost ucis, bestial, Constantin Romanu-Vivu, aici unde nu doar cântecul fluierului, ci şi suferinţele Iancului se aud încă, scenariile ungureşti, de culise, nu mai au niciun rost. Ei ar vrea nu doar o regiune, ca în 1952, ci chiar o Românie, dacă s-ar putea, guvernată de UDMR. Or, noi, românii, stăpâni acasă, mereu ne întoarcem la izvoarele Neamului!
Din păcate, cei care zilnic cerşesc autonomie, pe criterii etnice, l-au uitat, în orbirea lor, până şi pe înţeleptul baron dr. Ştefan Fay, cu al lui celebru discurs în primul Parlament al României de după Marea Unire de la 1918. Nu realizează ei că există un nume al Adevărului, cel din arhive, şi continuă să ne trimită avertismente, prin obişnuita sfidare şi desconsiderare, uitând, cu desăvârşire, că tot ce a fost câştigat prin luptă, cu sânge, nu se negociază cu cerneală, că noi, românii transilvăneni, am plătit cu acelaşi sânge suferinţe milenare.
Ceea ce ei cer - o altă Regiune Autonomă Maghiară - se situează în sistemul privilegiilor, nu în cel al unor drepturi fireşti. Stalin nu le mai poate face cadouri, iar românii nu mai vor o altă Regiune Autonomă Maghiară de tristă amintire. Să le fie clar!

Categorie:


Actualitatea Ardeleană

$
0
0

Covasna
Amenzile aplicate de Prefectură, contestate de primarii din Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc
Primarii municipiilor Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Secuiesc, Antal Arpad şi respectiv Bokor Tibor, au declarat luni (19 martie 2018 - n.n.), în cadrul unei conferinţe de presă comune, că vor contesta amenzile aplicate în urmă cu câteva zile de către Prefectura Covasna, pentru nearborarea drapelului României alături de cel al Ungariei, cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a menţionat că atât el, cât şi omologul său au primit câte două amenzi contravenţionale a câte 5.000 de lei fiecare, pe 14, respectiv pe 15 martie, iar primarul municipiului Târgu-Secuiesc, Bokor Tibor, a menţionat că au la dispoziţie 15 zile pentru a le contesta.
Antal Arpad a spus că pe edificiul Primăriei Sfântu-Gheorghe a fost arborat drapelul României, alături de cel al Ungariei, şi a menţionat că este contrariat de atitudinea prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, aflată în contradicţie cu cea a premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, care au felicitat comunitatea maghiară cu prilejul zilei de 15 martie, apreciind bunele relaţii interetnice dintre români şi maghiari.
În opinia sa, există trei variante - fie conducerile Guvernului şi PSD au o atitudine duplicitară, în sensul în care transmit felicitări comunităţii maghiare, dar, pe de altă parte, cer prefectului să aplice sancţiuni, fie mesajele lor sunt sincere, însă prefectul are alte „păreri personale” şi acţionează în virtutea acestora, fie reprezentantul Guvernului în teritoriu „nu ascultă” mesajele de la Bucureşti şi „primeşte ordine de la alte instituţii”. (…)
Primarul Bokor Tibor susţine că, spre deosebire de primarul din Sfântu-Gheorghe, nu a primit nicio somaţie din partea Prefecturii Covasna legată de steaguri pe data de 14 martie, menţionând, totodată, că în ultimii 28 de ani a arborat de fiecare dată şi drapelul României cu prilejul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei maghiarimii.
Acesta a dat citire Proclamaţiei de la Alba-Iulia din 1918, referitoare la drepturile minorităţilor naţionale şi i-a reproşat prefectului Sebastian Cucu faptul că nu a luat parte la manifestările organizate cu prilejul Zilei maghiarimii, pentru a da citire mesajului premierului României adresat comunităţii maghiare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care este şi liderul organizaţiei UDMR Covasna, prezent la conferinţa de presă, a punctat faptul că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.157/21.11.2001, „minorităţile etnice - constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional - pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii” şi a concluzionat că „nu există bază legală pentru amenzile date de prefect”.
Acesta a ţinut să puncteze că steagurile, fanioanele, cocardele şi panglicile în culorile roşu-alb-verde care au împodobit judeţul Covasna cu prilejul zilei de 15 martie sunt simboluri ale maghiarilor de pretutindeni şi nu însemnele oficiale ale statului maghiar.

„În opinia mea, 15 martie este pentru noi, secuii, cea mai însemnată zi din istoria maghiarilor (…) şi se ştie foarte clar că, totodată, reprezintă şi dorinţa de libertate împotriva subjugării, împotriva urii manifestate de majoritate, împotriva aplicării dublei măsuri, împotriva aroganţei majoritare, împotriva aşa-zisei supremaţii. Este vorba despre chestiuni care s-au petrecut în urmă cu 170 de ani (referire la Revoluţia paşoptistă de la 1848-1849, comemorată anual pe 15 martie - n.r.) şi, dacă îmi permit să reformulez, eu cred că există o asemănare de sută la sută între trecut şi prezent”, a declarat Tamas Sandor.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat că a aplicat sancţiunile în baza prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi art. 6 din H.G. nr. 1157/2001 care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
„Sancţiunile au fost aplicate în temeiul legii. Nu am făcut altceva decât să respect legea şi să îi determin şi pe cei care au încălcat-o să o respecte. (…) Cât priveşte legalitatea măsurilor, dacă sancţiunile vor fi contestate, atunci este atributul instanţei să se pronunţe dacă au fost sau nu corect dispuse. (…) Dar, ceea ce vreau eu să reamintesc autorităţilor locale este că ele nu sunt organizaţii reprezentative ale minorităţilor naţionale”, a declarat luni prefectul judeţului Covasna.

Harghita
Senatorul Tanczos Barna, la manifestările de 15 martie: „Comemorăm 100 de ani de viaţă în minoritate a maghiarimii din România”
Mii de etnici maghiari din Harghita au participat, joi (15 martie 2018 - n.n.), la manifestările dedicate Zilei de 15 martie, care s-au organizat în toate localităţile în care trăiesc membri ai acestei comunităţi, parlamentari sau lideri locali vorbind despre importanţa zilei şi despre năzuinţele maghiarimii din România.
În Miercurea-Ciuc, festivităţile au început la statuia generalului Gal Sandor, acolo unde s-a adresat participanţilor primarul municipiului, Raduly Robert Kalman, după care s-a ţinut o slujbă religioasă şi au fost depuse coroane de flori.
La fel ca în fiecare an, manifestarea a început cu intonarea Imnului României.
Apoi, cei prezenţi au străbătut în marş centrul oraşului şi, în frunte cu membrii unei fanfare din zonă, s-au îndreptat spre Piaţa Cetăţii, acolo unde a avut loc manifestarea centrală a zilei, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.
La începutul evenimentului, mai mulţi husari au adus un steag secuiesc, pe care l-au înălţat pe catarg, în acordurile imnului secuiesc.
Pe o scenă amplasată în faţa cetăţii Miko din municipiu s-au adresat celor prezenţi secretarul de stat în Guvernul de la Budapesta Soltesz Miklos, care a transmis mesajul premierului Ungariei, Orban Viktor, dar şi senatorul UDMR Tanczos Barna.
Parlamentarul a declarat că pe 15 martie 2018 maghiarii sărbătoresc împlinirea a 170 ani de la declanşarea Revoluţiei de la 1848, dar şi „comemorează” 100 de ani de viaţă în minoritate a maghiarimii din România şi a făcut referire la problemele prin care a trecut comunitatea de-a lungul vremii.
„Astăzi, 15 martie 2018, sărbătorim nu doar 170 de ani care au trecut de la izbucnirea Revoluţiei din 1848, dar comemorăm, în acelaşi timp, cei 100 de ani de viaţă în minoritate a maghiarimii din România. De 100 de ani, această comunitate a maghiarilor din România trăieşte într-o ţară ca minoritate, într-o ţară în care de foarte rare ori a avut parte de respect şi de respectarea drepturilor minorităţilor. Am avut decenii întregi de persecuţie, mai ales după Primul Război Mondial, am avut perioade în care, sub privirea îngăduitoare a Marilor Puteri, s-a încercat tot ce se putea încerca pentru deznaţionalizarea, pentru asimilarea maghiarimii din România”, a spus Tanczos Barna. (…)
Manifestarea de la Miercurea-Ciuc a mai cuprins momente artistice, depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu şi intonarea Imnului Ungariei şi a celui secuiesc.
Şi la monumentul din Pasul Casin, ridicat în memoria secuilor ucişi de trupele ţariste şi austriece, a avut loc tradiţionala manifestare dedicată Zilei maghiarilor de pretutindeni.
În cuvântul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, arătat că, la 170 ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848, maghiarii nu se mai duc la luptă cu sabia scoasă, ci muncesc din greu pentru realizarea intereselor comune şi pentru păstrarea valorilor lor.
„Noi, conducători aleşi ai comunităţii, instituţiile conduse de noi, fiecare dintre noi trebuie să ne concentrăm eforturile ca viaţa comunităţii noastre să fie bine organizată, într-un stat care nu vrea să conducă ţara pe făgaşul normal al dezvoltării, şi chiar uneori trebuie să acţionăm în locul statului. Noi trebuie să asigurăm serviciile publice, noi trebuie să luăm măsuri pentru creşterea calităţii acestora, pentru ca familiile comunităţii să trăiască într-un oraş, într-o regiune care să asigure creşterea nivelului de trai. Prinşi între ciocan şi nicovală, între statul neputincios şi atracţia ţărilor din vestul Europei, putem avea succes doar dacă noi ne organizăm cât mai bine, cât mai eficient”, a afirmat Borboly Csaba. (…)

Satu Mare
Kelemen Hunor: „Cer Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, într-un discurs rostit, joi (15 martie 2018 - n.n.), la Satu-Mare, Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, care au luat măsuri împotriva primarilor care „decorează localităţile în culorile steagului maghiar” cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Liderul uniunii a arătat că, potrivit raportului Consiliului European, România a făcut regrese în privinţa garantării drepturilor naţionale şi lingvistice ale naţionalităţilor, dând exemplul prefecţilor din Covasna şi Harghita.
„Raportul Consiliului European care analizează aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protecţia minorităţilor a stabilit că România nu doar că nu este un stat model în garantarea drepturilor naţionale şi lingvistice ale minorităţilor, ci este mai degrabă un exemplu de regres în acest domeniu. (…) În schimb, ei (românii - n.n.) continuă să deformeze realitatea, susţinând că au creat un stat model, exemplar, în timp ce prefectul de Covasna pedepseşte primarii care decorează localităţile în culorile steagului maghiar cu ocazia sărbătorii noastre naţionale. Cer pe această cale Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, pentru a pune capăt acestei anomalii iresponsabile şi stresante!”, a declarat Kelemen Hunor.
El a subliniat că maghiarii, ca minoritari, sunt preocupaţi de egalitatea în drepturi, dar mai sunt multe de făcut. (…)
Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu-Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari.

În realizarea rubricii sunt folosite ştiri ale agenţiei naţionale de presă - AGERPRES

Categorie:

Vremea când vin pe lume mieii

$
0
0

Anul acesta, luna martie a venit însoţită de ger siberian şi aer polar. Se tot vorbeşte despre un dezechilibru al anotimpurilor şi o deplasare a polilor către deşerturile Sahara şi Gobi. Dar, numai singur Dumnezeu ştie toate. Cert este că gerul a persistat aproape trei săptămâni în Ţara de sus a Moldovei. Temperaturi scăzute au fost şi în timpul zilei, cu toată strălucirea soarelui. Iar noaptea părea că frigul îngheaţă razele stelelor, care se încumetau să lumineze singurătatea tristă a pământului.
Dar, cu toate astea, luna martie aduce pe faţa pământului… mieii, fiinţe a căror blândeţe nu o afli nicăieri. După frumuseţea dumnezeiască a copiilor nou născuţi, mieii, au şi ei aproape aceiaşi gingăşie şi nevinovăţie divină. Simpla vedere a unui miel are darul de a încălzi şi deschide până şi inima cea mai rece şi crudă a omului.
Anul acesta am văzut primul miel la puţin timp după ce l-a fătat oaia. Imediat cum îl vezi, mielul are darul de a te scoate din strânsoarea timpului şi a experia o transfigurare fulgerătoare a sufletului. Poate acum am înţeles de ce Dostoievski insistă atât de mult că frumuseţea duhovnicească va salva lumea. Dacă vederea unei fiinţe aşa plăpânde luminează totul din jurul nostru şi ne face să uităm toate relele de pe lume, atunci bine s-a spus că vederea feţei Domnului Iisus este suprema fericire la care trebuie să urcăm.
Când am intrat în staul să văd dacă fătase vreo oaie, privirea mi-a fost răpită cu iuţeala fulgerului de mielul complet negru, cu o stea albă din Calea Lactee pe frunte, ce se chinuia să se ridice în picioare. Oaia îl înconjura tremurând de frică să nu-i fure cineva puiul şi se temea de colţii gerului care pătrundea peste tot, ca o bestie albă, ce amorţeşte şi îngheaţă tot ce întâlneşte în cale.
Repede am fugit în casă şi am luat un pled. Am înfăşurat în pătura caldă făptura drăgălaşă, care fremăta şi tremura înduioşător. Trebuia să îl duc repede în casă, altfel ajungea sloi de gheaţă. Oaia aleargă după mine behăind şi implorându-mă să-i las viaţa din viaţa ei. Glasul ei mi-a rănit inima şi am simţit acea putere ce o trezea frumuseţea Creaţiei înainte de căderea omului din Rai. Atunci animalele vorbeau. Ştim că şarpele, prin cuvinte şi inteligenţă, a convins-o pe Eva să ignore comandamentul primit de la Dumnezeu.
Credeţi acestea pe care vi le împărtăşesc cu deplină sinceritate? Eu aşa am simţit şi de aceea am înţeles de ce ţăranii şi păstorii din Carpaţi s-au născut creştini! Sfânta Evanghelie ne vorbeşte şi compară pe însuşi Fiul lui Dumnezeu cu Mielul care a venit să ridice păcatele lumii şi să ne răscumpere prin însuşi sângele Său de sub puterea celui rău. Mare taină este aceasta. Păstorii care au primit vestea de la îngeri că Iisus s-a născut în staulul oilor au crezut şi s-au bucurat nespus, fiindcă erau cumva sensibilizaţi în fiecare an de blândeţea unică a mieilor. Şi cu adevărat au simţit că Pruncul din staul este Mântuitorul cel mult aşteptat.
Dar, între timp gerul s-a stins, mielul a devenit sprinten. După ce l-am dus afară şi s-a făcut puţin mai mare, se ţine departe de mine. Rămâne foarte aproape de mama lui, şi un pas nu face fără povaţa ei. Iar eu am primit o lecţie şi am înţeles câtuşi de puţin cum zidirea Domnului ne atrage către dorul şi râvna spre urcuşul către Împărăţia Cerurilor.
Filioara Agapiei,
Martie 2018
Cu respect,
Valeriu Tănasă

Categorie:

Introspecţia salvării…

$
0
0

(Autoobservarea sinelui)

„Mucenic viu e cel ce se căieşte cu adevărat. Prin lucrările lor, lacrimile întrec sângele, iar căinţa întrece mucenicia” (Sfântul Isaac Sirul)

Nu ajung la Hristos decât atunci când mintea mea se detaşează, se rupe sau se dezlipeşte de iubirea pentru cele din jur. Atunci, sufletul îşi pune nădejdea în Mântuitorul, pentru că s-a dumirit de faptul că este singura temelie ce aduce sensul care ne uneşte cu Adevărul.
Nu izbutesc să găsesc altă cale de potolire a tulburării din suflet - pricinuită de poftirea iraţională faţă de materie - decât înfrânarea. Când mintea este trezită de lumina candelei ce o aprinde Numele Domnului Iisus, atunci sufletul află pacea şi nădejdea, şi drumul adevărat al urcuşului către Cer.
Dacă dorim să nu alunecăm pe panta infinită a disperării, atunci e musai să ne impunem a căuta prietenia Mântuitorului.
Fără această prietenie, toate celelalte sunt artificiale şi, mai ales, sunt „vânare de vânt”, cum spune aşa de adânc Eclesiastul în Sfânta Scriptură.
Îmi vine să ţip la mine însumi când disting şubrezenia idealului fals care l-am slujit până în clipa de faţă. Toată iubirea care trebuia închinată Domnului Iisus am irosit-o în adorarea idolilor şi poftelor iraţionale ale trupului.
Fug. Caut scăpare. Dar mă urmăresc obsedant urâţenia, hidoşenia fărădelegilor săvârşite care suflă şi scuipă cu moarte spre mine. Alerg cu sufletul la gură, dar niciun ascunziş nu descopăr pentru a mă feri de urgia morţii. Mă salvează faptul că starea iniţială de trezie are loc la început de primăvară. O, Doamne, îmi dăruieşti o altă şansă ca să nu pier! Nu este exclus să fie ultima! Pământul s-a scârbit să ne mai înmormânteze păcatele! Opriţi-vă! - se aude glasul Domnului din Evanghelie. Şi vor căuta crăpăturile pământului să se ascundă de mânia care va să vină. Şi mulţi vor chema moartea, dar şi aceasta s-a intoxicat de răutatea oamenilor. Şi mulţi vor muri de frică. Ca să nu ne arunce frica în mormântul neantului, să începem acum căinţa. Despre căinţă şi nevoinţă, cuvânt cu putere multă am aflat la Sfântul Isaac Sirul. Iată-l:
„Mucenic viu e cel ce se căieşte cu adevărat. Prin lucrările lor, lacrimile întrec sângele, iar căinţa întrece mucenicia. Mucenicia lacrimilor vine înaintea muceniciei sângelui atunci când vom primi cununa. Mucenicii sângelui vor primi cununa odată cu ceilalţi, mucenicii lacrimilor o vor primi înaintea celorlalţi. Cine se căieşte cu adevărat pare, aşadar, să primească o dublă cunună”.
Un alt model de căinţă l-am găsit la Sfântul Gheorghe Pelerinul (Moşul Gheorghe Lazăr despre care am mai scris în „Condeiul ardelean”), care a impresionat oamenii vremii sale prin smerenie, blândeţe, pace, dar mai cu seamă prin căinţă şi mărturisire.
Arhimandritul Ioanichie Bălan, de la Sfânta Mănăstire Sihăstria, îi dedică un profil de adevărat sfânt încă din timpul vieţii:
„Timp de aproape 40 de ani a fost veşnic călător, din sat în sat, de la o biserică la alta, de la o mănăstire la alta. Permanent mergea şi zicea pe de rost Psaltirea pe care o ştia din tinereţe. Niciodată nu se grăbea, nici nu se tulbura de ceva, orice i s-ar fi întâmplat. Nici nu era vreodată scârbit la faţă. Nici bolnav nu a fost niciodată, până ce s-a mutat din viaţa aceasta. Mergea încet, vorbea rar şi era de o blândeţe dumnezeiască. […] Psaltirea o ştia pe de rost, dar nu o lăsa niciodată din mână. El ştia puterea Psaltirii, el cercase tăria ei. El cunoştea mai mult ca alţii că diavolii se tem şi fug de cântarea de psalmi. Pentru aceasta o purta mereu cu sine, ţinând-o la subţioară, ori în mâna stângă, ori la brâu. Iar mâna dreaptă era permanent liberă, ca să poată face semnul Sfintei Cruci. Iar în inima sa Moşul Gheorghe simţea atâta bucurie, atâta mulţumire, cum numai la sfinţi se putea întâlni. Şi aceasta de când fusese întâi la Mormântul Domnului şi în pustie 40 de zile”.

Categorie:

Felicitări Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş!

$
0
0

Printr-o adresă care mi-a fost transmisă la Cabinetul Parlamentar, în urma solicitării mele oficiale, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş - prin Serviciul Rutier, mă informează că nu a avizat instalarea vreunui indicator cu inscripţionare bilingvă pe teritoriul judeţului Mureş, la graniţa cu judeţul Alba. Mai mult, în urma verificărilor efectuate în teren de către poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Mureş, rezultă că indicatorul de informare instalat la ieşirea din judeţul Mureş, spre judeţul Alba, nu este instalat cu avizul poliţiei rutiere, fapt pentru care s-a luat măsura sancţionării administratorului drumului.
Vă reamintesc că, peste noapte, a fost instalat un astfel de indicator de către reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mureş, din dispoziţia preşedintelui acestei instituţii, Peter Ferenc. Consiliul Judeţean Alba şi-a exprimat, la rândul său, indignarea şi protestul în urma acţiunii nelegale şi provocatoare etnic.
Iată, aşadar, poliţiştii nu se lasă intimidaţi politic sau administrativ, chiar dacă acţiuni de încălcare a legislaţiei în vigoare sunt provocate de către însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.
Asiguraţi în continuare, doamnelor şi domnilor poliţişti, respectarea legii şi veţi avea parte întotdeauna de sprijinul şi susţinerea morală din partea cetăţenilor de bună credinţă ai acestui judeţ. Felicitări, succes în activitatea dumneavoastră profesională şi numai bine!

(Articol preluat de pe pagina de Facebook a senatorului PMP de Mureş Marius Paşcan, din data de 6 martie 2018)

Categorie:

RĂSPUNS PROVOCĂRILOR ORDINARE ALE IREDENTISMULUI UNGURESC

$
0
0

Comunicat
Despre discursul primarului din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, la 15 martie 2018

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), senzor civic al funcţionării societăţii româneşti, în scopul prezervării identităţii comunităţilor din cele trei judeţe, ca reprezentant al organizaţiilor care au aderat la programul generos al Forumului şi al populaţiei româneşti din zonă, nu poate rămâne indiferent la unele evenimente şi acţiuni cu scop de denigrare a istoriei şi culturii naţionale, aşa cum este discursul primarului din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, din 15 martie 2018.
De la bun început, lectorului acestui discurs nu-i poate scăpa un zâmbet privind citatul ales de primarul Antal Arpad din „gândirea teoretică şi practică” a lui Godri Ferenc, fost primar al oraşului Sfântu-Gheorghe acum 120 de ani, care nici mai mult, nici mai puţin, îi atribuie micului său orăşel din Arcul Intracarpatic rolul de buricul pământului, adică în acest orăşel s-ar fi bazat tot echilibrul european, şi fără el se ivea perspectiva - în caz că va pieri - să se răstoarne cu susul în jos, pe principiul dominoului, chiar şi pacea europeană, astfel că nu contau nici tu Paris, nici tu Londra, nici tu Roma ori Viena, totul sta bazat pe târguşorul din Treiscaune. Emoţionant patriotism local, dacă nu ar friza ridicolul. Dar a fost alegerea primarului actual Antal Arpad să citeze copios pe antecesorul său şi chiar să considere că municipiul Sfântu-Gheorghe este şi azi „un astfel de oraş-cheie”, referindu-se, bineînţeles - după cum reiese din context -, la puritatea şi purificarea lui etnică.
În discursul său, primarul oraşului de reşedinţă a judeţului Covasna întreabă apoi asistenţa (în rândul căreia nu erau români): „Nu-i aşa că sunt frumoase aceste drapele, ce frumos flutură în vânt?”. Aici vorbeşte, desigur, ca un „cuceritor”, fără să-i pese de sensibilitatea conlocuitorilor români şi de legile Ţării în care se află. Se miră apoi, cu o mină de nevinovat, că unii „sunt deranjaţi” de aceste drapele. Câtă ingenuitate! Oare care sunt aceia „unii”? Doar - zice primarul unei localităţi, totuşi, din România - „aceste drapeluri fluturau aici chiar şi acum o sută şaptezeci de ani...”. Se plânge iarăşi că unii i-ar contesta „acest drept” de a afişa drapele, uitând că există o lege a arborării lor.
Primarul explică, apoi, ce înseamnă culorile drapelului ungar, şi anume putere, loialitate, speranţă. Te întrebi firesc, loialitate faţă de cine? Afli că „faţă de naţiunea noastră şi faţă de noi înşine”. Te întrebi, oare Antal Arpad este primar în Ungaria? Nu consideră că etnicii maghiari din România, conform Constituţiei României, fac parte din Naţiunea Română, cu legile, drepturile şi îndatoririle prevăzute acolo? Considerându-se, probabil, deja „autonom”, afirmă că „noi nu ne temem de ameninţările din partea autorităţilor!”.
De pe aceleaşi poziţii de separatism etnic, afirmă că „şi anul acesta este un an special pentru noi, un an în care aniversăm mai multe momente importante”. Suntem astfel puşi în faţa unui antagonism etnic. Pare a spune că „autorităţile” (române) serbează Centenarul, „noi”, următoarele: „1000 de ani de când trăim în Transilvania” (despre „ceilalţi”, nimic, ei nu au trăit în Transilvania); „450 de ani de la recunoaşterea libertăţii religioase prin Edictul de la Turda” (de fapt este vorba de libertăţi religioase recunoscute temporar între tiranii care asupreau pe români, nicidecum nu este vorba de faptul că „spiritul hotărârii Dietei de la Turda a precedat Occidentul cu un secol şi jumătate” şi că „pentru prima dată în lume aici s-a expus principiul libertăţii religioase”, acestea fiind afirmaţii bombastice, fără niciun suport moral, de vreme ce majorităţii populaţiei din Transilvania nu i se acorda nicio libertate); 170 de ani de la Revoluţia de la 1848; 100 de ani de când Transilvania a devenit parte a României (această dată este bine că o „aniversează”) şi „50 de ani de când am pierdut autonomia Ţinutului Secuiesc” (este vorba de experimentul lui Stalin numit Regiunea Autonomă Maghiară, care a continuat cu râvnă maghiarizarea şi asuprirea românilor din timpul Dictatului de la Viena). Reiterează faptul că „de o mie de ani... cu o mână ne apărăm, iar cu alta ne construim patria”. Iarăşi, nimic despre români. Cu emfază, deloc justificată moral, vorbeşte despre Revoluţia ungară de la 1848-1849, spunând că „Ţinutul Secuiesc a luptat pentru ţară şi libertate”. Numai luptă pentru libertate nu se pot numi jafurile şi atrocităţile făcute de secui asupra românilor şi saşilor la 1848-1849. Totuşi, Antal Arpad afirmă că: „Revoluţia este un moment glorios pentru noi, secuii, moment din care putem să ne inspirăm şi să ne strângem puterile pentru luptele noastre de zi cu zi, fiindcă lupta noastră aici, în Trei Scaune, Ciuc, Gheorgheni, Odorhei şi Mureş nu s-a încheiat!”. „Frumoasă” inspiraţie propune primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, în loc să atragă atenţia că avem experienţa unui trecut tragic la 1848-1849 şi că nu aceasta este calea bunei înţelegeri româno-maghiare, deoarece exclusivismul etnic maghiar de atunci a dus la tragedii de neînchipuit. Ce idealuri propune: „Noi trebuie să luptăm în continuare pentru limba noastră, pentru steagul nostru, pentru ca această regiune pe care strămoşii noştri au construit-o cu multă trudă, să nu fie exploatată de stat, pentru că aceste oraşe şi sate au fost construite de părinţii şi bunicii noştri, şi vrem ca şi copiii şi nepoţii noştri să locuiască aici. De aceea nu putem renunţa, de aceea nu vom renunţa niciodată!”. Iată un exemplu clar de intenţie de purificare etnică de români a zonei, în acest proiect lansat de primarul din Sfântu-Gheorghe! Ceilalţi n-au construit nimic, nu sunt acceptaţi, pare a a spune primarul secesionist, şi purificarea etnică pare a fi de viitor, în cazul autonomiei teritoriale pe criteriu etnic.
Despre cei „100 de ani de când Transilvania, şi deodată cu ea Ţinutul Secuiesc, au devenit parte a României” aflăm că, de fapt, nu sunt „aniversaţi”, ci acuzaţi de toate relele. „Această ţară se poartă cu noi de parcă am fi străini.” România este, deci, o „această ţară”, nu este „ţara noastră”. Primarul „democrat” are tupeul, apoi, să afirme că: „În ultimii 100 de ani, administraţia românească ne-a dovedit că nu este capabilă să conducă Transilvania”. A condus-o probabil mai bine Ungaria până la 1918, când mii şi mii de secui emigrau în Ţara Românească şi Moldova să-şi poată agonisi cele necesare traiului, că în zonele unde locuiau puteau muri de foame dacă nu luau calea pribegiei la vecinii români. Atunci „Ţinutul Secuiesc” era, de fapt, o adevărată victimă a uniunii forţate a Transilvaniei cu Ungaria, la 1867.
Îi reamintim domnului Antal Arpad faptul că, la Congresul Secuiesc, ţinut în anul 1902 la Tuşnad, printre altele, s-au solicitat „căi de comunicaţii numeroase cu România; tratate comerciale favorabile cu România, ca producţia de export a Secuimii să poată fi plasată pe piaţa românească, de unde în schimb să se poată aproviziona şi secuii cu produse agricole; posibilităţi uşoare de emigrare pentru secui în România ca să nu fie siliţi să ia drumurile Americii”. Aşadar, strămoşii primarului Antal Arpad vedeau viitorul în strânsă legătură cu cel al României.
Primarul se plânge, apoi, de „desfiinţarea Regiunii Autonome Maghiare, autonomia secuilor din perioada contemporană”, când „limba maghiară a fost limba oficială a regiunii, iar administraţia oficială, pe lângă limba română, se efectua şi în limba maghiară”. Nu pomeneşte deloc de soarta tristă a românilor înglobaţi în această formă comunistă de conducere, unde şefii Securităţii şi ai Partidului Comunist, în majoritate absolută maghiari, îi persecutau continuu pe români.
În continuare, Antal Arpad vorbeşte tot ca un lider al unei comunităţi secesioniste, nu ca primar al unui municipiu al României. Vrea ca până şi „banii realizaţi în această regiune să rămână aici”, apoi zice că „mai dorim ca noi să fim cei care luăm deciziile cu privire la tot ceea ce priveşte comunitatea noastră”. Desigur, nu este vorba de comunitatea municipiului, deoarece precizează, ulterior, că: „Avem dreptul la libertate, iar pentru secui, libertatea în secolul XXI înseamnă autonomie”. Şi nu explică ce fel de autonomie, deorece autonomie administrativă există de facto în judeţele Covasna şi Harghita, conduse discreţionar de formaţiunile politice maghiare, aflate perpetuu la puterea locală, în întreaga perioadă postdecembristă. Asigură „prieteneşte” pe români: „Aţi văzut că Ţinutul Secuiesc nu s-a desprins de România nici atunci, şi dacă azi ar fi autonomie, nici acum nu ar însemna secesiune”. Atunci, stimate domnule Antal Arpad, dacă nu ar însemna secesiune, ce rost mai are separarea de români pe care o doriţi, acum, într-o Europă a toleranţei şi respectului vieţii şi demnităţii celuilalt? Vreţi să trăiţi tot cu privilegiile întunecatului Ev Mediu transilvan? Doar ştiţi foarte bine că, şi fără autonomia instituţionalizată, în perioada postdecembristă, românii din cele două judeţe au fost şi sunt discriminaţi, marginalizaţi şi supuşi agresiunilor mediatice şovine.
Cu deosebită grijă faţă de viitorul Ungariei, Antal Arpad face o paralelă abilă între cotele de imigranţi şi zice că „noi am experimentat deja rezultatele cotelor!”, care nu ar fi fost „inventate în Bruxelles, ci în Bucureşti”, deoarece „în ultimele decenii s-au schimbat proporţiile etnice în oraşele din Transilvania” şi că „sub regimul lui Ceauşescu, spre Transilvania au fost dirijate comunităţi întregi cu scopul de a schimba proporţiile etnice”. Şi marşează apoi că „dacă cineva ar dori să vadă consecinţele cotelor, ar trebui să vină şi să vadă cum s-au schimbat proporţiile etnice în Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare şi Târgu-Mureş în ultimele decenii. Toată lumea cunoaşte rezultatul!”. Un singur lucru îi scapă domnului Antal Arpad, faptul că nu la Bucuraşti, nici la Bruxelles, s-au inventat cotele prima dată, ci la Budapesta, deoarece în secolul al XVIII-lea, spre exemplu, erau în Buda doar 37 % maghiari, în Pesta ceva mai mulţi, dar în urma politicii maghiare a „cotelor”, Budapesta a devenit oraş maghiar. Şi era firesc ca şi bieţii maghiari din jurul capitalei Ungariei să aibă acces în oraşe, la civilizaţia urbană, numai că, spre deosebire de Transilvania, unde maghiarii nu au fost românizaţi, în Buda şi în Pesta saşii au dispărut treptat datorită maghiarizării. La fel şi în Cluj-Napoca, care în Evul Mediu a fost oraş săsesc.
În final, Antal Arpad, ca bun creştin, imploră pe Dumnezeu să-i ocrotească pe auditori, apoi pe „naţiunea noastră”, apoi „Ţinutul Secuiesc”, apoi Ungaria şi, tot ca „bun creştin”, uită de Naţiunea Română din care face parte şi de locuitorii români (25% în Sfântu-Gheorghe) cărora le este primar, şi uită faptul că maghiarii din Bazinul Carpatic, în întreaga lor istorie şi în prezent, au avut şi au numeroase relaţii economice, sociale, culturale etc. cu românii; în momentele cele mai grele ale istoriei au găsit refugiu şi sprijin la românii de peste Carpaţi; practic, existenţa lor viitoare nu poate fi concepută decât împreună cu românii, dar nu în „ghetouri” etnice constituite după legislaţia feudală.
Şi de această dată, primarul Antal Arpad, manifestă aceeaşi lipsă de recunoştinţă faţă de români şi faţă de Statul Român, care, în condiţiile unei tranziţii prelungite, a asigurat cadrul legislativ, instituţional şi financiar pentru ca maghiarii şi celelalte etnii să-şi poată păstra şi afirma identitatea. Trebuie să dai dovadă de o mare capacitate de manipulare a opiniei publice interne şi internaţionale, pentru a nu „vedea” şi aprecia aşa cum se cuvine, condiţiile asigurate de Statul Român pentru învăţământul în limba maghiară, de la grădiniţă până la studii postdoctorale, pentru funcţionarea bisericilor „istorice maghiare” şi a tuturor cultelor recunoscute, a instituţiilor de cultură comunitare etnice: muzee, teatre, edituri, publicaţii, studiouri de radio şi televiziune etc.. Îi recomandăm domnului Antal Arpad să meargă în schimb de experienţă la comunităţile româneşti istorice din ţările vecine şi să compare situaţia maghiarilor din Statul Român cu cea a acestor comunităţi de acolo.
Coroborând ideile „generoase” expuse de primarul Antal Arpad cu practica sa şi a colegilor săi de a nu admite un viceprimar român şi funcţionari români în Primărie, de a se raporta discriminatoriu la manifestările culturale ale comunităţii româneşti, avem imaginea completă a unui primar „european”, pentru care nobilele principii ale convieţuirii interetnice armonioase europene de astăzi sunt doar vorbe lipsite de conţinut.
Preşedinte,
prof. univ. dr. vv. Ioan Sabău-Pop

Sfântu-Gheorghe, Târgu-Mureş,
20 martie 2018

Categorie:

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live