Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 33 | 34 | (Page 35) | 36 | 37 | .... | 130 | newer

  0 0

  În timp ce biserica ortodoxă construieşte fără încetare şi primeşte imobile şi terenuri care nici nu i-au aparţinut, bisericilor istorice maghiare nu vor să le restituie nici măcar ceea ce le aparţine de drept.

  citiţi mai departe


  0 0

  În data de 18 februarie 2011, la Miercurea-Ciuc (judeţul Harghita), în incinta centrului multifuncţional din cadrul Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat un maraton de lectură din opera criminalului de război Wass Albert
  Manifestarea a fost susţinută de către Consiliul Judeţean Harghita

  Din faptele „culturale” ale lui Wass Albert

  Tribunalul din Cluj l-a condamnat la moarte în lipsă pe Wass Albert, deoarece acesta a instigat la uciderea mai multor români şi evrei la data de 23 septembrie 1940. Actele păstrate la Cluj dovedesc că Wass Albert a avut mai multe procese cu ţăranii români din zonă, fiind acuzat, în repetate rânduri, de molestare.

  citiţi mai departe


  0 0

  La sfârşitul acestei luni, are loc, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ, cea de-a XV-a ediţie a unui eveniment de înaltă spiritualitate românească, devenit cunoscut atât în ţară, cât şi peste hotarele sale, sub numele de „Zilele Mitropolit Visarion Puiu”.

  citiţi mai departe


  0 0

  În urmă cu un an, tot în paginile „Condeiului ardelean”, prezentam primul volum de versuri al „metalurgului poet” Mihai Horga, intitulat „Clepsidra vieţii”. Atunci, punând în evidenţă talentul poetic al inginerului Mihai Horga, îndemnam publicul cititor de a „cunoaşte mai îndeaproape un demiurg al aşezării cu sens şi rimă a vorbelor românilor”, iar pe poet de a publica „o nouă carte care să ne delecteze prin «talentul de versifi cator» şi varietatea temelor abordate”.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 03/03/11--12:28: Prag şi poartă
 • Inginerului profesor Mihai Pârvan din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna

  Prag am fost
  şi poartă de trecere
  migrărilor pustiitoare,
  numai că morţii
  ne-au rămas tot în picioare,
  n-am stătut milenii
  ca o mare moartă!
  Noi, şi din morţi am fi -nviat
  cu reverberaţiile istoriei
  adăstate-n sânge,
  dac-ar fi fost natura
  să ne piară!
  N-am uitat tristeţea, am
  uitat să plângem şi-am devenit
  în lume un popor, o Ţară.


  0 0
 • 03/04/11--00:42: Ardealul Pământ Românesc
 • Erzberger şi Iuliu Maniu

  „În memoriile sale, Erzberger, şeful Centrului catolic din Parlamentul german şi fost ministru al Reichului, ne relatează despre misiunea ce i-a fost încredinţată de Germania spre a împiedica intrarea în război a Italiei şi a României alături de Aliaţi. Cu acest prilej, el vorbeşte despre încăpăţânarea cu care conducătorii politicii maghiare din primii ani ai războiului refuzau să satisfacă legitimele revendicări româneşti. Punctul de vedere unguresc continua să fie invariabil acelaşi de secole:

  citiţi mai departe


  0 0

  Prin intermediul documentelor de arhivă inedite, introducem în circuitul public informaţiile despre începuturile drumului care leagă Ardealul de Moldova, pe traseul Ojdula - Focşani: „Serviciul de Poduri şi Şosele a judeţului Treiscaune, Către Subprefectura judeţului Treiscaune, Loco, Domnule Subprefect, În baza raportului Primpretorului drumul în chestie (drumul Ojdula - Focşani, n.n.) s-a edifi cat în anul 1917, numai pentru scopuri de război.

  citiţi mai departe


  0 0

  A doua întrebare privitor la aşa-zisa declaraţie, că „Ungaria nu are pretenţii teritoriale, aşa ceva nu se poate formula”. Nu numai că aşa ceva nu se poate, ci aşa ceva trebuie făcut, în spiritul de care v-am amintit. În Europa modernă, nimeni nu poate avea faţă de nimeni pretenţii teritoriale, dar paralel cu acest deziderat trebuie să fi e valabil - şi din păcate, cei competenţi uită să accentueze acest lucru - faptul că regiunile, microregiunile, subregiunile, să dispună de acel grad de libertate, de dreptul libertăţii europene, ca să se poată autoorganiza şi regional să-şi poată exprima dorinţa unde vor să aparţină. Cele două drepturi trebuie să se afi rme paralel (concomitent).

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea Ardeleană - Covasna

  Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, apreciază că deputatul covăsnean Olosz Gergely are şanse reale de a câştiga alegerile pentru preşedinţia UDMR, dacă Peter Eckstein Kovacs îşi va retrage candidatura în favoarea acestuia, aşa cum se vehiculează.
  Szasz Jeno a declarat marţi, la Sfântu-Gheorghe, într-o conferinţă de presă, că, deşi Kelemen Hunor porneşte ca „favorit incontestabil” în cursa pentru preşedinţia UDMR, fi ind susţinut şi de actuala conducere a Uniunii, e posibil să nu câştige alegerile, dacă ceilalţi doi candidaţi vor juca împreună.

  citiţi mai departe


  0 0

  Actualitatea Ardeleană - Covasna

  Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a câştigat în primă instanţă procesul intentat pentru reducerea cu 25 la sută a salariilor angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu-Gheorghe.
  Preşedintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici (foto), a declarat, luni, că sindicatul a reprezentat în instanţă 509 angajaţi ai Spitalului Judeţean, cărora le-au fost tăiate ilegal salariile în perioada iulie-decembrie 2010, în urma aplicării măsurilor de restructurare impuse de Guvern în sectorul bugetar.

  citiţi mai departe


  0 0

  După cum am promis, în această săptămână continuăm cu finala feminină, în care departajarea primelor două locuri s-a făcut tot după coeficientul Buholz. Prezentăm, ca de obicei, clasamentul final:

  CLASAMENTUL FINAL

  citiţi mai departe


  0 0


  Albul mută şi dă mat în două mutări (#2)


  De Mărţişor, o problemă cu un grad mic de dificultate. „Cheia” constă în „agăţarea unui mărţişor” la „reverul” negrului. Albul mută şi dă mat în două mutări (#2) De Mărţişor, o problemă cu un grad mic de dificultate. „Cheia” constă în „agăţarea unui mărţişor” la „reverul” negrului.

  Soluţia problemei:

  citiţi mai departe


  0 0

  Bazinul olimpic de la Izvorani a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, locul de desfăşurare a competiţiei Cupa „1 Martie”, ediţia 2011, la înot - copii 8-10 ani. Pe parcursul a două zile (26-27 februarie), la start s-au prezentat cluburi din trei oraşe ale ţării, respectiv Bucureşti, Piteşti şi Sfântu-Gheorghe, cu un număr total de peste 270 de sportivi.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 03/06/11--13:34: Fuga după Oţelul continuă
 • Dintre pretendentele la titlu, o singură formaţie, CFR Cluj, s-a împiedicat etapa trecută - a doua a returului, dar prima de după pauza competiţională de peste iarnă. Aşadar, alergătura după liderul de la malul Dunării, care a câştigat primul meci al sezonului la masa verde, continuă. Distanţa, însă, se menţine, iar ea este una destul de mare în acest moment faţă de principalele urmăritoare, doar că asta nu înseamnă deloc că antrenorul Dorinel Munteanu şi ai lui trebuie să stea liniştiţi înainte de vreme.

  citiţi mai departe


  0 0

  (…) zilei de 15 martie drept sărbătoare ofi cială, în cazul în care consiliile locale nu vor retrage aceste hotărâri - a declarat ieri prefectul Gyorgy Ervin, răspunzând unor întrebări adresate de ziarişti.
  Deocamdată nu se ştie exact câte autoguvernări locale nu sunt dispuse să-şi retragă hotărârile în discuţie, deoarece răspunsurile la somaţia prefecturii sosesc destul de încet.
  Până acum se ştie sigur că la Sfântu-Gheorghe a fost respinsă anularea hotărârii şi se pare că la fel se procedează şi la Baraolt.

  citiţi mai departe


  0 0

  La graniţa Pământului Secuiesc este titlul noului volum semnat de Kadar Gyula, istoric din Sfântu-Gheorghe, redactorul revistei Tortenelmi Magazin. În ceea ce priveşte conţinutul şi mesajul transmis, volumul poate fi calificat drept biblia luptei pentru autonomie. Opera lui Kadar Gyula contribuie la aprofundarea cunoştinţelor istorice şi reflectă asupra sentimentelor generate de situaţia minoritară.

  citiţi mai departe


  0 0

  Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat, marţi, că reuşita organizării ediţiei jubiliare a congresului UDMR ar putea să constituie un motiv de satisfacţie pentru toţi bihorenii, indiferent de naţionalitate, care s-ar putea simţi mândri de organizaţia UDMR din Bihor.

  citiţi mai departe


  0 0

  „Corbul alb între unguri”

  În contextul luptelor politice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, atunci când în Transilvania se instaurează dualismul şi când naţionalităţile asuprite din Austro-Ungaria se coalizează în cadrul Parlamentului din Budapesta pentru a obţine cuvenitele drepturi naţionale, un neaşteptat sprijin au primit ele din partea unui parlamentar şi om politic maghiar, Ludovic Mocsary.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 03/06/11--14:36: Blaga povestind
 • Profesorului Dr. Vasile Chira de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu

  Meşteri tăietori vin
  noaptea cu drujba
  ca pe un gorun să mă doboare;
  iată-i, se apropie de tulpina mea!
  Sus, fulgeră o stea
  şi tăietorii privesc fericiţi
  trunchiul meu căzut într-o rână…
  Unul, cu ochii pironiţi
  unde-mi este coroana:
  „Lumina stăruie în locu-i,
  asemeni soarelui prin grâne;
  cu ea ce facem?”.
  Din adânc, o voce: „Rămâne!”.


  0 0

  Acum mai bine de un an, publicam în paginile „Condeiului ardelean” recenzia unei valoroase cărţi a rememorărilor celor care i-au fost contemporani Marelui Iancu, scrisă de eminentul arhivist şi istoric târgumureşan dr. Ioan Ranca şi intitulată „Avram Iancu pe baricadele Apusenilor”. Spuneam atunci că publicarea unor asemenea scrieri despre Crăişorul Munţilor este la ora actuală o necesitate, necesitatea de a reconstitui adevărul privind personalitatea şi faptele celui care a fost braţul şi sufl etul revoluţiei române paşoptiste din Ardeal.

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 33 | 34 | (Page 35) | 36 | 37 | .... | 130 | newer