Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

România în Războiul din Răsărit (V)

$
0
0

Comandantul Armatei a 11-a germană, generalul colonel Ritter von Schobert, era însărcinat cu elaborarea tuturor directivelor şi ordinelor privitoare la conducerea comună a războiului; ordinele care priveau trupele române ce rămâneau în organica Armatei Române urmau să fie date doar cu aprobarea lui Ion Antonescu. „Frontul Român” reunea, în vederea atacării URSS, Armatele 3 şi 4 române şi Armata 11 germană, constituind aşa-numitul Grup de Armate General Antonescu (22 iunie 1941 - 17 iulie 1941).

citiţi mai departe


ARDEALUL PĂMÂNT ROMÂNESC ( - CXX - )

$
0
0

Planul federalist al lui Aurel Popovici

„România se străduia din răsputeri să facă o politică de apropiere de Austro-Ungaria, singura în măsură de a-i asigura în acea vreme consolidarea statală în plină devenire. Cea mai bună dovadă a intenţiilor paşnice pe care le nutreau românii faţă de Austro-Ungaria este faimosul plan lansat în 1906 de românul transilvănean Aurel Popovici şi care trebuie să fi e considerat ca o ilustrare a concepţiei politice a păturii superioare româneşti din Transilvania.

citiţi mai departe

Oraşul Sfântu-Gheorghe în recensămintele interbelice

$
0
0

Pe baza ordinului Ministerului de Interne, în ziua de 24 aprilie 1927, Primăria oraşului Sfântu- Gheorghe a procedat la efectuarea unui recensământ general al populaţiei. În Publicaţia care anunţa populaţia despre acest eveniment se spune: „Până la această dată, în termenul prescris se vor distribui buletinele necesare de către agenţii poliţieneşti şi funcţionarii Primăriei. Scopul recensământului general - se precizează în documentul menţionat - este pur statistic şi nu are ca scop aruncări de dări”.

citiţi mai departe

„Nu! Nu! Niciodată! Redobândirea hegemoniei maghiare în Bazinul Carpatic în documente.” Cronologia acţiunilor budapestane şi udemeriste (XXX)

$
0
0

Vine momentul când cultura îşi va spune cuvântul decisiv, şi dacă tot mai mulţi urmăresc emisiunile cu nivel progresiv ale televiziunii germane şi bunele spectacole de teatru în limba germană, vor păţi ca unul, Odon von Horvath (?), care a plecat din „delvidek” (teritoriile din sud - Voivodina şi partea din „Bacska” aparţinând Croaţiei - nota trad.) şi a decis într-o zi, că se va face scriitor german. Şi s-a făcut. Într-adevăr, acesta va fi viitorul.

citiţi mai departe

Mihai Viteazul, 1 noiembrie 2010 - 411 ani de la intrarea în Alba-Iulia „Biruit-au gândul...”

$
0
0

Mihai Viteazul - Rostirea şi auzul numelui bravului Domn şi Voievod român, trezesc în mintea şi inima noastră amintirea unor momente de covârşitoare importanţă, dar şi de un tragic dramatism petrecute în istoria naţională. Mai mult spus, Istoria Românilor sub Mihai Viteazul reprezintă BIBLIA poporului român, pe care fiecare fiu al său trebuie s-o cunoască, s-o simtă, s-o iubească şi s-o transmită cu convingere, în orice împrejurare şi în orice spaţiu geografic.
În fapt, ce înseamnă, pentru noi, românii, Mihai Viteazul?

citiţi mai departe

DUPĂ 21 DE ANI: OARE „CINE A TRAS ÎN NOI?” (II)

$
0
0
Autor: 
Lazăr Lădariu

Tot ce s-a petrecut la Timişoara - o spune autorul - a făcut parte din „evenimentele planifi cate”. De cine? De mai multe forţe, un rol esenţial revenind neorevizionismului ungar! Semnalul a fost dat la 8 iulie 1988, atunci când, la Bucureşti, avea loc întâlnirea la nivel înalt a statelor membre ale Tratatului de la Varşovia. Direct implicat a fost Mihail Gorbaciov, secretarul general al PCUS, care a avut o întrevedere bilaterală cu delegaţia ungară. Din delegaţia Ungariei făceau parte Nyers Rezso, Nemeth Miklos şi Horn Gyula.

citiţi mai departe

Guvernul, înfrânt la CCR. Asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională

$
0
0

Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională a României (CCR). Curtea a decis, miercuri, 3 noiembrie 2010, că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Executiv, deoarece Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.
Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Guvern, ca urmare a deciziei Guvernului de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei.

citiţi mai departe

Manifestarea fascistă maghiară de la Miercurea-Ciuc, patronată de primarul UDMR Raduly Robert, s-a desfăşurat în cadrul legal!

$
0
0
Autor: 
Dan Tanasă

Ministerul Administraţiei şi Internelor dă liber la manifestări fasciste maghiare pe teritoriul României.
Ministrul Constantin Traian Igaş (foto), deţinătorul portofoliului Administraţiei şi Internelor în Guvernul UDMR - PD-L ne confirmă, într-un răspuns la o interpelare adresată de către deputatul PSD Horia Grama, faptul că România nu a devenit doar raiul extremismului maghiar şi al organizaţiilor revizioniste maghiare interzise în Ungaria, dar, mai nou, este pe cale să devină raiul fascismului maghiar.

citiţi mai departe


O nouă decizie a CNCD: Primarul din Siculeni, UDMR-istul Szentes Csaba, a discriminat românii!

$
0
0
Autor: 
Dan Tanasă

Pagina de internet a Primăriei Siculeni este redactată exclusiv în limba maghiară. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat faptul că şi conducerea Primăriei comunei Siculeni, judeţul Harghita, îi discriminează pe români prin faptul că pagina ofi cială de internet a instituţiei este redactată exclusiv în limba maghiară. În februarie 2009, am sesizat CNCD în legătură cu faptul că pagina Primăriei harghitene Siculeni este redactată exclusiv în limba maghiară. Prin Hotărârea nr.

citiţi mai departe

Doru Decebal Feldiorean revine la conducerea „Condeiului ardelean”

$
0
0

Printr-un Comunicat de Presă dat publicităţii ieri, 4 noiembrie a.c., Doru Decebal Feldiorean (foto), fondatorul „Condeiului ardelean”, a anunţat că a demisionat de la conducerea Filialei Judeţene Covasna a Partidului Conservator, singura formaţiune politică în care a activat vreodată. Astfel, directorul fondator al publicaţiei noastre revine, ofi cial, la direcţiunea celui mai important săptămânal regional de atitudine şi cultură din inima României. Redăm, în continuare, comunicatul fostului preşedinte al PC Covasna:

citiţi mai departe

Adrian Păunescu, poetul unei lumi prea strâmte

$
0
0
Autor: 
Ilie Şandru

A fost un vulcan, mereu în erupţie! A fost o energie fără margini! Lumea în care a avut neşansa să trăiască a fost mult prea îngustă şi prea strâmtă pentru ceea ce voia el, pentru energia trupească şi spirituală care nu l-a părăsit până în ultimele clipe ale vieţii. Nu a greşit deloc Eugen Simion atunci când a afirmat: „Pentru Adrian Păunescu lucrurile, ca şi cuvintele, sunt prea strâmte. El creşte repede şi haina logicii normale rămâne prea mică pentru al imaginaţiei sale trup”! Iar Petre Poantă scria că „trăieşte totul cu frenezie uluitoare”!

citiţi mai departe

„PÂNĂ LA CAPĂT CU POPORUL MEU!”

$
0
0
Autor: 
Lazăr Lădariu

Sub biruinţa „birurilor grele” ale vieţii, plângându-i pe „părinţii care mor”, ca o premoniţie prin timp, Poetul scria, nu demult: „Eu sunt cel care va urma”... Ultimul poem din cartea „Până la capăt” (apărută în anul 2002), purtând şi titlul volumului, singurul încadrat în chenar negru, este şi mai edifi cator în acest sens al prevestirii sfârşitului, dar şi dovadă a profesiunii de credinţă: „Trăiesc şi mor în fi ecare zi, / Cartela mea de viaţă se descarcă, / Scriind, pe viaţă şi pe moarte, parcă, /Paradoxal, de teama de-a muri.

citiţi mai departe

Telefon peste moarte

$
0
0

În lumea numelor străine,
Mă simt, şi eu, un străinez,
Iau telefonul lângă mine
şi n-am ce număr să formez.

Trăiesc, fără speranţă, drama
Că neamul meu, acum, e frânt,
Mi-e dor de tata şi de mama,
Dar nu au număr, la mormânt.

De convorbiri cu ei sunt gata
şi în necunoscut mă zbat,
îi sun pe mama şi pe tata,
Dar crucea sună ocupat.

Au numere secrete parcă
şi aparatul n-are ton,
Deodată afl u şi tresar că
Nici moartea n-are telefon.

Mi-e dor de voi, părinţi din moarte,
Cu lacrimi bine vă cuvânt,

citiţi mai departe

Pacient

$
0
0

Eu nu am să mă fac bine niciodată,
Mereu voi suferi de-o boală grea,
Simţindu-mi conştiinţa vinovată,
Că nu e totul gata-n ţara mea.

Puteţi să mă-ntrebaţi: - Ce vrei, băiete?
În treburile mari de ce te bagi?
Am să răspund milos şi pe-ndelete:
- Eu ştiu că îmi sunt dragi cei ce-mi sunt dragi.

Mi-am investit şi nervi şi timp şi viaţă,
În drumul care m-a ademenit
Şi-am acceptat să dorm pe copci de gheaţă
Şi să trăiesc pe muchie de cuţit.

Puteam să-mi fac în alte părţi avere,
Puteam să fi u un bun european,

citiţi mai departe

Reportaj de la propria moarte

$
0
0

Nu m-am topit după el pe vremea lui Ceauşescu. Ascultam, câteodată, la radio, Cenaclul Flacăra. Când a venit prima (şi ultima) oară la Sinaia, a fost o magie pe suprafaţa pe caremi place mie să o poreclesc Templul fotbalului, stadionul Carpaţi. Când trebuia să vină a doua oară, n-a mai venit. Fiindcă spectacolul urma tragediei de la Ploieşti. Care l-a făcut pe Ceauşescu să închidă un fenomen social precum Cenaclul Flacăra...

citiţi mai departe


Scrisoare tatei

$
0
0

Nici nu-mi dau seama, tată, cum să mă adresez. Am multe să-ţi spun şi multe să te rog. Sunt clipe grele, ştiu, am crescut sufi cient de mult cât să pot înţelege suferinţa. De mai bine de o săptămână, de când problemele ultimelor perioade s-au acutizat şi s-au ofi cializat, mi-e foarte teamă de liniştea din jur. Tu nu m-ai crescut în linişte! Încă de mică, am trăit în agitaţia continuă a vieţii tale active.

citiţi mai departe

De la un cardiac, cordial

$
0
0

De-aicea, de pe patul de spital,
Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral
Cuvântul meu la voi să mai ajungă.

Mă monitorizează paznici minimi,
Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi
Să nu mă mai ajungă nicio schijă.

citiţi mai departe

Scrisoare din urgenţa inimii

$
0
0

Dragii mei compatrioţi,
Vă scriu dintr-o situaţie mai puţin obişnuită. Nu, nu vă scriu din lagăr. Nu, nu din vreun azil politic pe care l-aş fi cerut în alte părţi. Nu vă scriu nici măcar din pogonul meu de libertate personală, ocrotit şi pregătit pentru a-l semnaliza în teritoriul liber de ură, de prejudecăţi, de ranchiună. Vă scriu, pur şi simplu, din serviciul de reanimare al Secţiei de Chirurgie Cardio-Vasculară a Spitalului de Urgenţă - Floreasca, din Bucureşti. Ani şi ani am evitat să calc treptele unui spital. Carmen, Ana-Maria, Andrei, prof. dr. Ionescu-Târgovişte, dr. Mihai Viorel, dr. Cristian Serafinceanu au tot insistat să mă internez pentru a rezolva în fond durerile care m-au tot încercat.

citiţi mai departe

Duminica a 26-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina)

$
0
0

Unii oameni vor ca bunurile viitoare şi fericirea să fie dobândite în condiţiile acestei lumi, vor ca durerea, suferinţa şi inegalităţile sociale să dispară prin hotărâri legale şi prin crearea de condiţii exterioare potrivite. În ascuns, aceştia sunt adepţii unei forme iudaizate a creştinismului. (…) Un astfel de creştinism este propovăduit de către mulţi şi în zilele noastre.

citiţi mai departe

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

$
0
0
Autor: 
Pr. Nicolae Bota

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, de luni am intrat în Postul Naşterii Domnului, iar primul popas duhovnicesc îl facem întru cinstea Maicii Domnului.
La acest praznic ne aducem aminte de faptul că părinţii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu au ajuns înaintaţi în vârstă şi nu aveau copii. La bătrâneţe, însă, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o fetiţă. Înainte de a se naşte Fecioara Maria, părinţii Ioachim şi Ana au făgăduit că, de vor naşte un copil, îl vor afierosi (închina) lui Dumnezeu. Ajunsă la vârsta de 3 ani, părinţii săi au adus-o la templu, iar Arhiereul Zaharia a luat-o şi a dus-o în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 12 ani, fiind hrănită de Arhanghelul Gavriil. La vârsta de 12 ani, a fost dată spre logodire bătrânului Iosif.

citiţi mai departe

Viewing all 3150 articles
Browse latest View live