Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 7 | 8 | (Page 9) | 10 | 11 | .... | 130 | newer

  0 0

  Autor: 
  Pr. Nicolae Bota

  Este sărbătorit în fi ecare an la data de 20 iulie. Era fi ul lui Sovac, preot al legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), dincolo de Iordan, de unde i se trage şi numele de Tesviteanul.
  Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care-l îmbrăcau pe Ilie în haine de foc şi-i dădeau să mănânce o flacără.
  Sfântul Ilie a trăit cu peste 800 de ani înainte de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. A activat ca prooroc în timpul domniei regelui Ahab şi a reginei Izabela, în regatul Israel din Samaria.

  citiţi mai departe


  0 0

  Vineri, ora 17:30, Trianonul va fi rememorat la Sfântu Gheorghe pe locul fostului drapel al ţării. Clopotele vor răsuna timp de 10 minute, după care va recita Sandor Krisztina Hanna. Urmează luarea de cuvânt a profesorului Kadar Gyula. Vor rosti alocuţiuni reprezentanţi PCM, EMI, ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) şi ai CNMT. Rugăciunea va fi rostită de preotul reformat Incze Zsolt. Vor fi intonate apoi imnurile ungar şi secuiesc. Participanţii sunt rugaţi să prindă panglici de doliu pe haine şi pe drapele.


  0 0

  Faptul că maghiarimea nu a împărtăşit soarta dacilor, gepizilor, goţilor etc., stabiliţi în Bazinul Carpatic, care s-au amestecat cu popoarele venite ulterior şi au dispărut de pe scena istoriei, poate fi apreciat drept cea mai mare realizare a regelui nostru Ştefan cel Sfânt.

  citiţi mai departe


  0 0

  Spre ştiinţă:
  Domnului Dr. Codrin Munteanu, Inspector Guvernamental
  Domnului Gyorgy Ervin, Prefectul judeţului Covasna,
  Domnului Tamas Sandor, Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna,
  Domnului Antal Arpad, Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe


  Printr-o circulară a Prefecturii Judeţului Treiscaune, din 26 mai 1936, adresată „domnilor pretori şi primari ai comunelor urbane”, se trimite o copie după ordinul circular al Ministerului de Interne referitor la folosirea în spaţiul public a limbii române şi a limbilor minorităţilor naţionale”.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 07/20/10--10:17: Spania, regina lumii
 • 1. Spania, 2. Olanda, 3. Germania, 4. Uruguay - aşa s-a scris istoria acestui Mondial, al XIX-lea din toate timpurile. Cum am mai scris la această rubrică, selecţionatele din America Latină au pornit ca din puşcă, pentru ca în careul de aşi să mai ajungă doar una dintre ele, în vreme ce pe primele trei poziţii s-au clasat doar echipe din Europa. A fost, aşadar, o fi nală inedită, între două formaţii care nu mai câştigaseră Cupa Mondială. Mai tristă pare, totuşi, înfrângerea Olandei, afl ată la a treia fi nală pierdută.

  citiţi mai departe


  0 0

  Între 15-21 iulie 2010, la Brăila, în organizarea F. R. Şah şi a Primăriei Brăila, se va desfăşura a treia ediţie a Memorialului Maria Albuleţ, turneu internaţional feminin cu normă de mare maestră internaţională, intrat deja în tradiţie. La competiţie au fost invitate 10 jucătoare din 5 ţări: marile maestre Marina Makropoulou (Grecia - fiica regretatei vicecampioane olimpice comemorată prin acest turneu), Elena Pârţac (Moldova), Elena- Luminiţa Cosma (România), maestrele internaţionale Lyubka Genova (Bulgaria), Katarzyna Toma (Polonia), Joanna Worek (Polonia), Angela Dragomirescu (România), maestrele FIDE Silvia-Raluca Sgîrcea şi Teodora Trăistaru şi maestra Adeline-Ramona Uţă (toate România).

  citiţi mai departe


  0 0


  Albul mută şi dă mat în două mutări (#2)

  O problemă din secolul XIX, a unui celebru compozitor. „Cheia“ demonstrează că frumuseţea se ascunde uneori în simplitate.

  Soluţia, în ediţia viitoare.

  Soluţia problemei din numărul trecut:

  KOVACS Ferenc - #2 Schweizerische Schachzeitung 1924

  citiţi mai departe


  0 0


  Lacul de la km. 5, creat printr-un baraj pe un pârâu din apropierea orașului Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, este - sau, mai bine spus, era - unul dintre locurile simbol de agrement ale locuitorilor din zonă. Din păcate, atât cât se vede în imagine a mai rămas din el după viitura de la începutul acestei săptămâni, care era cât pe-aci să ia pe sus cartierul Simeria.

  citiţi mai departe


  0 0

  Vâltoarea timpurilor în care trăim nu ne mai lasă niciun moment de respiro. Şi, totuşi, simţim adeseori nevoia de a zăbovi, de a ne trage sufl etul ca să putem purcede mai departe în tumultul de zi cu zi şi, fi indcă se ştie că „nu este pe lume alta şi mai de folos în viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor” (Miron Costin), fi ecare dintre noi îşi trage seva din ceea ce îi hrăneşte nevoia de frumos, de lumină, de armonie: Cartea.

  citiţi mai departe


  0 0
 • 07/20/10--11:34: Trebuie să continuăm!
 • Mai remarc şi lucruri îmbucurătoare ce se întâmplă prin judeţul Covasna. Cel puţin temporar suntem scutiţi de consideraţiile şi judecăţile de valoare fariseice ale unui personaj sinistru, pentru români, premiat de şovinii ce se organizează prin judeţele Covasna, Harghita, Mureş, şi nu numai, în fel de fel de asociaţii şi fundaţii antiromâneşti. Putem respira şi noi puţin aer mai curat, în spaţiul public politic, datorită unor români care au înţeles să rămână aşa, atunci când totul părea pierdut. Nu pot decât să mă bucur!

  citiţi mai departe


  0 0
 • 07/20/10--11:35: Arbori şi oameni
 • Pro Memoria Inginer Gheorghe Munteanu

  Sunt arbori prin cele păduri
  De-o frumuseţe foarte rară
  Dar nu culegi din ei vreodată
  Un măr, o prună sau o pară.

  Ei bine, tot aşa prin lume,
  Sunt oameni frumoşi şi robuşti,
  Dar ce folos, ei nu au roade
  Căci nu-ţi pot da nimic să guşti.

  Şi pleci mâhnit de lângă dânşii
  Şi poate zici încetişor:
  Păcat că mai trăiesc pe lume!
  Păcat de frumuseţea lor!


  0 0

  Cel mai adesea a interesat noutatea liricii stănesciene, iar receptarea creaţiei sale s-a făcut doar din această perspectivă. Percepţia rămâne, însă, incompletă dacă nu se ţine seama că publicistica şi interviurile sale nu sunt altceva decât „o continuare, cu aparent alte mijloace, a discursului său poetic”.
  O parte din articolele şi eseurile lui Nichita Stănescu (foto stânga) au fost strânse în volumele Cartea de recitire (1972), Respirări (1979) şi Antimetafi zica (1985), altele au rămas o vreme presărate prin revistele literare sau prin publicaţiile social- politice ale vremii.

  citiţi mai departe


  0 0

  Petre Străchinaru - profesor, om de cultură, s-a născut la 10 ianuarie 1943 în comuna Lespezi, judeţul Iaşi. A urmat şcoala primară şi gimnazială în comuna natală, între anii 1949-1956. Studiile liceale le-a început la Liceul Internat „Costache Negruzi” Iaşi (1956-1960) şi a terminat la Liceul mixt „C. Burcă” Paşcani, judeţul Iaşi (1960-1961).

  citiţi mai departe


  0 0

  Regele Carol I şi românii ardeleni

  „Sufletul acestei politici de apropiere de Austro-Ungaria (de care România era, de altfel, legată printr-un tratat formal de alianţă militară) era însuşi regele Carol I (foto), a cărui atitudine de loialism faţă de Puterile Centrale s-a manifestat şi prin faimosul Consiliu de Coroană din 3 august 1914, când, împotriva voinţei exprimate de rege, România s-a declarat neutră.

  citiţi mai departe


  0 0

  Oricine, cu excepţia celor care nu au interes, poate distinge în spatele declaraţiilor „diplomatice”, adevăratele intenţii ale politicii maghiare. De altfel, au existat şi sufi ciente declaraţii ofi ciale sau neofi ciale, cât se poate de tranşante ale acestei ideologii, neabandonată de peste 80 de ani. La sfârşitul anilor ’80, preşedintele parlamentului maghiar, Matyas Suros, îi spunea domnului Nestor Rateş că cea mai bună soluţie pentru Transilvania ar fi autonomia.

  citiţi mai departe


  0 0

  Vlad Hogea, autorul lucrării Naţiunea, eterna iubire... (apărută la Editura Samizdat şi distribuită de „Business Adviser”), este doctor în Istorie, lector universitar, editor al revistelor „Business Adviser” şi „Business Point”, colaborator al săptămânalului regional de atitudine şi cultură „Condeiul Ardelean”, dar şi om politic (fost deputat şi euro-observator). A publicat atât cărţi, cât şi studii istorice, juridice şi de politologie, articole, eseuri şi interviuri.

  citiţi mai departe


  0 0

  Autor: 
  Lazăr Lădariu

  I-am auzit, de atâtea ori, pe mai-marii struţo- cămilei udemeriste tunând şi fulgerând că ei, minoritatea maghiară din România, nu au drepturi! Că ei, şi înainte de decembrie 1989 au fost oprimaţi, şi sunt şi azi! Europarlamentarul Tokes Laszlo, ajuns azi - ce ironie! - vicepreşedinte al Parlamentului Europei, cel care înjură România pe toate drumurile, îl invită pe Dalai Lama în Ardeal, „Tibetul românesc”, pentru a se convinge ce năpăstuiţi sunt maghiarii din această ţară, dată mereu model, de forurile europene, pentru rezolvarea problemei minorităţilor.

  citiţi mai departe


  0 0

  Asociaţia „ Noi Românii” Comunicat de presă

  Asociaţia „Noi Românii”, din judeţul Covasna, a luat la cunoştinţă de o nouă declaraţie descalifi cantă a vicepremierului României, Marko Bela, potrivit căreia: „Cine se leagă de ideea de ţinut secuiesc dă dovadă de ignoranţă, prostie şi rea credinţă”. Declaraţia a fost făcută în contextul în care societatea civilă românească din judeţul Covasna a contestat includerea sintagmei „ţinutul secuiesc” în textul unei hotărâri a Guvernului României.

  citiţi mai departe


  0 0

  Partidul Conservator Biroul de Presa - Bogdan Diaconu vicepreşedinte PC:

  Într-o ţară care se zbate în criză economică în care UDMR are partea sa de vină, fi ind la guvernare, liderul uniunii, Marko Bela (foto), nu are altă treabă decât să lupte pentru un fantomatic „ţinut secuiesc”. În felul acesta, UDMR se îngroapă în subiectul „ţinutului secuiesc”, în loc să pună umărul pentru relansarea economică a României.

  citiţi mai departe


  0 0

  FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ - COMUNICAT

  În legătură cu plângerea prealabilă formulată de către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, prin care s-a solicitat revocarea Hotărârii Guvernului nr. 402/2010 privind aprobarea stemei comunei Ilieni, judeţul Covasna, Secretariatul General al Guvernului României ne-a trimis următorul răspuns:

  citiţi mai departe


older | 1 | .... | 7 | 8 | (Page 9) | 10 | 11 | .... | 130 | newer