Quantcast
Channel: Condeiul Ardelean
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.889, 15.05.2013; Titlu: Libertatea naţională deplină a popoarelor conlocuitoare, Semnează: B. Kovacs Andras

$
0
0

În ceea ce priveşte dezbaterea legată de revizuirea constituţiei, celelalte minorităţi din România s-au decis să facă o propunere interesantă. Însuşi preşedintele UDMR a declarat că Uniunea sprijină ideea ca invocarea Hotărârilor de la Alba-Iulia, din anul 1918, care prevăd unirea Transilvaniei cu România, şi spiritul acestora să fie incluse în constituţia română. Nici celelalte organizaţii maghiare nu ar avea nimic de obiectat în legătură cu acest lucru.
În opinia preşedintelui, invocarea documentului istoric este importantă prin prisma declaraţiei privind minorităţile. Documentul adoptat la Alba-Iulia le promite minorităţilor naţionale transilvănene autonomie, soluţionarea administrativă a problemelor în limba nativă şi a problemelor din justiţie. În opinia politicianului, în constituţie ar putea figura tot ceea ce este cuprins în declaraţia de la Alba-Iulia ca citat sau ca referinţă.
Rozsnyai Sandor, un cunoscut jurist din judeţul nostru, fost decan în cadrul baroului, s-a ocupat în amănunt de analizarea Hotărârilor de la Alba-Iulia şi l-am rugat să analizeze mai temeinic această problemă.
Rozsnyai Sandor: Personal sunt de acord cu această cerere. Opinia mea este că această hotărâre dispune în momentul de faţă de caracter constituţional. Rădăcina bazei teoretice a hotărârilor are legătură cu principiile promovate de preşedintele SUA, Wilson, privind autodeterminarea popoarelor şi include aplicarea acestora în privinţa Transilvaniei. Aceste principii includ dreptul la autodeterminare, şi anume ca fiecare naţiune să fie coordonată în propria sa limbă nativă şi de conducătorii aleşi din rândul propriei comunităţi, ceea ce înseamnă în limbajul actual dreptul la autonomie. După primul război mondial, în perioada încheierii păcii, în aşa-numitul Tratat privind Minorităţile se menţionează că guvernul român asigură autonomie „comunităţilor maghiare şi săseşti”. După cum ştim, aplicarea în practică nu a mai avut loc.
Dacă facem abstracţie de toate aceste lucruri - de faptul că hotărârile şi acordurile internaţionale nu au fost aplicate -, consider inimaginabil, în calitate de jurist, ca graniţele unei ţări să poată fi modificate prin intermediul unei dispoziţii care nu dispune de putere legislativă. Dacă susţinem că anexarea Transilvaniei a fost înfăptuită graţie Hotărârilor de la Alba-Iulia şi a devenit parte a României, trebuie să acceptăm şi ideea că măsura - dat fiind faptul că a avut loc - a dispus de putere legislativă. Merită acordată atenţie aspectului potrivit căruia portiţa de scăpare fusese pregătită deja din punct de vedere moral şi juridic prin neincluderea în decret a drepturilor naţionalităţilor şi a drepturilor fundamentale. Ceea ce au promis ei la vremea respectivă, trebuie să aibă un caracter obligatoriu. Intenţia mea este soluţionarea demnă a acestei probleme, iar pentru acest lucru este nevoie de înlăturarea interpretării eronate a problemei, deoarece în caz contrar, divergenţele dintre cele două popoare, dintre cele două naţiuni, nu vor ajunge într-un punct de linişte.
Ce am mai putea adăuga la toate acestea? Soluţionarea corespunzătoare şi din punct de vedere juridic a problemei este atât în interesul părţii române cât şi în interesul părţii maghiare, deoarece dezinformarea şi aruncarea permanentă de praf în ochi au devenit principalul obstacol al dezvoltării democratice interne a ţării. Puterea intenţionează să modifice Constituţia, iar adoptarea unei poziţii în interesul corectitudinii reprezintă o obligaţie.


Întâlnire cu poezia

$
0
0
Pe 26 septembrie, la Braşov, a fost lansat nr. 3/2013 al revistei trimestriale de poezie „Claviaturi”

Joi, 26 septembrie a.c., în viaţa poeţilor braşoveni membri ai Ligii Scriitorilor, a avut loc un eveniment important, şi anume lansarea, pentru a treia oară în acest an, la Sala „Mironescu” a Muzeului „Prima Şcoală Românească”, în prezenţa unui select public, a revistei Claviaturi - serie nouă, nr. 3/2013. Scriam în ediţia „Condeiului ardelean” din 19 aprilie-2 mai 2013 despre semnificaţia „revenirii acordurilor poeziei clasice braşovene pe noile Claviaturi” cu oarecare scepticism privind reapariţia acestei reviste, după 70 de ani de la dispariţia sa, în condiţiile în care pe piaţa mass-media braşoveană revistele literare şi culturale cu pretenţii, „Dealul Melcilor” şi „Astra”, au devenit falimentare. Se pare că scepticismul meu nu a avut temei, revista apărând cu regularitate la intervalul celor trei luni scurse de la ultima apariţie, fapt ce mă bucură. Am participat şi la lansarea numărului doi, în iunie, de către prietenii publicaţiei noastre, poeţii George Echim şi Cornel Vlad, care şi de această dată ne-au invitat la un „adevărat eveniment literar din viaţa poeţilor braşoveni”, după cum afirma în deschiderea manifestării Constantin Bihara, redactorul-şef al publicaţiei. Chiar şi domnia sa, în prefaţa actualului număr, se întreabă dacă este un act temerar, din partea sa şi a poeţilor cuprinşi între coperţile revistei, reapariţia Claviaturi-lor, răspunzându-şi şi, totodată, răspunzându-ne: „Este şi nu este. Nouă ni se pare că este necesară o revistă trimestrială de poezie la Braşov şi dacă este necesară însemnează că a îndrăzni să tipărim o astfel de revistă este un act de creaţie şi orice act de creaţie se face îndrăznind. Îndrăznim să scoatem revista „Claviaturi”, să-i asigurăm continuitatea, fără a mai fi cazul să fie întreruptă apariţia ei cum s-a întîmplat cînd Vanea era directorul ei. Avea şi Vanea greutăţi. Revista era lunară. Noi o scoatem trimestrial şi cu mai puţini scriitori, numai zece, dar cu cîte zece poezii fiecare. Revista este mai complexă. Are cronici, rubrici diverse, astfel încît scriitorii să se manifeste pe larg, să nu se limiteze doar la a tipări poezii, ci şi să aibă unde să se exprime ca artişti. Revista „Claviaturi” este a noastră, a celor care o scriem, şi ea se autosubvenţionează, nu are nevoie de o instituţie care să o patroneze şi să-i asigure un buget”.
După evidenţierea şi a altor noutăţi pe care le aduce actualul număr, faţă de cele două apărute anterior - stema Braşovului pe coperta faţă, deschiderea numărului cu o poezie a unui autor din seria veche a revistei, renunţarea la altă grafică cu excepţia fotografiilor, publicarea unor teme privind teoria poeziei, dedicarea fiecărui număr unui poet care publică în revistă în funcţie de data naşterii, a publicării câte unei poezii în numerele următoare a autorilor care au tipărit deja câte zece poezii în două ediţii consecutive, pentru a favoriza pătrunderea în paginile revistei a unui număr cât mai mare de autori, a evidenţierii nou înfiinţatelor rubrici „Lumină din Lumină”, „Foaie de mijloc” şi „Text special” -, s-a trecut la lansarea revistei concepută de poetul Constantin Bihara ca un spectacol, având drept generic „Întâlnire cu poezia”. După recitarea poeziei sale „Trăieşte fiecare cît are de trăit”, desigur cu evidentă aluzie la viaţa revistei, creaţie care va fi publicată pe coperta din spate a Claviaturilor numărului viitor, „regizorul” spectacolului a dat cuvântul actorului Mircea Andreescu, care a recitat poeziile marelui geniu al poeziei româneşti, „Stelele-n cer” şi „Dintre sute de catarge”, reuşind să creeze climatul necesar dedicat creaţiei şi poeziei, urmat de replicile poetice ale „maestrului de ceremonii” Constatin Bihara, „Ne-nţeles de-mi este gândul” şi a glosinelor sale „Ierţi pentru tine însuţi” şi „E minunată-această fiinţă omenească”, precum şi ale poetului George Echim, cu poezia de început a lui Ştefan Augustin Doinaş, „Cîntec de dragoste”, publicată în seria veche, din 1943, a revistei Claviaturi, poezie care deschide actualul număr 3 al revistei. Apoi, au urmat cei zece autori ai numărului lansat, care au prezentat, sau li s-au prezentat de cei prezenţi, câte o creaţie considerată reprezentativă pentru momentul respectiv: Gheorghe Oprea Holbavianu, Viorica Popescu, preşedinta Ligii Scriitorilor - filiala Braşov, Daniela Scholz Crăciun, Ioan Tudor, toţi debutanţi în paginile revistei, Theodor Echim, George Savin, Ioan Suciu-Scheianul, Cornel Vlad, George Echim şi Constantin Bihara. Conţinutul poeziilor, calitatea lor artistică, talentul recitatorilor, completările „regizorului” Constantin Bihara, care a dovedit că „nu există vîrstă, există spirit care n-are vârstă” şi al ajutorului său, avocatul, la propriu şi la figurat, George Echim, au făcut din dupăamiaza acelei zile o poveste poetică greu de uitat şi demonstraţia faptului că „poezia este o adevărată ştiinţă în imagini”. În încheierea frumoasei manifestări, au luat cuvântul Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România, şi profesorul Liviu Dârjan, preşedintele Despărţământului ASTRA „Fraţii Popeea” din Săcele, judeţul Braşov, care au felicitat colectivul de redacţie şi autorii noului număr al revistei Claviaturi.
Parafrazând o zicere foarte cunoscută, pentru o mai bună cunoaştere a „acestor oameni minunaţi şi a poeziei lor izbăvitoare”, la fiecare nou număr al revistei Claviaturi vă prezentăm câte un membru al colectivului de redacţie, autori şi membri ai Ligii Scriitorilor - filiala Braşov. Fiind „capul răutăţilor” în ce priveşte reapariţia revistei Claviaturi, vom începe cu redactorul-şef, Constantin Bihara, văzut prin ochii celui mai apropiat colaborator, George Echim, secretarul de redacţie al publicaţiei trimestriale de poezie, în prima parte a unui deosebit articol:

Timp peste timp în creaţia literară a poetului şi eseistului Constantin Bihara

Motto: „Să trăieşti în modestie; să cauţi eleganţa şi nu luxul, rafinamentul şi nu strălucirea; să fii important, dar să nu cauţi recunoaşterea şi să ai de toate, fără să fii bogat; să studiezi mult, să gândeşti în tăcere, să vorbeşti încet şi să fii sincer; să asculţi păsările şi stelele, pe copii şi pe înţelepţi; şi să ai mereu inima deschisă; să treci peste toate şi să fii curajos...”
(William Ellery Channing).
Poetul, scriitorul, eseistul cu numele de autor Constantin Bihara, pe numele adevărat Constantin Olteanu, profesor de limba şi literatura română, aflat acum în al 81-lea an de viaţă, este, ca majoritatea contemporanilor săi, cunoscut şi recunoscut în mediul profesoral şi literar al Braşovului, dar şi un „ilustru necunoscut” în „lumea largă”, ca să nu mai vorbim de faptul că, deşi cunoscut, este în acelaşi timp ignorat mai ales (sic!) de unii confraţi în ale scrisului. Cunoaşterea ori necunoaşterea, recunoaşterea ori nerecunoaşterea şi cu atât mai mult ignorarea sau considerarea persoanei şi personalităţii domnului Constantin Bihara, sunt elemente de conjunctură şi atitudine, de bună sau reacredinţă din partea contemporanilor, în condiţiile „nepalpării” operei sale literare.
Este adevărat că preocupările sale literare manifeste, publicistice au fost discontinui pe parcursul vieţii domniei sale. Nu a încetat însă să scrie, să realizeze creaţii literare de mare profunzime, pe diverse teme şi în diverse specii literare, în unele dintre acestea excelând de-a dreptul şi totodată având măcar parţial, se pare, caracterul de unicat pentru un creator din lumea laică şi nu numai.
Nu este la îndemâna oricui, mai exact sunt puţini, foarte puţini acei creatori laici învredniciţi de Dumnezeu să realizeze creaţii literare pe teme religioase de o mare forţă şi, în acelaşi timp, de o mare profunzime şi sensibilitate.
În prima parte a vieţii literare publice, a ajuns chiar pe culmile recunoaşterii valorii creaţiei sale, acordându-i-se premiul întâi la concursul de poezie unde l-a surclasat chiar pe Nichita Stănescu, care avea să devină marele poet, unul dintre reperele literare în poezia românească.
După arcul peste timp, acum, spre apus, continuă să strălucească la fel de plăcut ca soarele într-o zi frumoasă de toamnă. Cu regretul că nu a avut (în prima parte a vieţii) posibilitatea să publice în volum, fiindu-i publicate poezii doar în ziarul „Drum Nou” şi, uneori, în revista „Astra”, rareori în alte reviste, acum publică cu frenezie, dezinvoltură, bucurie şi speranţă carte după carte, vrând parcă să recupereze timpul trecut şi să nu lase necunoscute publicului creaţiile sale. Astfel, în ultimii ani, a publicat următoarele cărţi: 1) Totul în adevăr. Totul în iubire, poezii, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2011; 2) Lupta cu Diavolul şi disputa cu Dumnezeu. Iov - Transpunere în versuri, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2011; 3) Fiţi fericiţi! Transpunere în versuri a psalmilor biblici, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2011; 4) Făt-Frumos, după Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Transpunere în versuri, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2011; 5) Fiinţa luminii, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2012; 6) Comoara ascunsă. Pildele sau proverbele lui Solomon. Transpunere în versuri, Editura „Transilvania Expres”, Braşov. 2012; 7) Vocea lui Dumnezeu. Transpunerea în versuri a proorocilor biblici, vol. I, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2012; 8) A tuna şi a fulgera. Sonete, vol. I, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2012; 9) A tuna şi a fulgera. Sonete, vol. II, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2013; 10) Vocea lui Dumnezeu. Transpunerea în versuri a proorocilor biblici, vol. II, Editura „Transilvania Expres”, Braşov, 2013.
În prefaţa scrisă de autor la prima din cărţile enumerate mai sus, la pagina 11, acesta îşi exprimă dezinvolt, ferm şi fără echivoc, crezul său literar şi convingerea cu privire la demersul său artistic spunând: „Sunt încredinţat că opera mea nu e lipsită de valoare şi se înscrie în ceea ce se cheamă funcţiile operei literare, educativă, cognitivă şi estetică, mai ales funcţia estetică, că înseamnă ceva, oarecare contribuţie, că produce bucurie estetică, ceea ce este un lucru esenţial”.
Analizând spusele autorului, regăsim în acestea atât cuminţenia, modestia, încrederea, speranţa, cât şi înţelepciunea cu adevărat valorosului creator, conştient şi acceptant a ceea ce s-ar putea crede şi aprecia în legătură cu opera sa. Această atitudine este de luat în considerare cu atât mai mult cu cât, aşa cum spuneam la începutul consideraţiilor mele, autorul Constantin Bihara este un creator special, care abordează teme grele, realizând creaţii de mare forţă şi profunzime, abordate de foarte puţini creatori, doar de aceia care fac parte dintre cei „... puţini aleşi”, dovedind forţă, curaj şi, poate, chiar mai mult decât atât (...).
Sunt bucuros că am prilejul să-mi exprim aceste gânduri despre un creator, dacă nu neapărat special, oricum diferit şi care, în modalităţile sale specifice, originale, oarecum slobode, vine să aducă şi altceva în literatură, dacă nu neapărat din toate perspectivele, cel puţin din perspectiva a ceea ce dânsul a numit, ca proiect literar, „Biblia literară”. Acest proiect este nu numai „grandios”, cum îl caracterizează autorul, dar este un proiect cu caracter de unicat ca formă şi modalitate de abordare şi exprimare. Chiar şi numai pentru atât, deşi poetul, scriitorul, eseistul Constance a scris şi multe încă de scris şi publicat, opera sa îl defineşte şi îl recomandă ca pe unul din creatorii valoroşi ai acestor vremuri. Iar dacă această recunoaştere nu a venit încă în forma şi condiţiile pe care acest autor se pare că le merită, sunt temeiuri de a crede că în timp aceste recunoaşteri vor veni, pentru că „nu este nimic ascuns, care nu va fi descoperit şi nimic tăinuit, care nu va ieşi la lumină. Dacă are cineva urechi de auzit, să audă” (din Evanghelia după Marcu: 4, 21-23).
L-am cunoscut, ca prezenţă, pe autorul Constantin Bihara în toamna anului 2012, la întâlnirile literare la care am participat ca poet, la lansări de cărţi şi în cadrul unora din şedinţele literare ale Ligii Scriitorilor - filiala Braşov. Cu privire la domnia sa, lărgirea orizontului meu de cunoaştere s-a realizat prin comunicări directe, discuţii pe teme literare şi nu numai, dar mai ales prin cărţile publicate, cărţi pe care mi le-a oferit, având bucuria ca pe unele dintre ele să am răgazul să le citesc. Evoluţia comunicării dintre noi se observă uşor şi din conţinutul dedicaţiilor de pe cărţile pe care mi le-a oferit. Încrederea pe care i-am transmis-o a făcut să colaborăm în realizarea şi editarea revistei Claviaturi, serie nouă, revistă trimestrială de poezie, începând cu nr. 1/2013, la Editura „Transilvania Expres” din Braşov. Sunt bucuros, fericit şi onorat în acelaşi timp că la iniţiativa domnului Constantin Bihara şi cu concursul şi a celorlalţi poeţi şi scriitori colaboratori, să readucem în peisajul literar al Braşovului o revistă de specialitate literară, în condiţiile în care Braşovul devenise de câţiva ani (nu buni, ci răi!) văduvit de o asemenea revistă. Pentru curgerea firească în această direcţie este de dorit, însă, a se ţine seama de toate sensibilităţile, înlăturarea orgoliilor şi vanităţilor, de comunicare, înţelegere şi colaborare, condiţii minimale absolut necesare fiinţării şi evoluţiei revistei.
În continuarea articolului poetul George Echim se referă la ultimele două volume de poezii apărute pe piaţa literară braşoveană la începutul anului 2013: A tuna şi a fulgera. Sonete, vol. II şi Vocea lui Dumnezeu. Transpunere în versuri a proorocilor biblici, vol. II, dedicând poetului Constantin Bihara, în finalul articolului, poezia Să nu ne năruim (Citindu-vă ...) pe care o reproducem mai jos (n.r.).

Să nu ne năruim (Citindu-vă ...)

Poetului şi eseistului Constantin Bihara
Motto: „Dacă veţi învinge răul, veţi fi buni ca Dumnezeu, pentru că Dumnezeu va locui în voi. El, care e Tatăl nostru”
(din volumul Totul în adevăr. Totul în iubire, de Constantin Bihara).
Chiar zilele acestea v-am citit cărţile pe care mi le-aţi dat şi evident, şi efectiv sunt impresionat! Vă înţeleg... povestea...

Neînţeles... poate de nimeni...
Ori de mult prea puţini, în modul manifest,
Eu însă sunt în stare de un atare gest,
Fiind un iubitor... de semeni...

De ce e aşa... greu s-apreciezi demersul, să recunoşti valoarea?
Nu-i cere orbului să distingă... şi culoarea...!
Răul rămâne rău!

Şi chiar de nu ar fi...
Dar nu ştiu zău cum ai putea să îi caracterizezi,
Când invidia, ura-i adună pe unii... în cirezi...
E bine însă a şti!

De vrem,... nu vrem, dar trebuie să-i recunoaştem pe cei care cu har sunt înzestraţi!
Noi cu noi s-avem răbdare şi să ne iubim, ca fraţi!
Altfel... totul se năruie...!

av. George Echim, Braşov, la 25 martie 2013 (de Buna Vestire)

Categorie:

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.914, 13.06.2013; Titlu: Referendum despre regionalizare

$
0
0

Partidul Popular Maghiar din Transilvania doreşte organizarea unui referendum în problema regionalizării, în vederea solicitării opiniei locuitorilor maghiari.
În cadrul conferinţei de presă de ieri, Sorban Attila, preşedintele organizaţiei judeţene PPMT Harghita, a declarat că membrii coaliţiei guvernamentale nu ţin cont de aspectele importante pentru locuitorii maghiari în problema proiectul de regionalizare, cum ar fi respectarea regiunilor istorice create de-a lungul vremii şi principiile autonomiei locale.
Ştim foarte bine că nu dispunem de forţa necesară pentru a putea împiedica din punct de vedere parlamentar proiectul de regionalizare al guvernului şi tocmai din această cauză, PPMT doreşte organizarea unui referendum, pentru ca locuitorii maghiari să îşi poată exprima opinia în legătură cu regionalizarea teritorială a României - a declarat Sorban Attila. El a mai adăugat că împreună cu Consiliul Naţional Secuiesc vor organiza şi mişcări de stradă, în semn de protest faţă de proiectul de regionalizare. În opinia mea, trebuie să fim prezenţi la toate mişcările de stradă care contribuie la progresul cauzei noastre autonomiste - a declarat Sorban, arătând că reorganizarea pregătită de guvern nu-i acordă nicio şansă autonomiei Pământului Secuiesc.

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.907, 05.06.2013; Titlu: Comemorarea Trianonului la Sfântu-Gheorghe - Nu permitem asimilarea Pământului Secuiesc, Semnează: Farcadi Botond

$
0
0

Nu permitem integrarea, asimilarea Pământului Secuiesc, singura variantă acceptabilă o reprezintă regiunea administrativă autonomă Pământul Secuiesc - au accentuat mulţi din cei care au luat cuvântul cu ocazia festivităţii de comemorare a Trianonului, desfăşurată aseară, în parcul Elisabeta din Sfântu- Gheorghe, făcând aluzie la proiectul guvernului vizând reorganizarea teritorial-administrativă. În locul în care fusese cândva arborat vechiul drapel al ţării, cei aproximativ 300-400 de participanţi au fost întâmpinaţi de un drapel secuiesc de mari dimensiuni, care va flutura acolo şi pe viitor.
În numele PPMT a luat cuvântul Nemes Elod, preşedintele organizaţiei din Sfântu-Gheorghe. El a ilustrat solidaritatea naţională şi tratarea rănilor provocate de Trianon şi prin procedura simplificată de naturalizare, având în vedere că - după cum a menţionat el - în Trei Scaune sunt 25.000 de persoane care au solicitat acordarea cetăţeniei ungare. Vrem să ne aducem aminte şi să le reamintim şi altora de ceea ce ni s-a promis: autodeterminare. Balint Jozsef, preşedintele organizaţiei din Sfântu-Gheorghe a PCM, a spus că, în momentul de faţă, cel mai mare pericol care ne ameninţă îl reprezintă indiferenţa, scepticismul, renunţarea, şi deşi nu ni se oferă în dar nici bunăstare, nici democraţie, nici autonomie, trebuie să luptăm pentru acestea.
Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a evocat manifestul lui Kos Karoly, intitulat Glasul care strigă, care pomenea încă de pe atunci de autonomie ca scop naţional. După cum a precizat liderul CNS, câteva din ideile formulate acolo au fost revizuite de istorie, iar astăzi este deja clar că Ungaria nu a renunţat la maghiarii care trăiesc în părţile rupte ale ţării. La Budapesta, pe faţada Parlamentului ungar flutură şi drapelul secuiesc alături de cel ungar, o dovadă a faptului că Ungaria ia în serios obligaţiile constituţionale pe care şi le-a asumat, manifestă responsabilitate faţă de noi. A amintit şi Izsak Balazs de pericolele presupuse de proiectele de regionalizare elaborate de guvern: se urmăreşte integrarea Pământului Secuiesc într-o unitate administrativă în care procentul maghiarimii va scădea sub 30%. Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu vom permite - a accentuat împreună cu Izsak Balazs masa de oameni adunaţi la eveniment. Ne putem imagina o singură variantă a reorganizării administrative, în urma căreia Pământul Secuiesc va deveni o regiune administrativă independentă, autonomă, doar atunci vom putea fi cetăţenii loiali ai României.
La finalul festivităţii, protopopul Eparhiei Reformate din scaunul Sepsi, Incze Zsolt, a rostit o rugăciune. Comemorarea s-a încheiat cu intonarea imnurilor ungar şi secuiesc.

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.906, 04.06.2013; Titlu: Aparţinem unii de ceilalţi, Semnează: Farcadi Botond

$
0
0

Să nu ne temem să spunem că ziua de 4 iunie este pentru noi o zi de doliu, pentru că victorioşii şi aliaţii lor au furat patria şi au fărâmiţat ţara. Să nu ne ascundem după deget: la Trianon a fost semnat un dictat, nu un acord de pace.
Să nu uităm trecutul şi nici să nu ne cramponăm de el. Să nu ne întristăm dacă ne aducem aminte de modul în care s-a procedat cu naţiunea şi cu ţara. Să nu încercăm să ne explicăm eşecurile prin intermediul Trianonului, pentru că nu am pierdut totul. Să ne gândim mai degrabă dacă am reuşit să învăţăm ceva din tragedia naţională. Oare ne-a dat atâta putere pentru ca în pofida voinţei marilor puteri, în pofida indiferenţei sau temerii Europei, să existe totuşi o naţiune maghiară?
În urmă cu trei ani, parlamentul ungar a declarat ziua de 4 iunie ziua solidarităţii naţionale, incluzând în lege solidaritatea maghiarilor din cadrul mai multor state. În momentul de faţă începem să înţelegem de ce a fost nevoie de acest lucru, pornind de la ideea că în Ungaria au ajuns în planul secund cei care îşi alarmau concetăţenii cu cele 23 de milioane de români, că din Debrecen şi până în Hodmezovasarhely, pe multe primării a fost arborat drapelul secuiesc în acelaşi timp în care puterea de stat din România a pornit un adevărat război împotriva simbolurilor noastre. În felul acesta suntem mai puternici. În momentele în care la Bruxelles, europarlamentarii slovaci, ungari şi transilvăneni adoptă poziţii faţă de cauza maghiarilor privaţi de cetăţenia slovacă. Cauza privărilor de drepturi capătă astfel o publicitate mai mare şi poate că în felul acesta nu va fi măturată de pe masa Parlamentului European. De câte ori se discută despre cazul maghiarilor din Ucraina Subcarpatică sau din Voivodina, ideea solidarităţii naţionale - inclusă în lege - capătă din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai des forme concrete de manifestare.
Aceste idei ne pot da credinţă şi putere, comemorând Trianonul. Va fi nevoie de acest lucru deoarece conducătorii alianţei guvernamentale române au anunţat tocmai ieri că prioritatea cea mai importantă pentru ei o reprezintă revizuirea constituţiei şi reorganizarea regională. În urma acestora, Pământul Secuiesc ar urma să fie asimilat într-o regiune uriaşă, în care procentul maghiarilor nu ar depăşi 30%.
În cazul în care ideea solidarităţii naţionale va deveni o realitate, în cazul în care vom fi puternic susţinuţi de Budapesta şi în cazul în care aici, în Transilvania, vom reuşi să ne canalizăm forţele într-o singură direcţie, situaţia noastră nu va fi, poate, lipsită de speranţă.

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 98, 27.05.2013; Titlu: UDMR depune un proiect de lege despre autonomia teritorială / Vor un Pământ Secuiesc puternic

$
0
0

UDMR va depune în legislativul român un proiect de lege despre autonomia teritorială a Pământului Secuiesc - a declarat sâmbătă, în cadrul conferinţei de presă de la finalul congresului UDMR de la Miercurea- Ciuc, liderul uniunii, Kelemen Hunor.
În perioada care urmează, aceasta va fi una din principalele sarcini ale uniunii - a spus liderul ei. Soluţionarea statutului juridic al Pământului Secuiesc figurează şi într-unul din documentele adoptate la congres. Congresul a declarat că apreciază drept importante „elaborarea mai detaliată a viitorului statut juridic al Pământului Secuiesc şi adoptarea acestuia în parlament, respectiv stipularea problemelor de ordin politic pe această temă şi elaborarea condiţiilor legale care să asigure confortul comunităţilor româneşti din regiune”. Potrivit documentului intitulat „Pământ Secuiesc puternic, care devine conştient!”, UDMR doreşte să organizeze campanii sociale intensive, pentru a face acceptabil, la nivelul societăţii majoritare, conceptul de autonomie.
Congresul UDMR a adoptat un document despre strădaniile de revizuire a constituţiei române, în care a cerut ca legea fundamentală să recunoască minorităţile naţionale drept factori constitutivi de stat şi să asigure utilizarea simbolurilor naţionale, comunitare. A propus ca pe lângă limba română, şi limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbi oficiale în unele regiuni. Într-un alt document, uniunea a adoptat poziţie în problema regionalizării. În acest document a subliniat că în opinia sa, introducerea unui nou nivel administrativ regional este inutilă.
Nu sunt şanse reale să fie modificat articolul 1 din constituţie, însă sunt şanse să aibă loc unele modificări care să garanteze că maghiarii din România sunt parte a ţării, cetăţeni egali şi legitimi - a subliniat Victor Ponta. El a arătat că este indispensabil un dialog permanent între guvernul român şi UDMR ca unică reprezentanţă a comunităţii maghiare, legitimată de alegători. Referindu-se la drapelul secuiesc, a arătat că într-un discurs pe care l-a susţinut recent în APCE, a propus o reglementare care, pe lângă drapelul românesc şi cel al UE, să recunoască şi simbolurile locale. Referindu-se la reorganizarea regională, a afirmat că înţelege că maghiarimea nu doreşte o mega-regiune al cărei centru să fie departe şi în care reprezentanţii comunităţii să fie în minoritate la nivel decizional.
Eckstein Kovacs Peter nu-i dă crezare lui Victor Ponta atunci când acesta afirmă că guvernul va încerca să aibă în atenţie propunerea UDMR de revizuire a constituţiei, în care cere recunoaşterea minorităţilor din România ca factori constitutivi de stat. Fostul senatorul consideră însă un lucru pozitiv faptul că în discursul său, premierul nu a evitat problemele sensibile.

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.900, 28.05.2013; Titlu: Punct de vedere / Autonomie naţională!, Semnează: Kadar Gyula

$
0
0

la congresul UDMR că secuii nu au dreptul la o regiune pe criterii etnice. Această problemă va fi dezbătută cu conducerea UDMR până când va fi adoptată o decizie satisfăcătoare pentru toată lumea. Este bine şi frumos, numai că în cazul în care regiunea nu va fi formată din cele două judeţe şi jumătate, în cel mai rău caz din cele trei judeţe, totul va fi în detrimentul nostru, dat fiind faptul că pentru noi este acceptabilă doar regiunea cu caracter etnic!
Cel mai bun zvon care circula lunile trecute se referea la faptul că Pământul Secuiesc, cu centrul la Târgu-Mureş, ar urma să aparţină de regiunea formată nu din şase, ci din patru judeţe. Este adevărat că în regiunea formată din judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi Bistriţa Năsăud, secuii ar alcătui 47% din locuitori şi nu 25% ca în marea regiune planificată. Este indiscutabil că este o soluţie mai bună decât să fim în umbra judeţelor Sibiu şi Braşov. Varianta regiunii formate din patru judeţe nu este bună pentru noi, deoarece şi în cadrul acesteia am fi în minoritate, sub coordonare românească. Adevărul este că în această regiune, blocul secuiesc s-ar desfiinţa cu 1-2 decenii mai târziu decât în marea regiune. Nu acesta este obiectivul nostru, ci dăinuirea poporului secuiesc, crearea Pământului Secuiesc autonom! Ce le-aş putea scrie celor care nu numai că sunt indigeni pe acel pământ pe care trăiesc, ba ar fi îndreptăţiţi şi să beneficieze de un stat independent, în baza procentului lor demografic de aproape 80%? Ce i-aş mai putea spune poporului meu, secuilor? Şi până în momentul de faţă a fost simplu: promovez cu conştiinţă curată şi cu consecvenţă necesitatea revendicării unei autonomii teritoriale, în cadrul căreia să existe două limbi oficiale, în care să fie asigurat principiul proporţionalităţii etnice în toate domeniile vieţii, şi toate acestea sunt realizabile în cadrul României. Nu pot deveni un om renegat, un om de nimic. Nu pot încuraja poporul secuiesc să se complacă în destinul său, în desfiinţarea Pământului Secuiesc şi în situaţia ca alţii să-i decidă soarta, aşa cum se procedează cu maghiarii secui din Târgu-Mureş, ajunşi minoritari în urmă cu zece ani. Cunoscând istoria, pot afirma că politica meschină privind naţionalităţile, tactica mârşavă, nu au condus niciodată la ceva bun. Credeţi- mă! Privarea noastră de autonomia teritorială, îngrămădirea noastră într-o regiune în care alţii să ne decidă soarta, nu va duce la pace! Oare pentru poporul majoritar al unei ţări - care are unul din cele mai scăzute niveluri de trai din Europa - merită ca din cauza regionalizării mârşave şi create în mod conştient, sute de mii de secui să iasă în stradă să protesteze? Credeţi-mă că poporul secuiesc, format din 750.000 de oameni, nu va recunoaşte acea regiune care nu constituie Pământul Secuiesc. Nici în situaţia în care ar exista politicieni maghiari mituiţi şi şantajaţi, care ar accepta acest lucru în numele nostru. Să nu uităm că în cazul în care agasarea secuilor va continua, regiunea etnică, autonomia teritorială nu vor mai fi suficiente! Suntem un popor care dispune de o conştiinţă istorică matură şi solidă! Tocmai din această cauză spun că poporul secuiesc încă mai cere, aşa că oferiţi-i acum autodeterminarea! Compatrioţi români! Credeţimă! Printr-o activitate comună, dacă noi secuii şi românii - care trăim aici - ne facem treaba, nivelul de trai s-ar schimba în mod spectaculos în decurs de câţiva ani. Noi aici ştim mai bine ce trebuie să facem. Includerea noastră într-o mare regiune reprezintă un dezavantaj şi pentru români, dat fiind faptul că judeţele bogate vor deveni şi mai bogate, iar cele sărace vor deveni şi mai sărace. Obiectivul vostru nu poate fi traiul în sărăcie, în tensiune etnică, numai pentru desfiinţarea Pământului Secuiesc. Nu poţi fi prins în vraja sărăciei monocolore, omogene, compacte şi unitare

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.914, 13.06.2013; Titlu: Se cere o regiune secuiască unitară

$
0
0

În cadrul şedinţei de ieri de la Budapesta a grupului de lucru autoguvernamental regional din cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF) s-a discutat despre raportul privind situaţia minorităţilor indigene, destinat Consiliului Europei, respectiv despre planificata reorganizare regională. Szili Katalin, vicepreşedintele subcomisiei autonomia, reprezentant independent, a evidenţiat în cadrul conferinţei de presă organizate după şedinţă că în cadrul consfătuirii, Kalmar Ferenc (KDNP) a vorbit despre raportul privind situaţia minorităţilor indigene. Acest raport trebuie realizat până în toamna viitoare - a semnalat Szili Katalin. În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre situaţia diferitelor iniţiative cetăţeneşti europene. S-a discutat şi despre planificata reorganizare a regiunilor. În România, aceasta este una din cele mai actuale probleme, iar maghiarilor nu le este indiferent cum va fi formată viitoarea regiune administrativă. S-ar dori adoptarea unei regiuni secuieşti unitare - a declarat Szili Katalin. Harangozo Gabor (MSZP), copreşedintele grupului de lucru autoguvernamental regional din cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic, a mai adăugat: semnalele primite în acest context din România, Slovacia şi Voivodina nu sunt prea favorabile. Este important să fie înfiinţate regiuni care să însemne pe viitor baza viitoarei autonomii - a mai spus el. El s-a mai referit la faptul că autonomia reprezintă singura soluţie necesară şi suficientă pentru asigurarea condiţiilor dăinuirii pe plan local a comunităţilor maghiare de peste hotare. A mai adăugat că se pot înregistra progrese în acest sens dacă vor convinge comunitatea europeană şi ţările învecinate.


Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.904, 01.06.2013; Titlu: Ziua Solidarităţii Naţionale, Semnează: Kadar Gyula

$
0
0

Ce s-a întâmplat la Trianon? De ce trebuie să ne amintim de el? De ce este bine să ştim că nu noi am cerut destrămarea patriei noastre? De ce trebuie să ştim că în urma unui dictat nedrept de pace am ajuns - împreună cu pământul nostru natal - în mijlocul unei ţări cu o cultură străină? De ce putem spune că în locul unui tratat de pace, la Trianon a avut loc un dictat? Pentru că pe noi nu ne-a întrebat nimeni ce vrem. De ce în Transilvania nu a avut loc pe atunci un referendum? Pentru că mulţi compatrioţi de-ai noştri români nu şi-ar fi dat nici ei votul pentru a deveni cetăţenii unei ţări rămase în urmă, feudale.
Politicienii români naţionalistextremişti vorbesc şi azi cu mândrie despre faptul că armata română ocupase Budapesta, şi că dacă nu ne abţinem, ne trimit oricând acolo! Nu pomenesc însă niciodată de faptul că această faptă glorioasă a avut loc în momentul în care patria noastră rămăsese fără apărare militară. După cum nu se spune nimic nici despre faptul că România a dispus mobilizarea în momentul în care s-a încheiat primul război mondial! Şi nu se spune nimic nici despre faptul că au atacat Ungaria prin încălcarea dreptului internaţional, tot invocând falsa idee că armata română pătrunde în Transilvania ca trupă a antantei, de menţinere a ordinii, şi că ocupă doar cele mai importante puncte strategice. În războiul de patru ani, armata română a luptat doar câteva luni, timp în care conducerea politică română şi-a trădat în repetate rânduri toţi aliaţii. Drept recunoştinţă obţine teritorii de la toţi vecinii. Nu multe ţări se pot lăuda în istorie cu asemenea fapte!
Dominaţia română a început cu brutalităţi, cu intimidări. Au confiscat averi de stat şi particulare uriaşe, au ocupat minele de argint şi de aur etc.. Toate acestea s-au petrecut, după cum spunea premierul român Brătianu, pentru că trebuie să slăbim cât mai mult posibil Ungaria.
Cum au putut fi rupte mai bine de două treimi din teritoriul Ungariei? Pentru că armata ungară a fost chemată de pe front şi a fost dezarmată încă de la graniţă.
Eu cred că autodeterminarea, autonomia teritorială a secuimii poate fi asigurată şi în cadrul României! Asta nu înseamnă ghetoizare, ci faptul că în interiorul României poate fi înfăptuită o ţară- mamă interioară solidă, în care asigurarea exemplară a drepturilor minorităţii române să fie un exemplu pentru felul în care trebuie garantate şi drepturile minorităţii maghiare transilvane.
În Ziua Solidarităţii Naţionale vă cer să puneţi capăt propagandei împotriva pretenţiei juste a secuimii, autonomia teritorială!
Secuii nu vor accepta românizarea Pământului Secuiesc după modelul regiunilor maghiare şi al marilor oraşe cândva pur maghiare din Transilvania. Trebuie să spunem că noi, secuii, avem o patrie: Pământul Secuiesc istoric. În sufletele noastre, şi Bazinul Carpatic este tot patria noastră!
Nu degeaba am denumit ziua deciziei de la Trianon Zi a Solidarităţii Naţionale. Ea ne aminteşte de tragedia naţiunii noastre şi ne conştientizează de faptul că deşi trăim pe teritoriile mai multor state, suntem un popor creator de valori, capabil. Alcătuim o singură naţiune şi putem fi mândri de cultura şi istoria noastră. Patria maghiară trăieşte în inimile noastre şi nicio putere nu ne poate lua acest lucru!

Săptămânalul „Erdovidek” (Covasna), nr. 21, 11-7.06.2013; Titlu: Maghiarii din Transilvania în faţa unui nou Trianon?!

$
0
0

Marţi după-amiază, la ora 16:32, au răsunat clopotele în centrul oraşului Baraolt, în semn de rememorare a momentului care în urmă cu 93 de ani a pecetluit soarta Ungariei Istorice, prin semnarea dictatului de la Trianon.
Festivitatea de comemorare s-a desfăşurat mai întâi în incinta bisericii-cetate catolice, după care au avut loc depuneri de coroane la placheta comemorativă dedicată celor 200 de soldaţi din Baraolt. Participanţii s-au deplasat apoi la placheta comemorativă amplasată pe faţada bisericii reformate, în memoria Diviziei Secuieşti, unde au depus coroane. Participanţii au participat, la invitaţia filialei PCM Baraolt, la dezbaterea organizată la Casa de Cultură Orăşenească pe tema perioadei de dinainte şi de după Trianon, până în zilele noastre. Cei care au luat cuvântul cu ocazia zilei de doliu a Trianonului, au atras cu toţii atenţia asupra istoriei malefice a Trianonului şi au făcut apel la maghiarii din Transilvania să se solidarizeze. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, ar putea avea loc chiar şi un al doilea Trianon.
Vincze Greta, elevă din Baraolt, a transmis mesajul lui Horthy Miklos, care se referă în primul rând la obiectivul sfânt, lupta pentru naţiunea maghiară.

Solidaritate naţională în locul dezbinării politice!

Istoricul Demeter Laszlo a făcut şi el apel la solidarizare şi a vorbit despre situaţia actuală ca despre o stare de urgenţă. Maghiarii şi naţiunea par să fi obosit, iar acest lucru se reflectă în scăderea procentului demografic. Nu trebuie să uităm că Transilvania este a tuturor. În momentul de faţă este nevoie de solidaritate naţională şi tocmai în acest spirit a fost organizată şi această zi.
Szep Bela, preşedintele filialei PPMT, a atras atenţia asupra disensiunilor politice. În opinia sa, temerile faţă de Trianon există şi în momentul de faţă în rândul maghiarilor din Transilvania. Întotdeauna doresc să ne dezbine, iar în momentul de faţă încearcă să înfăptuiască acest lucru sub masca dezvoltării economice. Este o situaţie absurdă, însă astăzi, de ziua solidarităţii naţionale, la Baraolt vom organiza o festivitate separată. Toate acestea avertizează că nu este nevoie de marile puteri străine pentru a ne fi fărâmiţate puterile - a declarat el.

În semn de despăgubire

Szabo Miklos a luat cuvântul în numele Consiliului Secuiesc din scaunul Brăduţ-Micloşoara. Poporul din Bazinul Baraolt este conştient ce anume comemorează în data de 4 iunie. În această zi ne-a fost decisă soarta, însă fără consultarea noastră. 93 de ani nu au fost suficienţi pentru remedierea acestei mârşăvii. Pământul Secuiesc poate fi despăgubit într-un singur fel, prin autodeterminarea deplină - a declarat Szabo.

Transformarea într-o naţiune care doreşte să trăiască

Lazar Kiss Barna, primarul oraşului Baraolt: Deşi este ziua solidarităţii naţionale, nu putem şi nu vrem să uităm de tragedia suferită de naţiunea noastră. Ziua solidarităţii naţionale ne face să ne solidarizăm şi ne stimulează să cerem o imagine de viitor pozitivă. Benedek Elek a amintit de exemplul Diviziei Secuieşti atunci când a vorbit despre rămânerea acasă, despre rămânerea pe pământul natal. Strămoşii noştri au păstrat pentru noi pământul strămoşesc, chiar şi cu preţul vieţii. Nu a depins de noi faptul că am ajuns aici...

Poporul, naţiunea noastră se macină precum o stâncă. Până când, domnilor?!

Toth Jozsef, preot catolic, a vorbit despre umilirea naţională permanentă, despre faptul că naţiunile rupte de ţara-mamă trebuie să trăiască în permanenţă ca nişte cetăţeni de rangul al doilea. Dorim autodeterminarea, dar se pare că acest lucru va fi tardiv, ţinând cont de faptul că naţiunea noastră se macină precum o stâncă. Oare cât vor mai dura decadenţa noastră morală, compromisul şi resemnarea?
Preotul unitarian Kiss Alpar şi preotul reformat Krizbai Imre s-au adresat celor prezenţi, amintind că această zi dureroasă de acum 93 de ani va rămâne veşnic în inimile maghiarilor.
În cadrul dezbaterii organizate la Casa de Cultură Orăşenească, liderul PCM, Nagy Istvan, a declarat că în urmă cu câteva zile când au depus cererea pentru organizarea propriei lor manifestări, nimeni nu a spus că în data de 4 iunie în centru va avea loc o festivitate comemorativă. Toate partidele politice au fost invitate la acest eveniment.
În cadrul prezentării sale despre Trianon, el a vorbit pe larg despre evenimentele care au condus Ungaria la tragicul dictat. El a amintit că în timpul revoluţiei din 1989 ar fi existat posibilitatea rectificării Trianonului, însă, în mod regretabil, acest lucru nu s-a întâmplat.

Minimul naţional: susţinerea reciprocă

Istoricul Keseru Sandor a vorbit despre situaţia maghiarilor din Bazinul Carpatic, acolo unde liderii noştri aleşi ar avea sarcina să valideze drepturile formulate în dictat. Benko Emoke a vorbit în numele Ordinului Istoric al Vitejilor despre faptul că în zilele noastre, graţie regionalizării, ne aflăm în pragul unui nou Trianon. Nu putem permite ca Pământul Secuiesc să fie fărâmiţat - a evidenţiat ea. Din partea PPMT a luat cuvântul Benko Bela, iar din partea CNMT, Bocz Zoltan. Demeter Zsuzsa a transmis ideile Întâlnirii Mondiale a Maghiarilor din Trei Scaune (HMVT). Toate cele trei formaţiuni fac apel la solidaritate, dat fiind faptul că salvarea naţiunii nu poate fi obţinută prin revoluţionarii de fotoliu.

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.908, 06.06.2013; Titlu: Se iniţiază un protest stradal?

$
0
0

Membrii filialei din Trei Scaune a PPMT sunt de părere că protestul faţă de revizuirea constituţiei şi a planificatei reorganizări regionale trebuie să aibă loc în stradă şi cât mai repede posibil. Ei nu consideră oportun ca maghiarii din Transilvania să adopte o poziţie doar împotriva legilor adoptate deja - a declarat Nemes Elod, preşedintele filialei PPMT Sfântu-Gheorghe, care a mai accentuat că vor propune acest lucru astăzi, în cadrul şedinţei prezidiului naţional. Probabil că aici va fi adoptată o decizie în această problemă - a declarat Benedek Erika, preşedinta organizaţiei judeţene a Partidului Popular.
Benedek Erika a declarat că a fost elaborat proiectul partidului privind reorganizarea, în baza căruia graniţele regiunilor ar urma să fie conturate prin respectarea graniţelor străvechi, istorice şi etnice. Avem convingerea că regiunile funcţionale pot fi înfiinţate doar prin respectarea tradiţiilor seculare - a accentuat ea. PPMT nu face parte din legislativ, dar va protesta cu toate instrumentele posibile în cazul în care va fi adoptată o poziţie nefavorabilă pentru maghiarime. În cazul în care va fi nevoie, vor mobiliza şi pentru ieşirea în stradă - a mai adăugat ea, subliniind că decizia va fi luată de prezidiul naţional.
Benedek Erika a recunoscut că ar fi necesară o colaborare între partidele maghiare, purtarea unor negocieri, însă, după cum a formulat, nu au fost invitaţi deocamdată la negocieri. Ei manifestă deschidere, sunt dispuşi să lanseze şi o iniţiativă în acest sens, doar că întrebarea este cine le va fi partener.
Nemes Elod a declarat: partidul popular a propus în două rânduri fuziunea cu PCM. Prezidiile naţionale ale celor două partide se vor aşeza vineri la masa negocierilor pentru a discuta despre acest lucru.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! LA MULŢI ANI, CONDEIUL ARDELEAN!

$
0
0
Editorial
Acum 95 de ani, pe 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, atunci când Transilvania s-a unit cu Ţara, se năştea România Întregită, o minune aşteptată de blajinul Popor Român de veacuri. A fost momentul renaşterii noastre naţionale, pe care au proclamat-o, în Cetatea din inima României, 100.000 de români veniţi, în condiţiile vremii, din toate părţile Ţării, din Banat până la Nistru, de la mare până la Sighet şi de la Dunăre până la Hotin. Mult au avut de suferit românii până să-şi vadă Ţara întreagă - în bună măsură, pentru că şi acum mai sunt teritorii în pribegie care încă nu s-au putut bucura de întoarcerea la Patria-mamă -, mult au avut de suferit şi după Unire, numai dacă ne gândim la anii sângeroşi de după Dictatul de la Viena (1940-1944), la perioada de tristă amintire a Regiunii Autonome Maghiare (1952-1968) şi la cea postdecembristă scursă de la lovitura de stat din România (1989). Şi ceea ce e şi mai trist, este faptul că nici acum, după 24 de ani de democraţie de carton, nu se întrevede mai nimic bun pentru Statul Naţional Unitar Român. Ţara este furată de resursele-i bogate… la scară mare, nu aşa, oricum, iar tot ceea ce a fost bun lăsat de regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, în plan material, adică industrie, agricultură, infrastructură, este distrus sistematic înspre înavuţirea unor ajunşi ai zilei, de aici şi, mai ales, din străinătate. Asta îl doare astăzi cel mai tare pe românul de rând, pe ţăran, că în timp ce tinerii au plecat pe doi galbeni peste mări şi ţări, aici, în România, guverne antinaţionale, inconştiente, trădează rând pe rând şi dau pe nimic avuţia ce ne-a lăsat-o Bunul Dumnezeu, de la înaintaşii noştri daci, în Grădina Maicii Domnului. De aceea, apropierea celebrării unui veac de la naşterea României Unite trebuie să ne retrezească iubirea faţă de glie, conştiinţa naţională şi bucuria de a fi român. Trebuie să ne facă, în sfârşit, să ne „Deşteaptă-te române!” din starea asta de somnolenţă şi amorţeală în care am căzut majoritatea dintre noi, că altfel este posibil, la cât de încolţită este România şi în prezent (chiar dacă invizibil, fără violenţă, că doar trăim vremuri moderne), să o pierdem şi să ne batem astfel joc de jertfele înaintaşilor, care şi-au dat viaţa şi au devenit Eroi Martiri ai Neamului Românesc pentru ca noi, astăzi, să fim demni şi să o ducem mai bine.
Ei bine, în acest context al vremurilor jalnice, lipsite de moralitate şi dragoste faţă de Ţara şi Biserica Ortodoxă strămoşească, s-a născut, aici în Carpaţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioan, Arhiepiscopul Munţilor, şi cu sprijinul unor români patrioţi, în urmă cu 7 ani, pe 1 Decembrie 2006, publicaţia noastră regională de atitudine şi cultură. S-au tipărit de atunci 285 de ediţii ale „Condeiului ardelean”, ediţii în care colectivul de redacţie nu a pregetat niciodată să lupte, cu onoare, verticalitate şi profesionalism, pentru apărarea şi promovarea valorilor naţionale ale României, împotriva celor care doresc, cu ură viscerală, sfârtecarea pământului Ţării! Le mulţumim, aşadar, tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la apariţia publicaţiei noastre şi tuturor cititorilor fideli, spre bucuria noastră din ce în ce mai mulţi, solicitându-le ca şi pe mai departe să fie alături de „Condeiului ardelean”.
La Mulţi Ani, România!
La Mulţi Ani, „Condeiul ardelean”!

Categorie:

Strategia Budapestei: cetăţenia ungară pentru români!

$
0
0
Guvernul ungar a demarat de câţiva ani acţiunea de acordare individuală a cetăţeniei ungare pentru cei dinafara graniţelor Ungariei care o solicită pe baza unor dovezi că ar avea înaintaşi unguri sau ar aparţine bisericilor tradiţionale ungureşti. Între timp, condiţiile de acordare s-au relaxat foarte mult, orice solicitant care depune o cerere în acest sens putând obţine cetăţenia pe baza unor formalităţi simplificate, mai exact pe baza unei simple declaraţii. Dacă iniţial scopul declarat a fost acela de a acorda cetăţenie ungurilor dinafara graniţelor pentru a simţi apartenenţa la neamul ungar, iată că acum adevărul a ieşit la iveală. Oficiali ungari au declarat, fiind preluaţi de presa de limbă ungurească din România, că, de fapt, scopul este dublu, iar acordarea cetăţeniei ungureşti are un obiectiv emoţional şi unul pragmatic. Obiectivul emoţional constă în împlinirea sentimentului de apartenenţă a ungurilor şi secuilor, iar scopul pragmatic este acela de a scădea numărul românilor. Astfel, Budapesta consideră că orice român care solicită şi primeşte cetăţenia ungară înseamnă un român în minus, ceea ce este în favoarea unui raport etnic avantajos ungurilor din România.
Guvernul ungar îi îndeamnă pe maghiarii din România să nu fie reticenţi faţă de uşurinţa acordării cetăţeniei ungare, întrucât Budapesta mizează pe faptul că România nu va intra prea curând în spaţiul Schengen, ceea ce va crea disconfort românilor dornici de a lucra în străinătate. Prin urmare, se speră că românii vor solicita cetăţenia ungară pentru a deţine un paşaport al unei ţări Schengen şi astfel vor putea să plece mai uşor să se realizeze profesional şi material, găsindu-şi un loc de muncă în afara României. Presa de limba maghiară a lăudat iniţiativa, exprimându-şi speranţa că tot mai mulţi români vor solicita paşaportul unguresc şi vor pleca definitiv din România, pentru a creşte astfel ponderea ungurească din ţară. În acelaşi timp, liderii de opinie unguri apreciază că nu există niciun pericol ca secuii să se lase ademeniţi de gândul unui trai mai bun în altă ţară, considerând că românii sunt cei dornici de plecare, întrucât au o disponibilitate mai mare de a-şi părăsi ţara şi a se integra în alte comunităţi. Conform presei ungureşti, în ultimii 20 de ani circa patru milioane de români au ales calea străinătăţii, dintre aceştia mai mult de trei milioane reuşind să se integreze în comunităţile din Spania, Italia sau Germania.
Budapesta estimează că în următorii ani, între 100.000 şi 200.000 de români vor solicita paşaportul unguresc, majoritatea lor din Transilvania şi zonele locuite de unguri, cu intenţia clară de a se folosi de avantajele apartenenţei Ungariei la spaţiul Schengen şi a-şi găsi un loc de muncă în ţările care încă menţin restricţii pe piaţa muncii pentru români. În acelaşi timp, statisticile arată că numărul ungurilor din România care au părăsit definitiv ţara în scopul căutării unui loc de muncă, în ultimii 20 de ani, nu depăşeşte 20.000 de oameni, marea lor majoritate stabilindu-se în Ungaria. Cifra este extrem de scăzută, în ciuda faptului că oficialii ungari estimează că în aceeaşi perioadă, în medie, cel puţin un membru al fiecărei familii ungureşti din România a lucrat legal sau ilegal în Ungaria.

Categorie:

Protectoratul Ungariei înseamnă război!

$
0
0

Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” a decis retragerea acestui ordin acordat extremistului Tokes Laszlo. Episcopul desfrânat Tokes Laszlo s-a remarcat ca vârf de lance al revizionismului ungar, incitând la conflicte interetnice, susţinând destrămarea teritorială a României, independenţa Transilvaniei şi protectorat unguresc pentru Transilvania. Pe baza acestor afirmaţii, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu retragerea acestui ordin, considerându-se că Tokes nu mai este demn de a deţine această distincţie. Rămâne de văzut dacă preşedintele Traian Băsescu, apropiat premierului extremist şi revizionist de la Budapesta, Viktor Orban, precum şi prieten şi susţinător pe faţă al lui Tokes Laszlo, va decide pentru retragerea acestui ordin sau va rămâne acelaşi linguşitor al extremiştilor unguri. Traian Băsescu nu a pregetat niciodată să joace rolurile în care a fost distribuit de revizioniştii unguri, acesta participând inclusiv la manifestările antistatale organizate de formaţiunile extremiste ungureşti, cum ar fi cea de la Băile-Tuşnad, unde se cerea pe faţă autonomia teritorială pe criterii etnice şi dezmembrarea României. Sunt de notorietate imaginile în care Traian Băsescu a venit „să-i pupe mâna” premierului ungar pentru „ajutorul dat cu ocazia referendumului pentru demitere” sau cele în care ascultă discursurile lui Tokes şi Orban la cască, chiar în inima ţării al cărui jalnic preşedinte încă este. Imediat după anunţul făcut de Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, Budapesta a reacţionat printr-un document oficial al Comisiei pentru solidaritate naţională din Parlamentul ungar, în care se arată că planificata retragere a ordinului în cazul lui Tokes Laszlo este „inacceptabilă”. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru solidaritate naţională, deputatul Fidesz Potapi Arpad, a declarat presei ungare că preşedintele României, Traian Băsescu, nu va decide retragerea distincţiei acordate lui Tokes Laszlo... Întâi libertate, apoi pace! Întrebarea care se pune la modul obiectiv este dacă declaraţiile şi acţiunile lui Tokes Laszlo sunt sau nu demne şi compatibile cu statutul de bun cetăţean român, care merită una dintre cele mai înalte distincţii ale statului. Fără a intra prea mult în detalii istorice, comentăm doar ultima gogomănie cu solicitarea protectoratului unguresc pentru Transilvania. Deşi iniţial a minţit cu neruşinare, negând că ar fi declarat acest lucru şi dând vina pe traducerea defectuoasă, ulterior a recunoscut că a solicitat protectoratul Ungariei, mergând până la a solicita şi protectoratul Uniunii Europene. Deşi nu a enunţat în ce ar consta acest protectorat, presa de limba ungară din România descâlceşte acest mister şi explică: „Mai întâi libertate, iar mai apoi pace. Suntem destul de puternici pentru libertate. Şi pentru pacea de după”. Ce înseamnă oare „pacea de după”? Oare pacea de după pace?! Evident, nu! Înseamnă pacea de după război! Iată, deci, care sunt adevăratele intenţii ale episcopului Tokes şi ale Budapestei: un război cu România sau un război în România!

Categorie:

PNL Covasna + extremiştii unguri = LOVE

$
0
0
La o lună de zile distanţă după şerpuirea secuiască, organizatorii acesteia au anunţat că organizează o conferinţă pe tema autonomiei, intitulată „Autonomie şi regionalism - provocările deceniului”. Conferinţa a fost organizată de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care militează deschis pentru autonomia teritorială a „ţinutului secuiesc”, adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Potrivit programului dat publicităţii de organizatori, prelegerile au avut ca temă aspiraţiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania, perceperea acestora de către societatea majoritar românească şi aspectele legate de autonomie şi regionalism.
Printre invitaţi s-au numărat Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Izsak Balazs, liderul informal al organizaţiei ilegale Consiliul Naţional Secuiesc, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), senatorul Marius Obreja (PNL) şi consilierul local din Sfântu-Gheorghe Mădălin Guruianu (PNL).
În mod nu întâmplător, liderii PNL Covasna s-au prezentat „la raport”, aşezându-se la masă cu personaje care au făcut deja carieră din promovarea extremismului, şovinismului şi iredentismului maghiar. Astfel, preşedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, şi consilierul local Mădălin Guruianu au ţinut neapărat să arate cât sunt ei de apropiaţi de mesajele acestora şi afinitatea faţă de autonomia teritorială pe criterii entice. Parcă făcând pe proştii, cei doi lideri liberali s-au prezentat la conferinţă, mimând necunoaşterea intenţiilor reale şi dezideratele iredentiste ale ungurilor. Astfel, Marius Obreja a avut o prestaţie mai mult decât jenantă, plină de bâlbâieli, prin care se arăta la modul naiv deschis la dialog şi comunicare între etnii.
Pe acestă cale, îi aducem la cunoştinţă, prin imaginile alăturate, care sunt doleanţele ungurilor, în speţă ale secuilor, afişate cu dezinvoltură la marşul pentru autonomia „ţinutului secuiesc” desfăşurat în urmă cu o lună. Aşadar, domnule Marius Obreja, ar fi bine să ştiţi că partenerii dumneavoastră de dialog au cerut în mod explicit anularea Tratatului de Pace de la Trianon şi alipirea Transilvaniei la Ungaria. În imagini puteţi vedea membrii formaţiunii iredentiste şi extremiste Garda Maghiară deschizând coloana manifestanţilor cu banner-ul inscipţionat cu mesajul „Vesszen Trianon!” (Să piară Trianonul!). Vă anunţăm că acest mesaj este unul anticonstituţional, reprezentând un atac la integritatea teritorială şi suveranitatea Ţării, garantată de articolul 1 al Constituţiei României. Un alt mesaj afişat şi asumat public de partenerii dumneavoastră de dezbatere este „O Transilvanie independentă!”, care, la rându-i, este anticonstituţional, urmărind dezmembrarea teritorială a României! O altă imagine pe care propunem s-o priviţi cu atenţie este cea a preoţilor unguri, care pe scena centrală din oraşul Târgu-Secuiesc au afişat bannerul cu mesajul „Nem, nem, soha!” (Nu, nu, niciodată!), acest îndemn fiind sloganul oficial al revizionismului şi iredentismului unguresc. Participanţii la marşul secuiesc au defilat şi cu bannere pe care era inscripţionat mesajul „Orszagepitok vagyunk, nem orszagrablok” (Suntem constructori de ţară, nu hoţi de ţară), alături de culorile de pe steagul Ungariei, acesta fiind un alt slogan al iredentiştilor unguri, care consideră că Transilvania trebuie să revină în interiorul graniţelor Ungariei, ca o datorie a generaţiei actuale faţă de făuritorii Ungariei mari. Ce nu au spus liberalii la conferinţa autonomistă? În tot timpul conferinţei, senatorul liberal Marius Obreja şi consilierul local Mădălin Guruianu nu au suflat o vorbă despre chestiunile cu adevărat importante, deşi cel din urmă anunţase cu emfază că va pune o serie de întrebări la care aşteaptă răspunsuri. Printre întrebările pe care ar fi trebuit să le pună extremiştilor unguri cu care au stat la masă, cei doi liberali ar fi trebuit să afle răspuns şi la unele de bun simţ, cum ar fi: 1. Ce vrea să spună Toro T. Tibor, participant la dezbatere, când afirmă că „nu va fi pace până când ţinutul secuiesc nu va fi autonom”?; 2. Mai susţine Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, prezent şi el la conferinţă, că „românii vor avea soarta sârbilor din Kosovo, dacă nu se acordă autonomie teritorială ţinutului secuiesc?”; 3. Până unde vor să ajungă autonomiştii unguri prezenţi la conferinţă cu mesajele antistatale, revizioniste şi iredentiste pe care le promovează la mitinguri?; 4. Ce înseamnă nesupunerea civică la care este îndemnată populaţia ungurească?; 5. Ce înseamnă asumarea deschisă a conflictului?; 6. Ce înseamnă protectoratul Ungariei?; 7. De ce îi provoacă pe etnicii unguri la ură şi acţiuni împotriva românilor; 8. De ce îi discrimează pe românii din judeţele conduse de UDMR?; 9. De ce nu respectă legislaţia statului şi încalcă legile ostentativ?; 10. De ce sabotează constant România şi acţionează împotriva acesteia prin toate mijloacele? Am menţionat doar zece întrebări la care extremiştii şi şovinii unguri - alături de care liberalii covăsneni stau relaxat la masă (apropo, domnule preşedinte Antonescu, se aude şi la dumneavoastră?!) -, ar fi interesant să răspundă, lista fiind, însă, larg deschisă…

Categorie:


Sfântul Părinte Arsenie Boca, universal prin limba engleză

$
0
0
Interviu cu Ioan Socol, traducătorul cărţii „Cărarea Împărăţiei” a Părintelui Arsenie Boca
Am avut privilegiul să-l cunosc pe cel ales pentru a traduce şi a lansa pe plan mondial cartea de căpătâi a celui mai mare duhovnic şi făcător de minuni născut din Poporul Român: Părintele Arsenie Boca. Este vorba despre distinsul domn Ioan Socol. Născut la 2 mai 1959, în România, este căsătorit cu dr. Rodica Socol, medic şi pictor. Fiica lor, Alexandra, este studentă la Universitatea Sapienza din Roma, departamentul arhitectură. Este absolvent al Institului Politehnic Traian Vuia din Timişoara, departamentul electronică şi telecomunicaţii. În prezent, ocupă de 10 ani poziţia de International Director pe Europa, Africa şi Orientul Mijlociu la Advantage Associates International din Washington D.C., firmă de lobby condusă de foşti membri republicani şi democraţi din Congresului Statelor Unite ale Americii.
Anterior a ocupat postul de reprezentant al „The Malmgren Group” din Washington D.C., pe relaţiile cu Rusia şi Europa de Est, condusă de Harald Malmgren, U.S. Trade Representative în legislaturile preşedinţilor americani Kennedy, Nixon şi Ford.
Ioan Socol este un promotor al valorilor istoriei Poporului Român peste graniţele Ţării, în 2005 organizând în Schloss Primmersdorf din Austria, expoziţia Tracia, cu sprijinul Ambasadei României la Viena, o expoziţie cu tablouri care reprezentau figurativ simboluri şi artefacte din istoria noastră. Pasionat de istorie, teologie şi filosofie, a fost binecuvântat să fie îndrumat pe cărarea Împăraţiei Părintelui Arsenie, ca să facă cunoscut acest drum spre o lume astrală, o lume necunoscută pentru mulţi oameni. Traducând această carte în limba engleză, reuşeste să aducă în lumina Antimisului Cosmic valoarea spirituală cea mai de preţ a Poporului Român. După cum menţiona şi PS Daniil în Epicleze, axa Sfântului Andrei intersectează axa Părintelui Arsenie, formând necunoscuta X din ecuaţia neamului. O necunoscută venită din altă lume, unde timpul este unitatea de măsură a veşniciei.
În data de 31 octombrie 2013, într-o zi de joi, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă din Sibiu, organizat excepţional de inimosul teolog Ştefan Lucian Coca, au fost lansate volumul „Path to the Kingdom“, traducerea în engleză a „Cărării Împărăţiei”, şi primul volum al lucrării „Arsenie Boca în Arhivele Securităţii”, realizat de Florian Bichir, Romeo Petraşciuc şi Raluca Toderel, volum ce aduce cititorilor documente inedite din Arhivele fostei Securităţi, prin care sunt scoase la iveală noi informaţii cu privire la viaţa Părintelui Arsenie Boca.
La acest mare eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, Pr. Consilier episcopal Marius Ghidarcea, din partea Preasfinţitului Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi alţi distinşi oaspeţi. Prezentarea primei lucrări, traducerea cărţii „Cărarea Împărăţiei”, scrisă de Părintele Arsenie Boca, a fost făcută de PS Daniil, ucenic al marelui nostru duhovnic din Ardeal. Ierarhul a salutat apariţia acestei traduceri la Editura „Charisma“ din Deva, felicitându-l pe directorul Tudor Raicu, împreună cu echipa sa, pentru efortul depus şi a subliniat faptul că teologia Părintelui Arsenie Boca şi personalitatea sa vor fi mult mai bine cunoscute în Occident şi în întreaga lume prin această traducere a lui Ioan Socol.
„Începând de astăzi, sperăm ca lucrarea Părintelui Arsenie Boca în limba engleză să aibă un impact deosebit, pozitiv, să aibă efecte şi să aducă roade bune pentru românii din Statele Unite ale Americii şi Canada, care poate şi-au uitat graiul, pentru cititorii de limbă engleză, pentru creştinii britanici şi pentru toţi cei care doresc să cunoască o parte din spiritualitatea noastră creştin-ortodoxă, exprimată şi concentrată în această carte a Părintelui nostru Arsenie“, a spus PS Părinte Daniil. „Părintele Arsenie a adus lumină” Prezent la festivitatea prin care s-au lansat aceste lucrări, IPS Laurenţiu Streza i-a felicitat pe autori şi pe editori pentru lucrările aduse la acest important târg naţional de carte religioasă. În cuvântul său, Mitropolitul Ardealului a vorbit despre personalitatea Părintelui Arsenie Boca şi despre viaţa sa duhovnicească de excepţie.
„Am venit să binecuvântez pe toţi cei care gustă din spiritualitatea ortodoxă, din învăţăturile şi din mesajele lăsate de Părintele Arsenie Boca. „Cărarea Împărăţiei” este pentru noi o şansă, un deziderat şi nu este altceva decât calea mântuirii. Este foarte greu să mergi pe calea cea strâmtă şi mult mai uşor să mergi pe calea cea largă, a pierzaniei, unde fiecare se călăuzeşte pe sine însuşi. În momentul în care Îl avem Călăuzitor pe Mântuitorul Iisus Hristos, suntem salvaţi. În viaţa duhovnicească, nu ajungem nici la prima staţie dacă nu-L urmăm pe Hristos. Mă bucur că sunt atât de mulţi credincioşi la acest eveniment şi că toţi simţiţi duhul unei vieţi deosebite pentru că, pe unde a trecut, Părintele Arsenie Boca a lăsat ceva. De la Sâmbăta de Sus la Prislop, de la Drăgănescu până la acele locuri întunecate, Părintele a adus lumină. Cei care au simţit atunci lumina, o mărturisesc şi acum”, a spus IPS Laurenţiu.
Acum, aici în Sibiul nostru drag, în inima României, a avut loc un adevărat moment istoric, căci s-a pus piatra de temelie a acestei construcţi duhovniceşti cu impact mondial. Pentru ca tabloul să fie complet, menţionez că deja se află în lucru şi traducerea în limba maghiară a cărţii „Cărarea Împărăţiei”, după efortul depus de traducătoarea Csilla G. Florescu, cea care a tradus, şi se află de câţiva ani buni pe piaţă, două cărţi din opera acestui mare duhovnic român: „Mărgăritare Duhovniceşti” (Lelki Győngyszemek) şi „Ridicarea căsătoriei la înălţimea de taină” (A házasság felemelése a Szentség magaslatára - Lelki útmutató). Se mai află în curs de apariţie, la Editura Charisma din Deva, încă două traduceri, în limbile germană şi respectiv olandeză. Din mărturia unei vieţuitoare a Sfintei Mănăstiri Prislop, zi de zi se fac pelerinaje la mormântul Părintelui Arsenie, iar alături de pelerinii din Ţară vin zeci şi chiar sute de pelerini străini, printre care cei mai mulţi din Serbia vecină, apoi din Ungaria, Franţa, Germania şi chiar negri, japonezi şi indieni. Ce îi aduce pe toţi aici, că doar nu-i cheamă maicile de la Prislop? Îi aduce viaţa dusă de Părintele Arsenie şi minunile pe care le face acesta. Iată primele semne de împlinire a proorociei Părintelui duhovnic Nil Efrim de la Mănăstirea Mărcuş, din judeţul Covasna, care mi-a spus în urmă cu mai mulţi ani că „aria de răspândire pe glob a cinstirii Părintelui Arsenie Boca va fi mult mai mare decât a Sfântului Serafim de Sarov”.
A doua zi de la lansare, după ce emoţile traducătorului au mai trecut, am mers la Hotelul Hilton din Sibiu, unde era cazat acesta, şi într-un cadru de o eleganţă rafinată am stat de vorbă cu omul care de acum încolo îl va reprezenta pe autorul „Cărării Împărăţiei” în toată lumea. Truda traducătorului - Aş vrea să vorbim despre munca dumneavoastră. Aşa cum se spune despre munca iconarului atunci când trudeşte pictând o icoană, vă rog să-mi spuneţi cum a fost truda traducătorului Ioan Socol la această carte?
- Această carte pentru mine a fost o mare provocare. Foarte mare. Am avut foarte multe ispite. Le-am trecut însă cu bine, pentru că firea mea mi-a zis mereu: Fii optimist! Atunci am fost convins că Dumnezeu a creat pe om după firea şi asemănarea Lui, iar starea normală a omului este să fie fericit şi optimist, pentru că, foarte interesant zicea Părintele Arsenie: „Omul înainte de căderea sa din Rai era întruchiparea perfecţiunii, iar cele trei puteri ale sufletului: mintea, dragoste şi voinţa erau unite într-o sferă de energie, emiţând unda de lumină necreată prin care fiinţa astrală putea să-L vadă pe Dumnezeu. După căderea în păcat a omului, diavolul a cuplat cele trei puteri ale sufletului la pământ şi omul s-a văzut singur, nemaiputând să-l vadă pe Dumnezeu”. Cea mai mare luptă a omului este să încerce să se desprindă de parte pământească, să se desprindă de valorile materiale şi să se conecteze la cele spirituale. Nimic din ceea ce este material aici pe pământ nu duci cu tine în lumea de dincolo. Din păcate, nu toţi oamenii înţeleg aceste lucruri.
- Care este lucrul cel mai important pentru dumneavoastră?
- Una din cele mai importante valori pentru mine este familia. Aşa cum zicea Sfântul Părinte Arsenie, căsătoria este a treia naştere. Aici sunt prezenţi pe lângă Sfânta Treime, sfinţii din „Vechiul Testament” şi sfinţii din „Noul Testament”. Noi nu îi vedem pentru că, deşi suntem înzestraţi ca prototip de către Dumnezeu cu această funcţie, centrul sacral de comunicare vizuală divină este inhibat de la căderea lui Adam din Rai.
- Aţi citit mai mult acum din scrierile Părintelui Arsenie. Ce v-a marcat din zicerile lui?
- Da, am reţinut ceva foarte interesant din ceea ce a spus Părintele şi asta în legătură cu relaţia între oameni. Spunea Părintele că oamenii îţi iartă orice. Dacă îi jigneşti, dacă Doamne fereşte îi baţi, îi ponegreşti etc., dar nu-ţi iartă un singur lucru: să le-o iei cu un pas înainte.
- Ne puteţi spune dacă în decursul acestor trei ani şi jumătate aţi avut anumite întâmplări mai deosebite legate de traducerea acestei cărţi?
- Da, au fost foarte multe. Am avut multe ispite, dar cel mai important mi se pare faptul că Părintele Arsenie m-a ţintuit în România să pot să traduc cartea şi totuşi am reuşit să-mi rezolv şi celelalte probleme. Am avut clipe, vă spun sincer, când eram atât de supărat că nu găseam cuvintele potrivite, încât aveam momente de adevărată frustrare. După aceea mă linişteam, mă gândeam, mă uitam la fotografia Părintelui pe care o am tot timpul pe birou, mă uitam la icoana Sfintei Treimi, îi căutam pe Sfinţii Părinţi, prin cărţi bineînţeles, şi mă rugam la toţi aceştia să mă ajute să ies din starea de nemulţumire în care mă aflam. Aflându-mă de multe ori la răscruce, simţeam nevoia să mă duc la Prislop la Părintele Arsenie, să mă rog şi să ating Crucea care pecetluieşte mormântul. Interesant... „Cruce şi răscruce în viaţa omului” (Epicleze PS Daniil). „O samă de cuvinte” - Spuneţi-ne, pe scurt, cum aţi găsit varianta de traducere la „O samă de cuvinte”?
- Foarte interesant. Aş dori să menţionez un lucru important. Prefaţa „Cărării Împărăţiei” a Părintelui Arsenie începe cu... „O samă de cuvinte”. M-am sfătuit cu editorul din Chicago şi nici după o săptămână nu am ajuns la un consens. Orice traducere părea inadecvată, nelalocul ei. Mi-am amintit într-o noapte de „Catedrala de Cuvinte” din „Epiclezele” PS Daniil, legată de „Liniştea de Catedrală”. PS Daniil a fost ucenicul Părintelui Arsenie, unul dintre cei mai erudiţi monahi, a cărui gândire depăşeşte graniţele teologiei pure. A trebuit să apară lucrarea „Epicleze”, pe care, de fapt, a aşteptat-o „Cărarea Împărăţiei” ca să îşi ia prefaţa, „La început a fost cărarea”, ca apoi să se desăvârşească într-o „catedrală de cuvinte”. „Catedrala de Cuvinte” care înseamnă orânduirea tuturor cuvintelor inspirate de Duhul Sfânt din Sfânta Scriptură şi aşezate de acelaşi Duh Sfânt ca nişte pietre nevăzute în zidirea acestui templu al lui Dumnezeu, de la cea dintâi zi a Facerii până în cea din urmă zi a Apocalipsei.
- Cine va ajutat la realizarea deosebitei lucrări de traducere a acestei cărţi de mare complexitate?
- Am simţit foarte mult ajutorul Părintelui Arsenie Boca; îi mulţumesc că m-a lăsat să traduc această capodoperă. Mulţumiri aduc Sfintei Treimi, Sfinţilor Părinţi din Pateric şi Sfântului Maxim Mărturisitorul, care mi-au ascultat rugăciunile de a mă inspira prin Duhul Sfânt să duc această carte la bun sfârşit, PS Daniil, Episcopul de Dacia Felix, şi mai ales familiei, care m-a ajutat foarte, foarte mult. De asemenea, am avut sprijinul deosebit al doamnei Kimberly Bookless, editor, scriitor şi publicist din Chicago.
- Unde aţi tradus cartea, în România sau în SUA?
- Aici în ţară. Aşa a vrut Părintele. Aici m-am simţit mai bine, acasă la mine, în România. Părintele spunea că omul va fi liniştit numai atunci când trupul este în locul unde Dumnezeu i-a dat suflare. M-am simţit mai bine aici pentru că eu iubesc această ţară, chiar dacă mai multă treabă am la Washington D.C. sau în alte colţuri de lume. Eu iubesc această ţară cu toate valorile ei, iubesc Poporul Român şi consider că românii merită incomparabil mai mult. Imaginea reală a noastră nu este cea evidenţiată acum în străinătate. Eu consider că valorile pe care le avem noi trebuie să le apărăm şi să le promovăm, că România este cu adevărat Grădina Maicii Domnului, după cum a spus şi Papa Ioan Paul al II-lea, care a avut această viziune în vizita din ţara noastră. Tot aşa cum Părintele Arsenie a avut viziunea de a picta singurul sfânt catolic, Sfântul Francisc de Assisi, între sfinţii Noului Testament din „Nunta Fiului de Împărat” din Biserica Ortodoxă de la Drăgănescu. Ar putea fi oare o coincidenţă că noul papă a luat numele de Papa Francisc, fiind inspirat de viziunea „Nunţii Fiului de Împărat” din „Capela Sixtină a Ortodoxiei Româneşti” de la Drăgănescu? Numai că noi câteodată nu suntem atenţi la detaliile şi semnele divine pe care le primim. Noi am fost binecuvântaţi cu atâtea lucruri pe care alţii nici nu le visează, şi vă spun ca unul care am vizitat foarte multe ţări.
- Cum veţi face cunoscută cartea peste hotare?
- Cartea are foarte multe învăţăminte. De aceea, ea trebuie să ajungă la cât mai multă lume. Prin limba engleză, „Cărarea Împărăţiei” devine universală. M-am gândit să fac un itinerariu de lansări în Europa, începând cu Oxford şi Cambrige şi continuând cu alte mari universităţi. Fac demersurile pentru o lansare sau două în SUA în cadrul câtorva universităţi de renume, iar dacă sunt ocazii şi vin propuneri şi din alte părţi ale lumii, vom face promovare peste tot pe unde se va putea. Unde este bine primit Părintele Arsenie Boca, voi merge şi eu. Părintele Arsenie a spus un lucru foarte interesant atunci când a afirmat că omul nu va avea pace pe pământ până nu va avea pace cu Dumnezeu. Părintele Arsenie este un sfânt, fiind printre puţinii sau poate singurul care a reuşit să explice formula de transcedere prin „poarta stelară” către Dumnezeu, o refacere în spaţiu şi timp a drumului parcurs de către Adam la căderea din Rai spre planeta Pământ. Nu întâmplător am făcut comparaţia cu descoperirea cu bosomul Higgs de materie şi antimaterie. Practic, această carte este o cărare spre universul nevăzut, prin poarta Antimisului Cosmic, o lume astrală la care foarte puţini oameni au avut acces din timpul vieţii. Cum Einstein a „revelat” „Teoria Relativităţii”, Părintele Arsenie a mers mai departe, a revelat acest parcurs al omului în veşnicie. „Viaţa este segmentul de timp acordat de Dumnezeu pentru a ne câştiga veşnicia” (Epicleze, PS Daniil). Un lucru extrem de important, aş zice eu, tot atât de important ca E=mc2, dacă nu mai mult. Cruce şi Răscruce - Ce va urma după această traducere, aveţi şi alte lucrări în planurile dumneavoastră de viitor?
- Da. Tot ceva legat de Părintele Arsenie Boca, căci dacă am pornit pe acest drum, o să-mi duc crucea până la capăt.
- Vă mulţumesc şi vă doresc să aveţi mult spor în ceea ce v-aţi propus. Acum, la încheiere, vă rugăm să transmiteţi câteva gânduri, câteva cuvinte pentru cititorii publicaţiei de atitudine şi cultură „Condeiului ardelean”.
- Prin cruce ne întâlnim cu Dumnezeu, iar prin răscruce Naţiunea Română a avut binecuvântarea de a se întâlni cu omul lui Dumnezeu, Părintele Arsenie. Astăzi navigăm pe o mare în ale cărei ape tulburi se duce un adevărat război de submarine. Criza economică mondială este semnul că Iisus răstoarnă din când în când mesele schimbătorilor de bani (Epicleze, PS Daniil). Pentru cititorii „Condeiului ardelean”: fie ca cenuşa din „Cădelniţa de aur” a sufletului Părintelui Arsenie, să tămâieze generaţiile cititorilor de la Geneză până la Revelaţie, pentru că noi nu suntem creaţi ca intenţii divine ale lui Dumnezeu în timp, ci suntem integraţi în veşnicie.

Categorie:

In memoriam ieromonahul Nil Efrim

$
0
0
În data de 25 noiembrie 2013, de sărbătoarea Sfintei Muceniţe Ecaterina, s-a împlinit un an de la mutarea la cele veşnice a părintelui duhovnic al Mănăstirii „Sfinţilor Români” de la Mărcuş, din judeţul Covasna, ieromonahul Nil Efrim.
În prezenţa a numeroşi credincioşi, duminică, 24 noiembrie, după Sfânta Liturghie, la Sfânta Mănăstire de la Mărcuş s-a făcut slujba parastasului la împlinirea unui an de la plecarea la Dumnezeu a marelui duhovnic covăsnean cunoscut cu numele de părintele Nil. Slujba a fost săvârşită de părintele Nicolae Munteanu, de la Sfânta Mănăstirea Mărcuş, şi de părintele Traian Ciolan, parohul comunei învecinate Teliu, din judeţul Braşov.
Cea care a organizat această manifestare de pioasă aducere aminte şi pomenire la Dumnezeu a celui care a slujit atâţia ani cu devotament şi abnegaţie pe Dealul Mărcuşului, a fost Maica Serafima Comşa, Stareţa Mănăstirii. De aici, de pe acest pitoresc deal, a fost auzit de toţi cei din zonă, dar şi din ţară şi străinătate, cuvântul părintelui duhovnic Nil. Trebuie menţionat că, de-a lungul vremii, printre cei ajutaţi de părintele Nil nu au fost doar credincioşii români, ci şi mulţi maghiari şi cetăţeni de alte naţionalităţi.
Părintele Nil a iubit mult copiii. Pentru aceasta, aici s-a înfiinţat o asociaţie. S-a născut, aşadar, în cadrul Sfintei Mănăstiri de la Mărcuş, Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina”, care are scopul adăpostirii fetiţelor orfane sau abandonate de părinţii lor în maternitate. Casa familială a început a fi construită din anul 2001 de către Maica Stareţă Serafima Comşa, în vârstă de numai 37 de ani, cu sprijinul nemijlocit la părintelui Nil Efrim.
Pentru cei ce l-au cunoscut, a fost o grea pierdere, dar este şi o alinare, pentru că de acolo de Sus, părintele Nil ne ajută mai mult şi mai repede. Toţi cei care s-au rugat la dânsul, au primit ajutor imediat.
Cu rugăciunile părintelui Nil, Doamne mântuieşte-ne pe noi păcătoşii!

Categorie:

Câteva consideraţii privind semnificaţia Declaraţiei de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918

$
0
0
Primul război mondial încheiat cu consacrarea conceptului de stat naţional, cât şi necesitatea politică de integrare naţională a grupurilor etnice conlocuitoare cu populaţia majoritară au creat posibilitatea doctrinei de drept public intern de a pune într-o ecuaţie juridică delicata problemă a minorităţilor etnice. În spaţiul românesc, problema avea să primească o consacrare voluntară prin declaraţiile istorice ale provinciilor unite cu Regatul României în cursul anului 1918. Dintre acestea, Hotărârea de la Alba-Iulia este considerată ca fiind cea mai interesantă pentru studiul problemei minoritare atât din Transilvania, în primul rând, cât şi pentru întreaga Românie interbelică.
Problema plebiscitului care să sondeze opinia publică privind viitoarea apartenenţă statală, invocată atât de des de cei care se simţeau frustraţi de finalitatea istorică a marilor imperii multinaţionale, nu a fost de primă urgenţă în Transilvania, întrucât Marea Adunare de la Alba-Iulia nu a fost o simplă manifestare politică sau o reuniune populară, ci, prin alcătuire şi scop, a avut toate caracteristicile unei adunări reprezentative a românilor din teritoriile desprinse din Monarhia austro-ungară care să poată exprima „voinţa suverană a naţiunii române din Transilvania, din Ungaria şi din Banatul de Timişoara, singură stăpână pe soarta sa”.
Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia poate fi considerată primul document cu caracter constituţional, care cuprinde elemente privind protecţia minorităţilor etnice înglobate în România întregită. Această declaraţie de principii, născută din entuziasmul revoluţionar al momentului respectiv, reflectă, în primul rând, concepţia acestora privind principiile fundamentale de guvernare ale noului stat român unificat, prevăzând: deplina libertate naţională pentru toate naţionalităţile conlocuitoare, fiecare popor având dreptul de a se instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din rândul său; de asemenea, fiecare naţionalitate primea drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării, proporţional cu numărul membrilor fiecăreia (art. III, al. 1); egalitate juridică şi autonomie confesională completă pentru toate confesiunile din stat (art. III, al. 2).
Maniera interpretabilă în care au fost redactate punctele 1 şi 2 ale art. III, paragrafe prin care se dorea şi definirea structurală a viitorului statut juridic al minorităţilor etnice din România, a făcut ca acestea să fie adeseori invocate, îndeosebi de către maghiari şi germani, în scopul revendicării unor drepturi mult mai extinse decât cele acordate prin Tratatul pentru protecţia minorităţilor, semnat de România în 9 decembrie 1919. Deşi amintitele puncte nu puteau avea decât valoarea unor simple propuneri pentru viitoarea Constituţie, ca urmare a faptului că preambul amintitului articol le proclama drept principii fundamentale la alcătuirea României întregite, acestea au fost interpretate şi susţinute de minoritari drept teze fundamentale cărora trebuia să li se supună Statul Român, în integralitatea sa, în calitate de comandamente supra-constituţionale. Referitor la acest aspect al problemei puse în discuţie, trebuie subliniat încă odată faptul că aliniatele invocate nu puteau avea o influenţă atât de decisivă pentru viitoarea construcţie politico-administrativă a Statului Român întrucât Adunarea de la Alba-Iulia a fost convocată doar pentru un singur scop: acela de a proclama unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat şi „ţara ungurească” şi a teritoriilor locuite de aceştia cu România (art. I). Aceasta este şi părerea lui Emil Aurel Dandea, participant direct la marea sărbătoare a românilor transilvăneni, cel mai vrednic primar român al oraşului Târgu-Mureş din perioada interbelică: „Dar noi ştim numai atât - spunea cel amintit - că poporul român la Alba-Iulia, într-un suflet şi într-un glas, cu inima curată a hotărât numai punctul prim al rezoluţiei: acea libertate naţională şi unire fără condiţiuni. /…/ După ce s-a rostit acolo acea sentinţă istorică, strigătele şi lăcrimile au copleşit totul. Nu a mai ascultat nimeni, nu a mai auzit nimeni ce s-a spus pe urmă”.
De cele multe ori, textului îi lipseşte percepţia juridică, devenind confuz şi interpretabil, fapt datorat unicei viziuni a organizatorilor Adunării, aceea a Unirii cu Patria-mamă, o viziune atât de covârşitoare, atât de cuprinzătoare, încât toate elementele laterale au rămas în umbră, asemenea unor accesorii fără importanţă.
În afara primului punct, grandioasa manifestare politică a românilor a fost aceea a reprezentanţilor unei provincii istorice care nu putea avea pretenţia să impună reguli de guvernare şi organizare pentru noul stat român, la care, anterior, aderaseră şi Basarabia şi Bucovina.
Redactarea textului pare a fi un compromis între adepţii unirii fără condiţiuni şi cei ai unirii administrative cu anumite rezerve până la nivelarea economică cu vechiul regat. Numai aşa se poate explica contradicţia existentă între articolul I, care proclama unirea necondiţionată, şi articolul IX, care preciza că: „Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunii române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii”. Diapazonul acestui articol este atât de ridicat încât conduce din nou la constatarea că afirmaţiile rânduite acolo nu au niciun corespondent în lumea realităţilor, mai bine zis o depăşeau. A fost destul, însă, ca interesaţii să interpreteze că Adunarea de la Alba-Iulia a decis autonomia perpetuă a Transilvaniei.
Că o asemenea supoziţie nu putea rezista, stă dovadă Decretul-lege nr. 3632 din 11/24 decembrie 1918, al cărui prim articol preciza că: „În mod provizoriu şi până la definitiva organizare a României întregite, însărcinăm cu conducerea serviciilor publice din ţinuturile prevăzute în Decretul-lege nr. 3631, Consiliul Dirigent emanat din Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia din 18 noiembrie/1 Decembrie 1918”.
Adevărata semnificaţie a art. IX este că Adunarea Naţională a delegat puterile Marelui Sfat Naţional pentru a şi le exercita pentru statul transilvănean, cu o existenţă doar de 11 zile. Dacă presupunem alte rosturi, acest articol devine contradictoriu şi lipsit de logică. Acceptarea lui aşa cum a fost formulat ar fi însemnat admiterea unui stat în stat. Textul Hotărârii a fost redactat doar în ideea unei tranziţii spre deplina unificare administrativă, pe care unii dintre iniţiatorii lui o percepeau şi o doreau de mai lungă durată.
Textele din Rezoluţie referitoare la minorităţi, au fost dezvoltate ulterior prin decretele Consiliului Dirigent. O chestiune căreia i-a fost acordată o importanţă deosebită, a fost aceea a dreptului la folosirea limbii materne. În învăţământ, de pildă, această problemă a fost „rezolvată” prin Decretul I, care stipula că în şcolile de stat, secundare şi superioare din ţinuturile cu majorităţi alogene, toate obiectele de învăţământ să fie predate în limba majorităţii populaţiei din regiunea respectivă. În felul acesta, amintitul decret extindea Legea pentru egala îndreptăţire a naţionalităţilor, din anul 1868, în favoarea minorităţilor etnice, stabilind pentru aceleaşi tipuri de şcoli şi pentru aceleaşi împrejurări, doar câte o catedră pentru limba şi literatura fiecărei naţionalităţi. Dat fiind melanjul etnic transilvănean, se contura situaţia paradoxală, pentru noua structură etatică, de a se înfiinţa şcoli de stat maghiare pentru români.
În ceea ce priveşte întrebuinţarea limbii proprii în administraţia de stat, într-o prelegere ţinută la Institutul Social Român, în anul 1924, Iuliu Maniu propunea ca în serviciile publice din comunele, oraşele şi judeţele, în care minorităţile etnice se aflau în proporţii considerabile, să se introducă două limbi oficiale, una internă şi alta externă. Prima reprezenta limba de contact oficial în viaţa şi mecanismul oficiului (conducerea registrelor, purtarea corespondenţei, rapoartele interne şi procesele verbale), iar cea de-a doua urma să fie limba de comunicare cu părţile solicitante, oral şi în scris. Într-o astfel de limbă urmau să se redacteze procesele verbale şi să se comunice hotărârile către părţile interesate.
Pentru ca limba minoritară să fie declarată oficială, internă sau externă, se punea condiţia ca vorbitorii să formeze cel puţin 20% din populaţia comunei, oraşului sau judeţului. Numai în oficiile publice cu caracter central (armata, telecomunicaţiile, vama etc.), limba oficială internă urma să fie doar româna.
Conform datelor statistice, la nivelul anului 1927, de pildă, folosirea unui asemenea sistem ar fi condus la următoarea situaţie: 1) limba română ar fi fost singura oficială doar în patru judeţe (Alba, Făgăraş, Hunedoara, Turda); 2) româna şi maghiara în 11 judeţe (Bihor, Braşov, Cojocna, Ciuc, Mureş, Odorhei, Satu-Mare, Sălaj, Târnava Mică, Trei-Scaune); 3) româna şi germana în 4 judeţe (Braşov, Sibiu, Târnava Mare, Timiş-Torontal); 4) româna şi idiş într-un singur judeţ (Maramureş); 5) româna, maghiara şi germana într-un singur judeţ (Braşov).
Extinderea acestui sistem la nivelul întregii ţări ar fi însemnat o adevărată babilonie lingvistică care ar fi făcut imposibilă administrarea unitară a statului.
Dacă doctrina PNR din Transilvania, privitoare la tratamentul minorităţilor, a fost caracterizată, de multe ori, şi pe bună dreptate, ca nesigură, nebuloasă, fără o bază solidă de drept, fără percepţia clară a noţiunilor juridice cu care opera în formulele sale, defecte grabnic speculate de către cei direct interesaţi, aceasta s-a datorat, în bună măsură, reflexului de sentimentalism romantic care i-a copleşit întotdeauna pe cei dezrobiţi în clipele sublime ale eliberării lor. Sau, cum se exprima Sever Stoica, „concluzia ultimă a patrimoniului de gândire a unui popor obijduit”.
Rezoluţia de la Alba-Iulia va rămâne, pentru totdeauna, o splendidă declaraţie de principii şi nimic mai mult, fără niciun efect juridic. Ea a fost concepută la momentul în care se credea că respectul dreptului şi al justiţiei triumfase sub toate aspectele, când popoarele lumii, epuizate de atâtea războaie, vor avea drept călăuză, în dezvoltarea lor istorică, doar idealul păcii. Cei ce se reuniseră la Alba-Iulia credeau, în idealismul lor, că naţionalităţile conlocuitoare cu poporul majoritar nu vor întârzia să se încadreze în ritmul unei noi vieţi de stat. Din păcate însă, cei 22 de ani de la Unire până la Dictatul de la Viena, au dezminţit, în bună măsură, idealismul generaţiei Unirii. Din acest motiv, punctele Rezoluţiei de la Alba-Iulia au încetat să mai prezinte vreo semnificaţie morală, chiar şi pentru cei care le-au conceput şi propus.
Recurgerea, azi, la spiritul şi litera sa de către cei nemulţumiţi şi chiar de către români pentru a demonstra injusteţea sau justeţea politicii Statului Român faţă de celelalte etnii conlocuitoare, începând cu anul 1918 până azi, reprezintă doar un exerciţiu de retorică. Considerat fiind de către juriştii epocii drept o erezie juridică, efectul obligatoriu al principiilor proclamate prin amintitul art. III, îndeosebi, este nul pentru Statul Român Întregit. Hotărârea de la Alba-Iulia nu a avut, aşadar, altă putere decât aceea a unor deziderate, cel mult propuneri. La fel şi în planul relaţiilor internaţionale, în care au precumpănit Tratatele pentru protecţia minorităţilor încheiate între marile puteri semnatare ale Tratatului de Pace de la Paris cu ţările care îşi măriseră teritoriile în urma prăbuşirii marilor imperii în virtutea Principiului Naţionalităţilor cu corolarul său juridic, dreptul la autodeterminare. În virtutea acestui document, România a fost monitorizată de către Societatea Naţiunilor pe parcursul întregii perioade ce desparte cele două războaie mondiale şi, prin urmare, studierea aşa-zisei probleme minoritare din România interbelică este firesc să se facă doar prin prisma amintitului tratat

Categorie:

Izsak Balazs a fost reales în fruntea CNS - Pământul Secuiesc nu este asimilabil

$
0
0
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.923, 24.06.2013;
CNS va organiza mişcări de protest în ţară şi în lumea largă în cazul în care guvernul României nu renunţă la asimilarea Pământului Secuiesc într-o regiune administrativă majoritar română - a hotărât CNS în cadrul adunării sale generale de alegeri, desfăşurate sâmbătă, la Târgu-Mureş. Cei 171 de delegaţi l-au reales în unanimitate pe Izsak Balazs în funcţia de preşedinte al CNS.
CNS îi cere guvernului să nu forţeze secuimea - prin măsuri contrare procesului Helsinki - într-o spirală confruntativă care ar putea avea consecinţe imprevizibile. În darea sa de seamă, Izsak Balazs a subliniat că un principiu acceptat în UE este acela că regiunile trebuie recunoscute, nu desemnate - şi asta i s-a cerut şi României. Izsak a mai arătat că CNS ar dori să-i convingă şi pe români de faptul că autonomia nu este un lucru draconic, însă, în opinia sa, deschiderea spre dialog este unilaterală: guvernul român nu a răspuns nici azi la petiţia adoptată la demonstraţia autonomistă din 10 martie, de la Târgu-Mureş. Izsak Balazs i-a mulţumit Ungariei pentru sprijinirea aspiraţiilor autonomiste de pe Pământul Secuiesc şi pentru solidaritatea de care a dat dovadă în perioada războiului drapelelor, solidaritate prin care a îndreptat atenţia opiniei publice internaţionale asupra deficitului de democraţie din România. El a mai afirmat că şi aceia care au dorit să pună piedici au ajutat cauza utilizării simbolurilor secuieşti.
Izsak Balazs a salutat faptul că utilizarea simbolurilor minoritare poate deveni un drept constituţional în România, arătând în acelaşi timp că nu trebuie elaborată o lege despre ceea ce este firesc, deoarece există pericolul să se urmărească reglementarea inclusiv a acestui drept.
Veres David, preşedintele Consiliului Secuiesc din scaunul Ciuc, a insistat în luarea sa de cuvânt ca Ungaria să le acorde cetăţenilor ungari de peste hotare şi dreptul de a fi aleşi şi să facă posibil ca secuii să-şi poată alege din propriile rânduri delegatul în Parlament. În cadrul şedinţei delegaţilor, desfăşurate sub sloganul Pentru Pământul Secuiesc mobilizăm Europa, preşedintele CNS a informat că printr-o solidaritate fără precedent - în care toate cele trei partide politice ale maghiarimii transilvane sprijină CNS-ul - a fost lansată iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia regiunilor naţionale.
Adunarea generală de alegeri a CNS a fost salutată, prin scurte discursuri, de Dorin Florea - primarul din Târgu-Mureş, Pap Elod - vicepreşedintele PPMT, Biro Zsolt - preşedintele PCM, Szasz Jeno - conducătorul Institutului de Cercetare pentru Strategii Naţionale şi de Szesztay Adam, şef de departament în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Izsak Balazs a fost reales în funcţia de preşedinte CNS, pe care o va ocupa în următorii patru ani. În discursul său, preşedintele a arătat că CNS ar avea nevoie de un spirit militar: disciplină, determinare, organizare şi camaraderie. Dacă vom edifica CNS-ul în aşa fel încât fiecare sat secuiesc să aibă un delegat, în următorii patru ani, organizaţia va avea 700 de membri: aproape cât un regiment. Iar cu un regiment de soldaţi secui vom face posibil şi imposibilul - a spus Izsak Balazs.
Adunarea delegaţilor CNS a adoptat sâmbătă 6 hotărâri. În afara hotărârii referitoare la reorganizarea regională, delegaţii au mai precizat că sprijină depunerea în parlament a unui statut al autonomiei elaborat pe bază de consens şi că se implică în elaborarea acestuia. În legătură cu iniţiativa cetăţenească europeană au subliniat că în cazul în care aceasta va avea succes, o consideră drept unicul capitol al unei mişcări europene de sferă largă, ce trebuie lansată prin solidarizarea regiunilor europene care dispun de caracteristici naţionale, lingvistice şi culturale. Mişcarea trebuie să încurajeze colaborarea strânsă dintre regiuni, să creeze egalitatea deplină şi efectivă în şanse între toate regiunile europene, cadrul instituţional al egalităţii în şanse şi condiţiile sustenabilităţii culturilor regionale. Delegaţii au adoptat o hotărâre prin care arată că sprijină iniţiativa autoguvernării Sfântu-
Gheorghe vizând câştigarea titlului Ţinutul Secuiesc - Capitală Culturală Europeană, deoarece aceasta slujeşte şi întruchiparea la nivel internaţional a valorilor regiunii. De asemenea, delegaţii susţin amplasarea la Şoimeni a statuii Străjerul Carpaţilor. Delegaţii au mai hotărât să declare ziua de 10 martie Zi a Libertăţii Secuieşti, urmând ca anual să organizeze în această zi o comemorare pe întreg Pământul Secuiesc, ai cărei participanţi să aibă şi posibilitatea de a-şi lua angajamentul faţă de autonomia Pământului Secuiesc.
Cotidianul „Haromszek”
(Covasna), nr. 6.923, 24.06.2013;
Titlu: Izsak Balazs a fost reales în fruntea CNS - Pământul
Secuiesc nu este asimilabil

CNS: e nevoie de adoptarea unei poziţii comune

$
0
0
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.933, 05.07.2013
Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) îşi va mobiliza simpatizanţii pentru demonstraţia anunţată pentru 20 iulie de reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) în vederea adoptării unei poziţii împotriva planurilor de reorganizare regională din România, respectiv pentru susţinerea autonomiei.
În comunicatul emis ieri, CNS accentuează din nou că în procesul reorganizării administrative a României trebuie să se ţină cont de faptul că Pământul Secuiesc este indivizibil şi neasimilabil. Imaginea de viitor a regiunii poate fi doar cea a unităţii administrative autonome, independente, cu competenţe suplimentare, care funcţionează în cadrul hotarelor sale obişnuite, înfiinţate pe parcursul istoriei, şi care trebuie să îndeplinească şi rolul unei regiuni de dezvoltare separată. Integritatea administrativă a Pământului Secuiesc reprezintă astăzi obiectivul prioritar al întregii societăţi maghiare din România, împiedicarea divizării şi a asimilării acestuia este sarcina şi obligaţia fiecărui maghiar - se subliniază în comunicatul semnat de preşedintele Izsak Balazs.
Totodată, CNS atrage atenţia şi asupra faptului că toate mişcările iniţiate împotriva reorganizării regionale trebuie să se bucure de o susţinere largă, prin angrenarea tuturor partidelor politice maghiare din Transilvania, a autoguvernărilor şi organizaţiilor civile maghiare. Potrivit organizaţiei care luptă pentru autonomia Pământului Secuiesc, intenţia obţinerii puterii politice - indiferent din partea cărui partid ar veni ea - periclitează autenticitatea procesului protestatar.
CNS a anunţat: prin mobilizarea consiliilor secuieşti locale aderă la mişcările de pe Pământul Secuiesc, preconizate pentru 20 iulie, de asemenea insistă asupra adoptării planului seriei de acţiuni - elaborat de consiliu şi care include inclusiv diferitele forme ale nesupunerii civile - având menirea să asigure adoptarea unei poziţii unitare, de sferă largă. UDMR: politică pe căi separate
PPMT duce o politică pe căi separate în ceea ce priveşte protestul organizat pe tema autonomiei şi a reorganizării regionale, având în vedere că liderii partidului sunt conştienţi de faptul că UDMR şi Consiliul Naţional Secuiesc derulează deja negocieri cu privire la o amplă demonstraţie stradală ce ar urma să aibă loc în septembrie - a declarat ieri, în tabăra UE de la Izvorul-Mureşului, Kovacs Peter, secretarul general al UDMR. Este regretabil faptul că PPMT degradează tema privind autonomia şi reorganizarea regională la nivelul unui simplu eveniment electoral - a spus secretarul general, adăugând: nu-şi dau seama că nu este vorba despre o nouă confruntare maghiaro-maghiară, ci trebuie să convingem societatea română, politicienii români despre dreptatea noastră, respectiv despre ideile noastre, care pe termen mediu sau termen lung prezintă o importanţă decisivă din punctul de vedere al comunităţii naţionale maghiare din România. După cum a menţionat Kovacs: PPMT intră în război cu mai multe pistoale mici de apă, deşi acum ar fi nevoie de tunul cel mare, având în vedere că doar o mişcare stradală care cuprinde zeci de mii de oameni poate să asigure o pondere adecvată a revendicărilor noastre. Kovacs Peter a precizat: potrivit poziţiei adoptate de UDMR, pe parcursul toamnei trebuie organizată o amplă acţiune de protest, bazată pe solidarizarea
oamenilor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna),
nr. 6.933, 05.07.2013;
Titlu: CNS: e nevoie de adoptarea
unei poziţii comune
Viewing all 3150 articles
Browse latest View live